ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍‌ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
16 DEC 2023 11:58AM by PIB Bhubaneswar
ନିଜର ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁସାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ବାରାଣସୀର ନମୋ ଘାଟଠାରେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଂଗମମ୍ -୨୦୨୩ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୩ ଡିମ୍ବେର ୧୭ତାରିଖରେ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ବାରାଣସୀ ତାମିଲ ସଂଗମମ୍ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦି ବେନ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।
ପବିତ୍ର ନଗରୀ କାଶୀ (ବାରଣାସୀ)ରେ ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ -୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବର ୧୭ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୩୦ ଡିସେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୨୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ଚେନ୍ନାଇରୁ ବାରାଣସୀ ଅଭିମୁଖେ ଡିସେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ମୋଟ ସାତଟି ଦଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ୨୦୦ ଲେଖାଏଁ ମୋଟ ପ୍ରାୟ ୧୪୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ତାମିଲନାଡୁରର ବିିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ବାରାଣସୀରେ ପହଞ୍ôଚବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକେ ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ମାନେ କାଶୀରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥାନ କାଳରେ ପ୍ରୟାଗ ରାଜ ଓ ଅଯୋଧ୍ୟା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏଥି ପାଇଁ ଆୟୋଜକମାନେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି ।
ସାତଟି ଦଳ- ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ (ଗଙ୍ଗା), ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ (ଯମୁନା), ପେସାଦାର (ଗୋଦାବରୀ), ଅଧ୍ୟାତ୍ମବାଦୀ (ସରସ୍ୱତୀ), କୃଷକ ଓ କାରିଗର (ନର୍ମଦା), ଲେଖକ (ସିନ୍ଧୁ) ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ବ୍ୟାପାରୀ (କାବେରୀ) ତାମିଲନାଡୁରୁ ଏହି କାଶୀ ତାମିଲ ସଂଗମମ୍‌ରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ଦଳର ନାମ ଦେଶର ପବିତ୍ର ନଦୀମାନଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି । ଏସବୁ ଦଳ ଚେନ୍ନାଇ, କୋଏମ୍ବାଟୁର ଓ କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରି କାଶୀରେ ପହଞ୍ଚିବେ । ଏହି ସଂଗମମରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ମିଆଦ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବର ଆଠ ତାରିଖରେ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ୪୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ନିଜର ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ୪୨ ହଜାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସାତଟି ଦଳରେ ସମୁଦାୟ ୧୪୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ମନୋନୟନ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ବଛାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳରେ ବର୍ଗ ଅନୁସାରେ ୨୦୦ ଲେଖାଏଁ ପ୍ରତିନିଧି ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି କାର୍ଯକ୍ରମର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୋଜକ (ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି)ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଥିରେ ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ରେଳବାଇ, ବୟନ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ମାଡ୍ରାସ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିଏଚୟୁ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ରୂପାୟନ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି ।
ଯେଉଁ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ତାମିଲନାଡୁରୁ ଏହି ସଂଗମମ୍‌ରେ ଆଠଦିନ ପାଇଁ ଯୋଗଦେବେ ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଦୁଇଦିନ କରି ଯିବା ଆସିବାର ମୋଟ ଚାରିଦିନର ଯାତ୍ରା, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଓ ଅଯୋଧ୍ୟା ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଦିନେ ଲେଖାଏଁ ମୋଟ ଦୁଇଦିନ ଯାତ୍ରାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଅବଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଦିନ ସେମାନଙ୍କୁ ସଙ୍ଗମମ୍‌ରେ ଯୋଗଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହି ସଙ୍ଗମମ୍ ଉପଲକ୍ଷେ କାଶୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଦୋକାନ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଣ୍ଡପ ଲଗାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ତାମିଲନାଡୁ ଓ କାଶୀର କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ, ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । କାଶୀର ନମୋ ଘାଟରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ । ଏହାଛଡା ସଙ୍ଗମମ୍‌ରେ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର, ବକ୍ତୃତା, ସେମିନାର ଆଦି ଆୟୋଜିତ ହେବ ଓ ଏଥିରେ ସାହିତ୍ୟ, ପ୍ରାଚୀନ, ଲେଖା, ଦର୍ଶନ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ସଙ୍ଗୀତ, ନାଟକ, ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତକଳା,ଆଧୁନିକ ଇନୋଭେସନ, ବ୍ୟାବସାୟିକ କଥୋପକଥନ, ଏଡ୍‌ଟେକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢିର ଟେକ୍‌ନୋଲେଜି ଉପରେ ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବେ । ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଓ ବୃତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ତଥା ମତ ବିନିମୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କାଶୀର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯାଇଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍‌ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨୦୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୬ରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଆୟୋଜକ ଥିଲା କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ । ଏହି ସଙ୍ଗମମ୍‌ରେ ତାମିଲନାଡୁରୁ ୧୨ଟି ଦଳରେ ୨୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକେ ଆଠଦିନିଆ ଯାତ୍ରାରେ କାଶୀ ଆସିବା ସହ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଓ ଅଯୋଧ୍ୟା ଆଦି ବୁଲି ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ । ଏହି ଗସ୍ତ ଦ୍ୱାରା ତାମିଲନାଡୁର ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ବାରାଣସୀର ଜନଜୀବନ ଓ ସଂସ୍କୃତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିବିଧ ଅନୁଭୂତି ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ ।

Ministry of Education
Prime Minister Shri Narendra Modi to inaugurate second phase of Kashi Tamil Sangamam tomorrow
16 DEC 2023 11:58AM by PIB Delhi
In line with his vision of Ek Bharat Shreshtha Bharat, Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate Kashi Tamil Sangamam 2023 at Namo Ghat on 17 December 2023. On the occasion, Prime Minister will also flag off the Kanyakumari – Varanasi Tamil Sangamam train. Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel; Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan; Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath; and other dignitaries will also be present for the event.
The second phase of Kashi Tamil Sangamam will commence from 17th to 30th December, 2023 at the holy city of Kashi (Varanasi). The first batch of the Tamil delegation has left from Chennai on 15th December 2023. Nearly 1400 (7 Groups of 200 persons each) people are expected to be travelling from different parts of Tamil Nadu, representing varied walks of life. During their stay in Kashi, as per their tour itinerary, they will also visit Prayagraj and Ayodhya.
The 7 groups of Students (Ganga), Teachers (Yamuna), Professionals (Godavari), Spiritual (Saraswati), Farmers and Artisans (Narmada), Writers (Sindhu) and Traders and Businessmen (Kaveri) have been named after seven sacred rivers of India will travel from Chennai, Coimbatore and Kanyakumari to Kashi. More than 42,000 registrations were received during the time of registration that ended on 8th December, 2023. Out of them, 200 people for each group were selected by the selection committee.
The Ministry of Education, Government of India, will be the nodal agency for this event with participation from the Ministries of Culture, Tourism, Railways, Textiles, Food Processing (ODOP), MSME, Information & Broadcasting, Skill Development & Entrepreneurship, IRCTC and related departments of Government of Uttar Pradesh. Leveraging the experience of the first phase and considering its reputation for research, IIT Madras will be acting as the implementing agency in Tamil Nadu and Banaras Hindu University (BHU) in Uttar Pradesh.
The representative itinerary will include a 2-day outbound trip, a 2-day return trip to Banaras and a 1-day trip, each to Prayagraj and Ayodhya. Stalls showcasing art and culture, handlooms, handicrafts, cuisine and other special products of Tamil Nadu and Kashi will be set up. Cultural programmes combining the cultures of Tamil Nadu and Kashi will also be organized at the Namo Ghat in Kashi. During the entire period of the event, seminars, discussions, lectures, etc. will be organized on various aspects of knowledge like literature, ancient texts, philosophy, spirituality, music, dance, drama, yoga, ayurveda, handloom, handicrafts along with modern innovations, business exchanges, EdTech and other next-generation technologies. Apart from this, experts and scholars, local practitioners of various disciplines/professions from Tamil Nadu and Kashi will also participate in these exchanges so that a body of practical knowledge/innovation can emerge from mutual learning in different areas.
The first phase of the Kashi Tamil Sangamam was organized from 16th November to 16th December 2022, with the Ministry of Education working as the nodal agency. More than 2500 people from Tamil Nadu representing 12 different walks of life travelled to Kashi, Prayagraj and Ayodhya on an 8-day tour during which they had the opportunity to get an immersive experience of different aspects of life in and around Varanasi.