হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা
বিকসিত ভারত হেল্থ কেম্প 65,300 হেনবদা অপুনবা লাকখিবা মীশিং করোর 1 হেনখি
কেম্পশিংদা অয়ুশ্মান কার্দ লাখ 84 হেন্না শাখি
মীওই লাখ 36.4 হেন্না TB স্ক্রীন তৌখি অমসুং মীওই লাখ 2.6 হেন্না হায়র পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌখি
মীওই লাখ 3.8 হেন্না সিক্কল সেল দিজিজ স্ক্রীন তৌখি অমসুং মীওই 18,000 হেন্না হায়র পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌখি
19 DEC 2023 1:28PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী মখাদা ঙসি ফাওবদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং অর্বান লোকেল বোদী 3,156দা পাংথোকখিবা হেল্থ কেম্প 65,348দা লাকখিবা অপুনবা মীশিং 1,03,55,555 য়ৌখি।
হেল্থ কেম্পশিংদা মখাগী এক্তিবিতীশিং অসি পাংথোকখি:
অয়ুশ্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা (AB-PMJAY): বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগীদমক MoHFWগী ফ্লেগশিপ স্কিমগী মখাদা, অয়ুশ্মান এপ্প শিজিন্নদুনা অয়ুশ্মান কার্দশিং শাখি অমসুং বেনেফিসরীশিংদা ফিজিকেল কার্দশিং য়েন্থোকখি। ঙসি ফাওবদা ফিজিকেল কার্দ 19,03,200 হেন্না য়েন্থোকখ্রে।
ঙরাং পাংথোকখিবা হেল্থ কেম্পশিংদা অয়ুশ্মান কার্দ পুন্না 5,31,025 শাখি। ঙসি ফাওবদা অপুনবা কার্দ 84,27,500 শাখ্রে।
ত্যুবরক্যুলোসিস (TB): TBগীদমক পেসেন্তশিংগী স্ক্রীনিং লাইওংশিং স্ক্রীন তৌদুনা পাংথোকই, স্পুতম তেস্তিং, অমদি NAAT মেচ্ছিনশিং শিজিন্নবা অফংবা মফমশিংদা পাংথোকই। TB ওইরমগনি চিংনবা কেসশিং হায়র ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌই। 34শুবা নুমিৎকী লোইরকপদা, মীওই লাখ 36,48,700 হেন্না স্ক্রীন তৌখি মদুগী মনুংদা মীওই 2,63,000 হেন্না হায়র পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী TB মুক্ত ভারত অভিয়ান (PMTBMA)গী মখাদা, TBনা শোকহল্লবা অনাবশিংবু নিক্ষয় মিত্রশিংদগী মতেং ফংনবগীদমক অয়াবা লৌরি। নিক্ষয় মিত্র ওইনিংবা এতেন্দীশিংবু মফম অদুমক্তদা রেজিস্ত্রেসন তৌবা য়াহল্লি। PMTBMBAগী মখাদা অনাবা মীওই 1,19,500 হেনবনা অয়াবা পীরে অমসুং অনৌবা নিক্ষয় মিত্র 46,700 হেন্না রেজিস্তার তৌখ্রে।
নিক্ষয় পোশন য়োজনা (NPY)গী মখাদা, TB নারবা মীওইশিংবু দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি। থৌওং অসিগীদমক, পন্দুনা লৈরিবা বেনেফিসরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তগী অকুপ্পা ৱারোলশিং খোমজিল্লি অমসুং আধারগা শম্নহল্লি। অসিগুম্বা বেনেফিসরী 31,300গী অকুপ্পা ৱারোলশিং খোমজিনখ্রে।
সিক্কল সেল দিজিজ: ত্রাইবেল মীয়াম্না খুন্দাবা মফমশিংদা SCDগীদমক পোইন্ত ওফ কেয়র (PoC)গী থোংদা নত্রগা সোলুবিলিতী তেস্তকী থোংদা সিক্কল সেল দিজিজ (SCD) দিতেক্ত তৌনবগীদমক মতিক চাবা মীওই (চহি 40 ফাওবদা লৈবা মীওই) স্ক্রীনিং তৌরি। তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবা কেসশিং মেনেজমেন্তগীদমক হায়র সেন্তরশিংদা রিফর তৌরি। হৌজিক ফাওবদা মীওই 3,83,000 হেন্না স্ক্রীন তৌখ্রে, মদুগী মনুংদা মীওই 18,000 পোজিতিব ওইখি অমসুং হায়র পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌখি।
নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজেস (NCDs): হায়পরতেন্সন অমসুং দাইবেতসকীদমক মতিকচাবা মীওইশিং (চহি 30 অমসুং মথক) স্ক্রীনিং তৌখি অমসুং পোজিতিব ওইগনি চিংনবা কেসশিং হায়র সেন্তরশিংদা রিফর তৌখি। হায়পরতেন্সন অমসুং দাইবেতসকীদমক চাউরাক্না মীওই 81,15,000 স্ক্রীন তৌখি। মীওই 3,74,000 হেন্না হায়পরতেন্সন পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং তৌখি। মীওই 2,69,800 হেন্না দাইবেতস পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমদি মীওই 5,99,200 হেন্না হায়র পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা রিফর তৌখি।
অন্দমান & নিকোবার ইথৎশিং
পালনাদু, আন্ধ্র প্রদেশ
অপ্পর সিয়াং, অরুনাচল প্রদেশ
উদালগুরি, অসাম
সাউথ গৱা, গৱা
রোহতক, হরিয়ানা
য়ুমফম:
ইকায় খুম্নরিবা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক পুম্বদা কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী কানবশিং সেচুরেত তৌনবা নবেম্বর 15দা ঝার্খন্দগী খুন্তীদগী বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা হৌদোকখি। বিকসিত ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী মখাদা ওন-স্পোৎ সর্বিসকী শরুক অমা ওইনা, গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা IEC ভেন খাম্বা মফমশিংদা হেল্থ কেম্পশিং পাংথোক্লি।

Ministry of Health and Family Welfare
Viksit Bharat Sankalp Yatra
Total Footfall crosses 1 Crore in over 65,300 Viksit Bharat Health Camps
More than 84 Lakh Ayushman cards created at the Camps
More than 36.4 Lakh people screened for TB and over 2.6 Lakh people referred to higher Public Health Facilities
Over 3.8 Lakh people screened for Sickle Cell Disease and more than 18,000 referred to higher Public Health Facilities
19 DEC 2023 1:28PM by PIB Delhi
Under the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, the cumulative footfall has reached 1,03,55,555 in 65,348 Health camps conducted in 3,156 Gram Panchayats and Urban Local Bodies, till date.
The following activities are being carried out in the Health Camps:
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY): Under the flagship scheme of MoHFW for the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Ayushman cards are being created using the Ayushman app and physical cards are being distributed to the beneficiaries. Till date, more than 19,03,200 physical cards have been distributed.
A total of 5,31,025 Ayushman cards have been created at the health camps held yesterday. Cumulatively, 84,27,500 cards have been created, till date.
Tuberculosis (TB): Screening of patients for TB is carried out by screening for symptoms, sputum testing, and using NAAT machines wherever available. Case suspected to have TB are referred to higher facilities. By the end of Day 34, more than 36,48,700 people have been screened out of which more than 2,63,000 were referred to higher Public Health Facilities.
Under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan (PMTBMA), consent is being taken for patients suffering from TB for receiving assistance from Nikshay Mitras. Attendees willing to be Nikshay Mitras are also being provided on-spot registration. More than 1,19,500 patients have given consent under PMTBMBA and more than 46,700 new Nikshay Mitras were registered.
Under Nikshay Poshan Yojana (NPY), monetary assistance is provided to TB patients through Direct benefit Transfer. For this purpose, details of bank account of the pending beneficiaries are being collected and accounts are being Aadhaar seeded. Details of 31,300 such beneficiaries have been collected.
Sickle Cell Disease: In areas with predominant tribal population, screening of eligible population (up to 40 years of age) is being done for the detection of Sickle Cell Disease (SCD) through the Point of Care (PoC) tests for SCD or through Solubility Test. Cases testing positive are being referred to higher centers for management. More than 3,83,000 people have been screened so far, out of which 18,300 were found to be positive and referred to higher public health facilities.
Non-Communicable Diseases (NCDs): Screening of eligible population (30 years and above) is being done for Hypertension and Diabetes and cases suspected to be positive are being referred to higher centers. Around 81,15,000 people have been screened for Hypertension and Diabetes. More than 3,74,000 people were suspected to be positive for Hypertension and more than 2,69,800 were suspected to have Diabetes and more than 5,99,200 people were referred to higher public health facilities.
Andaman & Nicobar Islands
Palnadu, Andhra Pradesh
Upper Siang, Arunachal Pradesh
Udalguri, Assam
South Goa, Goa
Rohtak, Haryana
Background:
The Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched by the Hon’ble Prime Minister on November 15 from Khunti, Jharkhand to saturate the benefits of central government schemes across the nation. As a part of on-spot services under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Health Camps are being organized at the places of halt of the IEC Van in the Gram Panchayats.