ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା (ସହରାଞ୍ଚଳ)'ର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 DEC 2023 9:37PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ସମସ୍ତ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଓ ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ସମୟ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏଠିକାର ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମୟ ଦେବା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ଆଜି ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ, ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ଭାବରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରି ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ।
ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଛି, ଅନେକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଅନେକ ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ବଡ ବଡ କଥା ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ଏବଂ ସେସବୁର ଅଭିଜ୍ଞତା ହିଁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ସରକାର ଯେଉଁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ତିଆରି କରନ୍ତି । ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଯୋଜନା ପହଂଚୁ। ଯଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଛି, ତେବେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୁଡ଼ିଆ, ନଡ଼ା ଓ କଚ୍ଚା ଘର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଆଖପାଖରେ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସରକାର ଆଗରୁ ଯାଇ କାମ କରିବା ଦରକାର । ଆଉ ତୁମେ ମୋତେ ଏହି କାମ ଦେବା ପରଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିସାରିଲାଣି । କିନ୍ତୁ ତଥାପି ଆମକୁ ଖବର ମିଳୁଛି ଯେ ସେଠାରେ କେହି କେହି ବାକି ଅଛନ୍ତି, କେହି ସେହି ଗାଁରେ ରହୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଯେ ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଯାଇ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଶୁଣିବା, ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପାଇଛନ୍ତି, ଆମେ କ'ଣ ପାଇଛୁ, ଆମେ କେମିତି ପାଇବୁ? ଯେତିକି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ସେତିକି ଲାଞ୍ଚ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିନଥିଲା କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ କମ୍ ଲାଞ୍ଚ ମିଳିଥିଲା। ଥରେ ଯିବା ପରେ, ଏହାର ହିସାବଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ । ତେଣୁ ଏହି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଏକ ପ୍ରକାର ମୋର ପରୀକ୍ଷା, ମୁଁ କ'ଣ କହିଥିଲି ଏବଂ କ'ଣ କାମ କରୁଥିଲି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଟିରୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସାରା ଦେଶରୁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହା ମୁଁ ଚାହୁଁଥିଲି କି ନାହିଁ । ଏହା ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଘଟିଛି କି ନାହିଁ, ଯେଉଁ କାମ ହେବା କଥା ତାହା ହୋଇଛି କି ନାହିଁ। ଏବେ ମୁଁ କିଛି ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, ଯେଉଁମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡର ଫାଇଦା ନେଇ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା କରାଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଦୁର୍ଘଟଣାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଗୋଡ଼ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯାଇଥିଲେ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଲି, ତା'ପରେ ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସାହେବ, ଏତେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆମେ କେଉଁଠୁ କରିଥାନ୍ତେ, ଆମେ ଏମିତି ବଞ୍ଚିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଆସିଲା, ସାହସ ଆସିଲା, ଅପରେସନ କଲା, ଏବେ ଦେହ ଭଲ ଅଛି। ଏବେ ମୋତେ ଏଥିରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳୁଛି, କିନ୍ତୁ ସରକାରରେ ବାବୁ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଏମିତି ଅଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଫାଇଲରେ ଯୋଜନାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଯୋଜନା କରି ଟଙ୍କା ପଠାଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କ କାମ ସରିଛି ଯେ ଆସନ୍ତୁ ୫୦ ଜଣଙ୍କୁ ପାଆନ୍ତୁ, ସେମାନେ ପାଇଲେ । ୧୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ମିଳିଲା, ଏକ ହଜାର ଗାଁକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ଓ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେ ଶୁଣିଲେ ଯେ ସେ ଥରେ ଫାଇଲ୍ ରେ କାମ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁକାରଣରୁ କାଶୀର ଏଭଳି ଅଞ୍ଚଳର ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଥିଲା ଯେ, ସେତେବେଳେ କାମ କରୁନଥିବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। କାଗଜପତ୍ରରେ କାମ କଲେ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ, ସରକାରୀ କାମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିଥାନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କାହାକୁ ସେହି କାମର ଫାଇଦା ଯାଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜେ ଦେଖନ୍ତି, ନିଜେ ଶୁଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ କାମ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ବଢିଯାଏ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଯେଉଁଠି ବି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଯାଇଛି, ସେଠାରେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଏଭଳି ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ କାମରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଚ୍ଛା ଭାଇ ଏହି ଯୋଜନା ତିଆରି ହେଲା, ମୁଁ ଏକ ଫାଇଲ ତିଆରି କରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବିବାହର ଟଙ୍କା ଜଣେ ଗରିବ ବିଧବାମହିଳାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଲା କି?, କଠିନ ଜୀବନରେ ତାଙ୍କୁ ଏତେ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଲା, ତା'ପରେ ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଓଃ, ମୁଁ କେତେ ବଡ଼ କାମ କରିଛି । ଜଣେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଏକଥା ଶୁଣିଲେ ତାଙ୍କୁ ଜୀବନରେ ନୂଆ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ମିଳିଥାଏ।
ଏହି ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ଏବଂ ତାହାର ଶକ୍ତିକୁ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ବୁଝନ୍ତି । ଯେଉଁ ବାବୁମାନେ ଏହି କାମ ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଶୁଣେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବସିଥାଏ, ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଛି, ହଠାତ୍ ମୁଁ ଖବର ପାଇଲି ଯେ ତାଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମିଳିଛି । କିଛି ଭଉଣୀ କହନ୍ତି ଯେ ପିଲାବେଳୁ ଆମେ ଧୂଆଁରେ ରହୁଥିଲୁ, ଗ୍ୟାସ୍ ଆସିଲା, ଜୀବନ ବଦଳି ଯାଇଥିଲା। ଭଉଣୀ ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା ଧନୀ ଓ ଗରିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦୂର ହୋଇଗଲା । ଗରିବୀ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବା ଗୋଟିଏ କଥା, କିନ୍ତୁ ଜଣେ ଗରିବ ଲୋକ କହନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ଆସିବା ମାତ୍ରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଧନ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।
ଯେତେବେଳେ ସେ କୁହନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏକ ପକ୍କା ଘରେ ରହିବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏତେ ବଢିଯାଇଥିଲା ଯେ ମୋ ପିଲାମାନେ ସମ୍ମାନର ସହ ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ସେମାନଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ଲାଗିଲେ । ସେମାନେ କୁଡ଼ିଆରେ ରହୁଥିଲେ, ପିଲାମାନେ ଲଜ୍ଜା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ, କଚ୍ଚା ଘରେ ରହୁଥିଲେ, ପିଲାମାନେ ଲଜ୍ଜା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନଥିଲା, କାନ୍ଥ ନଥିଲା, ପକ୍କା ଘର ମିଳିବା ମାତ୍ରେ ଜୀବନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲା। ଏବେ ଦୂରରୁ ଘର ଦେଖିଲେ ଜଣାପଡ଼େନି, ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଚେକ୍ ଚାଲିଯାଇଛି, ତେଣୁ ଜଣାନାହିଁ, ସେହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଟିରୁ ଶୁଣିଲେ ଜଣାପଡ଼େ ଜୀବନ ଧନ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି, କାହାର ଜୀବନ ବଦଳିଯାଇଛି।
ଏବେ ମୁଁ ଦେଖିପାରିଲି ଯେ ଆମ ଗୁପ୍ତା କଥା ବାର୍ତ୍ତା ବନ୍ଦ କରୁନାହାଁନ୍ତି, କାହିଁକି? ତାଙ୍କ ମନ ଏତେ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା ଯେ ତାଙ୍କୁ ଏତେ ଯୋଜନାର ଫାଇଦା ମିଳିଲା, ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଯଦି କାହାକୁ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ମିଳେ, ସାହୁକାରଙ୍କଠାରୁ ଟଙ୍କା ନେବାରେ ସେ ଶ୍ୱାସରୁଦ୍ଧ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ଯଦି ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଗରୁ ଟଙ୍କା ଦିଏ ତେବେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିଯାଏ, ଏହା ମୋ ଦେଶ, ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ମୋର । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ ଯେ ଏହି ରେଳପଥ ମୋର, ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ମୋର, ଏହି ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସବୁ ମୋର, ଏହି ଦେଶ ମୋର । ଯେତେବେଳେ ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଇଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ, ନା ସେମାନେ ବୀଜ ବୁଣିପାରୁନାହାନ୍ତି। ବୀଜ ଏହି କଥାରେ ବୋଝଥିଲା ଯାହା ପାଇଁ ଆମ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଆମକୁ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | କୌଣସି ପିତାମାତା ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ କୌଣସି କଷ୍ଟ ଦେଇ ଯାଆନ୍ତୁ। ପିଲାମାନେ ପାଠ ପଢିପାରିବେ ନାହିଁ, ଅଶିକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ପିତାମାତା ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଅଶିକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ମିଳେ, ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମୟ, ଏହି ସମୟ, ଆମକୁ ମଧ୍ୟ କିଛି କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି, ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢିବ ।
ଦେଶ କିପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଲା, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, କେହି ଚରଖା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ପଚାରୁଥିଲେ, ଆପଣ କାହିଁକି ଚରଖା ଚଳାଉଛନ୍ତି? ତେଣୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କେହି ଜଣେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରି ପାଠପଢ଼ା ଛାଡି ବାହାରକୁ ଯାଉଥିଲେ, ପୋଲିସର ଲାଠି ମାଡ଼ ଖାଉଥିଲେ, ଲୋକେ ପଚାରୁଥିଲେ, ଆପଣ କାହିଁକି ମରୁଛନ୍ତି ? ସେମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବୋଲି କହିଥିଲେ। କେହି ବୟସ୍କଲୋକଙ୍କ ସେବା କରୁଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ପଚାରୁଥିଲେ, ଆପଣ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ମୁଁ କହିନଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏହା କରୁଛି, କେହି ଖାଦି ପିନ୍ଧୁଥିଲେ, ଆପଣ କାହିଁକି ଏପରି କରୁଛନ୍ତି? ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଯେ ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି, ଯଦି ମୁଁ ଉପବାସ କରେ, ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରେ, ଯଦି ମୁଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବି, ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କାମ କରେ, ଯଦି ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଫେଇ କାମ କରେ, ଯଦି ମୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସ୍ପିଣ୍ଡଲ ବ୍ୟବହାର କରେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏଭଳି ଜ୍ୱର ଉଠିଲା, ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ପଳାଇଯିବାକୁ ପଡିଲା ।
ଦେଶ ଠିଆ ହେଲା । ଯଦି ଆମେ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ଏହି ସ୍ୱଭାବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ଏପରି ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିବା ଦରକାର, ସମସ୍ତଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଦରକାର, କ୍ଷମତାର ବ୍ୟବହାର ହେବା ଦରକାର, ତା'ପରେ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଦରକାର। ମନରେ ଏହି ବିହନ ବୁଣିବା ପରେ ଆଜି ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଏକ ବଟଗଛ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ ହେବ। ଏବଂ ପିଲାମାନେ ଫଳ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି ବଟ ଗଛ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ମନୋଭାବ, ମନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମନ ସୃଷ୍ଟି ହେଲେ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଅଧିକ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଆଉ ଏହି ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦେଶର କାମ, ଏହା କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳର କାମ ନୁହେଁ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଯିଏ ଏହି କାମ କରୁଛି ସେ ବହୁତ ପବିତ୍ର କାମ କରୁନାହିଁ, ସେ ଦୂରରୁ ଦେଖୁଛି, ସେ ଖବରକାଗଜରେ ପଢୁଛି, ସେ ବୁଝିବା ଦରକାର ଯେ ତାଙ୍କ ସୁଯୋଗ ରହିଯାଉଛି। ମୁଁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଛାଡୁଛି, ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ପାଇଁ ମୋର ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଅଛି, ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ମୁଁ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛି | ମୁଁ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବି ଯେ ହଁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କାମ କରିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସମସ୍ତେ କରିବା ଉଚିତ୍ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁରେ ଯେଉଁଠି ବି ଯାତ୍ରା ଯିବାକୁ ଯାଉଛି, ସହରର ଯେକୌଣସି ୱାର୍ଡକୁ ଯିବେ, ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉ, ସମସ୍ତେ ଆସନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ଶୁଣନ୍ତୁ, ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିବା ଉଚିତ୍ । ଭଲ କଥା କହିବା ଦ୍ୱାରା ଭଲର ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ, ଏକ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଆମକୁ ଆମର ନିଜ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କଲି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି, କିନ୍ତୁ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସଫଳ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା | ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ। ଆଉ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଘରେ ବି ଟଙ୍କା ନଥିବା ବେଳେ, ଅସୁବିଧାରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ ଅନେକ କାମ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି, ଚାହିଁଲେ ବି କରିପାରୁନାହାନ୍ତି, ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ସାର୍ଟ ଆଣିବାକୁ ମନ କରନ୍ତି, କାହିଁକି ଆଣି ପାରୁନାହାନ୍ତି? ପଇସାର ଅଭାବ ରହିଛି। ଯେମିତି ଘରେ ହୁଏ, ଦେଶରେ ସେମିତି ହୁଏ ନାହିଁ, ଦେଶ ପାଖରେ ବି ପଇସା ରହିବା ଦରକାର, ପଇସା ଥିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିପାରିବେ। ଆଜି ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ମିଳିଛି, ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଦେବେ ମୋଦି । ଯେଉଁମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ମିଳିଥିଲା। ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ଦରକାର, ସରକାର ସବସିଡି ଦେଇ କାହିଁକି ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ଦେଉଛନ୍ତି? ଦେବାର କ୍ଷମତା ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି। ଯଦି ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ, ତେବେ ଏହି ଅସୁବିଧାର କୌଣସି ଚିହ୍ନ ରହିବ ନାହିଁ, ଏହାର କୌଣସି ଚିହ୍ନ ରହିବ ନାହିଁ, ଆମେ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବୁ ।
ଏବଂ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଏହି ମାର୍ଗ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା | ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସେବକ, ଆପଣଙ୍କ ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ କାମ କରିବି, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଦେଶର କାମ ଦେଇଛନ୍ତି, ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁ ସେଥିରେ ମୁଁ କେବେ ପଛରେ ପଡ଼ିବି ନାହିଁ । ମହାଦେବ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆମ କାଶୀରେ ବହୁତ ସଫଳ ହେବା ଉଚିତ, କୋହଳ ନୁହେଁ । ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରରୁ ଏମିତି ଜଣେ ବି ବ୍ୟକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଯିଏ ଯାତ୍ରାରେ ଯାଇନାହାନ୍ତି। ସେ ଘଣ୍ଟାଏ ହେଉ, ଦୁଇଘଣ୍ଟା ହେଉ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାହାଯ୍ୟ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ନମସ୍କାର।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the interaction with beneficiaries of ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra (Urban)’ in Varanasi, Uttar Pradesh
17 DEC 2023 9:37PM by PIB Delhi
People across the country, involved in government, political, and social activities, are dedicating their time to make the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' (Developed India Resolution Journey) successful. Therefore, as a Member of Parliament, it was my responsibility to also contribute my time to this program. So, today, I have come here just as a Member of Parliament and your ‘sevak’, ready to participate in this program, much like you.
In our country, governments have come and gone, numerous schemes have been formulated, discussions have taken place, and big promises have been made. However, my experience and observations led me to believe that the most critical aspect that requires attention is ensuring that the government's plans reach the intended beneficiaries without any hassles. If there is a ‘Pradhan Mantri Awas Yojana’ (Prime Minister's housing scheme), then those who are living in jhuggis and slums should get their houses. And he should not need to make rounds of the government offices for this purpose. The government should reach him. Since you have assigned this responsibility to me, about four crore families have got their ‘pucca’ houses. However, I have encountered cases where someone is left out of the government benefits. Therefore, I have decided to tour the country again, to listen to people's experiences with government schemes, to understand whether they received the intended benefits, and to ensure that the programs are reaching everyone as planned without paying any bribes. We will get the real picture if we visit them again. Therefore, this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' is, in a way, my own examination. I want to hear from you and the people across the country whether what I envisioned and the work I have been doing aligns with reality and whether it has reached those for whom it was meant.
It is crucial to check whether the work that was supposed to happen has indeed taken place. I recently met some individuals who utilized the Ayushman card to get treatment for serious illnesses. One person met with a severe accident, and after using the card, he could afford the necessary operation, and now he is recovering well. When I asked him, he said: “How could I afford this treatment? Now that there is the Ayushman card, I mustered courage and underwent an operation. Now I am perfectly fine.” Such stories are blessings to me.
The bureaucrats, who prepare good schemes, expedite the paperwork and even allocate funds, also feel satisfied that 50 or 100 people who were supposed to get the funds have got it. The funds meant for a thousand villages have been released. But their job satisfaction peaks when they hear that their work has directly impacted someone's life positively. When they see the tangible results of their efforts, their enthusiasm multiplies. They feel satisfied. Therefore, ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' has had a positive impact on government officers. It has made them more enthusiastic about their work, especially when they witness the tangible benefits reaching the people. Officers now feel satisfied with their work, saying, "I made a good plan, I created a file, and the intended beneficiaries received the benefits." When they find that the money has reached a poor widow under the Jeevan Jyoti scheme and it was a great help to her during her crisis, they realise that they have done a good job. When a government officer listens to such stories, he feels very satisfied.
There are very few who understand the power and impact of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra'. When I hear people connected to bureaucratic circles talking about it, expressing their satisfaction, it resonates with me. I've heard stories where someone suddenly received 2 lakh rupees after the death of her husband, and a sister mentioned how the arrival of gas in her home transformed her lives. The most significant aspect is when someone says that the line between rich and poor has vanished. While the slogan ‘Garibi Hatao’ (Remove Poverty) is one thing, but the real change happens when a person says, "As soon as the gas stove came to my house, the distinction between poverty and affluence disappeared."
It's incredible how the confidence of a person can soar when they say, "I have moved into a proper house." The impact is profound, not just on the individual but on their children as well. Previously, living in a makeshift dwelling, the children would feel embarrassed and lacked self-esteem. Now, with a solid home, their life is full of confidence. The real change is evident when you hear it from the beneficiary's own words. That's when you realize that a life has truly transformed.
It's amazing to see the enthusiasm of individuals like Gupta ji, who can't stop talking about the positive changes. When people receive benefits directly, whether it's 10,000 rupees from the bank or any other financial assistance, their confidence soars. Otherwise, they would suffer tremendously if they borrowed money from a moneylender. It's crucial for every citizen to feel a sense of ownership and pride in institutions like banks, railways, hospitals, and government offices. When this sense of ownership is instilled, the desire to contribute to the country is awakened. The efforts being made are like planting seeds. The seed signifies the acknowledgment that our parents faced difficulties, we faced challenges, but we don't want to force our children to endure hardships. No parent wishes for their children to face the same difficulties they went through. Even if they couldn't receive an education or faced hardships, parents don't want their children to be uneducated or face the same struggles. When people have access to information about these government schemes, they realize that now is the time to take action. When this mindset permeates the hearts of 1.4 billion people, the nation will undoubtedly move forward.
The country gained independence through a united atmosphere across the nation. Some spun the charkha, and when asked why, they replied, "For freedom." Some left their education, shouting "Bharat Mata Ki Jai." They faced police batons and, when questioned about the reason for their sacrifice, they declared, "For the freedom of the country." Some served the elderly, and when asked, "What are you doing?" They replied, "Working for freedom." Some wore khadi and were asked, "Why are you doing this?" Their response was, "For freedom." Every person in Hindustan began to say, "I am working for freedom." Whether fasting or working hard, educating children, doing sanitation work, or driving a rickshaw, all were doing it for freedom. A fever of freedom gripped the nation, instilling confidence in every heart, leading to the departure of the British.
The country has risen. If all 140 crore citizens are filled with this spirit that now we have to lead the country forward; we cannot stay like this. Every life needs to change, every individual's power should be respected, and that power should be utilized to move the country forward. Once these seeds are sown in the minds, a prosperous Bharat will be established by 2047. Your children will start enjoying the fruits. The shade of this tree will be enjoyed by your children, and hence, every citizen should develop the mindset, determination, and if the mindset is developed, the goal is not far away.
‘Viksit Bharat Sankalp Yatra' is not the work of any political party. Those who engage in this work are doing a sacred task. They should understand that they are missing an opportunity by not participating in it. Although I am the Prime Minister of the country, I am very excited to be among you today, I am very happy that I have become a part of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ today. I also feel satisfied that I have also done this work. Every one of you should do it. The ‘yatra’ which is going to the next village or city should be welcomed warmly. Everyone should come, everyone should listen to beneficiaries, everyone should come forward to benefit from the plans, and those who have benefited from the plans should share their success with confidence. Even sharing positive stories creates a good environment. And that is why I want that the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’is a big dream, a big resolution and we have to fulfil this resolution with our own efforts.
I am delighted to have this opportunity to meet you and listen to your experiences. Everyone should make an effort to make this ‘yatra’ more successful. We should instil this spirit and confidence in the minds of the citizens. We have seen that when there is a lack of money at home, many things cannot be done, even if there is a desire. One feels like buying nice shirts for the children, but he can’t, because he does not have enough money. Just like it happens in a home, similarly it happens in a country. The country should also have money, if there is money then every citizen will fulfil his wishes. About four crore poor people have received homes, and those who have been left out are guaranteed by Modi that they will get it in the future. Those who have received an Ayushman card get free medicine. Those who needed a gas stove are getting it from the government. The government is providing subsidies for the gas stove. Why? Because, the government has now got the power to give! When Bharat becomes developed in 25 years, these troubles will not be there, and we will be free from difficulties.
And this path to freedom from difficulties is to fulfil the commitment of a ‘Viksit Bharat’. Therefore, I assure my fellow citizens of Kashi that as your ‘sevak’, as your Member of Parliament, I will work. With the blessings of Mahadev, I will never lag behind in the work for the country. May Mahadev's grace be upon all of us, and this ‘yatra’ should be very successful in our Kashi. There should be no laxity. Every member of a family should participate in the program. No one should be left behind in the ‘yatra’. Spend an hour or two, but become a part of the program. For this, I request all of you to help and strengthen the resolve of a ‘Viksit Bharat’. Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.