Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development initiatives in Mehsana, Gujarat
30 OCT 2023 8:04PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
What happened? Speak a bit louder so that your voice reaches even Ambaji.
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Present on the stage are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai, along with all other ministers, my colleagues in the Parliament, the President of the Gujarat BJP, C.R. Patil, other Members of Parliament, legislators, members of the tehsil and district panchayats, and a large number of my dear family members from Gujarat.
How's my Khakharia Tappa doing? First of all, I express my gratitude to the Chief Minister and the government of Gujarat for giving me the opportunity to be among you and have this moment of seeing familiar faces from my school days. Meeting all of you and revisiting old memories when I step into your homes brings immense joy and satisfaction. Accepting the debt of the land and the people who have made me warms my heart whenever I get the chance. So, today is an occasion for me to acknowledge this debt. Today, i.e. October 30, and tomorrow, October 31, both days are inspirational for all of us. Today is the death anniversary of Govind Guruji, who led the Adivasis (tribal communities) in the struggle for independence and defeated the British. And tomorrow is the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
Our generation has expressed profound respect for Sardar Saheb, and the heads of the coming generations will not be bowed but their heads will be held high when they see the Statue of Unity. Each person standing at the feet of Sardar Saheb will not bow their heads; their heads will be held high. That work has been done there. Guru Govindji devoted his entire life to the service of Mother India in the struggle for independence and in the service of the Adivasi community. His dedication to service and patriotism was so intense that he established the tradition of sacrifices. He himself became a symbol of sacrifice. I am pleased that my government has established the Mangarh Dham in memory of Guru Govindji, which is in the tribal belt of Madhya Pradesh and Gujarat. We celebrate his memory at the national level.
My dear family members,
I had the opportunity to seek blessings at the feet of Maa Amba before I came here. I was delighted to see the radiance of Maa Amba and the splendor of her place. I've heard that you have been actively involved in cleanliness for the past week. I extend my congratulations to you and the colleagues of the government for the cleanliness campaign at Ambaji. May the blessings of Maa Amba always be upon us. I also mentioned it in my Mann Ki Baat program yesterday the way development work is happening at the Gabbar Hill, the grandeur it is displaying. Truly extraordinary work is being done. The blessings of Maa Amba, along with the inauguration of development projects worth almost 6,000 crores today, are a momentous occasion. This project is aimed at strengthening the fate of farmers. It is an excellent use of connectivity for the development of North Gujarat by connecting it with the country. All the districts around Mehsana, be it Patan, Banaskantha, Sabarkantha, Mahisagar, Kheda, Ahmedabad, Gandhinagar, are a treasure trove of development projects. The rapid pace of work will directly benefit the development of this region, bringing happiness to so many people. I want to congratulate the people of Gujarat for the development work.
My dear family members,
The global discourse today revolves around the development story of Bharat. Is it happening or not? Say it loudly. Is the entire world discussing whether Bharat is progressing or not? And you must have seen Bharat recently successfully landed Chandrayaan on the moon. Even a person from a village, someone who hasn't even been to school, aged 80-90, feels that Bharat has done something significant by reaching the moon. No other country in the world has reached where our Bharat has. Among the G20 nations, perhaps there hasn't been as much discussion as there has been about the achievements of Bharat. No person can claim not to know about the G20. Even if they don't know about T20 cricket, but such an environment has been created where everyone knows about the G20.
Leaders from around the world went to different corners of Bharat during the G20 summit, and the world was amazed witnessing the glory of Bharat and the capabilities of its people. The leaders from around the world developed curiosity about Bharat in their minds. The entire world is watching the strength and capability of Bharat. Today, modern infrastructure is being built at an unprecedented rate in Bharat. Whether it's roads, railways, or airports, investments are happening in every corner of Bharat and Gujarat. It was hardly there just a few years ago, my friends.
Today, monumental work is happening. But you know one thing very well, my brothers and sisters. You are well aware of the significant development projects and the courageous decisions being made in the last few years. The work has been carried out efficiently and swiftly, contributing to Gujarat's advancement. Today you would not be feeling that the Prime Minister of the country has come among you. You would be feeling that your own Narendra Bhai is amongst you. What could be better than this? Once Narendra Bhai makes a commitment, he ensures its fulfillment.
As you all know, the rapid development happening in the country today is leading to the applause and discussions worldwide. The root cause of that is the power of millions and millions of people in this country who have established a stable government in the country. And we have the experience in Gujarat. We were able to make one decision after another in Gujarat due to the stability of the government and due to the majority in Gujarat. As a result, Gujarat has benefited from it. In areas where there was a shortage of natural resources, if someone had to give his daughter, he would think a hundred times. The region, which was grappling with water scarcity, today it's progressing on the path of development. In its roots lies the strength. There was a time when we had nothing but a dairy. And today there is development all around. At that time, the issue was the scarcity of drinking water. There was no irrigation water, and a significant portion of North Gujarat was stuck in a dark zone. The water level was deep, almost a thousand to twelve hundred feet below the ground. The tube wells would often get clogged, and the motors would frequently break down. We faced numerous challenges, but we emerged victorious from those difficulties.
Earlier, farmers struggled to get even one good harvest. Today, they have the assurance of two or three harvests, my friends. Faced with this situation, we resolved to transform life in North Gujarat. We aimed to revitalize North Gujarat, expand the river, and bring about a transformation in the tribal areas. We took significant steps in this direction and emphasized connectivity. Whether it was about water supply or irrigation, we prioritized it. We invested our full effort in the development of agriculture. As a result, Gujarat is gradually progressing towards industrial development.
Our goal was to provide employment to the people of North Gujarat itself. When I was studying, if you asked anyone in a village what they did, they would say, "I am a teacher." If you inquired further, they would say, "I work in Kutch." In many villages, two or five teachers would often go to work on the outskirts of Gujarat. This was because there was no employment here. Today, the flag of industry is flying high. Narmada water, the water that used to flow into the sea, has now reached our fields. Mentioning Mother Narmada brings a sense of holiness, and today Mother Narmada has reached every household.
The youth of 20-25 years today probably doesn't know the hardships their parents faced. Gujarat has been transformed to a state where they might not witness any difficulties. We initiated the Sujalam-Sufalam scheme, and I repeatedly express my gratitude to the farmers of North Gujarat for providing the land for it. A canal of approximately 500 kilometers was constructed without any legal disputes. People donated land for the canal, and water started flowing, raising the water level. Such an arrangement has been made so that maximum water is provided to the Sabarmati region. We constructed six barrages. We worked for it. And the inauguration of one of these barrages has taken place today. This is going to significantly benefit farmers and hundreds of villages.
My family members,
The irrigation projects have indeed been effective. However, the irrigation coverage in North Gujarat has increased several times in the last 20-22 years. I'm delighted that when I initially told the people of North Gujarat that we would need to adopt drip irrigation, they were skeptical and resistant. They would pull my hair, get angry, and ask, "What good will come out of this?" Now, every district in North Gujarat has started using drip irrigation, micro-irrigation, and new techniques, resulting in improved possibilities for various crops for North Gujarat farmers. Today, almost 70 per cent of Banaskantha has adopted micro-irrigation. The benefits of such irrigation and new technology are also reaching the drought-prone areas of Gujarat. Where farmers once struggled and crops barely thrived, today, wheat, castor, and chickpeas have given way to a variety of new crops. They are now cultivating Rabi crops and cash crops like ‘Saunf’(fennel), ‘Jeera’ (cumin), and ‘Isabgol’ (psyllium husk) are being hailed all around. You'll remember Isabgol.
After the outbreak of COVID, the world discussed two things—‘Haldi’ (turmeric) and our Isabgol. Today, 90 per cent of the world's Isabgol is processed in North Gujarat, and it is gaining recognition internationally. Its usage is increasing among people. Today, North Gujarat is advancing in the production of fruits, vegetables, and potatoes. Everything from potatoes and carrots to mangoes, amla, pomegranates, guavas, and lemons is being grown here. We have undertaken tasks that are deeply rooted, ensuring a sustainable future for generations to come. And it's because of these efforts that we are living a prosperous life. And the potatoes from North Gujarat are gaining fame worldwide. When I was here (as Chief Minister), central companies used to come to inquire about potatoes, and today, export-quality potatoes are being produced in North Gujarat. French fries made from these potatoes are now being exported abroad. Today, Deesa is emerging as a hub of potatoes and organic farming with a growing demand. Large processing plants for potatoes have been established in Banaskantha, benefiting the farmers who have turned the sandy soil into gold. An Agro Food Park was established in Mehsana, and we are now progressing to establish a Mega Food Park in Banaskantha.
My family members,
In North Gujarat, my sisters and mothers used to travel 5-10 kilometers with pots on their heads to fetch water. Today, water is flowing into our homes through taps. I've always received the blessings of my sisters and mothers, and not only in Gujarat but I cannot even imagine the extent of the blessings received from sisters and mothers across every corner of Bharat. The basic facilities like water and toilets, the campaign for water conservation, all of this has progressed under the leadership of the sisters. We have also laid special emphasis on the campaigns to provide water to every household and water conservation. As a result, water is reaching homes in Gujarat, and the work of providing water to homes across Bharat is ongoing. The ‘Har Ghar Jal’ campaign has transformed the lives of millions, whether in tribal areas, hilly regions, or small villages.
My dear family members,
The significant involvement of my sisters in the dairy sector is noteworthy. It can be said that the operation of our Gujarat dairies is a result of the hard work put in by my mothers and sisters. Due to the development in the dairy sector, there is now stability in the household income, with a substantial contribution from my mothers and sisters. Despite not having a massive setup, their strength lies in managing a straightforward business of 50 lakh crores of milk. Last year, hundreds of new animal hospitals were established in North Gujarat, a testament to our understanding of its importance. We are focusing on maintaining the well-being of animals, ensuring they receive quality care, and aiming to increase our livestock's milk production. By doing so, we are progressing without the need to keep four animals for the same amount of milk that can be obtained from two. In the past two decades, we have formed more than 800 new cooperative dairy societies in Gujarat. Whether it's Banas Dairy, Dudhsagar Dairy, Sabar Dairy, their unprecedented expansion is remarkable. People from both within the country and abroad come to witness our dairy model. In addition to milk, we have established large processing centers to provide farmers with other products as well.
My family members,
Farmers in the dairy sector are well aware of the significant wealth that livestock represents for them. Just as in the case of COVID, where Modi Saheb sent free vaccines and saved countless lives, your son has worked not only for people but also for the vaccination of animals. A campaign for free vaccination of animals worth approximately 15 thousand crore rupees is underway. I request a vast number of farmers and livestock keepers who are here to ensure that their animals are vaccinated, as it is highly beneficial for their lives. Vaccination should be done. Not only does milk sell, but now there is also a business in cow dung, providing additional income to farmers. We are actively involved in the Gobar Dhan initiative, contributing to the nationwide effort. In Banas Dairy, we have even started a CNG plant using cow dung. Gobar Dhan plants are now being set up everywhere. The beginning of bio-gas and bio-CNG is happening, and a significant biofuel campaign is also running in the country. This is generating income from the waste produced by my farmers' fields, and work is also progressing in generating electricity from cow dung. We are advancing in the direction of making electricity from cow dung.
My dear family members,
The progress that North Gujarat is experiencing today is a result of continuous development efforts day and night. A few decades ago, we thought that no industries could thrive in North Gujarat. However, now the entire region, from Viramgam to Mandal, and from Bahucharaji to Mehsana, is witnessing industrial growth. This industrial growth is happening in North Gujarat and also in Randhanpur. The automobile industry has expanded throughout this area, from Mandal to Bahucharaji, providing employment opportunities. Previously, people from North Gujarat had to go outside for jobs, and now people from other places are coming to North Gujarat for employment. Such is the situation now. This transformation has occurred within ten years of industrialization. Today the income has doubled. There is also development in the pharmaceutical and engineering industries in Mehsana. Banaskantha and Sabarkantha are advancing in the direction of ceramics. When I was young, I used to hear that the soil around Sardarpur was taken out for ceramics. Today, efforts are being made to utilize that land for ceramic production.
My dear family members,
The country is set to progress significantly through green hydrogen in the near future, with a substantial contribution from North Gujarat. New employment opportunities are emerging in this sector, and now the region is gaining recognition as a crucial hub for solar energy. You've witnessed it in Modhera, the Solar Village, but now the entire North Gujarat is rapidly advancing with the power of solar energy. First in Padana, then the construction of a solar plant in Banaskantha, and now Modhera operates 24 hours with solar energy. North Gujarat is reaping the benefits of solar power. The government's rooftop solar policy, encouraging solar installation on individual homes, not only provides free electricity but also allows individuals to sell excess electricity back to the government. We have worked in this direction, ensuring that people not only get free electricity in their homes but also have the opportunity to sell surplus electricity to the government. In the past, people had to pay for electricity, but now the people of Gujarat can sell electricity. We are progressing in this direction.
Friends,
A significant amount of work has been done for the railways today, with Gujarat receiving projects worth more than 5,000 crores. The Mehsana-Ahmedabad dedicated corridor, a massive project, is underway, and its inauguration has taken place. It is going to benefit this region immensely. This will enhance connectivity to ports such as Pipavav, Porbandar, and Jamnagar. The development pace of Gujarat will increase, benefiting farmers, livestock keepers, and industries. This, in turn, opens up the possibility of expanding industries in the region. Logistics hubs and large storage sectors are expected to emerge in North Gujarat, providing significant strength to the logistics sector.
My family members,
In the past 9 years, approximately 2500 kilometers of the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors have been completed. This benefits everyone here, be it passenger trains or freight trains, and arrangements have been made for its benefits to reach the last station. The advantage of the freight corridor is that trucks and tankers carrying goods take a considerable amount of time and are expensive when transported on roads. Now, with the dedicated freight corridor, the speed will increase, and large trucks loaded with goods can be transported on trains. In Banas, you might have seen trucks loaded with milk being transported on top of trains. This saves time, prevents spoilage of milk, and helps increase the income of farmers. Tankers carrying milk from the farmers in this region are reaching up to Palanpur, Haryana, and Rewari.
Friends,
With the doubling of the Viramgam-Samakhiali railway line on the Kadosan Road, Bahucharaji rail line will also benefit from improved connectivity, ensuring faster movement of vehicles. Friends, the possibilities are vast in North Gujarat as far as tourism is concerned. Vadnagar, with its historical significance similar to Kashi, has become an immortal city. Just like Kashi, Vadnagar has retained its population through every era. After Kashi, Vadnagar is a city that has never faced destruction. The excavation work has revealed significant historical findings, attracting tourists from around the world. We should take full benefit from this tourism. The rail line connecting Rajasthan and Gujarat through the Taranga Hill and Ambaji-Abu Road railway line is going to be a game-changer, and its expansion from here is going to be extensive. The broad-gauge line will connect directly to Delhi from here, linking with the nation. This connectivity will lead to the development of the tourism sector in places like Taranga, Ambaji, and Dharoi. The industrial development in this region, coupled with the growth of the tourism sector, will be greatly influenced by this railway line. It will provide excellent rail connectivity up to Ambaji, making travel easier for pilgrims from Delhi, Mumbai, and all across the country.
My family members,
You may recall that I used to discuss Kutch. There was a time when no one wanted to take Kutch's name, and today Kutch is echoing in the world with the celebration of the Rann Utsav. The tourists preferring best village tourism prefer our Dhordo. Similarly, our Nadabet (Indo-Pak border village) is also going to emerge as a major tourism center and we need to promote it as well. My point is that today, as I am among you, I am here among the new youth generation, I would like to tell you that we are working for the bright future of Gujarat, the bright future of the country, and there are dedicated efforts for the overall well-being of Gujarat. I will take the blessings of the soil of Gujarat, from where I have grown, and move forward with a new strength. I will work much harder than before, at a pace much faster than before because your love and blessings are my energy and strength. The dream for Gujarat and the country is to be a developed nation by 2047 when we celebrate 100 years of independence, standing shoulder to shoulder with the world's major nations. We have undertaken significant efforts for this vision. I am here among all the respected senior people and family members of this land, seeking your blessings so that I can work with full dedication, accomplish more, and contribute wholeheartedly to this aspiration. With this expectation, speak with me.
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Bharat Mata ki – Jai,
Thank you very much!
Disclaimer: The speech originally given by the Prime Minister is essentially in the Gujarati language and has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ମେହେସାଣାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
30 OCT 2023 8:04PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
କ’ଣ ହେଲା, ଟିକେ ଏତେ ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ ଯେପରି ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ମଂଚ ଉପରେ ବିରାଜମାନ ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭାଜପାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାଇ ସି.ଆର ପାଟିଲ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଗଣ ଏବଂ ବିଧାୟକ ଗଣ । ତହସିଲ ପଂଚାୟତ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପଂଚାୟତର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଗୁଜରାଟର ପରିବାରଜନ ।
କିପରି ଅଛି ମୋର ଖାଖରିଆ ଟପ୍ପା, ପ୍ରଥମେ ତ’ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହାଶୟ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ, ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସି ଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ସ୍କୁଲ ସମୟର କେତେ ହିଁ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ଚେହେରା ମୋତେ ଦିଶୁଥିଲା, ମୋ ପାଇଁ ଏହା ସୌଭାଗ୍ୟର ମୁହୂର୍ତ ଥିଲା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା, ଘର ଅଗଣାକୁ ଆସିଥିବାରୁ ମୋର ସବୁକିଛି ପୁରୁଣା କଥା ସ୍ମରଣ ଆସୁଛି ଏବଂ ପୁରୁଣା ଅନୁଭୂତି ସତେଜ ହୋଇ ଉଠୁଛି, ଯେଉଁ ମାଟି ଏବଂ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଋଣ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ, ମନକୁ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆଜି ଏହା ମୋର ସାକ୍ଷାତ ଋଣ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ପାଇଁ ମୋ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ସୁଯୋଗ । ଆଜି ୩୦ ଅକ୍ଟୋବର ଏବଂ ଆସନ୍ତା କାଲି ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର, ଏହି ଦୁଇଟି ଦିନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ପ୍ରେରଣାର ଦିନ, ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ଯିଏ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଯିଏ ଇଂରେଜ ସରକାରଙ୍କୁ ଉଚିତ ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ, ହେଉଛି ଏଭଳି ସଂଗ୍ରାମୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଜୀଙ୍କର ପୁଣ୍ୟ ତିଥି । ଆଉ ଆସନ୍ତା କାଲି ହେଉଛି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଆମର ପିଢ଼ୀ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିମା ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ଉଚିତ ଅର୍ଥରେ ହିଁ ଆମ୍ଭେମାନେ ବହୁତ ଉଚ୍ଚ ଶ୍ରଦ୍ଧା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛୁ । ଆଉ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ମୂର୍ତି ଦେଖିବେ ତେବେ ଆପେ ଆପେ ସେମାନଙ୍କର ମୁଣ୍ଡ ନଇଁବ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରକୁ ହୋଇଯିବ । ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ମୁଣ୍ଡ ଉପରକୁ କରି ଠିଆ ହେବେ, ସେମାନେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବେ ନାହିଁ, ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ମାଆ ଭାରତୀଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଙ୍ଘର୍ଷରେ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସେବାରେ, ସେବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତି ଏତେ ତୀବ୍ର ଥିଲା ଯେ ବଳିଦାନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିଦେଲା । ଆଉ ସେ ସ୍ୱୟଂ ନିଜେ ବଳିଦାନୀମାନଙ୍କର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଗଲେ, ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ମୋ ସରକାର ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ମାନଘର ଧାମ ଯାହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ- ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଛି, ତାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥାପିତ କରି ତାହାକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ,
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମାଆ ଅମ୍ବେଙ୍କ ପାଦତଳେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ହେଲି ଯେ ଅମ୍ବେ ମାଆଙ୍କର ସୁନ୍ଦରତା ଦେଖି, ଅମ୍ବେ ମାଆଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ସୁନ୍ଦରତା ଦେଖି, ମୁଁ ତ’ ଶୁଣିଥିଲି ଯେ ଗତ ସପ୍ତାହରୁ ଆପଣମାନେ ସଫାଇ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଥିଲେ । ଖେରାଲୁ କୁହନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଅମ୍ବାଜୀ କୁହନ୍ତୁ, ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭିଯାନରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମାଆ ଅମ୍ବେଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସଦା ସର୍ବଦା ଆମ ଉପରେ ରହିଥାଉ, ସେଠାରେ ଯେପରି ଗବ୍‌ବର ପାହାଡ଼ର ବିକାଶ ହେଉଛି, ଯେଉଁ ଭବ୍ୟତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଆଉ ମୁଁ ଗତକାଲି ମନ୍ କୀ ବାତ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ତାହାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି । ବାସ୍ତବରେ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ମାଆ ଅମ୍ବେଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ତା’ ସହିତ ଆଜି ପାଖାପାଖି 6 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟର ଲୋକାର୍ପଣ ପାଇଁ ଆଜି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି କୃଷକମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି । ସମଗ୍ର ଉତର ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ହେଉଛି ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରୟୋଗ । ଆମର ମେହେସାଣାର ଆଖପାଖରେ ଯେତେ ମଧ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ଅଛି, ସେ ହୁଏତ ପାଟଣା ହେଉ, ବନାସକାଣ୍ଠା ହେଉ, ସାବରକାଣ୍ଠା ହେଉ, ମହିସାଗର, ଖେଡ଼ା, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗାନ୍ଧିନଗର ହେଉ, ଏତେ ବଡ଼ ଗନ୍ତାଘର ରହିଛି ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର । ଏବେ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଖୁସି ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିବା କାରଣରୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶକୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ,
ଭାରତର ବିକାଶର ଚର୍ଚ୍ଚା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ହେଉଛି । ହେଉଛି କି ହେଉ ନାହିଁ, ଟିକେ ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିକାଶର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି କି ହେଉ ନାହିଁ । ଆଉ ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଏବେ ଆମ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ଚନ୍ଦ୍ରମା ବା ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ନେଇ ପହଂଚାଇ ଦେଲା । ଗାଁର ଲୋକ ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ ଯିଏକି ସ୍କୁଲ ମଧ୍ୟ ଯାଇ ନ ଥାଆନ୍ତୁ, 80-90 ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇ ସାରି ଥାଆନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ ଏଭଳି ଲାଗୁଛି ଯେ ଭାରତ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଆଉ ଭାରତକୁ ଚନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ପହଂଚାଇ ଦେଲା । ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ କେହି ମଧ୍ୟ ଯାଇ ପହଂଚି ନାହାଁନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଭାରତ ପହଂଚିଛି ଭାଇ । G-20ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୋଧହୁଏ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇ ନ ଥିବ, ଯେତିକି ଭାରତ କାରଣରୁ G-20 ଜି ର ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି । କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏପରି ନ ଥିବେ, ଯାହାଙ୍କୁ କି, G-20 ଜି କଥା ଜଣା ନ ଥିବ, କ୍ରିକେଟରେ 20-20 ବିଷୟରେ ଜଣା ନ ଥିବ, କିନ୍ତୁ G-20 ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣାଥିବ ଏପରି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଗଲା । G-20 ରେ ବିଶ୍ୱର ନେତା ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ଗଲେ, ଆଉ ଶେଷରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବୈଭବ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଦେଖିଲେ, ବିଶ୍ୱ ଚକିତ ହୋଇଗଲା ବନ୍ଧୁଗଣ, ସାରା ବିଶ୍ୱର ନେତାମାନଙ୍କ ମନରେ ଭାରତକୁ ନେଇ କୌତୁହଳ ଜାଗ୍ରତ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଉ ତାଙ୍କର କ୍ଷମତାର ପରିଚୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖା ଯାଉଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ଗୋଟିଏରୁ ବଳି ଆଉ ଗୋଟିଏ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ସଡ଼କ, ରେଳ କିମ୍ବା ବିମାନବନ୍ଦର ହେଉ, ଆଜି ଯେତେ ମଧ୍ୟ ନିବେଶ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ, ଗୁଜରାଟର କୋଣ- ଅନୁକୋଣରେ ହେଉଛି । ଆଜିଠାରୁ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହାର ନାଁ ଗନ୍ଧ ନ ଥିଲା ବନ୍ଧୁଗଣ। ଆଜି ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ ଗୋଟିଏ କଥା ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ଯେ ବିକାଶର ଯେଉଁ ବଡ଼- ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ସାହସର ସହିତ ଯେଉଁ ସବୁ ନିଷ୍ପତି ନିଆ ଯାଉଛି ଆଉ ଗୁଜରାଟ, ଯିଏ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେଥିରେ ବିଗତ ସମୟରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଲାଗୁ ନ ଥିବ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ଲାଗିବ ଯେ ଆମର ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହାଠାରୁ ଭଲ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଭାଇ, ଆଉ ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କୁ ଆପଣ ଚିହ୍ନନ୍ତି, ଯେ ଯଦି ସେ ଥରେ ସଂକଳ୍ପ କରି ନିଅନ୍ତି ତେବେ ତାହାକୁ ପୂରଣ କରି ହିଁ ରହନ୍ତି । ଆଉ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି, ଆଜି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱରେ ବାଃହ ବାଃହ ଏବଂ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ତାହାର ମୂଳରେ କେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି ଜଣାଅଛି, ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଜୟ- ଜୟକାର ହେଉଛି ତାହାର ମୂଳରେ କେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି ଭାଇ, ଏହି ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ଜନତାଙ୍କର ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶରେ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଆଉ ଆମେ ତ’ ଗୁଜରାଟର ଅନୁଭବୀ ରହି ଆସିଛୁ, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ଥିର ସରକାର ରହିଥିବା କାରଣରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁମତର ସରକାର ରହିଥିବା କାରଣରୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତି ନେଇ ପାରିଛୁ ଆଉ ତାହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟକୁ ହୋଇଛି । ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସଂସାଧନର ଅଭାବ ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ ଯଦି କିଏ ନିଜର ଝିଅ ଦେବାକୁ ଚାହିଁବେ ତେବେ 100ଥର ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ, ଜଳର ସଙ୍କଟ ସହିତ ଲଢ଼ୁଥିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର, ତାହା ଆଜି ବିକାଶର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି । ତାହାର ମୂଳରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ବୁଲିବାଲି କରି ଗୋଟିଏ ଡାଏରି, ତା’ ଛଡ଼ା ଆମ ପାଖରେ କିଛି ନ ଥିଲା । ଆଉ ଆଜି ତ’ ଆମର ଚାରି ପାଖରେ ବିକାଶର ନୂଆ- ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର, ସେହି ସମୟରେ ପିଇବା ପାଣିର ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ନା ହିଁ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ପାଣି ଥିଲା, ପ୍ରାୟତଃ ସମଗ୍ର ଉତର ଗୁଜରାଟର ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ଧକାର ଜୋନକୁ ଫସି ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଆଉ ସେଥିରେ ପାଣି ମଧ୍ୟ ତଳେ, ହଜାରେ- ବାର ଶହ ଫୁଟ ତଳେ, ଟ୍ୟୁବୱେଲ ବା ନଳକୂଅ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ, ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା, ବାରମ୍ବାର ଟ୍ୟୁବୱେଲ ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ମୋଟର ମଧ୍ୟ ବିଗଡ଼ି ଯାଉଥିଲା । ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ବଂଚୁଥିଲେ, ଏହିସବୁ ଅସୁବିଧାରୁ ଆମେ ସବୁ ବାହାରି ଆସିଛୁ । ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ କଷ୍ଟରେ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ମିଳୁଥିଲା । ଆଜି ଦୁଇ- ଦୁଇଟି, ତିନି- ତିନୋଟି ଫସଲ ମିଳିବାର ଗ୍ୟାରେଂଟି ମିଳିଯାଇଛି ବନ୍ଧୁଗଣ । ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ଯେ ଉତର ଗୁଜରାଟର ଜୀବନ ବଦଳାଇବୁ । ଉତର ଗୁଜରାଟର କାୟାକଳ୍ପ କରିବୁ, ସମୁଦ୍ରର ବିସ୍ତାର କରିବୁ ଆଉ ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରର କାୟାକଳ୍ପ କରିବୁ । ଆଉ ସେଥିରେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ଆଉ ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ । ପାଣିର କଥା ହେଉ, ଯୋଗାଣ କଥା ହେଉ, ସିଂଚନ ହେଉ ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଲୁ । ଏହି କାରଣରୁ ଏବେ ଗୁଜରାଟ ଧୀରେ- ଧୀରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଆଉ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଉତର ଗୁଜରାଟରେ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହିଠାରେ ରୋଜଗାର ମିଳୁ । ନଚେତ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ପାଠ ପଢ଼ୁଥିଲି, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଗାଁରେ କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ପଚାରିବେ, କ’ଣ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ କହୁଥିଲେ ଶିକ୍ଷକ ଅଛି । ପଚରାଯାଉଥିଲା ତେବେ କହୁଥିଲେ ଯେ କଚ୍ଛରେ ଚାକିରୀ କରୁଛି । ବଡ଼ଭାଗର ଗାଁ ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇ- ପାଂଚ, ଦୁଇ- ପାଂଚ ଶିକ୍ଷକ ଗୁଜରାଟର କୂଳରେ କେଉଁଠିକୁ ଚାକିରୀ କରିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ । କାହିଁକି ନା ଏଠାରେ ରୋଜଗାର ନ ଥିଲା, ଆଜି ଉଦ୍ୟୋଗର ପତାକା ଲହରାଉଛି । ନର୍ମଦାର ପାଣି, ମହିର ପାଣି ଯାହା ସମୁଦ୍ରକୁ ଯାଉଥିଲା, ଏବେ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତରେ ପହଂଚିଛି । ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ ନାମ ସ୍ମରଣ ମାତ୍ରେ ହିଁ ପବିତ୍ରତା ମିଳିଥାଏ, ଆଜି ମାଆ ନର୍ମଦା ଆମର ଘରେ- ଘରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି । ଆଜି 20-25 ବର୍ଷ ବୟସର ଯେଉଁ ନବ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି ନା’ ସେମାନଙ୍କୁ ହୁଏତ ଜଣା ମଧ୍ୟ ନ ଥିବ ଯେ ତାଙ୍କ ମାଆ- ବାପା କେତେ ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ଜୀବନ ବିତାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ ଆମେ ଏହିଭଳି ଗୁଜରାଟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ସୁଜଳାମ୍‌- ସୁଫଳାମ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଉତର ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ, ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ଥରରେ ହିଁ ସୁଜଳାମ୍‌- ସୁଫଳାମ୍ ପାଇଁ ଜମି ଦେଇ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରାୟତଃ 500 କିଲୋମିଟର କେନାଲ, ଗୋଟିଏ ହେଲେ ମଧ୍ୟ କୋର୍ଟ- କଚେରୀ ମାମଲା ହୋଇ ନାହିଁ । ଲୋକମାନେ ଜମି ଦେଲେ, ମାଟି କେନାଲ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଗଲା, ପାଣି ବୋହିବାକୁ ଲାଗିଲା ଆଉ ଜଳର ସ୍ତର ଉପରକୁ ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲା । ସାବରମତୀର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପାଣି ଏହି ଅଂଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ ଏହିଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆମେ ଛଅଟି ବ୍ୟାରେଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କାମ କରିଛୁ ଆଉ ଆଜି ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାରେଜର ଲୋକାର୍ପଣର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହାର ବଡ଼ ଲାଭ ଆମର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଆଉ ହଜାର- ହଜାର ଗାଁକୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଜଳସେଚନର ଏହିସବୁ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ହିଁ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ 20-22 ବର୍ଷରେ ଉତର ଗୁଜରାଟର ଜଳସେଚନର ବ୍ୟାପକତା ପ୍ରାୟତଃ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ିଯାଇଛି । ଆଉ ମୁଁ ତ’ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆରମ୍ଭରେ ମୁଁ ଉତର ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲି ଯେ ଆମକୁ ଫୁଆରା (ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର) ଜଳସେଚନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ମୋର ଚୁଟିକୁ ଟାଣୁଥିଲେ, ରାଗୁଥିଲେ, କହୁଥିଲେ ସାହେବ ଏଥିରେ କ’ଣ ହେବ । ଏବେ ମୋର ଉତର ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଫୁଆରା (ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର) ଜଳସେଚନ, ଲଘୁ ଜଳସେଚନ ଆଉ ନୂତନ କୌଶଳ ଆପଣାଇବାକୁ ଲାଗିଛି ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଉତର ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଫସଲ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଜି ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ଭଳି ଅଂଶରେ ଲଘୁ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏତିକି ହିଁ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କାରଣରୁ ଯେଉଁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି, ତାହାର ଲାଭ ଆମର ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟର ଶୁଷ୍କ ଅଂଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । ଯେଉଁଠାରେ କେବେ କୃଷକ କଷ୍ଟକରି ଜୀବନ ଯାପନ କରୁଥିଲା, ବହୁ କଷ୍ଟ କରିବା ପରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିଲା, ସେ ଆଜି ଗହମ, ଅରଣ୍ଡ, ଚଣାର ଏଥିରେ ଅଳ୍ପ- ଅଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ କରି ସେଥିରୁ ବାହାରକୁ ଆସି ଅନେକ ନୂତନ ଫସଲ ଆଡ଼କୁ ବଢ଼ିଛି । ଆଉ ରବି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଲାଗିଛି, ଆଉ ଆପଣ ତ’ ପାନମଧୁରୀ, ଧଳା ଜିରା, ଇସବଗୁଲର ଜୟ ଜୟକାର ଚାରି ଆଡ଼େ ପଡ଼ୁଛି ଭାଇ । ଇସବଗୁଲ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେଥିବ, କୋଭିଡ଼ ପରେ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ କଥା ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା, ଗୋଟିଏ ଆମର ହଳଦୀ ଆଉ ଅନ୍ୟଟି ଆମର ଇସବଗୁଲ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଆଜି 90 ପ୍ରତିଶତ ଇସବଗୁଲ, ତାହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉତର ଗୁଜରାଟରେ ହେଉଛି । ଆଉ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଇସବଗୁଲର ଗୁଣଗାନ କରାଯାଉଛି । ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଇସବଗୁଲର ବ୍ୟବହାର ବଢ଼ୁଛି । ଆଜି ଉତର ଗୁଜରାଟ ଫଳ, ପନିପରିବା, ଆଳୁ ଏସବୁର ଉତ୍ପାଦନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆଳୁ ହେଉ, ଗାଜର ହେଉ, ଏପରିକି ଆମ୍ବ, ଅଁଳା, ଡାଳିମ୍ବ, ପିଜୁଳି, ଲେମ୍ବୁ କ’ଣ କ’ଣ ସବୁ ହେଉ ନାହିଁ । ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହାକୁ ମୂଳରୁ କରିବା ନା’ ତେବେ ପିଢ଼ୀମାନେ ନିସ୍ତରି ଯାଆନ୍ତି, ଏହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କରିଛୁ । ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ଆମେ ଭବ୍ୟ ଜୀବନ ଜୀଉଁଛୁ । ଆଉ ଉତର ଗୁଜରାଟର ଆଳୁ ତ’ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରୁଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଥିଲି ସେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରର କମ୍ପାନୀ ସବୁ ଆସୁଥିଲା ପଚାରିବା ପାଇଁ, ଆଜି ରପ୍ତାନୀ ଗୁଣବତାର ଆଳୁ ଆମର ଉତର ଗୁଜରାଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେବାକୁ ଲାଗିଲାଣି । ତାହାର ଉତ୍ପାଦ ସତ୍ୱାଧିକାର ଆଜି ବିଦେଶକୁ ଯିବାକୁ ଲାଗିଲାଣି । ଆଜି ଡିସାର ଆଳୁ, ଜୈବିକ କୃଷି ତାହାର ହବ୍ ବା କେନ୍ଦ୍ର ରୂପେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଆଉ ତାହାର ବିଶେଷ ଚାହିଦା ହେଉଛି । ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ଆଳୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବଡ଼- ବଡ଼ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଲାଗିଛି, ଯାହାର ଲାଭ ଆମର ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବାଲିଆ ଜମିରୁ ସୁନା ତିଆରି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ମହେସାଣାରେ ଏଗ୍ରି ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲା, ଏବେ ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ମଧ୍ୟ ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ତିଆରି ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଏହି ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ପାଣିର ଗରା ଧରି 5-10 କିଲୋମିଟର ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଆଜି ଘରେ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଆସିବାକୁ ଲାଗିଲା, ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କର ଯେତିକି ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳୁ, ଆଉ ମୋତେ ତ’ ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସବୁବେଳେ ହିଁ ରହି ଆସିଛି, ଆଉ କେବଳ ଗୁଜରାଟ ହିଁ ନୁହେଁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର କୋଣ- ଅନୁକୋଣରୁ ହିଁ ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀଙ୍କର ଯେଉଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଛି ନା’ ତାହାର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ ମୁଁ କରି ପାରିବି ନାହିଁ, କାରଣ ଏହା ଯେ, ପାଣି ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା, ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ସୁବିଧା, ଜଳ ବିପ୍ଳବର ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛୁ । ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଘର- ଘର ପାଣି, ପାଣିର ସଂରକ୍ଷଣର ଅଭିଯାନ, ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଗୁଜରାଟର ଘରେ- ଘରେ ପାଣି ପହଂଚାଇଛୁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଘରମାନଙ୍କରେ ପାଣି ପହଂଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ହର୍ ଘର୍ ଜଲ ଅଭିଯାନ, ଆମର ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଟେକରିୟାଁ ହେଉ, ଛୋଟ- ଛୋଟ ପର୍ବତମାଳା ହେଉ, କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ,
ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗିଦାରୀ ଡାଏରୀ ବା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଛି, ଏଭଳି କହିବି ଯେ ଆମର ଗୁଜରାଟର ଡାଏରୀ ଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ହିଁ ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଫଳରେ ହେଉଛି, ଆଉ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କାରଣରୁ ଆଜି ଘରର ରୋଜଗାରରେ ସ୍ଥିରତା ଆସିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । କିଛି ହୋଇ ନାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ 50 ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଦୁଗ୍ଧର ବ୍ୟବସାୟ ସରଳତାର ସହିତ କରୁଥିବେ ଏହା ହେଉଛି ମୋର ମାଆ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ଶହ- ଶହ ନୂତନ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ତାହାର କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ତାହାର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବୁଝିଛୁ । ପଶୁମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ରହୁ, ଉତମରୁ ଅତି ଉତମ ସେବା ମିଳୁ ଆଉ ଆମର ପଶୁମାନଙ୍କର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉ ସେହି ଆଡକୁ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ । ଦୁଇଟି ପଶୁ ଠାରୁ ଯେତିକି ଦୁଗ୍ଧ ମିଳିଥାଏ, ସେଥିପାଇଁ ଚାରୋଟି ପଶୁ ପାଳିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନ ହେଉ ସେହି ଆଡକୁ ଆମେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶକ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ 800ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଗ୍ରାମ ଡାଏରୀର ସମବାୟ ସମିତି ଆମେ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଆଜି ବନାସ ଡାଏରୀ, ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀ, ସାବର ଡାଏରୀ ହେଉ, ଏହାର ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ବିସ୍ତାର ହେଉଅଛି । ଆଉ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରୁ ଲୋକ ଆମର ଏହି ଡାଏରୀର ମଡେଲକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି । ଦୁଗ୍ଧ ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ମିଳିପାରୁ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବଡ଼- ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରର କୃଷକମାନେ ତ’ ଜାଣିଛନ୍ତି, ପଶୁ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ବଡ଼ ଧନ, ଅଉ କୃଷକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ପଶୁ ଧନ ରହିଛି ନା’ ତାହାର ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଭଳି କୋଭିଡ଼ ସମୟରେ ଏହି ମୋଦୀ ସାହେବ ଟିକା ପଠାଇଲେ ନା ମାଗଣାରେ ଜଣ- ଜଣଙ୍କର ଜୀବନ ବଂଚାଇଲେ ନା । ଆପଣଙ୍କର ପୁଅ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ନୁହେଁ ଆମେ ପଶୁମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଟିକା ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଆଉ ପ୍ରାୟ 15 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ମାଗଣାରେ ଟିକା ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଏଠାରେ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋର କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଏହି ଟିକାକରଣ ଆପଣଙ୍କର ପଶୁମାନଙ୍କର ହୋଇଯାଉ, ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ପାଇଁ ବହୁତ ହିଁ ଉପଯୋଗୀ । ଟିକାକରଣ କରାଇନେବା ଉଚିତ, ବନ୍ଧୁଗଣ ଦୁଗ୍ଧ ତ’ ବିକ୍ରି ହୋଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଏବେ ଗୋବରର ବ୍ୟବସାୟ ହେଉ, ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର ହେଉ, ଗୋବରଧନ ପାଇଁ ଆମେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଅଛୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହେଉଅଛି । ଆଉ ଆମର ବନାସ ଡାଏରୀରେ ତ’ ସିଏନଜିର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଗୋବରରୁ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲାଣି । ଗୋବରଧନ ଯୋଜନାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆଜି ସବୁ ଜାଗାରେ ଲାଗିଲାଣି । ଜୈବ ଗ୍ୟାସ, ଜୈବ ସିଏନଜି ତାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି ଆଉ ଏବେ ତ’ ଦେଶରେ ବଡ଼ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଏହି ମୋର କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତର ପଶୁମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଆବର୍ଜନା ନିଷ୍କାସିତ ହେଉଛି ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ହେଉ ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ଗୋବରରୁ କିଭଳି ବିଜୁଳି ହୋଇ ପାରିବ, ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ,
ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ଆଜି ବିକାଶର ଆଜି ଉଚ୍ଚତାକୁ ଛୁଇଁବାର କାରଣ ହେଉଛି ଦିନରାତି ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । କିଛି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଭାବୁଥିଲୁ ଯେ ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟକୁ କୌଣସି ଶିଳ୍ପ ଆସିପାରିବ ନାହିଁ, ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା ବିରମଗାମ ଠାରୁ ନେଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳ, ମାଣ୍ଡଳଠାରୁ ବାହୁଚରାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଳି ବୁଲି ମେହସାନା ଆଡକୁ ଆସୁଛି । ଆଉ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ଆଡକୁ ଯାଉଛି, ଏହି ପାର୍ଶ୍ୱରେ ରାନ୍ଧାନପୁର ଆଡକୁ ଯାଉଛି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ମାଣ୍ଡଳ, ବାହୁଚରାଜୀ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଶିଳ୍ପ, ସେତେବେଳେ ଏହି ମୋର ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକଙ୍କୁ ଚାକିରୀ ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପହୁଥିଲା, ଆଉ ଆଜି ବାହାରର ଲୋକ ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟକୁ ଚାକିରୀ ପାଇଁ ଆସିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ହିଁ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଶିଳ୍ପାୟନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିଛୁ । ଆଜି ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ମେହସାନାରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହିତ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଶିଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବନସକାଣ୍ଠା, ସାବର କାଣ୍ଠା, ଏହା ତସେରାମିକ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଛୋଟ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଶୁଣିଥିଲି ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାରପୁର ଓ ଆଖପାଖର ମାଟି ସେରାମିକ ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଏହାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରକୁ ଆଣିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାରଜନ,
ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଦେଶ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଭାବେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଉ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଅବଦାନ ବହୁତ ବଡ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଠାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆଉ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଚୟ ସୌର ଶକ୍ତି ଭାବେ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି। ଆପଣମାନେ ମୋଢେରାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରାମ ଦେଖିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଶକ୍ତି ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ତେଜସ୍ବୀ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଥମେ ପାଣ୍ଡଣରେ ଏବଂ ପରେ ବନାସକାଣ୍ଠାରେ ଏକ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋଢେରା ଦିନକୁ 24 ଘଣ୍ଟା ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଚାଳୁଛି । ସୌର ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଲାଭ ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟ ଉଠାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ଯେଉଁ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନର ନୀତି ରହିଛି, ଘରେ ନିଜ ଛାତରେ ସୌର ଶକ୍ତି, ସେଥିରେ ଜଣେ ନିଜ ଘର ପାଇଁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇପାରିବ କିନ୍ତୁ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବଳକା ତଥା ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବ, ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଦେୟ ପିଠ କରି ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ ନଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ ସେହି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବେ, ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଗତି କରୁଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ରେଳବାଇ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଗୁଜୁରାଟରେ 5 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ଗୁଜରାଟକୁ ମିଳିଛି । ମେହେସାଣା- ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିଡର, ଏହା ଏକ ବଡ଼ କାମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହାର ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ପିପାବାଓ, ପୋରବନ୍ଦର, ଜାମନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ଏହା ଦ୍ବାରା ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଗତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଗୁଜରାଟର କୃଷକ, ପଶୁ ପାଳକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସମସ୍ତେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପ ବିସ୍ତାର ହେବାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାଇଁ ହବ୍ ବା କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପାଇଁ ବଡ ସେକ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଏଥିପାଇଁ ବିପୁଳ ଶକ୍ତି ମଳିବାକୁ ଯାଉଛି।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ, ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ 2500 କିଲୋମିଟରର ଅଂଶ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଏକ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ମାଲଗାଡି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାରୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଶେଷ ଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ସୁବିଧା ଏହା ହେଉଛି ଯଦି ଆଜି ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ ଟ୍ୟାଙ୍କର୍ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ନେଇ ସଡ଼କ ପଥରେ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେବ ଏବଂ ଗତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ବଡ- ବଡ ଯାନ ଏବଂ ଟ୍ରକ୍ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଟ୍ରେନ୍ ଉପରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନାସରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ କ୍ଷୀର ନେଇ ଯାଉଥିବା ଏକ ଟ୍ରକ୍ ରେଳ ଉପରେ ଯାଇ ରେୱାଡୀରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହି କାରଣରୁ, ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହୁଏ, କ୍ଷୀର ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ରୋକାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ଟ୍ୟାଙ୍କର୍ ମଧ୍ୟ ପାଲନପୁର, ହରିୟାଣା ଏବଂ ରେୱାଡୀରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଠାରେ ଯେଉଁ କାଡୋସନ୍ ରୋଡ୍, ବାହୁଚରାଜୀ ରେଳ ଲାଇନ ତାହାର ଯେଉଁ ବିରମଗାମ୍ ରେଲୱେ ସାମଖିୟାଣୀ ରେଳ ଲାଇନର ଯେଉଁ ଦେହରୀକରଣ କରାଯାଇଛି, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଏହି ସଂଯୋଗରୁ ମିଳିବ, ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିବ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଆପଣଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀ ବଡନଗର ଯାହାର ଗୁରୁତ୍ୱ କାଶୀ ନଗରୀ ଭଳି, ଗୋଟିଏ କାଶୀ ଅବିନାଶୀ, କାଶୀରେ କୌଣସି ସମୟରେ ଲୋକ ନ ଥିବେ, ଏପରି ହୋଇ ନାହିଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ, ସେଠାରେ ଲୋକ ରହିଛନ୍ତି, କାଶୀ ପରେ ବଡନଗର ହେଉଛି ଏପରି ସହର, ଯାହାର କେବେ ବିନାଶ ହୋଇନାହିଁ । ଉତଖନନ ସମୟରେ ଏହି ସବୁ ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଛି, ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲୋକମାନେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଭାବରେ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଲାଭ ନେବା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏହି ପର୍ଯ୍ୟଟନର ତାରଙ୍ଗା ପର୍ବତ, ଅମ୍ବାଜୀ-ଆବୁ ରୋଡ୍ ରେଳ ଲାଇନ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଅନେକଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହାର ଏଠାରୁ ସଂପ୍ରସାରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ ଏଠାରୁ ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଦେଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ତାରଙ୍ଗା, ଅମ୍ବାଜୀ, ଧରୋଇ, ଏହି ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ବିକାଶିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଏଇ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ତଥା ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ରେଳ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଯାତାୟାତ କରିବା ସହଜ ହେବ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଆପଣମାନେ ହୁଏତ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ମୁଁ କଚ୍ଛ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଥିଲି। ଏଭଳି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କେହି କଚ୍ଛର ନାମ ନେବାକୁ ଚାହୁଁନଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି କଚ୍ଛରେ ରଣୋତ୍ସବ ଧୋରଡୋର ସାରା ଦୁନିଆରେ ଜୟ ଜୟକାର ହେଉଛି । ବିଶ୍ବର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଧୋରଡୋକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଭାବରେ, ଆମର ନଡାବେଟ୍ ମଧ୍ୟ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜୟ ଜୟକାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଅର୍ଥାତ ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ତାହା ହେଉଛି ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନୂତନ ଯୁବ ପିଢୀ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ଆଜି ଆମେ ଗୁଜୁରାଟର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ, ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସଂମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମର୍ପିତ ଗୁଜୁରାଟର କଲ୍ୟାଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଗୁଜୁରାଟର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ, ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଏହା ମୋର ନିଜ ମାଟି, ଯେଉଁ ମାଟି ମୋତେ ବଡ଼ କରିଛି, ତାହାର ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ବାହାରିଯିବି, ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରି ବାହାରକୁ ଆସିବି ଏବଂ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲି, ତାହା ଅପେକ୍ଷା ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବି, ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି, ତାହା ଠାରୁ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି, କାରଣ ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଏହା ହେଉଛି ମୋର ଶକ୍ତି, ଏହା ମୋର ଶକ୍ତି । ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ 2047 ରେ ଦେଶ ସ୍ବାଧୀନତା 100 ବର୍ଷର ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବା ଉଚିତ୍। ବିଶ୍ବର ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶ ସହିତ ସମାନ ହେବା ଉଚିତ୍। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ। ମୋର ଏହି ମାଟିରେ ମୋର ସମସ୍ତ ବୟସ୍କ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କୀୟ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ, ଫଳରେ ମୁଁ ସପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବି, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କରିପାରିବି, ଏହି ଆଶା ସହିତ ଆପଣମାନେ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ,
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।