ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
18 SEP 2023 11:23AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, ସାଥୀମାନେ,
ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ପରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ରେ ଆମର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉଡ଼ୁଛି। ଶିବଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟ ନୂତନ ପ୍ରେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପଏଣ୍ଟ ଆମକୁ ଗର୍ବରେ ଭରି ଦେଇଛି। ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଏଭଳି ସଫଳତା ଘଟେ, ସେତେବେଳେ ତାହାକୁ ଆଧୁନିକତା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହ ମିଶାଇ ଦେଖିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା, ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସି ଠିଆ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଜି-୨୦ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତା, ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା, ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅଧିବେଶନ, ପ୍ରକୃତ ଭାବନାରେ ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚାର ଜୀବନ୍ତ ଅନୁଭବ, ଭାରତର ବିବିଧତା, ଭାରତର ବିଶେଷତା, ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତାର ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଜି-୨୦ରେ ଭାରତ ଏଥିପାଇଁ ସବୁବେଳେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଆମେ ସ୍ବର ହୋଇପାରିବୁ। ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ଏବଂ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଜି-୨୦ ଘୋଷଣାନାମା ଭଳି ଘଟଣା ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି।
ଗତକାଲି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଯଶୋଭୂମିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା। ଗତକାଲି ବିଶ୍ବକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀ ଥିଲା, ଭାରତର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଯେଉଁ ପାରମ୍ପରିକ ପାରିବାରିକ କଳା ରହିଛି ତାହାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ, ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଦକ୍ଷତା, ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ କିପରି ନିଜର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହିଭଳି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଉତ୍ସବର ପରିବେଶ, ଉତ୍ସାହର ପରିବେଶ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ନୂତନ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେହି ସମୟରେ ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନ, ପାର୍ଶ୍ବଭୂମିରେ ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନ। ଏହା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଧିବେଶନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ | ଭାରତର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଏହା ଏକ ନୂଆ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ । ଯେଉଁ ସ୍ଥିତିରେ ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ଯାତ୍ରାଥିଲା ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ଆଉ ଏବେ ସେହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହ ୨୦୪୭ରେ ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ, ନୂତନ ଶକ୍ତି, ନୂଆ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏହି ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ନିଆଯିବ। ତେଣୁ ଏହି ଅଧିବେଶନ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମୁଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସଦୁପଯୋଗ କରନ୍ତୁ। ଏଥିପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ଆସିଯାଇଛି। ଆରୋପ ଏବଂ ପ୍ରତିଆରୋପ କରିବା ପାଇଁ ଜୀବନର କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମକୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆଶାରେ ଭରି ଦେଇଥାଏ। ମୁଁ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଧିବେଶନକୁ ସେହି ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଆଲୋକ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖୁଛି । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପୁରୁଣା ନକାରାତ୍ମକତାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ନୂଆ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିବୁ ଏବଂ ନୂତନ ସଂସଦରେ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ । ଏହି ଶପଥ ନେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଭଗବାନ ଗଣେଶଙ୍କୁ ବିଘ୍ନହର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିବ ନାହିଁ । ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଢଙ୍ଗରେ ଭାରତ ସମସ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବ। ତେଣୁ ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ ଦିନ ଏହି ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ଭାରତର ସମସ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଅଧିବେଶନ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's statement before the start of special session of Parliament
18 SEP 2023 11:23AM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
With the success of the Moon Mission, Chandrayaan-3 has our Tricolour flag flying high. Shivshakti Point has become the center of new inspiration, and the Tiranga Point fills us with pride. When such achievements happen in the world, they are seen in conjunction with modernity, science, and technology. And when this capability is showcased to the world, it brings numerous possibilities and opportunities to India's doorstep. The unprecedented success of the G20, welcoming leaders from across the world at more than 60 venues, brainstorming sessions, a living experience of the federal structure in true spirit, G20 itself became a celebration of our diversity and uniqueness. India will always take pride in being the voice of the Global South within the G20. Developments like permanent membership for the African Union and the unanimous G20 Declaration signal a bright future for India.
Yesterday, Yashobhoomi, an international convention centre, was dedicated to the nation. It was also Vishwakarma Jayanti yesterday, celebrating the traditional skills of India's Vishwakarma community. Training, modern tools and financial management with a fresh approach are enhancing India's Vishwakarma capabilities, contributing to the country's development journey. These events have created an atmosphere of celebration, enthusiasm, and confidence, instilling a new sense of self-belief in all of us across the nation. At the same time, this session of Parliament, in this new setting, is significant. It may be a short session, but it holds great importance in terms of historical decisions. It marks the beginning of a new phase in India's 75-year journey. The position at which the journey took 75 years was a very inspiring moment. And now while taking that journey forward, we have to make this country a developed country in 2047 with new resolve, new energy, new faith and within the time limit. All the decisions in the near future will be made in this new Parliament building. Therefore, this session is crucial in many ways.
I urge all honorable members to make the most of this short session, imbued with enthusiasm and positivity. There is enough time to make charges and counter charges. Some moments in life fill us with excitement and hope. I see this short session in that light. I hope that we will all enter the new Parliament with the best of intentions leaving behind the old negatives, and we will leave no stone unturned in enhancing the values in the new Parliament. This is a crucial moment for all honorable members to take this pledge.
Tomorrow is the sacred festival of Ganesh Chaturthi. Lord Ganesha is considered the remover of obstacles, and now there will be no obstacles in India's development journey. India will fulfil all dreams and resolutions in an obstacle-free manner. Therefore, on the day of Ganesh Chaturthi, this new beginning will help realise all the dreams of India. That's why this session may be short, but it is of great value.
Thank you very much.