Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the 59th Raising Day ceremony of Border Security Force (BSF) as the chief guest in Hazaribagh, Jharkhand today
Brave soldiers protecting the country's borders are the foundation of the country's development
The lives of BSF soldiers not only protect the borders but also give the message of discipline to the youth of the country
India will be completely free from Left Wing Extremism soon
The entire Pakistan and Bangladesh border will be secured by fencing in the next two years
Prime Minister Shri Narendra Modi’s People Inclusive Border Management Policy has immensely reduced the workload of Seema Praharis
Under the Modi government's zero tolerance policy against narcotics, BSF has done a great work in curbing the narcotics trade
01 DEC 2023 4:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the 59th Raising Day ceremony of Border Security Force (BSF) as the chief guest in Hazaribagh, Jharkhand today. Shri Amit Shah also released BSF’s the annual magazine-‘Borderman’. Many dignitaries including the Director General of Border Security Force were present on this occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that “Jeevan Paryant Kartavya” is not just a slogan of BSF but till date more than 1,900 Seema Praharis have fulfilled this sentence by making the supreme sacrifices of their lives. He said that lakhs of Seema Praharis have spent the golden period of their lives living away from their families in difficult circumstances. He said that as the first line of defence of the country's borders, the way BSF has secured the inaccessible borders of the country, the entire country is proud of these brave soldiers of the Border Security Force.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee had taken an important decision of deployment of one security force on one border. He said that under this decision, the responsibility of protecting the most inaccessible borders of Pakistan and Bangladesh was given to the Border Security Force and BSF has fulfilled this responsibility very well. He said that be it the snowy areas of Jammu and Kashmir, the mountains of the North-East, the deserts of Gujarat and Rajasthan, the marshy areas of Gujarat or the dense forests of Sundarbans and Jharkhand, BSF has always remained alert and foiled the nefarious motives of the enemy. The Border Security Force has set new standards of service and bravery at the international level even in United Nations peacekeeping missions. Shri Shah said that a country whose borders are not secure can never develop and prosper.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has made progress in every field and this is possible only when our borders are protected by the sacrifice, dedication and bravery of our brave soldiers. He said that the brave soldiers protecting the country's borders are the foundation of the country's development. Shri Shah said that the BSF soldiers not only protect the borders but also give the message of discipline to the youth of the country. He said that today a total of 23 soldiers have been given bravery medals and 5 soldiers have been given medals posthumously. Out of these 23 soldiers, 11 have been given Police Medal For Gallantry, 1 soldier has been given Jeevan Raksha Padak and 11 soldiers have been given President's Police Medal for distinguished service. Shri Shah told the families of the five martyrs who received medals posthumously that no one can compensate for their loss but the 130 crore people of the country will always be proud of the sacrifice of these martyrs. He said that BSF has received many medals and awards including 1 Mahavir Chakra, 4 Kirti Chakra, 13 Vir Chakra and 13 Shaurya Chakra.
Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has always given top priority to border security. Under the leadership of Shri Modi, many steps have been taken towards strengthening the security of the borders in the last 10 years. Shri Shah said that the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given importance to security, development and democratic process. He said that the Modi government started building strong infrastructure in the border areas with a budget of thousands of crores of rupees. Prime Minister Modi also started a new concept of public welfare along with security through forces by connecting the Border Security Force and all other forces with many welfare schemes in the border villages. Shri Shah said that railways, road, water-way connectivity and telecommunication facilities have also been increased in the border areas. He said that along with land border trade, people to people connect has also been increased.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last 10 years, work has been done to curb infiltration and smuggling by erecting around 560 Kilometers of fencing on the borders. He said that the Modi government has decided that in the next two years the entire Pakistan and Bangladesh border will be secured by fencing. Shri Shah said floodlights have been installed in 1100 kilometers of the border, 542 new border outposts and 510 observation post towers have been built and for the first time, observation towers have been built in Harami Nala area. Electricity at 637 outposts and water connections to about 500 places have also been provided. Apart from this, the convenience of the soldiers guarding the border has been ensured by installing solar plants at 472 places.
Union Home Minister said that the People Inclusive Border Management Policy of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has greatly reduced the workload of the Seema Praharis. He said that BSF has seized more than 30,000 kilograms of narcotics in the last 5 years. He said that Narcotics not only make the future generation of the country hollow but the money generated from it also finances terrorism and this trade link on the border is also used to smuggle weapons. Shri Shah said that for these three reasons it is very important that we have a strict, zero tolerance and sensitive policy towards narcotics trade along the entire international border and BSF has done this work very well.
Shri Amit Shah said that Border Security Force has captured more than 2500 weapons and it has done very good experiments with evolving technology such as the anti-drone technology. He said that BSF has so far shot down more than 90 foreign drones and is also doing very good work in the field of R&D by setting up a BSF Drone and Cyber Forensic Lab in New Delhi to identify the routes of foreign drones. He added that the Central Government has provided 100 drones along with field formations for area domination which are being used very well by the BSF soldiers. Shri Shah said that a slogan was given to plant 5 crore saplings in 5 years and our Central Armed Police Forces (CAPFs) have so far planted 5 crore saplings and are also making arrangements to nurture the tree like their own children by associating a soldier with each sapling. Shri Shah said that out of these 5 crore saplings, 92 lakh saplings have been planted by the Seema Praharis of the Border Security Force. These saplings will become big trees in the future and will cherish the memory of the soldiers who planted them.
Union Home Minister said that the day is not far when the country will be completely free from Left Wing Extremism and the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has made continuous efforts in this direction in the last 10 years. He said that as a result of the efforts by Modi Government, the incidents of violence have reduced by 52 percent, the incidents of deaths by 70 percent and the districts affected by Left Wing Extremism have reduced from 96 to 45. Shri Shah said that Left Wing Extremism is shrinking and now CRPF, BSF and ITBP are ready to give a final blow to it with a new courage and enthusiasm. He said that the Modi Government is committed to free the country from Left Wing Extremism in the coming days. He said that 199 new camps have been opened since 2019 to fill the security vacuum in these areas. Shri Shah said that by setting up new camps and increasing patrolling, all the resources of the Left Wing Extremists have been controlled and as a result of this, we have succeeded in completely freeing the critical areas like Budha Pahad and Chakarbanda from Left Wing Extremism. He said that the final battle against Left Wing Extremism is still going on in Kolhan and some areas of Jharkhand and we will definitely win this battle.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, more than 40 lakh Ayushman CAPF cards have been distributed across the country. He said that Shri Narendra Modi has also provided homes to about 13,000 soldiers, 113 new barracks have been built and soon 11,000 more houses will be given to the soldiers and 108 barracks will also be built. He said that by the end of this year, the work of providing houses to more than 24,000 soldiers in last 5 years will be completed. Apart from this, vacant houses have been allotted to more than 70,000 soldiers through CAPF e-housing portal. He said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Centre has done many things like air courier services, bringing parity in Ex-Gratia and increasing the central Ex-Gratia amount. Shri Shah said that during the 10 years of Shri Narendra Modi’s rule, we have succeeded in winning the battle in all three hotspots- Jammu and Kashmir, Left Wing Extremism affected areas and North-East. He said that today the security forces have complete dominance over terrorism in Kashmir. The situation of violence in the Northeast has also improved a lot and we are on the verge of winning the fight against Left Wing Extremism and BSF soldiers have given huge contribution in this fight on all these fronts.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি ঝারখন্দগী হাজারিবাঘতা চীফ গেস্ত ওইনা বোর্দর সেকুরিতি ফোর্স(বি এস এফ) কী ৫৯শুবা রাইজিং দে থৌরমদা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ ৱা ঙাংখ্রে
থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাক্লিবা অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফমনি
বি.এস.এফ লান্মীশিংনা ঙমখৈশিং ঙাকপা খক নত্তনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা থকশি-খাসিগী পাউজেলসু পীরি
অথুবা মতমদা ভারত লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদগী মনিং তম্লগনি
মথং চহি অনিদা পাকিস্থান অমসুং বাংলাদেস ঙমখৈ শীনবা থুংনা শম্বল খাদুনা নিংথিনা ঙাক-শেল্লগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীওই খুদিংমক কোনশিনবা ঙমখৈ ঙাক-শেনবগী থৌশিলনা হিমা প্রাহারিশিংগী পোৎলম অঙকপা ফংনা হন্থহল্লে
মোদী সরকারগী নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্তবা থৌশিলগী মখাদা, দ্রগ ললোনবা লাকশিন্নবা বি.এস.এফনা অকনবা থবক অমা পায়খৎলে
01 DEC 2023 4:03PM by PIB Imphal
ঙসি ঝারখন্দগী হাজারিবাঘতা চীফ গেস্ত ওইনা বোর্দর সেকুরিতি ফোর্স(বি এস এফ) কী ৫৯শুবা রাইজিং দে থৌরমদা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ ৱা ঙাংখ্রে। শ্রী অমিত সাহনা বি.এস.এফকী চহিগী মেগাজিন-‘বোদরমেন’শু ফোঙখি। থৌরম অদুদা বোর্দর সেকুরিতি ফোর্সকী দিরেক্তর জেনরেল য়াওনা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি “জিবন পরয়ান্ত কার্তব্যা” অসি বি.এস.এফকী শ্লোগান অমা ওইবতা নত্তনা মখোয়গী থৱায়শিং কৎতুনা হৌজিক ফাওবা সিমা প্রাহারি ১,৯০০ হেনবনা মসিগী ৱাহৈ পরেং অসি মপুংফাহল্লে। সিমা প্রাহারি লাখ কয়া মখোয়গী নুংঙাইরবা মতম কয়া মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদগী লাপ্না খুদোংথিবা মফমশিংদা লৈরি। লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাকপা অহানবা লাইন ওইনা, লৈবাক অসিগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিং বি.এস.এফনা ঙাক-শেল্লি, বি.এস.এফকী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা চাউথোকচবা পোক্লি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ঙমখৈ অমদা সেকুরিতি ফোর্স অমা থম্নবা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়ীনা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখি। ৱারেপ অসিগী মখাদা পাকিস্থান অমসুং বাংলাদেসকী মনুং-হুঞ্জিনবা ঙমখৈশিং ঙাক-শেনবগী থৌদাং বি.এস.এফতা শীন্নখি অমসুং মসিগী দাইত্ব অসি বি.এস.এফনা নিংথিনা লৌরে। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী উন তাবা মফমশিং, অৱাং-নোংপোক্কী চীংশাং পরেংশিং, গুজরাত অমসুং রাজস্থানগী মরুভুমিশিং, গুজরাতকী পাৎথি-কোমথিগী শরুকশিং নত্ত্রগা সুন্দরবন অমসুং ঝরাখন্দগী উমংশিংদা বি.এস.এফনা মতম পুম্নমক্তা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈরি অমসুং য়েক্নবশিংগী ফত্তবা থবকশিং অরেম্বা তাহনখ্রে। য়ু.এন পিছকিপ্পিং মিসনশিং য়াওনা মালেমগী থাক্তা বি.এস.এফনা থবক অমসুং থৌনা ফবগী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। মখোয়গী ঙমখৈশিং মপুংফানা ঙাক-শেন্দবা লৈবাক অমা কৈদৌঙৈদা চাউখৎলোই অমসুং নুংঙাইরোই।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ভারত হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎলে অমসুং ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা কৎথোকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী ঙমখৈশিং ঙাকপদগী মসি ওইথোকপনি। থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা লৈবাক্কী ঙমখৈশিং ঙাক্লিবা অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফমনি। বি.এস.এফ লান্মীশিংনা ঙমখৈশিং ঙাকপা খক নত্তনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা থকশি-খাসিগী পাউজেলসু পীরি। ঙসি অপুনবা লান্মী ২৩দা থৌনা ফবগী মেদলশিং পীরে অমসুং লান্মী ৫ মশা লৈখিদ্রবা মতুংদা মেদলশিং পীরে। হায়রিবা লান্মী ২৩ অসিগী মনুংদা, লান্মী ১১দা গেলেন্তরিগী পুলিস মেদল, লান্মী অমদা জিবন রক্ষা পদক অমসুং লান্মী ১১দা প্রসিদেন্ত পুলিস মেদল ফোর দিসতিঙ্গুইজ সর্বিস পীখ্রে। মখা লৈখিদ্রবা মতুংদা মেদল ফংলবা লান্মী ৫ গী মাঙজবা অসি করিগুম্বা অমতনা মেনখৎপা ঙমলোই অমসুং হায়রিবা অথৌবশিংগী কৎথোকখিবা অদু লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৩০না মতম পুম্নমক্তা চাউথোকচবা পোক্কনি। মহাবির চক্র ১, কর্তি চক্র ৪, বির চক্র ১৩ অমসুং সৌর‍্যা চক্র ১৩ য়াওনা মেদল কয়া অমসুং মনা কয়া বি.এস.এফনা ফংখ্রে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম পুম্নমক্তা ঙমখৈ ঙাক-শেনবগী থবক মরুওইনা লৌখি। শ্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, হৌখিবা চহি ১০দা ঙমখৈ ঙাক-শেনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা সেকুরিতি, চাউখৎপা অমসুং গনতন্ত্রগী থবকশিং মরুওইনা লৌখি। মোদী সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী বজেত অমগা লোয়ননা ঙমখৈগী শরুকশিংদা অকনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা হৌরে। ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা য়াইফ-থৌরাং কয়া বি.এস.এফ অমসুং অতোপ্পা ফোর্সশিংগী খুৎথাংদা পায়খৎতুনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী মতাংদা মোদী সরকারনা অনৌবা ৱাখল্লোল অমা থবক ওইনা হৌরে। ঙমখৈগী লমশিংদা রেলৱেজ, লম্বী, ঈশিং লম্বী অমসুং তেলিকম্মুনিকেসনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে। কংফালগী ঙমখৈদা ললোন-ইতিক পাংথোকপগা লোয়ননা, মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং হেনগৎলে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হৌখিবা চহি ১০দা, ঙমখৈশিংদা কিমি ৫৬০গী শম্বল খাদুনা নারোন্দা চঙলকপা অমসুং নারোন্দা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌবা লাকশিল্লে। মথং চহি অনিদা পাকিস্থান অমসুং বাংলাদেস ঙমখৈ শীনবা থুংনা শম্বল খাদুনা নিংথিনা ঙাক-শেন্নবা মোদী সরকারনা ৱারেপ লৌরে। কিমি ১১০০গী ঙমখৈগী শরুকশিং ফ্লদলাইতশিং থাল্লে, অনৌবা বোর্দর আউতপোস্ত ৫৪২ অমসুং ওবজার্বেসন পোস্ত ৫১০ শেমগৎলে অমসুং অহানবা ওইনা হরামি নালাদা ওবজার্বেসন তৱারশিং শারে। আউতপোস্ত ৬৩৭দা মৈ ফংহল্লে অমসুং মফম ৫০০দা ঈশিং ফংহল্লে। মসিগী মথক্তা, মফম ৪৭২দা সোলার প্লান্তশিং থমদুনা ঙমখৈ ঙাক্লিবা লান্মীশিং খুদোংচাহল্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীওই খুদিংমক কোনশিনবা ঙমখৈ ঙাক-শেনবগী থৌশিলনা হিমা প্রাহারিশিংগী পোৎলম অঙকপা ফংনা হন্থহল্লে। হৌখিবা চহি ৫দা বি.এস.এফনা নার্কোতিক্স কিলোগ্রাম ৩০,০০০ হেন্না ফারে। নার্কোতিক্সশিংনা লৈবাক অসিগী তুংগী মীরোলশিং মাঙহনবতা নত্তনা মসিদগী ফংলকপা শেনফম অদু তেরোরিজমগী থবকশিংদা থাদৈ অমসুং ঙমখৈদা চৎথরিবা মসিগী ললোন-ইতিক অসিনা খুৎলায় কয়াসু নারোন্দা পুশিল্লকই। মরম অহুম অসিনা মরম ওইদুনা, মালেমগী ঙমখৈ শীনবা থুংনা নার্কোতিক্স ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা মীকুপ নাহুম শিংনা লৈবা অমসুং তুমিন্না য়েংদুনা লৈথোক্তবা হায়বসি য়াম্না মরুওই অমসুং হিরম অসিদা বি.এফ.এফনা থবক ফজনা পায়খৎলে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি বি.এস.এফনা খুৎলায় ২৫০০ হেন্না ফারে অমসুং এন্তি-দ্রোন তেক্নোলোজি য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজি কয়া ফোর্স অসিনা মাইপাক্না চাংয়েংশিং পাংথোক্লে। হৌজিক ফাওবদা বি.এস.এফনা মপান লৈবাকশিংগী দ্রোন ৯০ হেন্না কাপথখ্রে অমসুং মপান লৈবাকশিংগী দ্রোনশিংগী লম্বীশিং মশক খঙদোক্নবা নিউ দিল্লিদা বি.এস.এফ দ্রোন এন্দ সাইবর ফোরন্সিক লেব অমা লিংখৎতুনা আর অমসুং দিগী লমদা অফবা থবক কয়া পায়খৎলে। এরিয়া দোমিনেসনগীদমক ফিল্দ ফোর্মেসনশিংগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা দ্রোন ১০০ পীদুনা বি.এস.এফ লান্মীশিংনা ফজনা শীজিন্নরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি চহি ৫দা উ চারা করোর ৫ থানবা খোল্লাউ অমা লাউখি অমসুং ঐখোয়গী সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংনা উ চারা করোর ৫ থাখি অমসুং লান্মী অমনা উ চারা অমমম শেন্নদুনা মখোয়গী মচাশিংগুম উ পাম্বীশিং য়োক্নবা থৌরাংশিং পায়খৎখি। হায়রিবা উ চারা করোর ৫গী মনুংদা, উ চারা লাখ ৯২ বি.এস.এফকী সিমা প্রাহারিশিংনা থাখি। হায়রিবা উ চারাশিং অসি তুংদা অচৌবা উ পাম্বীশিং ওইরক্কনি অমসুং মখোয় থাখিবা লান্মীশিংনা নিংশিংবদা নুংঙাইগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অথুবা মতমদা ভারত লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদগী মনিং তম্লগনি অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকারনা মাইকৈ অসিদা চহি ১০ হোৎনদুনা লাক্লি। মোদী সরকারনা হোৎনবদগী, হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৫২ হন্থরে, শিবগী চাং চাদা ৭০ অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহনবা জিলা মশিং ৯৬ তগী ৪৫ দা হন্থরে। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম পীকশিল্লক্লে অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা হৌজিক সি.আর.পি.এফ, বি.এস.এফ অমসুং আই.তি.বি.পিনা থেংননবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। হায়রিবা মফমশিং অসিদা সেকুরিতিগী অহোবা লৈরিবা অদু মেনগৎনবা ২০১৯দগী অনৌবা কেম্প ১৯৯ লিংখৎলে। অনৌবা কেম্পশিং লিংখৎতুনা অমসুং পেত্রোল্লিং হেনগৎতুনা,লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী লন-থুমশিং লাকশিল্লে অমসুং মসিগী ফল ওইনা বুদ্ধা পাহাদ অমসুং চাকারবন্দাগুম্বা মফমশিং ঐখোয়না মাইপাক্না লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদগী মনিং তমহল্লে। হৌজিক কোলহান অমসুং ঝারখন্দগী শরুক খরদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মায়োক্তা অরোইবা লাল থেংনরি অমসুং মসিগী লালফম অসিদা ঐখোয়না শোইদনা মাইপাক্কনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা অয়ুস্মান সি.এ.পি.এফ কার্দ ৪০ য়েন্থোকখ্রে। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লান্মী ১৩,০০০ রোমগী য়ুমশিং শাখ্রে,অনৌবা বরেগ ১১৩ শারগনি অমসুং অথুবা মতমদা লান্মীশিংদা য়ুম ১১,০০০ পীরগনি অমসুং বেরেগ ১০৮ শারগনি। চহি অসিগী অরোইবদা, হৌখিবা চহি ৫দা লান্মী ২৪,০০০ হেনবদা য়ুমশিং ফংহনবগী থবক মপুংফানা লোইশিল্লগনি। মসিগী মথক্তা, সি.এ.পি.এফ ই-হাওসিং পোর্তেলগী মখাদা লান্মী ৭০,০০০ দা অহাংবা য়ুমশিং ফংহনখ্রে। সরকার অসিনা এয়র কোয়িরর সর্বিস, এক্স-গ্রেসিয়া পীবা অমসুং কেন্দ্রগী এক্স-গ্রেসিয়াগী শেনফম শেনগৎহনবগী থবকশিং পাংথোকখ্রে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চহি ১০গী লৈঙাক মনুংদা, মরুওইবা মফম অহুম-জম্মু অমসুং কাস্মির, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক্তা ঐখোয়না লালফমশিং মাইপাক্লে। হৌজিক সেকুরিতি ফোর্সশিংনা কাস্মিরগী তেরোরিজম মপুংফানা লাকশিল্লে। অৱাং-নোংপোক্কী হিংশাগী থবকশিং ফিবম য়াম্না ফগৎলে অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মায়োক্তা ঐখোয়না থেংনরিবা লাল মাইপাকপগী ফিবমদা লৈরে অমসুং হায়রিবা লালফমশিং অসিদা বি.এস.এফ লান্মীশিংনা চাউনা মতেং পাংখি।