Ministry of Information & Broadcasting
Lok Sabha passes Press and Registration of Periodicals Bill
Ushers in a new era of press freedom and ease of doing business
21 DEC 2023 5:40PM by PIB Delhi
In a historic decision, the Lok Sabha today passed the Press and Registration of Periodicals Bill, 2023, repealing the colonial era law of the Press and Registration of Books Act, 1867. The Bill has already been passed by Rajya Sabha in the Monsoon Session.
The new statute – The Press and Registration of Periodicals Bill, 2023 makes the process of allotment of title and registration of periodicals simple and simultaneous, through an online system without the requirement of any physical interface. This would enable the Press Registrar General to fast track the process, thereby ensuring that publishers, especially small and medium publishers, face little difficulty in starting a publication. Most importantly, the publishers would no longer be required to file a declaration with the District Magistrates or the local authorities and get such declarations authenticated. Furthermore, printing presses would also not be required to furnish any such declaration; instead only an intimation would be sufficient. The entire process presently involved 8 steps and consumed considerable time.
Introducing the Bill in the Lok Sabha, Minister for Information & Broadcasting Anurag Singh Thakur said “the Bill reflects yet another step of the Modi Government towards jettisoning mentality of slavery and bringing new laws for new India”. The Minister further added that it has been the priority of the Government to end criminality, improve ease of doing business and ease of living through new laws and accordingly, efforts have been made to substantially decriminalize the colonial era statute. For certain violations, financial penalties have been proposed instead of conviction as earlier. Further, a credible appellate mechanism, headed by the Chairperson, Press Council of India has been provided for. Stressing upon the ease of doing business aspect, Shri Thakur said title registration process, which sometimes took 2-3 years, would now be done in 60 days.
The Act of 1867 was a legacy of the British Raj which intended to exercise complete control over the press and the printers and publishers of newspapers and books along with heavy fines and penalties including imprisonment for various violations. It was felt that in today’s age of free press and the Government’s commitment to uphold media freedom, the archaic law was totally out of sync with the current media landscape. Ends
<><><>
Annex
SALIENT FEATURES OF PRESS AND REGISTRATION OF PERIODICALS BILL 2023
I. Grant of title allotment and Certificate of Registration Periodicals
• The Bill provides for a simple online mechanism to apply for title verification and grant of certificate of registration by the Press Registrar General to a periodical as a simultaneous process.
• There is no requirement of furnishing any declaration before the local authority or its authentication by the local authority.
• A person who has been convicted by any court for an offence involving terrorist act or unlawful activity, or having done anything against the security of the State shall not be permitted to bring out a periodical.
• Facsimile edition of a foreign periodical can be printed in India with prior approval of the Central Government and its registration with the Press Registrar General.
II. Printing Presses
• A printer of a periodical to furnish an online intimation to the Press Registrar General and the local authority.
• No requirement by the Printer to file any declaration before the local authority or obtain authentication from the authority.
III. Role of District magistrate/local authority
• The Bill envisages minimalistic role of the District Magistrate/local authority with regard to grant of Certificate of Registration and title allotment.
• On receipt of an application, the District Magistrate is expected to provide its comments/NOC to the Press Registrar General within 60 days; thereafter the Press Registrar General can proceed to take a decision for grant of registration even where the comments/NOC are not received from the DM/local authority after 60 days.
• No requirement for a publisher to file any declaration before the District Magistrate.
Difference between the Press and Registration of Books Act 1867 and the Press and Registration of Periodicals Bill 2023
• Books which were part of the PRB Act 1867 have been taken away from the purview of the PRP Bill 2023, as books as a subject are administered by the Ministry of HRD.
• Printing presses do not have to file any declaration before the District Magistrate; only an online intimation has to be filed before the Press Registrar General and the District Magistrate.
• No declaration has to be filed by the publisher of the periodical before the District authority; application for title allotment and grant of Certificate of Registration would be made simultaneously to the Press Registrar General and the district authority and decision would be taken by the Press Registrar General.
• Statute has been substantially decriminalized as against the PRB Act 1867 which had severe penalties leading to conviction and imprisonment up to 6 months for various violations of the Act.
• In the 2023 Bill, punishment of jail up to six months is envisaged only in the extreme cases where a periodical is published without a Certificate of Registration and the publisher fails to cease the printing of such publication even after six months of direction has been issued to that effect by the Press Registrar General.
• In the 1867 Act, only the DM could cancel the declaration of a periodical, the Press Registrar General did not have suo motu powers to cancel or suspend Certificate of Registration granted by it. The PRP Bill 2023 empowers the Press Registrar General to suspend/cancel the Certificate of Registration.
A detailed explainer can be read here

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଧେୟକ ଲୋକସଭାରେ ଗୃହୀତ
ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ
21 DEC 2023 5:40PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି କ୍ରମେ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଧେୟକ, ୨୦୨୩ ପାରିତ ହୋଇଛି, ଯାହାକି ଉପନିବେଶ କାଳର ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପୁସ୍ତକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନ, ୧୮୬୭ର ସ୍ଥାନରେ ଲାଗୁ ହେବ। ଏଥିପୂର୍ବରୁ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନରେ ନୂଆ ବିଧେୟକ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପାରିତ ହୋଇସାରିଥିଲା।
ନୂତନ ବିଧେୟକ – ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଧେୟକ , ୨୦୨୩ କୌଣସି ଶାରୀରିକ ଉପସ୍ଥିତିର ଆବଶ୍ୟକତା ନଥାଇ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପତ୍ରିକାର ନାମ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ ଏବଂ ସମାନ୍ତରାଳ କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶକମାନେ, ବିଶେଷକରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ପ୍ରକାଶକମାନେ ପ୍ରକାଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାମାନ୍ୟତମ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଜିଲ୍ଲାପାଳ କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଭଳି ଘୋଷଣାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି କୌଣସି ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ; ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ କେବଳ ଏକ ସୂଚନା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୮ଟି ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଲୋକସଭାରେ ଏହି ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ଆଇନ ଆଣିବା ଦିଗରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରାଧର ଅନ୍ତ ଘଟାଇବା, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସୁଗମତା ଏବଂ ନୂତନ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି। ଔପନିବେଶିକ ଯୁଗର ଆଇନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । କେତେକ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଭଳି ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆର୍ଥିକ ଜରିମାନା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଆପିଲେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସୁଗମତା ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ନାମ ବା ଟାଇଟଲ୍‌ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ୨-୩ ବର୍ଷ ଲାଗୁଥିଲା, ଏବେ ତାହା ୬୦ ଦିନରେ ହୋଇଯିବ।
୧୮୬୭ର ଏହି ଆଇନ ବ୍ରିଟିଶ ରାଜର ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଥିଲା ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ପୁସ୍ତକର ମୂଦ୍ରାକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶକଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଜେଲ ଦଣ୍ଡ ସମେତ କଠୋର ଜରିମାନା ଲାଗୁ କରିବା । ଆଜିର ସ୍ୱାଧୀନ ପ୍ରେସ୍‌ ଯୁଗରେ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସ୍ୱାଧୀନତା ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଭଳି ଏକଚ୍ଛତ୍ରବାଦୀ ଆଇନ ବର୍ତ୍ତମାନର ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ ବୋଲି ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା।
ସଂଲଗ୍ନକ
ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୩ର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
୧. ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣର ନାମ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅନୁମତି
• ପ୍ରେସ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାଲିକାନା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଏକକାଳୀନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭାବରେ ଏକ ପତ୍ରିକାକୁ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା ପାଇଁ ବିଲ୍‌ରେ ଏକ ସରଳ ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖାଯାଇଛି।
• ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ଘୋଷଣାପତ୍ର କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଦାଖଲ କରିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
• ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟ କିମ୍ବା ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ଅପରାଧ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଦାଲତ ଦ୍ୱାରା ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିବା କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ବିରୁଦ୍ଧରେ କିଛି କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କୌଣସି ପତ୍ରିକା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ।
• କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପୂର୍ବ ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ନିକଟରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପରେ କୌଣସି ବିଦେଶୀ ପତ୍ରିକାର ସଂସ୍କରଣ ଭାରତରେ ଛପାଯାଇପାରିବ।
୨. ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ୍
• ଜଣେ ମୂଦ୍ରକାର ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
• ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ କିମ୍ବା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ହାସଲ କରିବା ମୁଦ୍ରାକାରଙ୍କ ପକ୍ଷେ ଅନାବଶ୍ୟକ।
୩. ଜିଲ୍ଲାପାଳ/ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଭୂମିକା
o ଏହି ବିଲ୍‌ରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ମାଲିକାନା ଆବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳ/ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସର୍ବନିମ୍ନ ଭୂମିକା ରଖାଯାଇଛି।
o ଆବେଦନ ପାଇବା ପରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କୁ ଏହାର ମତାମତ/ଏନ୍ଓସି ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହାପରେ ପ୍ରେସ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ୬୦ ଦିନ ପରେ ଜିଲ୍ଲାପାଳ/ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ମତାମତ/ଏନଓସି ନ ମିଳିଲେ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ।
o ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶକଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଘୋଷଣା ପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପୁସ୍ତକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନ ୧୮୬୭ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ
➢ ପିଆରବି ଅଧିନିୟମ ୧୮୬୭ର ଅଂଶ ହୋଇଥିବା ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକୁ ପିଆରପି ବିଧେୟକ ୨୦୨୩ ପରିସରରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ପୁସ୍ତକ ଏକ ବିଷୟ ଭାବରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ।
➢ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ଘୋଷଣା ପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ; ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଓ ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କ ନିକଟରେ କେବଳ ଅନଲାଇନ୍ ସୂଚନା ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
➢ ପତ୍ରିକାର ପ୍ରକାଶକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଜିଲ୍ଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ; ମାଲିକାନା ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଅଫ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଆବେଦନ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ।
➢ ପିଆରବି ଆକ୍ଟ ୧୮୬୭ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଇନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଆଇନର ବିଭିନ୍ନ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବା ସହ ୬ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରାଦଣ୍ଡ ରଖାଯାଇଥିଲା ।
➢ ୨୦୨୩ ବିଲ୍ ରେ କେବଳ ସେହି ଚରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜେଲ୍ ଦଣ୍ଡର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିନା ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ରରେ ପତ୍ରିକା ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି ହେବାର ଛଅ ମାସ ପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶକ ଏହି ପ୍ରକାଶନର ଛପା ବନ୍ଦ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି ।
➢ ୧୮୬୭ ଆଇନରେ କେବଳ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ହିଁ ପତ୍ରିକାର ଘୋଷଣାକୁ ବାତିଲ କରିପାରିବେ, ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ପାଖରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ରଦ୍ଦ କିମ୍ବା ନିଲମ୍ବିତ କରିବାର ନିଜସ୍ୱ କ୍ଷମତା ନଥିଲା। ପିଆରପି ବିଲ୍ ୨୦୨୩ ରେ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ରକୁ ସ୍ଥଗିତ/ବାତିଲ କରିବାର କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।