তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে সম্প্ৰচাৰ সেৱা (নিয়ন্ত্ৰণ) বিধেয়ক, ২০২৩ ৰ প্ৰস্তাৱ দিছে
10 NOV 2023 5:10PM by PIB Guwahati
• সমগ্ৰ সম্প্ৰচাৰ খণ্ডৰ বাবে একত্ৰিত আইনী অৱগাঁথনি
• কাৰ্যসূচী কোড আৰু বিজ্ঞাপন কোড অনুসৰণ কৰাৰ বাবে সমল মূল্যাঙ্কন সমিতি
• সম্প্ৰচাৰ উপদেষ্টা পৰিষদে বিদ্যমান আন্তঃ বিভাগীয় সমিতিৰ স্থান ল'ব
• বিত্তীয় ক্ষমতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত জৰিমনা গাঁথনি
• বিকলাঙ্গ ব্যক্তিসকলৰ বাবে অভিগম্যতাৰ ব্যৱস্থা
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আজি সম্প্ৰচাৰ সেৱা (নিয়ন্ত্ৰণ) বিধেয়ক, 2023 সন্দৰ্ভত মন্তব্য আমন্ত্ৰণ জনাইছে। 1995 চনৰ কেবল টেলিভিছন নেটৱৰ্ক (নিয়ন্ত্ৰণ) আইন তিনি দশক ধৰি কাৰ্যকৰী হৈ আছে, যি কেবল নেটৱৰ্ককে ধৰি ৰৈখিক সম্প্ৰচাৰৰ সমল তদাৰক কৰা প্ৰাথমিক আইন হিচাপে কাম কৰে। অৱশ্যে, অন্তৱৰ্তীকালত সম্প্ৰচাৰৰ দৃশ্যপটত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন হৈছে। প্ৰযুক্তিগত উন্নতিয়ে নতুন প্লেটফৰ্ম যেনে ডিটিএইচ, আইপিটিভি, অ'টিটি, আৰু বিভিন্ন একত্ৰিত মডেল প্ৰৱৰ্তন কৰিছে।
সম্প্ৰচাৰ খণ্ডৰ ডিজিটাইজেচনৰ জৰিয়তে, বিশেষকৈ কেবল টিভিত, নিয়ামক অৱগাঁথনিটো সুশৃংখল কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে ব্যৱসায় কৰাৰ সহজসাধ্যতা নিশ্চিত কৰা আৰু সম্প্ৰচাৰক আৰু বিতৰণ প্লেটফৰ্ম অপাৰেটৰৰ দ্বাৰা কাৰ্যসূচী কোড আৰু বিজ্ঞাপন কোড অনুসৰণ বৃদ্ধি কৰা। অধিক সংহত দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰি, বিদ্যমান খণ্ডিত নিয়ামক অৱগাঁথনিটো এক নতুন, ব্যাপক আইনৰ সৈতে সলনি কৰিব লাগিব।
ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে এখন খচৰা সম্প্ৰচাৰ সেৱা (নিয়ন্ত্ৰণ) বিধেয়ক, ২০২৩-ৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। খচৰা বিধেয়কখনে দেশত সম্প্ৰচাৰ সেৱাসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে এক একত্ৰিত অৱগাঁথনিৰ ব্যৱস্থা কৰিছে আৰু বৰ্তমানে দেশৰ সম্প্ৰচাৰ খণ্ডক নিয়ন্ত্ৰণ কৰি থকা কেবল টেলিভিছন নেটৱৰ্ক (নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ১৯৯৫ আৰু অন্যান্য নীতি নিৰ্দেশনা সলনি কৰিব বিচাৰিছে।
বিধেয়কখনে নিয়ামক প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সুশৃংখল কৰে, অভাৰ-দ্য-টপ (অ'টিটি) সমল আৰু ডিজিটেল বাতৰি সামৰি লোৱাৰ বাবে ইয়াৰ আওতা সম্প্ৰসাৰিত কৰে, আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ বাবে সমসাময়িক সংজ্ঞা আৰু ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰে। ই সমল মূল্যাঙ্কন সমিতি আৰু বিভিন্ন ব্ৰডকাষ্টিং নেটৱৰ্ক অপাৰেটৰৰ বাবে স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ, বিভিন্ন কাৰ্যসূচী আৰু বিজ্ঞাপন কোড, বিকলাঙ্গ ব্যক্তিসকলৰ বাবে অভিগম্যতাৰ ব্যৱস্থা, আৰু আইনী জৰিমনা আদিৰ বাবে এক সম্প্ৰচাৰ উপদেষ্টা পৰিষদ প্ৰদান কৰিব বিচাৰে।
বিধেয়কখনত ছয়টা অধ্যায়, ৪৮ টা শাখা আৰু তিনিটা অনুসূচী অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
মুখ্য বৈশিষ্টসমূহ:
১. একত্ৰীকৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ: ই একক আইনী অৱগাঁথনিৰ অধীনত বিভিন্ন সম্প্ৰচাৰ সেৱাৰ বাবে নিয়ামক ব্যৱস্থাবোৰ একত্ৰিত আৰু উন্নীত কৰাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰয়োজনীয়তা সম্বোধন কৰে। এই পদক্ষেপে নিয়ামক প্ৰক্ৰিয়াটো সুশৃংখল কৰে, ইয়াক অধিক দক্ষ আৰু সমসাময়িক কৰি তোলে। ই ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰক পৰিধি সম্প্ৰসাৰিত কৰে যাতে সম্প্ৰচাৰ অভাৰ-দ্য-টপ (অ'টিটি) সমল আৰু ডিজিটেল বাতৰি আৰু বৰ্তমান আইটি আইন, ২০০০ আৰু তাত প্ৰস্তুত কৰা নিয়মাৱলীৰ জৰিয়তে নিয়ন্ত্ৰিত সাম্প্ৰতিক বিষয়বোৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
২. সমসাময়িক সংজ্ঞা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু ব্যৱস্থা: বিকশিত প্ৰযুক্তি আৰু সেৱাৰ সৈতে তাল মিলাবলৈ, বিধেয়কখনে সমসাময়িক সম্প্ৰচাৰ চৰ্তাৱলীৰ বাবে বিস্তৃত সংজ্ঞা প্ৰৱৰ্তন কৰে আৰু উদীয়মান সম্প্ৰচাৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰে।
৩. স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰণ: ই 'সমল মূল্যাঙ্কন সমিতি' প্ৰৱৰ্তনৰ সৈতে স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ বৃদ্ধি কৰে আৰু বিদ্যমান আন্তঃ-বিভাগীয় সমিতিক অধিক অংশগ্ৰহণমূলক আৰু বহল 'সম্প্ৰচাৰ উপদেষ্টা পৰিষদ' লৈ বিকশিত কৰে।
৪. পৃথক কাৰ্যসূচী কোড আৰু বিজ্ঞাপন কোড: ই বিভিন্ন সেৱাত কাৰ্যসূচী আৰু বিজ্ঞাপন কোডৰ প্ৰতি এক পৃথক দৃষ্টিভংগীৰ অনুমতি দিয়ে আৰু সম্প্ৰচাৰকসকলৰ দ্বাৰা স্ব-শ্ৰেণীবিভাজন আৰু সীমিত সমলৰ বাবে শক্তিশালী প্ৰৱেশাধিকাৰ নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আনে।
৫. বিকলাঙ্গ ব্যক্তিসকলৰ বাবে অভিগম্যতা: বিধেয়কখনে ব্যাপক অভিগম্যতা নিৰ্দেশনা জাৰী কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰি বিকলাঙ্গ ব্যক্তিসকলৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰয়োজনীয়তা বোৰ সমাধান কৰে।
৬. আইনী অৰ্থদণ্ড আৰু জৰিমনা: খচৰা বিধেয়কখনে অপাৰেটৰ আৰু সম্প্ৰচাৰকসকলৰ বাবে পৰামৰ্শ, সতৰ্কবাণী, নিন্দা, বা আৰ্থিক জৰিমনা আদিৰ দৰে আইনী জৰিমনা প্ৰৱৰ্তন কৰে। কাৰাবাস আৰু/বা জৰিমনা বিহাৰ ব্যৱস্থাও আছে, কিন্তু নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰতি এক সন্তুলিত দৃষ্টিভংগী নিশ্চিত কৰি কেৱল অতি গুৰুতৰ অপৰাধৰ বাবেহে।
৭. ন্যায়সঙ্গত জৰিমনা: নিৰপেক্ষতা আৰু ইকুইটি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে, সংশ্লিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানৰ বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণঅ'ভাৰ বিবেচনা কৰি প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বিত্তীয় ক্ষমতাৰ সৈতে আৰ্থিক জৰিমনা আৰু অৰ্থদণ্ড সংযুক্ত কৰা হৈছে।
৮. আন্তঃগাঁথনি ভাগ-বতৰা, প্লেটফৰ্ম সেৱা আৰু পথৰ অধিকাৰ: বিধেয়কখনত সম্প্ৰচাৰ নেটৱৰ্ক অপাৰেটৰসকলৰ মাজত আন্তঃগাঁথনি ভাগ-বতৰা আৰু প্লেটফৰ্ম সেৱাৰ বাহনৰ ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত আছে। লগতে, ই স্থানান্তৰ আৰু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত সমস্যাটো অধিক দক্ষতাৰে সমাধান কৰিবলৈ পথৰ অধিকাৰ শাখাটো সংগঠিত কৰে, আৰু এক সুশৃংখল বিবাদ নিষ্পত্তি প্ৰণালী স্থাপন কৰে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে খচৰা সম্প্ৰচাৰ সেৱা (নিয়ন্ত্ৰণ) বিধেয়ক, ২০২৩-ৰ সৈতে দেশত স্বচ্ছতা, স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সম্প্ৰচাৰ সেৱাৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
প্ৰস্তাৱিত বিধেয়কখন তলৰ লিংকত উপলব্ধ
https://mib.gov.in/sites/default/files/Public%20Notice_0.pdf

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information and Broadcasting Proposes Broadcasting Services (Regulation) Bill, 2023
10 NOV 2023 5:10PM by PIB Delhi
• Consolidated Legal Framework for the entire Broadcasting sector
• Content Evaluation Committees for adherence to Programme Code and Advertisement Code
• Broadcast Advisory Council to replace existing Inter Departmental Committee
• Penalty structure linked to financial capacity
• Accessibility measures for persons with disabilities
Union Ministry of Information and broadcasting has today invited comments on the Broadcasting Services (Regulation) Bill, 2023. The Cable Television Networks (Regulation) Act of 1995 has been in effect for three decades, serving as the primary legislation overseeing content on linear broadcasting, including cable networks. However, the broadcasting landscape has undergone significant changes in the interim. Technological advancements have introduced new platforms such as DTH, IPTV, OTT, and various integrated models.
With the digitization of the broadcasting sector, especially in cable TV, there is a growing need to streamline the regulatory framework. This involves ensuring ease of doing business and enhancing adherence to the Programme Code and Advertisement Code by the broadcasters and Distribution Platform Operators. Recognizing the need for a more cohesive approach, the existing fragmented regulatory framework is required to be replaced with a new, comprehensive law.
Ministry of Information and Broadcasting, Government of India has proposed a draft Broadcasting Services (Regulation) Bill, 2023. The draft Bill provides for a consolidated framework to regulate the broadcasting services in the country and seeks to replace the existing Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995 and other Policy Guidelines currently governing the broadcasting sector in the country.
The Bill streamlines regulatory processes, extends its purview to cover the Over-the-Top(OTT) content and digital news, and introduces contemporary definitions and provisions for emerging technologies. It seeks to provide for Content Evaluation Committees and a Broadcast Advisory Council for self-regulation, different program and advertisement code for different Broadcasting Network Operators, Accessibility measures for persons with disabilities, and statutory penalties, etc.
The Bill comprises of Six Chapters, 48 Sections and three Schedules.
Key Highlights:
1. Consolidation and Modernization: It addresses a long standing need of consolidating and updating the regulatory provisions for various broadcasting services under a single legislative framework. This move streamlines the regulatory process, making it more efficient and contemporary. It extends its regulatory purview to encompass broadcasting over-the-top (OTT) content and digital news and current affairs currently regulated through IT Act, 2000 and regulations made there under.
2. Contemporary Definitions and Future-Ready Provisions: To keep pace with the evolving technologies and services, the bill introduces comprehensive definitions for contemporary broadcasting terms and incorporates provisions for emerging broadcasting technologies.
3. Strengthens the Self Regulation Regime: It enhances self-regulation with the introduction of ‘Content evaluation committees’ and evolves the existing Inter-Departmental Committee into a more participative and broader ‘Broadcast Advisory Council’.
4. Differentiated Programme Code and Advertisement Code: It allows for a differentiated approach to Programme and Advertisement Codes across various services and require self-classification by broadcasters and robust access control measures for restricted content.
5. Accessibility for Persons with Disabilities: The bill addresses the specific needs of persons with disabilities by providing for enabling provisions for issue of comprehensive accessibility guidelines.
6. Statutory Penalties and Fines: The draft Bill introduces statutory penalties such as: advisory, warning, censure, or monetary penalties, for operators and broadcasters. Provision for imprisonment and/or fines remains, but only for very serious offenses, ensuring a balanced approach to regulation.
7. Equitable Penalties: Monetary penalties and fines are linked to the financial capacity of the entity, taking into account their investment and turnover to ensure fairness and equity.
8. Infrastructure Sharing, Platform Services and Right of Way: The bill also includes provisions for infrastructure sharing among broadcasting network operators and carriage of platform services. Further, it streamlines the Right of Way section to address relocation and alterations more efficiently, and establishes a structured dispute resolution mechanism.
The Ministry of Information and Broadcasting is committed to ushering in a new era of transparency, Self Regulation, and future-ready broadcasting services in the country with the Draft Broadcasting Services (Regulation) Bill, 2023.
The proposed bill is available at the below link
https://mib.gov.in/sites/default/files/Public%20Notice_0.pdf