ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଜନାରେ ୬୩,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନ - ସ୍ପଟ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇଛି
'ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବାଳକ ସ୍ପର୍ଦ୍ଧା' ରେ ୫୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଲା ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
20 DEC 2023 12:17PM by PIB Bhubaneswar
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୬୩,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନ - ସ୍ପଟ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ) ର ଅଂଶ ଭାବରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।
ଭିବିଏସୱାଇ ପିଲା ମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ କରି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଶୁ ମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ୫୭୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁ 'ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବାଳକ ସ୍ପର୍ଦ୍ଧା' ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଭିବିଏସୱାଇରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦% ମହିଳା ହୋଇଥିବାରୁ, ଏହା ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରେ ।
जन भागीदारी से विकसित भारत 🇮🇳
In just a month, the #ViksitBharatSankalpYatra has achieved remarkable success, fueled by the unstoppable spirit of India's youth & Nari Shakti.
Click here for more details: https://t.co/JbkLyMWisn pic.twitter.com/oJ763SFytq
— Smriti Irani Office (@SmritiIraniOffc) December 19, 2023
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍‌ଓଡବ୍ଲୁସିଡି) ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଏମ୍‌ଓଡବ୍ଲୁସିଡି "ମେରୀ କହାନୀ ମେରି ଜୁବାନୀ / ମୋ ମୁହଁରେ ମୋ କାହାଣୀ (ଏମକେଏମ୍‌ଜେଡ୍‌)" ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ସେବାର ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ପଡ଼ିଥିବା ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Women and Child Development
Over 63,000 On-Spot registrations of Ministry of WCD schemes take place under Viksit Bharat Sankalp Yatra
More than 57000 children participate in 'Swasth Balak Spardha'
20 DEC 2023 12:17PM by PIB Delhi
Over 63,000 On-Spot registrations have taken place under the Ministry of WCD schemes, illustrating a dedicated commitment as part of Viksit Bharat Sankalp Yatra ( VBSY).
VBSY is Promoting a healthy future by actively engaging children. Various States/ UTs are organizing focused awareness drive regarding health issues of children. Since the inception of the yatra, more than 57000 children have participated in 'Swasth Balak Spardha.'
With 50% of the participants in VBSY being women, it highlights their dedicated pursuit of progress and empowerment.
Ministry of Women and Child Development ( MoWCD) is actively involved to support the Viksit Bharat Sankalp Yatra throughout the country. MoWCD is participating under the “Meri Kahani Meri Zubani (MKMZ)” initiative in which the beneficiaries from each Gram Panchayats speak of their experiences and the impact that the Anganwadi Services have had on their lives.