প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সংসদকী অখন্নবা মীফম হৌদ্রিঙৈ মমাঙদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
18 SEP 2023 11:23AM by PIB Imphal
মরুপশিং, খুরুমজরি!
থাগী মিসন চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপা অসিনা ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল ৱাংনা পাইরে। সিবশক্তি অসি অনৌবা ইথিলগী মফম অমা ওইরে অমসুং মচু অহুমগী ফিরালনা ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওহল্লে। অসিগুম্বা মাইপাকপশিং মালেমদা পাংথোকপা মতমদা, মখোয়না অনৌবা থবক, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী অপুনবা উরে। মসিগী তৌবা ঙম্বা অসি মালেমদা উৎপা মতমদা, মসিনা ভারতকী থোংজিলদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পুরক্লে। জি-২০ মাইপাক্তুনা মফম ৬০ দা মালেম শীনবা থুংবগী লুচিংবশিং তরাম্না ওকখি, খন্ন-নৈনবা মীফমশিং পাংথোকখি, ফেদেরেল স্ত্রকচরগী অহিংবা অমনি, জি-২০ অসিমক ঐখোয়গী খেন্নবশিং অমসুং অঙকপশিং হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকপা অমনি। জি-২০ মনুংদা গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ ওইবগীদমক ভারতনা মতম পুম্নমক্তা চাউথোকচবা ফাওগনি। অফ্রিকান য়ুনিয়ন লেংদবা মেম্বর ওইখিবা অমসুং অমতা ওইনা জি-২০ দিক্লারেসন লৈখিবা অসি ভারতকী তুংগী অফবা ফিবমগী মমি অমনি।
ঙরাং, য়াসোভুমি, ইন্তরনেসনেল কনভেন্সন সেন্তর অমা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। ঙরাং বিশ্বকর্মা জয়েন্তি থৌরমশু পাংথোক্তুনা ভারতকী বিশ্বকর্মা কাংলুপকী হৈথোই-শিংথোইবশিং হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকখি। ত্রেনিং, অনৌবা খুৎলায়শিং অমসুং শেন-থুমগী অনৌবা থবকশিংগা লোয়ননা ভারতকী বিশ্বকর্মাগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহল্লে অমসুং ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎতা মতেং পাংলে। হায়রিবা থৌরমশিং অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবা, থাজবা অমসুং মশানা মশাবু থাজবগী ৱাখল্লোন অমা ঐখোয়দা ফাওহল্লে। হায়রিবা মতম অসিদা, অনৌবা ফিবম অমদা সংসদকী মীফম পাংথোকপা অসি শিংথানিঙাই ওইবা অমনি। মসি অতেনবা সেসন অমা ওইবা য়াই, অদুবু মসি পুৱারি ওইরগদবা ৱারেপশিং লৌগদবনা মসি য়াম্না মরুওই। মসি ভারতকী চহি ৭৫গী খোঙচৎতা অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌবনি।
চহি ৭৫গী খোঙচৎতা ওইখিবা ফিবম অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা মিকুপ অমনি। হৌজিক খোঙচৎ অসি মাঙলোমদা চঙশিন্দুনা, অনৌবা ৱাশক, অনৌবা থৌনা, অনৌবা থাজবা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা ঐখোয়না লৈবাক অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনগদবনি। মতুং তারকপদা ৱারেপ খুদিংমক অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা লৌরগনি। মরম অদুনা মীফম অসি হিরম কয়াদা য়াম্না মরুওই।
মসিগী অতেনবা মীফম অসি থৱায় য়াওনা অমসুং নুংঙাইনা শরুক য়ানবা ঐনা ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিংগী মফমদা হায়জরি। অৱা-অখুম তৌন্নবগী মতম মরাংকাইনা লৈরি। ঐখোয়গী পুন্সিগী তাঞ্জা খর হরাওবা অমসুং থাজবনা পীক থনখি। মসিগী অতেনবা মীফম অসি হরাওবা অমসুং থাজবনা থনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অরিবা ফত্তবা ৱাখল্লোনশিং থাদোক্লম্লগা অফবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা ঐখোয় চঙগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অনৌবা সংসদ অসিগী মগুনশিং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎকনি। মসিগী ৱাশক অসি লৌনবা ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিংগী মরুওইবা মিকুপ অমনি।
হয়েং শেংলবা গণেস চতুর্থীগী কুহ্মৈ থোক্লে। ভাগবান গণেস অসি অয়েৎ-অপন লৌথোকপা ঈশ্বর অমনি হায়না লৌনরি অমসুং হৌজিক ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎতা অপনবা অমতা লৈররোই। অপনবা লৈতবা মওং অমদা ভারতকী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিং থুংলগনি। মরম অদুনা গণেস চতুর্থী নুমিত্তা, মসিগী অহৌবা অসিনা ভারতকী মঙলানশিং মঙফাওনবদা মতেং পাংলগনি। মরম অদুনা সেসন অসি অতেনবা ওইরবসু, মসি মমল য়াম্না য়াম্মী।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's statement before the start of special session of Parliament
18 SEP 2023 11:23AM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
With the success of the Moon Mission, Chandrayaan-3 has our Tricolour flag flying high. Shivshakti Point has become the center of new inspiration, and the Tiranga Point fills us with pride. When such achievements happen in the world, they are seen in conjunction with modernity, science, and technology. And when this capability is showcased to the world, it brings numerous possibilities and opportunities to India's doorstep. The unprecedented success of the G20, welcoming leaders from across the world at more than 60 venues, brainstorming sessions, a living experience of the federal structure in true spirit, G20 itself became a celebration of our diversity and uniqueness. India will always take pride in being the voice of the Global South within the G20. Developments like permanent membership for the African Union and the unanimous G20 Declaration signal a bright future for India.
Yesterday, Yashobhoomi, an international convention centre, was dedicated to the nation. It was also Vishwakarma Jayanti yesterday, celebrating the traditional skills of India's Vishwakarma community. Training, modern tools and financial management with a fresh approach are enhancing India's Vishwakarma capabilities, contributing to the country's development journey. These events have created an atmosphere of celebration, enthusiasm, and confidence, instilling a new sense of self-belief in all of us across the nation. At the same time, this session of Parliament, in this new setting, is significant. It may be a short session, but it holds great importance in terms of historical decisions. It marks the beginning of a new phase in India's 75-year journey. The position at which the journey took 75 years was a very inspiring moment. And now while taking that journey forward, we have to make this country a developed country in 2047 with new resolve, new energy, new faith and within the time limit. All the decisions in the near future will be made in this new Parliament building. Therefore, this session is crucial in many ways.
I urge all honorable members to make the most of this short session, imbued with enthusiasm and positivity. There is enough time to make charges and counter charges. Some moments in life fill us with excitement and hope. I see this short session in that light. I hope that we will all enter the new Parliament with the best of intentions leaving behind the old negatives, and we will leave no stone unturned in enhancing the values in the new Parliament. This is a crucial moment for all honorable members to take this pledge.
Tomorrow is the sacred festival of Ganesh Chaturthi. Lord Ganesha is considered the remover of obstacles, and now there will be no obstacles in India's development journey. India will fulfil all dreams and resolutions in an obstacle-free manner. Therefore, on the day of Ganesh Chaturthi, this new beginning will help realise all the dreams of India. That's why this session may be short, but it is of great value.
Thank you very much.