ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
18 AUG 2023 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ପୁରୁଷମାନେ
ନମସ୍କାର!
ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ତରଫରୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଏବଂ ମୋର ନିଜ ରାଜ୍ୟ ଗୁଜରାଟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ରେ ମୋ ସହିତ ଭାରତରେ ୨.୪ ନିୟୁତ ଡାକ୍ତର, ୩.୫ ନିୟୁତ ନର୍ସ, ୧.୩ ନିୟୁତ ପାରାମେଡିକ୍ସ, ୧.୬ ନିୟୁତ ଫାର୍ମାସିଷ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗାନ୍ଧିଜୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହି ବିଷୟରେ "କି ଟୁ ହେଲଥ୍‍" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପୁସ୍ତକ ଲେଖିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ହେଉଛି ନିଜ ମନ ଓ ଶରୀରକୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ସନ୍ତୁଳନ ଅବସ୍ଥାରେ ରଖିବା । ବାସ୍ତବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହିଁ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ । ଭାରତରେ ସଂସ୍କୃତ ଭାଷାରେ ଆମର ଏକ କଥା ଅଛି:
’’ ଆରୋଗ୍ୟଂ ପରମଂ ଭାଗ୍ୟଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟଂ ସର୍ବାର୍ଥସାଧନମ୍‍’’
ଅର୍ଥାତ୍ 'ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ପରମ ଧନ, ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରିବ'।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆମ ନିଷ୍ପତ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଆମକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଥିଲା, ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ଯୋଗାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଆମଲୋକଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ହେଉ । ଟିକା ମୈତ୍ରୀ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ୩୦୦ ନିୟୁତ ଡୋଜ୍ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସ୍ଥିରତା ଏହି ସମୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶିକ୍ଷା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଦରକାର । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ରୋକିବା, ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ହେବ । ଆଜିର ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଶ୍ବରେ ଏହା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ଦେଖିଥିଲୁ ଯେ, ବିଶ୍ୱର ଗୋଟିଏ ଭାଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଆମେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ । ଆମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛୁ, ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପାଳନ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨୦୨୩କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ମିଲେଟ ବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଯେପରି କି ଭାରତରେ ଜଣାଶୁଣା, ଏହାର ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ରହିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ | ଗୁଜରାଟର ଜାମନଗରରେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏବଂ ଜି-୨୦ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ର ଆୟୋଜନ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହା ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ୍ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ଜୈବିକ ଭାବରେ ଜଡିତ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାୟୁ, ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୋଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଅଟେ । ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଣ୍ଟି-ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ ପ୍ରତିରୋଧ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଏଏମଆର ବିଶ୍ୱ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଔଷଧ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜି-୨୦ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠି 'ୱାନ୍ ହେଲ୍ଥ'କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ଆମର 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ' ପରିକଳ୍ପନା ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ - ମଣିଷ, ଜୀବଜନ୍ତୁ, ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ପରିକଳ୍ପନା କରେ । ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ କାହାକୁ ପଛରେ ନ ପକାଇବାର ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା ପଛରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଅଟେ । ଏହା ଆମ କୁଷ୍ଠ ନିରାକରଣ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଥିଲା । ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ଉପରେ ଆମର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛୁ ଯେ ସେମାନେ ନି-କ୍ଷୟ ମିତ୍ର ବା 'ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ପାଇଁ ବନ୍ଧୁ' ହୁଅନ୍ତୁ । ଏହା ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୧ ନିୟୁତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ନାଗରିକମାନେ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ଆମେ ୨୦୩୦ ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଠାରୁ ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୋଗୀ ମାଧ୍ୟମ | ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ ଆସୁଥିବା ରୋଗୀମାନେ ଟେଲି ମେଡିସିନ ଜରିଆରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସେବା ପାଇପାରିବେ। ଭାରତର ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୪୦ ନିୟୁତ ଟେଲି-ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଭାରତର କୋଓ୍ବିନ୍‍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାନବ ଇତିହାସରେ ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ଏଥିରେ ୨.୪ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଟିକା କରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ଟିକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ରିଅଲ ଟାଇମ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ହୋଇଥିଲା। ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବୈଶ୍ବିକ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକାଠି କରିବ । ଆସନ୍ତୁ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମର ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡ଼ିକୁ ପଦାକୁ ଆଣିବା । ଅନୁଦାନ ନକଲିକରଣରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମାନ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଗମ କରିବା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ । ଏହା ଆମକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମାନବିକତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି: ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ: ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟ: ଅର୍ଥାତ 'ସମସ୍ତେ ସୁଖୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ '। ମୁଁ ତୁମ ବିଚାରବିମର୍ଶର ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s Video message at G20 Health Ministers meeting
18 AUG 2023 3:35PM by PIB Delhi
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
On behalf of 1.4 billion people of India, I extend a very warm welcome to you to India, and to my home state of Gujarat. Joining me in welcoming you are the 2.4 million doctors, 3.5 million nurses, 1.3 million paramedics, 1.6 million pharmacists, and millions of others involved in the healthcare sector in India.
Friends,
Gandhi ji considered health to be such an important issue, that he wrote a book titled ''Key to Health'' on the subject. He said that to be healthy is to have one's mind and body in a state of harmony and balance. Indeed, health is the very foundation of life. In India, we have a saying in Sanskrit:
''आरोग्यं परमं भाग्यं स्वास्थ्यं सर्वार्थसाधनम्''
That is, ''Health is the ultimate wealth, and with good health every task can be accomplished''.
Friends,
The Covid-19 pandemic has reminded us that health should be at the center of our decisions. It also showed us the value of international cooperation, whether in medicine and vaccine deliveries, or in bringing our people back home. Under the Vaccine Maitri initiative, India delivered 300 million vaccine doses to more than 100 countries, including many in the Global South. Resilience has turned out to be one of the biggest learnings of this time. Global health systems should also be resilient. We must be ready to prevent, prepare, and respond to the next health emergency. This is especially important in today's interconnected world. As we saw during the pandemic, health issues in one part of the world can affect all other parts of the world in a very short time.
Friends,
In India, we are following a holistic and inclusive approach. We are expanding health infrastructure, promoting traditional systems of medicine, and providing affordable healthcare to all. The global celebration of the International Day of Yoga is testament to the universal desire for holistic health. This year, 2023 is being marked as the International Year of Millets. Millets or Shri Anna as they are known in India, have several health benefits. We believe that holistic health and wellness can help enhance everyone's resilience. The establishment of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar, Gujarat is an important step in this direction. And, the holding of WHO Global Summit on Traditional Medicine along with G20 Health Ministers meeting will intensify efforts to harness its potential. It should be our joint effort to build a global repository of traditional medicine.
Friends,
Health and the environment are organically linked. Clean air, safe drinking water, sufficient nutrition, and secure shelter are major factors of health. I congratulate you for the steps taken towards the launch of the Climate and Health Initiative. The steps taken to address the threat of Anti-Microbial Resistance are also commendable. AMR is a grave risk to global public health and all pharmaceutical advancements so far. I am also glad that the G20 Health Working Group has prioritized ''One Health''. Our vision of ''One Earth, One Health'' envisages good health for the entire ecosystem - for humans, animals, plants, and the environment. This integrated view carries Gandhiji's message of not leaving anyone behind.
Friends,
Public participation is a key factor in the success of health initiatives. It was one of the main reasons for the success of our leprosy eradication campaign. Our ambitious programme on TB elimination also encourages public participation. We have called upon the people of the country to become नि-क्षय मित्र, or ''Friends for eradication of TB''. Under this, nearly 1 million patients have been adopted by citizens. Now, we are on our way to achieve TB elimination well ahead of the global target of 2030.
Friends,
Digital solutions and innovations are a useful means to make our efforts equitable and inclusive. Patients from far and wide can receive quality care through tele-medicine. India's national platform, e-Sanjeevani, has facilitated 140 million tele-health consultations to date. India's COWIN platform successfully facilitated the largest vaccination drive in human history. It managed the delivery of more than 2.4 billion vaccine doses, and real-time availability of globally verifiable vaccination certificates. The Global Initiative on Digital Health will bring together various digital health initiatives on a common platform. Let us open our innovations for public good. Let us avoid duplication of funding. Let us facilitate equitable availability of technology. This initiative will allow countries in the Global South to close the gap in health-care delivery. It will take us one step closer to our goal of achieving Universal Health Coverage.
Friends,
I conclude with an ancient Indian wish for humanity: सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः That is, 'May all be happy, may all be free from illness'. I wish you success in your deliberations.
Thank you!