ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না স্বচ্ছতা অমসুং পেন্দেন্সী লোইশিনবগা মরী লৈনবা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0 মায়পাক্না লোইশিনখ্রে
স্ক্রেপ কিলোগ্রাম লাখ 2 দিস্পোজ তৌদুনা লুপা করোর 3.62গী রেভেন্যু জেনরেত তৌখ্রে
আউতদোর কেম্পেন 1000 হেন্না পাংথোকখি, স্পোত 1900 হেন্না মশক খংদোকখি অমসুং শেংদোকখি
পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পব্লিক গ্রিভান্স অপীলশিং দিস্পোজ তৌবগী মপুংফাবা তার্গেৎ ফংখি
14 NOV 2023 11:47AM by PIB Imphal
স্বচ্ছতাবু ইন্সতিত্যুস্নেল ওইহনবা অমসুং সরকারদা পেন্দেন্সী হন্থহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন অমসুং মিশনদগী ইন্সপায়র ওইদুনা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না মসিগী ফিল্দ ওফিসশিংগা লোয়ননা স্বচ্ছতাবু ইন্সতিত্যুস্নেল ওইহনবা, পেন্দেন্সী দিস্পোজ তৌবা, হেন্না ফবা স্পেস মেনেজমেন্ত অমসুং কমুনিকেসনগী তোঙান তোঙানবা মেদিয়মগী খুত্থাংদা এৱার্নেস শেমগৎনবগীদমক বেস্ত প্রেক্তিসশিং এদোপ্ত তৌবদা মিৎয়েং থম্বগা লোয়ননা 2023গী ওক্তোবর 2দগী 31ফাওবা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0দা শরুক য়াখি।
আউতদোর কেম্পেন পুন্না 1013 পাংথোকখি। মফম 1972 মশক খংদোকখি অমসুং শেংদোকখি। স্ক্রেপ কিলোগ্রাম 2,01,729 দিস্পোজ তৌদুনা লুপা করোর 3.62গী রেভেন্যু তানখি অমসুং স্ক্ব্যর ফীৎ 29670গী মফম হাংহনখি। ফাইল 49,984 রিভ্যু তৌখি, মদুগী মনুংদা ফাইল 28,574 লৌথোকখি। ই-ফাইল 841সু থিংজিনখি। স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মনুংদা এচিবমেন্তশিংদা সোসিয়েল মেদিয়া পোস্ত 1837 পব্লিশ তৌখি। মন্ত্রালয়না পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পব্লিক গ্রিভান্স অপীলশিং দিস্পোজ তৌবগী তার্গেৎ 100% ফংখি, অমসুং এম.পি. রিফরেন্স 21, পি.এম.ও. রিফরেন্স 2 অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এসুরেন্স 7 দিস্পোজ তৌখি। নুংতিগী ওইবা প্রোগ্রেস দেদিকেতেদ তিম অমনা মোনিতর তৌখি অমদি দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস অমসুং পব্লিক গ্রিভান্সেসনা হোস্ত তৌবা SCPDM পোর্তেলদা অপলোদ তৌখি। কেম্পেন মনুংদা মন্ত্রালয়না বেস্ত প্রেক্তিস কয়া অমা এদোপ্ত তৌখি। মরুওইবা বেস্ত প্রেক্তিস খরদি:
1. স্তোর রুমবু রিক্রিয়েসন সেন্তর ওন্থোকপা
2. লেক ৱাতর বোদী শেংদোকপা
3. কানদ্রবদগী কানবা ওন্থোকপগী খোংথাং
4. গার্বেজ থমফমশিং ফজহনবা
5. স্ক্রেপ রুমবু য়োগা সেন্তর ওন্থোকপা
মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী অমসুং মকোকথোংবা ওফিসরশিংনা স্বচ্ছতা অভিয়ানগী প্রোগ্রেস অমসুং মমাগী কেম্পেন মনুংদা হাংহনখিবা মফমশিং য়ুতিলাইজ তৌবা য়েংশিন্নবা তোঙান তোঙানবা ফিল্দ ওফিসশিংদা চৎখি।
সেক্রেতরী শ্রী অপুর্ব চন্দ্রনা স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মনুংদা বেঙ্গলুরুগী ফিল্দ ওফিসশিংদা চৎখি
বেস্ত প্রেক্তিস1: স্তোর রুমবু রিক্রিয়েসন সেন্তর ওন্থোকপা
স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0 মনুংদা, মন্ত্রালয়না শাস্ত্রি ভবনগী গ্রাউন্দ ফ্লোরদা লৈবা মেন সেক্রেতরিয়েৎকী স্তোর রুম অমা জীম অমসুং তেবল তেনিস ফেসিলিতীগা লোয়ননা তোখায়বা রিক্রিয়েসন সেন্তর অমা ওন্থোক্লে।
বেস্ত প্রেক্তিস 2: লেক ৱাতর বোদী শেংদোকপা
সত্যজীৎ রে ফিল্ম এন্দ তেলেভিজন ইন্সতিত্যুৎ (SRFTI) কোলকাতানা কেম্পস মনুংদা স্ক্ব্যার ফীৎ 60,000গী ৱাতর বোদী অমা মপুং ফানা শেংদোকখি অমসুং অন্দরৱাতর ইকোসিস্তেম ঙাক্তুনা থম্বা অমদি ঙা অমসুং য়ুবী পাম্বীগী গ্রোথ হেনগৎহনবদা থৌদাং লৌখি।
1. বেস্ত প্রেক্তিস 3 : কানদ্রবদগী কানবা ওন্থোকপগী খোংথাং
সস্তেনেবিলিতীগী লমদা SRFTIনা তাঙ্কক অহুমদা “কানদ্রবদগী কানবা ওন্থোকপা” খোংথাং লৌখৎখি। অহৌবদা, মহৈরোইশিংগী গ্রুপ অমনা শুতিং পর্পজগীদমক শিজিন্ননবা কলাদা ত্রান্সফোর্ম তৌনবগীদমক কেম্পস অকোয়বদা লংথোক্লবা স্ক্রেপ মশক খংদোকখি। মদুগী মতুং, স্ক্রেপ অদু শুতিং লোকেসনদা প্রোসেসিং তৌদুনা তেবল, বেঞ্চ অমসুং সর্কস প্রোপসগুম্বা ইনোবেতিব অমসুং কানবা পোত্থোকশিংদা ওন্থোকখি। লোইরকপদা, পোত্থোকশিং অসি ফিল্ম সেৎকী ইন্তিগ্রেল ইলিমেন্তশিংগী মওংদা পর্পজ ফংখি, মদুগী মহৈ ওইনা লুপা 30,000 সেবিং তৌখি অমসুং মহৈরোই পুম্নমক্তা এসেসিবিলিতী ওফর তৌখি।
1. বেস্ত প্রেক্তিস 4: গার্বেজ থমফমশিং ফজহনবা
ফজহন্নবা অমসুং এৱার্নেস শাগৎনবা হোৎনবা অমদা, SRFTIনা নৌনা শেমগৎপা গার্বেজ এরিয়াবু পেন্তিং, পুক্নিং থৌগৎ ৱাহৈ, অমসুং লৈ পাম্বীশিংগা লোয়ননা লৈতেংখি।
1. বেস্ত প্রেক্তিস 5: স্ক্রেপ রুমবু য়োগা সেন্তর ওন্থোকপা
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ মাস কম্মুনিকেসন (IIMC)না কেম্পেন মনুংদা অচৌবা কা অমা মশক খংদোকখি, মদু কানদারবা পোৎলমশিং থম্নবা স্তোর রুম অমা ওইনা শিজিন্নরম্মি। কা অদু মহৌশাগী মঙালগা লোয়ননা মতিকচাবা ইনর্জী লৈরম্মি। দিস্পোজ তৌবা অমসুং শেংদোক্লবা মতুং, কা অসি য়োগাগী কা অমদা ওন্থোকখি মদুনা ফেকলতীগা লোয়ননা মহৈরোইশিংবু য়োগা প্রেক্তিস তৌবদা কানবা ফংহল্লে।
স্পোতশিং শেংদোকখিবদা পিকচর খরা
DDK কোলকাতা
মমং মতুং
AIR লেহ
AIR ইম্ফাল
AIR অগরতলা
DDK ভুবনেস্বর (DD ODIA)

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information and Broadcasting successfully completes Special Campaign 3.0 on Swachhata and disposal of pendency.
2 Lakhs Kg of Scraps disposed of, revenue of Rs. 3.62 Crore generated
Over 1000 outdoor campaigns conducted, more than 1900 spots identified and cleaned.
Complete target of disposal of Public Grievances and Public Grievance Appeals achieved.
14 NOV 2023 11:47AM by PIB Delhi
Inspired by the vision and mission of Prime Minister Shri Narendra Modi to institutionalize Swachhata and minimize pendency in Government, Ministry of Information & Broadcasting along with its Field Offices participated in Special Campaign 3.0 from 2nd October to 31st October 2023 with focus on adoption of best practices for institutionalizing Swachhata, disposal of pendency, better space management and creating awareness through different medium of communication.
A total of 1013 Outdoor campaigns were conducted. 1972 spots identified and cleaned. 2,01,729 Kg of Scraps disposed of, revenue of Rs. 3.62 Crore earned and space of 29670 Sq ft has been freed. 49,984 files reviewed, out of which 28,574 files were weeded out. 841 e-files were also closed. Social Media posts of 1837 were published on achievements during Special Campaign 3.0. The Ministry has achieved 100% target in disposing Public Grievances, Public Grievance Appeals, and has disposed 21 MP references, 2 PMO references and 7 Parliamentary Assurances. Daily progress was monitored by a dedicated team and uploaded on the SCPDM portal hosted by Department of Administrative Reforms and Public Grievances. Number of best practices were adopted by the Ministry during the Campaign. Some of the important best practices are:
1. Conversion of Store Room to Recreation Centre
2. Cleaning of Lake Water Body
• III. Best out of waste initiative
• IV. Beautification of Garbage Space
1. Conversion of Scrap Room to Yoga Centre
Secretary of the Ministry and Senior Officers visited different field offices to review the progress of Swachchata Campaign and Space utilization freed during the previous Campaign.
Shri Apurva Chandra, Secretary visited Field offices of the Ministry in Bengaluru during Special Campaign 3.0.
Best Practice1: Conversion of Store Room to Recreation Centre
During Special Campaign 3.0, Ministry has converted one Store Room of Main Secretariat, situated at the ground floor, Shastri Bhawan into a separate Recreation Centre with Gym and Table Tennis facility.
Best Practice2: Cleaning of Lake Water Body
Satyajit Ray Film and Television Institute (SRFTI) Kolkata undertook the comprehensive cleaning of a 60,000 square feet water body within the campus, contributing to the preservation of the underwater ecosystem and fostering the growth of fish and coconut trees. The rejuvenated lake now serves the dual purpose of pisciculture and coconut cultivation, generating revenue through tendering while maintaining water and tree cleanliness.
Best Practice 3 : Best out of waste initiative
In the realm of sustainability, SRFTI executed the "Best out of Waste" initiative in three stages. Initially, a group of students identified discarded scrap across the campus to transform into art used for shooting purposes. Subsequently, the collected scrap underwent processing at shooting locations, metamorphosing into innovative and usable products such as tables, benches, and circus props. Finally, these products found purpose as integral elements of film sets, resulting in a cost saving of 30,000 rupees and offering accessibility to all students.
Best Practice 4: Beautification of Garbage Space
In an effort to beautify and instill awareness, SRFTI adorned the newly constructed garbage area with paintings, inspiring quotes, and flower plants.
Best Practice 5: Conversion of Scrap Room to Yoga Centre
Indian Institute of Mass Communication (IIMC) identified a large room during the Campaign, which had been used as a store room to keep unusable items. The room was energy efficient with well lit natural light. After disposal and cleaning, this room has been converted in to a Yoga Room which is benefitting the faculty as well as the students for practicing Yoga.
Some pictures on spots cleaned
DDK Kolkata
Before After
AIR LEH
AIR Imphal
AIR Agartala
DDK Bhubaneswar (DD ODIA)