ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡେରାଡୁନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩ର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 DEC 2023 3:34PM by PIB Bhubaneshwar
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଗୁରମିତ ସିଂ ଜୀ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକପ୍ରିୟ ତଥା ଯୁବ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁଷ୍କର ସିଂ ଧାମୀ, ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ!
ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡକୁ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ମନ ଧନ୍ୟ ହୋଇଯାଏ । କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯାଇଥିଲି, ହଠାତ୍ ମୋ ପାଟିରୁ ଆସିଲା ଯେ ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଦଶନ୍ଧି ଅଟେ। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ସେହି କଥାକୁ ମୁଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପୂରଣ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛି | ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୌରବ ସହ ଯୋଡ଼ିହେବା ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ସହ ଯୋଡ଼ିହେବାର ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି । ଉତ୍ତରକାଶୀର ସୁଡ଼ଙ୍ଗରୁ ଆମର ଶ୍ରମିକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ବାହାର କରିବାପାଇଁ ସଫଳ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଉଭୟ ଦେବତ୍ୱ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଭାବନା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି, ମୁଁ ଏହାକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିଛି | ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ମୁଁ କହିଥିବା ଏକ କବିତା ମନେ ପଡୁଛି:
“ଯେଉଁଠି ଅଞ୍ଜୁଲିରେ ଗଙ୍ଗା ପାଣି ଅଛି,
ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ କେବଳ ଆନ୍ତରିକ,
ଯେଉଁଠି ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଜଣେ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଅଛନ୍ତି,
ଯେଉଁଠି ନାରୀ ଭିତରେ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଥାଏ,
ମୁଁ ସେହି ଦେବଭୂମିର ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି!
ଦେବତାଙ୍କ ଏହି ଭୂମିରେ ଧ୍ୟାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ସର୍ବଦା ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ ।
ଭାଗ୍ୟ ମୋର, ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋର, ମୁଁ ତୁମକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି"।
ସାଥୀମାନେ,
ସମ୍ଭାବନାରେ ଭରପୂର ଏହି ଦେବଭୂମି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଅନେକ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଭାରତ, ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହାର ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ହେଉଛି ଏକ ଦୃଢ଼ ଉଦାହରଣ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି। ଏବଂ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ବ୍ୟବସାୟ ଦୁନିଆରେ ରହୁଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ଏସଡବ୍ଲୁଓଟି ବିଶ୍ଳେଷଣ କରନ୍ତି | ଆପଣଙ୍କ କମ୍ପାନୀର ଶକ୍ତି କ'ଣ, ଦୁର୍ବଳତା କ'ଣ, ସୁଯୋଗ କ'ଣ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ କ'ଣ, ଏବଂ ଆପଣ ତାହାର ଆକଳନ କରି ନିଜର ପରବର୍ତ୍ତୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି। ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଯଦି ଆମେ ଆଜି ଭାରତ ବିଷୟରେ ସମାନ ଏସଡବ୍ଲ୍ୟୁଓଟି ବିଶ୍ଳେଷଣ କରୁ, ତେବେ ଆମେ କ'ଣ ପାଇବୁ? ଚାରିଆଡ଼େ ଆକାଂକ୍ଷା, ଆଶା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଅଭିନବତା ଓ ସୁଯୋଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଆଜି ଆପଣ ଦେଶରେ ନୀତି ଭିତ୍ତିକ ଶାସନ ଦେଖିବେ। ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଆହ୍ଵାନ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ, ଆଜି ଅସ୍ଥିରତା ଚାହୁଁନାହିଁ, ସ୍ଥିର ସରକାର ଚାହୁଁଛି। ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହା ଦେଖିଛୁ। ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡବାସୀ ଏହା କରିସାରିଲେଣି । ସ୍ଥିର ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସରକାର ପାଇଁ ଜନତା ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶାସନର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଆଧାରରେ ଲୋକମାନେ ସୁଶାସନ ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ଆଶା ଓ ସମ୍ମାନର ସହ ଭାରତ ଓ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ତାହାକୁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ସମସ୍ତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏହାକୁ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ନେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ତାଙ୍କର ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ,, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ କରୋନା ମହାମାରୀ ଓ ଯୁଦ୍ଧ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛି । ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ଟିକା ହେଉ କି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି, ଭାରତ ତା'ର ନୀତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା କରିଛି। ସେହି କାରଣରୁ ଆଜି ଭାରତ ଅନ୍ୟ ବଡ଼ ଅର୍ଥନୀତି ତୁଳନାରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଲିଗ୍ ରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତିଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସମେତ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବା ଉଚିତ କାରଣ ଏଠାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପ୍ରୟାସ ଚାରିଆଡ଼େ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବାସ୍ତବତାକୁ ବୁଝି ଏଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଓ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏଠିକାର ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ସହର ଓ ଗାଁ-ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଗାଁ ରାସ୍ତା ହେଉ କି ଚାରିଧାମ ରାଜପଥ, ଏହା ଉପରେ କାମ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଡେରାଡୁନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଅଢେଇ ଘଣ୍ଟା ହେବ। ସେ ଦିନ ଆଉ ଦୂର ନୁହେଁ । ଡେରାଡୁନ୍ ଏବଂ ପନ୍ତନଗର ବିମାନବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଏଠାକାର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ହେଲି-ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି। ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପରାୟାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ରେଳ ସଂଯୋଗ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ କେବଳ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଏହା ବ୍ୟବସାୟକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରୁଛି । ଏହା କୃଷି ହେଉ କି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହେଉ, ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ହେଉ, ଟୁର୍ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ହେଉ କି ଆତିଥେୟତା, ଏଠାରେ ନୂଆ ନୂଆ ବାଟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ସୀମାରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ରଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ଯେପରି ପ୍ରବେଶ କୁ କମ୍ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗାଁ ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଆମେ ବ୍ୟସ୍ତ। ଆମେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଳାଉଛୁ । ବିକାଶର ସବୁ ଦିଗରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଏଭଳି ଗାଁକୁ ଆଗେଇ ଅଣାଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହାର ଆପଣ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ।
ସାଥୀମାନେ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ କିପରି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ପାଉଛି । ଆଜି ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଓ ବିଦେଶୀଙ୍କ ଠାରୁ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଥିମ୍ ଭିତ୍ତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ। ଭାରତର ଉଭୟ ପ୍ରକୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି। ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା, ଦୁଃସାହସିକ କ୍ରୀଡ଼ା, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସମ୍ଭାବନା ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ଆପଣଙ୍କ ପରି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ୍ | ଏବଂ ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ବୋଧହୁଏ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରିପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ଖରାପ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋତେ ସେମାନଙ୍କୁ ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡିବ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋତେ ଏହା ଏଠାରେ ନଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡିବ | ମୁଁ ଦେଶର ଧନୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଧନୀ ଲୋକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ମିଲେନିୟଲ-କୋଟିପତିମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଏବଂ କୁହାଯାଏ ଯେଉଁ ବାହାଘର ହୋଇଥାଏ ସେ ଯୋଡ଼ି ଭଗବାନ କରିଥାନ୍ତି। ଭଗବାନ ଏହି ଯୋଡ଼ି ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି। ଭଗବାନ ଏହି ଦମ୍ପତିଙ୍କୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁନାହିଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦମ୍ପତି ଭଗବାନ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ଦମ୍ପତି କାହିଁକି ସେହି ଭଗବାନଙ୍କ ଚରଣକୁ ଆସିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବିଦେଶ ଯାଇ ନିଜ ଜୀବନ କାହିଁକି ବିତାଇଥାନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେବା ଦରକାର, ୱେଡିଂ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ। ଭାରତରେ ବିବାହ କରନ୍ତୁ। ଦୁନିଆର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ବିବାହ କରିବା ଆମର ସମସ୍ତ ଧନୀ ସେଠମାନଙ୍କର ଫ୍ୟାସନ ପାଲଟିଯାଇଛି । ଅନେକ ଲୋକ ଏଠାରେ ବସି ଏବେ ତଳକୁ ଚାହିଁଥିବେ। ଏବଂ ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ କିଛି ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଏହା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ବୋଧହୁଏ ସମସ୍ତେ ଏହା କରିବେ ନାହିଁ | ଅତି କମରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଡେଷ୍ଟିନେସନ ୱେଡିଂ କରନ୍ତୁ । ଯଦି ବର୍ଷକୁ ଏଠାରେ ୫ ହଜାର ବାହାଘର ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ତେବେ ନୂଆ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଏହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିବାହ ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହେବ। ଭାରତ ପାଖରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯେ ଆମେ ମିଳିମିଶି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଯେ ଏହା କରିବାକୁ ହେବ, ଏହା କରାଯିବ । ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟରେ ଆଜି ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ପ୍ରବଳ ପବନ ବହିବାରେ ଲାଗିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ଗଠନ ହୋଇଛି। ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ ଏବଂ ଅସୁବିଧା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ସେହି ସବୁ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକୁଳି ସୁବିଧା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ସାଢ଼େ ତେର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂଆ ଗତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ନୂଆ ମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଅପରପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବେ ନିଜ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ଏପରିକି ନିଜ ପସନ୍ଦର ଜିନିଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆମକୁ ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ସମାଜର ଏହି ଶକ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ବଜାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ହାଉସ୍ ଅଫ୍ ହିମାଳୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ । ଏହା ଆମର ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଆଣ୍ଡ୍ ଲୋକାଲ ଫର୍ ଗ୍ଲୋବାଲର ଧାରଣାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବ, ନୂଆ ସ୍ଥାନ ମିଳିବ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକରେ ଏପରି ଉତ୍ପାଦ ଅଛି ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି | ମୁଁ ଅନେକ ସମୟରେ ଦେଖୁଛି ଯେ ବିଦେଶରେ ଅନେକ ସମୟରେ ମାଟିର ବାସନକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ମାଟିପାତ୍ର ସେଠାରେ ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଭାରତରେ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଶୈଳୀରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି। ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଆଣିଥିବା ହାଉସ୍ ଅଫ୍ ହିମାଳୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଏଠାରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ମୋର ଏକ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଥିବେ । କାରଣ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଯେ ଆପଣ ସେଥିରେ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଖିପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ ଥିବା ଶକ୍ତି ବହୁତ ବଡ଼ । ମୋର ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, "ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶର ୨ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାଙ୍କୁ କୋଟିପତି କରିବା ପାଇଁ “ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନ” ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଦୁଇ କୋଟି କୋଟିପତି କରିବା ଏକ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମନରେ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି । ଏହି ହାଉସ୍ ଅଫ୍ ହିମାଳୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ମୋର ଦୁଇ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବାର ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଭାବରେ ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦକୁ ଚିହ୍ନିପାରିବେ । ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଏଫପିଓ ମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ । ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଚମତ୍କାର ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇପାରେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏଥର ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଛି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ଯାହା ବି କରୁ, ତାହା ଦୁନିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେଉ। ବିଶ୍ୱ ଆମ ମାନଦଣ୍ଡ କୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମର ଉତ୍ପାଦନଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ, ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ନୀତି ଉପରେ ହେବା ଉଚିତ୍ | ରପ୍ତାନି ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦନ କୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ, ଆମକୁ ଏବେ ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପିଏଲଆଇ ଭଳି ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ, ଆମର ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ମଜଭୁତ କରିବାର ସମୟ ଅଟେ, ଏଥିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାର ସୁଦୃଢ଼ ସମୟ ଅଟେ। ଆମକୁ ଭାରତରେ ଏଭଳି ଏକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ କମ୍ ନିର୍ଭରଶୀଳ। ଆମକୁ ସେହି ପୁରୁଣା ମାନସିକତାରୁ ମଧ୍ୟ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ହେବ ଯେ ଯଦି କିଛି କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ, ତେବେ ତାହାକୁ ସେଠାରୁ ଆମଦାନୀ କରନ୍ତୁ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡିଛି । ଆପଣସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ହିଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆମକୁ ଯେତିକି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ଉପରେ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଆମଦାନୀ କରିଥାଉ। କୋଇଲା ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୋଇଲା ଆମଦାନୀ କରିଥାଉ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ବି ଦେଶକୁ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଡାଲି ବାହାରୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ଯଦି ଭାରତ ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଏ, ତେବେ ଏହି ଅର୍ଥ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ପୋଷଣ ନାଁରେ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ଖାଇବା ପାଇଁ ଯାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ୟାକେଟ୍ ଜିନିଷ ପଡ଼ିରହିଛି, ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ବିଦେଶରୁ ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଏତେ ଫ୍ୟାଶନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଏ । ଆଇରନ୍ ରିଚ୍ ହୈ, ଫୁଡ୍ ନୋ ଇନକ୍ୱାରି କରାଯାଉ ନାହିଁ କେବଳ ଲେଖାଗଲା, ହୋଇଗଲା। ଏବଂ ମେଡଇନ୍ ସେଇଟା ଦେଶ, ବାସ, ମାରିଲେ ଥାପ୍ପା। ଆରେ, ଆମ ଦେଶରେ ବାଜରାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆହୁରି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଅଛି, ଯାହା ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଅଟେ । କୃଷକମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ନଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏଠାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ହିଁ ଜୈବିକ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ସହ ଜଡ଼ିତ ଏଭଳି ଆୟୁଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହା ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଖୋଲିପାରିବ । ଏପରିକି ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ବଜାରରେ, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କମ୍ପାନି, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମର ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ନେବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମୟ । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନି ନମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ରହିବ । ସ୍ଥିର ସରକାର, ସହାୟକ ନୀତି ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମାନସିକତା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ମିଶ୍ରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ତେଣୁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବି ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସହିତ ଚାଲି ଚାଲି ନିଜର ବିକାଶ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବିକାଶରେ ଅଂଶୀଦାର ହୁଅନ୍ତୁ । ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହୁଛି, ଆମେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ଏକ କଳ୍ପନା ରଖିଛୁ | କୁହାଯାଏ ଯେ ପର୍ବତର ଯୌବନ ଓ ପର୍ବତର ଜଳ ପର୍ବତ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ନୁହେଁ । ଯୁବକମାନେ ଜୀବିକାର୍ଜନ ପାଇଁ କେଉଁଠି ଯାଆନ୍ତି, ପାଣି ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ କେଉଁଠିକୁ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ପର୍ବତର ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ପର୍ବତ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବେ ଏବଂ ପର୍ବତର ପାଣି ମଧ୍ୟ ପର୍ବତ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ। ଏତେ ସମ୍ଭାବନାଦେଖି ମୁଁ ଶପଥ ନେଇପାରିବି ଯେ ଆମ ଦେଶ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଶକ୍ତିର ସହ ଠିଆ ହୋଇପାରିବ, ନୂଆ ଶକ୍ତି ସହ ଠିଆ ହୋଇପାରିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ସୁଯୋଗର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ, ନୀତିର ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ । ସରକାର ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରନ୍ତି, ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା । ଯାହାର ଦମ୍ ଅଛି ପଡ଼ିଆକୁ ଆସ, ତା'ର ଲାଭ ଉଠାଅ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଥିବା ଜିନିଷ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆମେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ତାହା ପୂରଣ ମଧ୍ୟ କରିବୁ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଆସିଛନ୍ତି, ମୋ ଉପରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିକାର ରହିଛି ଏବଂ ଅନେକ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ମୋ ଜୀବନର ଏକ ଦିଗକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ଏହି ଭୂମିର ବହୁତ ବଡ଼ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଯଦି ତାଙ୍କୁ କିଛି ଫେରାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ତାହାର ଆନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ କିଛି ଅଲଗା। ତେଣୁ ମୁଁ ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ଆସନ୍ତୁ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିର ଚରଣରେ ମଥାରେ ଦେଇ ଚାଲିବା। ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ କେବେ ବି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ, ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଭୂମିର ଆଶୀର୍ବାଦ । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ଶୁଭେଚ୍ଛା ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Uttarakhand Global Investors Summit 2023 in Dehradun
08 DEC 2023 3:34PM by PIB Delhi
The Governor of Uttarakhand Shri Gurmeet Singh ji, the popular and youthful Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, government ministers, representatives from various countries, dignitaries from the business world, and ladies and gentlemen!
Coming to the divine land of Uttarakhand brings immense joy to my heart. A few years ago, when I set out to visit Baba Kedarnath, I said spontaneously that the third decade of the 21st century is the decade of Uttarakhand. I am pleased to see that my statement is consistently proving true. For all of you, there is a significant opportunity to connect with the pride of Uttarakhand, to be a part of its journey of development. I congratulate everybody, including the state government, for leading a successful campaign to safely rescue our migrant brothers from the tunnel in Uttarkashi.
Friends,
Uttarakhand is a state where you experience both divinity and development together. I have seen it up close, lived it, and felt the emotions and possibilities of Uttarakhand. It reminds me of a poem I once wrote for Uttarakhand:
जहाँ अंजुली में गंगा जल हो,
जहाँ हर एक मन बस निश्छल हो,
जहाँ गाँव-गाँव में देशभक्त हो,
जहाँ नारी में सच्चा बल हो,
उस देवभूमि का आशीर्वाद लिए मैं चलता जाता हूं!
इस देव भूमि के ध्यान से ही, मैं सदा धन्य हो जाता हूँ।
है भाग्य मेरा, सौभाग्य मेरा, मैं तुमको शीश नवाता हूँ"।
(Where Ganga water is in every hand,
Where every heart is honest,
Where patriotism echoes in every village,
Where true strength resides in every woman,
I keep moving forward by taking the blessings of this divine land!
I am always grateful while meditating on this divine land.
I am fortunate; I bow to you with reverence.)
Friends,
This land of immense possibilities is certainly going to open many doors of investments for you. Today, Bharat is progressing with the mantra of both development and heritage, and Uttarakhand stands as a shining example of it.
Friends,
All of you are veterans in the business world. Those who are in the business world often conduct a SWOT analysis of their work. They evaluate the strengths, weaknesses, opportunities, and challenges of their company, and form their strategy based on that assessment. If we were to conduct a similar SWOT analysis for Bharat as a nation today, what would we find? We would see aspirations, hope, self-confidence, innovation, and opportunity all around.
Today, you will witness policy-driven governance in the country. You will see a strong appeal for political stability from the citizens. Ambitious Bharat doesn't want instability; it desires a stable government. We have seen this recently in the state assembly elections, and the people of Uttarakhand have already demonstrated it earlier. The people have given a mandate for stable and strong governments. The people have voted for good governance based on the track record. Today, Bharat and its people are being looked at by the world with hope and respect, and this has been acknowledged by people in the business world as well. Every Indian is taking it as a responsibility. Every citizen feels that the creation of a ‘Viksit Bharat’ is their duty. It is this self-confidence that despite the crises of the COVID pandemic and wars, Bharat is developing rapidly. You have seen that Bharat has trusted its policies and capabilities whether it's the Corona vaccine or economic policies. As a result, Bharat stands today in a league of its own compared to other major economies. The benefit of Bharat’s strength at the national level is being reaped by every state, including Uttarakhand.
Friends,
In view of these circumstances, Uttarakhand becomes special and natural because it has a double-engine government. The efforts of the double-engine government are visible on all fronts in Uttarakhand. The state government is working swiftly, understanding ground realities. In addition, the state government here is aligning its vision with the plans of the Indian government, implementing them on the ground with equal speed. Today, the Indian government is making unprecedented investments in the 21st-century modern connectivity infrastructure in Uttarakhand. Amidst the efforts of the central government, the state government is also working vigorously to connect small towns and villages. Whether it's the roads in Uttarakhand or the Char Dham Mahamarg, work is progressing at an unprecedented pace. The day is not far when the distance between Delhi and Dehradun will be reduced to two and a half hours through the Delhi-Dehradun Expressway. The expansion of airports in Dehradun and Pantnagar will strengthen air connectivity. The state government is also expanding heli-taxi services within the state. The rail connectivity in Uttarakhand will be strengthened with the Rishikesh-Karnprayag rail line. Modern connectivity not only makes life easier but also makes business easier. Whether it's agriculture or tourism, new possibilities are opening up for every sector. Logistics, storage, tour-travel, and hospitality are seeing new roads being built. Each new road, each new investor, brings a golden opportunity.
Friends,
In the past, the approach of governments was to keep the areas near the borders underdeveloped to minimize access. The double-engine government has changed this approach also. We are developing border villages not as last villages but as the first villages of the country. We have implemented the Aspirational District Program and are now running the Aspirational Block Program. We are focusing on villages and regions that were lagging behind in every aspect of development and bringing them forward. This means there is a lot of untapped potential in Uttarakhand for every investor to benefit from.
Friends,
The double-engine government's priorities are bringing double benefits to Uttarakhand, and the tourism sector is a shining example of this. Today, there is an unprecedented enthusiasm among both Indians and foreigners to explore Bharat. We are creating theme-based tourism circuits throughout the country. The goal is to introduce the world to Bharat’s nature and heritage. In this campaign, Uttarakhand is emerging as a strong brand in tourism. The state offers everything—nature, culture, heritage. Here, there are opportunities for yoga, Ayurveda, pilgrimage, adventure sports, and more. Exploring these possibilities and turning them into opportunities should be a priority for colleagues like you.
And I would like to say one more thing, maybe the people who have come here may like it or not, but there are some people here whom I have to convey this message and also through them to those who are not here. I'd like to address the affluent individuals, the millionaires and billionaires. It is believed here that marriages are made in heaven. God creates these unions. I don't understand why couples, whose union is made by God, choose to have their journey of life in foreign lands instead in the footsteps of that God here. I would like to see the youth of my country initiate a movement called ‘Wedding in India’, similar to the ‘Make in India’ movement. You should solemnise your marriage in Bharat. The trend of having weddings in foreign countries has become fashionable among our affluent individuals. Many of you who are sitting here would be finding it hard to digest this. Whether you are able to make an investment or not, as not many will be able to do it, at least, consider having a destination wedding for your family in Uttarakhand in the next five years. If we have five thousand weddings happening here within a year, it will pave the way for new infrastructure, and Uttarakhand will become a significant wedding destination for the world. Bharat has the power to collectively decide and make it happen. That's the strength we possess.
Friends,
In the changing times, a rapid wave of change is sweeping through Bharat today. In the past 10 years, an aspirational Bharat has been built. The country had a large population that was in need, marginalized, and was facing a lot of difficulties. Now, it is emerging from all those troubles, aligning with facilities, and connecting with new opportunities. Due to the government's welfare schemes, more than 13.5 crore people have come out of poverty in the last five years. These crores of people have given a new impetus to the economy. Today, the consumption-based economy is rapidly growing within Bharat. On one hand, there is the neo-middle class that has risen above poverty and is spending more on its needs. On the other hand, there is the middle class, which is now spending more on its aspirations and preferred items. Therefore, it is essential for us to understand the potential of the middle class of the country. The societal strength in Uttarakhand is also preparing a significant market for you.
Friends,
I congratulate the Uttarakhand government for launching the House of Himalaya brand. This is a pioneering effort to establish local products from Uttarakhand in foreign markets. It strengthens our concept of Vocal for Local and Local for Global. This will give recognition to Uttarakhand's local products in international markets and create new opportunities. There are products in every district and block of Bharat that are local but have the potential to become global. Often, I see that even earthenware is presented as something special in foreign countries and is sold at high prices. Our artisans, especially the Vishwakarma community in Bharat, traditionally produce many excellent products. We need to understand the importance of such local products and explore the global market for them. Therefore, the House of Himalaya brand that you have brought is personally a delightful subject for me. There will be very few people here who might know about my resolution because such resolutions may not directly show benefits, but they have immense strength. One of my resolutions is to make two crore rural women wealthy in the coming times. I have initiated the ‘Lakhpati Didi’ campaign for this. Making two crore ‘Lakhpati Didis’ may be a challenging task, but I have made up my mind. The House of Himalaya brand will expedite the work of making two crore ‘Lakhpati Didis’, and for that, I am thankful.
Friends,
You too, as a business, can identify products in different districts here. Collaborate with self-help groups of our sisters, FPOs, and explore new possibilities. This can be a wonderful partnership to make local global.
Friends,
This time, I've said from the Red Fort that we need to empower the national character to build a ‘Viksit Bharat’. Whatever we do should be the best in the world. The world should follow our standards. Our manufacturing should be based on the principles of zero-effect and zero-defect. We need to focus as to how export-oriented manufacturing can grow. The central government has launched ambitious campaigns like PLI. It shows a commitment to creating an ecosystem for critical sectors. Friends like you can also play a significant role in it. It's time to strengthen our local supply chain and invest in our MSMEs. We need to develop a supply chain in Bharat in such a way that we are least dependent on other countries. We need to move beyond the mentality that if something is available at a lower cost elsewhere, we should import it from there. We have suffered a huge loss from this mentality. All entrepreneurs should focus equally on capacity building in Bharat. As much as we focus on increasing exports, we need to put more emphasis on reducing imports. We import petroleum products worth 15 lakh crore rupees every year. Despite being a coal-rich country, we import coal worth 4 lakh crore rupees every year. In the last 10 years, many efforts have been made in the country to reduce the import of pulses and oilseeds. But even today, the country has to import pulses worth more than 15 thousand crore rupees. If Bharat becomes self-reliant in pulses, this money will go to our farmers.
Friends,
Today, I see a growing trend of packaged food in the name of nutrition, especially in the dining tables of middle-class families. Different types of packaged items, imported from foreign countries, have become fashionable. It is written protein rich on those packaged items, and we start consuming them. It is written iron rich on those packaged items, and we start consuming them. There is no enquiry. Since it is written so we start following them. It just gets labelled as ‘Made in XYZ country’, and we accept it without questioning. In our country, we have many nutritious foods, including millets, which are far more nutritious. The hard work of our farmers should not go in vain. In Uttarakhand, there are numerous opportunities for products related to Ayush, organic fruits, and vegetables. These can open new avenues for both farmers and entrepreneurs. I believe that you can play a crucial role in taking products of our small companies to the global market even in the packaged food market.
Friends,
I believe this is an unprecedented time for Bharat, for Indian companies, for Indian investors. In the next few years, Bharat is set to become the world's third-largest economy. I assure the citizens that the country will be among the top three globally in my third term. A stable government, a supportive policy system, a mindset transformed through reforms, and confidence in development—the confluence of all these factors is happening for the first time. Therefore, I say that this is the time, the right time. This is Bharat’s time. I urge you to contribute to your own development along with Uttarakhand and also become a part of Uttarakhand's development. And I always say, we have had an imagination for years. It is said that the youth of the hills and the water of the hills don't contribute to the development of the hills. The youth goes somewhere else for livelihood, and the water flows elsewhere. But Modi has decided that now the youth of the hills will also contribute to the hills' development, and the water of the hills will also serve the hills' purpose. Seeing so many possibilities, I can make this resolution that our country can stand strong in every corner with new energy. Therefore, I want all of you to make the most of this opportunity, benefit from the policies. The government makes policies that are transparent and which are open for everyone. You should take advantage of it.
I guarantee you that we not only speak but also stand firmly behind what we say and fulfil it. All of you are here at this crucial opportunity; Uttarakhand holds a special place in my heart. As many have mentioned, a significant aspect of shaping my life is connected to this land. If I get a chance to give back something, the joy is different. Hence, I invite you; make a beginning by carrying the blessings of this sacred land. There will be no obstacle in your development journey as this is the blessing of this land. Thank you very much, and best wishes.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.