মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কাশী তামিল সংগমম উদ্বোধন কৰিব
16 DEC 2023 11:58AM by PIB Guwahati
এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ১৭ ডিচেম্বৰত নমো ঘাটত কাশী তামিল সংগমম ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব। এই উপলক্ষে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কন্যাকুমাৰী-বাৰানসী তামিল সংগমম ৰে’লখনকো ফ্লেগ অফ কৰিব। কাৰ্যসূচীত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল; কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান; উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ; আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলো উপস্থিত থাকিব।
২০২৩ চনৰ ১৭ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৩০ ডিচেম্বৰলৈ পৱিত্ৰ নগৰ কাশী (বাৰানসী)ত দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কাশী তামিল সংগমম আৰম্ভ হ’ব। ২০২৩ চনৰ ১৫ ডিচেম্বৰত চেন্নাইৰ পৰা তামিল প্ৰতিনিধি দলৰ প্ৰথমটো গোট ৰাওনা হৈছে। তামিলনাডুৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ পৰা বিভিন্ন স্তৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা প্ৰায় ১৪০০ লোকে (২০০ জনকৈ ৭টা গোট) ভ্ৰমণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। কাশীত থকা সময়ছোৱাত তেওঁলোকে ভ্ৰমণসূচী অনুসৰি প্ৰয়াগৰাজ আৰু অযোধ্যাও ভ্ৰমণ কৰিব।
ছাত্ৰ (গংগা), শিক্ষক (যমুনা), পেছাদাৰী (গোদাবৰী), আধ্যাত্মিক লোক (সৰস্বতী), কৃষক আৰু কাৰিকৰ (নৰ্মদা), লেখক (সিন্ধু) আৰু ব্যৱসায়ী (কাবেৰী)ৰ ৭টা গোটৰ নাম ভাৰতৰ সাতখন পৱিত্ৰ নদীৰ নামেৰে নামকৰণ কৰা হৈছে আৰু এই গোটসমূহে চেন্নাই, কইম্বাটুৰ আৰু কন্যাকুমাৰীৰ পৰা কাশীলৈ যাত্ৰা কৰিব। ২০২৩ চনৰ ৮ ডিচেম্বৰত সমাপ্ত হোৱা পঞ্জীয়নৰ সময়ছোৱাত ৪২ হাজাৰতকৈ অধিক পঞ্জীয়ন লাভ কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত বাছনি সমিতিৰ দ্বাৰা প্ৰতিটো গোটৰ বাবে ২০০জন লোকক বাছনি কৰা হয়।
ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয় এই অনুষ্ঠানৰ বাবে ন’ডেল এজেন্সী হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক, পৰ্যটন, ৰে’লৱে, বস্ত্ৰশিল্প, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ (অ’ডিঅ’পি), এমএছএমই, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগীকৰণ, আইআৰচিটিচি আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ আনুষংগিক বিভাগসমূহেও অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অভিজ্ঞতাক লাভৱান কৰি গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ সুনাম বিবেচনা কৰি তামিলনাডুৰ আই আই টি মাদ্ৰাজ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ে কাৰ্যকৰী সংস্থা হিচাপে কাম কৰিব।
প্ৰতিনিধি ভ্ৰমণসূচীত ২ দিনীয়া বাহিৰৰ ভ্ৰমণ, ২ দিনীয়া বেনাৰসলৈ ঘূৰি অহা যাত্ৰা আৰু ১ দিনীয়াকৈ প্ৰয়াগৰাজ আৰু অযোধ্যা ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থা থাকিব। তামিলনাডু আৰু কাশীৰ শিল্প আৰু সংস্কৃতি, হস্ততাঁত, হস্তশিল্প, খাদ্য আৰু অন্যান্য বিশেষ সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰা ষ্টল স্থাপন কৰা হ’ব। কাশীৰ নমো ঘাটতো তামিলনাডু আৰু কাশীৰ সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হ’ব। অনুষ্ঠানৰ সমগ্ৰ সময়ছোৱাত জ্ঞানৰ বিভিন্ন দিশ যেনে সাহিত্য, প্ৰাচীন গ্ৰন্থ, দৰ্শন, আধ্যাত্মিকতা, সংগীত, নৃত্য, নাটক, যোগ, আয়ুৰ্বেদ, হস্ততাঁত, হস্তশিল্পৰ লগতে উদ্ভাৱন, ব্যৱসায়িক বিনিময়, এডটেক আৰু অন্যান্য পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ আলোচনা চক্ৰ, আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আলোচনা, বক্তৃতা আদিৰ আয়োজন কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও বিভিন্ন শাখা/পেছাৰ বিশেষজ্ঞ আৰু পণ্ডিত, তামিলনাডু আৰু কাশীৰ স্থানীয় অনুশীলনকাৰীসকলেও এই আদান-প্ৰদানত অংশগ্ৰহণ কৰিব যাতে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক শিক্ষণৰ পৰা ব্যৱহাৰিক জ্ঞান/উদ্ভাৱনৰ এটা গোট ওলাই আহিব পাৰে।
কাশী তামিল সংগমমৰ প্ৰথম পৰ্যায় ২০২২ চনৰ ১৬ নৱেম্বৰৰ পৰা ১৬ ডিচেম্বৰলৈ আয়োজন কৰা হৈছিল, য’ত শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে কাম কৰিছিল। জীৱনৰ ১২টা ভিন ভিন ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিনিধিত্ব কৰা তামিলনাডুৰ ২৫০০ৰো অধিক লোকে ৪-দিনীয়া ভ্ৰমণত কাশী, প্ৰয়াগৰাজ আৰু অযোধ্যা ভ্ৰমণ কৰে, যিখিনি সময়ত তেওঁলোকে বাৰাণসী আৰু আশে-পাশে থকা জীৱনৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ গভীৰ অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰে।

Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi to inaugurate second phase of Kashi Tamil Sangamam tomorrow
16 DEC 2023 11:58AM by PIB Delhi
In line with his vision of Ek Bharat Shreshtha Bharat, Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate Kashi Tamil Sangamam 2023 at Namo Ghat on 17 December 2023. On the occasion, Prime Minister will also flag off the Kanyakumari – Varanasi Tamil Sangamam train. Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel; Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan; Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath; and other dignitaries will also be present for the event.
The second phase of Kashi Tamil Sangamam will commence from 17th to 30th December, 2023 at the holy city of Kashi (Varanasi). The first batch of the Tamil delegation has left from Chennai on 15th December 2023. Nearly 1400 (7 Groups of 200 persons each) people are expected to be travelling from different parts of Tamil Nadu, representing varied walks of life. During their stay in Kashi, as per their tour itinerary, they will also visit Prayagraj and Ayodhya.
The 7 groups of Students (Ganga), Teachers (Yamuna), Professionals (Godavari), Spiritual (Saraswati), Farmers and Artisans (Narmada), Writers (Sindhu) and Traders and Businessmen (Kaveri) have been named after seven sacred rivers of India will travel from Chennai, Coimbatore and Kanyakumari to Kashi. More than 42,000 registrations were received during the time of registration that ended on 8th December, 2023. Out of them, 200 people for each group were selected by the selection committee.
The Ministry of Education, Government of India, will be the nodal agency for this event with participation from the Ministries of Culture, Tourism, Railways, Textiles, Food Processing (ODOP), MSME, Information & Broadcasting, Skill Development & Entrepreneurship, IRCTC and related departments of Government of Uttar Pradesh. Leveraging the experience of the first phase and considering its reputation for research, IIT Madras will be acting as the implementing agency in Tamil Nadu and Banaras Hindu University (BHU) in Uttar Pradesh.
The representative itinerary will include a 2-day outbound trip, a 2-day return trip to Banaras and a 1-day trip, each to Prayagraj and Ayodhya. Stalls showcasing art and culture, handlooms, handicrafts, cuisine and other special products of Tamil Nadu and Kashi will be set up. Cultural programmes combining the cultures of Tamil Nadu and Kashi will also be organized at the Namo Ghat in Kashi. During the entire period of the event, seminars, discussions, lectures, etc. will be organized on various aspects of knowledge like literature, ancient texts, philosophy, spirituality, music, dance, drama, yoga, ayurveda, handloom, handicrafts along with modern innovations, business exchanges, EdTech and other next-generation technologies. Apart from this, experts and scholars, local practitioners of various disciplines/professions from Tamil Nadu and Kashi will also participate in these exchanges so that a body of practical knowledge/innovation can emerge from mutual learning in different areas.
The first phase of the Kashi Tamil Sangamam was organized from 16th November to 16th December 2022, with the Ministry of Education working as the nodal agency. More than 2500 people from Tamil Nadu representing 12 different walks of life travelled to Kashi, Prayagraj and Ayodhya on an 8-day tour during which they had the opportunity to get an immersive experience of different aspects of life in and around Varanasi.