কেবিনেট
হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি, ২০১৭ৰ অধীনত অতিৰিক্ত পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তাত অনুমোদন কেবিনেটৰ
১,১৬৪ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত বিত্তীয় ব্যয় অনুমোদন
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেবিনেট বৈঠকত ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনিৰ বাবে, ২০১৭ হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে ১১৬৪.৫৩ কোটি টকা অনুমোদন জনাইছে৷
ভাৰত চৰকাৰে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যৰ বাবে ২০১৮ চনৰ ২৩ এপ্ৰিলৰ অধিসূচনা নং ২(২)/২০১৮-এছপিএছৰ জৰিয়তে ২০১৮ চনত ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি, ২০১৭ ঘোষণা কৰিছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত মুঠ বিত্তীয় ব্যয় আছিল ১৩১.৯০ কোটি টকা। এই আবণ্টিত পুঁজি ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত অন্ত পৰে৷ ইয়াৰ উপৰিও ২০২৮-২০২৯ চনলৈকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰিবলৈ অতিৰিক্ত ১১৬৪.৫৩ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ প্ৰয়োজন। এই অতিৰিক্ত বিত্তীয় ব্যয় আবণ্টনৰ বাবে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনি, ২০১৭ৰ অধীনত কেবিনেটৰ অনুমোদন বিচৰা হৈছিল।
২) আজি অনুষ্ঠিত কেবিনেট বৈঠকত হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন আঁচনিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি ২০১৭ৰ বাবে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়, উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য বিভাগৰ অতিৰিক্ত পুঁজিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে উত্থাপিত প্ৰস্তাৱ বিবেচনা কৰি ২০২৮-২৯ চনলৈকে আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰিবলৈ অনুমোদন জনায়। ওপৰৰ আঁচনিৰ অধীনত অতিৰিক্ত ধনৰ অনুমোদন অনুসৰি আঁচনিৰ অধীনত তলত দিয়া উদ্গনিসমূহ লাভৱান হ’ব।
i. ঋণৰ প্ৰৱেশৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় মূলধন বিনিয়োগ উদ্গনি (চিচিআইআইএচি):
হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যৰ যিকোনো ঠাইত অৱস্থিত উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডত তেওঁলোকৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত সকলো যোগ্য নতুন উদ্যোগিক ইউনিট আৰু বৰ্তমানৰ ঔদ্যোগিক ইউনিটক ৫.০০ কোটি টকাৰ উচ্চ সীমাৰেখাৰে উদ্যোগ আৰু যন্ত্ৰপাতিৰ বাবদ কেন্দ্ৰীয় মূলধনী বিনিয়োগ উদ্গনি (চিচিআইআইচি)ৰ ঋণৰ প্ৰৱেশৰ @ ৩০% বিনিয়োগৰ বাবে প্ৰদান কৰা হ’ব।
ii. কেন্দ্ৰীয় বিস্তৃত বীমা উদ্গনি (চিচিআইআই):
হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যৰ যিকোনো ঠাইতে অৱস্থিত সকলো যোগ্য নতুন ঔদ্যোগিক ইউনিট আৰু ইয়াৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণত বৰ্তমানৰ ঔদ্যোগিক ইউনিটসমূহে বিল্ডিং আৰু প্লাণ্ট এণ্ড মেচিনেৰীৰ বীমাৰ ১০০% বীমা প্ৰিমিয়াম পৰিশোধৰ বাবে বাণিজ্যিক উৎপাদন/অপাৰেচনৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক ৫ বছৰৰ বাবে যোগ্য হ’ব।
ব্যয়:
হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যৰ বাবে আইডিএছ, ২০১৭ৰ বিত্তীয় ব্যয় আছিল মাত্ৰ ১৩১.৯০ কোটি টকা,যিটো ২০২১-২০২২ চনৰ ভিতৰত মুকলি কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও ২০২৮-২৯ চনলৈকে আঁচনিখনৰ অধীনত ধনৰ অতিৰিক্ত প্ৰয়োজনীয়তাৰ জৰিয়তে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰিবলৈ কেবিনেটে আঁচনিখনৰ অধীনত ১১৬৪.৫৩ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত বিত্তীয় ব্যয়ত অনুমোদন জনাইছে।
ইয়াৰ দ্বাৰা ৭৭৪টা পঞ্জীয়নভুক্ত ইউনিটে প্ৰায় ৪৮,৬০৭ জন লোকৰ বাবে প্ৰত্যক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves additional fund requirement under Industrial Development Scheme, 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand
Additional financial outlay of Rs.1164 crore approved
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by Hon’ble PM Shri Narendra Modi has approved an amount of Rs. 1164.53 cr. for Industrial Development Scheme (IDS), 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand.
The government of India announced Industrial Development Scheme, 2017, in 2018 vide Notification No.2(2)/2018-SPS dated 23rd April 2018 for the state of Himachal Pradesh and Uttarakhand. Under this scheme,the total financial outlay was Rs.131.90 crore. This allocated fund has been exhausted during the financial year 2021-22. Further, the requirement of an additionalfund to meet the committed liabilities up to 2028-2029 is Rs.1164.53 Crore. For allocation of this additional financial outlay, approval of the Cabinet was solicited under Industrial Development Scheme, 2017.
1. The Cabinet, in its meeting held today, considered and approved the proposal of the Ministry of Commerce and Industry, Department for Promotion of Industry and Internal Trade for Central Sector Scheme for Industrial Development Scheme 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand for additional fund requirement to meet the committed liabilities under the scheme upto 2028-29. As per the approval of additional funds under the above scheme, the following incentives would be benefitted under the scheme.
1. Central Capital Investment Incentive for Access to Credit (CCIIAC):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion in the manufacturing and service sector located anywhere in the States of Himachal Pradesh and Uttarakhand will be provided Central Capital Investment Incentive for access to credit (CCIIAC) @ 30% of the investment in Plant and Machinery with an upper limit of Rs.5.00 crore.
1. Central Comprehensive Insurance Incentive (CCII):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion located anywhere in the states of HP and Uttarakhand will be eligible for reimbursement of 100% insurance premium on insurance of building and Plant & Machinery for a maximum period of 5 years from the date of commencement of commercial production/operation.
3. Expenditure involved:
The financial outlay of IDS, 2017 for the State of Himachal Pradesh & Uttarakhand was only Rs.131.90 crore,which was released during 2021-2022. Further, to meet the committed liabilities through the additional requirement of funds under the scheme up to 2028-29, the cabinet has approved the additional financial outlay amounting to Rs.1164.53 crore under the scheme.
It is anticipated to generate direct employment opportunities for about 48607 people by 774 registered units.