প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমান মঙ্গু ভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী, ভাই শিবরাজ সিংহ চৌহান, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ, এম.পি. সরকারগী মন্ত্রী, এম.পি., এম.এল.এ., ফম্বাক্তা লেংখৎপীরিবা অতোপ্পা শক্নাইবা মীথুংলেন, অদুগা ঐখোয়বু থৌজাল পীবীনবগীদমক্তা মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ইমা নর্মদাগী শেংলবা লমদম অসিদা কোক নোঞ্জদুনা, ঐহাক্না ঙসি জবলপুরগী অনৌবা শক্তম অমা উবা ফংজরে। জবলপুরদা থৱাই য়াওবা, মহাকৌশলদা নুংঙাই য়াইফবগী মতৌ উবা ফংলি। সিগুম্বা থৱাই য়াওবা অমসুং হরাও নুংঙাইবগী মতৌনা মহাকৌশলগী ৱাখল্লোন্দা করি ফাওরিবগে হায়বা তাক্লি। মসিগুম্বা নুংঙাইবা কয়াগী মরকসিদা ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা রানী দুর্গাবতীজীগী 500শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি। রানী দুর্গাবতী গৌরব য়াত্রা লোইশিল্লকপদা ঐহাক্না মহাক্কী মপোক কুমওনবু লৈবাক্কী থাক্তা পাংথোকসি হায়বা ৱাফম থমখিবনি। ঐখোয়না মদুগী মতুং ইন্দুনা ঙসি মফমসিদা পুল্লি, অফবা থবক কয়া পাংথোক্নবগীদমক্তা মফমসিদা পুল্লি, ঐখোয়গী অহল লমনশিংগী লমন শিংনবা মফমসিদা পুল্লি। ঐখোয়না ঙৈহাক্কী মমাংদা রানী দুর্গাবতীজীগী নীংশিং খুভমগীদমক্তা ভুমী পুজন পাংথোকখ্রে। খুভম অসি করম্না শাগনি হায়বগী মতাংদা শিবরাজজীনা ঐহাক্কী ইফমদা য়াম্না কুপ্না তাকপীরম্মি, মদুগী মেপসু উৎপীরম্মি। মসি হেক শাবা লোইবদা, হিন্দুস্তানগী মমা, নহা ওইরিবা মচা খুদিংনা লমদম অসিদা শোইদনা লাক্নিংবা ফাওগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। মসিনা মওং অমগী লমকোয়ফমসু ওইরক্কনি। রানী দুর্গাবতীগী পুন্সিনা ঐখোয়দা মীপুম খুদিংগী য়াইফ য়ুম্বাল লৈহনগদবনি অমসুং ইশাগী পোক্নফম লমদমগীদমক্তা করিগুম্বা খরা পাংথোক্কদবনি হায়না তম্বীরি। ঐহাক্না রানী দুর্গাবতীগী মপোক কুমওন অসিদা ত্রাইবেল খুন্নাই পুম্নমক, মধ্য প্রদেশ, অমসুং লৈবাক মীয়াম করোর 140গী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। করিগুম্বা লৈবাক অমনা রানী দুর্গাবতীগুম্বা মখোয়গী হিরো লৈরবদি, মখোয়সু ঐখোয়না তৌরিবা অসিগুম্না নুংঙাইবনা মথুম মরাং হৌগনি। নিংতম্বা মতুংদা ঐখোয়গী লৈবাক্তসু মসিমক ওইফম থোকপনি, অদুবু ঐখোয়গী অথোইবা মীওইশিংবু কাওথোকপীরে। ঐখোয়গী অথোইবা মীওইশিংগী কত্থোকপা, থৌনা, ইথিল কয়াবু লৈবাক অসিনা কাওথোকপীরে।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঙসি, লমদমসিদা পুন্না লুপা করোর লিশিং 12 হেনবগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী উরেপ উয়ুং তম্লি, মীয়ামদা খুৎশিন্নরি। ঈশিং অমসুং গ্যাস পাইপ্লাইন ওইরো, নত্ত্রগা লেন 4গী শোরোক্কী নেতৱর্ক ওইরো, থবকশিং অসি মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কদবা প্রোজেক্ত ঙাক্তনি। মসিনা লমদমসিগী লৌমীশিংদা অচৌবা মতেং পাংগনি, অনৌবা ফেক্তরী অমসুং কারখানা কয়া লিংখৎহনগনি, ঐখোয়গী নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা ফংহনগনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংদা মৈখু খুদবা চাকখুম পীবা হায়বসি বি.জে.পি. সরকারগী মিৎয়েংগী মনুংদা অমনি। ইমা অমনা চাক থোংলিবনি হায়দুনা শিং মৈ থাবা, নত্ত্রগা মৈতান্না মৈ থাদুনা চাকখুমদা লৈবা, মৈখু মরক্তা পুং 24 লৈবনা মরম ওইদুনা চুরুপ 400না থাদোকপা মৈখুগী চাং মান্ননা মহাক্কী হকচাংদা চঙই হায়না রিসর্চনা তাক্লি। মসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিদগী ঐখোয়গী ইমে, ইচে-ইচলশিংনা মনিং তম্ফম থোক্তবরা? পাঙ্গল থোক্না অমুক্তা হায়বীয়ু, মসি ঐখোয়গী ইমাশিংগী মরমদনি। ঐখোয়গী ইমা, ইচে ইচলশিংনা মৈখু থোক্তবা চাকখুম ফংফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? থবক অসিবু কংগ্রেসনা মমাংদা তৌফম থোক্তবরা? মখোয়না তৌরমদে, মখোয়না ঐখোয়গী ইমা ইবেল, ইচে ইচলগী হকশেলগী মরমদা করিসু নাচুংবীরমদে।
ইচিল ইনাওশিং,
মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না লাইরবা ইমুংগী ইচে ইচল করোর কয়াগী মফমদা খোঙথাং কয়া চত্থদুনা উজ্বালাগী গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীখি। মমাংদদি, গ্যাস কন্নেক্সন অমা লৌনবগীদমক্তা এম.পি.গী ময়ুমদা তোয়না চৎপগী মথৌ তারম্মি। রক্ষা বনধনগী মতমদা মচুংশিংনা মচলশিংদা খুদোল পীনৈ হায়বসি অদোম্না খঙলবনি। হন্দক্কী রক্ষা বন্ধনগী থৌরমদা ঐখোয়গী সরকারনা ইচেল ইচলশিংগী গ্যাস সিলিন্দরগী মমল হন্থহনখি। উজ্বালাগী বেনেফিশরীশিংনা লুপা 400দা সিলিন্দর ফংখিবনি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা দুর্গা পুজা, নবরাত্রী, দশেরা, দিৱালীগী কুহ্মৈ লাক্লগনি। অদুনা মোদী সরকারনা ঙরাংমক্তদা উজ্বালা গ্যাস সিলিন্দরগী মমলবু লুপা 100 অমুক হোংথহনখ্রে। মসিনা হায়বদি, উজ্বালা বেনেফিশরীশিংগীদমক্তা গ্যাস সিলিন্দরগী মমল অসি হৌখিবা চয়োলদা লুপা 500 হোংথখ্রে হায়বনি। হৌজিক্তি, উজ্বালাগী বেনেফিশরী ওইরিবা ঐহাক্কী লাইরবা ইমা, ইচে ইচলশিংনা শুপ্নগী লুপ্স 600তা গ্যাস সিলিন্দর ফংলগনি। সিলিন্দরগী মহুত্তা, গ্যাস পাইপ্লাইনগী খুত্থাংদা চাকখুমদা গ্যাস য়ৌহন্নবগীদমক্তা বি.জে.পি. সরকারনা খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌরি। মরম অদুনা, লমদমসিদসু গ্যাস পাইপ্লাইন তিংলি। মসিনা মধ্য প্রদেশকী ইমুং কয়াদা কান্নবা পীরগনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
কোলেজ কারিবা, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ইচা ইশুশিংগী মফমদা ঐহাক্না থাইনগী ৱারি খরা নীংশিংহন্নীংই। ইং 2014গী ৱারি খরা তমগেকো? অদোমগী চহিসি হৌজিক 20-22 শুরম্লগনি, অদুনা অদোম্না খঙলমদবসু য়াই, মরমদি অদোম মতমদুদা শুপ্নগী চহি 8, 10, 12 অদাইদা লৈরমগনি। মোদী লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা করি ফিভম ওইরম্মি হায়বা খঙলম্লোই। মতমদুদা পানবা কংগ্রেস সরকারগী লুপা করোর লিশিং কয়াগী ৱাথোক্না মতমদুগী হেদলাইন ওইরম্মি। লাইরবগীদমক্তা থাদগদবা শেল পুম্নমক কংগ্রেসকী লুচিংবশিংগী পাক্সিদা চঙলম্মি। হৌজিক্কী নহাশিংদি ওনলাইনগী চারোন শুরোন ওইবনিনা, গুগল তৌরগা অমুক্তা য়েংবীয়ু, 2013-14গী পাউ চেগী হেদলাইন করি ওইবগে, লৈবাক্কী করি ফিভম ওইরম্বগে অমুক্তা য়েংবীয়ু।
অদুনা, ইচিল ইনাওশিং,
ইং 2014গী মতুংদা অদোমগী সেবাগীদমক্তা ঐখোয়দা থৌদাং শিন্নরকখিবা অদুদগী, কংগ্রেস সরকারনা শেম্লম্বা শেঞ্জা থুমজাগী পথাপশিংবু হোংদোক্নবা ঐখোয়না অভিয়ান কয়া চত্থখি, মফমসিদসু শেংদোকপগী খোঙথাং চত্থখি। ঐখোয়না তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অরানবা মিং চাউরাক্না করোর 11বু সরকারগী ওফিসশিংদগী লৌথোকখি। মশিং অসি নীংসিংবীয়ুকো। মিংশিং অসিদি অমুক্তা ফাওবা পোকখিদ্রিবা মীওইগী মমিংনি। সরকারগী শেল হুরানবা য়ানবা শেমখিবা মিংনি। কংগ্রেসনা অরানবা মিংশিং অসিগী অরানবা চে-চাং কয়া শেমদুনা থম্লম্বনি।
মধ্য প্রদেশ অমসুং ছতিসগরগী অপুনবা মীশিংদগী মসিগী অরানবা মিং মশিংনা হেনবনি। মসিগী অরানবা মিং করোর 11 অসিনা তসেংনা লাইরবা মীওইশিংগী হক মৎপীখিবনি। ঐখোয়না ইং 2014দা সরকারদা লাক্লবা মতুংদা পুম্নমক অসিবু শেংদোকখি। মখোয়না শাওখিবগী মরমদি মখোয়গী শেন্দান লম্বী ঐখোয়না থদৎখিবগীনি। লাইরবগী হকসু মৎহনখিদে, কংগ্রেসকী পাক্সিসু থলহনখিদে, মোদীনা মসি পাংথোকখিবনি। ঐখোয়না জনধন-আধার অমসুং মোবাইলগী ত্রিশক্তি অমা শেমদুনা কংগ্রেসকী শেঞ্জা থুমজাগী পথাপ্পু মরু ফংনা মুত্থৎখিবনি। ঙসিদি, মসিগী ত্রিশক্তিগী মহৈদগী, অরানবা খুত্তা চত্তুনা লৈরম্লবা লুপা করোর লাখ অনি মখায়বু কনখি। ঙসিদি, লাইরবগী শেল পুম্নমক লাইরবগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা শিজিন্নরে। উজ্বালা গ্যাস সিলিন্দরবু শুপ্নগী লুপা 500তা ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর কয়া থাদরি। ইমুং করোর কয়াদা লেম্না রেসন পীনবগীদমক্তা, ঐখোয়না লুপা করোর লাখ 3 থাদখি। লাইরবা ইমুংগী অঙাং অমত্তনা মবুক হাঙলগা তুম্বা চঙহন্দনবা, চাকখুম অমত্তগী মৈ মুৎহন্দনবা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ 3 অসি থাদরিবনি। লৈবাক্কী ইমুং চাউরাক্না করোর 5না অয়ুশমান য়োজনাগী মখাদা লেম্না লাইয়েংবা ফংখি। মসিগীদমক্তসু, সরকারনা লুপা করোর লিশিং 70বু অদোমগী অয়ুশমান কার্দকীদমক্তা চাদিং তৌখি। লৌমীশিংনা য়ুরিয়া হোঙনা ফংহনখি, মালেমদা লুপা লিশিং 3দা য়ুরিয়া বেগ অমা ফংলিবা অসিবু মোদীনা শুপ্নগী লুপা 300তা ফংহনখি। মসিগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা মশাগী শেনগাওদগী লুপা করোর লাখ 8 শিজিন্নখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা, লুপা করোর লাখ 2.5 অসিবু লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা হাপখিবনি। লাইরবা ইমুংদা পক্কা য়ুম পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা লুপা করোর লাখ 4 শিজিন্নখি। ইন্দোরদা মতমগা চুনবা তেক্নিক শিজিন্নদুনা শারিবা মথোল য়াম্বা পক্কা য়ুম 1000 অসিবু লাইরবশিংদা পীবগী থবকসু মোদীনা পাংথোকখিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
শেলশিং অসি অমত্তা ওইনা পুনশিল্লবদি, পুল্লপ্না কয়া ওইগনি, জিরো কয়া য়াম্না য়াওগনি, অদোম খঙবা ঙম্বরা? কংগ্রেসকী মীওইশিংনা মসিগী হিসাব তৌবা কৈদৌনুংদা ঙম্লরোইদবনি। অদুগা, ইং 2014গী মমাংদদি, মসিগী জিরোশিং অসি ৱাথোক্কী শেল তাখৎপদা শিজিন্নরম্মিবনি। কংগ্রেসকী প্রধান মন্ত্রী অমনসু হায়খ্রবনি, দিল্লীদগী লুপা অমা থাদরকপা মতমদা লাইরবদা পৈশা 15 ফংই, অরেম্বা পৈশা 85তি মৎখ্রে। ঐহাক্না শেনফম কয়া অমা হায়খ্রিবা অসিবু কংগ্রেসকী মতমদা থাদবা ওইরম্লবদি, শেল কয়া য়াম্না হুরাল্লমগনি, অদোম অমুক্তা খন্থবীয়ু। ঙসি অশুক য়াম্লবা শেনফম অসি বি.জে.পি. সরকারনা লাইরবগীদমক্তা থাদরিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
হৌজিক্কী মতম অসিদি ঐহাক্কী মধ্য প্রদেশকী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা পুঙফম্নি। ঐহাক্না ঙসি ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দা লেপ্তুনা হায়জরি, মধ্য প্রদেশকী নহাশিংগী মফমদা হায়জরি, ইমা নর্মদাবু নীংশিংদুনা হায়জরি। মধ্য প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাং অসিদা অপনবা অমা হেক লাকপদা ঐখোয়না চহি 20-25গী চাউখৎ থৌরাংগী খুদোংচাবা মাঙগনি, মসি অমুক হন্না লাক্লরোইদবনি , অদুনা ঐখোয়না খোঙজেল অসিদা অপনবা অমত্তা লাকহনবা য়াবা নত্তে। মসিগী চহি 25 অসি অদোমগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবনি। রাজ্যসিগী চহি 25তগী তাবা মীওইশিংনদি, অনৌবা অমসুং চাউখৎপা মধ্য প্রদেশ অমা উরমগনি। মথংগী চহি 25 অসিদা হৌরক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংনা চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা মধ্য প্রদেশ অমা মমাংদা উহনবা ফংবা হায়বসি অদোমগী থৌদাং ওইরবনি। অদুনা ঙসিদি, অদোম্না হোৎনবা কনবগী মথৌ তাই। অচুম্বা ভারেপ লৌবা তাই। হৌখিবা চহিদা বি.জে.পি. সরকারনা মধ্য প্রদেশপু লৌ-শিংউগী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী মকোক থোংবা থাক্তা থম্বীখি। ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদসু মধ্য প্রদেশনা নম্বর ৱান ওইবা হায়বসিসু য়াম্না তঙাই ফবনি। মমাংগী চহিশিংদা ভারতকী দিফেন্স মেন্যুফেকচর অমসুং এক্সপোর্তকী চাংদা শরুক য়াম্না হেনগৎখি। মসিদা জবলপুরগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। দিফেন্স মেন্যুফেকচরগা মরী লৈনবা পোত্থোক শাবা ফেক্তরী মরি ঐখোয়গী জবলপুরদা লৈ। ঙসিদি, কেন্দ্র সরকারনা ঐখোয়গী লান্মীশিংদা ভারত্তা শাবা খুৎলায় শিজিন্নহল্লি। ভারতকী দিফেন্স প্রদক্তশিংগী দিমান্দ অসি মালেমদা য়াম্না লৈরে। মসিনা মধ্য প্রদেশ্তা কান্নবা য়াম্না পীগনি, মসিনা মফমসিগী থবক পীবগী অচৌবা পাম্বৈ অমসু ওইরিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ঙসিদি ভারতনা মশাবু থাজবগী চাংনা য়াম্না ৱাংবা থাক্তা লৈরিবনি। শান্নবগী লম্পাক্তগী হৌরগা লবুক ফাওবদা ভারতকী মিংচৎ লৈরবনি। হৌজিক এসিয়ন গেম্স পাংথোক্লিবা অসি অদোম উরেকো, মসিদা ভারতনা ফজরবা পরফোর্মেন্স কয়া উৎলি। হৌজিক অসি ভারতকী মতম্নি হায়বসি ঐখোয়গী নহা খুদিংনা খল্লবনি। নহাশিংনা মসিগুম্বা খুদোংচাবা ফংলকপা মতমদা, ভারতকী চাউখৎহন্নীংবগী ৱাখল্লোনসু অৱাংবা থাক্তা লৈরকই। ঐখোয়না G20গুম্বা অচৌবা থৌরম নীংথিজনা পাংথোকপা ঙমখ্রিবা অদুসু মসিগুম্বা থাজবগী থাক ৱাংবা অসিননি। লৈবাক অমত্তনা য়ৌবা ঙমদবা মফমদা ঐখোয়গী চন্দ্রয়ান্না য়ৌবা ঙমখ্রিবনি। লোকেলগীদমক্তা ভোকেল ওইবগী মন্ত্রনা মফম খুদিংদা নিল্লিবনি। নাকল অমদনা লৈবাক অসিনা চন্দ্রয়ান্দা য়ৌরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা ওক্তোবর 2গী নুমিত্তা দিল্লীগী খাদী ভন্দারদা লুপা করোর 2.5 হেনবগী খাদীগী পোত্থোক য়োনখি, মসি লৈবাক্কী পাঙ্গলনি। স্বদেশীগী মসিগুম্বা ৱাখল্লোন, লৈবাকপু মাঙজিল থানা পুবগী ৱাখল্লোন অসি মাইকৈ মরিদা হেনগৎলক্লি। মসিগী চুক্লি পায়রিবসি ঐখোয়গী নহাশিংনি, লৈবাক্কী মচানুপা, মচানুপীশিংনি। মসিনা মরম ওইবনা, ভারতকী নহাশিংনা স্তার্তঅপকী মালেমদা মশক থোকপা থবক পাংথোক্লিবনি। অদুগা, হন্দক্কী অক্তোবর 1দা লৈবাক স্বচ্ছতা অভিয়ান পাংথোকখি, মসিদা লাখ 9 হেনবা মফমদা লম-তু শেংদোকপগী থবক পাংথোকখি। মফম লাখ 9। খোঙথাং অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা লৈবাক মীয়াম করোর 9 হেনবনা ময়ুমদগী থোক্নরকখি, খুত্তা শুমচিৎ পায়দুনা লৈবাকপু শেংদোকখি, লম্বী শোরোক, পার্কশিং শেংদোকখি। অদুগা, মধ্য প্রদেশকী মীয়াম্নদি ফজবা থৌওং অমা পাংথোকখ্রেনা। স্বচ্ছতাগী মতাংদা মধ্য প্রদেশনা খ্বাইদগী মকোক ওইরে। মসিগী ইথিল অসিমক ঐখোয়না খুমাং চাউশিলহনবা তাই। অদুগা লাক্কদৌরিবা চহি 5 অসিদসু, ঐখোয়না মধ্য প্রদেশপু য়ারিবমখৈ হীরম খুদিংদা মকোক থোংবা ওইহনবা তাবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
রাজনীতি দল অমনা মশাগীতা খল্লকপা মতমদা, মখোয়গী ফিভম করি ওই হায়বা ঐখোয়না খঙবা ঙম্মি। ভারতকী চাউখৎ খোঙথাংগী মতাংদা মালেম্না ঙসি ৱারি শানরি। অদুবু, মশাগী চৌক্রি নত্তনা পুম্নমক মাঙখ্রবা রাজনীতি দল অসিনা মসিবু উবা ঙমদ্রি। মখোয় অসে অদুক্কী মতিক তাখ্রে, বি.জে.পি.বু চৈবদগী হেন্দোক্তনা ভারতপু চৈবা হৌরক্লবনি। মালেম পুম্বনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী খোঙথাংবু থাগৎনরি। দিজিতেল ইন্দিয়াগীদমক্তা ঐখোয়বু করেম কথাইনখিবদু অদোমসু অমুক্তা নীংশিংবীয়ু। ভারতনা কোরোনাগী মতমদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ভেক্সিন শাখি। মীওইশিং অসিনা ঐখোয়গী ভেক্সিন অসিগী মতাংদসু ৱাহং হংখিবনি। ‘ভেক্সিন ৱার’ কৌবা অনৌবা ফিল্ম অমা থোক্লক্লে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা হৌজিক্তা তম্লকই, মালেম্বু মিৎকপ থোকহনগদবা ফিল্ম অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা পুথোক্লিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংনা মতৌ করম্না হোৎনখিবগে, লৈবাক্কী মীওই কয়াগী পুন্সি করম্না কনবীখিবগে হায়বগী মতাংদা নম্বা ফিল্ম অমনি, ভেক্সিন ৱার।
ইচিল ইনাওশিং,
ভারতকী লান্মীনা হায়বা ৱাফম, মখোয়না পাংথোকপা ওপরেসন্দসু মখোয়না ৱাহং হংলি। লৈবাক্কী য়েক্নবা, তেরোরিস্তশিংগী ৱাফম্বু মখোয়না চুম্মি খল্লিবনি। ঐখোয়গী লান্মীগী ৱানা চুম্মি খন্দবনি। নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফারকপগীদমক্তা লৈবাক্না অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিবসি অদোমসু খঙলে। মসিদি বি.জে.পি.গী থৌরম নত্তে, মসিদি লৈবাক্কী থৌরম্নি। নিংতম্বা হায়বসি হিন্দুস্তান মচা খুদিংগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরম্নি। অদুবু, মীওইশিং অসিনা নিংতম্বগী অমৃত কালবুসু করেম কথাইনরি। ঐখোয়না তুংগী চারোন শুরোনগীদমক্তা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা অমৃত সরোবর শেমগৎলি, ঈশিং য়োকশিনবগী অচৌবা খোঙথাং পায়খৎলি। অদুবু, মসিগুম্বা থবকশিং অসিদসু মখোয়দি নুংঙাইতবা ফাওরি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
নিংতম্লবা মতুংগী দিকেদ কয়াদা লৈবাক্কী সরকার পায়খিবা দল অদুনা ত্রাইবেল খুন্নাইবু কৈদৌনুংদা ইকায় খুম্নরমদে। নিংতম্বদগী হৌরগা কলচরগী হেরিতেজগী মগুন ঙাকপা ফাওবগী হীরমদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা অচৌবা থৌদাং য়াদুনা লাক্লি। গোন্দ খুন্নাই অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ত্রাইবেল খুন্নাইগী মনুংদা অমনি। ঐহাক্না মতাং অসিদা অদোমগী মফমদা ৱাহং অমা হংজবা পামজৈ। মতম কুইনা শক্তি পায়রম্বা মখোয়না ত্রাইবেল খুন্নাইগী থৌদাংশিংবু লৈবাক্কী থাক্তা করিগীদমক্তা মশক খঙবীরমদ্রিবনো? মসিগীদমক্তা লৈবাক অসিনা করিগীদমক্তা বি.জে.পি.বু ঙাইদুনা লৈরম্মিবনো? মতমদুদি পোক্ত্রিবা, ঐখোয়গী হৌজিক্কী নহাশিংগী চারোন শুরোন্না ৱাফম অসি খঙফম থোকই। মখোয়না পোক্ত্রিঙৈদা, ঐখোয়গী অতল বিহারী বাজপায়গী সরকারনা ত্রাইবেলশিংগী তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেম্লমখিবনি। মসিগীদমক্তা তোঙানবা বজেৎ কায়থোক্লম্মিবনি। হৌখিবা চহি 9সিদা বজেৎ অসিবু শরুক য়াম্না হেনগৎহনবগী থবক মোদী সরকারনা পাংথোকখি। লৈবাক্কী মফমদা অহানবা ত্রাইবেল নুপী রাস্ত্রপতি পীবগী লাইবক ফবসু বি.জে.পি.না ফংজরে। ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু জঞ্জাতিয় নুমিৎ হায়না ঐখোয়না লাউথোকখি। লৈবাক্কী মতমগা চুনবা রেলৱে স্তেসন অমগী মিংসু ঐখোয়না রানী কমলাপতীগী মিং লৌদুনা থোনখি। পতালপানী স্তেসনবু হৌজিক্তি জননায়ক তান্ত্যাভিল হায়না খঙনরে। অদুগা ঙসি, গোন্দ খুন্নাইগী ইথিল ওইরিবী, রানী দুর্গাবতীজীগী মিংথোনবা নীংথিরবা মেমোরিএল শাবগী ৱাফমসু লাউথোক্লে। ম্যুজিয়ম অসিদা গোন্দগী সংস্কৃতী, গোন্দগী পুৱারী অমসুং কলা উৎকনি। তুংদা হৌরক্কদৌরিবা চারোন শুরোনশিংনা গোন্দশিংগী মরমদা পুম্নমক খঙবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি, মসিগীদমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। ঐহাক্না মালেমগী লুচিংবশিংগা উন্নবদা গোন্দগী লাইয়েক খুদোল তম্লিবনি। মখোয়না মসিগুম্বা গোন্দগী নীংথিরবা চৎনবীবু থাগৎপা মতমদা, ঐহাক্সু য়াম্না চাউথোকচরিবনি।
মরুপশিং,
নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী দিকেদ কয়াদা সরকার পায়রম্বা দলসিনা শুপ্নগী থবক অমা পাংথোক্লম্মি। মখোয়না ইমুং-মনুং, শাগৈ নাতৈ চাউখৎহনবা নত্তনা অতোপ্পা থবক অমত্তা পাংথোক্লমদে। লৈবাক্কী নিংতম্বা অসি শুপ্নগী ইমুং অমখক্না ফংহনখিবা নত্তে। মখোয় খক্তনা লৈবাক চাউখৎহনবা নত্তে। পুম্নমকপু ইকায় খুম্নবা, পুম্নমক্কী খনবা অসিদি ঐখোয়গী বি.জে.পি. সরকারনি। মহাও য়াওনা দাক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকরগা মরী লৈনবা মালেমগী মফমশিংবু পঞ্চতীর্থ ওইহনখিবা অসিদি ঐখোয়গী বি.জে.পি. সরকারনি। চয়োল খরগী মমাংদা, সাগরদা লৈবা সন্ত রবিদাসজীগী মেমোরিএল অমগী ভুমী পুজন তৌবগী ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংজখি। মসিনা, খুন্নাইনা নুংশি চানবা অমসুং হেরিতেজগী মতাংদা বি.জে.পি.না খোঙফম চেৎপগী মতৌবু উৎলি।
মরুপশিং,
শাগৈ-নাতৈগীদমক্তা খনবা অমসুং শেঞ্জা থুমজাবু য়োকখৎপা দলশিংনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী খুদোংচাবশিং মৎপীখি। ইং 2014গী মমাংদা, উমংগী পোত্থোক শুপ্নগী 8-10 খক্তদা MSP পীরম্মি। উমংগী অতোপ্পা পোত্থোকশিংবুনা অহোঙবা মমলদা লৈরম্মি, মসিদা ত্রাইবেল খুন্নাইদা করিমত্তা ফংহনখিদে। ঐখোয়না মসিবু হোংদোকখি অমসুং ঙসিদি, উমংগী পোত্থোক 90 হেনববু MSPগী মখাদা পুরকখ্রে।
মরুপশিং,
মমাংগী মতমশিংদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল লৌমী, অপীকপা লৌমীশিংগী কোদো-কুতকীগুম্বা অপৌবা হৱাই চেংৱাইবু মরু ওইনা লৌরমদে। মালেমগী অচৌবা লুচিংবা কয়ানা দিল্লীদা G20গীদমক্তা লাকখিবা অদোম উরে। ঐখোয়না মখোয়গী মফমদা কোদো-কুতকীনা শেম-শাবা চাক হেঞ্জাং পীজখি। বি.জে.পি. সরকারনা কোদো-কুতকীবু শ্রী অন্নাগী মওংদা মালেম অমসুং লৈবাক্কী কৈথেলদা য়ৌহনবা পাম্মি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল লৌমী, অপীকপা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
বি.জে.পি.গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী প্রাইওরিতীদি শোত্থরবশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙবনি। থক্নবা অফবা ঈশিংবু তোতি পাইপকী খুত্থাংদা য়ৌহনবা, লাইরবশিংগী হকশেল অমসুং নুপীশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরু অই। ঙসিমকসু, চাউরাকপা খুঙ্গং 1600তা ঈশিং পীবগী থৌরাং য়াৎলি। নুপীশিংগী হকশেলদা লৈবাক্না খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙফম থোকই। অদুবু, হীরম অসিবু মতম শাংবদগী মীরায়দুনা লাক্লি। নারি শক্তি বন্দন অধিনিয়মগী খুত্থাংদা লোকসভা, বিধানসভাদা নুপীশিংবু মশাগী হক ফংহনবগী থবক ঐখোয়গী বি.জে.পি. সরকারনা পাংথোকখি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী পথাপ্তা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈ। মখোয়গী মপাঙ্গল হাপ্পা হায়বসিসু অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকই। অদুবু, মখোয়গীদমক্তা লুপা করোর লিশিগ 13গী পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসি ঐখোয়গী সরকার লাক্লবা মতুংদতা হৌদোকখি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
বি.জে.পি. সরকার অসিদি লাইরবশিংগী সরকারনি। মীওই খরনা শেঞ্জা থুমজা অমসুং শাগৈ নাতৈ য়োকখৎপগী থৌওং মখা চত্থহন্নবা মখল কয়াগী তাৎ তৌরি। অদুবু, মধ্য প্রদেশনা চাউখৎ থৌরাংগী হীরমদা মকোক থোংগনি হায়বসিদি মোদীগী গেরেন্তীনি। মহাকৌশলনা মোদীগী বি.জে.পি. সরকারগী ৱারেপ অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎহনগনি অমসুং মধ্য প্রদেশপু মপাঙ্গল লৈহনগনি হায়বসি ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না থৌনা লৈরবী মহারানী দুর্গাবতীজীগী মফমদা অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐখোয়বু থৌজালবীনবগীদমক্তা মশিং য়াম্না লেংবীরকপগীদমক্তা ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না রানী দুর্গাবতী হায়জগে, অদোম্না অমর ওইরসনু হায়না খুম্বীরকউ। খোল্লাও অসি মধ্য প্রদেশ্তা নিলহল্লসি।
রানী দুর্গাবতীনা – অমর ওইরসনু।
রানী দুর্গাবতীনা – অমর ওইরসনু।
রানী দুর্গাবতীনা – অমর ওইরসনু।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various projects in Jabalpur, Madhya Pradesh
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangu Bhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj Singh Chouhan, all my cabinet colleagues, Ministers from the MP Government, MPs, MLAs, all other dignitaries present on the stage and ladies and gentlemen who have come in such large numbers to bless us!
Paying my obeisance to this sacred land of Mother Narmada, I am witnessing a new face of Jabalpur today. I can see that there is enthusiasm in Jabalpur; there is joy and excitement in ‘Mahakaushal’. This zeal, this enthusiasm reflects everything that is there in the mind of Mahakaushal. Amidst this vigour, today the whole country is celebrating the 500th birth anniversary of the brave queen Durgawati ji. On the concluding occasion of Rani Durgawati Gaurav Yatra, I had called for celebrating her birth anniversary at the national level. Today we all have gathered here for this very purpose, to perform a sacred task, to repay the debt of our ancestors. Just a short while ago, we performed the Bhoomi Pujan of the grand memorial of Rani Durgawati ji here, and I was just wondering how it is going to be built. Shivraj ji was showing me the complete map of it in detail. I firmly believe that after this is built, every mother and every youth of Bharat will feel like visiting this land. In a way, it will become a pilgrimage destination. The life of Rani Durgawati teaches us the lesson of welfare of all; gives us courage to do something for our motherland. I congratulate the entire tribal society, Madhya Pradesh and 140 crore countrymen on the birth anniversary of Rani Durgawati. If any country in the world had someone like Rani Durgawati as its leader, that country would have been promoting it all over the world. After independence, this should have happened in our country too but our great personalities were forgotten. These brilliant, ascetic, epitomes of sacrifice and perseverance, such great personalities, such brave men and women, were forgotten.
My family members,
Today, the foundation stone of development projects worth more than Rs 12 thousand crores has been laid and inaugurated here. Be it water and gas pipeline or a network of 4 lane roads, these are the projects that are transforming the lives of lakhs of people. The farmers here will definitely benefit from this; new factories and plants will be set up here and our youth will also get employment opportunities here.
My family members,
One of the top priorities of the BJP government is to provide smoke-free kitchens to our sisters. Some people have done research and said that when a mother cooks food and has a smoky stove, burns wood or burns coal, her body gets exposed to the smoke equivalent to 400 cigarettes every 24 hours. Should my mothers and sisters get rid of this trouble or not? Please respond with all your strength; it is about mothers and sisters. Should my mothers and sisters be free from smoke in the kitchen or not? Couldn't Congress have done this work earlier? They didn't. They didn't care about the mothers and sisters, or about their health and well-being.
Brothers and sisters,
That's why we launched a massive campaign and gave free Ujjwala gas connections to crores of sisters from poor families. Otherwise, if they had to get a gas connection earlier, they had to visit the MP's house. And you know that on the festival of Rakshabandhan, a brother gives something to his sister. So, on the festival of Rakshabandhan, our government had made gas cylinders cheaper for all the sisters. On that occasion, the cylinder was made cheaper by Rs 400 for the beneficiary sisters of Ujjwala. And after a few days, the festivals of Durga Puja, Navratri, Dussehra, Diwali are going to begin. So, this Modi government once again made Ujjwala cylinders cheaper by Rs 100 yesterday itself. This means that in the last few weeks alone, the cylinder has become cheaper by Rs 500 for the beneficiary sisters of Ujjwala. Now my poor mothers, sisters and daughters who are beneficiaries of Ujjwala will get gas cylinders for only Rs 600. The BJP government is also working at a rapid pace to ensure that cheap gas is supplied to the kitchens through pipes instead of cylinders. That is why gas pipelines are also being laid here. Lakhs of families of Madhya Pradesh will also benefit from this initiative.
My family members,
Today, I would like to remind the students studying in our colleges, our young friends, our young sons and daughters of some old incidents. Should I remind them? Should I remind them of certain incidents of 2014? You see, those who are 20-22 years old today might not even know because at that time they would have been probably 8,10, or 12 years old. They would not have known what the situation was like before the Modi government. At that time, scams worth thousands of crores of rupees of the Congress government used to make headlines every day. The money which was supposed to be spent on the poor was going into the coffers of Congress leaders. And I would say to these youngsters that they are the online generation. So just go to Google and search. Just read the newspaper headlines of 2013-14. What was the condition of the country?
And so, brothers and sisters,
After 2014, when you gave us an opportunity to serve, we started a campaign to change the corrupt systems created by the Congress government and started a cleanliness campaign on the corruption front also. We have used technology to remove around 11 crore fake names. Will you remember this figure? Could you respond? Will you remember this figure? We removed 11 crore fake names from government records. How many? How many did I say? Speak loudly.11 crores! What were these 11 crore names? These were the names of the people who were never born! But a way had been created to loot the treasury from the government offices. Congress created documents for these false names, fake names.
This figure of 11 crore is even greater than the total population of Madhya Pradesh and Chhattisgarh. The treasury was looted snatching away the rights of the real beneficiaries, the poor people using these 11 crore fake names. After coming to power in 2014, Modi has cleaned out everything. The reason why these people are angry is that their cut, their commission has been stopped. Modi came and cleared out everything. Neither will I allow the money of the poor to be looted nor will I let the coffers of the Congress leaders to be filled. We created such a trinity of Jan Dhan-Aadhaar and mobile that the corruption system of Congress was destroyed. Today, because of this tri-shakti, more than Rs 2.5 lakh crore has been saved from getting stolen. I will ask you this figure again. So, Modi has done the work of saving more than Rs 2.5 lakh crore which were going into wrong hands and were getting stolen. How much did I say? 2.5 lakh crores! Today the money of the poor is being used for the welfare of the poor. Today the Central Government is spending crores of rupees to provide Ujjwala cylinders for just Rs 600. Rs 3 lakh crore is being spent on providing free ration to crores of families. These 3 lakh crore rupees are given from the treasury so that any child of my poor mother does not go to bed hungry at night. The cooking at the house of the poor doesn’t stop. Under the Ayushman scheme, about 5 crore families of the country have received free treatment. For this, the government has spent Rs 70 thousand crores for your Ayushman card. Farmers should get affordable urea. In the world market, a bag of urea is sold for Rs 3000, but Modi gives it for less than Rs 300 and that is why the central government has spent Rs 8 lakh crore from the treasury so that my farmers are not burdened. Under PM Kisan Samman Nidhi, Rs 2.5 lakh crore has been deposited directly into the bank accounts of farmers. Our government has also spent Rs 4 lakh crore to provide pucca houses to the poor families. Even today you have seen that I have provided 1000 multi-storeyed pucca houses built with modern technology to poor families in Indore.
My family members,
If you add all the funds, what will be the figure? How many zeros will need to be added? You can imagine! These people from Congress cannot even calculate it. And listen, before 2014, these zeroes were used only to calculate the money from scams. Now imagine, a Prime Minister of Congress used to say that if you send one rupee from Delhi, only 15 paise reached the actual beneficiary and 85 paise is stolen by someone in the middle. They would send one rupee and only 15 paise would reach the beneficiary. You can imagine how big a theft it would have been if the money that we just calculated was being sent during the Congress era. Today the BJP government is giving so much money for the welfare of the poor.
My family members,
This is a very important period for my Madhya Pradesh. Standing on the banks of Mother Narmada today, I am saying this; I am saying this to the entire Madhya Pradesh; I am saying this to the youth of the Madhya Pradesh; I am saying this in the presence of Mother Narmada because I too was born in the lap of Mother Narmada. I am saying this today standing on the banks of Mother Narmada. My youngsters, mark my words. Madhya Pradesh is today at such a juncture where any hindrance in development, any slow-down in the pace of its development will destroy everything. This kind of development will not return even after 20-25 years. And therefore, this pace of development should not be allowed to stop, or get stalled. These 25 years are very important for you. Friends from MP who are under 25 years of age have only seen the new and progressing Madhya Pradesh. Now it is their responsibility to ensure that in the coming 25 years, when their children grow up, they should have a developed Madhya Pradesh, a prosperous Madhya Pradesh, a Madhya Pradesh full of pride and honour. This requires more hard work today. For this, right decision is needed today. In the past years, the BJP government has taken MP to the top in terms of agricultural exports. Now it is important that our MP should become number one in industrial development also. Bharat's defence production and defence exports have increased manifold over the years. Jabalpur also has a major contribution to the same. In Madhya Pradesh, there are 4 factories manufacturing defence related goods in Jabalpur alone. Today the central government is providing 'Made in India' weapons to its army. The demand for Bharat's defence goods is increasing in the world. Madhya Pradesh is also going to benefit greatly from this. Thousands of new employment opportunities are going to be created here.
My family members,
Today Bharat's confidence is at a new height. From the playground to the fields, the flag of Bharat is waving high. You must have seen that the Asian Games are currently going on, in which we are watching Bharat's brilliant performance. Today every youth of the country feels that this is the period for Bharat's youth. This period is the period of Bharat's youth. When the youngsters get such opportunities, their passion for building a developed Bharat also increases. That is why Bharat is able to organize grand world events like G20 with so much pride. That is why Bharat's Chandrayaan reaches a spot where no other country could reach. That is why the mantra of being vocal for local starts resonating far and wide. You can imagine, on one hand this country sent Chandrayaan while on the other hand, on Gandhi Jayanti, on 2nd October, a Khadi store in Delhi sold products worth more than Rs 1.5 crore in just one day. This is the strength of the country. This spirit of Swadeshi, this spirit of taking the country forward is growing everywhere today. And the youth of my country, the sons and daughters of my country have taken the reins in this endeavour. That is why the youth of Bharat are doing wonders in the world of start-ups. That is why Bharat takes such a powerful pledge to become clean. In the cleanliness campaign that was launched in the country on October 1st, cleanliness programmes were conducted at more than 9 lakh places! More than 9 crore people of the country took part in that cleanliness campaign. They came out of their homes, took brooms and cleaned the roads and parks in the country. The people of Madhya Pradesh and the youth of Madhya Pradesh have done even more wonders. Madhya Pradesh has scored the highest in terms of cleanliness. Madhya Pradesh remains number one in the country. We have to take this spirit forward. And in the coming 5 years, we must keep MP at number one in as many areas as possible.
My family members,
When a political party is engrossed in its own interests, then we can easily guess it. Today the whole world is talking about Bharat's achievements. But these very political parties, who have lost everything, and can't see anything apart from power have now gone to such an extent that while abusing the BJP, they have started abusing Bharat itself. Today the whole world is praising the Digital India campaign. But you may remember, how these people mock us every day for Digital India. Bharat made the world's most effective vaccine against Corona. These people also raised questions on our vaccines. And just now someone was telling me that a new film has been made based on vaccine called the 'Vaccine War' and such a film has been made in our country which will open the eyes of the people around the world. The film 'Vaccine War' has been made on the amazing work done by the scientists of our country and how it saved the lives of crores of people of the country.
Brothers and sisters,
These people also question everything that the Indian Army talks about, and question the bravery of the Indian Army. They find the words of the country's enemies and the terrorists to be true. They don't trust the words of my country's army and soldiers. You have also seen that on completion of 75 years of independence the entire country celebrated Amrit Mahotsav. This was not a programme of BJP. It was a programme of the country. Independence was a celebration for every citizen of Bharat. But these people also make fun of the 'Azaadi Ka Amritkaal'. We are building Amrit Sarovars in every corner of the country for the coming generations and a massive campaign of water conservation is going on. But these people have aversion towards this work too.
My family members,
The party which ran the government in the country for so many years after independence, did not show any respect even to the tribal society. From the freedom struggle to the richness of cultural heritage, the role of our tribal society has been immense. Gond society is one of the largest tribal societies in the world. In such a scenario, I want to ask you a question. Why did those who were in power for a long time not give national recognition to the contribution of the tribal society? Why did the country have to wait for BJP for this? Our young tribals must know this. Even before they were born, Atal Bihari Vajpayee's government had created a separate ministry for the tribal society and had assigned a separate budget. In the last 9 years, Modi's government has increased this budget manifold. BJP also got the privilege of giving the country its first female tribal President. The BJP government also declared the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Tribal Pride Day. One of the most modern railway stations in the country was named after Rani Kamlapati. Patalpani station is now known as Jannayak Tantya Bhil. And today such a grand and a modern memorial is being constructed here after the name of Rani Durgawati ji, the inspiration of the Gond community. This museum will also showcase Gond culture, Gond history and art. Our effort is to ensure that the coming generations can learn about the rich Gond tradition. When I meet world leaders, I gift them Gond paintings. When they praise this magnificent Gond art, my heart fills with immense pride.
Friends,
The party which was in power in the country for decades after independence, did only one thing, and that is worshipping one family. Besides worshipping one family, they did not care about the country. It was not just one family that brought independence to the country. The development of the country has not been achieved by just one family. This is our government, which showed respect to everyone, and took care of everyone. This BJP government has made the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar across the world, including Mhow, to be ‘Panchteerth’. A few weeks ago, I also got the opportunity to perform the Bhoomi Pujan of the memorial site of Sant Ravidas ji in Sagar. This shows the commitment of the BJP government towards social harmony and heritage.
Friends,
The parties that nurture nepotism and corruption have looted the resources of the tribal society. Before 2014, MSP was given only for 8-10 forest produces. Some people bought the remaining forest produce at the lowest prices and the tribals did not get anything. We changed this scenario and today about 90 forest produces have been brought under the ambit of MSP.
Friends,
In the past, even coarse grains like Kodo Kutki, produced by our tribal farmers and our small farmers, were not given much importance. You have seen that big leaders from all over the world had come to Delhi for the G20 Summit. Several leaders had come. We also fed them dishes made from your Kodo Kutki. The BJP government also wants to deliver your Kodo Kutki to the markets of the country and abroad in the form of 'Shri Anna'. Our endeavour is to provide maximum benefits to tribal farmers and small farmers.
My family members,
The priority of BJP's double engine government is giving importance to the underprivileged. Supplying potable drinking water through pipes is very important for the health of the poor and for the convenience of women. Even today, systems have been developed to supply water to about 1600 villages here. Women's health should always be the priority of the country. But this too was continuously ignored earlier. BJP has also done the work of giving women their rights in Lok Sabha and Assembly through Narishakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
Our Vishwakarma friends make huge contributions to the socio-economic life of the village. Empowering them should have been a priority. But the Rs 13 thousand crore worth PM Vishwakarma scheme was brought only after the formation of the BJP government.
My family members,
BJP government is the government of the poor. Some people are using all kinds of tricks to further their corruption and nepotism. But Modi's guarantee is that MP will be among the top in terms of development. I am confident that Mahakaushal, and Madhya Pradesh will strengthen this resolve of Modi's BJP government. Once again, I pay my respects to the brave queen Durgawati ji. And you have come in such large numbers to bless us, I express my heartfelt gratitude to you. I will say Rani Durgawati, and you will say Amar Rahe, Amar Rahe! Rani Durgawati - Amar Rahe, Amar Rahe. The voice should echo throughout Madhya Pradesh.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.