Ministry of Health and Family Welfare
Viksit Bharat Sankalp Yatra
Total Footfall crosses 1 Crore in over 65,300 Viksit Bharat Health Camps
More than 84 Lakh Ayushman cards created at the Camps
More than 36.4 Lakh people screened for TB and over 2.6 Lakh people referred to higher Public Health Facilities
Over 3.8 Lakh people screened for Sickle Cell Disease and more than 18,000 referred to higher Public Health Facilities
19 DEC 2023 1:28PM by PIB Delhi
Under the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, the cumulative footfall has reached 1,03,55,555 in 65,348 Health camps conducted in 3,156 Gram Panchayats and Urban Local Bodies, till date.
The following activities are being carried out in the Health Camps:
Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY): Under the flagship scheme of MoHFW for the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Ayushman cards are being created using the Ayushman app and physical cards are being distributed to the beneficiaries. Till date, more than 19,03,200 physical cards have been distributed.
A total of 5,31,025 Ayushman cards have been created at the health camps held yesterday. Cumulatively, 84,27,500 cards have been created, till date.
Tuberculosis (TB): Screening of patients for TB is carried out by screening for symptoms, sputum testing, and using NAAT machines wherever available. Case suspected to have TB are referred to higher facilities. By the end of Day 34, more than 36,48,700 people have been screened out of which more than 2,63,000 were referred to higher Public Health Facilities.
Under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan (PMTBMA), consent is being taken for patients suffering from TB for receiving assistance from Nikshay Mitras. Attendees willing to be Nikshay Mitras are also being provided on-spot registration. More than 1,19,500 patients have given consent under PMTBMBA and more than 46,700 new Nikshay Mitras were registered.
Under Nikshay Poshan Yojana (NPY), monetary assistance is provided to TB patients through Direct benefit Transfer. For this purpose, details of bank account of the pending beneficiaries are being collected and accounts are being Aadhaar seeded. Details of 31,300 such beneficiaries have been collected.
Sickle Cell Disease: In areas with predominant tribal population, screening of eligible population (up to 40 years of age) is being done for the detection of Sickle Cell Disease (SCD) through the Point of Care (PoC) tests for SCD or through Solubility Test. Cases testing positive are being referred to higher centers for management. More than 3,83,000 people have been screened so far, out of which 18,300 were found to be positive and referred to higher public health facilities.
Non-Communicable Diseases (NCDs): Screening of eligible population (30 years and above) is being done for Hypertension and Diabetes and cases suspected to be positive are being referred to higher centers. Around 81,15,000 people have been screened for Hypertension and Diabetes. More than 3,74,000 people were suspected to be positive for Hypertension and more than 2,69,800 were suspected to have Diabetes and more than 5,99,200 people were referred to higher public health facilities.
Andaman & Nicobar Islands
Palnadu, Andhra Pradesh
Upper Siang, Arunachal Pradesh
Udalguri, Assam
South Goa, Goa
Rohtak, Haryana
Background:
The Viksit Bharat Sankalp Yatra was launched by the Hon’ble Prime Minister on November 15 from Khunti, Jharkhand to saturate the benefits of central government schemes across the nation. As a part of on-spot services under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Health Camps are being organized at the places of halt of the IEC Van in the Gram Panchayats.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা
৬৫,৩০০ ৰো অধিক বিকশিত ভাৰত স্বাস্থ্য শিবিৰত মুঠ উপস্থিতি ১ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে
শিবিৰত ৮৪ লাখতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
যক্ষ্মা ৰোগৰ বাবে ৩৬.৪ লাখৰো অধিক লোকক পৰীক্ষা আৰু ২.৬ লাখৰো অধিক লোকক উচ্চ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে
চিকল চেল ৰোগৰ বাবে ৩.৮ লাখৰো অধিক লোকক পৰীক্ষা আৰু ১৮,০০০ ৰো অধিক লোকক উচ্চ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে
19 DEC 2023 1:28PM by PIB Guwahati
চলিত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অধীনত, আজিলৈকে ৩,১৫৬ খন গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু নগৰীয় স্থানীয় সংস্থাত অনুষ্ঠিত হোৱা ৬৫,৩৪৮ টা স্বাস্থ্য শিবিৰত ১,০৩,৫৫,৫৫৫ জন লোক উপস্থিতি হৈছে।
স্বাস্থ্য শিবিৰত নিম্নলিখিত কাৰ্যকলাপবোৰ হৈ আছে:
আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবি-পিএমজেৱাই): বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ বাবে স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিৰ অধীনত আয়ুষ্মান এপ ব্যৱহাৰ কৰি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, ১৯,০৩,২০০ ৰো অধিক কাৰ্ড বিতৰণ কৰা হৈছে।
কালি আয়োজিত স্বাস্থ্য শিবিৰসমূহত মুঠ ৫,৩১,০২৫ খন আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, মুঠ ৮৪,২৭,৫০০ কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
যক্ষ্মা (টিবি): যক্ষ্মা ৰোগীসকলক লক্ষণ আৰু স্পুটাম পৰীক্ষাৰ বাবে স্ক্ৰীণিং কৰি পৰীক্ষা কৰা হয় আৰু য'ত উপলব্ধ হয় এনএএটি যন্ত্ৰৰ দ্বাৰাও কেছবোৰ পৰীক্ষা কৰা হয়। যক্ষ্মা হোৱাৰ সন্দেহ থকা ঘটনাবোৰ উচ্চ সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হয়।
৩৪ তম দিনৰ শেষলৈ, ৩৬,৪৮,৭০০ ৰো অধিক পৰীক্ষা কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত ২,৬৩,০০০ ৰো অধিক উচ্চ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী যক্ষ্মা মুক্তি ভাৰত অভিযানৰ (পিএমটিবিএমএ) অধীনত, যক্ষ্মা ৰোগত আক্ৰান্ত ৰোগীসকলক নিক্ষয় মিত্ৰৰ পৰা সহায় প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ সন্মতি লোৱা হৈছে। নিক্ষয় মিত্ৰ হ'বলৈ ইচ্ছুক অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক অন-স্পট পঞ্জীয়নও প্ৰদান কৰা হৈছে। ১,১৯,৫০০ ৰো অধিক ৰোগীয়ে সন্মতি প্ৰদান কৰিছে আৰু পিএমটিবিএমবিএ-ৰ অধীনত ৪৬,৭০০ ৰো অধিক নতুন নিক্ষয় মিত্ৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
নিক্ষয় পোষণ যোজনাৰ (এনপিৱাই) অধীনত, প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে যক্ষ্মা ৰোগীসকলক নগদ সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। এই উদ্দেশ্যৰ বাবে, হিতাধিকাৰীসকলৰ বেঙ্ক একাউণ্টৰ বিৱৰণ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে আৰু একাউণ্টবোৰ আধাৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। এনে ৩১,৩০০ হিতাধিকাৰীৰ বিৱৰণ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
চিকল চেল ৰোগ: কেয়াৰ চেণ্টাৰ ফৰ এছচিডি (পিঅ’চি) পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে বা জনজাতীয় জনসংখ্যা থকা এলেকাবোৰত দ্ৰৱণীয়তা স্ক্ৰীণিংৰ জৰিয়তে চিকল চেল ৰোগ (এছচিডি) চিনাক্ত কৰাৰ বাবে যোগ্য জনসংখ্যা (৪০ বছৰ বয়সলৈকে) পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ইতিবাচক পোৱা ঘটনাবোৰ পৰিচালনাৰ বাবে উচ্চ কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
এতিয়ালৈকে ৩,৮৩,০০০ ৰো অধিক লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ১৮,৩০০ জন পজিটিভ পোৱা গৈছে আৰু উচ্চ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
অসংক্ৰামক ৰোগ (এনচিডি): উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিচৰ বাবে যোগ্য জনসংখ্যা (৩০ বছৰ আৰু অধিক) পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু ইতিবাচক পোৱা ঘটনাবোৰ উচ্চ কেন্দ্ৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ডায়েবেটিচৰ বাবে প্ৰায় ৮১,১৫,০০০ লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ৩,৭৪,০০০ ৰো অধিক লোক উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে ইতিবাচক হোৱা দেখা গৈছিল, আনহাতে ২,৬৯,৮০০ ৰো অধিক লোকৰ ডায়েবেটিচ পৰীক্ষা ইতিবাচক আছিল। ৫,৯৯,২০০ ৰো অধিক লোকক উচ্চ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সুবিধালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল।
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
পালনাডু, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
উজনি চিয়াং, অৰুণাচল প্ৰদেশ
ওদালগুৰি, অসম
দক্ষিণ গোৱা, গোৱা
ৰোহতক, হাৰিয়ানা
পৃষ্ঠভূমি:
সমগ্ৰ দেশত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ১০০% আঁচনি সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ১৫ নৱেম্বৰত ঝাৰখণ্ডৰ খুণ্টিৰ পৰা মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ অন-স্পট সেৱাৰ অধীনত গ্ৰাম পঞ্চায়তত আইইচি ভান ৰখা ঠাইবোৰত স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে।