Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Department of Agricultural Research and Education organizes G20 Technical Workshop on Climate Resilient Agriculture on 4th – 6th September 2023 in Hyderabad
The Workshop aims to bring together experts from around the world to discuss and highlight the challenges of Climate Change
The Workshop would emphasize the cooperation and exchange of information to enhance the skills and competencies of countries in addressing challenges posed by climate change
Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms. Shobha Karandlaje participates in the inaugural session of the program today and expresses hope that recommendations emanated from this workshop will give direction towards attaining climate-resilient agriculture
Upscaling Climate Resilient Agriculture Case studies and Experiences, Policy, Finance, and Institutional Needs for Climate Resilient Agriculture will be discussed in upcoming technical sessions
04 SEP 2023 5:02PM by PIB Delhi
The Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare is organizing the G20 Technical Workshop on “Climate Resilient Agriculture” on 4-6 September 2023 in Hyderabad. The Workshop aims to bring together experts from around the world to discuss and highlight the challenges of Climate Change and would emphasize the cooperation and exchange of information to enhance the skills and competencies of countries in addressing challenges posed by climate change. The eminent speakers
The three-day event began today with the Inaugural Session which was graced by Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms. Shobha Karandlaje. The first day was focused on the “Climate Resilient Agriculture Research Needs and Innovations” wherein the eminent speakers shared their experiences in their respective countries to achieve resilience in agriculture. They shall also list out scientific and innovative solutions that are required to address these emerging challenges to reduce the uncertainty in the agriculture food systems. The event is attended by dignitaries including foreign delegates from G20 member states, Guest-invited countries, and International Organizations (IOs). Senior Officials from the Ministry of Agriculture and other Ministries also attended the meeting to deliberate in the technical sessions on the various issues of agriculture research predominantly on Climate Change and other techniques and methods for sustainable development of agriculture in the Global context.
Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms. Shobha Karandlaje mentioned that agriculture is the most sensitive sector and is greatly influenced by climate change which is already happening in G 20 Nations. She said that the impacts of climate change are already being experienced by all of us and hope that the recommendations emanated from this workshop will give direction towards attaining climate-resilient agriculture.
Secretary DARE, and DG ICAR, Dr. Himanshu Pathak reiterated that agriculture in India is highly vulnerable to climate change and variability. He said that in recent years, the frequency of climatic extremes has increased resulting in increased risks to agricultural production and food security all over the World, including India and emphasized that the efforts of ICAR are very significant in meeting the challenges of climate change. Additional Secretary & FA, DARE, Ms. Alka Nangia Arora opined that Climatic risk is manifested in terms of the incidence of droughts, floods, and high intra-season variability in rainfall. Hence, risk - climatic and other forms of risk - remains a key challenge to researchers and policymakers.
DDG(NRM), ICAR, Dr. S.K, Chaudhari chairman of Technical Workshop for Climate-Resilient Agriculture, expressed that G20 Nations, mindful of G20’s leadership role, can position themselves as pioneers in developing climate-resilient practices for sustainable agriculture to enhance food security. Location-specific Climate Resilient Technologies (CRTs) are being demonstrated in India for coping with climate variability in vulnerable districts of India to generate awareness and to build the capacity of farmers and other stakeholders. Further ensured that the deliberations of this workshop would provide a road map for the research and development agenda to comprehensively address the climate change impacts on the agriculture sector. Director, ICAR-CRIDA, Dr. V.K. Singh profusely thanked the dignitaries and delegates for attending the Technical Workshop by travelling all the way from different nations.
The Theme of the G20 Indian Presidency is One Earth, One Family, and One Future, which celebrates the spirit of togetherness and harmony amongst us to ensure a bright future for the world. Upscaling Climate Resilient Agriculture Case studies and Experiences, Policy, Finance, and Institutional Needs for Climate Resilient Agriculture will be discussed in the upcoming technical sessions of the three-day event. As a part of the program, on 5th September 2023, the delegates would be taken on an excursion visit to ICAR-Indian Institute of Millets Research (IIMR) Hyderabad to showcase the scientific advances made in the field of research on Millets as part of the International Year of Millets 2023. India is looking forward to strengthening its Scientific Research and Development initiatives in the field of Millet and cooperating with other countries to help them develop these crops in their countries.
Later the delegates would be taken on a short trip to Shilparamam, Hyderabad on 5th September 2023 to witness the live dance performances of Indian folk artists depicting the traditional dance forms of music. The delegates would also explore the traditional products of India and the opportunity to buy them at the Shilparamam Complex, Hyderabad. The delegates on 6th September 2023 would be taken on an excursion visit to ICAR- CRIDA Hayathnagar Research Farm where they would be taken to field farms and given an overview of the crops and their management. The Department in close coordination with the support of district administration has made elaborate arrangements for the safety and security of the delegates. The delegates would leave for their respective countries on 6th 7th September 2023.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এগ্রিকলচর রিসার্স এন্দ ইজুকেসন্না শীন্দুনা হায়দ্রবাত্তা সেপ্তেম্বর ৪- ৬,২০২৩ দা ক্লাইমেত রেসিলিয়েন্ত এগ্রিকলচরগী জি-২০ তেক্নিকেল ৱার্কশোপ পাংথোক্লি
অইং-অশাগী খল হোঙলকপগী খুদোংচাদবশিং খন্ননবা মালেম শীনবা থুংবগী অখঙ-অহৈশিং পুন্নবা ৱার্কশোপ অসিনা পান্দম থম্লি
অইং-অশাগী খল হোংলকপনা পীরিবা চৈথেংশিং থেংননবা লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা অমসুং ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌন্নবা ৱার্কশোপ অসিদা খন্নগনি
ঙসি থৌরম হৌদোকপদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী সোভা করান্দলাজে শরুক য়াখি অমসুং ৱার্কশোপ অসিদগী ফংলকপা ৱারেপশিংনা নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা মায়োক্নবা ঙম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী মাইকৈ তাক্কনি
তেক্নিকেল সেসনশিংদা নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা মায়োক্নবা ঙম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী পাংথোক্নবা কেস স্তদি অমসুং থবকশিং, থৌশিল, শেন থাদবা অমসুং ইন্সতিতুৎশিংগী দরকার ওইবশিংগী মতাংদা খন্নগনি
04 SEP 2023 5:02PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলফিয়ারগী এগ্রিকলচর রিসার্স এন্দ ইজুকেসন্না শীন্দুনা হায়দ্রবাত্তা সেপ্তেম্বর ৪- ৬,২০২৩ দা ক্লাইমেত রেসিলিয়েন্ত এগ্রিকলচরগী জি-২০ তেক্নিকেল ৱার্কশোপ পাংথোক্লি। অইং-অশাগী খল হোঙলকপগী খুদোংচাদবশিং খন্ননবা মালেম শীনবা থুংবগী অখঙ-অহৈশিং পুন্নবা ৱার্কশোপ অসিনা পান্দম থম্লি অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপনা পীরিবা চৈথেংশিং থেংননবা লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা অমসুং ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌন্নবা ৱার্কশোপ অসিদা খন্নগনি।
ঙসি হৌদোকখিবা নুমিৎ হুম্নিগী ৱার্কশোপ হৌদোকপা অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী সোভা করান্দলাজে শরুক য়াখি। ঙসি অহানবা নুমিত্তা অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংনবা ঙম্বা লৌউ-শিংগী লমদা থিজিনবগী দরকার ওইবা অমসুং অনৌবা থবকশিংগী মতাংদা লৈবাক কয়াগী শক্নাইরবশিংনা ৱা ঙাংখি। লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং পুথোরকপা হন্থরকপগী থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সাইন্তিফিক ওইবা অমসুং অনৌবা পাম্বৈশিং মখোয়না পুথোকখি। থৌরম অদুদা জি-২০ মেম্বর লৈবাকশিংগী দেলিকেদশিং, চেবাউ পীদুনা শরুক য়ারিবা লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী লুপশিং শরুক য়াখি। তোঙান-তোঙানবা হিরম কয়াদা খন্নখিবা তেক্নিকেল সেসনশিংদা এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রি অমসুং অতোপ্পা মিনিস্ত্রিশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী সোভা করান্দলাজেনা হায়খি লৌউ-শিংউ অসি য়াম্না মরুওইবা হিরম অমনি অমসুং মসি অইং-অশাগী খল হোংলকপনা মসিদা পীরিবা চৈথেং অসি জি-২০ লৈবাকশিংদা হান্না থেংনখ্রবনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপগী চৈথেং ঐখোয় পুম্নমক্না হান্না থেংনখ্রে অমসুং ৱার্কশোপ অসিদগী ফংলকপা ৱারেপশিংনা নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা মায়োক্নবা ঙম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী মাইকৈ তাক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
সেক্রেতরি দি.এ.আর.ই অমসুং আই.সি.এ.আরগী দি.জি দোক্তর হিমান্সু পাথক্না হায়খি নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপদগী ভারত্তা লৌউ-শিংউ অসি য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইরে। হৌখিবা চহি খর অসিদা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিংদা কাহেনবা কয়া হেনগৎলকপদগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোক পুথোকপদা খুদোংথিবা হেনগৎলক্লে অমসুং ভারত য়াওনা মালেমগী ওইনা চীঞ্জাক ফংহনবদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরে অমসুং নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা থেংননবা আই.সি.এ.আরনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি শিংথানিঙাই ওই। এদিসনেল সেক্রেতরি অমসুং এফ.এ, দি.এ.আর.ই, অলকা নঙ্গিয়া অরোরানা হায়খি নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা অসি ইকং, ঈশিং ইচাউ অমসুং নোংজুদা চাং য়াম্না মান্নদবা অসিনা উৎথোক্লে। মরম অদুনা নোংজু-নুংশাগী খুদোংথিবশিং অমসুং অতোপ্পা মওংগী খুদোংথিবশিং অসিনা থিজিল্লিবা মীওইশিং অমসুং থৌশিল শেম্লিবশিংদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরে।
তেক্নিকেল ৱার্কশোপ অসিগী চিয়ারমেন দোক্তর এস.কে চৌধুরিনা হায়খি চীঞ্জাক ৱাৎতনা ফংহন্নবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎনবা জি-২০ লৈবাকশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। লৌমীশিংগী লৌশিং হেনগৎহন্নবা ভারত্তা অকক্নবা মফমদা থেংনরিবা নোংজু-নুংশাগী ফিবমশিং মায়োক্নবা ঙম্বা তেক্নোলোজিশিং লৌমীশিংদা খঙহনবা হৌরে। ৱার্কশোপ অসিদা খন্ন-নৈনবশিংনা অইং-অশাগী খল হোংলকপদগী লৌউ-শিংউদা পীরিবা চৈথেং ঙাকথোক্নবা লম্বী অমা তাক্কনি। তেক্নিকেল ৱার্কশোপ অদুদা শরুক য়াখিবা লৈবাক কয়াগী শক্নাইরবশিং অমসুং দেলিগেদশিংদা আই.সি.এ.আর-ক্রিদাগী দিরেক্তর দোক্তর ভি.কে সিংহনা থাগৎপা ৱাহৈ ফোঙদোকখি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী থিমদি ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়বনি। নুমিৎ হুম্নিগী ৱার্কশোপ অসিগী তেক্নিকেল সেসনশিংদা নোংজু-নুংশাগী খল হোংলকপা মায়োক্নবা ঙম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী পাংথোক্নবা কেস স্তদি অমসুং থবকশিং, থৌশিল, শেন থাদবা অমসুং ইন্সতিতুৎশিংগী দরকার ওইবশিংগী মতাংদা খন্নগনি।
থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা, মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি ২০২৩গী শরুক অমা ওইনা, মিল্লেতশিংগী লমদা থিজিনবগী সাইন্তিফিক ওইবা মাইপাকপশিং উৎনবা সেপ্তেম্বর ৫,২০২৩দা দেলিগেদশিং আই.সি.এ.আর-ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মিল্লেত রিছার্স(আই আই এম আর) হায়দ্রবাত্তা চৎকনি। হায়রিবা মহৈ-মরোশিং অসি মখোয়গী লৈবাকশিংদা থাবদা মখোয়গী মতেং পাংনবা ভারতনা মালেমগী লৈবাকশিংদা থাজবা পীরি।
দেলিগেদশিংনা সেপ্তেম্বর ৫,২০২৩দা সিলপারমাম হায়দ্রবাত্তা ভারতকী অরিবা জগোয় অমসুং ঈশৈগী থৌরমশিং য়েংগনি। দেলিগেদশিংনা ভারতকী মমাংঙৈগী পোৎথোকশিং য়েংগনি অমসুং হায়দ্রবাতকী সিলপারামম কমপ্লেক্সতা পোৎথোকশিং লৈনবা খুদোংচাবা পীগনি। সেপ্তেম্বর ৬,২০২৩দা দেলিগেদশিং আই.সি.এ.আর-ক্রিদা হায়াথনাগর রিছার্স ফার্ম য়েংগনি। দেলিগেদশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা দিপার্তমেন্তনা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎলে। দেলিগেদশিং মখোয় মখোয়গী লৈবাকশিংগীদমক সেপ্তেম্বর ৬-৭,২০২৩ দা ভারত থাদোক্কনি।