ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 SEP 2023 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଭାରତ ବିବିଧ ବିଶ୍ବାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ପରମ୍ପରାର ଦେଶ। ବିଶ୍ବର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଧର୍ମର ଜନ୍ମ ଏଠାରେ ହୋଇଛି ଓ ବିଶ୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧର୍ମକୁ ଏ ଦେଶ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି।
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ହିସାବରେ ଆଲୋଚନା ଓ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୀତି ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ବାସ ଅନାଦି କାଳରୁ ଅଟଳ ରହି ଆସିଛି। ଆମର ବୈଶ୍ବିକ ଚରିତ୍ରର ମୂଳ ‘ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍’ ମୌଳିକ ନୀତି ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ‘ବିଶ୍ବ ଏକ ପରିବାର’।
ବିଶ୍ବକୁ ଗୋଟେ ପରିବାର ଭାବେ ବିଚାର କରିବାର ଅବଧାରଣା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟକୁ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀର ଦାୟିତ୍ବ ବୋଧ ଦେଇଥାଏ। ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଭାବନା ନେଇ ଭାରତ ‘ପରିବେଶ ଅଭିଯାନରେ ଜୀବନଧାରା’କୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଓ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ଚଳିତବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ଜଳବାୟୁ ସୁରକ୍ଷା ସହ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହି ଭାବନା ଧାରାରେ ଭାରତ ସବୁଜ ଗ୍ରୀଡ୍ ପଦକ୍ଷେପ ବା “ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ୍” କପ୍-୨୬ରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
ଭାରତ ଆଜି ସେ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ରହିଛି, ଯେଉଁଠି ସୌର ଶକ୍ତି ବିପ୍ଳବ ଏକ ଅଭିଯାନର ରୂପ ନେଇଛି। କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ କୃଷକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଆଦରିଛନ୍ତି। ମାନବ ଓ ମୃତ୍ତିକା ସହ ଧରିତ୍ରୀପୃଷ୍ଠର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନିରାପତ୍ତା ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ। ‘ସବୁଜ ଉଦଜାନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସବୁଜ ଉଦଯାନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ବିକ ଉଦଯାନ ଜଳବାୟୁ ବାତାବରଣ ପାଇଁ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ବାନକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଶକ୍ତିର ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବିଶ୍ବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଛି। ସାମଗ୍ରିକ ଶକ୍ତି ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ନିମନ୍ତେ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏ ଦିଗରେ ରହିଛି।
ଭାରତ ସହିତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସମସ୍ତ ଦେଶ ଖୁସୀ ଯେ ବିକଶିତ ଦେଶମାନେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ ୨୦୨୩ରେ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଦେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି।
‘ସବୁଜ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତି’କୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଜି-୨୦ ନିରନ୍ତର ଓ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଏହାର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମ୍ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଉତ୍ସାହ ଯୋଗୁ ଆଜି ଭାରତ ଏହି ଜି-୨୦ ମଞ୍ଚରେ କେତେକ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଛି।
ସମସ୍ତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ସମସ୍ତେ ମିଶ୍ରିତ ଇନ୍ଧନର ଉପଯୋଗ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ପେଟ୍ରୋଲରେ ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ଶତକଡ଼ା ୨୦ ଭାଗ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛୁ।
ବିକଳ୍ପ ମିଶ୍ରିତ ଇନ୍ଧନ ବାବଦ ଆମେ ବିଶ୍ବରେ ମହତ ହିତ ନିମନ୍ତେ ଅନ୍ୟ ଏକ ମିଶ୍ରଣର ବିକାଶ ନେଇ ଚେଷ୍ଟା କରି ପାରିବା, ଯାହା ସଠିକ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ସହ ଜଳବାୟୁ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମେ ଆଜି ବୈଶ୍ବିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଚୁକ୍ତି ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇ ଚାଲିଛି। ନକାରାତ୍ମକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରୁ ଦେଖିଲେ କ’ଣ ସବୁ ନ କରାଯିବା ଉଚିତ କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ ତା’ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥାଏ।
ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କ’ଣ କ’ଣ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପମାନେ ନିଆଯିବା ଉଚିତ ତାହା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଅନେକ ସମୟରେ ଦିଆଯାଇ ପାରେ ନାହିଁ। ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ନିମନ୍ତେ କୌଣସି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ।
ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଆମକୁ ଆଗେଇବା ପାଇଁ ବାଟ କଢ଼ାଇ ଥାଏ। ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଜି-୨୦ ଦେଶ ସମୂହ ‘ଗ୍ରୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ପଦକ୍ଷେପ’ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ନେଇ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି। ସେଠାରୁ ମିଳିଥିବା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ନିମନ୍ତେ ଉପକାରୀ। ସେହି ଉତ୍ସାହରେ ଭାରତ ଆଜି “ଜି-୨୦ ପରିବେଶ ଓ ଜଳବାୟୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ’ ନିମନ୍ତେ ଉପଗ୍ରହ ଅଭିଯାନର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖୁଛି।
ଜଳବାୟୁ ଓ ପାଣିପାଗ ତଥ୍ୟ ଯାହା ଏଥିରୁ ମଳିବ ତାହା ସମସ୍ତ ଦେଶ ବିଶେଷ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯିବ। ଭାରତ ସମସ୍ତ ଜି-୨୦ ଦେଶଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ବାଗତ ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବା ପାଇଁ ଉଦଗ୍ରୀବ ରହିଛି।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the G20 Summit Session 1
09 SEP 2023 3:14PM by PIB Delhi
Friends,
India is a land of diversity of faith, spirituality and traditions. Many major religions of the world were born here, and every religion of the world has found respect here.
As the 'Mother of Democracy,' our belief in dialogue and democratic principles has been unwavering since time immemorial. Our global conduct is rooted in the fundamental principle of 'Vasudhaiva Kutumbakam,' which means ‘world is one family.'
This very notion of considering the world as one family, also connects every Indian with the sense of responsibility of 'One Earth'. It is with this spirit of 'One Earth' that India has initiated the 'Lifestyle for Environment Mission.' With India's initiative and your support, the entire world is celebrating the 'International Year of Millets' this year, in alignment with the principles of Climate Security. In line with this spirit, India launched the 'Green Grids Initiative - One Sun, One World, One Grid' , at COP-26.
Today, India stands among the countries where a large-scale solar revolution is underway. Millions of Indian farmers have embraced natural farming. This is a big campaign to protect human health as well as the health of the soil and the Earth. We have also launched the 'National Green Hydrogen Mission' in India to boost green hydrogen production. During India's G-20 presidency, we have also taken significant steps toward creating a Global Hydrogen Ecosystem.
Friends,
Keeping in mind the challenge of climate change, energy transition is a significant need of the 21st century world. Trillions of dollars are required for an inclusive energy transition. Naturally, developed countries play a very crucial role in this.
Along with India, all the countries of the Global South are pleased that developed countries have taken a positive initiative this year, in 2023. Developed countries have expressed their willingness to fulfill their commitment of 100 billion dollars for climate finance for the first time.
By adopting the 'Green Development Pact,' G-20 has also reaffirmed its commitments to sustainable and green growth.
Friends,
With the spirit of collective effort, today, India has some suggestions on this G-20 platform.
Today, the need of the hour is that all countries should work together in the field of fuel blending. Our proposal is to take an initiative at a global-level to take ethanol blending in petrol up to 20 percent."
Or alternatively, we could work on developing another blending mix for the greater global good, one that ensures a stable energy supply while also contributing to climate security.
In this context, today, we are launching the Global Biofuel Alliance. India invites all of you to join this initiative.
Friends,
Keeping the environment in mind, discussions on Carbon Credit have been ongoing for decades. Carbon Credit emphasizes what should not be done; it has a negative perspective.
As a result, what positive steps should be taken, often do not receive adequate attention. There is a lack of encouragement for positive initiatives.
Green Credit shows us the way forward. To promote this positive thinking, I propose that G-20 countries start working on a 'Green Credit Initiative.'
Friends,
You are all familiar with the success of India's Moon Mission, Chandrayaan. The data obtained from it will be beneficial for all of humanity. With the same spirit, India is proposing the launch of the 'G20 Satellite Mission for Environment and Climate Observation.'
The climate and weather data obtained from this will be shared with all the countries, especially the countries of the Global South. India invites all G-20 countries to join this initiative.
Friends,
Once again, a very warm welcome and congratulations to all of you.
Now, I am eager to hear your thoughts.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.