হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ৱার্ল্দ মেন্তেল হেল্থ দে ২০২৩দা মেন্তেল হেল্থ কনক্লেপতা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা নিমহান্সকী অনৌবা খুদোংচাবশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং তেলি-মনাসকী অনৌবা লোগো হৌদোকখ্রে
“মেন্তেল হেল্থ অসি মালেমগী মীওইবগী হক অমনি”
মেন্তেল হেল্থতা দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসি থৌনা হাপ্পা অমনি। হৌজিক ফাওবদা তেলি-মনাসনা মীওই ৩,৫০,০০ হেন্না কাউন্সেল্লিং পীখ্রে অমসুং তেলি মনাস সেল ৪৪গী খুৎথাংদা হৌজিক মীওই ২০০০ হেন্না কাউন্সেল্লিং পীরি।
নোংমদা হেল্পলাইন অসিদা কোল ১০০০ হেন্না লাক্লি: দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া
“মেন্তেল হেল্থ, নিউরোলোজিকেল দিসওর্দরশিং অমসুং সবস্তেন্স য়ুজ দিসওর্দরশিংগী মরুওইবা থবকশিং পায়খৎনবা অয়ুস্মান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা মরুওইবা হকশেলগী থবকশিংগা মেন্তেল হেল্থকী থবকশিং পুনশিল্লে”
10 OCT 2023 4:00PM by PIB Imphal
ঙসি ৱার্ল্দ মেন্তেল হেল্থ দে ২০২৩ থৌরমগা মরী লৈননা পাংথোকপা মেন্তেল হেল্থ কনক্লেপতা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা হায়খি মেন্তেল হেল্থ অসি মালেমগী মীওইবগী হক অমনি। মহাক্না ভর্চুএল ওইনা নিমহান্সকী অনৌবা খুদোংচাবশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং তেলি-মনাসকী অনৌবা লোগো হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা নিতি অয়োগকী মেম্বর ভি.কে পাউল শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা মেন্তেল হেল্থ কিয়ারগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। ২০১৫-১৬দা নেসনেল মেন্তেল হেল্থ সর্ভে পাংথোক্তুনা লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ১০ মেন্তেল হেল্থগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরে হায়বা খঙবা ঙমখি অমসুং মসিনা মীওই কয়া, খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন্দা অকায়বা থোকহনখ্রে। মেন্তেল হেল্থতা দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসি থৌনা হাপ্পা অমনি। হৌজিক ফাওবদা তেলি-মনাসনা মীওই ৩,৫০,০০ হেন্না কাউন্সেল্লিং পীখ্রে অমসুং তেলি মনাস সেল ৪৪গী খুৎথাংদা হৌজিক মীওই ২০০০ হেন্না কাউন্সেল্লিং পীরি। নোংমদা হেল্পলাইন অসিদা কোল ১০০০ হেন্না লাক্লি।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা তেলি-মনাসগী লোগো হৌদোকখি অমসুং নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ এন্দ নিউরো সাইন্সেস, বেঙ্গালুরুগী প্লাতিনম জুব্লি ওদিতোরিয়ম অমসুং একাদেমিক ফেসিলিতি, নিমহান্সতা অনৌবা এদমিনিস্ত্রেতিপ ওফিস কমপ্লেক্স , সেন্তর ফোর ব্রেন এন্দ চাইল্দ শঙ্গাখি।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি মেন্তেল হেল্থ, নিউরোলোজিকেল দিসওর্দরশিং অমসুং সবস্তেন্স য়ুজ দিসওর্দরশিংগী মরুওইবা থবকশিং পায়খৎনবা অয়ুস্মান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা মরুওইবা হকশেলগী থবকশিংগা মেন্তেল হেল্থকী থবকশিং পুনশিল্লে। দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালদা লৈরিবা অখন্নবা দিস্ত্রিক মেন্তেল হেল্থ ইন্তরভেন্সন তিম্না জিলা থাক্কী থবকশিং পাংথোক্লে। মসিগী মথক্তা কম্মুনিতি হেল্থ সেন্তর অমসুং প্রাইমারি হেল্থ সেন্তরগী থাক্তা মেন্তেল হেল্থগা মরী লৈনবা অনাবশিংগী ও.পি.দি, কাউন্সেল্লিং, লায়য়েং অমসুং মেদিকেলগী মতেং পীবগী খুদোংচাবা পীরে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা অয়ুস্মান ভারত হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৬গী মখাদা হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী-জন অরোগ্যা য়োজনাগী মখাদা মেন্তেল হেল্থসু কোনশিল্লে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবশিং লায়য়েংগী খুদোংচাবা মীওই খুদিংমক ফংবা হেনগৎহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি ৩৬গী জিলা ৭৪৩দা নেসনেল মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামগী মখাদা জিলা থাক্কী থবকশিং শৌগৎলে। বেঙ্গালুরু, রাঞ্চি অমসুং তেজাসপুরদা লৈরিবা সেন্ত্রেল মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিতুসন অহুম অসি য়াওনা লৈবাক অসিদা অৱাংবা থাক্কী সরকারগী মেন্তেল হোস্পিতাল পুন্না ৪৭ লৈরে। অতোপ্পা সেন্ত্রেল অমসুং রাজ্য সরকারগী হোস্পিতালশিংদা সাইকিয়াত্রি দিপার্তমেন্তশিং লৈরে। মসিগী মথক্তা নৌনা হাংদোক্লবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস(এ আই আই এম এস)শিংদা সাইকিয়াত্রি দিপার্তমেন্তশিং লৈরে।
নেসনেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রামদা কোল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা থাগৎপগী সর্তিফিকেদ অমসুং মেমেন্তো পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎখি। অহানবদগী অহুমশুবা ফাওবগী রেঙ্কিংদা, অচৌবা রাজ্যশিংগী কাংলুপতা তমিল নাদু, মহারাস্ত্রা অমসুং উত্তর প্রদেসতা মনা পীখি। অপীকপা রাজ্যশিংগী কাংলুপতা তেলঙ্গানা, ঝারখন্দ অমসুং কেরলাদা মনা পীখি। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী কাংলুপতা অসাম, মিজোরম অমসুং মনিপুর মনা ফংখি। য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী কাংলুপ্তা জম্মু অমসুং কাস্মির, দিল্লি, দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু মনা ফংখি।
মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ফাওবা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা, দোক্তর মন্দাবিয়ানা হায়খি তেলি-মনাসগী মথক্তা, নেসনেল চাইল্দ হেল্থ প্রোগ্রাম, নেসনেল এদোলেসেন্ত হেল্থ প্রোগ্রাম অমসুং আর.সি.ঐচ প্রোগ্রামগী মখাদা অঙাংশিং অমসুং নুপীশিংগী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগা মরী লৈনবশিং য়েংশিন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। পুন্সি শাংবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, অহলশিংগী পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলতা মীৎয়েং চঙলে। পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং ফংনবা মীয়াম্না দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি অমসুং দ্রগ শীজিন্নবা অমসুং থবক মফমদা লাংতক্নবা অসিনা পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলদা অচৌবা অকায়বা থোকহল্লি।
পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী মরুওইবা অমসুং মসিনা পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা দোক্তর পাউলনা হায়খি পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম অসি উবা ঙমদবা মরম্নবা ঐখোয়না লনাই মীওইশিং অমসুং ইমুং-মনুংশিংগা পাউ-ফাওনবা ঙমদে অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেল ফবা অসিগা লৈবাক অমগী নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মান্নবা খুন্নাই অমগা অচেৎপা মরী লৈনৈ হায়বসি করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না কাউথোক্লোইদবনি। পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈরিবা মীওইশিংদা মতেং পাংবদা মীয়াম হুপ্না শরুক য়াবা থৌরাংনা কান্নবা পীগনি।
থৌরম অদুদা ইম্পৱারমেন্ত ওফ পর্সন ৱিথ দিসএবিলিতি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী রাজেস অগরৱাল, স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী সঞ্জয় কুমার, নেসনেল হুমেন রাইতস কম্মিসন, ইন্দিয়াগী সেক্রেতরি জেনেরেল দোক্তর ভারত লাল, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিগী এম.দি(এন ঐচ এম) এল.এস চাংসেন , হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিগী ইকোনোমিক এদভাইজর ইন্দ্রনি কাউসাল, নেসনেল মেদিকেল কাউন্সিলগী দিরেক্তর দোক্তর বি.এন গঙ্গধার, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ অমসুং নিউরো সাইন্সেসকী দিরেক্তর দোক্তর প্রতিমা মুর্তি, লেপ্তনেন্ত জেনেরেল দালজিত সিংহ, ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী ভারত্তা লৈবা মীহুৎ দোক্তর রোদেরিকো ঐচ ওফ্রিন, এম.এস শ্বামীনাথন রিছার্স ফাউন্দেসনগী দোক্তর সৌময়া শ্বামীনাথন ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya virtually delivers keynote address at Mental Health Conclave on World Mental Health Day 2023
Dr Mansukh Mandaviya inaugurates new facilities at NIMHANS and launches new logo of Tele-MANAS
“Mental Health is a universal human right”
Use of digital technology in mental health is a force multiplier. Tele-MANAS has counseled more than 3,50,000 people till date and currently provides counseling to 2000 people through 44 Tele Manas Cells. More than 1000 calls are being received on this helpline every day: Dr. Mansukh Mandaviya
“Ayushman Bharat Health and Wellness Centres have facilitated the integration of mental health services with primary health services as priority services for mental health, neurological disorders and substance use disorders”
10 OCT 2023 4:00PM by PIB Delhi
“Mental health is a universal human right.” This was stated by Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya at the National Mental Health Conclave organized to mark World Mental Health Day, here today. He also virtually inaugurated new facilities at NIMHANS and launched the logo of Tele-MANAS. He was joined by Dr. V.K. Paul, Member (Member), Niti Aayog.
Addressing the gathering, Dr. Mandaviya lauded the resolve to work towards ensuring that the benefits of mental health care are available to all citizens of the country ensuring reach to the remotest areas. Praising the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Health Minister stated “The National Mental Health Survey was published in the year 2015-16 was a pioneering initiative that brought to light that 10 percent of the population is affected by mental health issues which reflects the huge burden it has on the affected people, society and economy.” The Union Health Minister emphasized that “use of technology in mental health care is a force multiplier, citing the example of National Tele-Mental Health Program (Tele-MANAS).” He further stated “The Tele Manas Seva, launched last year on the occasion of World Mental Health Day, has counseled more than 3,50,000 people till date and currently provides counseling to 2000 people through 44 Tele Manas Cells. More than 1000 calls are being received on this helpline every day.”
The Union Health Minister launched the logo of Tele-MANAS and inaugurated the new facilities in National Institute of Mental Health and Neuro Sciences, Bangalore namely Platinum Jubilee Auditorium and Academic facility, New Administrative Office complex at NIMHANS, Centre for Brain and Mind.
The Union Health Minister stated that “Ayushman Bharat Health and Wellness Centres have facilitated the integration of mental health services with primary health services as priority services for mental health, neurological disorders and substance use disorders. District level activities are organized by a dedicated district mental health intervention team stationed in the district hospital. Additionally, OPD, counselling, care and medical support for mental health issues are provided at Community Health Center and Primary Health Center level. They are being provided through 1.6 lakh AB-HWCs situated across the country. Mental health also features under the Prime Minister-Jan Arogya Yojana.”
Dr. Mandaviya further added “To improve coverage and access to mental health care, district level activities have been supported under the National Mental Health Program in 743 districts across all 36 States/UTs.” He highlighted that at the tertiary level, there are a total of 47 government mental health hospitals in the country, including three central mental health institutions at Bengaluru, Ranchi and Tejaspur. Many other central and state government hospitals have psychiatry departments. In addition, psychiatry departments have been established in the newly established All India Institute of Medical Sciences (AIIMS).
Dr. Mandaviya commemorated the states on their performance, and states/UTs were awarded certificate of appreciation with memento for achieving the highest number of calls in the National Tele Mental Health Programme. Ranking from first to third, in the larger states category Tamil Nadu, Maharashtra and Uttar Pradesh were awarded. Whereas, Telangana, Jharkhand, and Kerala were awarded for their performance in the smaller states category. In the North East category states of Assam, Mizoram and Manipur received awards, and Jammu and Kashmir, Delhi and Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu were awarded in the Union Territories category.
Highlighting the government’s commitment and resolve to raise awareness and ensure delivery of healthcare services to the last mile, Dr. Mandaviya said “Apart from Tele-MANAS, the Government has taken several steps to address mental health issues of children and women under the National Child Health Programme, National Adolescent Health Program and RCH programmes. As life expectancy improves, attention is also being paid to the mental health of the elderly.” He also urged all to leverage the use of digital technology so that health care reaches everyone, citing drug addiction and workplace stress as significant contributors to mental health issues.
Underscoring the importance and impact of mental health, Dr. Paul stated “the invisibility of mental health in some ways compromises our ability in reaching out to individuals, families and so on but at the same time we must not forget that nation’s productivity, well-being, societal balance is also intricately linked to the feeling well mentally and spiritually.” He emphasized “a whole-of-society approach, i.e. Jan Aandolan approach would add immense leverage in aiding and providing care to those afflicted.”
Shri Rajesh Aggarwal, Secretary, Department of Empowerment of Persons with Disability, Shri Sanjay Kumar, Secretary, Department of School Education and Literacy, Dr. Bharat Lal, Secretary General, National Human Rights Commission of India, Ms. L.S. Changsen, AS & MD (NHM), Ministry of Health and Family Welfare, Ms. Indrani Kaushal, Economic Advisor, Ministry of Health and Family Welfare, Dr B.N. Gangadhar, Chairman, National Medical Council, Dr. Pratima Murthy, Director, National Institute of Mental Health and Neuro Sciences, Lt Gen Daljit Singh, AVSM, VSM, PHS, DGAFMS, with various dignitaries were present at the event. Dr. Roderico H Ofrin, World Health Organization, Representative to India, Dr. Soumya Swaminathan, Chairperson, M S Swaminathan Research Foundation (MSSRF) and Former Chief Scientist, World Health Organization attended the event virtually.