Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during his interaction with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra via video conferencing
09 DEC 2023 6:13PM by PIB Delhi
Namaskar!
The enthusiasm that is being seen in every small and big village regarding Modi's 'vehicle of guarantee' is visible in every corner of Bharat, be it North, South, East, West and so on. And I have learnt that, when this vehicle is not passing by their route, people come on their own, stand in the middle of the village road and stop the vehicle to take all the information. So, this is incredible in itself. And I have had an interaction with some of the beneficiaries now. I am told that during this visit, more than 1.5 lakh beneficiaries got the opportunity to narrate their experiences, and these experiences have also been recorded. And in the last 10-15 days, I have seen from time to time the feelings of the people of the village; whether the schemes have reached; whether they have been fully implemented or not. They know all the details.
When I watch your videos, I feel very happy to see how the people of my village make good use of the government schemes available to them. Now, if someone gets a pucca house then it is a new beginning in his life. If someone gets tap water, he feels happy that water has finally reached his house because until now they were living in trouble due to lack of water facilities. If someone gets a toilet, he feels happy due to this 'Izzat Ghar' because in the olden times, toilets used to be present only in the houses of prominent people, but now he too has a toilet in his house. So, it has become a matter of social prestige for him.
Some have got free treatment; some have got free ration; some have got a gas connection; some have got an electricity connection; some have opened a bank account; some are getting PM Kisan Samman Nidhi; some are getting PM Fasal Bima. Some have got the benefit of PM SVANidhi Yojana, some have got property cards under the PM Swamitva Yojana. That means, all these schemes have reached every corner of Bharat. Crores of families in villages across the country have definitely benefitted from some or the other government schemes. And when one gets these benefits, his confidence increases. And with every small benefit, a new strength emanates from him to live life. And for this they did not have to visit any government office again and again. There was no need to beg for availing the benefits. That mental state was gone. The government identified the beneficiaries and then took steps to extend the benefits to them. That is why today people say that Modi's guarantee means guarantee of fulfilment.
My family members,
Viksit Bharat Sankalp Yatra has become a great medium to reach such people who till now have not been able to connect with the government schemes. Not even a month has passed since it started. It has only been two-three weeks but this yatra has reached more than 40 thousand village panchayats and many cities. It is a big deal because in such a short time, more than 1.25 crore people have reached out to Modi's vehicle of guarantee, have welcomed it, and tried to understand and connect with it, and have worked to make it successful.
People are appreciating and welcoming this vehicle of guarantee. And I have been told that in many places various types of activities are being completed even before the programme starts. That is, I see that such a campaign which does not have any prominent leader is moving forward merely on the basis of the resolution to take India forward, to take the village forward, to take the family forward, and to avail the benefits of government schemes to move ahead. From the information that I have received, the villagers have worked on various things before this vehicle of guarantee arrived. For example, in some villages a massive cleanliness campaign was conducted for a week or so, because Modi's vehicle of guarantee was about to arrive. So, the entire village got involved in the cleanliness campaign.
In some villages, they were doing Prabhat Pheri for one hour in the morning, spreading awareness by going from one village to another. In some places, during the prayer meetings in schools, the aware teachers talk about what a developed Bharat looks like and how to move ahead till Bharat completes 100 years of independence. What will be their future when these children will be 25-30 years old? All these topics are being discussed in schools these days. That means the teachers who are aware are also educating people. And the school children have made beautiful rangolis in many villages to welcome the vehicle of guarantee. Some did not make rangolis with colours but used flowers, leaves, plants and dry leaves from the village to create the rangoli. Rangolis have been made, people have written nice slogans, and slogan writing competitions have been held in some schools. I have been told that in some villages, people lit lamps outside the house in the evening a day before the vehicle of guarantee was to arrive at the doorstep of every house so that a perfect atmosphere was created in the entire village. So, this is the kind of enthusiasm in the people and I heard that some people go outside the village, when the vehicle is about to arrive. They bring puja material such as aarti plate, flowers and go to the entrance of the village, i.e. the tree outside the village called Naka. They go there, welcome the vehicle and escort it inside while shouting slogans. That means an atmosphere of celebration was created in the entire village.
I am also happy to learn that our Panchayats have formed nice welcome committees in every village to welcome the 'Viksit Bharat Sankalp Yatra'. All the elders of the village, people from all sections of the society have been included in the welcome committees. And the people of the welcome committee are making arrangements to welcome it and are handling the responsibilities. Now I have tried to suggest that the villages should be told a day or two in advance about the arrival of this vehicle - the date and time. If the villagers are so excited and they know about it in advance then they can do better preparations. You can also tell the nearby villages where this vehicle might not be going but there are small towns and villages within two to four five kilometers. They can come. And school children as well as the elderly are also being included in this scheme. And I noticed that selfie points are created there. People are taking many selfies and even the women of the villages are using mobile phones, taking selfies and uploading these selfies. I can see that people are so happy. And I am satisfied because as this Yatra is reaching every corner of the country, people's enthusiasm is also increasing further.
At various places in Odisha, people perform traditional tribal dances. Such wonderful dances are being performed! This is how they are welcomed. Some people from West Khasi Hill sent me photos and videos of it. During the programme in Rambrai of West Khasi Hill, local people performed beautiful dances and organized cultural programmes. Andaman and Lakshadweep are remotely located. No one talks about such places. But people there are organizing such grand programmes and they are being done with great beauty. Even in Kargil, which is covered with snow, there seems to be no shortfall in the welcome programme. I was told that in a recent programme, about 4000-4500 people had gathered in a very small village. Countless such examples are being seen every day. Several videos are being watched related to this and the entire social media is filled with it.
I would say that probably I may not even be fully aware of every work and every preparation that is going on. People have made different variations, added many new colours and new enthusiasm to it. I think that perhaps a list of these activities should be made so that this list will be useful for the people to prepare for the welcome of the vehicle whenever it reaches them. All these suggestions and experiences of the people should be useful to them. So, if a list of the same is made and sent to them, it will be useful in boosting enthusiasm in the villages. This will therefore help the people of those areas where this vehicle of guarantee is going to reach. They might want to do something but might not know what to do; so they too will get some ideas.
Friends,
The government is constantly trying to ensure that when the vehicle of guarantee by Modi arrives, every person in the village must reach that vehicle. One should leave field work for an hour. Everyone should be taken to it, including children, and the elderly because we have to take the country forward. Only when this happens will we be able to reach every beneficiary, only then the resolution of 100 percent saturation will be fulfilled. The effect of our efforts is also visible in every village. After getting on the Modi guarantee bandwagon, around 1 lakh new beneficiaries have availed and applied for free gas connections under the Ujjwala scheme. There are some villages like the one I was just talking about; Priyanka ji from Bihar was saying, I liked that it has reached everyone in my village, but there are some villages where only one or two people are left. So when this vehicle reaches, they also search for it and give it to them. During this visit, more than 35 lakh Ayushman cards have also been given on the spot. And Ayushman card means, in a way, it becomes a guarantee of a huge opportunity for any sick person to live a better life. Lakhs of people are getting their health checkup done after getting access to the vehicle of guarantee. I am extremely happy that health camps are being organized in all the states along with it. So, doctors are coming to the village, machines are taken there so that everyone gets a medical check-up done. When the body is examined, one gets to know about any ailment. I think this is also a great work of service; it gives satisfaction. A large number of people are now going to Ayushman Arogya Mandirs, which were earlier called Health and Wellness Centres. Now people are calling them Ayushman Arogya Mandirs, and are getting various types of tests done there.
Friends,
There is a direct relationship, an emotional relationship between the Central Government and the people of the country and when I say, you are my family members, this is a humble effort of your servant to reach out to my family members. I am coming to your village by this vehicle. Why? So that I become your companion in your happiness and sorrow; to understand your hopes and aspirations, and to use the power of the entire government to fulfil those aspirations. Our government is not a 'mai-baap' (dictatorship) government, rather our government is a servant government of the Mothers-fathers. Just as a child serves his parents, this Modi serves you in the same way. And for me, the poor, the deprived, all those neglected people, for whom even the doors of government offices used to be closed before, are my priorities. Not only does Modi consider them first, Modi also worships them. For me, every poor person in the country is a VIP. Every mother, sister and daughter in the country is a VIP for me. Every farmer of the country is a VIP for me. Every youth of the country is a VIP for me.
My family members,
The results of the recent assembly elections in the country are still being discussed a lot. These election results have made it clear that Modi's guarantee is valid. I am grateful to all the voters who trusted Modi's guarantee so much.
But friends,
The question is also why the country does not trust those who are standing against us? In fact, some political parties are not able to understand the simple fact that they will not be able to achieve anything by making false announcements. Elections are won not on social media, but by going and being present amidst the people. Before winning elections, it is necessary to win the hearts of the people. It is not right to underestimate the public conscience. If some opposition parties had considered the spirit of service to be supreme instead of political selfishness and had considered the spirit of service as their job, then a large population of the country would not have lived in poverty, problems and sufferings. If those who ran the governments for decades had worked honestly, the guarantees that Modi is giving today would have been fulfilled 50 years ago.
My family members,
The Viksit Bharat Sankalp Yatra is going on. In this campaign too, our women are joining in large numbers; our mothers and sisters are participating. There is also a competition among them to get their photo clicked with Modi's vehicle of guarantee. You see, more than 4 crore houses have been built for the poor. Can anyone imagine that in our country 4 crore houses have been provided to the poor in such a short time and my greatest joy is for the fact that 70 percent of the beneficiaries of these houses are women. This means that if 10 houses are built in a village, then 7 of them are pucca houses registered in the name of mothers who earlier did not have any property in their names. Today, out of every 10 beneficiaries of Mudra loan, 7 are women. Some have opened their shops; some have started tailoring and embroidery work; some have started salons, parlours and many such businesses. Today, 10 crore sisters of the country are associated with Self-Help Groups in every village. These groups are providing the sisters with a means of additional earning, giving them a direct opportunity to participate in the development of the country.
The government is paying attention to the skill development of women. And I have made a resolution and perhaps no brother can make such a resolution even by observing countless Rakshabandhans throughout his life. Modi has resolved- I want to make two crore of my sisters 'Lakhpati Didi' from the Self-Help Groups being run in the villages so that she can stand proudly and say, ‘I am a Lakhpati Didi. My income is more than one lakh rupees’. Just a few days ago, the government has formulated a scheme - 'Namo Drone Didi' or 'Namo Didi' in short because I now down and salute these sisters. I respect their strength.
Through this campaign, initially we will train women from 15 thousand Self-Help Groups, turn them into 'NaMo Drone Didi' and then they will be given drones. In villages, tasks like sprinkling pesticides, sprinkling fertilizers, or supervising crops or water supply, can be done with the help of drones. It is just like farming work done with the help of a tractor. And our sisters and daughters living in the villages will also be given training in flying drones. After this training, the sisters and daughters will get the identity of 'NaMo Drone Didi', also called 'NaMo Didi' in common language. 'Namo Didi' is a good thing because people will start saluting sisters in every village. This 'Namo Didi' will not only connect the agricultural system of the country with modern technology, but these women will also get additional means of earning. As a result, there will be a sweeping change in the farming sector. Our farming will be scientific, modern, technological and when mothers and sisters do it, then everyone accepts it.
My family members,
Be it women power, youth power, farmers or our poor brothers and sisters, their support towards Viksit Bharat Sankalp Yatra is amazing. I felt delighted to know that during this journey, more than one lakh of our young players, who are working in every village to promote sports have been awarded and honoured. This is going to be a huge encouragement to young players to move forward in the world of sports. You must have seen that people download the Namo app. Similarly, youth are also becoming 'My Bharat ke Volunteers' in every village. The enthusiasm with which our sons and daughters are joining this campaign in the form of 'My Bharat Volunteer', and getting registered, their power will be very useful in the future for the transformation of the village and the country. It strengthens Bharat's resolve. I will give two tasks to all these volunteers. Those who are registered with 'My Bharat' should download the NaMo app on their mobile phones. One new thing has been added to it and that is an opportunity to become 'Viksit Bharat Ambassador'. Register yourself as 'Viksit Bharat Ambassador'. As the 'Viksit Bharat ambassador, take the responsibility and do whatever is mentioned in it. Add 10 new people every day to this task and develop it into a movement. We are like those people who used to join the Satyagraha in the era of Mahatma Gandhi. However, we have to create a team of volunteers who will be 'viksit Bharat ambassadors and will do everything necessary to build a developed Bharat.
Secondly, even though Bharat develops, my young generation still remains weak. They sit in front of the TV all day long and keep looking at their mobile phone the whole day and don't even move their hands and legs. So, when the country moves towards prosperity but my youth is not empowered, how will the country progress? How will it be useful? Hence, I have another request for you. Just like the work of 'Viksit Bharat ambassador' on Namo App, we should also create an environment of Fit India Movement in the villages. And I want to tell the youth of my country, both sons and daughters, that they should be physically strong and not weak. For example, they shouldn't be looking for a bus or a taxi to cover two or four kilometers. They should be able to walk. After all, we need those who are courageous!
The volunteers of 'My Yuva Bharat' should take it forward and I want to tell you four things in terms of Fit India. Always give priority to these four things. Definitely follow these things. First, make sure that you drink as much water as possible. One should drink some water several times throughout the day. It is very important for the body. This is my appeal to my youth for Fit India. Second is nutrition; our Millets provide immense nutrition and strength. Let us make a habit of eating millet. First – water, second – nutrition, third – wrestling. By wrestling I mean do some exercise, work-out, running; play any sports, hang on a tree, and so on. And fourth- adequate sleep. Adequate sleep is very important for the body. These four things can be done in every village for Fit India. For this, no new arrangements are needed in the village. See, there is a lot around us for a healthy body. We have to take advantage of it. If we pay attention to these four things, our youth will be healthy and when our youth is healthy and Bharat becomes developed, these youngsters will get the opportunity to take maximum advantage of it. So this is also important in its preparation.
Money is not the only thing for a developed Bharat. Various different types of work need to be done. Today I have mentioned one task and that is 'Fit India'. My youth, my sons and daughters should be healthy. We do not have to go and fight in any battle, but we should have full strength to fight any disease. You must have the complete strength to finish some good work, even if you need to work for two or four hours more.
My family members,
Whatever resolutions we are making during this 'Sankalp Yatra' are not just a few sentences. Rather, these should become our life mantras. Be it government employees, officers, public representatives, or common citizens, we all have to unite with full devotion. Everyone's efforts have to be made, only then Bharat is going to develop. We have to fulfil the dream of a developed Bharat; we have to do it together. I felt really happy because today I got the chance to talk directly to lakhs of my family members across the country. This programme is so wonderful, so amazing that I feel like joining you again after a few days if I get time during the yatra. And would love to talk to the people of the village where the yatra will take place next. I wish you all the very best. Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 DEC 2023 6:13PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିବା ଗାଡ଼ିକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଗାଁରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ସେ ଉତ୍ତର ହେଉ, ଦକ୍ଷିଣ ହେଉ, ପୂର୍ବ ହେଉ, ପଶ୍ଚିମ ହେଉ, ବହୁତ ଛୋଟ ଗାଁ ହେଉ କି ବଡ ଗାଁ ଏବଂ କିଛି ଜାଣି ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଗାଡ଼ି ଯିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ନାହିଁ, ତଥାପି ଲୋକମାନେ ଗାଁକୁ ଆସି ଗାଡ଼ି ଠିଆ କରି ସମସ୍ତ ସୂଚନା ପାଇଥାନ୍ତି ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ। ତେଣୁ ଏହା ନିଜେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିଛି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏବଂ ଏହି ଅନୁଭୂତି ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଆଉ ଗତ ୧୦-୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ଭାବନା କ'ଣ ରହିଛି, ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ତାହା ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ଦେଖିଛି। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଭିଡିଓ ଦେଖେ, ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ମୋ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯଦି କାହାକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି, ତା'ହେଲେ ସେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଯଦି କାହାକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ରୁ ପାଣି ମିଳୁଛି, ତା'ହେଲେ ସେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପାଣି ପାଇଁ ଅସୁବିଧାରେ ରହୁଥିଲୁ, ଆଜି ପାଣି ଆମ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯଦି କାହାକୁ ଶୌଚାଳୟ ମିଳେ, ତେବେ ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଘର ମିଳିଛି ଏବଂ ପୁରୁଣା ଦିନରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। କାହାକୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିଛି ତ କାହାକୁ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳିଛି ତ କାହାକୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳିଛି, କାହାକୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ମିଳିଛି, କାହାର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ରହିଛି, କାହାକୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମିଳୁଛି, କାହାକୁ ପିଏମ ଫସଲ ବୀମାର ଲାଭ ମିଳିଛି ତ କାହାକୁ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ସହାୟତା ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ କାହାକୁ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ମୁଁ ଯୋଜନାର ନାମ କହିବି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସବୁ କିଛି ପହଞ୍ଚିଯାଇଛି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଗାଁର କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସୁବିଧା ମିଳିଥାଏ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ବାସ ବଢିଥାଏ । ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଛୋଟ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆସିଥାଏ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ବାରମ୍ବାର ଯିବାକୁ ପଡ଼ିନଥିଲା । ଯେଉଁ ମାନସିକ ଅବସ୍ଥା ଭିକ୍ଷା କରୁଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଦୂର ହୋଇଯାଇଛି। ସରକାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ପୂରଣ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ମୋ ପରିବାରସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା, ଏମିତି ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚବାର ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ପାରିନାହାନ୍ତି। ଏହା ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଏକ ମାସ ବିତିନାହିଁ। ମାତ୍ର ଦୁଇ-ତିନି ସପ୍ତାହ ବିତିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରା ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ଅନେକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିରେ ପହଞ୍ଚି ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ଏହା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ଏହି ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବା ସହ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ବଡ଼ ନେତା ନାହାନ୍ତି, କେବଳ ଭାରତକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ହେବ, ଆମ ଗାଁର ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ହେବ, ଆମ ପରିବାରକୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ କୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ମୁଁ ସୂଚନା ପାଇଛି | ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିବା ଗାଡି ଆସିବାକୁ ଯାଉଥିବା ବେଳେ କିଛି ଗାଁରେ ଯେମିତି ସପ୍ତାହେ ଧରି ବଡ଼ ଧରଣର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେହିଭଳି ସମଗ୍ର ଗାଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା । କେତେକ ଗ୍ରାମରେ ସକାଳେ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ପ୍ରଭାତ ଫେରୀ କରି ଗାଁ ଗାଁ ବୁଲି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ସ୍କୁଲରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରାର୍ଥନା ସଭା, ସେଠାରେ ଥିବା ସଚେତନ ଶିକ୍ଷକ, ବିକଶିତ ଭାରତ କ'ଣ?, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ତା'ପରେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ବୟସ ୨୫-୩୦ ବର୍ଷ, ୩୫ ବର୍ଷ ହେବ, ତା'ହେଲେ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ କ'ଣ ହେବ ? ଆଜିକାଲି ସ୍କୁଲରେ ଏହି ସବୁ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଏଭଳି ସଚେତନତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗାଁରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ରଙ୍ଗୋଲି ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, କିଛି ଲୋକ ରଙ୍ଗୀନ ରଙ୍ଗୋଲି ତିଆରି କରିନାହାଁନ୍ତି, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଗାଁର ଫୁଲ, ପତ୍ର, ଗଛକୁ ଶୁଖିଲା ପତ୍ର ରେ ନେଇ ସବୁଜ ପତ୍ର ମିଶାଇ ବହୁତ ଭଲ ରଙ୍ଗୋଲି ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ଭଲ ସ୍ଲୋଗାନ ଲେଖିଛନ୍ତି । କେତେକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭିତରେ ସ୍ଲୋଗାନ ଲେଖା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କେତେକ ଗାଁରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ଦ୍ୱାରରେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଆସିବାର ଗୋଟିଏ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଘର ବାହାରେ ଦୀପ ଜାଳିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଗାଁରେ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସାହ। ଏବଂ ମୁଁ ଶୁଣିଲି ଯେ କିଛି ଲୋକ ଗାଁ ବାହାରକୁ ଦେଖିବାକୁ ଗାଡ଼ି ଆସିଲାକି ନାହିଁ, ଗାଡ଼ି ଦେଖି ଯାଆନ୍ତି, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଫୁଲ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗାଁ ବାହାରେ ଥିବା ଗଛ, ନାକା ଥାଏ କିମ୍ବା ଗେଟ୍ ଧରି ଗାଁର ଦ୍ୱାରକୁ ଯାଇ ଗାଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଭିତରକୁ ନେଇଯାଇଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାକୁ ନେଇ ସମଗ୍ର ଗାଁରେ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା।
ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଭଲ ସ୍ୱାଗତ କମିଟି ଗଠନ କରିଥିବା ଜାଣି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଗ୍ରାମର ସମସ୍ତ ବୟସ୍କ, ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କମିଟିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଆଉ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ ସମିତିର ଲୋକମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି, ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛନ୍ତି । ଦିନେ ଦୁଇ ଦିନ ଆଗରୁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଘୋଷଣା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ମୋତେ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି ଯେ ଯଦି ଏହି ତାରିଖରେ ଏମିତି ଆସିବ, ତାହା ଏହି ତାରିଖରେ ଆସିବ, ଏହା ଏହି ସମୟରେ ଆସିବ, ତେବେ ଗ୍ରାମବାସୀମାନେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଯଦି ସେମାନେ ଆଗୁଆ ଜାଣିବେ, ସେମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବେ ଏବଂ ଯେଉଁ ଗାଁକୁ ଗାଡ଼ି ଯିବ ନାହିଁ ଆମେ ସେହି ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଡାକିପାରିବୁ ଯେଉଁଠାରେ ଗାଡ଼ି ଯିବ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଦୁଇରୁ ଚାରି କିଲୋମିଟର ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଅଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ସ୍କୁଲ ପିଲା ଓ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ସେଲ୍ଫି ପଏଣ୍ଟ ତିଆରି କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଏପରିକି ଗାଁର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋବାଇଲ ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ସେଲ୍ଫି ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସେଲ୍ଫିଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଖୁସି ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବାରୁ ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଆହୁରି ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଲୋକମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଆଦିବାସୀ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରନ୍ତି ଯାହା ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ କରାଯାଏ। ଏତେ ଚମତ୍କାର ନୃତ୍ୟ ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଛି। ପଶ୍ଚିମ ଖାସି ପାହାଡ଼ର ରାମବ୍ରାଇଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ। ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ, ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କରାଯାଉଛି । କାର୍ଗିଲରେ ଏବେ ବରଫ ପଡ଼ିଥିବା ବେଳେ ସ୍ୱାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଭାବ ହୋଇନାହିଁ। ମୋତେ କେବଳ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଖପାଖରେ ଲୋକମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ଛୋଟ ଗାଁ, କିନ୍ତୁ ଚାରିରୁ ସାଢେ ଚାରି ହଜାର ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରତିଦିନ ଏଭଳି ଅଗଣିତ ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଭିଡିଓ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ପୂରା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଭରି ରହିଛି । ମୁଁ କହିବି ଯେ ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ଜାଣିନାହିଁ | ଲୋକମାନେ ଏତେ ବିବିଧତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ନୂତନ ରଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ଏକ ବହୁତ ବଡ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଯେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚିବ, ତାହାମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ | ଲୋକମାନେ ଦେଇଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ପରାମର୍ଶର ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବା ଉଚିତ୍ । ତେଣୁ ଯଦି ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଗାଁରେ ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହା ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି । କିଏ ଏହା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେଣୁ କ'ଣ କରିବା ଜାଣିପାରୁନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କୁ ଧାରଣା ମିଳିଯିବ।
ସାଥୀମାନେ
ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିବା ଗାଡି ଆସିବ, ସେତେବେଳେ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସେହି ଗାଡିରେ ପହଂଚିବେ । ଚାଷ କାମ କୁ ଘଣ୍ଟାଏ ପାଇଁ ଛାଡିବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା, ବୃଦ୍ଧ ଓ ବୃଦ୍ଧା ସମସ୍ତେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେବା ଉଚିତ, କାରଣ ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ । ଏପରି ହେଲେ ହିଁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବା, ତା'ହେଲେ ହିଁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଂପୃକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ। ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସର ପ୍ରଭାବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଏମିତି କିଛି ଗାଁ ଅଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ମୁଁ ଏବେ କହୁଥିଲି । ଯେତେବେଳେ ଆମ ପ୍ରିୟଙ୍କା ଜୀ ବିହାରରୁ କହୁଥିଲେ, ମୋ ଗାଁର ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ସେଇଟା ପହଞ୍ଚିଯାଇଛନ୍ତି ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା, କିନ୍ତୁ କିଛି ଗାଁ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଜଣ ଲୋକ ବାକି ଅଛନ୍ତି । ଏଠାକୁ ଗାଡ଼ି ଆସିବା ପରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଖୋଜୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଯେ କୌଣସି ଅସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାର ଏକ ବିରାଟ ସୁଯୋଗର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଲଟିଯାଏ । ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଆସିବା ପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିରର ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଡାକ୍ତର ଗାଁକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ମେସିନ୍ ଆସୁଛି , ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମେଡିକାଲ୍ ଚେକ୍ ଅପ୍ ହେଉଛି। ମୃତଦେହକୁ ଯାଞ୍ଚ କରାଗଲେ କିଛି ଅଭାବ ଥିବା ଜଣାପଡିଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ | ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର କୁହାଯାଉଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ଏବେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଲୋକେ ଏହାକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି, ସେଠାକୁ ଯାଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ, ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋ ପରିବାର' ବୋଲି କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ସେବକଙ୍କ ଏହା ଏକ ନମ୍ର ପ୍ରୟାସ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁକୁ ଆସୁଛି, ଗାଡ଼ି ଯୋଗେ ଆସୁଛି। କାରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସୁଖ ଦୁଃଖର ଅଂଶୀଦାର ହେବି, ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବୁଝିବି ଏବଂ ତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବି । ଆମ ସରକାର ମା'-ପିତା ସରକାର ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମ ସରକାର ମାତା-ପିତାଙ୍କ ସେବକ ସରକାର। ଗୋଟିଏ ସନ୍ତାନ ଯେପରି ମାତା-ପିତାଙ୍କ ସେବା କରନ୍ତି, ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ମୋଦି ଆପଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି । ଆଉ ମୋ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଗରିବ, ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର କବାଟ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ଅଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୋଦି ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତି । ମୋଦି କେବଳ ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୋଦି ଏହାକୁ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି । ମୋ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ-ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ମୋ ପାଇଁ ଭିଆଇପି।
ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ନିକଟରେ ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ କୁ ନେଇ ଏବେ ବି ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । ଏହି ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଯୋଗ୍ୟତା ରହିଛି । ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଉପରେ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ଆମ ବିରୋଧରେ ଠିଆ ହେଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ କାହିଁକି ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହିଁ? ବାସ୍ତବରେ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏହି ସରଳ କଥା ବୁଝି ପାରୁନାହାନ୍ତି ଯେ ମିଥ୍ୟା ଘୋଷଣା କରି କିଛି ହାସଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯାଇ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ଦରକାର । ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ଲୋକଙ୍କ ବିବେକକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ଯଦି କିଛି ବିରୋଧୀ ଦଳ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ବଦଳରେ ସେବା ଭାବନାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଥାନ୍ତେ, ସେବାକୁ ନିଜର ଚାକିରି ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ବଞ୍ଚିତ, ଅସୁବିଧା ଓ ଦୁଃଖରେ ରହିନଥାନ୍ତେ। ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାର ଚଳାଇଥିଲେ ସେମାନେ ଯଦି ସ୍ବଚ୍ଛତାର ସହ କାମ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଆଜି ମୋଦିଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଛି, ତାହା ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପୂରଣ ହୋଇଥାନ୍ତା।
ମୋ ପରିବାର,
ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଚାଲିଛି, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୋଦିଙ୍କ ବାରିକେଡ୍ କାର୍ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଚାଲିଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବଙ୍କୁ ୪ କୋଟି ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଖୁସି ହେଉଛି ୪ କୋଟି ଘର, ଏବଂ ସେଥିରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା। ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଗାଁରେ ୧୦ଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ମା'ଙ୍କ ନାଁରେ ୭ଟି ପକ୍କା ଘର ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଟଙ୍କାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତି ନଥିଲା। ଏବେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପ୍ରତି ୧୦ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭ ଜଣ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । କିଏ ଦୋକାନ-ଢାବା ଖୋଲିଲା, କିଏ ସିଲେଇ ଓ ଏମ୍ବ୍ରୋଇଡରି କାମ ଆରମ୍ଭ କଲା, କିଏ ସେଲୁନ୍-ପାର୍ଲର କାମ ଆରମ୍ଭ କଲା, ଏମିତି ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କଲା। ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ଅତିରିକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଭାଗ ନେବାପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ମହିଳାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ କୌଣସି ଭାଇ ସେହି ଶପଥ ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ ଯାହା ମୋଦୀ ସାରା ଜୀବନ ରକ୍ଷାବନ୍ଧନ କରିବାକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ମୋଦି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୋ ଗାଁରେ ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଚାଲିଛି, ମୁଁ ମୋର ଦୁଇ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ କୋଟିପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସେ ଗର୍ବର ସହ ଠିଆ ହୋଇ କହିଲେ ମୁଁ ଲଖପତି ଦିଦି । ମୋର ରୋଜଗାର ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଦେଶରେ ଥିଲୁ କାରଣ ମୁଁ ଏହି ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସଲାମ କରୁଛି କାରଣ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନ କରେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି - 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'। ଏହା ହେଉଛି 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' କିମ୍ବା କେହି ତାଙ୍କୁ 'ନମୋ ଦିଦି' ବୋଲି ଡାକନ୍ତି, ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପ୍ରଥମେ ୧୫ ହଜାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବୁ, ସେମାନଙ୍କ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ତିଆରି କରି ତାଲିମ ଦିଆଯିବ, ତା'ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ଟର ଚାଷ ଭଳି ଗାଁରେ ଔଷଧ ସିଞ୍ଚନ, ସାର ସିଞ୍ଚନ ଓ ଫସଲ ଦେଖିବା କାମ କରାଯିବ । ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି କି ନାହିଁ, ଦେଖିବାର କାମ, ଏ ସବୁ କାମ ଏବେ ଡ୍ରୋନ ଜରିଆରେ ହୋଇପାରିବ । ଏବଂ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଆମ ର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ ଉଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ । ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ 'ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି'ର ପରିଚୟପତ୍ର ମିଳିବ, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣ ଭାଷାରେ 'ନମୋ ଦିଦି' ବୋଲି କୁହନ୍ତି। 'ନମୋ ଦିଦି' ଏକ ଭଲ କଥା, ପ୍ରତି ଗାଁରେ ନମୋ ଦିଦି, ତେଣୁ ଏହି 'ନମୋ ଦିଦି' କେବଳ ଦେଶର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ଅତିରିକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ । ଆମ୍ବ ଚାଷ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଆଧୁନିକ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ହେବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମା' ଭଉଣୀମାନେ ଏହା କରିବେ, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ଏହି କଥାରେ ସହମତ ହେବେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ନାରୀ ଶକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, ଯୁବଶକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଆମର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ମୁଁ ଏହା ଜାଣି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରା ରେ ଆମର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ଖେଳାଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ ଓ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି । କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହି ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଲୋକମାନେ ନମୋ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି 'ମୋ ଭାରତର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ' ମଧ୍ୟ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଯୁବକ ହେଉଛନ୍ତି। 'ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ' ରୂପରେ ଆମପୁଅ ଝିଅମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହର ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ଆମ ର ଯୁବଶକ୍ତି ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି, ଗାଁର ପରିବର୍ତନ ଓ ଦେଶର ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। 'ମୋ ଭାରତ'ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ଏହି ସମସ୍ତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ ନମୋ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଟାସ୍କ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବରେ ବିକଶିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ବିକଶିତ ଭାରତ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରନ୍ତୁ। ଯେହେତୁ ଏହା ଭାରତର ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ଆପଣ ଦାୟିତ୍ୱ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ତାହା କରନ୍ତୁ । ପ୍ରତିଦିନ ୧୦-୧୦ ଜଣ ନୂଆ ଲୋକ ସୃଷ୍ଟି କରି ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସମୟରେ ଆମେ ହିଁ ସତ୍ୟାଗ୍ରହରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିଲୁ। ତେବେ ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯେଉଁମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା କରିବେ।
ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ, କିନ୍ତୁ ମୋର ଯୁବପିଢ଼ି ଦୁର୍ବଳ, ସେମାନେ ସାରା ଦିନ ଟିଭି ସାମ୍ନାରେ ବସି ରହିଥାନ୍ତି। ସେ ସାରା ଦିନ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ କୁ ଚାହିଁ ରହୁଛନ୍ତି, ହାତ ଗୋଡ଼ ମଧ୍ୟ ହଲାଉନାହାନ୍ତି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ଯିବ ଏବଂ ମୋର ଯୁବପିଢ଼ି ସଶକ୍ତ ହେବେ ନାହିଁ, ତେବେ ଦେଶ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, କାହାର ବ୍ୟବହାର ହେବ ଏବଂ ତେଣୁ ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଅନୁରୋଧ ଅଛି ଯେ ଯେପରି ନମୋ ଆପ୍ ରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଛି, ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କର ପୁଅ କିମ୍ବା ଝିଅ, ସେମାନେ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବା ଉଚିତ୍, ସେମାନେ ଶିଥିଳ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ କିମ୍ବା ଚାରି କିଲୋମିଟର ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ସେମାନେ ବସ୍ କିମ୍ବା ଟ୍ୟାକ୍ସି ଖୋଜିବା ଉଚିତ୍ । ମୁଁ ସାହସର ସହ ଚାହୁଁଛି, ଯେପରି କି ମୋର ଯୁବ ଭାରତ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଫିଟ୍ ଭାରତ ପାଇଁ ଚାରିଟି ଜିନିଷ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ୪ଟି ଜିନିଷକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ। ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ୍ । ଦିନସାରା ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ, ଏହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ମୁଁ ମୋ’ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଆମର ବାଜରା ବହୁତ ଭଲ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ଆମେ ମିଲେଟସ୍ ଖାଇବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥାଉ। ତୃତୀୟ- ପ୍ରଥମ- ଜଳ, ଦ୍ବିତୀୟ- ପୋଷଣ, ତୃତୀୟ କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧା। ପେହଲୱାନୀ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସାମାନ୍ୟ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା, ଦୌଡ଼ିବା, ସାମାନ୍ୟ ଖେଳ କରିବା, ଗଛରେ ଝୁଲିବା, ଓହ୍ଲାଇବା, ବସିବା, କୁସ୍ତି କରିବା । ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ, ଶୋଇବା । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶୋଇବା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ଏହି ୪ଟି କାମ କରାଯାଇପାରିବ। ଏଥିପାଇଁ ଗାଁରେ କୌଣସି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଦେଖନ୍ତୁ, ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ପାଇଁ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି, ଆମକୁ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆମେ ଏହି ଜିନିଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ ତେବେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ସୁସ୍ଥ ରହିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ସୁସ୍ଥ ରହିବେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ହେବ ନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଯୁବକମାନେ ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ନେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ତେଣୁ ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜରୁରୀ । ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ କେବଳ ନୋଟ୍ ମିଳିବା ଦରକାର, ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ହେବା ଦରକାର କିମ୍ବା ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଦରକାର ତାହା ନୁହେଁ, ଅନେକ ପ୍ରକାର କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ମୁଁ ଆଜି ଏହି ଗୋଟିଏ କାମ କହିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆର କାମ । ମୋର ପିଲାମାନେ, ମୋର ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନେ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ । ଆମକୁ କୌଣସି ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିବାକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେକୌଣସି ରୋଗ ସହ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ରହିବା ଦରକାର। ଭଲ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ୨ରୁ ୪ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ତା'ହେଲେ ପୂରା ଶକ୍ତି ରହିବା ଦରକାର।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ରେ ଆମେ ଯାହା ଶପଥ ନେଉଛୁ, ତାହା କେବଳ କିଛି ବାକ୍ୟ ନୁହେଁ । ବରଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ଦରକାର। ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅଧିକାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଜନପ୍ରତିନିଧି ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଏକାଠି ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତା'ହେଲେ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ। ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଆଜି ମୁଁ ସାରା ଦେଶରେ ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି | ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏତେ ଭଲ, ଏହା ଏତେ ଭଲ ଯେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ଯେ ଯଦି କିଛି ଦିନ ପରେ ସମୟ ମିଳିବ, ତେବେ ମୁଁ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବି ଏବଂ ଯେଉଁ ଗାଁରେ ଯାତ୍ରା ହେବ ସେହି ଗ୍ରାମର ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଧନ୍ୟବାଦ!