Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 106th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.10.2023
29 OCT 2023 11:52AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome once again to Mann Ki Baat. This episode is taking place at a time when the entire country is enveloped in the fervour of festivities. Heartiest greetings to all of you on the occasion of the festivals.
Friends, amid the zeal of the festivities, I wish to commence Mann Ki Baat with a news from Delhi itself. At the beginning of this month, on the occasion of Gandhi Jayanti, Khadi witnessed record sales in Delhi. Here at Connaught Place, at a single Khadi store, in a single day, people purchased goods worth over a crore and a half rupees. The ongoing Khadi Mahotsav this month has broken all its previous sales records. You will be pleased to know of another fact that earlier in the country, whereas the sale of Khadi products could barely touch thirty thousand crore rupees; now this is rising to reach almost 1.25 lakh crore rupees. The rise in the sale of Khadi means its benefit reaches myriad sections across cities and villages. Benefiting from these sales are our weavers, handicraft artisans, our farmers, cottage industries engaged in growing Ayurvedic plants, everyone is getting the benefit of this sale… and, this is the strength of the ‘Vocal for Local’ campaign… gradually the support of all you countrymen is increasing.
Friends, today I would like to reiterate one more request to you, and insistently at that! Whenever you travel for tourism; go on a pilgrimage, do buy products made by the local artisans there.
In the overall budget of your travel itinerary, do include purchasing local products as an important priority. Be it ten percent, twenty percent, as much as your budget allows, you should spend it on local and spend it only there.
Friends, like every time, this time too, in our festivals, our priority should be ‘Vocal for Local’ and let us together fulfill that dream; our dream is ‘Aatmnirbhar Bharat’. This time, let us illuminate homes only with a product which radiates the fragrance of the sweat of one of my countrymen, the talent of a youth of my country… which has provided employment to my countrymen in its making. Whatever be our daily life’s requirements, we shall buy local. But you will have to focus on one more thing, this spirit for Vocal for Local, is not limited only to festival shopping and somewhere I have seen, people buy Diwali diyas and then post ‘Vocal for Local’ on social media - No… not at all, this is just the beginning. We have to move ahead a lot, in our country. Now every necessity of life… everything is available. This vision is not limited to just buying goods from small shopkeepers and street vendors. Today India is becoming the world’s biggest manufacturing hub. Many big brands are manufacturing their products here. If we adopt those products, then Make In India gets a fillip and this too is being ‘Vocal For Local’, and Yes, while buying such products, try to insist on the pride of our country, the UPI digital payment system. Make it a habit in life, and share a selfie with that product, or with that artisan, with me on Namo App and that too through a made in India smartphone. I will share some of those posts on Social Media so that other people can also be inspired to be ‘Vocal for Local’.
Friends, when you brighten up your Diwali with products Made In India, Made by Indians; fulfill every little need of your family locally, the sparkle of Diwali will only increase, but in the lives of those artisans, a new Diwali will shine, a dawn of life will rise, their life will become wonderful. Make India self-reliant, keep choosing ‘Make in India’, so that the Diwali of crores of countrymen along with you becomes wonderful, lively, radiant and interesting.
My dear countrymen, 31st October is a very special day for all of us. On this day we celebrate the birth anniversary of our Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel. We Indians remember him, for many reasons and pay our respects. The biggest reason is – his incomparable role in integrating more than 580 princely states of the country. We know that every year on the 31st of October, the main function related to Unity Day takes place at the Statue of Unity in Gujarat. Apart from this, a very special program is being organized on Kartavya Path. You might remember that recently I had urged you to collect soil from every village, every house in the country. After collecting soil from every house, it was placed in a Kalash and then Amrit Kalash Yatras were organized. This soil collected from every corner of the country, these thousands of Amrit Kalash Yatras are now reaching Delhi. Here in Delhi, that soil will be put in an enormous Bharat Kalash and with this sacred soil, ‘Amrit Vatika’ will be built in Delhi. It will remain as a grand legacy of the Amrit Mahotsav in the heart of the country’s capital. The Azadi Ka Amrit Mahotsav, which has been going on for the last two and a half years across the country, will conclude on the 31st of October. All of you together have made it one of the longest running festivals in the world. Be it honouring our freedom fighters or Har Ghar Tiranga, in the Azadi Ka Amrit Mahotsav, people have lent a new identity to their local history. During this period, wonderful examples of community service have also been observed.
Friends, today I am sharing with you another good news, especially to my young sons and daughters, who have the passion, dreams and resolve to do something for the country. This good news is not only for the countrymen, but it is special for you, my young friends. Just two days later, on the 31st of October, the foundation of a very big nationwide organization is being laid and that too on the birth anniversary of Sardar Sahib. The name of this organization is - Mera Yuva Bharat, i.e. My Bharat. My Bharat Organization will provide an opportunity to the youth of India to play an active role in various nation building events. This is a unique effort of integrating the youth power of India in building a developed India.
Mera Yuva Bharat’s website My Bharat is also about to be launched. I would urge the youth – I would urge them again and again that all of you Youth of my country, all you sons and daughters of my country, register on MyBharat.gov.in and sign up for various programs. The 31st of October is also the death anniversary of former Prime Minister Smt Indira Gandhi Ji. I also pay my heartfelt tribute to her.
My family members, our literature is one of the best mediums to deepen the sentiment of the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. I would like to share with you two very inspiring endeavours related to the glorious heritage of Tamil Nadu. I have got the opportunity to know about the famous Tamil writer Sister ShivaShankari Ji. She has done a project - Knit India, through literature. It means - to knit over a common thread and connect the country through literature. She has been working on this project for the last 16 years. Through this project she has translated literature written in 18 Indian languages. She travelled across the country several times, from Kanyakumari to Kashmir and from Imphal to Jaisalmer, so that she could interview writers and poets from different states. Shiv Shankari Ji travelled to different places and published the accounts along with travel commentaries. This is in both Tamil and English languages. There are four big volumes in this project and each volume is dedicated to a different part of India. I am proud of the strength of her resolve.
Friends, the work of Thiru A. K. Perumal Ji of Kanyakumari is also very inspiring. He has done a commendable job of preserving the story telling tradition of Tamil Nadu. He has been engaged in this mission for the last 40 years. For this, he travels to different parts of Tamil Nadu, discovers the folk art forms and makes them a part of his book. You will be surprised to know that till now he has written around a 100 such books. Apart from this, Perumal Ji also has another passion. He likes to research on the Temple culture of Tamil Nadu. He has also done a lot of research on leather puppets, which is benefitting the local folk artists there. Shiv Shankari Ji and A.K. Perumal Ji’s efforts are exemplary to everyone. India is proud of every such effort to preserve her culture, which not only strengthens our national unity but also enhances the glory of the country, the honour of the country… infact, everything.
My family members, the entire country will celebrate the ‘Janjaatiya Gaurav Diwas’ on the 15th of November. This special day is associated with the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Bhagwan Birsa Munda dwells in the hearts of all of us. We can learn from his life what true courage is and what it means to stand firm on one’s resolve. He never accepted foreign rule. He envisioned a society where there was no room for injustice. He wanted that every person should be entitled to a life of dignity and equality. Bhagwan Birsa Munda always emphasized on living in harmony with nature. Even today we can say that our tribal brothers and sisters are dedicated in every way to the care and conservation of nature. For all of us, these endeavours of our Adivasi brothers and sisters is a great inspiration.
Friends, tomorrow i.e. the 30th of October is also the death anniversary of Govind Guru Ji. Govind Guru Ji has had a very special significance in the lives of the tribal and deprived communities of Gujarat and Rajasthan. I also pay my tribute to Govind Guru Ji. In the month of November we solemnly observe the anniversary of the Mangadh massacre. I salute all the children of Ma Bharati who were martyred in that massacre.
Friends, India has a rich history of tribal warriors. It was on this very land of India that the great Tilka Manjhi sounded the trumpet against injustice. From this very land Sidhho - Kanhu raised the voice for equality. We are proud that the warrior Tantiya Bheel was born on our soil. We remember Shaheed Veer Narayan Singh with full reverence, who stood by his people in difficult circumstances.
Be it Veer RamJi Gond, Veer Gundadhur, Bheema Nayak, their courage still inspires us. The country still remembers the spirit that Alluri Sitaram Raju instilled in the tribal brothers and sisters. We also get a lot of inspiration from freedom fighters like Kiang Nobang and Rani Gaidinliu in the North East. It is from the tribal community that the country got women brave hearts like RajMohini Devi and Rani Kamlapati. The country is currently celebrating the 500th Birth Anniversary of Rani Durgavati Ji, who inspired the tribal society. I hope that more and more youth of the country will know about the tribal personalities of their region and derive inspiration from them. The country is grateful to its tribal society, which has always held the self-respect and upliftment of the nation paramount.
My dear countrymen, during this festive season, at this time in the country, the flag of sports is also flying high. Recently, after the Asian Games, Indian Players also achieved tremendous success in the Para Asian Games. India has created a new history by winning 111 medals in these games. I congratulate all the athletes participating in the Para Asian Games.
Friends, I wish to draw your attention to the Special Olympics World Summer Games, as well. It was organized in Berlin. This competition is a wonderful opportunity for our athletes with intellectual disabilities, to display their capabilities. In this competition, the Indian Team won 200 medals including 75 Gold Medals. Be it Roller Skating, Beach Volleyball, Football or Lawn Tennis, Indian players won a flurry of medals. The life journey of these medal winners has been quite inspiring. Haryana’s Ranveer Saini has won the Gold Medal in Golf. For Ranveer, who has been suffering from autism since childhood, no challenge could reduce his passion for Golf. His mother even says that everyone in the family has now become a golfer. 16 year old T-Vishal from Puducherry won 4 medals. Siya Sarode of Goa won 4 medals including 2 Gold Medals in power lifting. Even after losing her mother at the age of 9, she did not let herself get discouraged. Anurag Prasad, resident of Durg Chhattisgarh, has won 3 Gold and 1 Silver medal in power lifting. Another such inspiring story is that of Indu Prakash of Jharkhand, who has won 2 medals in cycling. Despite being from a very ordinary family, Indu never let poverty become an obstacle in the path of her success. I am confident that the success of Indian players in these games will also inspire other children with intellectual disabilities and their families. I also urge you all to go with your family and visit such children in your village, or in the neighbourhood, who have taken part in these games or have emerged victorious. Congratulate them. And spend some moments with those children. You will undergo a new experience. God has instilled within them a certain strength that you will also get a chance to observe and feel. Do visit.
My family members, all of you must have certainly heard of the pilgrimage site in Gujarat, Amba Ji Mandir. This is an important Shakti Peeth, where a large number of devotees from India and abroad arrive to have a Darshan of Ma Ambe. Here on the way to Gabbar Parvat, you will be able to see sculptures of various Yoga postures and Asanas. Do you know what is special about these statues? Actually these are sculptures made from scrap; in a way, made of junk and which are very amazing. That means these statues have been made from used items that have been thrown away as scrap. Along with the darshan of Mother Goddess at Amba Ji Shakti Peeth, these statues have also become the center of attraction for the devotees. Looking at the success of this effort, a suggestion is also coming to my mind. There are many people in our country who can make such artefacts from waste. I request the Gujarat government to start a competition and invite such people. This endeavour, along with enhancing the attraction value of Gabbar Parvat, will also inspire people for the ‘Waste to Wealth’ campaign across the country.
Friends, whenever it comes to Swachh Bharat and ‘Waste To Wealth’, we see countless examples from every corner of the country. A school named Akshar Forum in Kamrup Metropolitan District of Assam is relentlessly performing the task of inculcating Sanskar & values and values of sustainable development in children. The students studying here collect plastic waste every week, which is used in making items like eco-friendly bricks and key chains. Here students are also taught to make products from recycling and plastic waste. This awareness towards the environment at an early age will go a long way in making these children dutiful citizens of the country.
My family members, today there is no area of life where we are not able to see the capacity potential of woman power. In this era, when their achievements are being appreciated everywhere, we also have to remember a woman saint who showed the power of Bhakti, whose name is recorded in the golden annals of history. This year the country is celebrating the 525th birth anniversary of the great saint Mirabai. She has been an inspiring force for people across the country for many reasons. If someone is interested in music, she is a great example of dedication towards music; if someone is a lover of poetry, Meerabai's bhajans, immersed in devotion, give one an entirely different joy; if someone believes in divine power, Mirabai's rapt absorption in Shri Krishna can become a great inspiration for that person. Mirabai considered Saint Ravidas as her guru. She also used to say-
Guru Miliya Raidas, Dinhi Gyan ki Gutki.
Mirabai is still a source of inspiration for the mothers, sisters and daughters of the country. Even during that period, she listened to her inner voice and stood against conservative notions. Even as a saint, she inspires us all. She came forward to strengthen Indian society and culture when the country was facing many types of invasions. We come to know from the lifetime of Mirabai how much strength there is in simplicity and modesty. I bow to Sant Mirabai.
My dear family members, that’s all this time in 'Mann Ki Baat'. Every interaction with all of you fills me up with new energy. Hundreds of stories related to hope and positivity keep reaching me in your messages. I again urge you to emphasize on Aatma Nirbhar Bharat campaign. Buy local products, be Vocal for Local. Just as you keep your houses clean, keep your locality and city clean. And you know, on the 31st of October, the birth anniversary of Sardar Saheb, the country celebrates it as Unity Day; Run for Unity programs are organized at many places in the country. You too should organize the Run for Unity Programs on the 31st of October. You should also join in large numbers and strengthen the resolve of unity. Once again, I extend many best wishes for the upcoming festivals. I wish you all celebrate with joy, with your family; stay healthy, stay happy. And yes, at the time of Diwali, no such mistake should be made that any incidents of fire may occur. If someone's life is in danger then you must take care; take care of yourself, and also take care of the entire area.
Many best wishes.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৯.১০.২০২৩দা শন্দোকখিবা ‘মন কী বাত’ কী ১০৬শুবা তাঙ্কক্তা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
29 OCT 2023 11:52AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা লৈবাক মীয়াম, খুরুমজরি‍। মন কী বাত্তা অমুক্কা হন্না তরাম্না ওকচরি‍। লৈবাক পুম্বা কুমহৈ হরাওগী মথুম মরাং হৌবা মতমসিদা তাঙ্কক অসি পুদুনা লাক্লি‍। কুমহৈ হরাওশিংগী তাঞ্জাসিদা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মরূপশিং, কুমহৈ হরাওগী মথোই কাবা মরকসিদা, ঐনা মন কী বাত অসি দিল্লীগী পাউদম অমগা লোয়ননা হৌদোকচগে‍। থা অসিগী হৌরকপদা, গান্ধী জয়ন্তীগী থৌরমদা, দিল্লীদা খাদী রেকোর্দ ওইনা য়োনখি‍। মফমসিগী কনৌত প্লেসতা, খাদীগী স্তোর অমখক্তদা, নোংমখক্তা, মীয়াম্না লুপা করোর অমা মখায় হেনবগী পোৎলমশিং লৈনখি‍। থা অসিদা চত্থরিবা খাদী মহোৎসপ অসিনা মমাঙগী পোৎ য়োনবগী রেকোর্দ পুম্বা থুগাইখ্রে‍। অদোম্না খঙজিনবদা অপেনবা পোক্কদবা অতোপ্পা ৱাফম অমদি মমাঙদা লৈবাকসিদা খাদীগী পোত্থোকশিং য়োনবগী চাং অসি লুপা লিশিং কুন্থ্রা য়ৌবা ঙম্লমদে; হৌজিক্তি লুপা করোর লাখ ১.২৫কী ময়া য়ৌরে‍। খাদী য়োনবগী চাং হেনগৎলকপা হায়বসি মসিগী কান্নবশিং ময়োল্লম অমদি খুঙ্গংগী কাঙলুপ শিনবা থুংনা য়ৌবা ঙম্লে হায়বনি‍। য়োল্লিবা অসিদগী কান্নবা ফংলবশিংদি ঐখোয়গী ফিশাবীশিং, খুৎশা হৈবর মীওইশিং, ঐখোয়গী লৌমীশিং, অয়ুর্বেদিক পাম্বীশিং থাবগী থবক তৌরিবা কোত্তেজ ইন্দস্ত্রীশিংনি, য়োল্লিবা অসিদগী মীপুম খুদিংমক্না কান্নবা ফংলি… অমদি, মসি ‘ভোকেল ফোর লোকেল কেম্পেন’গী মপাঙ্গলনি… তপ্না তপ্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্কী ঙাক্লৌ ফংবা হেনগৎলক্লি‍।
মরূপশিং, ঙসি ঐনা ময়ামগী মফমদা অমুক্কা হন্না অমদি লেপ্পা লৈতনা থমজনিংবা ৱাফমদি, অদোম্না লম কোইবগী চৎপা খুদিং; লাই খুরুম্ফমশিংদা চৎপা মতমদা, মফমদুগী খুৎহৈবশিংনা শেম শাবা পোত্থোকশিং লৈবিয়ু হায়বসিনি‍।
অদোমগী লম কোইবগী অপুনবা বজেত্তা, মরুওইবা ৱাফম অমা ওইনা লম-লমদুগী পোৎলমশিং লৈনবগী শেন্ফম হাপ্পিয়ু‍। চাদ তরাদং ওইরবসু, কুন্দং ওইরবসু, অদোমগী বজেত্তা য়াবা চাংদা, অদোম্না লম লমদুদা শীজিন্ননবা খাকপিগদবনি‍।
মরূপশিং, হান্নগী মতৌগুম, হন্দমসু, ঐখোয়গী কুমহৈ হরাও পাঙথোকপদা, ঐখোয়গী মরুওইবা মীৎয়েঙ ‘ভোকেল ফোর লোকেল’দা থমগদবনি অমদি ঐখোয় পুন্না মঙলান অমা মঙফাওনহনসি; মঙলান অদুদি ‘আত্মনিরভর ভারত’ হায়বসিনি‍। হন্দক্তি, ঐখোয়গী য়ুমশিং ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওই অমগী হুমাংমলগী মনম চেনবা পোৎলমশিংনা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহা অমগী হৈথোই শিংথোইবগী মমি তাবা… মদুবু শেম্বদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইশিংদা থবক পীখিবা পোৎলমশিংনা তরং তরংহনসি‍। ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সিদা চঙবা পোৎলম ওইরবসু ঐখোয় লমদমসিগী পোত্থোক লৈগদবনি‍। অদুগা অদোম্না অতোপ্পা ৱাফম অমগদসু মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্বা তাই, ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱাখল্লোন অসি কুমহৈগী পোৎ-চৈ লৈবখক্তদা লোইদে, কনাগুম্বনা দিৱালীগী থাউমৈ লৈরগা সোসিএল মিদিয়াদা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ থাদুনা থাগৎলকপা থেংনি‍। মদুখক্তনা নত্তে, মসিদি হৌরকপদা ঙায়রিবনি‍। ঐখোয়গী লৈবাকসিগী মতাঙদা ঐখোয় মাঙদা য়াম্না চঙশিনবা তাই‍। হৌজিক্তি পুন্সিগী মথৌ তাবা পুম্নমক, পোৎলম খুদিংমক ফংলে‍। মঙলিবা মঙলান অসি অপীকপা দুকান নৎত্রগা লম্বী মতাইগী পোৎফমদগী পোৎ-চৈ লৈবখক্তা লোইদে‍। ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা পোৎ পুথোকপগী মকোন ওইরক্লি‍। অচৌবা ব্রান্দ কয়ানা মখোয়গী পোত্থোকশিং মফমসিদা পুথোক্লি‍। করিগুম্বা ঐখোয়না হায়রিবা পোৎলমশিং অসি শীজিন্নরবদি, মেক ইন ইন্দিয়াদা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি অমদি মসিসু ‘ভোকেল ফোর লোকেল’নি, অমদি অসিগুম্বা পোৎলমশিং লৈবা মতমদা, ঐখোয়গী লৈবাকসিগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা UPI দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেম শীজিন্ননবা হোৎনবিগদবনি‍। মসিবু হৈনবী অমা ওইহনবিয়ু অমদি পোৎলম অদুগা নৎত্রগা খুৎহৈবা অদুগা লোয়ননা নম্বা সেল্ফি অমা নামো এপতা থাগৎপিরকউ অমদি মদুসু ভারত্তা শাবা স্মার্তফোন্দগী ওইহনবিয়ু‍। ঐনা অদুগুম্বা পোস্ত খরা, অতৈ মীওইশিংদসু ‘ভোকে,ল ফোর লোকেল’গীদমক পুক্নিং থৌগৎননবা সোসিএল মিদিয়াদা থাগৎকনি‍‍।
মরূপশিং, অদোম্না অদোমগী দিৱালীবু ভারত্তা শাবা, ভারত মচাশিংনা শাবা পোত্থোকশিংনা মশক মচু থোকহনবা মতমদা; অদোমগী ইমুংগী মথৌ তাবা খুদিংমক লমদমসিগী পোত্থোকশিংনা মেনশিনবা মতমদা, দিৱালীগী মৈঙালসু ঙানবা হেনগৎকদৌরিবনি, অদুবু খুৎহৈবশিংদুগী পুন্সিদদি, অনৌবা দিৱালী অমা ঙানগদৌরিবনি, পুন্সিগী অনৌবা অয়ুক অমা ঙান্থোরক্কদৌরিবনি, মখোয়গী পুন্সিবু নুংঙাইহনগদৌরিবনি‍। অদোমগা লোয়ননা লৈবাক মীয়াম করোর কয়াগী দিৱালীবু নুংঙাইবা, চঙ চঙ লাউবা, মশেক মঙাল নাইবা অমদি মশক মচু থোকপা ওইহন্নবগীদমক ভারতপু মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনবিয়ু, ‘মেক ইন ইন্দিয়া’বু লেপ্তনা খনবিয়ু‍।
ঐগী নুংশিজরবা লৈবাক মীয়াম, ওক্তোবর ৩১ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি‍। নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী আইরন মেন সর্দার বল্লবভাই পতেলগী মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোক্লি‍। ঐখোয় ভারত মচাশিংনা মহাকপু মরম কয়াগীদমক নীংশিংই অমদি মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলি‍। ময়ামদুগী মরক্তা খ্বায়দগী চাউবা মরমদি – লৈবাকসিগী নিংথৌ পানবা লৈবাক ৫৮০ হেনববু পুনশিল্লম্বা অদুনি‍। চহি খুদিংগী ওক্তোবর ৩১দা য়ুনিতী দেগী মরুওইবা থৌরম গুজরাতকী স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা পাঙথোকপা ঐখোয়না খঙলে‍। মসিগী মথক্তা, কর্তব্য পথকী মতাঙদা য়াম্না অখন্নবা থৌরম অমা পাঙথোক্লি‍। অদোমসু নীংশিংবিরমগনি হন্দক্তা ঐনা ময়ামগী মফমদা লৈবাকসিগী খুঙ্গং খুদিংদগী, য়ুমথোং খুদিংদগী লৈবাক মচেৎ খরা খরা খোমজিন্নবা ৱাফম থমখি‍। য়ুমথোঙ খুদিংদগী লৈবাক খরা খরা লৌখৎলবা মতুংদা মদু কলাস অমদা হাপতুনা অমৃৎ কলাস য়াত্রা পাঙথোকখি‍। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদগী খোমগৎলকপা লৈবাকশিং অসিগা লোয়ননা অমৃৎ কলাস য়াত্রা লিশিং কয়া হৌজিক দিল্লীদা থুংলরে‍। দিল্লীদা, লৈবাকশিং অদু অচৌবা ভারত কলাস অমদা হাপকনি অমদি হায়রিবা শেংলবা লৈবাক অসিদা দিল্লীদা ‘অমৃৎ ভাতিকা’ শাগনি‍। মসিনা লৈবাকসিগী কোনুংগী ময়ায় চবুক্তা অমৃৎ মহোৎসবকী অচৌবা লন অমা ওইনা লৈহৌগনি‍। লৈবাক শিনবা থুংনা হৌখিবা চহি অনি মখায় চত্থদুনা লাক্লিবা অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব অসি ওক্তোবর ৩১দা লোইশিল্লগনি‍। ময়াম পুম্নমক্না মসিবু মালেমগী খ্বায়দগী শাংনা চত্থবা কুমহৈ অমা ওইহনখিবনি‍। ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংবু ইকায়খুম্ননবু ওইরবসু নৎত্রগা হর ঘর তিরঙ্গাবু ওইরবসু, অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব অসিদা, মীয়াম্না মখোয় মখোয়গী লমদুগী পুৱারীদা অনৌবা শক্তম অমা হাপখি‍। হায়রিবা মতমসিদা, মীয়ামগী থৌগলগী মশক থোক্লবা খুদম চাংদম কয়াবু উবা ফংখি‍।
মরূপশিং, ঙসি ঐ ময়ামগী মফমদা অতোপ্পা নুংঙাইরবা পাউ অমগসু তমজগে, মরুওইনা লৈবাকসিগীদমক করিগুম্বা খরদং ওইরবসু তৌরমগে হায়বগী ইহুল, মঙলান অমদি ফিরেপ লৈরিবা ঐগী নহা ওইরিবা ইচাশিংগী মফমদনি‍। হায়রিবা নুংঙাইবা পাউ অসি লৈবাক মীয়ামগীখক নত্তে, মসি অখন্ননা ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিংগীদমক্তনি‍। নুমিৎ নিনিখক্কী মতুংদা, ওক্তোবর ৩১দা, লৈবাক পুম্বগী ওইবা অচৌবা লূপ অমগী য়ুম্ফম থোনগদৌরি, মদুসু সর্দার সাহিবকী মকোক কুমওন নুমিত্তা‍। হায়রিবা লুপ অসিগী মমিংদি – মেরা য়ুবা ভারত হায়বদি মাই ভারত হায়বসিনি‍। মাই ভারত লূপ্না ভারতকী নহাশিংদা তোঙান তোঙানবা লৈবাক শেমগৎপগী থৌরমশিংদা শরুক য়াননবগী তাঞ্জাম অমা পীগনি‍। মসি চাওখৎপা ভারত অমা পুরক্নবগীদমক ভারতকী নহাশিংগী মতিংবু পুনশিন্নবগী তোপ তোপ্পা থৌরাং অমনি‍।
মেরা য়ুবা ভারতকী ৱেবসাইত মাই ভারতসু হাংদোক্কনি‍। ঐনা নহাশিংগী মফমদা, ঈরৈবাকসিগী নহা পুম্নমক, ইচানুপা পুম্নমক অমদি ইচানুপী পুম্নমক্কী মফমদা mybharat.gov.in দা রেজিস্তর তৌশিনবিনবা অমদি তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগীদমক সাইন অপ তৌবিনবা ৱাফম থমজরি‍। ওক্তোবর ৩১ অসি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী স্রিমতী ইন্দিয়া গান্ধী জীগী লৈখিদবা কুমওন নুমিৎসু তারি‍। ঐনা মহাক্কী মফমদসু শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍।
ঐগী ইমুং মনুংগুম্লবা ময়াম, ঐখোয়গী লোয়নসিল্লোন অসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনবু হেন্না মনুং হঞ্জিন্না পাউ ফাউদোক্নবগী খ্বায়দগী ফবা পাম্বৈশিংগী মরক্তা অমনি‍। ঐনা তামিল নাদুগী চীং-লেম্লবা পারী পুরীগী লনগা মরী লৈনবা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ৱাফম অনিখক ময়ামগী মফমদা থমজগে‍। ঐ মমিং লৈরবা তামিল অইবা ইচে সিভ সঙ্করা জীবু মশক খঙজহৌনবগী তাঞ্জা ফংখি‍। মহাক্না লোইনসিল্লোনগী খুত্থাঙদা নিত ইন্দিয়া কৌবা প্রোজেক্ত অমা পায়খৎখি ‍। মসিগী ৱাহন্থোক্তি – লংলা অমদা লেংশিনবা অমদি লৈবাকসিবু লোইনসিল্লোনগী খুত্থাঙদা শমজিন্নবনি‍। মহাক্না প্রোজেক্ত অসিদা হৌখিবা চহি ১৬সিদা থবক তৌদুনা লাক্লি‍। প্রোজেক্ত অসিগী খুত্থাঙদা মহাক্না ভারতকী লোল ১৮দা ইবা লোইনসিল্লোনশিং হন্দোক্লি‍। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা কয়ারক হন্না, কন্যাকুমারীদগী কাস্মির ফাওবা অমদি ইম্ফালদগী জয়সলমর ফাওবা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী অইবা অমদি ৱাকমশিং উননবা চৎলম্মী‍। সিব সঙ্কারী জীনা তোঙান তোঙানবাম ফমশিংদা চৎখি অমদি খোঙচত্তুগী কম্মেন্তরীশিংগা লোয়ননা থেংনরকপশিং লাইরিক ওইনা ফোঙদোকই‍। মসি মহাক্না তামিল অমদি ইংলিস লোল অনিমক্তা ফোঙবনি‍। প্রোজেক্ত অসিদা অচৌবা ভোল্যুম মরি য়াওরি অমদি ভোল্যুম অমমম্না ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা কত্থোকপনি‍। মহাক্নী ফিরেপ অমদি মথৌনাগীদমক ঐ চাউথোকচৈ‍।
মরূপশিং, কন্যাকুমারীগী তিরু এ.কে. পেরুমাল জীগী খুৎইশিং য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই‍। মহাক্না তামিল নাদুগী ৱারী লীবগী চৎনবীবু য়োকখত্তুনা থম্নবগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইরবা থবক পায়খৎলি‍। মহাক্না হায়রিবা মিসন অসিদা হৌখিবা চহি ৪০ চুপ্না চঙশিল্লক্লি‍। মসিগীদমক, মহাক্না তামিল নাদুগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা চত্তুনা ফোল্ক আর্ত মখলশিং থিজিনখি অমদি মখোয়শিংদুবু মহাক্কী লাইরিক্কী শরুক ওইহনখি‍। হৌজিক ফাওবদা মহাক্না অসিগুম্বা লাইরিক ১০০ হেন্না ইখ্রে হায়বা খঙবদা অদোম ঙকপা ফাওগনি‍। মসিগী মথক্তা, পেরুমাল জীগী অতোপ্পা পামজবা অমসু লৈ‍। মহাক্না তামিল নাদুগী লাইশঙগী কলচরগী মরমদা থিজিনবা পাম্মি‍। মহাক্না শউনগী হংলাইগী মরমদা য়াম্না কন্না থিজিন হুমজিল্লম্মি, মদুনা লমদুগী ফোল্ক আর্তিস্তশিংদা কান্নবা পীখি‍। সিব সঙ্কারী জী অমদি এ.কে. পেরুমাল জীনা হোৎনরমখিবা মীপুম খুদিংগী মফমদা ফিদম্নিংঙাই ওইরি‍। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অমত্তা ওইবা শক্তমবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা লৈবাকসিগী মিংচৎ, ইকায়খুম্নবা অমদি পুম্নমক্কী মতিং হাপকদবা, লৈবাকসিগী নাৎ য়োকখৎনবগী অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসিগীদমক ভারতনা চাউথোকচবা ফাওরি‍।
ঐগী ইমুংগী মীওইশিং, লৈবাক পুম্বনা নবেম্বর ১৫দা ‘জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস’ পাঙথোক্কদৌরি‍। অখন্নবা নুমিৎ অসি ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন থৌরমদা মরী লৈনৈ‍। ভগবান বির্সা মুন্দা ঐখোয় পুম্নমক্কী থম্মোয়নুংদা লৈ‍। মহাক্কী পুন্সিদগী ঐখোয়না অশেংবা থৌনা হায়বরি করিনো অমদি মশাগী ফিরেপ্তা খোঙফম হন্দনা লেপ্পা হায়বসি করিনো হায়বা খঙবা ঙমই‍। মহাক্না কৈদৌঙৈদা মপান লমগী লৈঙাকপু য়াখিদে‍। মহাক্না অরানবা ৱায়েল লৈতবা খুন্নাই অমগী মঙলান মঙলম্মি‍। মহাক্না মীপুম খুদংইমক পুন্সিগী ইকায়খুম্না ঙাক্না অমদি থোং মান্নবা মহিং অমদা হিংবা পাম্লম্মি‍। ভগবান বির্সা মুন্দানা মতম পুম্বদা মহৌশাগা পুন্না হিংমিন্নবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। ঙসিমকসু, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা মহৌশাবু ঙাক শেন্দুনা কায়হন্দনা থম্লি হায়না ঐখোয়না হায়বা ঙম্মি‍। ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী থৌওংনা চাউনা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরিবনি‍।
মরূপশিং, হয়েং হায়বদি ওক্তোবর ৩০ অসি গুরু গোবিন্দ জীগী লৈখিদবগী কুমওন নুমিৎসু তাই‍। গুরু গোবিন্দ জীনা গুজরাত অমদি রাজস্থানগী ত্রাইবেল অমদি শোত্থহৌরবা ফুরূপশিংগী পুন্সিদা অখন্নবা মফম কন্দুনা লৈ‍। ঐহাকসু গোবিন্দ গুরু জীগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍। নবেম্বর থাদা ঐখোয়না মনগধ মীহাৎকী কুমওন থৌরম পাঙথোকই‍। হায়রিবা মীহাৎ অদুদা লৈখিদ্রবা ভারত ইমাগী মচাশিংগী মফমদা ঐনা ইকোক নোঞ্জরি‍।
মরূপশিং, ভার্তা ত্রাইবেল লান্মীশিংগী ইনাক খুল্লবা পুৱারী লৈ‍। ভারতকী লৈমায়সিদনি অথোইবা তিল্কা মানঝীনা অরানবা ৱায়েলগী মায়োক্তা খোল্লাউ কয়া লাউখিবা‍। লৈমায়সিদনি সিদ্ধো – কানহুনা মান্নবা খুন্নাইগী খোল্লাউ লাউখিবা‍। লান্মী তান্তিয়া ভীল লৈমায়সিদা পোক্লমবগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচরি‍। খুদোংথিরবা মতমদা মহাক্কী মীয়ামগীদমক লেপ্লম্বা অথৌবা বীর নারায়ন সিংহবু ঐখোয়না ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা নীংশিংলি‍।
বীর রামজী গোন্দ, বীর গুন্দাধুর, নৎত্রগা ভীমা নায়কপু ওইরবসু মখোয়না থৌনানা ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি‍। লৈবাকসিনা অল্লুরী সিতারাম রাজুনা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংদা ইনোৎ হাপ্লম্ববু নীংশিংলি‍। অৱাং নোংপোক্তা ঐখোয়না নীংতম লান্মী কিয়াং নোবং অমদি রানী গাইদিনলিউনচিংবদগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরি‍। লৈবাকসিনা রাজমোহিনী দেবী অমদি রানি কম্লাপতীনচিংবা মথৌনা লৈরবা নুপীশিং ফংখিবসু ত্রাইবেল ফুরূপশিংদগীনি‍। লৈবাকসিনা ত্রাইবেল খুন্নাইবু পুক্নিং থৌগৎপিরম্বা রানী দুর্গাবতী জীগী চহি ৫০০ শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোক্লি‍। লৈবাকসিগী নহা মশিং হেন্না হেন্না মখোয়গী লমদুগা ত্রাইবেল মীওইশিংগী মরমদা খঙলক্তুনা মখোয়দগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইরকপা ওইরক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থমজরি‍। লৈবাক অসিনা মশানা মশাবু ইকায়খুম্নজবা অমদি লৈবাক চাওখৎহন্নবগীদমক মতম চুপ্পদা লেপ্লিবা ত্রাইবেল খুন্নাইগীদমক চাউথোকচবা পোক্লি‍।
ঐগী নুংশিরবা ঈরৈচাশিং, কুমহৈ হরাওগী মতমসিদা, লৈবাকসিদা শান্ন-খোৎনবগী ফিরালনা অতিয়া পক্না হাইনা হুম্না পাইরি‍। হন্দক্তা, এসিয়ন গেম্সকী মতুংদা, ভারতকী শান্নরোয়শিংনা পেরা এসিয়ন গেম্সতা চাউনা মায় পাকপা পুরকখি‍। ভারতনা হায়রিবা মশান্না অসিদা মেদল ১১১ ফংদুনা অনৌবা পুৱারী অমা শেম্লে‍। ঐনা পেরা এসিয়ন গেম্সতা শরুক য়াখিবা শান্নরোয় পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং, ঐনা ময়ামগী পুক্নিংবু স্পিসিএল ওলিম্পিক্স ৱর্ল্দ সম্মর গেম্সকী মায়কৈদসু চিংশিঞ্জরি‍। মসি বর্লিন্দা পাঙথোকখিবনি‍। অথোই অহেন তান্নবগী থৌরম অসি ঐখোয়গী ৱাখল লৌশিং মপুং ফাদ্রবা শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী মতিং উত্থোকচনবগী নীংথিরবা তাঞ্জা অমনি‍। অথোই অহেন তান্নবা অসিদা, ভারতকী তীম্না সনাগী মেদল ৭৫ য়াওনা মেদল ২০০ ফংখি‍। রোলর স্কেতিং, বীচ ভোলীবোল, ফুতবোল নৎত্রগা লোন তেন্নিসতা ওইরবসু, ভারতকী শান্নরোয়শিংনা মেদল কয়া ফংখি‍। মেদল ফংলক্লিবশিং অসিগী পুন্সিগী খোঙচৎসু য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই‍। হরিয়ানাগী রনবীর সাইনীনা গোল্ফতা সনাগী মেদল ফংলকখি‍। অঙাং ওইরিঙঅদগী ওতিজম নারক্লবা রনবীরগীদমক্তদি শিংনবা অমত্তনা মহাক্না গোল্ফপু পামজবা অদু নমথবা ঙমখিদে‍। মহাক্না মমানসু মখোয়গী ইমুংগী মীপুম খুদিংমক হৌজিক্তি গোল্ফ শান্নরে হায়রি‍। চহি ১৬খক্তা ঙায়রিবা পুদুচেরীদগী তি-বিসালনা মেদল ৪ ফংখি‍। গোৱাগী সিয়া সরোদনা পৱার লিফ্তিংদা সনাগী মেদল ২ য়াওনা মেদল ৪ ফংখি‍। চহি ৯ খক্তা ঙায়রিঙৈদা মমা কায়নখ্রবসু, মহাক্কী থৌনা হন্থহনখিদে‍। দুর্গ ছত্তিসগরগী অনুরাগ প্রসাদনা পৱার লিফ্তিংদা সনাগী মেদল ৩ অমদি লুপাগী মেদল ১ ফংখি‍। অসিগুম্বা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা অতোপ্পা ৱারী অমনা সাইক্লিংদা মেদল ২ ফংখিবা ঝার্খন্দকী ইন্দু প্রকাসকীনি‍। অচম্বা ইমুংদগী ওইজরবসু, ইন্দুনা লায়রবনা মহাক্কী মায় পাকপগী লম্বীদা খুরৌ কৈদৌঙৈদা ওইহনখিদে‍। হায়রিবা মশান্না অসিদা ভারতকী শান্নরোয়শিংনা মায় পাকখিবা অসিনা ৱাখল লৌশিংগী পাঙ্গল ৱাৎলবা অতৈ অঙাংশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংশিংবু মখা তানা পুক্নিং থৌগৎখিগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ‍। ঐনা অদোমগী মফমদা অদোমগী ইমুংগা লোয়ননা অদোমগী খুঙ্গংদা নৎত্রগা খুল থংনবদা লৈবা মশান্না অসিদা শরুক য়ারুবা নৎত্রগা মায় পাক্লকখিবা অসিগুম্বা অঙাংশিংগী মনাক্তা চৎনবা ৱাফমসু থমজগে‍। মখোয়গী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকপিয়ু‍। অদুগা অসিগুম্বা অঙাংশিংগা মতম খরা কাইথোক্তুনা লোয়নবিয়ু‍। অদোমগী মফমদা অনৌবা মহাও অমা ফংগনি‍। তাইবং শেম্বা মপুনা মখোয়দা অকক্নবা থৌনা অমা হাপ্পিরি অমদি মদুবু উননবা অমদি পুক্নিংদা ফাওননবা তাঞ্জা অমা অদোম্না ফংগনি‍। চৎপিয়ু‍।
ঐগী ইমুং মনুংশিং, অদোম পুম্নমক্না গুজরাতকী অম্বা জী মন্দির হায়রিবা লাই খুরুম্ফম অসিগী মরমদা তাবিরম্লগনি‍। মফমসি ভারত অমদি মপান লৈবাকশিংদগী মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা ইমা অম্বেবু খুরুমজবা লাকপা মরুওইবা শক্তী পীথ অমনি‍। মফমসিদা গব্বর পর্বতকী লম্বীদা, অদোম্না তোঙান তোঙানবা য়োগগী ফম্ফম অমদি আসনশিংগী মীতমশিং উবা ফংবিগনি‍। হায়রিবা মীতমশিং অসিগী অখন্নবা ৱাফমশিং করিনো হায়বা অদোম খঙবিবরা? তশেংবদি হায়রিবা মীতমশিং অসি অতেক অকায়শিংদগী শেম্বনি; মওং অমদা, ফত্ত-হৌদিদগী শেম্বনি অমদি মসি তশেংনা ঙক্নিংঙাইনি‍। মসিনা তাকপদি হায়রিবা মীতমশিং অসি অতেক অকায় ওইনা হুন্দোরক্লবা মীয়াম্না শীজিন্নরুরবা পোৎলমশিংদগী শেম্বনি‍। অম্বা জী শক্তী পীথতা লাইরেম্বী ইমাবু খুরুমজবগা লোয়ননা হায়রিবা মীতমশিং অসিনসু লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিংগী পুক্নিং চিংশিনফম ওইরি‍। থৌরাং অসি মায় পাক্লকপসি য়েংলগা, ঐগী পুক্নিংদা হৌদোকচনিংবা ৱাফম অমসু লাক্লি‍। ঐখোয়গী লৈবাকসিদা ফত্ত-হৌদিশিংদগী অসিগুম্বা পোৎলমশিং শাবা হৈবা মীওই কয়া অমা লৈ‍। ঐনা গুজরাত লৈঙাক্কী মফমদা অথোই অহেন তান্নবগী থৌরম অমা শীন্দুনা অসিগুম্বা মীওইশিং পাউকৎ পীবিনবা হায়জরি‍। থৌরাং অসিনা, গব্বর পর্বতকী পুক্নিং চিংশিনবগী মতিং হেনগৎহনবগা লোয়ননা, লৈবাক পুম্বদা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’ কেম্পেনগীদমক্তা মীয়ামবুসু পুক্নিং থৌগৎহনবা ঙমগনি‍।
মরূপশিং, স্বচ্ছ ভারত অমদি ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কী মতাঙ লাকপা খুদিংদা, ঐখোয়না লৈবাকসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদগী মশিং থিঙমদ্রবা খুদমশিং উবা ফংলি‍। অসামগী কামরুপ মেত্রোপোলিতন দিস্ত্রিক্তা লৈবা অক্সর ফোরম কৌবা স্কুল অমনা অঙাংশিংদা হৌন-লোনচৎ অমদি পুন্সিগী মমল অমদি তুং কোইনা চাওখৎপগী মরুওইবা ৱাফমশিং হনবা লৈতনা তাকপি তম্বিরি‍। মফমসিদা তমবা অঙাংশিংনা চয়োল খুদিংগী প্লাস্তিক্কী ফত্ত-হৌদিশিং খোমজিন্দুনা, মদুবু ইকো-ফ্রেন্দলী চেক অমদি শো মরীশিং শেম্বদা শীজিন্নরি‍। মফমসিদা মহৈরোয়শিংদা রিসাইক্লিং অমদি প্লাস্তিক ফত্ত-হৌদিশিংদগী পোত্থোকশিং শেম শাবগী মরমদা তাকপি তম্বিরি‍। চহি নৌরিঙৈ মতমদগী অকোয়বগী ফীভমগী মরমদা খঙহল্লিবা অসিনা অঙাংশিং অসিবু লৈবাক্কী মথৌ মশক খঙবা মীওইশিং ওইহল্লকপদা চাউনা মতেঙ ওইগনি‍।
ঐগী ইমুং মনুংশিং, ঙসি নুপীগী মতিক্কী মঙম উবা ফংদবা পুন্সিগী মফম অমত্তা লৈত্রে‍। মখোয়গী মায় পাকপশিংবু মফম খুদিংদা শিংথানরবা মতমসিদা, ঐখোয়না ভক্তীগী মতিক উৎপিরম্বা, পুৱারীগী লামায়দা সনাগী ময়েক্না ইদুনা লৈহৌরবা নুপী লাইনিংবী অমগী মরমদা ঐখোয়না নীংশিংবা তাই‍। চহি অসিদা লৈবাকসিনা অথোইবা লাইনিংবী মিরাবাইকী ৫২৫শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোক্লি‍। মহাক মরম কয়াগীদমক লৈবাক পুম্বগী মীয়ামবু পুক্নিং থৌগৎলিবা মীওই অমা ওইরি‍। করিগুম্বা কনাগুম্বা মীওই অমনা ঈশৈ নোংমাইদা খোইদারবদি, মহাক ঈশৈ নোংমাইদা পুক্নিং লুপ্পগী অথোইবা খুদম অমনি; করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা শৈরেংবু পামজরবদি, মীরাবাইগী ভজন্না, পুক্নিং লুপ্পগী অথোইবা খুদম ওইদুনা, তোঙানবা মহাও অমা পীরি; কনাগুম্বনা লাইগী মতিক ময়াইদা থাজরবদি, মিরাবাইনা শ্রী কৃষ্ণদা পুক্নিং লুপচবা মতৌনা অদুগুম্বা মীওইদুগী পুক্নিং থৌগৎনফম ওইগনি‍। মিরাবাইনা লম্বোইবা রবিদাসপু মহাক্কী গুরুনি হায়না লৌখি‍। গুরু মিলিয়া রাইদাস, দিন্হী জ্ঞান কী গুতকী হায়নসু মহাক্না হায়বিরম্মী‍।
মিরাবাই হৌজিকসু লৈবাকসিগী ইমা, ইচে-ইচল অমদি ইচানুপীশিংগী পুক্নিং থৌগৎনফম অমা ওইরি‍। মতমদুদসু, মহাক্না মাগী নুংগী খোঞ্জেলবু তাখি অমদি কা হেনবা ৱাখল্লোনশিংগী মায়োক্তা লেপখি‍। লাইনিংবী অমা ওইনসু, মহাক্না ঐখোয় পুম্নমকপু পুক্নিং থৌগৎলি‍। লৈবাক অসিদা মখল কয়াদা লান্দারকপা মতমদা মহাক্না ভারতকী খুন্নাই অমদি নাৎপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক চোংথোকখি‍। মিরাবাইগী পুন্সিদগী ঐখোয়না ইচম চম্বা অমদি চীং লেম্বা মতৌদা মতিক কয়া য়াম্না লৈবগে হায়বা ঐখোয়না খঙবা ঙম্মি‍। ঐনা লাইনিংবী মিরাবাইগী মফমদা ইকোক নোঞ্জর‍ি‍।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং মনুংশিং, ‘মন কী বাত’ অসিদা থমজনিংবা ৱাফমশিংদি মসিনি‍। ময়ামগা ৱারী ৱাতায় শান্নবা খুদিংনা ঐগী ইফমদা অনৌবা থৌনা হাপ্লি‍। অদোমগী পাউজেলদা থাজবা অমদি অফবা ৱাখল্লোনগী ৱারী চা কয়ানা ঐগী ইনাক্তা য়ৌরক্লি‍। ঐনা অমুক্কা হন্না ময়ামগী মফমদা আত্ম নিরভর ভারত কেম্পেন্দা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্বিনবা হায়জরি‍। লমদমসিগী পোত্থোকশিং লৈবিয়ু, ভোকেল ফোর লোকেল ওইবিয়ু‍। অদোমগী য়ুম লুনা নান্না থম্বগুম্না, অদোমগী লৈকায় অমদি ময়োল্লমশিং লুনা নান্না থম্বিয়ু‍। অদুগা অদোম্নসু খঙবিরি, ওক্তোবর ৩১দা, সর্দার সাহেবকী মপোক কুমওনবু, লৈবাকসিনা য়ুনিতী দে হায়না পাঙথোক্লি; লৈবাক্কী মফম কয়াদা রন ফোর য়ুনিতী প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্লি‍। অদোমসু ওক্তোবর ৩১দা রন ফোর য়ুনিতী থৌরমশিং পাঙথোকপিয়ু‍। অদোম্না মশিং য়াম্না শরুক য়াবিদুনা অমত্তা ওইবগী ফিরেপ্পু মপাঙ্গল হাপ্পিয়ু‍। অমুক্কা হন্না, ঐনা লাক্কদৌরিবা কুমহৈ হরাওশিংগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। ময়াম পুম্নমক অদোমগী ইমুং মনুংশিংগা লোয়ননা হরাও তয়াম্না পাঙথোকপিয়ু; হকচাঙ ফনা লৈবিয়ু, নুংঙাইনা লৈবিয়ু হায়না য়াইফ পাউজেল পীজরি‍। অদুগা, দিৱালীগী মতমসিদা, মৈহৌ লাংপোক থোকপা য়াবা অশোয়বা অরানবা থৌওং অমত্তা তৌবিগনু‍। করিগুম্বা কনাগুম্বা মীওই অমগী পুন্সি খুদোং থিনিংঙাই ওইরবদি অদোম্না য়েংশিনবিগদবনি; অদোমগীদমক অমদি মফম পুম্নমক্কীদমক চেকশিন্না লৈবিয়ু‍।
য়াইফ পাউজেল পীজরি‍।
ময়ামবু ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি‍।