কেবিনেট
মেৰা যুৱ ভাৰত শীৰ্ষক এক স্বতন্ত্ৰ সংস্থা স্থাপনত কেবিনেটৰ অনুমোদন
11 OCT 2023 3:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকে যুৱ বিকাশ আৰু যুৱকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে প্ৰযুক্তিচালিত এক ব্যাপক সক্ষম ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰিবলৈ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক সমান সুবিধা প্ৰদান কৰি তেওঁলোকৰ আশা-আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰা আৰু চৰকাৰৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাত বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিব পৰাকৈ মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat) শীৰ্ষক এক স্বতন্ত্ৰ সংস্থা স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে৷
প্ৰভাৱঃ
মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat)ৰ প্ৰাথমিক উদ্দেশ্য হৈছে ইয়াক যুৱ বিকাশৰ বাবে চৰকাৰৰ এক সমগ্ৰ মঞ্চ হিচাপে গঢ়ি তোলা৷ নতুন ব্যৱস্থাৰ অধীনত সম্পদৰ সুবিধা আৰু সুযোগৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি যুৱক-যুৱতীসকল পৰিৱৰ্তনৰ এজেণ্ট তথা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাতা হৈ পৰিব আৰু যাৰ ফলত তেওঁলোকে চৰকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজত যুৱ সেতু হিচাপে কাম কৰিব। অপৰিসীম যুৱ শক্তিক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰাটো চৰকাৰৰ লক্ষ্য।
সবিশেষঃ
স্বতন্ত্ৰ সংস্থা, মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat) এ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ নীতিত ‘যুৱক’ৰ সংজ্ঞা অনুসৰি ১৫-২৯ বছৰ বয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিব। বিশেষভাৱে কিশোৰ-কিশোৰীসকলৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কাৰ্যসূচীৰ ক্ষেত্ৰত হিতাধিকাৰীসকল ১০-১৯ বছৰৰ বয়সৰ হ’ব।
মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat) গঠনৰ ফলতঃ-
ক৷ যুৱক-যুৱতীৰ মাজত নেতৃত্বৰ গুণ বিকশিত হ’বঃ
1. অভিজ্ঞতাভিত্তিক শিক্ষণৰ জৰিয়তে নেতৃত্ব বহনৰ দক্ষতা উন্নত কৰা।
2. যুৱক-যুৱতীসকলক সামাজিক উদ্ভাৱক, সমূদায়ৰ নেতা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অধিক বিনিয়োগ কৰা।
3. যুৱক-যুৱতীকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত চৰকাৰে মনোনিৱেশ কৰা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক কেৱল “নিষ্ক্ৰিয় গ্ৰাহক” হিচাপে নলৈ, উন্নয়নৰ “সক্ৰিয় চালক” কৰি তোলা।
খ৷ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষা আৰু সমুদায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ মাজত উপযুক্ত সমন্বয় ৰক্ষা কৰা।
গ৷ বৰ্তমানৰ কাৰ্যসূচীসমূহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা।
ঘ৷ যুৱক-যুৱতী আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ বাবে ৱান ষ্টপ শ্বপ হিচাপে কাম কৰা।
ঙ৷ এক কেন্দ্ৰীভূত যুৱ ডাটা বেছ গঢ়ি তোলা৷
চ৷ চৰকাৰৰ যুৱকেন্দ্ৰিক পদক্ষেপ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে জড়িত অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ কাৰ্য্যকলাপক সংযোগ কৰিবলৈ উভয় পক্ষৰ যোগাযোগ উন্নত কৰা।
ছ৷ সুগম পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাটো নিশ্চিত কৰা।
পটভূমিঃ
‘সমগ্ৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী’ৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত যুৱক-যুৱতী আৰু তেওঁলোকৰ সবলীকৰণক জড়িত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ক্ষিপ্ৰ যোগাযোগ, ছ’চিয়েল মিডিয়া, নতুন ডিজিটেল সুযোগ আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱেশ থকা দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত সামগ্ৰিক সক্ষম ব্যৱস্থা স্থাপনৰ বাবে চৰকাৰে মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat)ৰ শীৰ্ষক নতুন স্বতন্ত্ৰ সংস্থা গঠনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷

Cabinet
Cabinet approves establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat
11 OCT 2023 3:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat (MY Bharat) to serve as an overarching enabling mechanism powered by technology for youth development and youth led development and provide equitable access to youth to actualize their aspirations and build Viksit Bharat across the entire spectrum of the Government.
Impact:
The primary objective of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) is to make it a whole of Government platform for youth development. Under the new arrangement, with access to resources & connection to opportunities, youth would become community change agents and nation builders allowing them to act as the Yuva Setu between the Government and the citizens. It seeks to harness the immense youth energy for nation-building.
Details:
Mera Yuva Bharat (MY Bharat), an autonomous body will benefit the youth in the age-group of 15-29 years, in line with the definition of ‘Youth’ in the National Youth Policy. In case of programme components specifically meant for the adolescents, the beneficiaries will be in the age-group of 10-19 years.
The establishment of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) would lead to:
1. Leadership Development in the Youth:
1. Improve the leadership skills through experiential learning by shifting from isolated physical interaction to programmatic skills.
2. Investing more in youth to make them social innovators, leaders in the communities.
3. Setting the focus of the Government on Youth Led development and to make the Youth “active drivers” of development and not merely “passive recipients”.
1. Better alignment between youth aspirations and community needs.
2. Enhanced efficiency through Convergence of existing programmes.
3. Act as a one stop shop for young people and Ministries.
4. Create a centralized youth data base.
5. Improved two-way communication to connect youth government initiatives and activities of other stakeholder that engage with youth.
6. Ensuring accessibility by creating a phygital ecosystem.
Background:
With a view to engage youth and their empowerment guided by the principles of ‘whole of government approach’, in a rapidly changing world, which has an environment of high velocity communications, social media, new digital opportunities and emergent technologies the Government has decided to establish overarching enabling mechanism in a form of a new Autonomous Body, namely Mera Yuva Bharat (MY Bharat).