Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the G20 Summit Session 1
09 SEP 2023 3:14PM by PIB Delhi
Friends,
India is a land of diversity of faith, spirituality and traditions. Many major religions of the world were born here, and every religion of the world has found respect here.
As the 'Mother of Democracy,' our belief in dialogue and democratic principles has been unwavering since time immemorial. Our global conduct is rooted in the fundamental principle of 'Vasudhaiva Kutumbakam,' which means ‘world is one family.'
This very notion of considering the world as one family, also connects every Indian with the sense of responsibility of 'One Earth'. It is with this spirit of 'One Earth' that India has initiated the 'Lifestyle for Environment Mission.' With India's initiative and your support, the entire world is celebrating the 'International Year of Millets' this year, in alignment with the principles of Climate Security. In line with this spirit, India launched the 'Green Grids Initiative - One Sun, One World, One Grid' , at COP-26.
Today, India stands among the countries where a large-scale solar revolution is underway. Millions of Indian farmers have embraced natural farming. This is a big campaign to protect human health as well as the health of the soil and the Earth. We have also launched the 'National Green Hydrogen Mission' in India to boost green hydrogen production. During India's G-20 presidency, we have also taken significant steps toward creating a Global Hydrogen Ecosystem.
Friends,
Keeping in mind the challenge of climate change, energy transition is a significant need of the 21st century world. Trillions of dollars are required for an inclusive energy transition. Naturally, developed countries play a very crucial role in this.
Along with India, all the countries of the Global South are pleased that developed countries have taken a positive initiative this year, in 2023. Developed countries have expressed their willingness to fulfill their commitment of 100 billion dollars for climate finance for the first time.
By adopting the 'Green Development Pact,' G-20 has also reaffirmed its commitments to sustainable and green growth.
Friends,
With the spirit of collective effort, today, India has some suggestions on this G-20 platform.
Today, the need of the hour is that all countries should work together in the field of fuel blending. Our proposal is to take an initiative at a global-level to take ethanol blending in petrol up to 20 percent."
Or alternatively, we could work on developing another blending mix for the greater global good, one that ensures a stable energy supply while also contributing to climate security.
In this context, today, we are launching the Global Biofuel Alliance. India invites all of you to join this initiative.
Friends,
Keeping the environment in mind, discussions on Carbon Credit have been ongoing for decades. Carbon Credit emphasizes what should not be done; it has a negative perspective.
As a result, what positive steps should be taken, often do not receive adequate attention. There is a lack of encouragement for positive initiatives.
Green Credit shows us the way forward. To promote this positive thinking, I propose that G-20 countries start working on a 'Green Credit Initiative.'
Friends,
You are all familiar with the success of India's Moon Mission, Chandrayaan. The data obtained from it will be beneficial for all of humanity. With the same spirit, India is proposing the launch of the 'G20 Satellite Mission for Environment and Climate Observation.'
The climate and weather data obtained from this will be shared with all the countries, especially the countries of the Global South. India invites all G-20 countries to join this initiative.
Friends,
Once again, a very warm welcome and congratulations to all of you.
Now, I am eager to hear your thoughts.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি২০ মীফম সেসন ১ দা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
09 SEP 2023 3:14PM by PIB Imphal
মরূপশিং,
ভারত অসি লাইনিং, লাইনিং-লীচৎ অমদি চৎনবীগী লমনি‍। মালেম অসিগী অচৌবা লাইনিং কয়া অমা মফমসিদগী হৌখিবনি, অমদি মালেমগী লাইনিং খুদিংমক মফমসিদা ইকায়খুম্নবা ফংলি‍।
‘দিমোক্রেসীগী মমা’ অমা ওইনা, নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌনা ৱারী ৱাতায় শানবা অমদি মীয়ামগী লৈঙাক্কী মচৎশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী থাজবা হোংদনা লৈরি‍। ঐখোয়গী মালেমগী ওইবা লীচৎ অসি ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’, হায়বদি ‘মালেম অসি ইমুং অমনি’ হায়বা মচং ওইবা মচৎসিদা মরা তাদুনা লৈরি‍।
মালেম অসি ইমুং অমনি হায়না লৌবগী ৱাখল্লোন অসিমক্না ‘মালেম অমা’ হায়বসিগী থৌদাংগী ৱাখল্লোন্দা ভারত মচা খুদিংমকপুসু শম্নহল্লি‍। ‘মালেম অমা’ হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়নননি ভারতনা ‘লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত মিসন’ হৌদোকখিবা‍। ভারতকী থৌরাং অমদি অদোমগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা, ক্লাইমেৎ সিক্যুরিতীগী মচৎ পরিংদা, মালেম পুম্বনা চহি অসিদা ‘ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস’ পাঙথোক্লি‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী পরিংদা, ভারতনা সি.ও.পি.-২৬ তা ‘গ্রীন গ্রিদ্স ইনিসিএতিব – ৱন সন, ৱন ৱর্ল্দ, ৱন গ্রিদ’ হৌদোকখি‍।
ঙসি, ভারতন অচৌবা থাক্কী সোলার রিভোলুসন পায়খৎলিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা লেপ্লি‍। লৌমী মিলিয়ন কয়ানা মহৌশাগী লৌউ পথাপ শীজিন্নরি‍। মসি মীওইবগী হকশেলগা লোয়ননা লৈপাক লৈহাও অমদি মালেমবুসু ঙাকথোক্নবা অচৌবা কেম্পেন অমনি‍। ঐখোয়না গ্রীন হায়দ্রোজেন প্রদক্সন হেনগৎহন্নবগীদমক ভারত্তা ‘নেস্নেল গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন’ হৌদোকখ্রে‍। ভারতকী জি-২০ প্রেসিদেন্সী মনুংদা, গ্লোবেল হায়দ্রোজেন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগী লমদা মশক থোকপা খোঙথাং কয়াসু ঐখোয়না লৌখৎখ্রে‍।
মরূপশিং,
অইং অশাগী খল হোংলকপনা পীরিবা শিংনবশিংগী খল্লগা, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন হায়বসি ২১শুবা চহিচাগী মালেম অসিগী মশক থোক্না মথৌ তাবা অমনি‍। পুম্নমক কোনশিল্লবা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমগীদমক দোলর ত্রিলিয়ন কয়া মথৌ তাই‍। মহৌশানা, হীরমসিগী মতাঙদা চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি‍।
ভারতকা লোয়ননা মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাক পুম্নমক চৎলিবা চহি ২০২৩ অসিদা চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা অফবা থৌরাং অমা পায়খৎলকপদা অপেনবা পোক্নরি‍। অহানবা ওইনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সকীদমক দোলর বিলিয়ন ১০০ থাদনবগী মখোয়গী ফিরেপ মপুং ফাহন্নিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে‍।
‘গ্রীন দিভেলপমেন্ত পেক্ত’ এদোপ্ত তৌদুনা, জি-২০না তুং কোইগদবা অমদি গ্রীন গ্রোথগীদমক মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না চেৎশিনহল্লে‍।
মরূপশিং,
পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, ঙসি ভারতনা জি-২০গী ফম্পাক অসিদা সজেসন খরা থমজরি‍।
ঙসি, পুংজাসিদা মথৌ তারিবসি থাউ ব্লেন্দিংগী লমদা লৈবাক পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নবদুনি‍। ঐখোয়না হৌদোকচরিবা ৱাফমদি পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিনবগী চাং অসি চাদা ২০ ফাওবা য়ৌহন্নবা মালেমগী ওইবা থাক্তা থৌরাং অমা লৌখৎমিন্নবগীনি‍।
নৎত্রগা, অতোপ্পা অমদা, ক্লাইমেৎ সিক্যুরিতীদসু থৌদাং য়াবা অদুগা মরা চেৎপা ইনর্জী সপ্লাই অমসু লৈহনগদবা মওংগী মালেমগী ওইনা হেন্না ফগদবা অতোপ্পা ব্লেন্দিং মিক্স অমা ঐখোয়না শেমগৎমিন্নবসু য়াই‍।
হীরম অসিগী মতাঙদা, ঙসি, ঐখোয়না গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলাইন্স হৌদোক্লি‍। ভারতনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা থৌরাং অসিদা য়াওশিনবিরক্নবা পাউজেঞ্জরি‍।
মরূপশিং,
মহৌশাগী ফীভমবু ৱাখলদা থম্লগা, কার্বোন ক্রেদিৎকী মতাঙদা দেকেদ কয়া খন্নদুনা লাক্লি‍। কার্বোন ক্রেদিৎনা করি করি তৌরোইদগে হায়বরোমদা মীৎয়েঙ থম্লি; মসিদা নেগেতিব ওইবা মীৎয়েং অমা য়াওরি‍।
মসিগী মহৈ অমা ওইনা, করি করি অফবা খোঙথাং লৌখৎকদগে হায়বসিদা হেক হেক পুক্নিং মরাঙ কায়না চঙবা ৱাৎলি‍। মসিদা অফবা থৌরাং পুক্নিং থৌগৎপগী ৱাফম ৱাৎলি‍।
গ্রীন ক্রেদিৎনা ঐখোয়দা মাঙদা চঙশিনগদবা লম্বী উৎলি‍। হায়রিবা অফবা খনবগী থৌওংসিবু য়োকখৎনবগীদমক, ঐনা জি-২০ লৈবাকশিংগী মফমদা ‘গ্রীন ক্রেদিৎ ইনিসিএতিব’কী মতাঙদা থবক পায়খৎপা হৌবিনবা ৱাফম হৌদোকচরি‍।
মরূপশিং,
অদোম ভারতকী থাগী মিসন, চন্দ্রয়ানগী মায় পাকপা খঙবিরবনি‍। মসিদগী ফংলকপা দেতা মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী ওইনা কান্নগদৌরিবন‍ি‍। হায়রিবা ৱাখল্লোনসিগা লোয়ননা, ভারতনা ‘জি২০ সেতলাইত মিসন ফোর এনভাইরনমেন্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ’ থাগৎনবা ৱাফম হৌদোকচরি‍।
মসিদগী ফংলকপা অইং অশা অমদি ঈশিং নুংশিৎকী দেতা লৈবাক পুম্নমক্তা, মরুওইনা মালেমগী খা থংবা শরুক্কী লৈবাকশিংদা ফংহগনি‍। ভারতনা জি-২০ লৈবাক পুম্নমক্কী মফমদা থৌরাংসিদা য়াওশিনবিরক্নবগীদমক পাউজেঞ্জরি‍।
মরূপশিং,
অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা তরাম্না ওকচরি অমদি নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
হৌজিক ঐ ময়ামগী ৱাখল্লোন তানিংবনা লাংতক্নরে‍।
দিস্ক্লেমর – মসি প্রধান মন্ত্রীগী পাউগী চেরোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেংবা পাউগী চেরোলদি হিন্দীদা থোকখিবনি‍।