হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অরানবা অমদি অচুম্বা
এন্তি-তি.বি. হিদাক ৱাৎপগী মতাঙদা ফোঙলিবা মিদিয়া পাউদম লান্না তমশিনবনি অমদি লান্না লমজিংবনি
কেন্দ্রগী গোদাউনশিংদগী হৌরগা চিদাইদা লৈরিবা হকশেলগী ইন্সতিত্যুৎশিং ফাওবদা তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরিবা স্তোক্কী ফীভম কেন্দ্রনা ইচঙ থৌনা চাং নাইনা য়েংশিল্লি
26 SEP 2023 12:37PM by PIB Imphal
ভারত্তা এন্তি-তি.বি. দ্রগ ৱাৎলে হায়বা অমদি নেস্নেল তি.বি. ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম (এন.তি.ই.পি.)গী মখাদা লৈরিবা দ্রগশিংগী ময়াক্কী মতাঙদা ৱাহংশিং হংবা মিদিয়া পাউদম খরা থেংনরে‍। অসিগুম্বা পাউদমশিং অসি, স্তেক্তা এন্তি-তি.বি. হিদাক লৈবা লৈতবগী অকক্নবা ঈ-পাও য়াওদবা ময়েক শেংদবা অমদি লান্না তমশিনবা পাউদম্নি‍।
দ্রগ সেন্সিতিব ত্যুবরকুলোসিস ৪ এফ.দি.সি. হায়নবা (আইসোনিয়াজিদ, রিফামপিসিন, ইথমবুতোল অমদি পাইরাজিনামাইদ) দ্রগ মরি থা অনি চারবা তুংদা ৩ এফ.দি.সি. হায়নবা (আইসোনিয়াজিদ, রিফামপিসিন অমদি ইথমবুতোল) দ্রগ অহুম থা অনি চারগা লায়েংবনি‍। হায়রিবা দ্রগ পুম্নমকসি থা তরুক অমদি মসিদগী হেনবগী চাংদা স্তোক মরাঙ কায়না লৈরি‍।
মল্তি দ্রগ রেজিস্তেন্ত তি.বি.দনা অয়াম্বা মতমদা দ্রগ ৭ (বিদাকুইলিন, লেবোফ্লোক্সাসিন, ক্লোফাজিমাইন, আইসোনিয়াজিদ, ইথমবুতোল, পাইরাজিনামাইদ অমদি ইথিওনামাইদ) থা মরি চারবা তুংদা দ্রগ৪ (লেবোফ্লোক্সাসিন, ক্লোফাজিমাইন, পাইরাজিনামাইদ অমদি ইথিওনামাইদ) থা মঙা চাদুনা লায়েংবনি‍। দ্রগ রেজিস্তেন্ত তি.বি. নাবা মীওইগী ৩০% লোমদা সাইক্লোসেরিন অমদি লিনেজোলিদ শীজিন্নবা মথৌ তাই‍।
এন্তি-তি.বি. দ্রগ অমদি অতৈ মচাকশিং লৌবা, থমজিনবা, স্তোক শেন্নবা অমদি মতম চানা য়েন্থোকপগী থবকশিং এন.তি.ই.পি.গী মখাদা কেন্দ্রগী থাক্তা তৌই‍। য়াম্না তাঙনা থোকপা ফীভমদা, স্তেতশিংদা পেসেন্ত কেয়রদা অকায়বা লৈহন্দনবা নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা লৈরিবা বজেৎ শীজিন্নদুনা অকক্নবা মতমগী ওইনা মফমদুদা ফংবা দ্রগশিং লৈননবা হায়বা য়াওই‍। মহারাস্ত্রনা কেন্দ্রগী খুত্থাঙদগী সাক্লোসেরিন তেব্লেত লৌখ্রে‍। স্তেত খরনা দিস্ত্রিক্তশিংদা দ্রগ লৌবগী থৌদাং শিন্নথোকপা য়াওই; মসিগী মতুং ইন্না, দিস্ত্রিক্তশিংনা মখোয়গী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না লৌবা য়াই‍।
হায়নরিবা মিদিয়া রিপোর্ত অসিদা পল্লিবা মহারাস্ত্র স্তেতকী এন্তি তি.বি. দ্রগকী স্তোক্কী ফীভম মখাদা পীরি (সোর্স: নি-ক্ষে ঔসধী)
দ্রগ মমিং
ঙসি ফাওবদা (২৪.০৯.২০২৩) মহারাস্ত্রদা লৈরিবা স্তোক্কী মশিং (UOM- CAPS/TABS)
সাক্লোসেরিন – ২৫০ এম.জি.
৬,৩৪,৯৪০
লিনেজোলিদ – ৬০০ এম.জি.
৮৬,৪৪৩
দেলামনিদ - ৫০ এম.জি.
১,৫৩,৭৮৪
ক্লোফাজিমাইন – ১০০ এম.জি.
৭৯,৯২৬
মোক্সিফ্লোক্সাসিন - ৪০০ এম.জি.
৪,৫৬,১৩৭
পাইরিদোক্সিন
৭,০৬,৪১৩
ফীল্দদা এন্তি-তি.বি. দ্রগ ৱাৎপা লৈতে‍। নি-ক্ষে ঔসধীগী মতুং ইন্না ঙসি (সেপ্তেম্বর ২৬, ২০২৩) লৈবাক্কী থাক্তা হায়রিবা দ্রগশিং অসিগী লৈরিবা স্তোক্কী ফীভম মখাদা পীরি:
দ্রগ মমিং
ঙসি (২৪.০৯.২০২৩) লৈবাক্কী থাক্তা লৈরিবা স্তোক্কী মশিং (UOM- CAPS/TABS)
সাইক্লোসেরিন -২৫০ এম.জি.
১৪,৭৯,৮৫৭
লিনেজোলিদ – ৬০০ এম.জি.
৯,৯৫,৭৭৯
দেলামনিদ - ৫০ এম.জি.
১১,৩৭,৮০২
লেবোফ্লোক্সাসিন– ২৫০ এম.জি.
২৮,৮৫,১৭৬
লেবোফ্লোক্সাসিন – ৫০০ এম.জি.
৩৩,২৭,১৩০
ক্লোফাজিমাইন - ১০০ এম.জি.
১২,৮৬,৩৬০
মোক্সিফ্লোক্সাসিন - ৪০০ এম.জি.
২,৭২,৪৯,৮৬৬
পাইরিদোক্সিন
২,৭২,৯৯,২৪২
অসুম্না, এন.তি.ই.পি.গী মখাদা মোক্সিফ্লোক্সাসিন ৪০০ এম.জি. অমদি পাইরিদোক্সিন থা ১৫ হেনবগী স্তোক লৈরি‍। অদুগা, দেলামনিদ ৫০ এম.জি. অমদি ক্লোফাজিমাইন ১০০ এম.জি. সু ওগস্ত ২০২৩দা লৌদুনা স্তেত অমদি য়ু.তি. পুম্নমক্তা পীখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, অহেনবা দেলামনিদ ৫০ এম.জি. গুলি লাখ ৮ লৌনবগীদমক ২৩.০৯.২০২৩দা পি.ও. ইসু তৌখ্রে‍।
মথক্তা পনখিবা স্তোক্কী মথক্তা, লিনেজোলিদ-৬০০এম.জি. অমদি কেপসুল সাইক্লোসেরিন-২৫০ এম.জি. সপ্লাই তৌনবগী পর্চেজ ওর্দর ওগস্ত ২০২৩দা ইসু তৌখ্র‍ে‍। হায়রিবা দ্রগশিং অসি স্তেতশিংদা থারি‍।
হায়রিবা মরুওইবা এন্তি তি.বি. দ্রগশিং অসি অৱাৎপা লৈতনা ফংহন্নবগীদমক মশক থোকপা থবকশিং পায়খৎলি‍। কেন্দ্রগী গোদাউনশিংদগী হৌরগা চিদাইদা লৈরিবা হকশেলগী ইন্সতিত্যুৎশিং ফাওবদা তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরিবা স্তোক্কী ফীভম কেন্দ্রনা ইচঙ থৌনা চাং নাইনা য়েংশিল্লি‍।
মরম অসিনা মিদিয়া পাউদম অদুদা পীরিবা পাউ অদু ময়েক শেংদবা অমদি লান্না তমশিনবা পাউদম্নি, অমসুং লৈবাকসিদা এন্তি তি.বি. দ্রগকী লৈরিবা স্তোক্কী অশেংবা ফীভম উত্তে‍।

Ministry of Health and Family Welfare
Myth vs. Facts
Media reports claiming shortage of anti-TB medicines are ill-informed & Misleading
Centre proactively undertakes regular assessments to evaluate the stock positions at various levels, from central warehouses to peripheral health institutes
26 SEP 2023 12:37PM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging shortage of anti-TB drugs in India and questioning the effectiveness of such drugs under the National TB Elimination Programme (NTEP). Such reports are vague and ill-informed, without any specific information on the availability of anti-TB medicines in stock.
The treatment of drug sensitive tuberculosis consists of two months of four drugs available as 4 FDC (Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol and Pyrazinamide) followed by two months of three drugs available as 3 FDC (Isoniazid, Rifampicin and Ethambutol). All these drugs are available with sufficient stocks ranging six months and above.
The treatment regimen of Multi Drug resistant TB consists of usually four months of 7 drugs (bedaquiline, levofloxacin, clofazimine, isoniazid, ethambutol, pyrazinamide and ethionamide) followed by five months of 4 drugs (levofloxacin, clofazimine, pyrazinamide and ethambutol). In about 30% of persons with drug resistant TB, cycloserine and linezolid is required.
Procurement, storage, maintenance of stock and in-time distribution of anti-TB drugs & other materials are being done at the Central level under NTEP. In rare situations, States were requested to procure few drugs locally for a limited period by utilizing the budget under National Health Mission (NHM) so that individual patient care is not affected. Maharashtra has already procured Cycloserine Tablets centrally. Few States have delegated procurement to districts; accordingly, districts have procured wherever there is requirement.
The status of the stock position of the anti TB drugs in the State of Maharashtra, which is highlighted in the concerned media reports is as below (Source: Ni-kshay Aushadhi)
Drug Name
Qty of Stock available in Maharashtra (UOM- CAPS/TABS) as on today (24.09.2023)
Cycloserine – 250 mg
6,34,940
Linezolid – 600 mg
86,443
Delamanid - 50 mg
1,53,784
Clofazimine-100mg
79,926
Moxifloxacin - 400 mg
4,56,137
Pyridoxine
7,06,413
There is no shortage of Anti-TB drugs in the field. The current stock of these drugs at National Level as on today (26 Sept 2023) as per Ni-Kshay Aushadhi is as follows:
Drug Name
Qty of Stock available at National Level under NTEP (UOM- CAPS/TABS) as on today (24.09.2023)
Cycloserine -250 mg
14,79,857
Linezolid – 600 mg
9,95,779
Delamanid - 50 mg
11,37,802
Levofloxacin – 250 mg
28,85,176
Levofloxacin – 500 mg
33,27,130
Clofazimine - 100 mg
12,86,360
Moxifloxacin - 400 mg
2,72,49,866
Pyridoxine
2,72,99,242
As such, more than 15 months stocks of Moxifloxacin 400mg and Pyridoxine are available under NTEP. Also, Delamanid 50 mg and Clofazimine 100 mg were procured in August 2023 and supplied to all states and UTs. Moreover, P.O has been issued on 23.09.2023 for the supply of additional 8 lakh qty of Delamanid 50 mg tablets.
In addition to the stocks mentioned above, the purchase orders were issued for the supply of Linezolid-600mg & Cap Cycloserine-250 mg in August 2023. The drugs are being dispatched to the states.
Significant efforts have been made to ensure the availability of these essential anti TB drugs. Regular assessments are conducted to evaluate the stock positions at various levels, from central warehouses to peripheral health institutes.
Hence, the information mentioned in the media reports are vague and ill-informed and do not reflect the correct picture of the available stock of anti-TB drugs in the country.