ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ମଙ୍ଗୁ ଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ଏମପି ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ମଂଚ ଉପରେ ବିରାଜମାନ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ଆଉ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆସିଥିବା ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ !
ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କର ଏହି ପୁଣ୍ୟଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇ, ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରି, ମୁଁ ଆଜି ଜବଲପୁରର ଏକ ନୂତନ ରୂପକୁ ହିଁ ଦେଖୁଛି । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଜବଲପୁରରେ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦିପନା ରହିଛି, ମହାକୌଶଳରେ ମଙ୍ଗଳ ରହିଛି, ଉଦ୍ଦିପନା ରହିଛି, ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ଏହି ଉନ୍ମାଦନା ଏହି ଉତ୍ସାହ, ଦେଖାଉଛି ଯେ ମହାକୌଶଳର ମନରେ କ’ଣ ରହିଛି । ସେହି ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ବୀରାଙ୍ଗନା ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ମହାଶୟାଙ୍କର 500ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଛି। ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ଗୌରବ ଯାତ୍ରାର ସମାପନ ଅବସରରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲି । ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛେ, ଏକ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛେ, ଆମର ପୂର୍ବଜମାନଙ୍କର ଋଣ ସୁଝିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛେ । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ମହାଶୟାଙ୍କର, ତାଙ୍କର ଭବ୍ୟ ସ୍ମାରକର ଭୂମି ପୂଜନ ହୋଇଛି, ଆଉ ଏବେ ତାହା କିଭଳି ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଶିବରାଜ ମହାଶୟ ମୋତେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ ଏବେ ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମ୍ୟାପ ଦେଖାଉଥିଲେ । ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ, ଏହା ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାତାଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ, ଏହି ମାଟିକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ମନ ହେବ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଯାତ୍ରାଧାମ ପାଲଟି ଯିବ । ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ଜୀବନ ଆମକୁ ସର୍ବଜନ ହିତାୟର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ, ନିଜ ଜନ୍ମଭୂମି ପାଇଁ କିଛି କରି ଯିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ଭରି ଦେଇଥାଏ । ରାଣୀ ଦୁର୍ଗବତୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏବଂ 140 ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶରେ ଯଦି ରାଣୀ ଦୁର୍ଗବତୀଙ୍କ ଭଳି କେହି ତାଙ୍କର ନାୟକ ଥାଆନ୍ତେ, ନାୟିକା ଥାଆନ୍ତେ ତେବେ ସେହି ଦେଶ ସାରା ଦୁନିଆରେ ସାରା ଉନ୍ମାଦର ସହିତ ନାଚୁ ଥାଆନ୍ତା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ହିଁ ହେବା ଦରକାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମର ମହାପୁରୁଷ ମାନଙ୍କୁ ଭୁଲାଇ ଦିଆଗଲା । ଆମର ଏହିସବୁ ତେଜସ୍ୱୀ, ତପସ୍ୱୀ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟାର ମୂର୍ତି ଭଳି ମହାପୁରୁଷ ମାନଙ୍କୁ, ଏଭଳି ବୀରମାନଙ୍କୁ, ବୀରାଙ୍ଗନା ମାନଙ୍କୁ ଭୁଲାଇ ଦିଆଗଲା ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଆଜି ଏଠାରେ ମୋଟ 12 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ପାଣି ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ପାଇପ୍ ଲାଇନ ହେଉ ଅବା ପୁଣି 4 ଲେନ ସଡ଼କର ନେଟୱର୍କ, ଏହା ହେଉଛି ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳାଇବାର ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତ ଲାଭ ହେବ ହିଁ ହେବ, ନୂତନ କାରଖାନା ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ଖୋଲିବ, ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ରୋଜଗାର ମିଳିବ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି- ନିଜର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁ ମୁକ୍ତ ରୋଷେଇ ଘର ଦେବା । କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଗବେଷଣା କହୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମାଆ ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ କରିଥାଏ, ଏବଂ ଧୂଆଁ ଯୁକ୍ତ ଚୂଲା ହୋଇଥାଏ, କାଠ ଜଳାଇଥାଏ, ଅବା କୋଇଲା ଜଳାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ 24 ଘଂଟା ରୋଷେଇ କରିବା ଯୋଗୁଁ, ସେହି ଧୂଆଁରେ ରହିବା କାରଣରୁ ତାଙ୍କ ଶରୀରକୁ ୪୦୦ ସିଗାରେଟର ଧୂଆଁ ଯାଇଥାଏ। କ’ଣ ମୋର ମାଆମାନଙ୍କୁ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ ନା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ? ଟିକେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ । ହେଉଛି ମାଆ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର କଥା। ମୋର ମାଆମାନଙ୍କୁ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇ ଘରର ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବା ଦରକାର ନା ଦରକାର ନୁହେଁ ? କ’ଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ପୂର୍ବରୁ କରି ପାରି ନ ଥାଆନ୍ତା, କଲେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ମାଆମାନଙ୍କର- ଭଉଣୀମାନଙ୍କର, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ, ସେମାନଙ୍କର ସୁସ୍ଥତା ନେଇ କୌଣସି ଖାତିର ନ ଥିଲା ।
ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ,
ଗରିବ ପରିବାରର କୋଟି- କୋଟି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ବଡ଼- ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚଲାଇ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦେଲୁ, ନଚେତ ପୂର୍ବରୁ ତ, ଗ୍ୟାସର ଏକ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏମପିମାନଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ଚକ୍କର କାଟିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ତ ଏହା ମନେଥିବ, ରକ୍ଷା ବନ୍ଧନ ପର୍ବରେ ଭାଇ, ଭଉଣୀକୁ କିଛି ଉପହାର ଦେଇଥାଏ । ତେଣୁ ରକ୍ଷା ବନ୍ଧନ ପର୍ବରେ ଆମ ସରକାର ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଶସ୍ତା କରି ଦେଇଥିଲେ । ସେହି ସମୟରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା 400 ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ତା କରି ଦିଆଗଲା । ଆଉ ଏବେ କିଛି ଦିନ ପରେ ଦୁର୍ଗାପୂଜା, ନବରାତ୍ରୀ, ଦଶହରା, ଦିୱାଲୀ ଏହି ପର୍ବ ଆସୁଛି । ସେତେବେଳେ ଏହି ମୋଦୀ ସରକାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ସିଲିଣ୍ଡର କାଲି ପୁଣି ଥରେ 100 ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା କରିଦେଲେ । ଅର୍ଥାତ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହରେ ହିଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିଲିଣ୍ଡର 500 ଟଙ୍କା ଶସ୍ତା ହୋଇଛି । ଏବେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ହିତାଧିକାରୀ ମୋର ଗରିବ ମାଆମାନେ- ଭଉଣୀମାନେ- ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମାତ୍ର 600 ଟଙ୍କାରେ ହିଁ ମିଳିଯିବ । ସିଲିଣ୍ଡର ବ୍ୟତୀତ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଶସ୍ତା ଗ୍ୟାସ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ଆସୁ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାଜପା ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଏଠାରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ୍ ଲାଇନ ମଧ୍ୟ ବିଛା ଯାଉଛି । ଏହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ହେବ ।
ମୋର ପରିବାର ଜନ,
ଆଜି ଆମର କଲେଜରେ ପଢୁଥିବା ଯେଉଁ ଛାତ୍ର- ଛାତ୍ରୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଆମର ଯେଉଁ ଯୁବ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ଆମର ଯୁବ ପୁଅ- ଝିଅ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଟିକେ କିଛି ପୁରୁଣା କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମନେ ପକାଇବି, ପୁରୁଣା କଥା ମନେ ପକାଇବି, 2014ର କଥା ମନେ ପକାଇବି, ଆପଣମାନେ ଯଦି କହିବେ ତେବେ ମନେ ପକାଇବି ? ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି 20-22 ବର୍ଷର ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣା ନ ଥିବ କାରଣ ସେହି ସମୟରେ ସେମାନେ 8, 10, 12 ବର୍ଷର ହୋଇଥିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣା ହିଁ ନ ଥିବ କାରଣ ଯେ, ମୋଦୀ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଅବସ୍ଥା କ’ଣ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସବୁ ସମୟରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କର ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ବାଦ ହେଉଥିଲା । ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଗରିବମାନଙ୍କ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାକୁ ଥିଲା, ସେହି ଅର୍ଥ କଂଗ୍ରେସର ନେତାମାନଙ୍କର ଟ୍ରେଜେରୀକୁ ଯାଉଥିଲା । ଆଉ ମୁଁ ତ’ ସେହି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବି, ସେମାନେ ତ’ ହେଉଛନ୍ତି ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ପିଢୀ, ଟିକେ ଗୁଗଲକୁ ଯାଇ ଖୋଜିବେ, 2013-24 ସମ୍ବାଦପତ୍ରର ଟିକେ ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ବାଦ ପଢି ଦିଅନ୍ତୁ, ଦେଶର କ’ଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ,
2014 ପରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ସେହି ଭ୍ରଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତନ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଆମେ ଚଳାଇଲୁ, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଲାଇ ଦେଲୁ । ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରାୟତଃ 11 କୋଟି, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମନେ ରଖିବେ, ଟିକେ ଉତର ଦେବେ ତେବେ ଜଣା ପଡ଼ିବ, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମନେ ରଖିବେ, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମନେ ରଖିବେ ? 11 କୋଟି ଜାଲ୍ ନାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ସରକାରୀ ଅଫିସରୁ ହଟାଇଲୁ । କେତେ, କେତେ ଟିକେ ଯୋରରେ କୁହନ୍ତୁ ଯେ କେତେ, 11 କୋଟି, ଏହି 11 କୋଟି ନାମ କେଉଁ ଗୁଡ଼ିକ ଥିଲା, ଏଗୁଡ଼ିକ ସେହି ସବୁ ନାମ ଥିଲା ଯାହାଙ୍କର କେବେ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସରକାରୀ ଅଫିସରୁ ଅର୍ଥ ଲୁଟିବାର ରାସ୍ତା ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । କଂଗ୍ରେସ ଏମାନଙ୍କର ମିଛ ନାମ, ନକଲି ନାମ, କାଗଜପତ୍ର ଦସ୍ତାବେଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦେଲା ।
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଛତିଶଗଡର ଯେଉଁ ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି ନା, ତାହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ହେଉଛି ଏହି 11 କୋଟି । ଏହି 11 କୋଟି ନକଲି ନାମ, ଯେଉଁମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରକୃତରେ ଗରିବ ଲୋକ, ବାସ୍ତବରେ ଗରିବ ଲୋକ, ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଛଡେଇ ନେଇ ଅର୍ଥ ଲୁଟିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲା । 2014ରେ ଆସିବା ପରେ ଏହି ମୋଦୀ ସବୁକିଛି ସଫା କରି ଦେଲେ । ଏହି ଲୋକମାନେ ରାଗୁଛନ୍ତି ନା, ଏହାର କାରଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ଯେ ସେମାନଙ୍କର କଟକୀ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଛି, କମିଶନ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଛି । ମୋଦୀ ଆସି ସବୁକିଛି ସଫା କରି ଦେଲେ । ନା ଗରିବଙ୍କର ପଇସା ଲୁଟିବାକୁ ଦେବି, ନା ହିଁ କଂଗ୍ରେସର ଖଜାନା, କଂଗ୍ରେସର ନେତାମାନଙ୍କର ରାଜକୋଷ ଭରିବାକୁ ଦେବି । ଆମେ ଜନଧନ- ଆଧାର ଆଉ ମୋବାଇଲର ଏଭଳି ତ୍ରିଶକ୍ତି କରିଲୁ ଯେ କଂଗ୍ରେସର ଭ୍ରଷ୍ଟତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୱଂସ ବିଧ୍ୱସ୍ତ ହୋଇଗଲା । ଆଜି ଏହି ତ୍ରିଶକ୍ତି କାରଣରୁ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା, ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉଥରେ ପଚାରିବି, ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତକୁ ଯାଉଥିଲା, ଚୋରୀ ହେଉଥିଲା, ତାହାକୁ ବଂଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମୋଦୀ କରିଛନ୍ତି, କେତେ ? କେତେ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି । ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ପଇସା, ଗରିବଙ୍କ ହିତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁଛି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ସିଲିଣ୍ଡର କେବଳ 500 ଟଙ୍କାରେ ଦେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । କୋଟି- କୋଟି ପରିବାରଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ମିଳୁ, ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ଏହି 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରାଜକୋଷରୁ ଏଥିପାଇଁ ଦେଉଛୁ ଯେ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଗରିବ ମାଆର ପିଲାକୁ ରାତିରେ ଭୋକିଲା ହୋଇ ଶୋଇବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ, ଗରିବର ଚୂଲି ଜଳୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆୟୂଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ 5 କୋଟି ପରିବାରଙ୍କର ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇ ସାରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ 70 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସରକାର ନିଜର ଆୟୂଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ୟୁରିଆ ମିଳୁ, ବିଶ୍ୱରେ ୟୁରିଆର ବସ୍ତା ୩ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ, ମୋଦୀ 300ରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଦରରେ ଯୋଗାଇ ଥାଏ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ରାଜକୋଷରୁ 8 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଫଳରେ ମୋର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ନ ପଡ଼ୁ । ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧା ସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଗରିବ ପରିବାର ମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର 4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳୁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଦେଖିଲେ ଏବେ ଇନ୍ଦୋରରେ ଗରିବ ପରିବାର ଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ବହୁ ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ହଜାର ପକ୍କା ଘର ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟଏବେ ମୁଁ କରିଛି ।
ମୋର ପରିବାର ଜନ,
ଏହି ସମସ୍ତ ଅର୍ଥକୁ ମିଶାଇବେ ତେବେ ପରିସଂଖ୍ୟାନ କେତେ ହେବ, କେତେ ଶୂନ ଲଗାଇବାକୁ ପଡିବ, ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଛନ୍ତି, ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଏହାର ହିସାବ କରି ପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଉ ଆପଣମାନେ ଶୁଣନ୍ତୁ 2014ପୂର୍ବରୁ ଏ ଯେଉଁ ଶୂନ, ଶୂନ, ଶୂନ ଅଛି ନା ତାହା ହେଉଛି କେବଳ ଘେଟାଲାର ଅର୍ଥ ମିଶାଇବାରେ ଲାଗିଯାଉ ଥିଲା । ଏବେ ଆପଣମାନେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସର ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହୁଥଲେ ଯେ, ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଏକ ଟଙ୍କା ପଠାଉଥିଲେ ତେବେ 15 ପଇସା ପହଂଚୁଥିଲା, 85 ପଇସା କେହି ହାତସଫେଇ କରି ନେଇ ଯାଉଥିଲେ । ଏକ ଟଙ୍କା ପଠାଉଥିଲେ 15 ପଇସା ପହଂଚୁଥିଲା । ମୁଁ ଯେତେ ଟଙ୍କା ଏବେ ଗଣାଇଲି, ଯଦି ଏହି ଟଙ୍କା କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ କେତେ ବଡ଼ ଚୋରୀ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା, ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ କରି ପାରିବେ । ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ଅର୍ଥ ଭାଜପା ସରକାର ଦେଉଛନ୍ତି ।
ମୋର ପରିବାର ଜନ,
ମୋର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ । ମୁଁ ଆଜି ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ କୂଳରେ ଠିଆ ହୋଇ କହୁଛି, ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକୁ କହୁଛି, ସାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି କହୁଛି, କାରଣ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ କେଳରୁ ଆସିଛି ଆଉ ଆଜି ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ କୂଳରେ ଠିଆ ହୋଇ କହୁଛି । ମୋର ଯୁବକମାନେ, ମୋର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଲେଖି ନିଅନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ଆଜି ଏଭଳି ଏକ ସୁନ୍ଦର ସମୟରେ ପହଁଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, ତାହାର ବିକାଶର ଗତିରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପତନ 20- 25 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆସିବ ନାହିଁ, ସବୁକିଛି ନଷ୍ଟଭ୍ରଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ବିକାଶର ଏହି ଗତିକୁ ଅଟକିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, କେବେ ମଧ୍ୟ ଅଟକିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । ଏହି 25 ବର୍ଷ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ 25 ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ସାଥୀମାନେ ତ’ ନୂତନ ଏବଂ ପ୍ରଗତି କରୁଥିବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକୁ ହିଁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଏବେ ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଯୁବକ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ହେଉ, ସମୃଦ୍ଧ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ହେଉ, ମାନ-ସମ୍ମାନ ଓ ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିଥିବା ଭଳି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ହେଉ। ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ପରିଶ୍ରମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ସଠିକ ନିଷ୍ପତି ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାଜପା ସରକାର ଏମପିକୁ କୃଷି ରପ୍ତାନୀରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚାଇଛି । ଏବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏମପି ଏକ ନମ୍ବର ହେବା ଉଚିତ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏଥିରେ ଜବଲପୁରର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 4ଟି କାରଖାନା କେବଳ ଏହି ଜବଲପୁରରେ ହିଁ ଅଛି । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜ ସେନାକୁ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦେଉଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏଠାରେ ରୋଜଗାରର ହଜାର- ହଜାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଆଜି ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନୂତନ ଶୀଖରରେ ଅଛି । କ୍ରୀଡ଼ା ମୈଦାନ ଠାରୁ ନେଇ ଚାଷ ବାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଧ୍ୱଜା ଉଡିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ ବର୍ତମାନ ଏସିୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଚାଲୁ ରହିଛି, ସେଥିରେ ଆମ ଭାରତର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖୁଥିବେ । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସମୟ, ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର କାଳଖଣ୍ଡ । ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ । ସେତେବେଳେ ଭାରତ G-20 ଭଳି ଭବ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଆୟୋଜନ ଏତେ ଗୌରବର ସହିତ କରି ପାରିଥାଏ । ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସେଠାରେ ପହଂଚିଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଦେଶ ପହଂଚି ପାରି ନ ଥାଏ । ସେତେବେଳେ ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲ ହେବାର ମନ୍ତ୍ର ଦୂର- ଦୂରାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରି ପାରୁଥିବେ, ଏକ ପକ୍ଷରେ ଏହି ଦେଶ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ପହଂଚାଉଛି ତେବେ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ 2 ଅକ୍ଟୋବର ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ଷ୍ଟୋରରେ, ଆପଣମାନେ ମନେ ପକାନ୍ତୁ 2 ଅକ୍ଟୋବର ଦିନ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯେଉଁ ଏକ ଖଦୀ ଭଣ୍ଡାର ଥିଲା, ଦେଢ଼ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଖଦୀ ସେହି ଷ୍ଟୋରରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଶକ୍ତି । ସ୍ୱଦେଶୀର ଏହି ଭାବନା, ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଏହି ଭାବନା ଆଜି ଚାରିଆଡ଼େ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଉ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ, ମୋ ଦେଶର ପୁଅ- ଝିଅମାନେ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଚମତ୍କାର କରୁଛି । ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବାର ଏତେ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି । ଏବେ ଏକ ଅକ୍ଟୋବରକୁ ହିଁ ଦେଶ ଯେଉଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଲା, ସେଥିରେ 9ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ସଫାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଛି, 9 ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନରେ । ଏହି ସଫାଇ ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 9 କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ନଅ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀ ଘରୁ ବାହାରିଲେ, ଆଉ ଝାଡ଼ୁ ନେଇ ଦେଶରେ ସଫାଇର କାମ କଲେ, ସଡ଼କ, ପାର୍କ ଆଦିର ସଫା କଲେ । ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନେ ତ’ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ନମ୍ବର ମିଳିଛି, ଦେଶରେ ଏକ ନମ୍ବରରେ ରହିଥାଏ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ । ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବାର ଅଛି ଆଉ ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ଏମପିକୁ ଏକ ନମ୍ବରରେ ରଖିବାର ଅଛି।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଉପରେ କେବଳ ଆଉ କେବଳ, ମାତ୍ର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱାର୍ଥ ଭାରୀ ହୋଇପଡ଼େ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ତାହାର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅନୁମାନ କରି ପାରିବା । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତର ଉପଲବ୍ôଧଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ସେହି ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ଯାହାର ସର୍ବସ୍ୱ ଲୁଟ ହୋଇ ଯାଇଛି, କେବଳ ଆସନ ବା କୁର୍ସି ବ୍ୟତୀତ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ କିଛି ଦିଶୁ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଏବେ ଏଭଳି ସ୍ତରକୁ ଆସି ଯାଇଛନ୍ତି, ଏଭଳି ସ୍ଥିତିକୁ ଚାଲି ଆସିଛନ୍ତି ଯେ ଭାଜପାକୁ ଗାଳି ଦେଉ- ଦେଉ ଭାରତକୁ ହିଁ ଗାଳି ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, କିଭଳି ଏହି ଲୋକ ନିତିଦିନ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଆମକୁ ଉପହାସ କରୁଥିଲେ । ଭାରତ କରୋନା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲା । ଏହି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଟିକା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଲେ। ଆଉ ମୋତେ ଏବେ କେହି ଜଣେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏକ ନୂତନ ଫିଲ୍ମ ଆସିଛି, ଟିକା ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ଫିଲ୍ମ ‘ଭ୍ୟାକ୍ସିନ ୱାର’ (‘Vaccine War’ ) ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଖି ଖୋଲିଯାଏ ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ଫିଲ୍ମ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ଯାହା ଆମ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଇଥିଲେ, ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ କିଭଳି ବଂଚାଇଲେ, ଏହା ଉପରେ ଭ୍ୟାକ୍ସିନ ୱାର ଫିଲ୍ମ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭାରତର ସେନା ଯେଉଁ କଥା କହିଥାଏ, ଭାରତର ସେନା ଯେଉଁ ପରାକ୍ରମ ଦେଖାଇଥାଏ, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଥାଆନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କର କଥା ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାନଙ୍କର ସର୍ଦ୍ଦାରମାନଙ୍କ କଥା ଠିକ୍ ଲାଗିଥାଏ । ମୋ ଦେଶର ସେନାର ଜବାନମାନଙ୍କର କଥା ଠିକ୍ ଲାଗି ନ ଥାଏ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପରେ ସାରା ଦେଶ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କଲା । ଏହା ତ’ ଭାଜପାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନ ଥିଲା, ଏହା ଥିଲା ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ସ୍ୱାଧୀନ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଉତ୍ସବ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଏହି ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳକୁ ମଧ୍ୟ ଉପହାସ କରି ଉଡ଼ାଇ ଦେଉଥିଲେ । ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର କୋଣ- ଅନୁକୋଣରେ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଜଳ ସଂଗ୍ରହର ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚଲାଉଛୁ । କିନ୍ତୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଏଇ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଯେଉଁ ଦଳ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ସରକାର ଚଳାଇଲା, ସେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଲା ନାହିଁ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଠାରୁ ନେଇ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାର ସମୃଦ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଗୋଣ୍ଡ ସମାଜ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଜନଜାତୀୟ ସମାଜ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତାରେ ରହିଲେ, ସେମାନେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଯୋଗଦାନକୁ କାହିଁକି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପରିଚୟ ଦେଲେ ନାହିଁ ? ଏଥିପାଇଁ ଦେଶକୁ କାହିଁକି ଭାଜପାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ? ଆମର ଯେଉଁ ଯୁବ ଆଦିବାସୀ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଜନ୍ମ ହୋଇ ନ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଜାଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେମାନଙ୍କ ଜନ୍ମ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କଲେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବଜେଟ ଦେଲେ । ବିଗତ 9 ବର୍ଷରେ ଏହି ବଜେଟରେ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ମୋଦୀ ସରକାର କରିଛନ୍ତି । ଦେଶକୁ ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଆଦିବାସୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭାଜପାକୁ ମିଳିଲା । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ଭାଜପା ସରକାର ଘୋଷଣା କଲେ । ଦେଶର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ନାମ ରାଣୀ କମଲାପତିଙ୍କ ନାମରେ କରାଯାଇଛି । ପାତାଲପାନୀ ଷ୍ଟେସନ ଏବେ, ଜନନାୟକ ଟଂଟୟାଭୀଲଙ୍କ ନାମରେ ପରିଚିତ ହେଉଛି । ଆଉ ଆଜି ଏଠାରେ ଗୋଣ୍ଡ ସମାଜର ପ୍ରେରଣା, ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ମହୋଦୟାଙ୍କ ନାମରେ ଏତେ ଭବ୍ୟ ସ୍ମାରକର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଏହି ସଂଗ୍ରାହଳୟରେ ଗୋଣ୍ଡ ସଂସ୍କୃତି, ଗୋଣ୍ଡ ଇତିହାସ ଏବଂ କଳାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେବ । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ରହିଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ୀ ସମୃଦ୍ଧ ଗୋଣ୍ଡ ପରମ୍ପରାକୁ ଜାଣି ପାରନ୍ତୁ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଣ୍ଡ ଚିତ୍ରକଳା ମଧ୍ୟ ଉପହାର ଆକାରରେ ଦେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ଗୋଣ୍ଡକଳାର ପ୍ରଶଂସା କରି ଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୋର ମଥା ମଧ୍ୟ ଗର୍ବରେ ଉଚ୍ଚା ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଯେଉଁ ଦଳ ଦେଶରେ ସରକାରରେ ବସି ରହିଲେ, ସେମାନେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ହିଁ କାମ କଲେ, ଗୋଟିଏ ହିଁ ପରିବାରର ଚରଣ- ବନ୍ଦନ, ଗୋଟିଏ ହିଁ ପରିବାରର ଚରଣ- ବନ୍ଦନ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଚିନ୍ତା ନ ଥିଲା । ଦେଶକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଣି ଦେଇ ନଥିଲା । ଦେଶର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ହିଁ କରି ନଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର, ଯିଏ ସମସ୍ତଙ୍କର ମାନ ରଖିଲେ, ସମ୍ମାନ ରଖିଲେ, ଆଦର କଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ରଖିଲେ । ଏହା ହେଉଛି ଭାଜପା ସରକାର ଯିଏ ମହୂ ସହିତ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଡକ୍ଟର ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସ୍ଥାନକୁ ପଂଚତୀର୍ଥ କରିଛନ୍ତି । ମୋତେ କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ସାଗରରେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ସ୍ମାରକ ସ୍ଥଳୀର ଭୂମି ପୂଜନର ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ଏହା ସାମାଜିକ ସମରସତା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରକୁ ପାଳନ- ପୋଷଣ କରୁଥିବା ଦଳ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସଂସାଧନକୁ ଲୁଟିଛନ୍ତି । 2014 ପୂର୍ବରୁ କେବଳ 8- 10 ବନଜାତ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ହିଁ ଏମଏସପି ଦିଆଯାଉଥିଲା । ବାକି ବନଜାତ ଉତ୍ପାଦକୁ ଶାଗ ମାଛ ଦରରେ କିଛି ଲୋକ କିଣୁଥିଲେ ଆଉ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ କିଛି ମିଳୁ ନ ଥିଲା । ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇଲୁ ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରାୟ 90 ବନଜାତ ଉତ୍ପାଦକୁ ଏମଏସପି ପରିସରକୁ ଅଣା ଯାଇ ସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଅତୀତରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ କୃଷକମାନେ, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ କୋଦ- ସୁଆଁ ଭଳି ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆ ଯାଉ ନ ଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ G-20 ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ବଡ଼- ବଡ଼ ନେତା ଆସିଥିଲେ, ଏକରୁ ଆରେକ ବଳି ବଡ଼ ନେତା ଆସିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କର କୋଦ- ସୁଆଁ ଭଳି ଶସ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ଦେଇଥିଲୁ । ଭାଜପା ସରକାର ଆପଣମାନଙ୍କର କୋଦ- ସୁଆଁ ଭଳି ଶସ୍ୟକୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଭାବେ ଦେଶ ବିଦେଶର ବଜାରରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ଯେ ଆଦିବାସୀ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳୁ ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଭାଜପାର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା, ହେଉଛି ବଂଚିତ ମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା । ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ମିଳୁ, ଏହା ଗରିବଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ 1600 ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ପହଂଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ମହିଳାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ବଦା ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବାର ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅଣଦେଖା କରି ଦିଆଗଲା । ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ, ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକସଭା, ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭାଜପା ହିଁ କରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗାଁର ସାମାଜିକ ଆର୍ଥିକ ଜୀବନରେ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । କିନ୍ତୁ, 13 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା, ଭାଜପା ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ହିଁ ଆମକୁ ତାହାକୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ।
ମୋର ପରିବାରଜନ,
ଭାଜପା ସରକାର, ହେଉଛି ଗରିବମାନଙ୍କର ସରକାର । ନିଜର ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଆଉ ନିଜର ପରିବାରବାଦକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ନେବା ପାଇଁ କିଛି ଲୋକ ଭଳିକି ଭଳି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୋଦୀଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଂଟି ହେଉଛି ଯେ- ଏମପିର ବିକାଶ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ଥାନକୁ ଆସିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ମୋଦୀଙ୍କ ଭାଜପା ସରକାର ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ମହାକୌଶଳ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ପୁଣିଥରେ ବୀରାଙ୍ଗନା ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ମହୋଦୟାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧା ପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଆଉ ଆପଣମାନେ ଏତେ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ, ମୁଁ କହିବି ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ, ଆପଣମାନେ କହିବେ ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ- ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ- ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ । ସ୍ୱର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ- ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ- ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ- ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various projects in Jabalpur, Madhya Pradesh
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangu Bhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj Singh Chouhan, all my cabinet colleagues, Ministers from the MP Government, MPs, MLAs, all other dignitaries present on the stage and ladies and gentlemen who have come in such large numbers to bless us!
Paying my obeisance to this sacred land of Mother Narmada, I am witnessing a new face of Jabalpur today. I can see that there is enthusiasm in Jabalpur; there is joy and excitement in ‘Mahakaushal’. This zeal, this enthusiasm reflects everything that is there in the mind of Mahakaushal. Amidst this vigour, today the whole country is celebrating the 500th birth anniversary of the brave queen Durgawati ji. On the concluding occasion of Rani Durgawati Gaurav Yatra, I had called for celebrating her birth anniversary at the national level. Today we all have gathered here for this very purpose, to perform a sacred task, to repay the debt of our ancestors. Just a short while ago, we performed the Bhoomi Pujan of the grand memorial of Rani Durgawati ji here, and I was just wondering how it is going to be built. Shivraj ji was showing me the complete map of it in detail. I firmly believe that after this is built, every mother and every youth of Bharat will feel like visiting this land. In a way, it will become a pilgrimage destination. The life of Rani Durgawati teaches us the lesson of welfare of all; gives us courage to do something for our motherland. I congratulate the entire tribal society, Madhya Pradesh and 140 crore countrymen on the birth anniversary of Rani Durgawati. If any country in the world had someone like Rani Durgawati as its leader, that country would have been promoting it all over the world. After independence, this should have happened in our country too but our great personalities were forgotten. These brilliant, ascetic, epitomes of sacrifice and perseverance, such great personalities, such brave men and women, were forgotten.
My family members,
Today, the foundation stone of development projects worth more than Rs 12 thousand crores has been laid and inaugurated here. Be it water and gas pipeline or a network of 4 lane roads, these are the projects that are transforming the lives of lakhs of people. The farmers here will definitely benefit from this; new factories and plants will be set up here and our youth will also get employment opportunities here.
My family members,
One of the top priorities of the BJP government is to provide smoke-free kitchens to our sisters. Some people have done research and said that when a mother cooks food and has a smoky stove, burns wood or burns coal, her body gets exposed to the smoke equivalent to 400 cigarettes every 24 hours. Should my mothers and sisters get rid of this trouble or not? Please respond with all your strength; it is about mothers and sisters. Should my mothers and sisters be free from smoke in the kitchen or not? Couldn't Congress have done this work earlier? They didn't. They didn't care about the mothers and sisters, or about their health and well-being.
Brothers and sisters,
That's why we launched a massive campaign and gave free Ujjwala gas connections to crores of sisters from poor families. Otherwise, if they had to get a gas connection earlier, they had to visit the MP's house. And you know that on the festival of Rakshabandhan, a brother gives something to his sister. So, on the festival of Rakshabandhan, our government had made gas cylinders cheaper for all the sisters. On that occasion, the cylinder was made cheaper by Rs 400 for the beneficiary sisters of Ujjwala. And after a few days, the festivals of Durga Puja, Navratri, Dussehra, Diwali are going to begin. So, this Modi government once again made Ujjwala cylinders cheaper by Rs 100 yesterday itself. This means that in the last few weeks alone, the cylinder has become cheaper by Rs 500 for the beneficiary sisters of Ujjwala. Now my poor mothers, sisters and daughters who are beneficiaries of Ujjwala will get gas cylinders for only Rs 600. The BJP government is also working at a rapid pace to ensure that cheap gas is supplied to the kitchens through pipes instead of cylinders. That is why gas pipelines are also being laid here. Lakhs of families of Madhya Pradesh will also benefit from this initiative.
My family members,
Today, I would like to remind the students studying in our colleges, our young friends, our young sons and daughters of some old incidents. Should I remind them? Should I remind them of certain incidents of 2014? You see, those who are 20-22 years old today might not even know because at that time they would have been probably 8,10, or 12 years old. They would not have known what the situation was like before the Modi government. At that time, scams worth thousands of crores of rupees of the Congress government used to make headlines every day. The money which was supposed to be spent on the poor was going into the coffers of Congress leaders. And I would say to these youngsters that they are the online generation. So just go to Google and search. Just read the newspaper headlines of 2013-14. What was the condition of the country?
And so, brothers and sisters,
After 2014, when you gave us an opportunity to serve, we started a campaign to change the corrupt systems created by the Congress government and started a cleanliness campaign on the corruption front also. We have used technology to remove around 11 crore fake names. Will you remember this figure? Could you respond? Will you remember this figure? We removed 11 crore fake names from government records. How many? How many did I say? Speak loudly.11 crores! What were these 11 crore names? These were the names of the people who were never born! But a way had been created to loot the treasury from the government offices. Congress created documents for these false names, fake names.
This figure of 11 crore is even greater than the total population of Madhya Pradesh and Chhattisgarh. The treasury was looted snatching away the rights of the real beneficiaries, the poor people using these 11 crore fake names. After coming to power in 2014, Modi has cleaned out everything. The reason why these people are angry is that their cut, their commission has been stopped. Modi came and cleared out everything. Neither will I allow the money of the poor to be looted nor will I let the coffers of the Congress leaders to be filled. We created such a trinity of Jan Dhan-Aadhaar and mobile that the corruption system of Congress was destroyed. Today, because of this tri-shakti, more than Rs 2.5 lakh crore has been saved from getting stolen. I will ask you this figure again. So, Modi has done the work of saving more than Rs 2.5 lakh crore which were going into wrong hands and were getting stolen. How much did I say? 2.5 lakh crores! Today the money of the poor is being used for the welfare of the poor. Today the Central Government is spending crores of rupees to provide Ujjwala cylinders for just Rs 600. Rs 3 lakh crore is being spent on providing free ration to crores of families. These 3 lakh crore rupees are given from the treasury so that any child of my poor mother does not go to bed hungry at night. The cooking at the house of the poor doesn’t stop. Under the Ayushman scheme, about 5 crore families of the country have received free treatment. For this, the government has spent Rs 70 thousand crores for your Ayushman card. Farmers should get affordable urea. In the world market, a bag of urea is sold for Rs 3000, but Modi gives it for less than Rs 300 and that is why the central government has spent Rs 8 lakh crore from the treasury so that my farmers are not burdened. Under PM Kisan Samman Nidhi, Rs 2.5 lakh crore has been deposited directly into the bank accounts of farmers. Our government has also spent Rs 4 lakh crore to provide pucca houses to the poor families. Even today you have seen that I have provided 1000 multi-storeyed pucca houses built with modern technology to poor families in Indore.
My family members,
If you add all the funds, what will be the figure? How many zeros will need to be added? You can imagine! These people from Congress cannot even calculate it. And listen, before 2014, these zeroes were used only to calculate the money from scams. Now imagine, a Prime Minister of Congress used to say that if you send one rupee from Delhi, only 15 paise reached the actual beneficiary and 85 paise is stolen by someone in the middle. They would send one rupee and only 15 paise would reach the beneficiary. You can imagine how big a theft it would have been if the money that we just calculated was being sent during the Congress era. Today the BJP government is giving so much money for the welfare of the poor.
My family members,
This is a very important period for my Madhya Pradesh. Standing on the banks of Mother Narmada today, I am saying this; I am saying this to the entire Madhya Pradesh; I am saying this to the youth of the Madhya Pradesh; I am saying this in the presence of Mother Narmada because I too was born in the lap of Mother Narmada. I am saying this today standing on the banks of Mother Narmada. My youngsters, mark my words. Madhya Pradesh is today at such a juncture where any hindrance in development, any slow-down in the pace of its development will destroy everything. This kind of development will not return even after 20-25 years. And therefore, this pace of development should not be allowed to stop, or get stalled. These 25 years are very important for you. Friends from MP who are under 25 years of age have only seen the new and progressing Madhya Pradesh. Now it is their responsibility to ensure that in the coming 25 years, when their children grow up, they should have a developed Madhya Pradesh, a prosperous Madhya Pradesh, a Madhya Pradesh full of pride and honour. This requires more hard work today. For this, right decision is needed today. In the past years, the BJP government has taken MP to the top in terms of agricultural exports. Now it is important that our MP should become number one in industrial development also. Bharat's defence production and defence exports have increased manifold over the years. Jabalpur also has a major contribution to the same. In Madhya Pradesh, there are 4 factories manufacturing defence related goods in Jabalpur alone. Today the central government is providing 'Made in India' weapons to its army. The demand for Bharat's defence goods is increasing in the world. Madhya Pradesh is also going to benefit greatly from this. Thousands of new employment opportunities are going to be created here.
My family members,
Today Bharat's confidence is at a new height. From the playground to the fields, the flag of Bharat is waving high. You must have seen that the Asian Games are currently going on, in which we are watching Bharat's brilliant performance. Today every youth of the country feels that this is the period for Bharat's youth. This period is the period of Bharat's youth. When the youngsters get such opportunities, their passion for building a developed Bharat also increases. That is why Bharat is able to organize grand world events like G20 with so much pride. That is why Bharat's Chandrayaan reaches a spot where no other country could reach. That is why the mantra of being vocal for local starts resonating far and wide. You can imagine, on one hand this country sent Chandrayaan while on the other hand, on Gandhi Jayanti, on 2nd October, a Khadi store in Delhi sold products worth more than Rs 1.5 crore in just one day. This is the strength of the country. This spirit of Swadeshi, this spirit of taking the country forward is growing everywhere today. And the youth of my country, the sons and daughters of my country have taken the reins in this endeavour. That is why the youth of Bharat are doing wonders in the world of start-ups. That is why Bharat takes such a powerful pledge to become clean. In the cleanliness campaign that was launched in the country on October 1st, cleanliness programmes were conducted at more than 9 lakh places! More than 9 crore people of the country took part in that cleanliness campaign. They came out of their homes, took brooms and cleaned the roads and parks in the country. The people of Madhya Pradesh and the youth of Madhya Pradesh have done even more wonders. Madhya Pradesh has scored the highest in terms of cleanliness. Madhya Pradesh remains number one in the country. We have to take this spirit forward. And in the coming 5 years, we must keep MP at number one in as many areas as possible.
My family members,
When a political party is engrossed in its own interests, then we can easily guess it. Today the whole world is talking about Bharat's achievements. But these very political parties, who have lost everything, and can't see anything apart from power have now gone to such an extent that while abusing the BJP, they have started abusing Bharat itself. Today the whole world is praising the Digital India campaign. But you may remember, how these people mock us every day for Digital India. Bharat made the world's most effective vaccine against Corona. These people also raised questions on our vaccines. And just now someone was telling me that a new film has been made based on vaccine called the 'Vaccine War' and such a film has been made in our country which will open the eyes of the people around the world. The film 'Vaccine War' has been made on the amazing work done by the scientists of our country and how it saved the lives of crores of people of the country.
Brothers and sisters,
These people also question everything that the Indian Army talks about, and question the bravery of the Indian Army. They find the words of the country's enemies and the terrorists to be true. They don't trust the words of my country's army and soldiers. You have also seen that on completion of 75 years of independence the entire country celebrated Amrit Mahotsav. This was not a programme of BJP. It was a programme of the country. Independence was a celebration for every citizen of Bharat. But these people also make fun of the 'Azaadi Ka Amritkaal'. We are building Amrit Sarovars in every corner of the country for the coming generations and a massive campaign of water conservation is going on. But these people have aversion towards this work too.
My family members,
The party which ran the government in the country for so many years after independence, did not show any respect even to the tribal society. From the freedom struggle to the richness of cultural heritage, the role of our tribal society has been immense. Gond society is one of the largest tribal societies in the world. In such a scenario, I want to ask you a question. Why did those who were in power for a long time not give national recognition to the contribution of the tribal society? Why did the country have to wait for BJP for this? Our young tribals must know this. Even before they were born, Atal Bihari Vajpayee's government had created a separate ministry for the tribal society and had assigned a separate budget. In the last 9 years, Modi's government has increased this budget manifold. BJP also got the privilege of giving the country its first female tribal President. The BJP government also declared the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Tribal Pride Day. One of the most modern railway stations in the country was named after Rani Kamlapati. Patalpani station is now known as Jannayak Tantya Bhil. And today such a grand and a modern memorial is being constructed here after the name of Rani Durgawati ji, the inspiration of the Gond community. This museum will also showcase Gond culture, Gond history and art. Our effort is to ensure that the coming generations can learn about the rich Gond tradition. When I meet world leaders, I gift them Gond paintings. When they praise this magnificent Gond art, my heart fills with immense pride.
Friends,
The party which was in power in the country for decades after independence, did only one thing, and that is worshipping one family. Besides worshipping one family, they did not care about the country. It was not just one family that brought independence to the country. The development of the country has not been achieved by just one family. This is our government, which showed respect to everyone, and took care of everyone. This BJP government has made the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar across the world, including Mhow, to be ‘Panchteerth’. A few weeks ago, I also got the opportunity to perform the Bhoomi Pujan of the memorial site of Sant Ravidas ji in Sagar. This shows the commitment of the BJP government towards social harmony and heritage.
Friends,
The parties that nurture nepotism and corruption have looted the resources of the tribal society. Before 2014, MSP was given only for 8-10 forest produces. Some people bought the remaining forest produce at the lowest prices and the tribals did not get anything. We changed this scenario and today about 90 forest produces have been brought under the ambit of MSP.
Friends,
In the past, even coarse grains like Kodo Kutki, produced by our tribal farmers and our small farmers, were not given much importance. You have seen that big leaders from all over the world had come to Delhi for the G20 Summit. Several leaders had come. We also fed them dishes made from your Kodo Kutki. The BJP government also wants to deliver your Kodo Kutki to the markets of the country and abroad in the form of 'Shri Anna'. Our endeavour is to provide maximum benefits to tribal farmers and small farmers.
My family members,
The priority of BJP's double engine government is giving importance to the underprivileged. Supplying potable drinking water through pipes is very important for the health of the poor and for the convenience of women. Even today, systems have been developed to supply water to about 1600 villages here. Women's health should always be the priority of the country. But this too was continuously ignored earlier. BJP has also done the work of giving women their rights in Lok Sabha and Assembly through Narishakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
Our Vishwakarma friends make huge contributions to the socio-economic life of the village. Empowering them should have been a priority. But the Rs 13 thousand crore worth PM Vishwakarma scheme was brought only after the formation of the BJP government.
My family members,
BJP government is the government of the poor. Some people are using all kinds of tricks to further their corruption and nepotism. But Modi's guarantee is that MP will be among the top in terms of development. I am confident that Mahakaushal, and Madhya Pradesh will strengthen this resolve of Modi's BJP government. Once again, I pay my respects to the brave queen Durgawati ji. And you have come in such large numbers to bless us, I express my heartfelt gratitude to you. I will say Rani Durgawati, and you will say Amar Rahe, Amar Rahe! Rani Durgawati - Amar Rahe, Amar Rahe. The voice should echo throughout Madhya Pradesh.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.