প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
G20 হেল্থ মিনিস্তর্সকী মীফমদা থমখিবা পি.এম.গী ভিদিও মেসেস
18 AUG 2023 3:35PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীশিং,
নুপী অমদি নুপাশিং,
খুরুমজরি!
ভারতকী প্রজা বিলিয়ন 1.4গী মহুৎ শিন্দুনা ঐহাক্না ময়ামবু ভারত্তা অমসুং ঐগী পোক্নফম রাজ্য, গুজরাত্তা তরাম্না ওকচরি। অদোমবু তরাম্না ওক্নবা ঐহাক্কা লোয়ননা দোক্তর মিলিয়ন 2.4 নর্স মিলিয়ন 3.5, পেরামেদিক্স মিলিয়ন 1.3, ফার্মাসিস্তস মিলিয়ন 1.6 অমসুং ভারতকী হেল্থকিয়র সেক্তরদা থবক তৌরিবা অতোপ্পা মীওই মিলিয়ন কয়ানা শরুক য়ারি।
মরুপশিং,
গান্ধীজীনা হকশেল অসি মরু ওইবা হীরম অমা ওইনা লৌরমখি, মহাক্না হীরম অসিদা ‘কী তু হেল্থ’ হায়না মীংথোনবা লাইরিক অমা ইখি। মহাক্না হায়খি হকচাং ফবা হায়বা অসি কনাগুম্বা অমগী পুক্নিং ৱাখল অমসুং হকচাংবু নুংঙাইনা অমসুং খল কাইদনা লৈবা অদুনি। তশেংনমক হকশেলনা পুন্সিগী মরু ওইবা য়ুম্ফমনি। ভারত্তা ঐখোয়না সংস্কৃৎতা হায়নবা লৈ:
''आरोग्यं परमं भाग्यं स्वास्थ्यं सर्वार्थसाधनम्''
হায়বদি, “হকশেলনা অথোইবা লননি অমসুং হকচাং ফরবদা থবক খুদিংমক মাইপাকপা ঙম্মি”।
মরুপশিং,
কোবিদ-19 লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা হকশেল অসিনা ঐখোয়না লৌবা ৱারেপশিংগী মরু ওইবা হীরম ওইহনগদবনি হায়বা নীংশিংহনখি। মসিনা হীদাক-লাংথক অমসুং ভেক্সিন দেলিবরীশিং তৌবা নত্ত্রগা ঐখোয়গী মীয়ামবু ইরমদমদা পুরকপা ওইরবসু ঐখোয়দা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী ভেল্যু অদু খঙহনখি। ভেক্সিন মৈত্রি ইনিসিএতিবকী মখাদা, ভারতনা ভেক্সিন দোজ মিলিয়ন 300 গ্লোবেল সাউথকী কয়া য়াওনা লৈবাক 100 হেনবদা দেলিবর তৌখি। রেজিলেন্স ওইবনা মসিদগী তমশিনখিবা খ্বাইদগী অচৌবা পরা ওইখি। গ্লোবেল হেল্থ সিস্তেমশিংসু মপাঙ্গল কলহনবা তাই। ঐখোয়না মথংগী হেল্থ ইমর্জেন্সী ঙাকথোক্নবা, শেম-শাবা অমসুং লাকশিন্নবা শেম শাদুনা লৈবা তাই। মসি মরু ওইনা ঙসিগী ইন্তর্কন্নেক্তেদ ৱর্ল্দদা তঙাই ফদবনি। ঐখোয়না লাইচৎ মনুংদা মালেমগী শরুক অমগী হকশেলগী সমস্যা অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা মালেমগী অতোপ্পা শরুক পুম্নমক্তা চৈথেং পীখি হায়বা উবা ফংখ্রে।
মরুপশিং,
ভারত্তা ঐখোয়না হোলিস্তিক অমসুং ইনক্লুসিব এপ্রোচ অমা তুং ইল্লি। ঐখোয়না হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবা, হীদাক লাংথক্কী ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিং থৌগৎপা অমসুং পুম্নমক্তা অহোংবা হেল্থকিয়র ফংহনবগী থবক পাইখৎলি। ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ মালেম পুম্বনা পালন তৌরিবা অসিনা হোলিস্তিক হেল্থকী মালেম পুম্বগী অপাম্বা অদুগী খুদম ওইখি। চহি অসি, 2023 অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পালন তৌরি। মিল্লেৎশিং নত্ত্রগা ভারত্তা শ্রী অন্না হায়না খঙনবা অসিগী হকশেলগী কান্নবা কয়ামরুম লৈ। ঐখোয়না হোলিস্তিক হেল্থ অমসুং ৱেলনেসনা মীপুম খুদিংমক্কী রেজিলিয়েন্স হেনগৎহনবদা মতেং ওইগনি হায়না থাজৈ। গুজরাতকী জামনগরদা লিংখৎখিবা WHO গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি। অমসুং G20 হেল্থ মিনিসর্সকা লোয়ননা WHO গ্লোবেল সম্মিৎ ওন ত্রেদিস্নেল মেদিসিন পাঙথোকপা অসিনা মাগী মতিল-ময়াই শীজিন্ননবা খোঙথাংশিং অসি কনখৎহল্লগনি। ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী গ্লোবেল রিপোজিতরী অমা শেম্বা অসি ঐখোয়গী অপুনবা খোঙথাং ওইগদবনি।
মরুপশিং,
হকশেল অমসুং অকোইবগী ফীভম অসি ওর্গানিক ওইনা লিঙ্ক তৌনৈ। অফবা নুংশিৎ, শাফবা থক্নবা ঈশিং, মচি ওইবা চীঞ্জাক মরাং কাইবা অমসুং শাফবা লৈফম অসি হেল্থকী মরু ওইবা ফেক্তরশিংনি। ক্লাইমেৎ অমসুং হেল্থ ইনিসিএতিব লোঞ্চ তৌবগী মাইকৈদা পাইখৎপা খোঙথাংশিংগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। এন্তি-মাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্সকী অকিবা কোকহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলিবা অসি শীংথানীংঙাই ওই। AMR অসি গ্লোবেল পব্লিক হেল্থ অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল চাউখৎপদা চাউনা খুদোংথিবা পীরিবা অমনি। G20 হেল্থ ৱার্কিং গ্রুপনা “ৱান হেল্থ”পু মরু ওইনা লৌবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।“ৱান আর্থ, ৱান হেল্থ”কী ঐখোয়গী বিজন অসিনা অপুনবা ইকোসিস্তেম – মীওইবা, শা-ঙা, পাম্বী অমসুং অকোইবগী ফীভমগীদমক অফবা হকশেল ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিগী ইন্তিগ্রেতেদ ভ্যুনা গান্ধীজীগী কনাগুম্বা অমত্তবু তুংওইনদুনা থমলমগনু হায়বা পাউজেল অদু পীরি।
মরুপশিং,
হকশেলগী থৌশিলশিং মাইপাক্নবা হোৎনবদা পব্লিক পার্তিসিপেসন অসি মরু ওইবা ফেক্তর অমনি। ঐখোয়গী লেপ্রোসী ইরাদিকেসন কেম্পেনগী মাইপাকপগী মসিনা মরু ওইবা মরম ওইখি। TB মুত্থৎপগী ঐখোয়গী অচৌবা প্রোগ্রাম অসিনা পব্লিক পার্তিসিপেসন থৌগৎলি। ঐখোয়না লৈবাক্কী মীয়ামদা नि-क्षय मित्र, নত্ত্রগা “TB মুত্থৎনবা মরুপশিং” ওইনবা হায়জরি। মসিগী মখাদা অনাবা মিলিয়ন 1গী ময়া প্রজাশিংনা এদোপ্ত তৌখ্রে। হৌজিক ঐখোয়না মালেমগী ওইনা 2030 ফাওবদা TB মুত্থৎনবা থম্মিবা তার্গেৎ অসিদগী মাংওইননা মুত্থৎপা ঙম্নবা লম্বীদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
দিজিতেল সোল্যুসন অমসুং ইন্নোবেসনশিং অসি ঐখোয়গী খোঙথাংশিং ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব ওইহন্নবা কান্নরবা পাম্বৈ অমনি। অরাপ-অরাপ্পা মফমশিংদগী পেসেন্তশিংনা তেলি-মেদিসিনগী খুত্থাংদা ক্বালিতী কিয়র ফংলি। ভারতকী নেস্নেল প্লেৎফোর্ম, ই-সঞ্জিবনিনা হৌজিক ফাওবদা তেলি-হেল্থ কনসলতেসন মিলিয়ন 140 পীখ্রে। ভারতকী কোৱিন প্লেৎফোর্মনা মীওইবগী পুৱারীদা খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব মাইপাক্না চত্থখি। ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন 2.4 হেন্না দেলিভরী তৌবা অমসুং গ্লোবেল্লী ভেরিফাইএবল ভেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎশিং রিএল-তাইম ওইনা ফংহনবা ঙমখি। গ্লোবেল ইনিসিএতিব ওফ দিজিতেল হেল্থনা কম্মন প্লেৎফোর্ম অমদা তোঙান-তোঙানবা দিজিতেল হেল্থ ইনিসিএতিবশিং পুনশিনগনি। মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক ঐখোয়গী ইন্নোবেসনশিং পুথোক্লসি। ঐখোয়না ফন্দিংগী দুপ্লিকেসন তৌবা ঙাকথোক্লসি। তেক্নোলোজীগী ইক্বিতেবল এভাইলেবিলিতী লৈহল্লসি। মসিগী ইনিসিএতিব অসিনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংবু হেল্থ-কিয়র দেলিবরী তৌবদা গেপ লৈহল্লরোই। মসিনা ঐখোয়গী য়ুনিভর্সেল হেল্থ কবরেজ ফংবা ঙম্নবা ঐখোয়গী পান্দমগী মাইকৈদা খোঙথাং অমা নকশিনহল্লগনি।
মরুপশিং,
মীওইবা জাতিগীদমক অরিবা ভারতকী য়াইফ পাউজেল অদু পীজবগা লোয়ননা লোইশিনজগে: सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः হায়বদি “পুম্নমক নুংঙাইবা, পুম্নমক অনাবা লৈতবা ওইরসনু”। ঐহাক্না খন্ন-নৈনবা অসি মাইপাকপা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
Text of PM’s Video message at G20 Health Ministers meeting
18 AUG 2023 3:35PM by PIB Delhi
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
On behalf of 1.4 billion people of India, I extend a very warm welcome to you to India, and to my home state of Gujarat. Joining me in welcoming you are the 2.4 million doctors, 3.5 million nurses, 1.3 million paramedics, 1.6 million pharmacists, and millions of others involved in the healthcare sector in India.
Friends,
Gandhi ji considered health to be such an important issue, that he wrote a book titled ''Key to Health'' on the subject. He said that to be healthy is to have one's mind and body in a state of harmony and balance. Indeed, health is the very foundation of life. In India, we have a saying in Sanskrit:
''आरोग्यं परमं भाग्यं स्वास्थ्यं सर्वार्थसाधनम्''
That is, ''Health is the ultimate wealth, and with good health every task can be accomplished''.
Friends,
The Covid-19 pandemic has reminded us that health should be at the center of our decisions. It also showed us the value of international cooperation, whether in medicine and vaccine deliveries, or in bringing our people back home. Under the Vaccine Maitri initiative, India delivered 300 million vaccine doses to more than 100 countries, including many in the Global South. Resilience has turned out to be one of the biggest learnings of this time. Global health systems should also be resilient. We must be ready to prevent, prepare, and respond to the next health emergency. This is especially important in today's interconnected world. As we saw during the pandemic, health issues in one part of the world can affect all other parts of the world in a very short time.
Friends,
In India, we are following a holistic and inclusive approach. We are expanding health infrastructure, promoting traditional systems of medicine, and providing affordable healthcare to all. The global celebration of the International Day of Yoga is testament to the universal desire for holistic health. This year, 2023 is being marked as the International Year of Millets. Millets or Shri Anna as they are known in India, have several health benefits. We believe that holistic health and wellness can help enhance everyone's resilience. The establishment of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar, Gujarat is an important step in this direction. And, the holding of WHO Global Summit on Traditional Medicine along with G20 Health Ministers meeting will intensify efforts to harness its potential. It should be our joint effort to build a global repository of traditional medicine.
Friends,
Health and the environment are organically linked. Clean air, safe drinking water, sufficient nutrition, and secure shelter are major factors of health. I congratulate you for the steps taken towards the launch of the Climate and Health Initiative. The steps taken to address the threat of Anti-Microbial Resistance are also commendable. AMR is a grave risk to global public health and all pharmaceutical advancements so far. I am also glad that the G20 Health Working Group has prioritized ''One Health''. Our vision of ''One Earth, One Health'' envisages good health for the entire ecosystem - for humans, animals, plants, and the environment. This integrated view carries Gandhiji's message of not leaving anyone behind.
Friends,
Public participation is a key factor in the success of health initiatives. It was one of the main reasons for the success of our leprosy eradication campaign. Our ambitious programme on TB elimination also encourages public participation. We have called upon the people of the country to become नि-क्षय मित्र, or ''Friends for eradication of TB''. Under this, nearly 1 million patients have been adopted by citizens. Now, we are on our way to achieve TB elimination well ahead of the global target of 2030.
Friends,
Digital solutions and innovations are a useful means to make our efforts equitable and inclusive. Patients from far and wide can receive quality care through tele-medicine. India's national platform, e-Sanjeevani, has facilitated 140 million tele-health consultations to date. India's COWIN platform successfully facilitated the largest vaccination drive in human history. It managed the delivery of more than 2.4 billion vaccine doses, and real-time availability of globally verifiable vaccination certificates. The Global Initiative on Digital Health will bring together various digital health initiatives on a common platform. Let us open our innovations for public good. Let us avoid duplication of funding. Let us facilitate equitable availability of technology. This initiative will allow countries in the Global South to close the gap in health-care delivery. It will take us one step closer to our goal of achieving Universal Health Coverage.
Friends,
I conclude with an ancient Indian wish for humanity: सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः That is, 'May all be happy, may all be free from illness'. I wish you success in your deliberations.
Thank you!