Prime Minister's Office
Principal Secretary to PM chairs the ninth meeting of the Coordination Committee on India’s G20 Presidency
A ‘G20 India’ Mobile App has been made for the first time which is available for download both on Android and iOS
Indian cultural and democratic ethos will be showcased in exhibitions during the G20 Summit
Principal Secretary emphasised that though restrictions are unavoidable, efforts should be made so that least inconvenience is caused to public
Multi-agency control room set up at Bharat Mandapam
30 AUG 2023 5:02PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P. K. Mishra chaired the 9th meeting of the G20 Coordination Committee on 30 August 2023. Principal Secretary took stock of arrangements for the G20 New Delhi Leaders’ Summit, including logistical, protocol, security and media-related arrangements. The meeting was attended by senior officers from G20 Secretariat and Ministries of External Affairs, Home, Culture, Information and Broadcasting and the Department of Telecom.
It was noted that work on the ground and on site at Bharat Mandapam was proceeding satisfactorily. For a uniquely Indian experience, exhibitions on culture and ‘Mother of Democracy’ are being set up in Bharat Mandapam. Principal Secretary also reviewed progress in installation of the Nataraj statue at the venue and programme for Spouses of visiting leaders which has been especially curated for the guests.
For the first time, a mobile App has been made for G20, called ‘G20 India’ which is now available for download, both on Android and iOS. G20 delegates and members of the media will also witness digital India first hand through the ‘Innovation Hub’ and ‘Digital India Experiential Hub’ which are being set up at Bharat Mandapam.
On logistics side, drills are being held and dress rehearsals are planned in the coming days. Principal Secretary was also briefed on security aspects by officers concerned. Traffic advisory has been issued for the public. Principal Secretary emphasised that though for security and protocol reasons, restrictions are being placed, efforts should be made so that least inconvenience is caused to public. He directed that essential services in the city should not be affected. Further, communications regarding traffic restrictions be made more user-friendly.
Media arrangements for the Summit were also reviewed. So far, more than 3600 requests have been received including from foreign media and accreditation letters are being issued. Media Centre at Bharat Mandapam will be fully ready by the end of this week.
Principal Secretary directed all concerned officers and heads of organisations to make every effort to host an impeccable Summit. For smooth coordination between various agencies, it was decided that a Multi-Agency Control Room will be set up at Bharat Mandapam. Principal Secretary will undertake field and site visits over next few days to check the state of readiness on the ground.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সমন্বয় সমিতিৰ নৱম বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে পিএমৰ প্ৰধান সচিবে
প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এটা ‘G20 India’ নামৰ মোবাইল এপ যিটো Android আৰু iOS দুয়োটাতে ডাউনলোড কৰিব পৰা যাব
জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত প্ৰদৰ্শনীত প্ৰদৰ্শিত হ’ব ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক আৰু গণতান্ত্ৰিক নীতি-নিয়ম
প্ৰধান সচিবে জোৰ দি কয় যে যদিও নিষেধাজ্ঞা অপৰিহাৰ্য, তথাপিও এনে প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত যাতে জনসাধাৰণৰ বাবে কম অসুবিধাৰ সৃষ্টি হয়
ভাৰত মণ্ডপমত বহু সংস্থাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন
30 AUG 2023 5:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০ পি কে মিশ্ৰৰ সভাপতিত্বত ২০২৩ চনৰ ৩০ আগষ্টত জি-২০ সমন্বয় সমিতিৰ নৱম বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। প্ৰধান সচিবে জি-২০ নতুন দিল্লী নেতা সন্মিলনৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বুজ লয়, য’ত লজিষ্টিক, প্ৰট’কল, নিৰাপত্তা আৰু সংবাদ মাধ্যম সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাও আছে। এই বৈঠকত জি-২০ সচিবালয় আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, গৃহ, সংস্কৃতি, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু টেলিকম বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰত মণ্ডপমৰ মাটি আৰু স্থানত কাম সন্তোষজনকভাৱে আগবাঢ়িছে। এক অনন্য ভাৰতীয় অভিজ্ঞতাৰ বাবে ভাৰত মণ্ডপমত সংস্কৃতি আৰু ‘গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ’ৰ ওপৰত প্ৰদৰ্শনী স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধান সচিবে সভাস্থলীত নটৰাজ মূৰ্তি স্থাপনৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু অতিথিসকলৰ বাবে বিশেষভাৱে কিউৰেট কৰা ভ্ৰমণকাৰী নেতাৰ পত্নীৰ বাবে কাৰ্যসূচীও পৰ্যালোচনা কৰে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে G20 ৰ বাবে এটা মোবাইল App তৈয়াৰ কৰা হৈছে, যাৰ নাম ‘G20 India’ যিটো এতিয়া Android আৰু iOS দুয়োটাতে ডাউনলোডৰ বাবে উপলব্ধ। ভাৰত মণ্ডপমত স্থাপন কৰা ‘ইনোভেচন হাব’ আৰু ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া এক্সপিৰিয়েন্সিয়েল হাব’ৰ জৰিয়তেও জি-২০ৰ প্ৰতিনিধি আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ সদস্যসকলে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিব।
লজিষ্টিক দিশত অনুশীলন অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে আৰু অনাগত দিনত ড্ৰেছ ৰিহাৰ্ছেলৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰধান সচিবক নিৰাপত্তাৰ দিশৰ বিষয়েও সংশ্লিষ্ট বিষয়াসকলে অৱগত কৰে। জনসাধাৰণৰ বাবে জাৰি কৰা হৈছে যান-বাহন পৰামৰ্শ। প্ৰধান সচিবে জোৰ দি কয় যে যদিও নিৰাপত্তা আৰু প্ৰট’কলৰ কাৰণে নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছে, তথাপিও এনে প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত যাতে জনসাধাৰণৰ বাবে কম অসুবিধাৰ সৃষ্টি হয়। মহানগৰীৰ অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহত যাতে কোনো প্ৰভাৱ নপৰে বুলি তেওঁ নিৰ্দেশ দিয়ে। ইয়াৰ উপৰিও যাতায়াত নিষেধাজ্ঞা সম্পৰ্কীয় যোগাযোগসমূহ অধিক ব্যৱহাৰকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ কৰি তোলা হওক।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে সংবাদ মাধ্যমৰ ব্যৱস্থাও পৰ্যালোচনা কৰা হয়। এই পৰ্যন্ত বিদেশী সংবাদ মাধ্যমকে ধৰি ৩৬০০ৰো অধিক অনুৰোধ পোৱা গৈছে আৰু স্বীকৃতি পত্ৰ জাৰি কৰা হৈছে। ভাৰত মণ্ডপমৰ মিডিয়া চেণ্টাৰ চলিত সপ্তাহৰ শেষৰ ফালে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হ’ব।
প্ৰধান সচিবে সংশ্লিষ্ট সকলো বিষয়া আৰু সংগঠনৰ মুৰব্বীক এক নিৰ্দোষ শীৰ্ষ সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। বিভিন্ন সংস্থাসমূহৰ মাজত সুসম সমন্বয়ৰ বাবে ভাৰত মণ্ডপমত বহু-সংস্থা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হ’ব বুলি সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। প্ৰধান সচিবে অহা কেইদিনমানৰ ভিতৰত ক্ষেত্ৰ আৰু স্থান ভ্ৰমণ কৰি প্ৰস্তুতিৰ অৱস্থা পৰীক্ষা কৰিব।