প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন ২০২৩গী গ্রান্দ ফিনালিদা শরুক য়াখিবশিংগা উনবদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
19 DEC 2023 11:12PM by PIB Imphal
মরূপশিং,
তশেংনমক, ময়ামগা ৱারী শানবদা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍। লৈবাকসিগী নহা মীরোলনা লৈবাক্কী মাঙদা তাদুনা লৈরিবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবগীদমক অহিং-নুংথিল নাইদনা হোৎনরি হায়বা খঙবদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। মমাঙদা পাঙথোকখিবা হেকাথোনশিংদা ফংখিবা পাম্বৈশিং য়াম্না কান্নবা ওইখ্রে‍। হেকাথোন্দা শরুক য়ারিবা মহৈরোয়শিং অসিনা মখোয় মশাগী স্তার্তঅপশিং লিংখৎচরি‍। হায়রিবা স্তার্তঅপশিং, পাম্বৈশিং অসিনা লৈঙাক অমদি খুন্নাই অনিমক্তা মতেঙ পাংলি‍। ৱাফমসিমক ঙসিগী হেকাথোনসিদা শরুক য়াবিরিবা কাঙলুপ, মহৈরোয় লিশিং কয়াবু পুক্নিং থৌগৎলিবা ৱাফম ওইরিবনি‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতনা ঙসিদি জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমদি জয় অনুসন্ধান হায়রিবা লাইৱাসি পুদুনা মাঙদা চঙশিল্লি‍। করিসু ওইথোক্লরোই, অহোংবা অমত্তা পুরকপা ঙম্লরোই হায়নরম্বা ৱাখল্লোন অদুগী ৱাংমদা ঙসিদি ভারত মচা লেপ্লরি‍। হায়রিবা অনৌবা ৱাখল্লোন অসিদা চত্তুনা, হৌখিবা চহি ১০সিদা ভারতনা মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা ১০শুবা মফম কল্লম্বদগী ৫শুবদা কাখৎলক্লি‍। ঙসিদি ভারতকী UPI গী খোঞ্জেল মালেম পুম্বদা নিল্লি‍। কোরোনাগী লাংফমগী মতমদা ভারতন মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিন পুথোকখি‍। ভারতনা মাগী মীয়ামদা লেম্না ভেক্সিন ফংহনখি অমদি মালেমগী লৈবাক কয়াদসু ভেক্সিন য়ৌহনখি‍।
মরূপশিং,
ঙসি মফমসিদা নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিং অমদি তোঙান তোঙানবা দোমেনগী প্রোফেস্নেলশিং তিল্লরি‍। ময়াম পুম্বসি মতমগী মরুওইবা খঙলবা ঙাক্তনি, লেপখিবা মতমদা পান্দম য়ৌনা চৎপগী ৱাহন্থোক খঙলবা ঙাক্তনি‍। ঙসিদি ঐখোয় মতমগী খোঙলৈগী লংদাই অমদা লেপ্লি, করম্বা লংদাইনো হায়বদা ঐখোয়না হোৎনরিব খুদিংমক্না ভারতকী লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং অমগী মরায়বক লেপকদৌরিবা খোঙফমদুনি‍। অদোম্না হায়রিবা তোপ তোপ্পা মতমসিবু খঙবিয়ু‍। মতম অসি তোপ তোপ্পা ওইরিবগী মরমদি ফেক্তর কয়া অমত্তা ওইনা পুনশিল্লরি‍। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বায়দগী নৌরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি‍। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা হৈথোই শিংথোইবগী মকোল ওইরি‍। ঙসি ভারত্তা মরা চেৎপ মপাঙ্গল কনবা লৈঙাক অমা লৈরি‍। ঙসি ভারতকী শেন্মিৎলোন রেকোর্দ ওইবা খোঙজেলদা চেনখৎলি‍। ঙসি ভারত্তা সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী লমদ অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলি‍।
মরূপশিং,
হৌজিক অসি তেক্নোলোজীনা ঐখোয়গী পুন্সিগী অচৌবা শরুক য়মা ওইরবা মতমনি‍। ঐখোয় পুম্নমক্কী পুন্সিদা তেক্নোলোজীগী চাউরবা ইথিল অমা লৈরিবসি মমাঙদা অমুক্তা লৈখিদ্রি‍। ওইরিবা ফীভমসিদি ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমগী মরমদা মমুৎ তানা খঙবা ফাওবা ঙমদ্রিঙৈদা, মদুগী অপদেত তৌরবা ভর্জন অমা অমুক থোক্লক্কনি‍। মরম অসিনা অদোমগুম্বা নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিংগী থৌদাং য়াম্না চাওই‍।
মরূপশিং,
আজাদী কা অমৃৎকাল হায়বদি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি লৈবাক অসিগী ২০৪৭ ফাওবগী খোঙচৎ লোয়ন-লোয়ননা অদোমগী পুন্সিগী খ্বায়দগী মরুওইবা পুন্সিগী খোঙচৎ অনি পুন্না চৎমিন্নরিবা মতম্নি‍। ভারতপু চাওখৎহন্নবগীদমক ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই‍। অদুগা মদুদা ময়ামগী খ্বায়দগী মরুওইবা পান্দমদি – আত্মনিরভর ভারত হায়বসিনা ওইগদবনি‍। ঐখোয়গী ভারত কমদৌনা মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি? ভারতনা তেক্নোলোজী ইম্পোর্ত অমত্তা তৌবগী মথৌ তাদনবা, তেক্নোলোজী অমত্তদা ঐখোয়না অতৈদা তাংদুনা লৈতনবা হোৎনবনা অদোমগী পান্দম ওইহনগদবনি‍। দিফেন্স সেক্তরদা য়েংসি‍। ঙসি ভারতন দিফেন্স তেক্নোলোজীদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক থবক পায়খৎলি‍। অদুবু হৌজিকসু দিফেন্স তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা পোৎলম কয়া অমদি ঐখোয়না মপান্দগী পুশিল্লকপা মথৌ তারি‍। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক ঐখোয়না সেমিকন্দক্তর অমদি চিপ তেক্নোলোজীগী লমদা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই‍। ক্বান্তম তেক্নোলোজী অমদি হায়দ্রোজেন ইনর্জীনচিংবা সেক্তরশিংদসু ভারতনা চাউনা মঙ মঙলি‍। লৈঙাক্না অসিগুম্বা সেক্তর পুম্নমক্তা মরুওইবা মীৎয়েঙ চঙলি, ২১শুবা চহিচাগী মতমগা চুনবা ইকোসিস্তেম শেমগৎলি‍। অদুম ওইনমক মসিদা মায় পাকপা হায়বসি নহাশিংগী মায় পাকপগী মখা পোল্লি‍।
মরূপশিং,
ঙসি মালেম পুম্বগী মীৎয়েঙ অদোমগুম্বা নহাশিংগী ৱাখল লৌশিংদা থম্লিবনি‍। মালেম অসিনা ভারত্তা মালেমগী শিংনবশিংগী মমল চঙদবা, মতিক লৈবা, তুং কোইগদবা অমদি পাকথোক চাউথোকহনবা য়াগদবা পাম্বৈশিং ফংগনি হায়না থাজবা থম্লিবনি‍। ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান মিসন্না মালেমগী থাজববু শরুক কয়া হেনগৎহল্লে‍। অদোম্না হায়রিবা থাজবশিং অদু মাঙদা থম্লগা, তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং ইনোভেত তৌগদবনি‍। অদোম্না লৈবাকসিগী মতমসিগী ওইবা মথৌ তাবশিং মাঙদা থম্লগা অদোম্না চৎকদবা লম্বী লেপকদবনি‍।
মরূপশিং,
স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোনগী পান্দমদি, লৈবাক্কী শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোকপা অমদি পাম্বৈশিংদুনা থবক পীবা, হায়রিবা পরিং অসিদা চঙশিনবদুনি‍। স্মার্ত ইন্দিয়া হেকাথোন অসিদগী লৈবাক্কী নহাকী মতিক্না চাওখৎপা ভারতকী পাম্বৈগী থোক্লক্কদৌরিবনি‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা, লৈবাকসিগী নহাশিংগী মতিক্তা চাউনা থাজবা থম্লি‍। অদোম্না ৱাফম অমা হেক্তা উরকপদা, পাম্বৈ অমা হেক্তা থিদোকপদা, ইনোভেসন অমা হেক্তা তৌরকপদা, অদোম্না চাওখৎপা ভারতকী ফিরেপ, মরোমদোম লেপচবা ভারতকী ফিরেপ্পু মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি‍। অদোম্না তৌরিবা থবক খুদিংমক্তা খ্বায়দগী অফবা ওইবিয়ু‍। মালেম পুম্বনা অদোমগী তুং ইনগদবা থবক অদু অদোম্না তৌগদবনি‍। অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍ !
হন্না হন্না থাগৎচরি !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at an interaction with participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023
19 DEC 2023 11:12PM by PIB Delhi
Friends,
I really enjoyed talking to all of you. I am pleased that the young generation of the country is working day and night to provide solutions to the current challenges facing the country. The solutions derived from the past hackathons have been very effective. Many students who participated in hackathons have also started their own start-ups. These start-ups and solutions are helping both the government and society. The teams participating in this hackathon today are a great inspiration for thousands of students.
Friends,
Bharat of the 21st century is advancing with the mantra of 'Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, and Jai Anusandhan.' Every Indian has stepped out of this mindset that nothing can happen and the country can’t change. Due to this new approach, Bharat has transformed from the 10th largest economy to the 5th largest in the last 10 years. Today, Bharat’s UPI is making waves worldwide. During the crisis of the Corona pandemic, Bharat developed the Made in India vaccines. Bharat not only provided free vaccinations to its citizens but also provided vaccines to dozens of countries worldwide.
Friends,
Today, we have young innovators and professionals from different domains here. You all understand the importance of time and what it means to reach goals within a set timeframe. Today, we are at a turning point where every effort of ours will strengthen the foundation of Bharat for the next thousand years. You should realise the importance of this unique time. It is unique because several factors are coming together. Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. Today, Bharat has the largest talent pool globally. Today, Bharat has a stable and strong government. Today, Bharat’s economy is growing at a record pace. Today, unprecedented emphasis is being placed on science and technology in Bharat.
Friends,
This is the time when technology has become a significant part of our lives. The impact of technology in our lives today is unparalleled which was never in the past. The situation is such that an upgraded version comes along before we are comfortable with one technology. Therefore, the role of young innovators like you is crucial.
Friends,
The ‘Amrit Kaal’ of freedom, i.e., the upcoming 25 years, signifies not only the journey of the country towards 2047 but also the crucial years of your life. Both journeys, side by side, are unfolding. We all need to work together to make a ‘Viksit Bharat’. And your biggest goal should be Bharat’s self-reliance. How can our Bharat become self-reliant? Your goal should be that Bharat does not have to import any technology and not depend on others for any technology. Let me give you an example of the defence sector. Currently, Bharat is working towards self-reliance in defence technology. However, there are still many aspects of defence technology that we need to import. Similarly, we need to become self-reliant in semiconductor and chip technology to increase our manufacturing capacity. Bharat has high aspirations in sectors like quantum technology and hydrogen energy. The government is focusing on all these sectors, creating a modern ecosystem for the 21st century. But its success depends on the success of young minds like you.
Friends,
Today, the eyes of the whole world are on young minds like you. The world believes that Bharat will provide low-cost, quality, sustainable, and scalable solutions to global challenges. Our Chandrayaan mission has greatly increased the world's expectations. Keeping these expectations in mind, you need to innovate new technologies in different sectors. Keeping in mind the modern needs of the country, you have to chart your course.
Friends,
The goal of the Smart India Hackathon is to address the country's problems and create employment through solutions. The hackathon is driving a chain of solutions. The youth of the country are extracting the nectar of solutions for a ‘Viksit Bharat’ from the Smart India Hackathon. I have unwavering faith in all of you, in the youth of the country. Whenever you try to find a solution to any problem and innovate, you should always keep in mind the resolution of a ‘Viksit Bharat’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’. Whatever you do, it should be the best. You need to work in such a way that the world follows you. Once again, best wishes to all of you!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.