Prime Minister's Office
Text of PM’s address on occasion of 200th birth anniversary of Shri Ramalinga Swamy also known as Vallalar
05 OCT 2023 1:52PM by PIB Delhi
Vanakkam! It is an honour to address this programme marking the two hundredth birth anniversary of the great श्री रामलिंग स्वामी जी, also known as Vallalar. It is even more special that this programme is being held in Vadalur, a place closely associated with Vallalar. Vallalar is one of our most respected Saints. He walked this earth in the 19th century but his spiritual insights continue to inspire millions of people even today. His impact is global. There are several organisations working on his thoughts and ideals.
Friends,
When we remember Vallalar, we recall his spirit of care and compassion. He believed in a way of life based on जीव-कारुण्यम which is compassion towards fellow human beings. One of his most important contributions was his strong commitment to removing hunger. Nothing pained him more than a human being going to bed on an empty stomach. He believed that sharing food with the hungry is one of the most noble of all acts of kindness. He said, वाडिय पईरई कंडा पोदेल्लाम, वाडी नेन. Which means “Every time I saw crops withering, I withered too”. This is an ideal to which we are all committed. You may recall that when the once-in-a-century COVID-19 pandemic came, 80 crore fellow Indians received free ration. This was a major relief in testing times.
Friends,
Vallalar believed in the power of learning and education. As a mentor, his door was always open. He guided countless people. His efforts to make the Kural more popular are widely known. Equally important is the importance he gave to modern curriculums. He wanted the youth to be fluent in Tamil, Sanskrit and English. The last 9 years have seen a major change in India’s education infrastructure. After over 3 long decades, India has got a National Education Policy. This policy is transforming the entire educational landscape. The focus has moved to innovation, research and development. The number of Universities, engineering and medical colleges set up in the last 9 years is at a record high. Now, youngsters can become doctors and engineers by studying in their local languages. This has opened several opportunities for the youth.
Friends,
Vallalar was ahead of his time when it came to social reforms. Vallalar's vision of God went beyond barriers of religion, caste, and creed. He saw divinity in every atom of the universe. He urged humanity to recognize and cherish this divine connection. His teachings aimed to work for an equal society. My belief in Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwaas, Sabka Prayaas gets even stronger when I pay my homage to Vallalar. Today, I am confident that he would have blessed the passing of the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, which reserves seats for women in legislative bodies. Vallalar’s works are also easy to read and understand. He could therefore convey complex spiritual wisdom in simple words. The diversity in our cultural wisdom across time and space connected by the common thread of teachings by the great saints adds strength our collective idea of Ek Bharat Shreshth Bharat.
On this pious occasion let us reiterate our commitment to fulfilling his ideals. Let us spread his message of love, kindness and justice. May we also keep working hard in areas close to his heart. Let us ensure that no one around us goes hungry. Let us ensure every child gets a quality education. I once again pay my homage to the great saint on his two-hundredth birth anniversary and wish you all the very best.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭଲ୍ଲାଲାରଙ୍କ ନାମରେ ପରିଚିତ ଲୋକପ୍ରିୟ ଶ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗସ୍ୱାମୀଙ୍କ ୨୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 OCT 2023 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର! ଭଲ୍ଲାଲର ନାମରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ମହାନ ଶ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗସ୍ବାମୀଙ୍କ ୨୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସମ୍ମାନର କଥା ଅଟେ। ଏହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ କଥା ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାଲାଲାର ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଏକ ସ୍ଥାନ ବଡ଼ଲୁରରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଭାଲାଲାର ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଅନ୍ୟତମ ସମ୍ମାନିତ ସନ୍ଥ । ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେ ଏହି ପୃଥିବୀକୁ ଆସିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବୁଦ୍ଧି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ରହିଛି। ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଆଦର୍ଶ ଉପରେ ଅନେକ ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାଲାଲାରଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁ, ଆମେ ତାଙ୍କ ଯତ୍ନ ଏବଂ କରୁଣା ଭାବନାକୁ ମନେ ପକାଇଥାଉ । ସେ ମନୁଷ୍ୟ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କରୁଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ | ତାଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଥିଲା ଭୋକ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା | ଖାଲି ପେଟରେ ଶୋଇବାକୁ ଯାଉଥିବା ମଣିଷଠାରୁ ଅଧିକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ତାଙ୍କୁ ଆଉ କିଛି ଦେଇନଥିଲା। ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଭୋକିଲାଙ୍କ ସହିତ ଖାଦ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବା ଦୟା କରିବାର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ମହାନ ଅଟେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଭାଡିୟ ପଇରଇ କଣ୍ଡା ପୋଦେଲାମ, ଭାଡ଼ି ନୈନ ଅର୍ଥାତ୍ "ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ଫସଲ ଶୁଖିଯାଉଥିବା ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଶୁଖି ଯାଉଥିଲି"। ଏହା ଏକ ଆଦର୍ଶ ଯାହା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ୮୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳିଥିଲା। ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାଲାଲାର ଶିକ୍ଷା ଓ ଶିକ୍ଷାର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ । ଜଣେ ପରାମର୍ଶଦାତା ଭାବରେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାର ସର୍ବଦା ଖୋଲା ରହୁଥିଲା । ସେ ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ। କୁରାଲକୁ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା । ଆଧୁନିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ସେ ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ତାହା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯୁବକମାନେ ତାମିଲ, ସଂସ୍କୃତ ଓ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଦକ୍ଷ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ଚାହୁଁଥିଲେ। ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଦୀର୍ଘ ୩ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତକୁ ମିଳିଲା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି । ଏହି ନୀତି ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଉଦ୍ଭାବନ, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଇଛି। ବିଗତ ୯ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଂଚିଛି। ଏବେ ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ି ଡାକ୍ତର ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୋଇପାରିବେ। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଲାଲାର ତାଙ୍କ ସମୟଠାରୁ ଆଗୁଆ ଥିଲେ | ଭାଲଲାରଙ୍କର ଭଗବାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଧର୍ମ, ଜାତି ଓ ସଂପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିବନ୍ଧକଠାରୁ ଅଧିକ ଥିଲା | ସେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରମାଣୁରେ ଦେବତ୍ୱ ଦେଖିଥିଲେ । ଏହି ଦିବ୍ୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ସେ ମାନବଜାତିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସମାନ ସମାଜ ପାଇଁ କାମ କରିବା ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୋଇଯାଏ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବଲ୍ଲଲାରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରେ | ଆଜି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ବିଧାନସଭା ପରିଷଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଆସନ ସଂରକ୍ଷିତ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନୟମ୍ ପାରିତ ହେବା ପରେ ସେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥାନ୍ତେ | ଭାଲଲାରଙ୍କ ରଚନା ପଢିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ଅଟେ । ତେଣୁ ସେ ଜଟିଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନକୁ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିପାରୁଥିଲେ । ମହାନ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାର ସାମାନ୍ୟ ସୂତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଜଡ଼ିତ ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଜ୍ଞାନର ବିବିଧତା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆମର ସାମୂହିକ ଧାରଣାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଆସନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା । ଆସନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରେମ, ଦୟା ଓ ନ୍ୟାୟର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବା। ଆମେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ହୃଦୟର ନିକଟତର କ୍ଷେତ୍ରରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଜାରି ରଖିବା। ଆସନ୍ତୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଆମ ଆଖପାଖରେ କେହି ଭୋକିଲା ନ ରହିବେ । ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା | ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମହାନ ସନ୍ଥଙ୍କ ଦୁଇଶହତମ ଜୟନ୍ତୀଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି
ଧନ୍ୟବାଦ।