প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছত্তীশগড়ৰ ৰায়গড়ত প্ৰায় ৬,৩৫০ কোটি টকাৰ ৰে’ল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ছত্তীশগড়ৰ ৯ খন জিলাত ৫০ বিচনাযুক্ত ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লকৰ আধাৰশিলা
১ লাখ চিকল চেল কাউন্সেলিং কাৰ্ড বিতৰণ
“আজি দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰই উন্নয়নত সমান অগ্ৰাধিকাৰ লাভ কৰিছে”
“আধুনিক বিকাশআৰু সমাজ কল্যাণৰ দ্ৰুত গতিৰ ভাৰতীয় আৰ্হিক কেৱল চোৱাই নহয়, আজি সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰশংসা কৰিছে।
14 SEP 2023 5:26PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰায়গড়ত প্ৰায় ৬,৩৫০ কোটি টকাৰ ৰে’ল প্ৰকল্প দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁ ছত্তীশগড়ৰ ৯ খন জিলাত ৫০ খন বিচনাযুক্ত ‘ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু পৰীক্ষা কৰা লোকসকলক ১ লাখ চিকল চেল কাউন্সেলিং কাৰ্ড বিতৰণ কৰে। এই ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ছত্তীশগড় পূৱ ৰে’ল প্ৰকল্প প্ৰথম পৰ্যায়, চম্পাৰ পৰা জামগাৰ মাজত তৃতীয় ৰে’ল লাইন, পেন্দ্ৰা ৰোডৰ পৰা অনুপপুৰলৈ তৃতীয় ৰে’ল লাইন আৰু তালাইপল্লী কয়লা খনিক এনটিপিচি লাৰা চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ ষ্টেচনৰ সৈতে সংযোগ কৰা এমজিআৰ (মেৰি-গো-ৰাউণ্ড) প্ৰণালী।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ছত্তীশগড়ত ৬,৪০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৰে’ল প্ৰকল্প উন্মোচন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনে উন্নয়নৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে ৰাজ্যখনৰ শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আৰু স্বাস্থ্য সেৱা উন্নত কৰাৰ বাবে আজি বিভিন্ন নতুন প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোত চিকল চেল কাউন্সেলিং কাৰ্ড বিতৰণৰ কথাও উল্লেখ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সমগ্ৰ বিশ্বই কেৱল লক্ষ্যই নহয়, আধুনিক বিকাশআৰু সমাজ কল্যাণৰ দ্ৰুত গতিৰ ভাৰতীয় আৰ্হিক প্ৰশংসা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত বিশ্বৰ নেতাসকলক আতিথ্য দিয়াৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে ভাৰতৰ উন্নয়ন আৰু সমাজ কল্যাণৰ আৰ্হিৰ দ্বাৰা তেওঁলোক গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত হৈছে। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ভাৰতৰ সফলতাৰ পৰা শিকাৰ কথা কৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সাফল্যৰ বাবে দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ দিশত চৰকাৰৰ সমান অগ্ৰাধিকাৰক দায়ী কৰে। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “ছত্তীশগড় আৰু ৰায়গড়ৰ এই অঞ্চলটোও ইয়াৰ সাক্ষী।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “ছত্তীশগড় হৈছে দেশৰ উন্নয়নৰ এক শক্তিক্ষেত্ৰ” আৰু যিকোনো দেশতেতিয়াহে আগবাঢ়ি যায় যেতিয়া ইয়াৰ শক্তি গৃহসমূহে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ছত্তীশগড়ৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰি আহিছে আৰু তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু নীতিৰ ফলাফল আজি ইয়াত দেখা যাব পাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ছত্তীশগড়ৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বৃহৎ আঁচনি চলাই আছে আৰু নতুন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জুলাই মাহত বিশাখাপত্তনম-ৰায়পুৰ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ আৰু ৰায়পুৰ-ধানবাদ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ বাবে উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ বাবে ৰায়পুৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ ৰাজ্যখনক প্ৰদান কৰা বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে “আজি ছত্তীশগড়ৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ বিকাশত এক নতুন অধ্যায় লিখা হৈছে” আৰু এই উন্নত ৰে’ল নেটৱৰ্কে বিলাসপুৰ-মুম্বাই ৰে’ল লাইনৰ ঝাৰচুগুড়া বিলাসপুৰ শাখাত ভিৰ হ্ৰাস কৰিব। তেওঁ কয়, “একেদৰে, আৰম্ভ কৰা আন ৰে’ল লাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা ৰে’ল কৰিডৰে ছত্তীশগড়ৰ ঔদ্যোগিক বিকাশক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব।” তেওঁ কয় যে এই পথসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে কেৱল ছত্তীশগড়ৰ ৰাইজেসুবিধালাভ নকৰে, এই ক্ষেত্ৰত নতুন নিযুক্তি আৰু উপাৰ্জনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰা হ’ব। কয়লা খনিৰ পৰা বিদ্যুৎ প্ৰকল্পলৈ কয়লা পৰিবহনৰ ব্যয় আৰু সময় এতিয়া হ্ৰাস কৰা হ’ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে কম খৰচত অধিকতৰ অধিক বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ বাবে পিট হেড তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পও নিৰ্মাণ কৰি আছে। তেওঁ তালাইপল্লী খনিসংযোগৰ বাবে ৬৫ কিলোমিটাৰ দীঘল মেৰী-গো-ৰাউণ্ড প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয় যে দেশত এনে প্ৰকল্পৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব আৰু ছত্তীশগড়ৰ দৰে ৰাজ্যই অনাগত সময়ত ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভান্বিত হ’ব।
অমৃত কালৰ অহা ২৫ বছৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ সংকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সমান অংশগ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে দেশৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ কথা কয় আৰু সুৰজপুৰ জিলাৰ বন্ধ কয়লা খনিৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাক পৰিৱেশ-পৰ্যটনৰ অংশ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে কোৰৱাত একে ধৰণৰ পৰিৱেশ উদ্যান বিকশিত কৰাৰ কাম চলি আছে। অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক প্ৰদান কৰা লাভালাভৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খনিৰ পৰা ওলাই অহা পানীৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ লোকক প্ৰদান কৰা জলসিঞ্চন আৰু খোৱা পানীৰ সুবিধাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বন সম্পদৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধিৰ নতুন পথ মুকলি কৰাৰ লগতে বন আৰু ভূমি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰৰ সংকল্প। বন্ধন বিকাশ যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই আঁচনিৰ দ্বাৰা লাখ লাখ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতী উপকৃত হৈছে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ বিশ্বই বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰাৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে আৰু অনাগত বছৰবোৰত শ্ৰীশস্য বা বাজৰা বজাৰৰ বৰ্ধিত সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে এফালে দেশৰ জনজাতীয় পৰম্পৰাই এক নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে, আনহাতে প্ৰগতিৰ নতুন পথ সৃষ্টি হৈছে।
জনজাতীয় লোকসকলৰ ওপৰত চিকল চেল ৰক্তহীনতাৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চিকল চেল কাউন্সেলিং কাৰ্ড বিতৰণ জনজাতীয় সমাজৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ কিয়নো তথ্যপ্ৰচাৰে ৰোগনিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে। ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ছত্তীশগড়ে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিব বুলি বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেণুকা সিং সৰুতা আৰু ছত্তীশগড়ৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী টি এছ সিংদেউও অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
ৰায়গড়ত অনুষ্ঠিত এই ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰায় ৬,৩৫০ কোটি টকাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহ দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিলে সমগ্ৰ দেশতে যোগাযোগ উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জোৰ বৃদ্ধি পাব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ছত্তীশগড় পূৱ ৰে’ল প্ৰকল্প প্ৰথম পৰ্যায়, চম্পাৰ পৰা জামগাৰ মাজত তৃতীয় ৰে’ল লাইন, পেন্দ্ৰা ৰোডৰ পৰা অনুপপুৰলৈ তৃতীয় ৰে’ল লাইন আৰু তালাইপল্লী কয়লা খনিক এনটিপিচি লাৰা চুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ ষ্টেচনৰ সৈতে সংযোগ কৰা এমজিআৰ (মেৰি-গো-ৰাউণ্ড) প্ৰণালী। এই ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত যাত্ৰী চলাচলৰ লগতে মালবাহী চলাচলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি আৰ্থ-সামাজিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব।
উচ্চাভিলাষী প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি-মাল্টি-মডেল সংযোগৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনৰ অধীনত ছত্তীশগড় পূব ৰে’ল প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত খাৰচিয়াৰ পৰা ধৰমজাইগড়লৈ ১২৪.৮ কিলোমিটাৰ ৰে’ল লাইন অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে গেৰ-পেলমালৈ এক স্পাৰ লাইন আৰু চাল, বৰোদ, দুৰ্গাপুৰ আৰু অন্যান্য কয়লা খনি সংযোগ কৰা তিনিটা ফিডাৰ লাইন সন্নিৱিষ্ট হৈ আছে। প্ৰায় ৩,০৫৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত এই ৰে’ল লাইনত বৈদ্যুতিক ব্ৰডগজ লেভেল ক্ৰছিং আৰু যাত্ৰীৰ সুবিধাৰ সৈতে বিনামূলীয়া অংশ ৰখা হৈছে। ছত্তীশগড়ৰ ৰায়গড়ত অৱস্থিত মান্দ-ৰায়গড় কয়লাক্ষেত্ৰৰ পৰা কয়লা পৰিবহনৰ বাবে ৰে’ল সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
পেন্দ্ৰা ৰোডৰ পৰা অনুপপুৰলৈ তৃতীয় ৰেল লাইনটো ৫০ কিলোমিটাৰ দীঘল আৰু প্ৰায় ৫১৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। চম্পা আৰু জামগা ৰে’ল শাখাৰ মাজত ৯৮ কিলোমিটাৰ দীঘল তৃতীয় লাইনটো প্ৰায় ৭৯৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। নতুন ৰে’ল লাইনসমূহে অঞ্চলটোত সংযোগ উন্নত কৰিব আৰু পৰ্যটন আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
৬৫ কিলোমিটাৰ দীঘল বৈদ্যুতিকৰণ কৰা এমজিআৰ (মেৰী-গো-ৰাউণ্ড) প্ৰণালীয়ে এনটিপিচিৰ তালাইপল্লী কয়লা খনিৰ পৰা ছত্তীশগড়ৰ ১৬০০ মেগাৱাটৰ এনটিপিচি লাৰা চুপাৰ থাৰ্মাল পাৱাৰ ষ্টেচনলৈ কম খৰচত উচ্চ শ্ৰেণীৰ কয়লা আনিব। এনটিপিচি এলএআৰএ-ৰ পৰা কম ব্যয় আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ উৎপাদনত সহায় কৰিব, যাৰ ফলত দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব। ২০৭০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা এমজিআৰ প্ৰণালীটো কয়লা খনিৰ পৰা বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰলৈ কয়লা পৰিবহন উন্নত কৰাৰ বাবে এক প্ৰযুক্তিগত আশ্চৰ্যতকৈ কম নহয়।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্তীশগড়ৰ খন জিলাত ৫০ খন বিচনাযুক্ত ‘ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছনৰ (পিএম-এবিএম) অধীনত, দূৰ্গ, কোন্দগাঁও, ৰাজনন্দগাঁও, গৰিয়াবান্দ, জছপুৰ, সুৰজপুৰ, সুৰগুজা, বস্তাৰ আৰু ৰায়গড় জিলাত মুঠ ২১০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নটা গুৰুত্বপূৰ্ণ যত্ন খণ্ড স্থাপন কৰা হ’ব।
চিকল চেল ৰোগৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা স্বাস্থ্য সমস্যা, বিশেষকৈ জনজাতীয় লোকসকলৰ মাজত সমাধান কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰীক্ষা কৰা লোকসকলক এক লাখ চিকল চেল পৰামৰ্শ কাৰ্ড বিতৰণ কৰে। চিকল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মিছনৰ (এনএছএইএম) অধীনত চিকল চেল পৰামৰ্শ কাৰ্ডবিতৰণ কৰা হৈছে, যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৩ চনৰ জুলাইত মধ্য প্ৰদেশৰ শ্বাহডোলত আৰম্ভ কৰিছিল।

Prime Minister's Office
PM dedicates to nation Railway projects worth around Rs 6,350 crores in Raigarh, Chhattisgarh
Lays foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh
Distributes 1 lakh Sickle Cell Counseling Cards
“Today, every state and every area of the country is getting equal priority in development”
“Entire world is not only witnessing but also heaping praise on the fast pace of modern development and the Indian model of social welfare”
“Chhattisgarh is a powerhouse of development of the country”
“Government’s resolve to protect the forests and land while also opening new avenues of prosperity through forest wealth”
“We need to move forward with the resolve of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”
14 SEP 2023 5:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation several rail sector projects worth around Rs 6,350 crore in Raigarh, Chhattisgarh today. He also laid the foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh and distributed 1 lakh sickle cell counseling cards to the screened population. The railway projects include Chhattisgarh East Rail Project Phase-I, 3rd rail line between Champa to Jamga, 3rd rail line between Pendra Road to Anuppur and MGR (Merry-Go-Round) system connecting Talaipalli Coal Mine to NTPC Lara Super Thermal Power Station (STPS).
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Chhattisgarh is taking a significant step towards development as Railway projects worth more than Rs 6,400 crores are being unveiled in the state. He underlined that various new projects are being initiated today to expand the energy-producing capacity and improve the healthcare sector of the state. He also mentioned the distribution of Sickle Cell Counseling Cards on the occasion.
The Prime Minister emphasized that the entire world is not only witnessing but also heaping praise on the fast pace of modern development and the Indian model of social welfare. The Prime Minister recalled hosting the world leaders during the G20 Summit in New Delhi and mentioned that they were highly impressed by India’s model of development and social welfare. He said that global organizations are talking about learning from India’s successes. The Prime Minister credited the equal priority of the government towards the development of every state and every area of the country for this feat. “This region of Chhattisgarh and Raigarh is also a witness to this”, the Prime Minister said as he congratulated the citizens for today’s projects.
“Chhattisgarh is a powerhouse of development of the country”, the Prime Minister remarked as he noted that a country will move forward only if its powerhouses are working at full strength. In the last 9 years, the Prime Minister said that the Central Government has continuously worked for the multifaceted development of Chhattisgarh and the results of that vision and those policies can be witnessed here today. He said that huge schemes are being implemented in Chhattisgarh in every field by the Central Government and the foundation stones of new projects are being laid. The Prime Minister recalled visiting Raipur in July to lay the foundation stone of Visakhapatnam to Raipur Economic Corridor and Raipur to Dhanbad Economic Corridor development projects. He also mentioned the various important national highways presented to the state. “Today, a new chapter is being written in the development of Chhattisgarh's railway network”, the Prime Minister remarked as he mentioned that the improved rail network will reduce the congestion in Jharsuguda Bilaspur section of the Bilaspur-Mumbai rail line. Similarly, the other railway lines that are being started and the rail corridors that are being built will give new heights to the industrial development of Chhattisgarh, he said. He said that upon completion, these routes will not only provide convenience to the people of Chhattisgarh but will also create new employment and income opportunities in the region.
The Prime Minister highlighted that the cost and time of transporting coal from coalfields to power plants will be reduced. To generate maximum electricity at low cost, the Prime Minister informed that the government is also building Pit Head Thermal Power Plant. He also touched upon the inauguration of the 65 km Merry-Go-Round project to connect the Talaipalli Mine and said that the number of such projects will only increase in the country and states like Chhattisgarh will benefit the most in the times to come.
Speaking about the resolve to transform India into a developed country in the next 25 years of Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized the need for equal participation from every citizen towards development. He highlighted meeting the energy needs of the country while protecting the environment at the same time and mentioned the closed coal mine in Surajpur district which has been developed as part of Eco-Tourism. He mentioned that work is underway to develop a similar eco-park in Korwa as well. Speaking about the benefits for the tribal section of this area, the Prime Minister highlighted the irrigation and drinking water facilities being provided to thousands of people with the water released from the mines.
The Prime Minister underlined that it is the Government’s resolve to protect the forests and land while also opening new avenues of prosperity through forest wealth. Referring to the Vandhan Vikas Yojana, Shri Modi emphasized that lakhs of tribal youth are benefiting from the scheme. He also touched upon the world celebrating Millet Year and highlighted the growing potential of Shree Anna or millets market in the coming years. He said that on the one hand, the tribal tradition of the country is getting a new identity while on the other hand, new paths of progress are also shaping up.
Speaking about the impact of sickle cell anemia on the tribal population, the Prime Minister underlined that the distribution of sickle cell counseling cards is a huge step for the tribal society as spreading information can help in controlling the disease. Concluding the address, the Prime Minister stressed the need to move forward with the resolve of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ and expressed confidence that Chhattisgarh will reach new heights of development.
Union Minister of State for Tribal Affairs, Smt Renuka Singh Saruta and Deputy Chief Minister of Chhattisgarh, Shri T S Singhdeo were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s emphasis on improving connectivity across the country will get a boost with the dedication to the nation of important rail sector projects worth around Rs 6,350 crores in the public programme in Raigarh. The projects include Chhattisgarh East Rail Project Phase-I, 3rd rail line between Champa to Jamga, 3rd rail line between Pendra Road to Anuppur and MGR (Merry-Go-Round) system connecting Talaipalli Coal Mine to NTPC Lara Super Thermal Power Station (STPS). The rail projects will provide impetus to socioeconomic development by facilitating the movement of passengers as well as freight traffic in the region.
Chhattisgarh East Rail Project Phase-I is being developed under the ambitious PM GatiShakti - National Master Plan for multi-modal connectivity and consists of a 124.8 km rail line from Kharsia to Dharamjaygarh including a spur line to Gare-Pelma and 3 feeder lines connecting Chhal, Baroud, Durgapur and other coal mines. The rail line, built at a cost of around Rs. 3,055 crore is equipped with electrified broad gauge level crossings and free part double line with passenger amenities. It will provide rail connectivity for coal transportation from Mand-Raigarh coalfields located in Raigarh, Chhattisgarh.
The third rail line between Pendra Road to Anuppur is 50 km long and is built at a cost of about Rs 516 crore. The 98-kilometer-long third line between Champa and Jamga rail section is built at a cost of about 796 crores. The new rail lines will improve connectivity in the region and lead to an increase in both tourism and employment opportunities.
The 65-km-long electrified MGR (Merry-Go-Round) System will deliver low-cost, high-grade coal from NTPC’s Talaipalli coal mine to 1600 MW NTPC Lara Super Thermal Power Station in Chhattisgarh. This will boost the generation of low-cost and reliable power from NTPC Lara, thus strengthening the energy security of the country. The MGR system, built at a cost of more than Rs 2070 crore, is a technological marvel for improving coal transportation from coal mines to power stations.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh. The nine Critical Care Blocks will be built under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) at Durg, Kondagaon, Rajnandgaon, Gariaband, Jashpur, Surajpur, Surguja, Bastar & Raigarh Districts, at a total cost of more than Rs 210 crores.
With an aim to address the health issues caused by sickle cell disease, especially among the tribal population, the Prime Minister distributed one lakh sickle cell counseling cards to the screened population. The distribution of sickle cell counseling cards is being done under the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission (NSAEM), which was launched by the Prime Minister in July 2023 at Shahdol, Madhya Pradesh.