প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত 'বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা(নগৰীয়া)'ৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
17 DEC 2023 9:37PM by PIB Guwahati
চৰকাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আৰু ৰাজনৈতিক আৰু সামাজিক কামৰ সৈতে জড়িত দেশৰ সকলো লোকে এই ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ সফল কৰিবলৈ সময় দিছে, যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, সেয়েহে ইয়াৰ এজন সংসদ সদস্য হিচাপে ময়ো এই কাৰ্যসূচীত সময় দিয়া উচিত। গতিকে মই আজি এজন সাংসদ হিচাপে ইয়ালৈ আহিছোঁ, আপোনালোকৰ সেৱক হিচাপে, কেৱল আপোনালোকৰ এজন হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহিছোঁ।
আমাৰ দেশত বহুতো চৰকাৰ আহিল, বহুতো আঁচনিও যুগুতোৱা হ’ল, বহু কথা কোৱা হ’ল, বহুত ডাঙৰ ডাঙৰ কথাও কোৱা হ’ল আৰু এই সকলোবোৰৰ পৰা যি অভিজ্ঞতা হৈছে, যি সাৰাংশ হৈছে, মই অনুভৱ কৰো যে যিটো কথাত দেশে আটাইতকৈ গুৰুত্ব দিবলগীয়া আছিল, সেইটো হৈছে চৰকাৰে যিবোৰ আঁচনি যুগুতাই, যাৰ বাবে যুগুতাই, যি কামৰ বাবে যুগুতাই সেয়া সঠিক সময়ত, কোনো সমস্যা নোহোৱাকৈ আঁচনিসমূহৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ কাষত উপলব্ধ হোৱাটো। যদি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা’ৰ কথাকে কওঁ, তেন্তে যিসকলৰ একোটা তেনেই সামান্য ঘৰ আছিল, জুপুৰী আছিল, কেঁচামাটিৰ ঘৰ আছিল, তেওঁলোকৰ ঘৰবোৰ নিৰ্মাণ কৰিব লাগিছিল। আৰু তাৰ বাবে তেওঁলোকে চৰকাৰৰ ওচৰলৈ তাঁত-বাতি কৰাৰ প্ৰয়োজন নাছিল, চৰকাৰেহে সন্মুখলৈ গৈ কাম কৰা উচিত আছিল। আৰু যিহেতু আপোনালোকে মোক এই কামটোৰ দায়িত্ব দিছে, এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৪ কোটি পৰিয়ালে পকীঘৰ পাইছে। কিন্তু তথাপিও ইয়াৰ মাজতো একাংশ বাদ পৰি যোৱাৰ খবৰ পাওঁ, গাওঁবোৰত নিশ্চয়কৈ কোনোবা বাদ পৰি ৰৈছে, সেয়েহে আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে আমি আকৌ এবাৰ সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে গৈ চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ লাভৰ ভাগ যিসকলে পাইছে তেওঁলোকেনো কি কি পাইছে, কেনেকৈ পাইছে সেই কথাৰ সম্ভেদ লোৱা ভাল, নহয়নে বাৰু? সেয়া পাওতে কোনো সমস্যাৰতো সন্মুখীন হ’বলগীয়া হোৱা নাই, কোনো উৎকোচতো দিব লগা হোৱা নাছিল, যিমান দিম বুলি কোৱা হৈছিল সিমানখিনি পাইছেনে নে কম পাইছে। এবাৰ গ’লে ইয়াৰ হিচাপ-কিতাপো হৈ যাব। গতিকে এই ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ হৈছে এক প্ৰকাৰে মোৰ পৰীক্ষা, মই কি কৈছিলো আৰু মই কি কাম কৰি আছিলো তাৰ পৰীক্ষা, মই আপোনালোকৰ মুখৰ পৰা শুনিব বিচাৰিছো, আৰু মই সমগ্ৰ দেশৰ পৰা শুনিব বিচাৰিছো। কামবোৰ মই বিচৰা ধৰণে হৈছে নে নাই। যিসকল ব্যক্তিৰ বাবে কামবোৰ কৰিব লাগিছিল, সেয়া ঘটিছে নে নাই, সেয়া কৰা হৈছে নে নাই। অলপ আগতে মই কিছু সংখ্যক বন্ধুক লগ পাইছিলো, যিসকলে ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসা লাভ কৰিছে, কোনোবা হয়তো দুৰ্ঘটনাত পতিত হৈছিল, তেওঁলোকৰ হাত ভৰি ভাঙিছিল, তাৰ পিছত তেওঁলোক চিকিৎসালয়লৈ গৈছিল, মই তেওঁলোকক সুধিছিলো, তেতিয়া তেওঁলোকে কৈছিল যে “চাহিব, ইমানবোৰ খৰচ আমি ক'ৰ পৰা কৰিলোহেঁতেন, তেনেকৈয়ে জীৱন পাত কৰিলোহেঁতেন। কিন্তু যেতিয়া ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’খন আহিল, সাহস পাই গ’লো, অস্ত্ৰোপচাৰ কৰালো, এতিয়া শৰীৰে কাম কৰি আছে”। এতিয়া মইতো ইয়াৰ পৰা আশীৰ্বাদ পাইছোঁৱেই, বৰঞ্চ চৰকাৰৰ বাবুসকলে, বিষয়াসকলে, যিসকলে আঁচনিখন ‘ফাইল’ত আগবঢ়ায়, তেওঁলোকে ভাল পৰিকল্পনা কৰে আৰু টকা প্ৰেৰণ কৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ কাম তাতে সম্পূৰ্ণ হয়, যে ৫০জন লোকে পাব লাগিছিল, তেওঁলোকে পাইছে। ১০০ জন মানুহে পাব লাগিছিল, তেওঁলোকে পাইছে, এক হাজাৰ গাঁৱলৈ যাব লাগিছিল, গৈছে। কিন্তু, তেওঁলোকে যেতিয়া শুনিবলৈ পায় যে তেওঁলোকে কাম কৰা ‘ফাইল’টোৰ বাবে কাশীৰ অমুক চুবুৰীৰ, অমুক ব্যক্তিৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিছিল, তেতিয়া যিগৰাকী বিষয়াই কামটো কৰিছিল তেওঁৰ কাম কৰাৰ উৎসাহ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। তেওঁ সন্তুষ্টি লাভ কৰে, যেতিয়া তেওঁ কাগজ-পত্ৰত কাম কৰি থাকে তেতিয়া তেওঁ অনুভৱ কৰে যে তেওঁ চৰকাৰী কাম কৰি আছে। কিন্তু যেতিয়া কোনোবাই সেই কামৰ সুবিধা লাভ কৰে, যেতিয়া তেওঁ নিজেই সেই কথা প্ৰত্যক্ষ কৰে, নিজে শুনিবলৈ পায়, তেতিয়া তেওঁৰ কাম কৰাৰ বাবে উৎসাহ বাঢ়ি যায়। আৰু সেয়েহে মই দেখিছোঁ যে ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ য'লৈকে গৈছে, সেই সেই অঞ্চলত চৰকাৰী বিষয়াসকলৰ ওপৰত ইমান ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ কামক লৈ সন্তুষ্ট অনুভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এইযে যোজনাখন তৈয়াৰ কৰা হৈছিল, ময়োতো ফাইল যুগুতাইছিলো, তাৰ বাবেই ‘জীৱন জ্যোতি’ আঁচনিৰ বিবাহৰ টকা এগৰাকী দৰিদ্ৰ বিধৱাৰ ঘৰত উপস্থিত হৈছিলহি, তেন্তে, তেওঁৰ সমস্যাজৰ্জৰ জীৱনত ইমান ডাঙৰ সহায় হৈছিল, তেতিয়া তেওঁ অনুভৱ কৰে যে বাঃ, মই কিমান ডাঙৰ কাম কৰিলো। যেতিয়া এজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰীয়ে এই কথা শুনে, তেতিয়া তেওঁ জীৱনত এক নতুন ধৰণৰ সন্তুষ্টি লাভ কৰে।
এই ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ জৰিয়তে যি ঘটিছে সেয়া বুজি পোৱা লোক খুব কমেইহে আছে। এই কামৰ সৈতে জড়িত বাবুসকলে যেতিয়া শুনে, ময়ো যেতিয়া সোঁশৰীৰে শুনিছো, শুনিছো যে ‘মোদী জী মোৰ স্বামীৰ মৃত্যু হৈছিল, হঠাতে মই খবৰ পালো যে ২ লাখ টকা পাইছো, কথাটো শুনি ভাল লাগিছিল’। কোনোবা ভনীয়ে কয় যে ‘সৰুৰে পৰাই আমি ধোঁৱাৰ মাজতেই জীৱন পাত কৰিছিলোঁ, গেছ আহিল, জীৱন সলনি হৈ গ’ল’। তাতোকৈয়ো ডাঙৰ কথাটো হ’ল, ভনীয়ে কোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ'ল, তেওঁ ক’লে- ‘ধনী আৰু দুখীয়াৰ মাজৰ পাৰ্থক্য নোহোৱা হ’ল’। ‘গৰিবী হাটা’ও শ্লোগান দিয়াটো এটা কথা, কিন্তু যেতিয়া কোনাবা এজন দুখীয়া লোকে কয় যে তেওঁৰ ঘৰলৈ গেছ ষ্টোভ অহাৰ লগে লগে দুখীয়া আৰু ধনীৰ মাজৰ পাৰ্থক্য নোহোৱা হ’ল।
তেওঁ যেতিয়া কয় যে ‘মই এটা পকী ঘৰত থাকিবলৈ গৈছিলো, মোৰ আত্মবিশ্বাস ইমানেই বাঢ়িছিল যে মোৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে স্কুল আৰু কলেজত তেওঁলোকৰ বন্ধুবৰ্গৰ সন্মুখত সন্মান সহকাৰে থিয় হ'ব পৰা হৈছিল’। তেওঁলোকে জুপুৰীত বাস কৰিছিল, ল’ৰা-ছোৱালীহঁতে লাজ অনুভৱ কৰিছিল, কেঁচাঘৰত বাস কৰিছিল, ল’ৰা-ছোৱালীহঁতে লাজ পাইছিল, মূৰ তুলি থাকিবলৈ অসুবিধা পাইছিল, আত্মবিশ্বাস নাছিল, পকীঘৰ পোৱাৰ লগে লগে কেৱল দেৱালেই নহয়, পকী চাদেই নহয়, বৰঞ্চ জীৱনটো আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি উঠিছিল। এতিয়া দূৰৰ পৰা ঘৰটো চাই জনা নাযায়, চেকখন বেংকৰ পৰা গৈছে, সেয়েহে জনা নাযায়, যেতিয়া আপুনি সেই হিতাধিকাৰীজনৰ মুখৰ পৰা শুনিব নহয়, তেতিয়া গম পোৱা যায় যে জীৱন আশীৰ্বাদপ্ৰাপ্ত হৈছে, কাৰোবাৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আহিছে।
এতিয়া মই চাই আছিলো, আমাৰ গুপ্তা জীয়ে দেখোন কথা কোৱা বন্ধই নকৰা হ’ল? তেওঁৰ মনটো ইমান উৎসাহেৰে ভৰি পৰিছিল যে তেওঁ ইমানবোৰ আঁচনিৰ সুবিধা পাইছে, যদি কোনোবাই বেংকৰ পৰা ১০ হাজাৰ টকা পায়, তেওঁ মাহাজনৰ পৰা পইচা ল’বলৈ গৈ উশাহ বন্ধ হ’বলগীয়া হয়, যদি বেঙ্কে সন্মুখৰ পৰা টকা দিয়েহি, তেতিয়া তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি যায়, এইখন মোৰ দেশ, এয়া মোৰ বেংক। আৰু মই বিচাৰো যে ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে অনুভৱ কৰক যে এই ৰে’লপথটো মোৰ, এই চিকিৎসালয়খন মোৰ, এই বিষয়া আৰু কাৰ্যালয় সকলো মোৰ, এইখন মোৰ দেশ। যেতিয়া এই অনুভৱ জাগিব তেতিয়া দেশৰ বাবে কিবা কৰাৰ আকাংক্ষাও উদ্ভৱ হ’ব। আৰু সেইকাৰণেই এই প্ৰচেষ্টাৰ বীজ ৰোপণ কৰা হৈছে। বীজটো হৈছে যে আমাৰ পিতৃ-মাতৃহঁতে ইমানবোৰ অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ'ব লগা হৈছিল, আমিও জীৱনত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ'ব লগা হৈছিল, কিন্তু আমি আমাৰ ল'ৰা-ছোৱালীক আৰু সমস্যা জৰ্জৰিত হৈ জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য কৰা উচিত নহ’ব। কোনো অভিভাৱকে নিবিচাৰে যে তেওঁৰ সন্তানে একেটা অগ্নিপৰীক্ষাৰ মাজেৰে পাৰ হওক। তেওঁলোকে নিজে পঢ়িব নোৱাৰিব পাৰে, অশিক্ষিত হৈ থাকিব পাৰে, কিন্তু কোনো অভিভাৱকে নিবিচাৰে যে তেওঁলোকৰ সন্তানসকলো অশিক্ষিত হৈ থাকক। আৰু যেতিয়া তেওঁ এই আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে সকলো তথ্য জানিবলৈ পায়, তেওঁ অনুভৱ কৰে যে এয়াই সময়, এয়াই সময়, আমিও কিবা কৰা উচিত। আৰু যেতিয়া ১৪০ কোটি লোকে অনুভৱ কৰে যে এয়াই সময়, তেতিয়াতো দেশখন আগবাঢ়িবই।
দেশখনে কেনেকৈ স্বাধীনতা লাভ কৰিলে, সমগ্ৰ দেশতে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি হ'ল, কিছুমানে যঁতৰত সুতা কাটিবলৈ লৈছিল আৰু কোনোবাই সুধিছিল, আপুনিনো যঁতৰত সুতা কাটিছে কিয়? তেওঁ কৈছিল যে স্বাধীনতাৰ বাবে, কোনোবাই পঢ়া-শুনা এৰি ভাৰত মাতাৰ জয়গান কৰি ওলাই গৈছিল, আৰক্ষীৰ লাঠিৰ কোব খাইছিল, মানুহে সুধিছিল, আপুনিনো কিয় মাৰ খাই ফুৰিছে? তেওঁ বোলে দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে। কোনোবাই বৃদ্ধসকলক সেৱা আগবঢ়াইছিল, কোনোবাই সুধিছিল, "আপুনিনো কি কৰি আছে?" কোৱা নাছিল নে, এয়া স্বাধীনতাৰ বাবে কৰি আছো বুলি। কোনোবাই খাদী পিন্ধিছিল, কিয় পিন্ধিছিল? স্বাধীনতাৰ বাবে। ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে ক'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যে মই স্বাধীনতাৰ বাবে কাম কৰি আছোঁ, যদি উপবাসো কৰিছিল তেতিয়াও স্বাধীনতাৰ বাবে, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিলেও স্বাধীনতাৰ বাবে, শিশুসকলক পঢ়ালেও স্বাধীনতাৰ বাবে, ছাফাই কৰাৰ কাম কৰিলেও স্বাধীনতাৰ বাবে, টাকুৰী ঘূৰালেও স্বাধীনতাৰ বাবে, স্বাধীনতাৰ জ্বৰে এনেকৈ কঁপাইছিলযে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ মনত আত্মবিশ্বাসৰ জন্ম হৈ গৈছিল, ব্ৰিটিছসকল পলাবলৈ বাধ্য হ’ব লগা হৈছিল।
দেশখনে থিয়দঙা দিলে। যদি আমি ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে এই মনোভাৱৰে উদ্বুদ্ধ হওঁ, এৰা এতিয়াই, এতিয়াই আমি দেশক আগুৱাই নিব লাগিব, এনেয়ে থাকিলে নহ’ব। সকলোৰে জীৱন সলনি হ'ব লাগিব, সকলোৰে শক্তিৰ সন্মান হ’ব লাগিব, সামৰ্থ্যৰ সদ্ব্যৱহাৰ হ’ব লাগিব, তাৰ বাবে দেশ আগবাঢ়িব লাগিব। এবাৰ যদি এই বীজ মনত সিঁচি লোৱা যায় তেন্তে আগন্তুক ২৫টা বছৰততো এনে বটবৃক্ষ হৈ উঠিব যে ২০৪৭ চনত ই এক উন্নত ভাৰতত পৰিণত হ'ব। আৰু শিশুসকলে ফল পাবলৈ ধৰিব। এই বটবৃক্ষৰ ছাঁ আপোনালোকৰেই সন্তানসকলক দিয়া হ'ব আৰু সেয়েহে উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ মনোভাৱ এক হ’ব লাগিব, মন এক হ’ব লাগিব আৰু সংকল্প এক হ’ব লাগিব, আৰু যদি মন এক হৈ যায় তেন্তে গন্তব্য কিন্তু বেছি দূৰত নহয়। আৰু এই ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ এক প্ৰকাৰে, দেশৰ কাম, ই কোনো ৰাজনৈতিক দলৰ কাম নহয় আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যিজনেই এই কাম কৰিব নহয়, তেওঁ খুব পবিত্ৰ কাম কৰিব, যিসকলে দূৰৰ পৰা চাই আছে, যিসকলে বাতৰি কাকতত পঢ়ি আছে, তেওঁলোকে বুজিব লাগে যে গাড়ীখনে তেওঁলোকক এৰি থৈ আগবাঢ়ি গৈছে। তেওঁলোকেহে এই সুযোগ হাতচাৰা কৰিছে। মই দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হ'ব পাৰোঁ, কিন্তু আজি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত থাকিবলৈ পাই মই যথেষ্ট উৎসাহিত হৈছো, মই অত্যন্ত সুখী যে মই আজি ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ৰ অংশ হ’ব পৰিছো। ময়ো সন্তুষ্টি লভিম যে হয় ময়ো এই কামটো কৰিছো। আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই কৰা উচিত। পৰৱৰ্তী গাওঁখনত, যাত্ৰা য'লৈকে যাব, আপোনালোকৰ যি চহৰৰ ৱাৰ্ডলৈ যাব, এক বিশাল আদৰণি হ’ব লাগিব, সকলোৱেই আহিব লাগিব, সকলোৱেই শুনিব লাগিব, আঁচনিবোৰৰ সুবিধা ল'বলৈ আগবাঢ়ি আহিব লাগিব আৰু যিসকলে আঁচনিসমূহৰ সুবিধা লাভ কৰিছে তেওঁলোকে আত্মবিশ্বাসেৰে এই বিষয়ে ক'ব লাগিব। ভাল কথা এটা কোৱাটোৱেও মঙ্গলময় পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰে। আৰু সেয়েহে মই বিচাৰো যে ‘বিকাশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা’ এটা ডাঙৰ সপোন, এটা ডাঙৰ সংকল্প আৰু আমি আমাৰ নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এই সংকল্পটো সিদ্ধ কৰিব লাগিব। মোৰ খুব ভাল লাগিছে, মই সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো, মই আপোনালোকৰ পৰাও শুনিবলৈ সুযোগ পাইছো, পিচে আমি সকলোৱে চেষ্টা কৰিম, আৰু এই যাত্ৰাটোক অধিক সফল কৰোঁ আহক। দেশবাসীৰ মনত আৱেগ সৃষ্টি কৰক, আত্মবিশ্বাস সৃষ্টি কৰক। আৰু আমি দেখিছোঁ যে ঘৰত যেতিয়া টকা-পইচা নোহোৱা হয়, যেতিয়া অসুবিধাৰ মাজেৰে জীয়াই থাকিবলগীয়া হয়, তেতিয়া বহুতো কাম কৰিব নোৱাৰা হয়, ইচ্ছা কৰিলেও কৰিব নোৱাৰা হয়, ল’ৰা-ছোৱালীলৈ ভাল কাপোৰ-কানি দুটামান আনিবলৈ মন কৰিলেও আনিব নোৱাৰা হয়, কিয়? পইচা কম হয় বাবে! যিদৰে ঘৰত হয় নহয়, দেশতো তেনেই হয়, দেশৰ হাততো ধন থাকিব লাগে, যদি ধন থাকে, তেনেহ'লে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰে ইচ্ছা পূৰণ কৰিব পাৰি। আজি ৪ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে ঘৰ পাইছে, যিসকল বাদ পৰি ৰৈছে, মোদীয়ে তেওঁলোককো আগলৈ দিয়াৰ নিশ্চয়তা দিছে। যিসকলে ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ পাইছে তেওঁলোকে বিনামূলীয়া ঔষধ পাইছে। যিসকলক ‘গেছ ষ্টোভ’ৰ প্ৰয়োজন আছিল, চৰকাৰে ৰাজসাহায্য দিও ‘গেছ ষ্টোভ’ কিয় দি আছে? চৰকাৰৰ দিয়াৰ ক্ষমতা আছে। যদি ভাৰত ২৫ বছৰৰ ভিতৰত বিকশিত হৈ উঠে নহয়, তেন্তে এইবোৰ সমস্যাৰ কোনো চিহ্নই নাথাকিবগৈ, ইয়াৰ কোনো চিহ্নই নাথাকিব, আমি সমস্যাৰ পৰা মুক্ত হৈ যাম।
আৰু সমস্যাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ এই পথটো হৈছে- ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সংকল্প পূৰণ কৰা। আৰু সেয়েহে মই কাশীবাসীক বিশ্বাস দিছো যে আপোনালোকৰ সেৱক হিচাপে, আপোনালোকৰ সাংসদ হিচাপে মই কাম কৰিম, কিন্তু আপোনালোকে মোক দেশৰ কাম প্ৰদান কৰিছে, সেইটোতো মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত মই কেতিয়াও পিছ পৰি নাথাকিম। মহাদেৱে আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ কৰক আৰু এই যাত্ৰা আমাৰ কাশীত যথেষ্ট সফল হওক, সোপা-ঢিলা নহওক। কাৰ্যক্ৰমত প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই অংশগ্ৰহণ কৰক। এঘণ্টা, দুঘণ্টা, যি পাৰে কাৰ্যসূচীৰ অংশ হওক, ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোৱে সহযোগ আগবঢ়াওক আৰু বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পক আৰু শক্তিশালী কৰক, আপোনালোকক আটাইকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with beneficiaries of ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban)’ in Varanasi, Uttar Pradesh
17 DEC 2023 9:37PM by PIB Delhi
People across the country, involved in government, political, and social activities, are dedicating their time to make the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' (Developed India Resolution Journey) successful. Therefore, as a Member of Parliament, it was my responsibility to also contribute my time to this program. So, today, I have come here just as a Member of Parliament and your ‘sevak’, ready to participate in this program, much like you.
In our country, governments have come and gone, numerous schemes have been formulated, discussions have taken place, and big promises have been made. However, my experience and observations led me to believe that the most critical aspect that requires attention is ensuring that the government's plans reach the intended beneficiaries without any hassles. If there is a ‘Pradhan Mantri Awas Yojana’ (Prime Minister's housing scheme), then those who are living in jhuggis and slums should get their houses. And he should not need to make rounds of the government offices for this purpose. The government should reach him. Since you have assigned this responsibility to me, about four crore families have got their ‘pucca’ houses. However, I have encountered cases where someone is left out of the government benefits. Therefore, I have decided to tour the country again, to listen to people's experiences with government schemes, to understand whether they received the intended benefits, and to ensure that the programs are reaching everyone as planned without paying any bribes. We will get the real picture if we visit them again. Therefore, this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' is, in a way, my own examination. I want to hear from you and the people across the country whether what I envisioned and the work I have been doing aligns with reality and whether it has reached those for whom it was meant.
It is crucial to check whether the work that was supposed to happen has indeed taken place. I recently met some individuals who utilized the Ayushman card to get treatment for serious illnesses. One person met with a severe accident, and after using the card, he could afford the necessary operation, and now he is recovering well. When I asked him, he said: “How could I afford this treatment? Now that there is the Ayushman card, I mustered courage and underwent an operation. Now I am perfectly fine.” Such stories are blessings to me.
The bureaucrats, who prepare good schemes, expedite the paperwork and even allocate funds, also feel satisfied that 50 or 100 people who were supposed to get the funds have got it. The funds meant for a thousand villages have been released. But their job satisfaction peaks when they hear that their work has directly impacted someone's life positively. When they see the tangible results of their efforts, their enthusiasm multiplies. They feel satisfied. Therefore, ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' has had a positive impact on government officers. It has made them more enthusiastic about their work, especially when they witness the tangible benefits reaching the people. Officers now feel satisfied with their work, saying, "I made a good plan, I created a file, and the intended beneficiaries received the benefits." When they find that the money has reached a poor widow under the Jeevan Jyoti scheme and it was a great help to her during her crisis, they realise that they have done a good job. When a government officer listens to such stories, he feels very satisfied.
There are very few who understand the power and impact of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra'. When I hear people connected to bureaucratic circles talking about it, expressing their satisfaction, it resonates with me. I've heard stories where someone suddenly received 2 lakh rupees after the death of her husband, and a sister mentioned how the arrival of gas in her home transformed her lives. The most significant aspect is when someone says that the line between rich and poor has vanished. While the slogan ‘Garibi Hatao’ (Remove Poverty) is one thing, but the real change happens when a person says, "As soon as the gas stove came to my house, the distinction between poverty and affluence disappeared."
It's incredible how the confidence of a person can soar when they say, "I have moved into a proper house." The impact is profound, not just on the individual but on their children as well. Previously, living in a makeshift dwelling, the children would feel embarrassed and lacked self-esteem. Now, with a solid home, their life is full of confidence. The real change is evident when you hear it from the beneficiary's own words. That's when you realize that a life has truly transformed.
It's amazing to see the enthusiasm of individuals like Gupta ji, who can't stop talking about the positive changes. When people receive benefits directly, whether it's 10,000 rupees from the bank or any other financial assistance, their confidence soars. Otherwise, they would suffer tremendously if they borrowed money from a moneylender. It's crucial for every citizen to feel a sense of ownership and pride in institutions like banks, railways, hospitals, and government offices. When this sense of ownership is instilled, the desire to contribute to the country is awakened. The efforts being made are like planting seeds. The seed signifies the acknowledgment that our parents faced difficulties, we faced challenges, but we don't want to force our children to endure hardships. No parent wishes for their children to face the same difficulties they went through. Even if they couldn't receive an education or faced hardships, parents don't want their children to be uneducated or face the same struggles. When people have access to information about these government schemes, they realize that now is the time to take action. When this mindset permeates the hearts of 1.4 billion people, the nation will undoubtedly move forward.
The country gained independence through a united atmosphere across the nation. Some spun the charkha, and when asked why, they replied, "For freedom." Some left their education, shouting "Bharat Mata Ki Jai." They faced police batons and, when questioned about the reason for their sacrifice, they declared, "For the freedom of the country." Some served the elderly, and when asked, "What are you doing?" They replied, "Working for freedom." Some wore khadi and were asked, "Why are you doing this?" Their response was, "For freedom." Every person in Hindustan began to say, "I am working for freedom." Whether fasting or working hard, educating children, doing sanitation work, or driving a rickshaw, all were doing it for freedom. A fever of freedom gripped the nation, instilling confidence in every heart, leading to the departure of the British.
The country has risen. If all 140 crore citizens are filled with this spirit that now we have to lead the country forward; we cannot stay like this. Every life needs to change, every individual's power should be respected, and that power should be utilized to move the country forward. Once these seeds are sown in the minds, a prosperous Bharat will be established by 2047. Your children will start enjoying the fruits. The shade of this tree will be enjoyed by your children, and hence, every citizen should develop the mindset, determination, and if the mindset is developed, the goal is not far away.
‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' is not the work of any political party. Those who engage in this work are doing a sacred task. They should understand that they are missing an opportunity by not participating in it. Although I am the Prime Minister of the country, I am very excited to be among you today, I am very happy that I have become a part of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ today. I also feel satisfied that I have also done this work. Every one of you should do it. The ‘yatra’ which is going to the next village or city should be welcomed warmly. Everyone should come, everyone should listen to beneficiaries, everyone should come forward to benefit from the plans, and those who have benefited from the plans should share their success with confidence. Even sharing positive stories creates a good environment. And that is why I want that the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’is a big dream, a big resolution and we have to fulfil this resolution with our own efforts.
I am delighted to have this opportunity to meet you and listen to your experiences. Everyone should make an effort to make this ‘yatra’ more successful. We should instil this spirit and confidence in the minds of the citizens. We have seen that when there is a lack of money at home, many things cannot be done, even if there is a desire. One feels like buying nice shirts for the children, but he can’t, because he does not have enough money. Just like it happens in a home, similarly it happens in a country. The country should also have money, if there is money then every citizen will fulfil his wishes. About four crore poor people have received homes, and those who have been left out are guaranteed by Modi that they will get it in the future. Those who have received an Ayushman card get free medicine. Those who needed a gas stove are getting it from the government. The government is providing subsidies for the gas stove. Why? Because, the government has now got the power to give! When Bharat becomes developed in 25 years, these troubles will not be there, and we will be free from difficulties.
And this path to freedom from difficulties is to fulfil the commitment of a ‘Viksit Bharat’. Therefore, I assure my fellow citizens of Kashi that as your ‘sevak’, as your Member of Parliament, I will work. With the blessings of Mahadev, I will never lag behind in the work for the country. May Mahadev's grace be upon all of us, and this ‘yatra’ should be very successful in our Kashi. There should be no laxity. Every member of a family should participate in the program. No one should be left behind in the ‘yatra’. Spend an hour or two, but become a part of the program. For this, I request all of you to help and strengthen the resolve of a ‘Viksit Bharat’. Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.