প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৩ৰ গ্ৰাণ্ড ফাইনেলৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সৈতে এক বাৰ্তালাপত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
19 DEC 2023 11:12PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
সঁচাকৈয়ে, আপোনালোক সকলোৰে লগত কথা পাতি মোৰ বহুত ভাল লাগিল। মই সুখী যে দেশৰ নৱপ্ৰজন্মই, দেশৰ সন্মুখত থকা সাম্প্ৰতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানৰ বাবে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে। পূৰ্বতে যিবোৰ হেকাথন হৈছিল, তাৰ পৰা পোৱা সমাধানসমূহ অতি ফলপ্ৰসূ হৈছে। হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰা বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নিজাকৈ ষ্টাৰ্টআপো আৰম্ভ কৰিছে। এই ষ্টাৰ্টআপসমূহে, এই সমাধানসমূহে চৰকাৰ আৰু সমাজ দুয়োটাকে সহায় কৰি আছে। আজি এই হেকাথনত অংশগ্ৰহণ কৰা দল আৰু হাজাৰ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে এইটোৱেই এক ডাঙৰ প্ৰেৰণা।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত আজি জয় জোৱান, জয় কিষাণ, জয় জ্ঞান আৰু জয় অনুসন্ধান মন্ত্ৰত আগবাঢ়িছে। একো হ’বই নোৱাৰে, এইটো সলনি হ’বই নোৱাৰে, এই চিন্তাৰ পৰা এতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয় ওলাই আহিছে। এই নতুন চিন্তাৰ বাবেই যোৱা ১০ বছৰত ভাৰত দশম স্থানৰ পৰা ৫ম স্থানৰ অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছে। আজি ভাৰতৰ ইউ পি আইৰ ডংকা সমগ্ৰ বিশ্বতে শুনা গৈছে। কৰোণা মহাসংকটৰ সময়ত ভাৰতে মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন তৈয়াৰ কৰিছিল। ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকক বিনামূলীয়াকৈ টিকাকৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াও সম্পূৰ্ণ কৰে আৰু বিশ্বৰ কেইবা ডজন দেশক ভেকচিন প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত যুৱ উদ্ভাৱক আৰু বিভিন্ন ডমেইনৰ পেছাদাৰীসকল উপস্থিত আছে। আপোনালোক সকলোৱে সময়ৰ গুৰুত্ব বুজি পায়, নিৰ্দিষ্ট সময়ত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ অৰ্থ বুজি পায়। আজি আমি সময়ৰ এনে এক টাৰ্নিং পইণ্টত উপনীত হৈছোঁ, য’ত আমাৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই আগন্তুক এহেজাৰ বছৰৰ ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিব। আপোনালোকে এই অনন্য সময়ক বুজি পাওক। এই সময় অনন্য এইকাৰণেই কিয়নো বহু কাৰক একত্ৰিত হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সবাতোকৈ কম বয়সীয়া দেশৰ এখন। আজি ভাৰতত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক প্ৰতিভা পুল আছে। আজি ভাৰতত এখন সুস্থিৰ আৰু শক্তিশালী চৰকাৰ আছে। আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতি অভিলেখ গতিত বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
এয়া সেই সময় যেতিয়া প্ৰযুক্তি আমাৰ জীৱনৰ এটা ডাঙৰ অংশ হৈ পৰিছে। আমাৰ সকলোৰে জীৱনত প্ৰযুক্তিৰ যি প্ৰভাৱ আজি আছে সেয়া আগতে কেতিয়াও নাছিল। স্থিতি এনেকুৱা যে এটা প্ৰযুক্তিৰ সৈতে আমি সম্পূৰ্ণৰূপে সহজ হ'বলৈ নাপাৱেঁই, তেতিয়ালৈকে ইয়াৰ এটা উন্নীত সংস্কৰণ আহি যায়। সেয়েহে আপোনালোকৰ দৰে যুৱ উদ্ভাৱকৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত কাল অৰ্থাৎ আগন্তুক ২৫ বছৰ দেশৰ লগতে আপোনালোকৰ জীৱনৰ যাত্ৰাও, এফালে এই সময় ২০৪৭ চনৰ যাত্ৰা আৰু আনফালে আপোনালোকৰ জীৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বছৰসমূহৰ যাত্ৰা, দুয়োটা একেলগে। ভাৰতক বিকশিত কৰিবলৈ আমি সকলোৱে মিলি কাম কৰিব লাগিব। আৰু ইয়াত আপোনালোক সকলোৰে আটাইতকৈ ডাঙৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে – ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা। আমাৰ ভাৰত কেনেকৈ স্বাৱলম্বী হ’ব পাৰে? আপোনালোকৰ উদ্দেশ্য হ’ব লাগে যাতে ভাৰতে কোনো প্ৰযুক্তি আমদানি কৰিব নালাগে, কোনো প্ৰযুক্তিৰ বাবে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নালাগে। এতিয়া প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ দৰে। আজি ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে কাম কৰি আছে। কিন্তু এতিয়াও প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িত বহু কথা আছে যিবোৰ আমি আমদানি কৰিব লাগে। একেদৰে আমাৰ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমি অৰ্ধপৰিবাহী আৰু চিপ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব। কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি আৰু হাইড্ৰজেন শক্তিৰ দৰে খণ্ডতো ভাৰতৰ আকাংক্ষা অতি উচ্চ। চৰকাৰে এনে সকলো খণ্ডকে বিশেষ গুৰুত্ব দি একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে। কিন্তু ইয়াৰ সফলতা নিৰ্ভৰ কৰে আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলৰ সফলতাৰ ওপৰত।
বন্ধুসকল,
আজি গোটেই পৃথিৱীৰ দৃষ্টি আপোনালোকৰ দৰে ডেকা মনৰ ওপৰত নিবদ্ধ হৈ আছে। বিশ্ব আত্মবিশ্বাসী যে ভাৰতত ই বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ কম খৰচী, মানসম্পন্ন, বহনক্ষম আৰু স্কেলেবল সমাধান বিচাৰি পাব। আমাৰ চন্দ্ৰযান অভিযানে বিশ্ববাসীৰ আশা বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে। আপোনালোকে এই আশাবোৰ মনত ৰাখি বিভিন্ন খণ্ডত নতুন প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব। আপোনালোকে দেশৰ আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি নিজৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ লক্ষ্য, দেশৰ সমস্যা সমাধান আৰু সমাধানৰ জৰিয়তে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি, এনে এক শৃংখলক আগুৱাই লৈ গৈছে। স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱ শক্তিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে সমাধানৰ অমৃত উলিয়াই আনিছে। আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত, দেশৰ যুৱ শক্তিৰ ওপৰত মোৰ অটুট বিশ্বাস আছে। আপোনালোকে যিকোনো সমস্যা চাওক, যিকোনো সমাধান বিচাৰি উলিয়াওক, যিকোনো উদ্ভাৱন কৰক, আপোনালোকে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্প সদায় মনত ৰাখিব লাগিব। আপোনালোকে যিয়েই নকৰক কিয়, সেয়াই শ্ৰেষ্ঠ হ’ব লাগে। আপোনালোকে এনে কাম কৰিব লাগিব যে পৃথিৱীয়ে আপোনালোকক অনুসৰণ কৰে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন!
বহুত বহুত ধন্যবাদ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at an interaction with participants of Grand Finale of Smart India Hackathon 2023
19 DEC 2023 11:12PM by PIB Delhi
Friends,
I really enjoyed talking to all of you. I am pleased that the young generation of the country is working day and night to provide solutions to the current challenges facing the country. The solutions derived from the past hackathons have been very effective. Many students who participated in hackathons have also started their own start-ups. These start-ups and solutions are helping both the government and society. The teams participating in this hackathon today are a great inspiration for thousands of students.
Friends,
Bharat of the 21st century is advancing with the mantra of 'Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, and Jai Anusandhan.' Every Indian has stepped out of this mindset that nothing can happen and the country can’t change. Due to this new approach, Bharat has transformed from the 10th largest economy to the 5th largest in the last 10 years. Today, Bharat’s UPI is making waves worldwide. During the crisis of the Corona pandemic, Bharat developed the Made in India vaccines. Bharat not only provided free vaccinations to its citizens but also provided vaccines to dozens of countries worldwide.
Friends,
Today, we have young innovators and professionals from different domains here. You all understand the importance of time and what it means to reach goals within a set timeframe. Today, we are at a turning point where every effort of ours will strengthen the foundation of Bharat for the next thousand years. You should realise the importance of this unique time. It is unique because several factors are coming together. Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. Today, Bharat has the largest talent pool globally. Today, Bharat has a stable and strong government. Today, Bharat’s economy is growing at a record pace. Today, unprecedented emphasis is being placed on science and technology in Bharat.
Friends,
This is the time when technology has become a significant part of our lives. The impact of technology in our lives today is unparalleled which was never in the past. The situation is such that an upgraded version comes along before we are comfortable with one technology. Therefore, the role of young innovators like you is crucial.
Friends,
The ‘Amrit Kaal’ of freedom, i.e., the upcoming 25 years, signifies not only the journey of the country towards 2047 but also the crucial years of your life. Both journeys, side by side, are unfolding. We all need to work together to make a ‘Viksit Bharat’. And your biggest goal should be Bharat’s self-reliance. How can our Bharat become self-reliant? Your goal should be that Bharat does not have to import any technology and not depend on others for any technology. Let me give you an example of the defence sector. Currently, Bharat is working towards self-reliance in defence technology. However, there are still many aspects of defence technology that we need to import. Similarly, we need to become self-reliant in semiconductor and chip technology to increase our manufacturing capacity. Bharat has high aspirations in sectors like quantum technology and hydrogen energy. The government is focusing on all these sectors, creating a modern ecosystem for the 21st century. But its success depends on the success of young minds like you.
Friends,
Today, the eyes of the whole world are on young minds like you. The world believes that Bharat will provide low-cost, quality, sustainable, and scalable solutions to global challenges. Our Chandrayaan mission has greatly increased the world's expectations. Keeping these expectations in mind, you need to innovate new technologies in different sectors. Keeping in mind the modern needs of the country, you have to chart your course.
Friends,
The goal of the Smart India Hackathon is to address the country's problems and create employment through solutions. The hackathon is driving a chain of solutions. The youth of the country are extracting the nectar of solutions for a ‘Viksit Bharat’ from the Smart India Hackathon. I have unwavering faith in all of you, in the youth of the country. Whenever you try to find a solution to any problem and innovate, you should always keep in mind the resolution of a ‘Viksit Bharat’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’. Whatever you do, it should be the best. You need to work in such a way that the world follows you. Once again, best wishes to all of you!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.