Prime Minister's Office
Principal Secretary to PM chairs the ninth meeting of the Coordination Committee on India’s G20 Presidency
A ‘G20 India’ Mobile App has been made for the first time which is available for download both on Android and iOS
Indian cultural and democratic ethos will be showcased in exhibitions during the G20 Summit
Principal Secretary emphasised that though restrictions are unavoidable, efforts should be made so that least inconvenience is caused to public
Multi-agency control room set up at Bharat Mandapam
30 AUG 2023 5:02PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P. K. Mishra chaired the 9th meeting of the G20 Coordination Committee on 30 August 2023. Principal Secretary took stock of arrangements for the G20 New Delhi Leaders’ Summit, including logistical, protocol, security and media-related arrangements. The meeting was attended by senior officers from G20 Secretariat and Ministries of External Affairs, Home, Culture, Information and Broadcasting and the Department of Telecom.
It was noted that work on the ground and on site at Bharat Mandapam was proceeding satisfactorily. For a uniquely Indian experience, exhibitions on culture and ‘Mother of Democracy’ are being set up in Bharat Mandapam. Principal Secretary also reviewed progress in installation of the Nataraj statue at the venue and programme for Spouses of visiting leaders which has been especially curated for the guests.
For the first time, a mobile App has been made for G20, called ‘G20 India’ which is now available for download, both on Android and iOS. G20 delegates and members of the media will also witness digital India first hand through the ‘Innovation Hub’ and ‘Digital India Experiential Hub’ which are being set up at Bharat Mandapam.
On logistics side, drills are being held and dress rehearsals are planned in the coming days. Principal Secretary was also briefed on security aspects by officers concerned. Traffic advisory has been issued for the public. Principal Secretary emphasised that though for security and protocol reasons, restrictions are being placed, efforts should be made so that least inconvenience is caused to public. He directed that essential services in the city should not be affected. Further, communications regarding traffic restrictions be made more user-friendly.
Media arrangements for the Summit were also reviewed. So far, more than 3600 requests have been received including from foreign media and accreditation letters are being issued. Media Centre at Bharat Mandapam will be fully ready by the end of this week.
Principal Secretary directed all concerned officers and heads of organisations to make every effort to host an impeccable Summit. For smooth coordination between various agencies, it was decided that a Multi-Agency Control Room will be set up at Bharat Mandapam. Principal Secretary will undertake field and site visits over next few days to check the state of readiness on the ground.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা লুচিংদুনা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী কোওর্দিনেসন কম্মিতিগী ৯শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
অহানবা ওইনা ‘জি-২০ ইন্দিয়া’ মোবাইল এপ্প পুথোক্লে অমসুং মসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস অনিমক্তা ফংলে
জি-২০ মীফম মনুংদা একজিবিসনশিংদা ভারতকী নাৎ অমসুং গনতন্ত্রগী চৎনবীশিং উৎকনি
প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা হায়খি মদুদি অথিংবশিং তঙাইফদবা মরম্না, মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোক্তনবা থবকশিং পায়খৎকনি
ভারত মন্দাপমদা মল্তি-এজেন্সি কন্ত্রোল রুম হাংদোক্লে
30 AUG 2023 5:02PM by PIB Imphal
ঙসি ওগস্ত ৩০,২০২৩ দা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা লুচিংদুনা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী কোওর্দিনেসন কম্মিতিগী ৯শুবা মীফম পাংথোকখ্রে। লোজিস্তিক্স, প্রোতোগোল, ঙাক-শেন অমসুং মেদিয়াগী থৌরাংশিং য়াওনা নিউ দিল্লদা পাংথোক্কদৌরিবা জি-২০গী লুচিংবশিংগী মীফমগী শেম-শারিবশিং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা হন্না য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা জি-২০ সেক্রেতরিয়েত, অমসুং এক্সতরনেল এফেয়ার্স, হোম, কলচর, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিশিং অমসুং তেলিকোম দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসারশিং শরুক য়াখি।
মীফম পাংথোকফম ভারত মান্দাপমদা পায়খৎলিবা থবকশিং অপেনবা ফোঙদোকখি। অখনবা অমা ওইনা, ভারত মান্দাপমদা কলচর অমসুং ‘গনতন্ত্রগী মমাগী’ একজিবসিনশিং হাংদোক্কনি। থৌরম পাংথোকফমদা নাতারাজগী মীফম খিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং লুচিংবশিংগী লোয়নবীশিংগী পাংথোক্কদবা অখন্নবা থৌরমশিংগী শেম-শারিবশিং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা য়েংশিনখি।
অহানবা ওইনা ‘জি-২০ ইন্দিয়া’ মোবাইল এপ্প পুথোক্লে অমসুং মসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস অনিমক্তা ফংলে। ভারত মান্দাপমদা লিংখৎলিবা ‘ইন্নোবেসন হব’ অমসুং ‘দিজিতেল ইন্দিয়া এক্সপেরিয়েন্সিএল হব’কী খুৎথাংদা জি-২০ দেলিকেদশিং অমসুং মেম্বরশিংনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী থবকশিং উবা ফংগনি।
লাক্লিবা নুমিৎ খরনি অসিদা দ্রিলশিং অমসুং দ্রেস রিহার্সেলশিং পাংথোক্লগনি। ঙাক-শেনগী মতাংদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মরী লৈনবা ওফিসারশিংনা প্রিন্সিপাল সেক্রেরিদা পাউদমখি। মীয়ামগী লম্বী চৎথোক-চৎশিনগী চেকশিনৱাশিং পীখ্রে। সেকুরিতি অমসুং প্রোতোগোলগী মরমশিংনা অথিংবশিং লৈরবশু, মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোক্তনবা থবকশিং পায়খৎকনি। সহরদা তঙাইদবা থবকশিং অপনবা পীদনবা মহাক্না পাউতাক পীখি। লম্বীগী অথিংবশিংগী মতাংদা মীয়ামদা নিংথিনা পাউ পীনবা খঙহনখি।
মেদিয়াগী থৌরাং তৌরিবশিং য়েংশিনখি। মপান লৈবাকশিংগী মেদিয়া য়াওনা হৌজিক ফাওবদা মেদিয়াগী অয়াবা পীনবা এপ্লিকেসন ৩৬০০ হেন্না ফংলে অমসুং এক্রিদিতেসন লেত্তরশিং পীখ্রে। চয়োল অসিগী অরোইবদা ভারত মান্দাপমদা লৈবা মেদিয়া সেন্তর মপুংফানা শেম-শাবা লোইরগনি।
মীফম অসি মাইপাক্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎনবা মরী লৈনবা ওফিসারশিংদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা পাউতাক পীখ্রে। তোঙান-তোঙানবা এজেন্সিশিংগী মরক্তা নিংথিনা থবক তৌবা ঙম্নবা ভারত মন্দাপমদা মল্তি-এজেন্সি কন্ত্রোল রুম হাংদোক্লে। পায়খৎলিবা থবকশিংগী মীফম হকথেংননা য়েংশিন্নবা মথংগী নুমিৎ খরনিদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি মীফম পাংথোকফমদা চৎকনি।