হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
প্ৰথম দিন- “মহিলাৰ বাবে জল, জলৰ বাবে মহিলা” অভিযানে দেশজুৰি লাভ কৰিছে উৎসাহজনক সঁহাৰি
অভিযানত অংশগ্ৰহণ সমগ্ৰ দেশৰ ৪,১০০তকৈ অধিক মহিলাৰ
08 NOV 2023 10:14AM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰীয়া জীৱিকা মিচন (এনইউএলএম) আৰু ওড়িশা আৰ্বান একাডেমীৰ সহযোগিতাত গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ ধ্বজাবাহী আঁচনি-আমৰুটৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা মহিলাৰ বাবে জল, জলৰ বাবে মহিলা”ৰ শীৰ্ষক অভিযানৰ প্ৰথম দিন(৭ নৱেম্বৰ, ২০২৩) সফলতাৰে অন্ত পৰে৷ কালি অৰ্থাৎ ৭ নৱেম্বৰত আৰম্ভ হোৱা এই অভিযান ৯ নৱেম্বৰলৈকে চলিব৷
মহিলাৰ বাবে জল, জলৰ বাবে মহিলা অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে জল শাসনত মহিলাসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰা। ইয়াৰ জৰিয়তে নিজ নিজ চহৰৰ জল পৰিশোধন প্লাণ্ট (ডব্লিউটিপি) পৰিদৰ্শনৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক পানী পৰিশোধন প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে প্ৰত্যক্ষ জ্ঞান প্ৰদান কৰা হ’ব।
প্ৰচাৰৰ প্ৰথমটো দিনত, "জল দীপাৱলী" উপলক্ষে সকলো ৰাজ্যৰ পৰা (নিৰ্বাচনমুখী ৰাজ্যসমূহ বাদ দি) ৪,১০০ৰো অধিক মহিলাই এই প্ৰচাৰ কাৰ্যসূচীত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই সবল মহিলাসকলে সমগ্ৰ দেশৰ ২৫০টাতকৈও অধিক পানী পৰিশোধন প্লাণ্ট (ডব্লিউটিপি) পৰিদৰ্শন কৰাৰ লগতে পৰিয়ালসমূহলৈ বিশুদ্ধ আৰু নিৰাপদ খোৱাপানী প্ৰদানৰ লগত জড়িত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ বিষয়ে প্ৰত্যক্ষ জ্ঞান লাভ কৰে। ৰাজ্যিক বিষয়াসকলে আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক ফুলৰ থোপাৰে আদৰণি জনায় আৰু পানীৰ বটল/চিপাৰ/গিলাচ, পৰিৱেশ অনুকূল বেগ, বেজ আদিকে ধৰি ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণ কিট উপহাৰ দিয়ে৷
গোটেই দিনটো মহিলাসকলে পানীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ জগতখনত নিমগ্ন হৈ পানীৰ গুণাগুণ পৰীক্ষাৰ প্ৰট’কলৰ বিশেষজ্ঞৰ নিৰ্দেশনা লাভ কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ সমূদায়ৰ বাবে পানীৰ বিশুদ্ধতাৰ উচ্চতম মানদণ্ড নিশ্চিত কৰে৷ জল আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি গভীৰ মালিকীস্বত্ব আৰু দায়বদ্ধতাৰ ভাৱ লৈ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে দিনটোৰ কাৰ্যসূচী সামৰাৰ উপৰি ইয়াৰ পৰা লাভ কৰা জ্ঞানৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ অভিযানৰ লক্ষ্যত উপনীত হয়৷
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে জলসম্পদৰ সংৰক্ষণ আৰু ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে চিন্তাশীল কাৰ্য্য আৰু সঠিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ জৰিয়তে বহুমূলীয়া সম্পদ সুৰক্ষিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
আত্মসহায়ক গোট আৰু ৰাজ্যিক বিষয়াসকলৰ প্ৰচেষ্টাই অভিযানৰ প্ৰথম দিনটো সাফল্যমণ্ডিত কৰি তোলে, যিয়ে আমৰুট ২.০ পদক্ষেপৰ অধীনত জল আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৱলীকৰণৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। অভিযানৰ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় দিনত ৪০০ৰো অধিক ডব্লিউটিপি পৰিদৰ্শন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ইয়াত ১০,০০০ৰো অধিক মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যা একত্ৰিত হৈ "জল দীপাৱলী" উদযাপন কৰিব৷
চিত্ৰ ১- উত্তৰাখণ্ড
চিত্ৰ ২- অসম
চিত্ৰ ৩- জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
চিত্ৰ ৪- কৰ্ণাটক
চিত্ৰ ৫- কৰ্ণাটক
চিত্ৰ ৬- ঝাৰখণ্ড
চিত্ৰ ৭- ঝাৰখণ্ড
চিত্ৰ ৮- উত্তৰাখণ্ড
চিত্ৰ ৯- উত্তৰ প্ৰদেশ
চিত্ৰ ১০- উত্তৰ প্ৰদেশ
চিত্ৰ ১১- গুজৰাট
চিত্ৰ ১২- তামিলনাডু
চিত্ৰ ১৩- নাগালেণ্ড
চিত্ৰ ১৪- হিমাচল প্ৰদেশ
চিত্ৰ ১৫- মেঘালয়

Ministry of Housing & Urban Affairs
Day 1- "Women for Water, Water for Women” Campaign witnesses enthusiast response nationwide
More than 4,100 women from across country participate in campaign
08 NOV 2023 10:14AM by PIB Delhi
The inaugural day (i.e 7th November, 2023) of the " Women for Water, Water for Women", an ambitious initiative by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) under its flagship scheme - AMRUT, in partnership with the National Urban Livelihood Mission (NULM) and Odisha Urban Academy, concluded with reverberating success. This campaign commenced yesterday i.e. on 7th November, 2023. It will continue till 9th November, 2023.
The “Women for Water, Water for Women” campaign aims to provide a platform for inclusion of women in water governance. They will be given first-hand knowledge about water treatment processes through visits to Water Treatment Plants (WTPs) in their respective cities.
Enthusiastic participation marked the first day of campaign as more than 4,100 women from across all States (barring the poll bound States) delved into the heart of the campaign during "Jal Diwali". These empowered women embark on visits to more than 250 Water Treatment Plants (WTPs) nationwide, gaining invaluable firsthand knowledge of the intricate processes involved in delivering clean and safe drinking water to households. State officials welcomed SHG women with flowers and were presented field visit kits, including water bottles/ sippers/ glasses, eco-friendly bags, badges, etc.
Throughout the day, the women were immersed in the world of water infrastructure, receiving expert guidance on water quality testing protocols, ensuring the highest standards of water purity for their communities. The campaign's goal of empowering women through knowledge was achieved as participants left with a deeper sense of ownership and responsibility towards water infrastructure.
The focus areas of the day encompassed familiarizing and educating women about the AMRUT scheme and its widespread impact, providing comprehensive exposure to Water Treatment Plants, promoting inclusivity through souvenirs and articles crafted by Women Self-Help Groups (SHGs), and encouraging the adoption of Water Efficient Fixtures in households. Participants also committed to conserve and use water resources wisely and protect the precious resource through thoughtful actions and conscientious decision-making.
The efforts of SHGs and State officials made day 1 of the campaign a resounding success, marking a significant stride towards inclusivity and empowerment in the critical domain of water infrastructure under the AMRUT 2.0 initiative. Day 2 and 3 of the campaign are expected to witness visits to more than 400 WTPs with an additional participation of more than 10,000 women SHGs, coming together to celebrate "Jal Diwali" as the campaign shall continue till 9th November 2023.
Figure 1 Uttarakhand
Figure 2 Assam
Figure 3 Jammu & Kashmir
Figure 4 Karnataka
Figure 5 Karnataka
Figure 6 Jharkhand
Figure 7 Jharkhand
Figure 8 Uttarakhand
Figure 9 Uttar Pradesh
Figure 10 Uttar Pradesh
Figure 11 Gujarat
Figure 12 Tamil Nadu
Figure 13 Nagaland
Figure 14 Himachal Pradesh
Figure 15 Meghalaya