Prime Minister's Office
PM dedicates to nation Railway projects worth around Rs 6,350 crores in Raigarh, Chhattisgarh
Lays foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh
Distributes 1 lakh Sickle Cell Counseling Cards
“Today, every state and every area of the country is getting equal priority in development”
“Entire world is not only witnessing but also heaping praise on the fast pace of modern development and the Indian model of social welfare”
“Chhattisgarh is a powerhouse of development of the country”
“Government’s resolve to protect the forests and land while also opening new avenues of prosperity through forest wealth”
“We need to move forward with the resolve of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”
14 SEP 2023 5:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation several rail sector projects worth around Rs 6,350 crore in Raigarh, Chhattisgarh today. He also laid the foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh and distributed 1 lakh sickle cell counseling cards to the screened population. The railway projects include Chhattisgarh East Rail Project Phase-I, 3rd rail line between Champa to Jamga, 3rd rail line between Pendra Road to Anuppur and MGR (Merry-Go-Round) system connecting Talaipalli Coal Mine to NTPC Lara Super Thermal Power Station (STPS).
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Chhattisgarh is taking a significant step towards development as Railway projects worth more than Rs 6,400 crores are being unveiled in the state. He underlined that various new projects are being initiated today to expand the energy-producing capacity and improve the healthcare sector of the state. He also mentioned the distribution of Sickle Cell Counseling Cards on the occasion.
The Prime Minister emphasized that the entire world is not only witnessing but also heaping praise on the fast pace of modern development and the Indian model of social welfare. The Prime Minister recalled hosting the world leaders during the G20 Summit in New Delhi and mentioned that they were highly impressed by India’s model of development and social welfare. He said that global organizations are talking about learning from India’s successes. The Prime Minister credited the equal priority of the government towards the development of every state and every area of the country for this feat. “This region of Chhattisgarh and Raigarh is also a witness to this”, the Prime Minister said as he congratulated the citizens for today’s projects.
“Chhattisgarh is a powerhouse of development of the country”, the Prime Minister remarked as he noted that a country will move forward only if its powerhouses are working at full strength. In the last 9 years, the Prime Minister said that the Central Government has continuously worked for the multifaceted development of Chhattisgarh and the results of that vision and those policies can be witnessed here today. He said that huge schemes are being implemented in Chhattisgarh in every field by the Central Government and the foundation stones of new projects are being laid. The Prime Minister recalled visiting Raipur in July to lay the foundation stone of Visakhapatnam to Raipur Economic Corridor and Raipur to Dhanbad Economic Corridor development projects. He also mentioned the various important national highways presented to the state. “Today, a new chapter is being written in the development of Chhattisgarh's railway network”, the Prime Minister remarked as he mentioned that the improved rail network will reduce the congestion in Jharsuguda Bilaspur section of the Bilaspur-Mumbai rail line. Similarly, the other railway lines that are being started and the rail corridors that are being built will give new heights to the industrial development of Chhattisgarh, he said. He said that upon completion, these routes will not only provide convenience to the people of Chhattisgarh but will also create new employment and income opportunities in the region.
The Prime Minister highlighted that the cost and time of transporting coal from coalfields to power plants will be reduced. To generate maximum electricity at low cost, the Prime Minister informed that the government is also building Pit Head Thermal Power Plant. He also touched upon the inauguration of the 65 km Merry-Go-Round project to connect the Talaipalli Mine and said that the number of such projects will only increase in the country and states like Chhattisgarh will benefit the most in the times to come.
Speaking about the resolve to transform India into a developed country in the next 25 years of Amrit Kaal, the Prime Minister emphasized the need for equal participation from every citizen towards development. He highlighted meeting the energy needs of the country while protecting the environment at the same time and mentioned the closed coal mine in Surajpur district which has been developed as part of Eco-Tourism. He mentioned that work is underway to develop a similar eco-park in Korwa as well. Speaking about the benefits for the tribal section of this area, the Prime Minister highlighted the irrigation and drinking water facilities being provided to thousands of people with the water released from the mines.
The Prime Minister underlined that it is the Government’s resolve to protect the forests and land while also opening new avenues of prosperity through forest wealth. Referring to the Vandhan Vikas Yojana, Shri Modi emphasized that lakhs of tribal youth are benefiting from the scheme. He also touched upon the world celebrating Millet Year and highlighted the growing potential of Shree Anna or millets market in the coming years. He said that on the one hand, the tribal tradition of the country is getting a new identity while on the other hand, new paths of progress are also shaping up.
Speaking about the impact of sickle cell anemia on the tribal population, the Prime Minister underlined that the distribution of sickle cell counseling cards is a huge step for the tribal society as spreading information can help in controlling the disease. Concluding the address, the Prime Minister stressed the need to move forward with the resolve of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ and expressed confidence that Chhattisgarh will reach new heights of development.
Union Minister of State for Tribal Affairs, Smt Renuka Singh Saruta and Deputy Chief Minister of Chhattisgarh, Shri T S Singhdeo were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s emphasis on improving connectivity across the country will get a boost with the dedication to the nation of important rail sector projects worth around Rs 6,350 crores in the public programme in Raigarh. The projects include Chhattisgarh East Rail Project Phase-I, 3rd rail line between Champa to Jamga, 3rd rail line between Pendra Road to Anuppur and MGR (Merry-Go-Round) system connecting Talaipalli Coal Mine to NTPC Lara Super Thermal Power Station (STPS). The rail projects will provide impetus to socioeconomic development by facilitating the movement of passengers as well as freight traffic in the region.
Chhattisgarh East Rail Project Phase-I is being developed under the ambitious PM GatiShakti - National Master Plan for multi-modal connectivity and consists of a 124.8 km rail line from Kharsia to Dharamjaygarh including a spur line to Gare-Pelma and 3 feeder lines connecting Chhal, Baroud, Durgapur and other coal mines. The rail line, built at a cost of around Rs. 3,055 crore is equipped with electrified broad gauge level crossings and free part double line with passenger amenities. It will provide rail connectivity for coal transportation from Mand-Raigarh coalfields located in Raigarh, Chhattisgarh.
The third rail line between Pendra Road to Anuppur is 50 km long and is built at a cost of about Rs 516 crore. The 98-kilometer-long third line between Champa and Jamga rail section is built at a cost of about 796 crores. The new rail lines will improve connectivity in the region and lead to an increase in both tourism and employment opportunities.
The 65-km-long electrified MGR (Merry-Go-Round) System will deliver low-cost, high-grade coal from NTPC’s Talaipalli coal mine to 1600 MW NTPC Lara Super Thermal Power Station in Chhattisgarh. This will boost the generation of low-cost and reliable power from NTPC Lara, thus strengthening the energy security of the country. The MGR system, built at a cost of more than Rs 2070 crore, is a technological marvel for improving coal transportation from coal mines to power stations.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in 9 districts of Chattisgarh. The nine Critical Care Blocks will be built under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) at Durg, Kondagaon, Rajnandgaon, Gariaband, Jashpur, Surajpur, Surguja, Bastar & Raigarh Districts, at a total cost of more than Rs 210 crores.
With an aim to address the health issues caused by sickle cell disease, especially among the tribal population, the Prime Minister distributed one lakh sickle cell counseling cards to the screened population. The distribution of sickle cell counseling cards is being done under the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission (NSAEM), which was launched by the Prime Minister in July 2023 at Shahdol, Madhya Pradesh.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ছতিসগরদা চাউরাকপা লুপা করোর 6350গী রেলৱেগী প্রোজেক্তশিং মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
ছতিসগরগী জিলা 9দা ফমুং 50 থাবা ‘ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক’শিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
সিক্কল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ 1 য়েন্থোকখ্রে
“ঙসিদি, লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং মফম খুদিংনা চাউখৎ থৌরাংগী হীরমদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংনরে”
“ভারতকী মতমগা চুননা চাউখৎপগী থৌওংশিংনা খোঙজেল য়াঙবা অমসুং সোসিএল ৱেলফিয়রগী মোদেলবু মালেম পুম্বনা য়েংনবতা নত্তনা থাগৎনরি”
“ছতিসগর অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী পাৱরহাউস অমনি”
“সরকারনা উমং অমসুং লম ঙাক শেন্নবা ৱারেপ লৌবগা লোয়ননা উমংগী লনগী খুত্থাংদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু হাংদোক্লি”
“ঐখোয়না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী ৱারেপকা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবগী মথৌ তারে”
14 SEP 2023 5:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ছতিসগরগী রাইগরদা চাউরাকপা লুপা করোর 6350গী রেলৱে সেক্তরগী প্রোজেক্ত কয়া অমা লৈবাক মীয়ামদা ঙসি খুৎশিন্নখ্রে। মহাক্না ছতিসগরগী তোঙান-তোঙানবা জিলা 9দা ফমুং 50 থাবা ‘ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক’শিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখিবগা লোয়ননা মরী লৈননা মশক খঙদোক্লবা মীওইশিংগী মফমদা সিক্কল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ 1 য়েন্থোকখ্রে। রেলৱে প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা ছতিসগর ইস্ত রেল প্রোজেক্ত, ফেজ-I, চম্পা অমসুং জামগাগী মরক্কী 3শুবা রেল লম্বী, পেন্দ্রা রোদতগী অনুপ্পুর ফাওবগী মরক্কী 3শুবা রেল লম্বী অমসুং তলাইপল্লী কোল মাইন্দগী NTPC লারা সুপর থর্মেল পাৱর স্তেসন (STPS) শম্নহল্লিবা MGR (মেরী গো রাউন্দ সীস্তেম) য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, ছতিসগরদা লুপা করোর 6400 হেনবগী রেলৱে প্রোজেক্ত কয়াগী মাইখুম হাংদোকপগা লোয়ননা রাজ্যসিনা চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা মশক নাইবা খোঙথাং কয়া থাংজিল্লি হায়না ফোংদোকখি। রাজ্যসিগী ইনর্জী পুথোকপা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহন্নবা অমসুং হেল্থকেয়র সেক্তরবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবগীদমক্তা অনৌবা প্রোজেক্ত কয়া অমা ঙসি হৌদোক্লিবনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। সিক্কল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ য়েন্থোকপগী ৱাফম্বুসু মহাক্না থৌরম অসিদা পনখি।
মালেম পুম্বনা লৈবাকসিদা পাংথোক্লিবা মোদর্ন দিভেলপমেন্তকী খোঙজেল অমসুং ভারতকী সোসিএল ৱেলফিয়রগী মোদেলবু উবতা নত্তনা থৌওং অসিবুসু মখোয়না থাগৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। নই দিল্লীদা পাংথোকপা G20 সম্মিত মনুংদা ভারতনা মালেমগী লুচিংবশিংগী য়ুম্বু ওইখিববু প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না নীংশিংলদুনা ভারতকী মোদর্ন দিভেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল ৱেলফিয়রগী মোদেলনা মখোয়গী পুক্নিং শুমহৎখিবনি হায়না পাউদমখি। মালেমগী লুপ কয়ানা ভারতকী মায় পাকপদগী তমজবগী মতাংদা ৱাফম কয়া থম্নরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। পুম্নমক অসি সরকারনা লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং মফম খুদিংদা চাউখৎ থৌরাংগী মরী লৈনবা চপ মান্নবা মিৎয়েং চঙবদগী ওইথোক্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “ছতিসগর অমসুং রাইগরগী মফম অসিনা ৱাফম অসিগী খুদম অমসু ওইরিবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা লৈবাক মীয়াম্বু ঙসিগী প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
“ছতিসগর অসিদি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী পাৱরহাউস অমনি”, লৈবাক অমনা মশাগী পাৱরহাউসনা লৈজবী পাঙ্গলগা লোয়ননা থবক তৌরবা মতমদা তুংলমচত্তা খোঙদাবা ঙমগনি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মমাংগী চহি 9দা, কেন্দ্র সরকারনা ছতিসগরবু হীরম খুদিংদা চাউখৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনখি অমসুং মদুগী পান্দম অমসুং পোলিসীশিংগী মহৈদি মফমসিদা ঙসি উবা ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। কেন্দ্র সরকারনা ছতিসগর রাজ্যদা অচৌবা স্কিম কয়া হীরম খুদিংদা পায়খৎলি অমসুং অনৌবা প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং কয়াসু তমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা জুলাই থাদা রাইপুরদা চত্তুনা বিশাখকাপত্নমদগী রাইপুর ফাওবগী ইকোনোমিক কোরিদোর অমসুং রাইপুরদগী ধনবাদ ফাওবগী ইকোনোমিক কোরিদোর শেমগৎনবা প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমখিবগী থৌওংবু ঙসি অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। মরু ওইবা নেস্নেল হাইৱে কয়া রাজ্যসিদা খুদোল তমখিববুসু মহাক্না নীংশিংখি। “ঙসিদি, ছতিসগরগী রেলৱে নেতৱর্ক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা তাঙ্কক অমা ইবা হৌরবনি”, হেন্না ফগৎলবা রেল নেতৱর্ক অসিনা বিলাস্পুর-মুম্বাই রেল লাইনগী ঝর্সুগুদা বিলাস্পুর সেক্সন্দা য়াম্না চিল্লিবা অসিবু হন্থহল্লগনি হায়বা ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, অতোপ্পা রেল লম্বী কয়াসু শাবা হৌরে অমসুং ছতিসগরগী ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎহন্নবা রেল কোরিদোর কয়াসু শেম-শারি হায়না মহাক্না হায়খি। থবক ময়াম অসি লোইশিল্লকপা মতমদা, লম্বীশিং অসিনা ছতিসগরগী মীয়ামদা খুদোংচাহনবগা লোয়ননা লমদম অসিদা থবক অমসুং শেল তানবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু শেম্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কোয়লা থোকফমদগী পাৱর প্লান্ত ফাওবদা কোয়লা য়ৌহনবগী মতম অমসুং অচঙবা শেলসু য়াম্না হন্থরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। অনেম্বা মমলদা ইলেক্ত্রিসিতী চাং খ্বাইদগী য়াম্না পুথোক্নবগীদমক্তা সরকারনা পিত হেদ থর্মেল পাৱর প্লান্ত শারি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। তলাইপল্লি মাইন শম্নহনগদবা কিলোমীতর 65 শাংবা মেরী-গো-রাউন্দ প্রোজেক্ত শঙ্গাবগী মতাংদসু মহাক্না ৱাফম থমখিবগা লোয়ননা মসিগুম্বা প্রোজেক্তকী মশিং অসি লৈবাক অসিদা হেনগৎলকখিগনি অমসুং ছতিসগরগুম্বা রাজ্যনা তুংগী মতমশিংদা মসিগী কান্নবা খ্বাইদগী হেন্না ফংগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা অমৃত কালগী মথংগী চহি 25কী মনুংদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবগী ৱারেপকী মতাংদা পল্লদুনা, চাউখৎ থৌরাংগী মাইকৈদা মীয়াম খুদিংনা চপ মান্ননা শরুক য়ামিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেন্না-শেন্না লৈবাক্কী ইনর্জীগী তঙাই ফদবশিং ফংহনবগী মতাংদা মিৎয়েং চঙখি, অমসুং ইকো-তুরিজমগী শরুক অমা ওইনা শেমগৎখিবা অদুবু হৌজিক্তি থিংজিনখ্রবা সুরজপুর জিলাদা লৈবা কোয়লাগী খোনীগী মতাংদা পনখি। মসিগা মান্নবা ইকো-পার্ক অমসু কোর্ৱাদা শেমগৎপগী থবক চত্থরি হায়না মহাক্না পাউদমখি। লমদম অসিগী ত্রাইবেল মীয়াম্না ফংগদবা কান্নবশিংগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মাইন্দগী থাদোরকপা ঈশিংগী মতেংদগী মীওই লিশিং কয়াদা ইরিগেসন অমসুং থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবা কয়া পীরিবা অসিদসু মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
সরকারনা উমং অমসুং লম ঙাক শেন্নবা ৱারেপ লৌবগা লোয়ননা উমংগী লনগী খুত্থাংদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু হাংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। শ্রী মোদীনা বনধন বিকাস য়োজনাগী খুদম পীরদুনা, ত্রাইবেল নহারোল লাখ কয়া অমনা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলি হায়না ফোংদোকখি। মালেম্না মিল্লেতকী চহি হায়না পালন তৌরিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না পনবগা লোয়ননা, শ্রী অন্না নত্ত্রগা মিল্লেতকী মার্কেতনা মথংগী চহি খরদা পাকথোক চাউথোকপগী মতিক লৈরিবা অসিদসু মিৎয়েং চঙখি। লৈবাক্কী ত্রাইবেলগী চৎনবীনা অনৌবা শক্তাক অমা নাকল অমদা ফংলি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, চাউখৎপগী লম্বী অমসু মশা মথন্নতনা শেমজরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
সিক্কল সেল এনেমিয়ানা ত্রাইবেল মীয়ামদা পীবা চৈথেংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা, সিক্কল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ য়েন্থোকপগী খোঙথাং অসিদি ত্রাইবেল খুন্নাইগী ওইবা অচৌবা খোঙথাং অমনি হায়খি। মসিনা লাইনা অসিবু লাকশিনবদা তেংবাংবা ঙম্বা ই-পাউ শন্দোক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা, ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী ৱারেপকা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদাবগী তঙাই ফদবদা মিৎয়েং চঙলদুনা ছতিসগরনা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থাক য়ৌবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সরুতা অমসুং ছতিসগরগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী তি.এস. সিংহদেওসু অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
রাইপুরদা পাংথোকপা থৌরম অমদা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬,৩৫০ রোমগী মরুওইবা রেল সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ছতিসগর ইস্ত রেল প্রোজেক ফেজ-১, চম্পা অমসুং জামগাগী মরক্তা ৩শুবা রেল লাইন, পেন্দ্র রোদ অমসুং অনপুরগী মরক্তা ৩শুবা রেল লাইন অমসুং তালাইপাল্লি কোএল মাইনদগী এন.তি.পি.সি লারা সুপর থর্মেল পৱার স্তেসন য়ৌবা এম.জি.আর য়াওরি। রেল প্রোজেকশিংনা লমদম অসিদা পেসেঞ্জরশিংদা খুদোংচাবা পীদুনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
পি.এম-গাতিশক্তি-নেসনেল মাস্তর প্লানগী মখাদা ছতিসগর ইস্ত রেল প্রোজেক ফেজ-১ পায়খৎপনি অমসুং খারসিয়াদগী ধর্মাজয়গর ফাওবগী কিমি ১২৪.৮গী রেল লাইন অমা য়াওরি, ছাল, বারাউদ, দুরগাপুর অমসুং অতোপ্পা কোএল মাইনশিং শম্নবা ফিদর লাইন ৩ য়াওরি। লুপা করোর ৩,০৫৫ রোম চঙনা শেমগৎপা রেল লাইন অসিদা মৈ ফংলবা ব্রোদগেজ লেভেল ক্রোসিংশিং অমসুং ফ্রি পার্ত দবল লাইনশিং য়াওরি।মসিনা মন্দ-রাইগর কোয়লা ফিল্দশিংদগী কোয়লা পুথোকপা ঙমহনগনি।
পেন্দ্রা রোদতগী অনুপুর ফাওবগী অহুমশুবা রেল লাইন অসি কিমি ৫০ শাংবনি অমসুং মসি লুপা করোর ৫১৬ চঙনা শেমগৎপনি। কিমি ৯৮ শাংবা চম্পা অমসুং জামগা মরক্কী ৩শুবা রেল লাইন অসি লুপা করোর ৭৯৬ চঙনা শেমগৎপনি। অনৌবা রেল লাইনশিংনা লমদম অসিদা তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
কিমি ৬৫ শাংবা মৈ ফংলবা এম.জি.আর সিস্তেম অসিনা তালাইপালি কোয়লা খনিদগী অফবা মখলগী কোয়লা মেগাৱাত ১৬০০গী এন.তি.পি.সি লারা সুপর থর্মেল পৱার স্তেসন্দা ফংহনগনি। মসিনা এন.তি.পি.সি লারাদগী মমল হোঙবা অমসুং অফবা মৈ পুথোকপা হেনগৎহনগনি। এম.জি.আর সিস্তেম অসি লুপা করোর ২০৭০ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী জিলা ৯দা ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং’ উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং অদু প্রধান মন্ত্রী-অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা দুর্গ, কোন্দাগাউন, রাজনন্দাগাউন, গারিয়াবন্দ, জাসপুর, সুরাজপুর, সুরগুজা, বাস্তার অমসুং রাইগর জিলাশিংদা লুপা করোর ২১০ চঙনা পায়খৎপনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ ১ য়েন্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা জুলাই ২০২৩দা মধ্য প্রদেসকী সাহদোলদা হৌদোকখিবা নেসনেল সিকল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসনগী মখাদা সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দশিং য়েন্থোকপনি।