मन्त्रीमण्डल
मन्त्रीपरिषद्ले हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्डको लागि औद्योगिक विकास योजना, 2017 अन्तर्गत अतिरिक्त कोष आवश्यकतालाई अनुमोदन गऱ्यो
रु. 1164 करोडको अतिरिक्त वित्तीय परिव्यय स्वीकृत
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Gangtok
माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा भएको मन्त्रीपरिषद्ले हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्डका लागि औद्योगिक विकास योजना (आईडीएस), 2017 को लागि रु. 1164.53 करोडको रकम स्वीकृत गरेको छ।
भारत सरकारले हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यको लागि 23 अप्रेल 2018 को अधिसूचना नम्बर 2(2)/2018-एसपीएस मार्फत 2018 मा औद्योगिक विकास योजना, 2017 घोषणा गरेको थियो। यस योजना अन्तर्गत, कुल वित्तीय परिव्यय रु. 131.90 करोड थियो। यो आवन्टित कोष आर्थिक वर्ष 2021-22 मा सकिएको छ। यसबाहेक, 2028-2029 सम्म प्रतिबद्ध दायित्व पूरा गर्न अतिरिक्त कोषको आवश्यकता रु. 1164.53 करोड छ। यस अतिरिक्त वित्तीय परिव्ययको विनियोजनको लागि औद्योगिक विकास योजना, 2017 अन्तर्गत मन्त्रीपरिषद्को स्वीकृति माग गरिएको थियो।
2. आज सम्पन्न भएको मन्त्रीपरिषद्को बैठकले वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्रालय, उद्योग प्रवर्द्धन विभाग तथा आन्तरिक व्यापार विभागको केन्द्रीय सेक्टर स्किम फर इण्डस्ट्रियल डेभलपमेन्ट स्किम 2017 को हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्डका लागि 2028-29 सम्म योजना अन्तर्गत प्रतिबद्ध दायित्वहरू थप कोष आवश्यक पर्ने प्रस्तावमाथि विचार गरी स्वीकृत गरेको छ। माथिको योजना अन्तर्गत थप कोषको स्वीकृति अनुसार, योजना अन्तर्गत निम्न प्रोत्साहनहरू लाभान्वित हुनेछन्।
1. क्रेडिटमा पहुँचको लागि केन्द्रीय पूँजी लगानी प्रोत्साहन (सीसीआईआईएसी):
सबै योग्य नयाँ औद्योगिक एकाइ र हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यहरूमा कहीं पनि अवस्थित उत्पादन र सेवा क्षेत्रमा उनीहरूको पर्याप्त विस्तारमा अवस्थित औद्योगिक एकाइहरूलाई क्रेडिटमा पहुँचको लागि केन्द्रीय पूँजी लगानी (सीसीआईआईएसी) अर्थात् रु. 5.00 करोडको माथिल्लो सीमाको साथ प्लान्ट र मशिनरीमा लगानीको 30% प्रोत्साहन प्रदान गरिनेछ।
1. केन्द्रीय व्यापक बीमा प्रोत्साहन (सीसीआईआई):
सबै योग्य नयाँ औद्योगिक एकाइहरू र अवस्थित औद्योगिक एकाइहरू हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यहरूमा कहीँ पनि अवस्थित उनीहरूको पर्याप्त विस्तारमा भवन र प्लान्ट र मशिनरीको बीमामा व्यावसायिक उत्पादन/सञ्चालन शुरु भएको मितिबाट अधिकतम 5 वर्ष अवधिको लागि 100% बीमा प्रिमियमको प्रतिपूर्तिको लागि योग्य हुनेछन्।
3. संलग्न खर्च:
हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यको लागि आईडीएस, 2017 को वित्तीय परिव्यय मात्र रु. 131.90 करोड थियो, जुन 2021-2022 मा जारी गरिएको थियो। यसबाहेक, योजना अन्तर्गत 2028-29 सम्म कोषको अतिरिक्त आवश्यकतामार्फत प्रतिबद्ध दायित्वहरू पूरा गर्न मन्त्रीपरिषद्ले योजना अन्तर्गत रु. 1164.53 करोड अतिरिक्त वित्तीय परिव्ययलाई स्वीकृत गरेको छ।
774 पञ्जीकृत एकाइबाट करिब 48607 जनालाई प्रत्यक्ष रोजगारीको अवसर सृजना हुने अनुमान गरिएको छ।

Cabinet
Cabinet approves additional fund requirement under Industrial Development Scheme, 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand
Additional financial outlay of Rs.1164 crore approved
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by Hon’ble PM Shri Narendra Modi has approved an amount of Rs. 1164.53 cr. for Industrial Development Scheme (IDS), 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand.
The government of India announced Industrial Development Scheme, 2017, in 2018 vide Notification No.2(2)/2018-SPS dated 23rd April 2018 for the state of Himachal Pradesh and Uttarakhand. Under this scheme,the total financial outlay was Rs.131.90 crore. This allocated fund has been exhausted during the financial year 2021-22. Further, the requirement of an additionalfund to meet the committed liabilities up to 2028-2029 is Rs.1164.53 Crore. For allocation of this additional financial outlay, approval of the Cabinet was solicited under Industrial Development Scheme, 2017.
1. The Cabinet, in its meeting held today, considered and approved the proposal of the Ministry of Commerce and Industry, Department for Promotion of Industry and Internal Trade for Central Sector Scheme for Industrial Development Scheme 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand for additional fund requirement to meet the committed liabilities under the scheme upto 2028-29. As per the approval of additional funds under the above scheme, the following incentives would be benefitted under the scheme.
1. Central Capital Investment Incentive for Access to Credit (CCIIAC):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion in the manufacturing and service sector located anywhere in the States of Himachal Pradesh and Uttarakhand will be provided Central Capital Investment Incentive for access to credit (CCIIAC) @ 30% of the investment in Plant and Machinery with an upper limit of Rs.5.00 crore.
1. Central Comprehensive Insurance Incentive (CCII):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion located anywhere in the states of HP and Uttarakhand will be eligible for reimbursement of 100% insurance premium on insurance of building and Plant & Machinery for a maximum period of 5 years from the date of commencement of commercial production/operation.
3. Expenditure involved:
The financial outlay of IDS, 2017 for the State of Himachal Pradesh & Uttarakhand was only Rs.131.90 crore,which was released during 2021-2022. Further, to meet the committed liabilities through the additional requirement of funds under the scheme up to 2028-29, the cabinet has approved the additional financial outlay amounting to Rs.1164.53 crore under the scheme.
It is anticipated to generate direct employment opportunities for about 48607 people by 774 registered units.