Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development initiatives in Mehsana, Gujarat
30 OCT 2023 8:04PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
What happened? Speak a bit louder so that your voice reaches even Ambaji.
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Present on the stage are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai, along with all other ministers, my colleagues in the Parliament, the President of the Gujarat BJP, C.R. Patil, other Members of Parliament, legislators, members of the tehsil and district panchayats, and a large number of my dear family members from Gujarat.
How's my Khakharia Tappa doing? First of all, I express my gratitude to the Chief Minister and the government of Gujarat for giving me the opportunity to be among you and have this moment of seeing familiar faces from my school days. Meeting all of you and revisiting old memories when I step into your homes brings immense joy and satisfaction. Accepting the debt of the land and the people who have made me warms my heart whenever I get the chance. So, today is an occasion for me to acknowledge this debt. Today, i.e. October 30, and tomorrow, October 31, both days are inspirational for all of us. Today is the death anniversary of Govind Guruji, who led the Adivasis (tribal communities) in the struggle for independence and defeated the British. And tomorrow is the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
Our generation has expressed profound respect for Sardar Saheb, and the heads of the coming generations will not be bowed but their heads will be held high when they see the Statue of Unity. Each person standing at the feet of Sardar Saheb will not bow their heads; their heads will be held high. That work has been done there. Guru Govindji devoted his entire life to the service of Mother India in the struggle for independence and in the service of the Adivasi community. His dedication to service and patriotism was so intense that he established the tradition of sacrifices. He himself became a symbol of sacrifice. I am pleased that my government has established the Mangarh Dham in memory of Guru Govindji, which is in the tribal belt of Madhya Pradesh and Gujarat. We celebrate his memory at the national level.
My dear family members,
I had the opportunity to seek blessings at the feet of Maa Amba before I came here. I was delighted to see the radiance of Maa Amba and the splendor of her place. I've heard that you have been actively involved in cleanliness for the past week. I extend my congratulations to you and the colleagues of the government for the cleanliness campaign at Ambaji. May the blessings of Maa Amba always be upon us. I also mentioned it in my Mann Ki Baat program yesterday the way development work is happening at the Gabbar Hill, the grandeur it is displaying. Truly extraordinary work is being done. The blessings of Maa Amba, along with the inauguration of development projects worth almost 6,000 crores today, are a momentous occasion. This project is aimed at strengthening the fate of farmers. It is an excellent use of connectivity for the development of North Gujarat by connecting it with the country. All the districts around Mehsana, be it Patan, Banaskantha, Sabarkantha, Mahisagar, Kheda, Ahmedabad, Gandhinagar, are a treasure trove of development projects. The rapid pace of work will directly benefit the development of this region, bringing happiness to so many people. I want to congratulate the people of Gujarat for the development work.
My dear family members,
The global discourse today revolves around the development story of Bharat. Is it happening or not? Say it loudly. Is the entire world discussing whether Bharat is progressing or not? And you must have seen Bharat recently successfully landed Chandrayaan on the moon. Even a person from a village, someone who hasn't even been to school, aged 80-90, feels that Bharat has done something significant by reaching the moon. No other country in the world has reached where our Bharat has. Among the G20 nations, perhaps there hasn't been as much discussion as there has been about the achievements of Bharat. No person can claim not to know about the G20. Even if they don't know about T20 cricket, but such an environment has been created where everyone knows about the G20.
Leaders from around the world went to different corners of Bharat during the G20 summit, and the world was amazed witnessing the glory of Bharat and the capabilities of its people. The leaders from around the world developed curiosity about Bharat in their minds. The entire world is watching the strength and capability of Bharat. Today, modern infrastructure is being built at an unprecedented rate in Bharat. Whether it's roads, railways, or airports, investments are happening in every corner of Bharat and Gujarat. It was hardly there just a few years ago, my friends.
Today, monumental work is happening. But you know one thing very well, my brothers and sisters. You are well aware of the significant development projects and the courageous decisions being made in the last few years. The work has been carried out efficiently and swiftly, contributing to Gujarat's advancement. Today you would not be feeling that the Prime Minister of the country has come among you. You would be feeling that your own Narendra Bhai is amongst you. What could be better than this? Once Narendra Bhai makes a commitment, he ensures its fulfillment.
As you all know, the rapid development happening in the country today is leading to the applause and discussions worldwide. The root cause of that is the power of millions and millions of people in this country who have established a stable government in the country. And we have the experience in Gujarat. We were able to make one decision after another in Gujarat due to the stability of the government and due to the majority in Gujarat. As a result, Gujarat has benefited from it. In areas where there was a shortage of natural resources, if someone had to give his daughter, he would think a hundred times. The region, which was grappling with water scarcity, today it's progressing on the path of development. In its roots lies the strength. There was a time when we had nothing but a dairy. And today there is development all around. At that time, the issue was the scarcity of drinking water. There was no irrigation water, and a significant portion of North Gujarat was stuck in a dark zone. The water level was deep, almost a thousand to twelve hundred feet below the ground. The tube wells would often get clogged, and the motors would frequently break down. We faced numerous challenges, but we emerged victorious from those difficulties.
Earlier, farmers struggled to get even one good harvest. Today, they have the assurance of two or three harvests, my friends. Faced with this situation, we resolved to transform life in North Gujarat. We aimed to revitalize North Gujarat, expand the river, and bring about a transformation in the tribal areas. We took significant steps in this direction and emphasized connectivity. Whether it was about water supply or irrigation, we prioritized it. We invested our full effort in the development of agriculture. As a result, Gujarat is gradually progressing towards industrial development.
Our goal was to provide employment to the people of North Gujarat itself. When I was studying, if you asked anyone in a village what they did, they would say, "I am a teacher." If you inquired further, they would say, "I work in Kutch." In many villages, two or five teachers would often go to work on the outskirts of Gujarat. This was because there was no employment here. Today, the flag of industry is flying high. Narmada water, the water that used to flow into the sea, has now reached our fields. Mentioning Mother Narmada brings a sense of holiness, and today Mother Narmada has reached every household.
The youth of 20-25 years today probably doesn't know the hardships their parents faced. Gujarat has been transformed to a state where they might not witness any difficulties. We initiated the Sujalam-Sufalam scheme, and I repeatedly express my gratitude to the farmers of North Gujarat for providing the land for it. A canal of approximately 500 kilometers was constructed without any legal disputes. People donated land for the canal, and water started flowing, raising the water level. Such an arrangement has been made so that maximum water is provided to the Sabarmati region. We constructed six barrages. We worked for it. And the inauguration of one of these barrages has taken place today. This is going to significantly benefit farmers and hundreds of villages.
My family members,
The irrigation projects have indeed been effective. However, the irrigation coverage in North Gujarat has increased several times in the last 20-22 years. I'm delighted that when I initially told the people of North Gujarat that we would need to adopt drip irrigation, they were skeptical and resistant. They would pull my hair, get angry, and ask, "What good will come out of this?" Now, every district in North Gujarat has started using drip irrigation, micro-irrigation, and new techniques, resulting in improved possibilities for various crops for North Gujarat farmers. Today, almost 70 per cent of Banaskantha has adopted micro-irrigation. The benefits of such irrigation and new technology are also reaching the drought-prone areas of Gujarat. Where farmers once struggled and crops barely thrived, today, wheat, castor, and chickpeas have given way to a variety of new crops. They are now cultivating Rabi crops and cash crops like ‘Saunf’(fennel), ‘Jeera’ (cumin), and ‘Isabgol’ (psyllium husk) are being hailed all around. You'll remember Isabgol.
After the outbreak of COVID, the world discussed two things—‘Haldi’ (turmeric) and our Isabgol. Today, 90 per cent of the world's Isabgol is processed in North Gujarat, and it is gaining recognition internationally. Its usage is increasing among people. Today, North Gujarat is advancing in the production of fruits, vegetables, and potatoes. Everything from potatoes and carrots to mangoes, amla, pomegranates, guavas, and lemons is being grown here. We have undertaken tasks that are deeply rooted, ensuring a sustainable future for generations to come. And it's because of these efforts that we are living a prosperous life. And the potatoes from North Gujarat are gaining fame worldwide. When I was here (as Chief Minister), central companies used to come to inquire about potatoes, and today, export-quality potatoes are being produced in North Gujarat. French fries made from these potatoes are now being exported abroad. Today, Deesa is emerging as a hub of potatoes and organic farming with a growing demand. Large processing plants for potatoes have been established in Banaskantha, benefiting the farmers who have turned the sandy soil into gold. An Agro Food Park was established in Mehsana, and we are now progressing to establish a Mega Food Park in Banaskantha.
My family members,
In North Gujarat, my sisters and mothers used to travel 5-10 kilometers with pots on their heads to fetch water. Today, water is flowing into our homes through taps. I've always received the blessings of my sisters and mothers, and not only in Gujarat but I cannot even imagine the extent of the blessings received from sisters and mothers across every corner of Bharat. The basic facilities like water and toilets, the campaign for water conservation, all of this has progressed under the leadership of the sisters. We have also laid special emphasis on the campaigns to provide water to every household and water conservation. As a result, water is reaching homes in Gujarat, and the work of providing water to homes across Bharat is ongoing. The ‘Har Ghar Jal’ campaign has transformed the lives of millions, whether in tribal areas, hilly regions, or small villages.
My dear family members,
The significant involvement of my sisters in the dairy sector is noteworthy. It can be said that the operation of our Gujarat dairies is a result of the hard work put in by my mothers and sisters. Due to the development in the dairy sector, there is now stability in the household income, with a substantial contribution from my mothers and sisters. Despite not having a massive setup, their strength lies in managing a straightforward business of 50 lakh crores of milk. Last year, hundreds of new animal hospitals were established in North Gujarat, a testament to our understanding of its importance. We are focusing on maintaining the well-being of animals, ensuring they receive quality care, and aiming to increase our livestock's milk production. By doing so, we are progressing without the need to keep four animals for the same amount of milk that can be obtained from two. In the past two decades, we have formed more than 800 new cooperative dairy societies in Gujarat. Whether it's Banas Dairy, Dudhsagar Dairy, Sabar Dairy, their unprecedented expansion is remarkable. People from both within the country and abroad come to witness our dairy model. In addition to milk, we have established large processing centers to provide farmers with other products as well.
My family members,
Farmers in the dairy sector are well aware of the significant wealth that livestock represents for them. Just as in the case of COVID, where Modi Saheb sent free vaccines and saved countless lives, your son has worked not only for people but also for the vaccination of animals. A campaign for free vaccination of animals worth approximately 15 thousand crore rupees is underway. I request a vast number of farmers and livestock keepers who are here to ensure that their animals are vaccinated, as it is highly beneficial for their lives. Vaccination should be done. Not only does milk sell, but now there is also a business in cow dung, providing additional income to farmers. We are actively involved in the Gobar Dhan initiative, contributing to the nationwide effort. In Banas Dairy, we have even started a CNG plant using cow dung. Gobar Dhan plants are now being set up everywhere. The beginning of bio-gas and bio-CNG is happening, and a significant biofuel campaign is also running in the country. This is generating income from the waste produced by my farmers' fields, and work is also progressing in generating electricity from cow dung. We are advancing in the direction of making electricity from cow dung.
My dear family members,
The progress that North Gujarat is experiencing today is a result of continuous development efforts day and night. A few decades ago, we thought that no industries could thrive in North Gujarat. However, now the entire region, from Viramgam to Mandal, and from Bahucharaji to Mehsana, is witnessing industrial growth. This industrial growth is happening in North Gujarat and also in Randhanpur. The automobile industry has expanded throughout this area, from Mandal to Bahucharaji, providing employment opportunities. Previously, people from North Gujarat had to go outside for jobs, and now people from other places are coming to North Gujarat for employment. Such is the situation now. This transformation has occurred within ten years of industrialization. Today the income has doubled. There is also development in the pharmaceutical and engineering industries in Mehsana. Banaskantha and Sabarkantha are advancing in the direction of ceramics. When I was young, I used to hear that the soil around Sardarpur was taken out for ceramics. Today, efforts are being made to utilize that land for ceramic production.
My dear family members,
The country is set to progress significantly through green hydrogen in the near future, with a substantial contribution from North Gujarat. New employment opportunities are emerging in this sector, and now the region is gaining recognition as a crucial hub for solar energy. You've witnessed it in Modhera, the Solar Village, but now the entire North Gujarat is rapidly advancing with the power of solar energy. First in Padana, then the construction of a solar plant in Banaskantha, and now Modhera operates 24 hours with solar energy. North Gujarat is reaping the benefits of solar power. The government's rooftop solar policy, encouraging solar installation on individual homes, not only provides free electricity but also allows individuals to sell excess electricity back to the government. We have worked in this direction, ensuring that people not only get free electricity in their homes but also have the opportunity to sell surplus electricity to the government. In the past, people had to pay for electricity, but now the people of Gujarat can sell electricity. We are progressing in this direction.
Friends,
A significant amount of work has been done for the railways today, with Gujarat receiving projects worth more than 5,000 crores. The Mehsana-Ahmedabad dedicated corridor, a massive project, is underway, and its inauguration has taken place. It is going to benefit this region immensely. This will enhance connectivity to ports such as Pipavav, Porbandar, and Jamnagar. The development pace of Gujarat will increase, benefiting farmers, livestock keepers, and industries. This, in turn, opens up the possibility of expanding industries in the region. Logistics hubs and large storage sectors are expected to emerge in North Gujarat, providing significant strength to the logistics sector.
My family members,
In the past 9 years, approximately 2500 kilometers of the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors have been completed. This benefits everyone here, be it passenger trains or freight trains, and arrangements have been made for its benefits to reach the last station. The advantage of the freight corridor is that trucks and tankers carrying goods take a considerable amount of time and are expensive when transported on roads. Now, with the dedicated freight corridor, the speed will increase, and large trucks loaded with goods can be transported on trains. In Banas, you might have seen trucks loaded with milk being transported on top of trains. This saves time, prevents spoilage of milk, and helps increase the income of farmers. Tankers carrying milk from the farmers in this region are reaching up to Palanpur, Haryana, and Rewari.
Friends,
With the doubling of the Viramgam-Samakhiali railway line on the Kadosan Road, Bahucharaji rail line will also benefit from improved connectivity, ensuring faster movement of vehicles. Friends, the possibilities are vast in North Gujarat as far as tourism is concerned. Vadnagar, with its historical significance similar to Kashi, has become an immortal city. Just like Kashi, Vadnagar has retained its population through every era. After Kashi, Vadnagar is a city that has never faced destruction. The excavation work has revealed significant historical findings, attracting tourists from around the world. We should take full benefit from this tourism. The rail line connecting Rajasthan and Gujarat through the Taranga Hill and Ambaji-Abu Road railway line is going to be a game-changer, and its expansion from here is going to be extensive. The broad-gauge line will connect directly to Delhi from here, linking with the nation. This connectivity will lead to the development of the tourism sector in places like Taranga, Ambaji, and Dharoi. The industrial development in this region, coupled with the growth of the tourism sector, will be greatly influenced by this railway line. It will provide excellent rail connectivity up to Ambaji, making travel easier for pilgrims from Delhi, Mumbai, and all across the country.
My family members,
You may recall that I used to discuss Kutch. There was a time when no one wanted to take Kutch's name, and today Kutch is echoing in the world with the celebration of the Rann Utsav. The tourists preferring best village tourism prefer our Dhordo. Similarly, our Nadabet (Indo-Pak border village) is also going to emerge as a major tourism center and we need to promote it as well. My point is that today, as I am among you, I am here among the new youth generation, I would like to tell you that we are working for the bright future of Gujarat, the bright future of the country, and there are dedicated efforts for the overall well-being of Gujarat. I will take the blessings of the soil of Gujarat, from where I have grown, and move forward with a new strength. I will work much harder than before, at a pace much faster than before because your love and blessings are my energy and strength. The dream for Gujarat and the country is to be a developed nation by 2047 when we celebrate 100 years of independence, standing shoulder to shoulder with the world's major nations. We have undertaken significant efforts for this vision. I am here among all the respected senior people and family members of this land, seeking your blessings so that I can work with full dedication, accomplish more, and contribute wholeheartedly to this aspiration. With this expectation, speak with me.
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Thank you very much!
Disclaimer: The speech originally given by the Prime Minister is essentially in the Gujarati language and has been translated here.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী মেহসানাদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
30 OCT 2023 8:04PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়,
ভারত মাতা কী জয়,
করি তৌরে, অদোমগী খোঞ্জেল অম্বাজী ফাওবা য়ৌনবা খরা হৌনা লাউবীয়ু।
ভারত মাতা কী জয়,
ভারত মাতা কী জয়,
ফম্পাক অসিদা ফম্বীরিবা গুজরাতকী মীয়াম্না নুংশিবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই, অতোপ্পা মন্ত্রি পুম্নমক, সন্সদকী ঐগী মরুপশিং অমসুং গুজারকী BJPগী প্রসিদেন্ত ভাই সি আর পাতিল, MP অমসুং MLA পুম্নমক। তহশীল পঞ্চায়ত অমসুং জিলা পঞ্চায়তকী সদস্য পুম্নমক অমসুং মশিং য়াম্না লাকপীরিবা ঐগী নুংশিরবা গুজরাতকী ইমুং মনুংশিং।
অদোমগী খাক্রিয়া তপ্পা কমদৌবীরি? অহানবদা ঐহাক্না গুজরারকী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং সরকারবু ঐহাক্না মফম অসিদা নখোয়গী নরক্তা লাক্নবগী খুদোংচাবা পীবীবগীদমক থাগৎচরি। ঐগী স্কুলগী মরুপশিংগী শক্তমশিং উবা ফংজবা অসি ঐগী লাইবক ফবা মীকুপ অমা ওইরি। নখোয়গী নকশিন্নবা ফংজবা অমসুং নখোয়গী দর্শন তৌবা ফংজবা, নখোয়গী য়ুমগী শুমাংদা লাকপা ফংজবা, অরিবা হৌখ্রবা মতমশিংসু নৌহৌনা নীংশিংহল্লি, লমদম অসিগী অমসুং ঐবু শেম্বীরকপা মীয়ামগী ঐনা লমন তোনশিল্লিবা অসি শীংনবা খুদোংচাবা ফংবা খুদিং ঐগী ৱাখলনা অপেনবা পোকই। ঙসিগী মীফম অসি অরোমদা ঐগী লমন শীংনবা খুদোংচাবা অমা ওইরি। ঙসি ওক্তোবর 30 অমসুং হয়েং ওক্তোবর 31 নুমিৎ অনিমক ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক য়াম্না ইথোল পীনীংঙাই ওইবা নুমিৎশিংনি, ঙসি অসি নীংতম ইহৌদা ত্রাইবেলশিংবু লমজিংবীখিবা অমসুং ব্রিতিশরশিংগা মুক্নখিবা গোবিন্দ গুরুজীগী মপোক কুমওন তারি। অমসুং হয়েং অসিনা সরদার বল্লভভাই পতেলগী মপোক কুমওন তারি। ঐখোয়গী মীরোলনা সরদার সাহেবতা চাউনা ইকাই খুম্নবা উৎখি, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম, স্তেচু ওফ য়ুনিতী শাখি অমসুং তুংদা লাক্কদবা মীরোলশিংদা সরদার সাহেবকী মীতম অসি উরগনি, মখোয়গী কোক নোন্না চৎলরোই, মখোয়না কোক ৱাংনা থাংগৎতুনা চৎলগনি। গুরু গোবিন্দজীনা মাগী পুন্সি চুপ্পা ইমা ভারতকী নীংতম ইহৌগীদমক অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইগী শেবগীদমক কত্থোককী, শেবা অমসুং লাইবক নীংবা অসি অদুক্কী মতিক হেনখিবনা কত্থোকপগী চৎনবী অমা শেমখি। অমসুং মহাক মশামক্না কত্থোকপগী খুদম ওইখি, মমাং চহিদা ঐগী সরকারনা জাতিগী থাক্তা মধ্য প্রদেশ-গুজরাতকী ত্রাইবেলনা তাবা মফমদা গুরু গোবিন্দজী নীংশিবা ওইবা মনগর ধাম শাখি অমসুং মসিবু অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংশিং,
মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না মা অম্বেগী খুয়া খাদা থৌনিবগী খুদোংচাবা ফংজখি, মা অম্বেগী ফজবা অসি উবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই, মমাং চয়োলদা নোয়না শেংদোকপগী থবক চত্থখি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। খেরালু নত্ত্রগা অম্বাজী কৌগেরা নখোয়না অমসুং নখোয়গী সরকারনা স্বচ্ছতাগী কেম্পেন চত্থবগীদমক ঐহাক্না থাগৎচরি। মা অম্বেনা নখোয়বু মতম চুপ্পদা থৌজালবীবা ওইরসনু। মফম অদুদা গব্বর চীংবু শেমগৎলিবা মওং, মফম অদুদা উবা ফংলিবা ফজবা অমসুং ঙরাং ঐহাক্না মন কী বাত্তসু পনখ্রে। অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক পাইখৎলি। ঙসি মা অম্বরগী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঐহাক্না লুপা করোর লিশিং 6রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। প্রোজেক্ত অসিনা লৌমীশিংবুসু শক্তি পীরগনি। নোর্থ গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লৈবাক্কা শম্নহন্নবা কন্নেক্তিবিতী নীংথিনা শীজিন্নরগনি। মেহসানাগী অকোইবদা লৈরিবা জিলা পুম্নমক, পাতন, বনস্কন্থা, সবরকন্থা, মহিসগর, খেদা, অহমদাবাদ, গান্ধীনগর ওইরবসু চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসিনা কান্নবা পীরগনি। মীয়ামগী নুংঙাইনবা থবক খোঙজেল য়াংশিনবা অসিনা মরম ওইরগা সেক্তর অসিগী চাউখৎ-থৌরাংনা হকথেংননা কান্নবা পীরগনি। ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসিগীদমক গুজরাত মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচনীংই।
ঐগী নুশিরবা ইমুং-মনুংশিং,
ঙসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাং অসি মালেম পুম্বদা ঙাংনরি। মসি থোক্লি নত্ত্রগা থোক্তে হৌনা হায়বীয়ু। মালেম পুম্বদা ভারগী চাউখৎ-থৌরাংগী মরমদা ঙাইনৈ নত্ত্রগা ঙাংনদে। ভারতনা হন্দক্তা থাদা চন্দ্রয়ান থাখিবা নখোয়না উবা ফংখি। ভারতনা য়ৌখিবা অদু মালেমগী কনাগুম্বা অমত্তা য়ৌবা ঙমখিদে। G-20 অসি ভারতনা মরম ওইরগা ঙাংনরিবা অসিসুম্না মমাংদা অমুক্তা ঙাংনখিদ্রি। G-20গী মরমদা খঙদবা, 20-20 ক্রিকেৎকী মরমদা খঙদবা মীওই অমত্তা লৈরমলোই। G-20গী মরমদা মীয়াম্না খঙনবা এনভাইর্নমেন্ত অমস শেমখি। G-20দা ভারতকী কাচিন কোয়া খুদিংদা মালেমগী লুচিংবশিংনা চখি অমসুং অরোইবদা দিল্লীদা ভারতকী মতিক ময়াই, ভারতকী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বশিং উবা ফংখি। মালেমনা অঙকপা পোক্নখি, মালেমগী লুচিংবশিংনা ভারতকী মরমদা খঙনীংবা পোকখি। মালেম পুম্বনা ভারতকী শক্তি অমসুং তৌবা ঙম্বশিং উবা ফংখি। ঙসি ভারত্তা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না শেমগৎলক্লি। লম্বী, রেল নত্ত্রগা এয়রপোর্ত ওইরবসু ঙসি ভারত অমসুং গুজরাতকী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। চহি কয়াগী মমাংদা মসিগী মমি উরমদে। ঙসি অসিগুম্বা অচৌবা থবক অমা পাইখৎলি অদুবু ইচেল-ইনাওশিং, নখোয়না ৱাফম অমদি মুম্না খঙই মদুদি অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎলি, ৱারেপশিং অসি থৌনা লৈনা লৌরি অমসুং গুজরাত্তা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। অমসুং নখোয়না খঙই মদুদি নখোয়গী নরেন্দ্র ভাইনা লাকপনি প্রধান মন্ত্রীনা লাকপা নত্তে হায়না ফাওরমগনি। মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা করিবু লৈরুনি নখোয়না খঙই মদুদি নরেন্দ্র ভাইনা ৱাশক অমা শকখ্রবদি মদু ঙাকই। অমসুং নখোয়না ঐবু য়াম্না মুন্না খঙই মদুদি ঙসি লৈবাক অসিদা চাউখৎ-থৌরাং খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি অমসুং মালেমদা মসিবু ঙসি থাগৎনরি অমসুং খন্নরি। মসিগী শক্তি অসি করিদা য়ুম্ফম ওই নখোয় খঙব্রা? মালেমদা ঙসি থাগৎনরি। মসিগী হৌরফম নখোয় খঙব্রা? মসি লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াগী শক্তি অদুনি, তংদু লৈতবা সরকার অমা শেমহনখিবনা ওইরি। মতম শাংনা গুজরাত্তা তংদু লৈতাবা সরকার অমা লৈবা অমসুং মপুং ফানা মেজোরিতী ফংবা সরকার অমা লৈবা অসি গুজরাত্তা ঐখোয়না থেংনখ্রে মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অমগী মথংদা অমা ৱারেপশিং লৌবা ঙমখি অমসুং গুজরাতনা মসিদগী কান্নবা ফংখি। নেচরেল রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা লৈবা মফমদা করিগুম্বা কনাগুম্বনা মচানুপী থাজগদবা ওইরবদি মহাক্না শরুক 100 থোক্না খনগনি। ঈশিং ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নরিবা মফম অসি ঙসিদি চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। মতম অমদা অকোইবা দাইরী নত্তনা অতোপ্পা মফম অমত্তা লৈরমখিদে। অমসুং ঙসিদি ঐখোয়গী অকোইবদা চাউখৎ-থৌরংগী অনৌবা মফম কয়া লৈরে, মতম অদুদি থক্নবা ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নরমখি। ঈথৈ লৌখোংগী ঈশিং অসি নোর্থ গুজরাতকী অয়াম্বা মফমফা অৱাবা মায়োক্নরমখি। অমসুং ফুত লিশিং তরানিথোইগী মখাদা ঈশিং লৈখিবনা ত্যুবৱেলসু ফুনখি, ত্যুবৱেল অদু হঞ্জিন-হঞ্জিন থীংজিনবা মথৌ তাখি অমসুং মোতোর অদু হঞ্জিন হঞ্জিন য়ারক্তে। অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লাকখি অমসুং ঐখোয়না অৱাবা অসি কোকহনবা ঙমলে। মমাংদা লৌমিশিংনা অৱাবগা লোয়ননা মহৈ-মরোং থারমখি। নোর্থ গুজরাতকী ফীভমদা অহোংবা লাকহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়না নোর্থ গুজরাত নৌনা শেমগৎকনি, তুরেল চাউখৎহনগনি, অমসুং ত্রাইবেলগী মফম শেমগৎকনি। অমসুং মসিদা মরু ওইবা থবক অমা তৌখি, কন্নেক্তিবিতীদা মীৎয়েং চংখি। ৱাতর সপ্লাই, ইরিগেসন ওইরবসু মদুদা মীৎয়েং চংখি। লৌউশিংউগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক শক্তি মপুং ফানা শীজিন্নখি। মসিনা মরম ওইদুনা গুজরাত অসি ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তগী মাইকৈদা তপ্না-তপ্না চংশিল্লক্লি। অমসুং ঐখোয়গী পান্দম অসি নোর্থ গুজরাতকী মীয়ামদা মফম অসিদা থবক ফংহনবনি। ঐহাক্না লাইরিক তম্লিঙৈ মতমদা ঐখোয়না খুঙ্গংদা লৈরিবা মীওই অমা হেক্তদা করি তৌরি হায়না হঙবদা ওজা ওইরি হায়না খুমলকই। মহাক অদুনা কচ্ছতা থবক তৌই হায়না খুমলকখি। খুঙ্গংশিং অদুদগী ওজা অনি নত্ত্রগা মঙানা গুজরাতকী তোর্বান মনাক্তা লৈবা মফম অমদা থবক তৌরমখি। মরমদি মফম অসিদা থবক ফংলমদে ঙসিদি ইন্দস্ত্রীগী ফিরালনা ৱাংনা পাইরি। নর্মদা অমসুং মাহি তুরেলগী ঈশিংনা ঐখোয়গী লৌবুকশিংদা হৌজিক্তি য়ৌরে। ইমা নর্মদাগী মীংখৈ শোনরম্বা অদু ঙসিদি ইমা নর্মদানা য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌরে। ঙসি চহি 20-25গী নহারোলনা মখোয়গী মমা-মপাশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবা কয়া য়াম্না মায়োক্নরম্বগে খঙলরোই। ঙসি ঐখোয়না খুদোংচাদবা অমত্তা লৈতবা গুজরাত অমা শেম্বা ঙম্লে। সুলম-সুফলম স্কিম অসিবু নোর্থ গুজরাতকী লৌমীশিংনা থাগৎনরকখি। সুজলম-সুফলমগীদমক মখোয়না লম পীরকখি। কেনেল কিলোমিতর 500গী ময়া শেমখি। ঈশিং চেনবা হৌদুনা ৱাতর লেবেল ৱাংখৎলকখি। সবরমতিগী ঈশিংনা মফম অসিগী মীয়ামদা য়ৌহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি। ঐখোয়না বরেজ তরুক শাখি, ঐখোয়না মখোয়গীদমক থবক পাইখৎখি অমসুং ঙসি বরেজ অমা শঙ্গাবগী থবক পাঙথোক্লি। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল ইনাওশিং অমসুং খুঙ্গং চা কয়ানা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ইরিগেসন স্কিমশিং অসিনা থবক তৌখি অদুবু হৌখিবা চহি 20-22গী মমাংদগী নোর্থ গুজরাত্তা ইরিগেসনগী স্কোপ অসি শরুক কয়া হেনগৎলকখি। অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই মরমদি ঐহাক্না নোর্থ গুজরাতকী মীয়ামদা ঐখোয়না স্প্রিঙ্কল ইরিগেসন তৌগনি হায়না অহানবা লাউথোকখিবদা মীয়াম্না ঐঙোন্দা য়াম্না শানখি, মসিদা করি তৌগদোইনো সর হায়না হায়রমখি। হৌজিক্তি নোর্থ গুজরাতকী জিলা খুদিংমক্না স্প্রিঙ্কল ইরিগেসন, মাইক্রো ইরিগেসন অমসুং অনৌবা তেক্নিকশিং পাইখৎলি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা নোর্থ গুজরাতকী লৌমীশিংনা মহৈ মরোং মখল কয়া থবা ঙমলে। ঙসি বনাসকান্থাদা লম তাকা 70রোম মাইনর ইরিগেসন তৌরি। গুজরাতকী অকংবা রিজন পুম্বনা ইরিগেসন অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীগী মতেংনা কান্নবা ফংলি। অৱাবা কয়াগা লোয়ননা হিংলমখিবা অমসুং অৱাবা ফীভমদা মহৈ-মরোং থারমখিবা লৌমীশিংনা ঙসিদি গেহু, কাস্তর, অমসুং চানা থারি অমসুং অনৌবা মহৈ-মরোং থানবা মাইকৈদা চংশিল্লি। অমসুং রবীগী মহৈ-মরোংশিং থাবা হৌরে অমসুং মহাক্কী ফেন্নেল, জীরা অমসুং ইদবগোলবু মফম খুদিংমক্তগী থাগৎনরকখি। কোবিদকী মতুংদা মালেমদা পোৎ অনিগী মরমদা খন্নখি অমনা ঐখোয়গী য়াইঙং অমসুং অতোপ্পা অদুনা ঐখোয়গী ইসবগোল। ইসবগোলগী চাদা 90 অসি ঙসি নোর্থ গুজরাত্তা প্রোসেস তৌই। মীরৈবাকশিংদগী ইসবগোল অসি পাম্নরি। মীয়াম্না ইসবগোল শীজিন্নবসু হেনগৎলক্লি। ঙসি নোর্থ গুজরাতনা উহৈ, মনা-মশিং অমসুং অলুশিং পুথোকপদা খুমাং চাউশিল্লি। অলু, কজর, হৈনৌ, হৈক্রু, কম্ফোই, পুংথোন, চমপ্রা কয়া লৈখ্রে। ঐখোয়না মখোঙদগী হৌনা থবক পাইখৎখি মসিনা মরম ওইদুনা নুংঙাইবা পুন্সি অমা হিংবা ঙম্লি। নোর্থ গুজরাতকী অলু অসি মালেমনা পাম্নরি। ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিঙৈ মতমদা সেন্ত্রেল কম্পনীশিংনা লাকখি, ঙসি নোর্থ গুজরাত্তা এক্সপোর্ত তৌবা য়াবা ক্বালিতীগী অলুশিং পুথোক্লি। ঙসিদি ফ্রেঞ্চ ফ্রাইস অমসুং মাগী প্রদক্তশিং অসি মপালদা চৎপা হৌরে। ঙসি দিসাগী অলু, ওর্গানিক ফার্মিংগী হব ওইরক্লি অমসুং মসিগী অখন্নবা দিমান্দ লৈ। বনাসকান্থাদা অচৌবা অলুগী প্রোসেসিং প্লান্তশিং ইনস্তোল তৌখি, মসিনা ঐখোয়গী লৈঙোইগী লমদম অসিদা কান্নবা পীরি। মহেসানাদা শাখিবা এগ্রো ফুদ পার্ক অসিনা বনাসকান্থাদা লৈবা মেগা ফুদ পার্ক শাবগী থবক খুমাং চাউশিনহল্লি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
গুজরাত্তা ঐগী ইমা-ইপানা মকোক্তা ঈশিংগী চফু পুদুনা কিলোমিতর 5-10 চৎলমখি। ঙসি য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং লাকপা হৌরে, ঐগী গুজরাতকী ইমা-ইপাদগী খক্তা থৌজাল ফাবতা নত্তনা ভারত পুম্বদা লৈরিবা ইমা-ইপাশিংগী থৌজাল ফংজরি। ঈশিংগুম্বা তঙাই ফবদবশিং, তোইলেৎ গুম্বা ফেসিলিতীশিং, জলক্রান্তিগুম্বা কেম্পেন অসিনা মাংদা চংশিনহল্লি। মসিগী সিস্তেম অসি ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী লমজিং মখাদা শেমগৎখি। য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং য়োকশিন্নবা কেম্পেন চত্থখি। মসিনা মরম ওইরগা গুজরাতকী ইমুংশিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌবা ঙমখি, ভারতকী য়ুমশিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী থবক চত্থরি। ত্রাইবেলগী মফম ওইগেরা, চীংগী মফম ওইগেরা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং য়োকশিনবগী কেম্পেন চত্থদুনা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমখি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংশিং,
দাইরী সেক্তরদা ঐগী ইচে-ইচলশিংগী থৌদাং চাউখি, ঐগী গুজরাত্তা দাইরীশিং চল্লাইরিবা অসি ঐগী ইমা-ইপা কয়ানা কন্না হোৎনরমখিবা অদুগী মহৈনি অমসুং দাইরী সেক্তর খুমাং চাউশিল্লকপনা ঙসি য়ুমগী ইনকমসু স্তেবল ওইবা ঙমলে। মসিদা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা চাউনা শরুক তমখি। মখোয়না লুপা করোর লাখ 50 রোমগী শঙ্গোমগী বিজিনেস লাইনা তৌবা ঙম্লি। অনৌবা বেতিনরী হোস্পোতাল কয়া নোর্থ গুজরাত্তা শাগৎলক্লি, মসিগী মরম অসি মাগী শক্তি অদু খঙবননি। ঐখোয়না শাশিংগী হকশেলদা মীৎয়েং চংলি অমসুং খ্বাইদগী ফবা সর্ভিস পীরি অমসুং ঐখোয়গী শা-শনশিংগী মিল্ক প্রদক্তিবিতী হেনগৎহল্লি। অমমরোমদা ঐখোয়না শন মরি থম্বগী মহুৎ মদুনা পীবা শঙ্গোম অদু শন অনিনা পুথোকপা ঙমহল্লি। হৌখিবা দিকেদ অনি অসিদা ঐখোয়না অনৌবা ভিলেজ দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতী 800 হেন্না গুজরাত্তা শেমখি। ঙসি বনা দাইরী, দুধসগর দাইরী, সবর দাইরী ওইরবসু মসিনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খূমাং চাউশিল্লি। অমসুং লৈবাক অমসুং মালেম পুম্বদগী মীয়াম্না দাইরী মোদেল অসি য়েংবা লাক্নরি। শঙ্গোমগা লোয়ননা ঐখোয়না লৌমীশিংনা অতোপ্পা পোত্থোকশিং ফংজনবা অচৌবা প্রোসেসিং সেন্তরসু শারি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
দাইরী সেক্তরগী লৌমীশিংনা শা-শন অসি মখোয়গীদমক কয়া য়াম্না মগুন লৈবা লননো হায়বা খঙই অমসুং লৌমীশিংগী লাইবস্তোক অসি ঙাকশেন্নবা কোবিদ মনুংদা শা-শনগীদমক মোদীনা তীকা লেম্না ফংহনখি। নখোয়না নচানুপানা থবক অসি পাঙথোক্লি, মহাক্না মীওইবা খক্তা নত্তনা শা-শনশিংবু তীকা থাদোক্লি। অমসুং লুপা করোর লিশিং 15 চংনা শা-শনশিং লেম্না তীকা থাবগী থবক চত্থরি। মফম অসিদা লৌমীশিং অমসুং শা-শন মশিং য়াম্না লৈ মরম অসিদা ঐখোয়না মখোয়নদা মখোয়গী শা-শনশিং তীকা থাদোক্নবা হায়খি মসি মখোয়গী পুন্সিগীদমক য়াম্না কান্নগনি। মরুপশিং শঙ্গোম খক্তা নত্তনা শনথীসু করবার তৌগদবনি, মসিদগী লৌমীশিংনা ইনকম লাকহনগদবনি। গোবরধনগী অচৌবা থবক অমা পাইখৎলি। ঐখোয়গী বনাস দাইরীদা ঐখোয়না শনথীগী CNG প্লান্তসু ইনস্তোল তৌবা হৌখ্রে। গোবরধন প্লান্ত অসি ঙসি মফম খুদিংদা ইনস্তোল তৌরি। বাইওগ্যাস, বাইও CNGগী থবক হৌরি অমসুং লৈবাক অসিদা অচৌবা বাইও ফ্যুল কেম্পেন অমসু চত্থরি মসিনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা শাগী ৱেস্ততগীসু ইনকম ফংলগনি। ঐখোয়না শনথীদগী মৈ শুংনবা থবক্কী মাইকৈদসু চংশিল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংশিং,
নোর্থ গুজরাতনা ঙসি চাউখৎপগী পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্বগী মরম অসি অয়ুক নুমিদাং খাইদনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎপননি। দিকেদ খরগী মমাংদা এখোয়না নোর্থ গুজরাত্তা ইন্দস্ত্রী অমত্তা লাকপা ঙমলোই খলমখি অদুবু ঙসিদি বিরমগাম অপুনব মফমদা, মন্দলদগী হৌরগা বহুচরাজী ফাওবা লাক্তুনা মহেসানাগী মাইদা চংশিল্লকপা উবা ফংলি। নোর্থ গুজরাতকী মাইকৈদা লাক্তুনা রন্ধপুররোমদা চংশিল্লক্লি। য়েংবীয়ু ওতোমোবাইল ইন্দস্ত্রীনা মফম অসিদা পাকথোক চাউথোরক্লি। মন্দলগী অপুনবা ওতোমোবাইল ইন্দস্ত্রী অসিনা মরম ওইদুনা মতম অমদা অতোপ্পা মফমদা চৎনরম্বা অদু ঙসিদি মপালদগী নোর্থ গুজরাত্তা থবক্কীদমক লাক্নরি। চহি তরাগী মনুংদা ঐখোয়না ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। ঙসি ইন্দস্ত্রী অসি শরুক অনি ওইরে। মসিগা লোয়ননা ফুদ প্রোসেসিং, ফার্মাস্যুতিকেল্স, অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং ইন্দস্ত্রীশিং মেহসানাদা দিবেলপ তৌবা হৌরক্লি। বনাসকান্থা অমসুং সবরকন্থানা সেরামিক্সকী মাইকৈদা চংশিল্লি। ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা সরদারপুরগী লৈপাক অসি সেরামিক শাবগী লৌই হায়না তাখি। ঙসিদি থবক অদু মফম অসিদা ওইনা চত্থরি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংশিং,
লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লৈবাক অসিনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী শকলোন্দা শক্তি লৈরবা মেদিয়মগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লিগনি। অমসুং মসিদা নোর্থ গুজরাতনা চাউনা শরুক তমগনি। মফম অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং থোরক্লি। অমসুং মফম অসি মরু ওইবা সোলর ইনর্জী ওইনা শকখঙলি। নখোয়না মোধেরাদা সুর্য় গ্রাম উরম্লগনি অদুবু নোর্থ গুজরাতনা নুমিৎকী শক্তিগা লোয়ননা হৈশীংনা মাংদা চংশিল্লি। অহানবদা পাদনদা সোলর প্লান্ত অমা শাখি অমসুং মতুংদা বনাসকান্থাদা অমসুং হৌজিক্না মোধেরানা নোংমদা পুং 24 সোলর ইনর্জীনা চল্লাইরি। নোর্থ গুজরাতনা সুর্য় শক্তিগী শক্তিগী কান্নবা লৌরি। সরকারগী রুফতোপ সোলর পোলিসী, কনাগুম্বগী য়ুমথক্তা সোলর থমদুনা মশাগী য়ুমদা লেম্না মৈ ফংলগনি। অদুবু মৈ অসি সরকারদসু য়োনবা য়াগনি, মাইকৈ অসিদা থবক পাইখৎলি। মমাংদা শেল পীদুনসু মৈ ফংলমদে অদু গুজরাতকী মীয়াম্নদি মৈ য়োনবা য়ারি।
মরুপশিং,
ঙসি রেলৱেজকীদমক থবক কয়া পাইখৎলি। গুজরাতনা লুপা করোর লিশিং 5 হেনবগী প্রোজেক্তশিং ফংখি। মহেসানা-অহমদাবাদকী মরক্তা দেকিকেতেদ কোরিদোরগী অচৌবা থবক পাইখৎলি, মসিনা চাউনা কান্নবা ফংলগনি, মসিসু শঙ্গাখ্রে। মসিনা পিপাবা, পোর্বন্দর, জামনগরগী হীথাংফমশিংগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লি। অমসুং গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেলসু হেনগৎলক্লগনি। লৌমীশিং, শা-শন লোইবশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা মসিদগী কান্নবা ফংলগনি মরমদি মফম অসিদা ইন্দস্ত্রী পাকথোক চাউথোক্নবা খুদোংচাবা খুদিংমক লাক্লি। নোর্থ গুজরাত্তা লোজিস্তিক্সকীদমক হব শাগনি, স্তোরেজকীদমক অচৌবা সেক্তরশিং শাগদবনি, মসিগীদমক চাউনা শক্তি পীরগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
হৌখিবা চহি 9দা 2500 কিমিগী ইস্ত অমসুং ৱেস্ত দিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর শাবা লোইখ্রে। পেসেঞ্জর ত্রেন নত্ত্রগা গুদস ত্রেন ওইরবসু মীপুম খুদিংমক্না মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি অমসুং মসিগী কান্নবশিং অসি অরোইবা স্তেসন ফাওবা ফংলগনি। ফ্রৈত কোরিদোরশিংগী কান্নবা অসি করিগুম্বা ত্রকশিং অমসুং তেঙ্করশিংনা লম্বীদা পুবদা চংলম্বা মতম অমসুং শেল অদু হন্থহল্লগনি। দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরনা অচৌবা গারীশিং অমসুং ত্রকশিং ত্রেনদা হাপ্পা য়ারগনি। বনাসতা শঙ্গোম পুবদা ত্রকনা রিৱারী য়ৌরি। মসিনা মতম ওইদুনা মতম কনবা ঙমখি, শঙ্গোল মাংবসু হন্থহন্দুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহল্লি। লৌমীশিংগী শঙ্গোমগী তেঙ্করশিংনা পালনপুর, হরিয়ানা অমসুং রিৱারী য়ৌরি।
মরুপশিং,
শরুক অনি হেন্না পাকথোক্লবা করোসন রোদ, বহুচারাজি রেলৱে লাইন অমসুং বিরমগম সমাখিয়ানি রেলৱে লাইন অসিনা মসিগী কন্নেক্তিবিতী অসিদগী কান্নবা ফংলগনি, ত্রেনশিংনা খোংজেল য়াংনা চেনবা ঙম্লগনি। মরুপশিং অৱাংথংবা গুজরাত্তা মাইগ্রেসন তৌবগী মপুংফানা ওইথোকপা লৈ, নখোয়গী য়ুমথংনবদা লৈরিবা কাশি অসি বাদনগরগুম্না মরুওইবা মফম অমা ওইরগনি, কাশিং অসি চাংদম্ননবা লৈত্রবা মফম অমনি, কাশিদা মীওই অমত্তা লাক্তবা মতম অমত্তা লৈখিদ্রি, মতম পুম্বদা মফম অসিদা মীওই কয়া তিন্দুনা লাক্লি, মসিগী মথংদা অমাং অতা থোকহনখিদ্রিবা বাদনগর অসি ওইগদৌরিবনি। মসি পুম্নমক অসি এক্সকেবেসন্দা ফংখিবনি, মালেম পুম্বগী মীওই কয়ানা লমকোইবা ওইনা লাক্কদৌরিবনি, ঐখোয়গী থবক্তি মসিগী তুরিজম অসিদগী রাজস্থান অমসুং গুজরাতপু শম্নহল্লিবা তরঙ্গা চিংশাং, অম্বাজি-অবু রোদতগী খুদোংচাবা লৌহৌবনি। মরুপশিং মসিগী রেলৱে লাইনশিং অসিনা লন্থুম কয়ামরুমদা অহোংবা পুরকপা ঙম্লগনি, মসি মফম অসিদগী পাকথোকপা হৌগদৌরিবনি। ব্রোদরিজ লাইন অসি মফম অসিদগী হকথেংননা দিল্লী য়ৌবা ঙমগদৌরিবনি। মসিনা লৈবাক অসিবু শম্নহনবা ঙমগদৌরিবনি, মসিনা মরম ওইরগা তরঙ্গা, অম্বাজি, ধরোই হায়রিবা তুরিজমগী মফম খুদিংমক্তা চাউখৎ থৌরাংগী পুরকপা ঙমগদৌরিবনি। মসিগী রেলৱে লাইন অসিনা ইন্দস্ত্রিএল দিভেলপমেন্ততা অমসুং মফম অসিগী তুরিজম সেক্তর চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগদৌরিবনি। মসিগা লোয়ননা অম্বাজি ফাওবা খ্বাইদগী ফরবা রেল কন্নেক্তিবিতী লৈবা ঙম্লগনি। দিল্লী, মুম্বাই অমসুং লৈবাক অসিগী মফম পুম্বদগী লাইনীংবা কয়ানা মফম অসিদা লাইনা লাকপা ঙম্লগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঐহাক্না কচ্ছকী মতাংদা ঙাংবদু নখোয়না নিংশিংলম্বা য়াই। কনাগুম্বা অমনা কচ্ছকী মতাংদা ৱারী শাবা পামদবা মতম অমা লৈরম্মি অদুবু ঙসিদি কচ্ছতা পাংথোক্লিবা রনোতসব অসিনা ধোর্দোগী মালেমদা সকিগী থৌরম পাংথোক্লি। মালেমগী খ্বাইদগী ফজবা খুঙ্গং অসিগী ধোর্দো অসি লমকোইবশিংনা পাম্নৈ। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী নদাবেত অসিসু নুমিৎ খরনিগী মতুংদা পাংথোক্লগনি, মসি ঐখোয়না মাংলোমদা পুগদবনি। ঐহাক্না হাবনিংলিবদি ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী মরক্তা তিনবা মতমদা, ঐহাক্না হৌগৎলক্লিবা জেনরেসন অসিগী মরক্তা তিনবা মতমদা গুজরাতকী অফবা তুংলমচৎ অমা পুরক্নবা ঐখোয়না ঙসি হোৎনরি। গুজরাতকী অফবা তুংলমচৎ অমগী, লৈবাক অসিগী অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক ঐহাক্না ঐহাক্কী পোক্নফম লমদম, ঐহাক্না চাউজরকপা লৈপাক লৈহাউ অসিগী থৌজালগা লোয়ননা ঐহাক্না অনৌবা থৌনা অমগা লোয়ননা ঐহাক্না মমাংদা হোৎনখিবা অদুদগী শরুক কয়া হেন্না হোৎনগনি। ঐহাক্না চাউখৎ থৌরাংগী থবক অসি মমাংদা পাংথকখিবা অদুদগী হেন্না খোঙজেল য়াংনা পাইখৎকনি মরমদি নখোয়না নুংশিবীবা অমসুং থৌজাল অসি ঐহাক্কী থৌনা লিংজেলনি। গুজরাত অমসুং লৈবাক অসিগী মংলান অসি 2047দা লৈবাক অসিগী নিংখা তম্বগী চহি 100শুবা মতম লৈবাক অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবনি। মসি মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা ঙমগদবনি। ঐখোয়না মসিগীদমক থবক পাইখৎপা হৌরে। মালেম অসিগী ঐহাক্কী মকোকথোংবশিং অমসুং মরী মতাশিং, ঐহাক্না নখৌবগী মরক্তা তিল্লরে, ঐহাক্না থৌনা লৈনা, অঙম্বা থাক্তা, কত্থোকপগা লোয়ননা থবক পাইখৎপা ঙম্নবা ঐহাকপু থৌজাল পীবীয়ু, মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
দিসক্লেমর – প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা অশেংবা ৱারোল অসি গুজরাতিদনি, মসিনা মদুগী ৱাহন্থোক্নি