Prime Minister's Office
PM addresses G20 Health Ministers’ Meeting
“We must be ready to prevent, prepare, and respond to the next health emergency”
“Global celebration of the International Day of Yoga is testament to the universal desire for holistic health”
“We are on our way to achieve TB elimination well ahead of the global target of 2030”
“Let us open our innovations for public good. Let us avoid duplication of funding. Let us facilitate equitable availability of technology”
18 AUG 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Health Ministers’ Meet held in Gandhinagar, Gujarat via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed dignitaries on behalf of 2.1 million doctors, 3.5 million nurses, 1.3 million paramedics, 1.6 million pharmacists and millions of others involved in the healthcare sector in India.
Referring to the father of the nation, the Prime Minister said Gandhiji considered health to be such an important issue that he wrote a book titled 'Key to Health' on the subject. He said that to be healthy is to have one's mind and body in a state of harmony and balance, meaning that health is the very foundation of life.
The Prime Minister also recited a Sanskrit ‘shloka’ that meant: ‘Health is ultimate wealth and with good health every task can be accomplished’.
The Prime Minister underlined that the Covid-19 pandemic has reminded us that health should be at the center of our decisions. He said that time also showed us the value of international cooperation, whether in medicine and vaccine deliveries or in bringing our people back home.
Highlighting Government of India’s humanitarian initiative to provide COVID-19 vaccine to the world, the Prime Minister said under the Vaccine Maitri initiative, India delivered 300 million vaccine doses to more than 100 countries, including many in the Global South.
Calling resilience one of the biggest lessons during the pandemic, the Prime Minister said Global Health Systems should be resilient. We must be ready to prevent, prepare, and respond to the next health emergency. This is especially important in today's interconnected world. As we saw during the pandemic, health issues in one part of the world can affect all other parts of the world in a very short time.
“In India, we are following a holistic and inclusive approach,” the Prime Minister remarked. He said we are expanding health infrastructure, promoting traditional systems of medicine, and providing affordable healthcare to all. The global celebration of the International Day of Yoga is testament to the universal desire for holistic health. This year, 2023 is being marked as the International Year of Millets. Millets or ‘shri anna’ as they are known in India, have several health benefits.
The Prime Minister said we believe that holistic health and wellness can help enhance everyone's resilience. The establishment of WHO Global Centre for Traditional Medicine in Jamnagar, Gujarat is an important step in this direction. And, the holding of WHO Global Summit on Traditional Medicine along with G20 Health Ministers meeting will intensify efforts to harness its potential. It should be our joint effort to build a global repository of traditional medicine.
Underlining that health and environment are organically linked, the Prime Minister said clean air, safe drinking water, sufficient nutrition, and secure shelter are major factors of health. He congratulated the dignitaries for the steps they have taken towards the launch of the Climate and Health Initiative. He said the steps taken to address the threat of Anti-Microbial Resistance (AMR) are also commendable.
The Prime Minister said AMR is a grave risk to global public health and all pharmaceutical advancements so far. He expressed happiness that the G20 Health Working Group has prioritized ''One Health''. Our vision of ''One Earth, One Health'' that envisages good health for the entire ecosystem - for humans, animals, plants, and the environment. He said this integrated view carries Gandhiji's message of not leaving anyone behind.
Highlighting the importance of public participation as a key factor in the success of health initiatives, the Prime Minister said it was one of the main reasons for the success of our leprosy eradication campaign. He said our ambitious programme on TB elimination also encourages public participation. He said we have called upon the people of the country to become ‘Ni-kshay Mitra’, or ‘Friends for eradication of TB’ under which nearly 1 million patients have been adopted by citizens.
“Now, we are on our way to achieve TB elimination well ahead of the global target of 2030,” the Prime Minister asserted.
Emphasizing the role of digital solutions and innovations in making healthcare accessible to all, the Prime Minister said they are a useful means to make our efforts equitable and inclusive as patients from far and wide can receive quality care through tele-medicine. He praised e-Sanjeevani, India's national platform, saying that it has facilitated 140 million tele-health consultations to date.
The Prime Minister said India's COWIN platform successfully facilitated the largest vaccination drive in human history. He said it managed the delivery of more than two point two billion vaccine doses, and real-time availability of globally verifiable vaccination certificates. Global Initiative on Digital Health will bring together various digital health initiatives on a common platform.
“Let us open our innovations for public good. Let us avoid duplication of funding. Let us facilitate equitable availability of technology,” the Prime Minister gave a clarion call. He said this initiative will allow countries in the Global South to close the gap in health-care delivery and will take us one step closer to our goal of achieving Universal Health Coverage.
The Prime Minister concluded his speech with an ancient Indian wish for humanity in Sanskrit which translates to , 'May all be happy, may all be free from illness'. I wish you success in your deliberations.’

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ হেল্থ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
“মথংগী লাইচৎ থেংননবা ঐখোয় মাঙজৌননা ঙাকথোক্কদবনি, থৌরাং তৌগদবনি অমসুং থবক পায়খৎকদবনি”
“মালেমগী য়োগ নুমিৎ মালেমগী লৈবাকশিংনা পাংথোকপা অসি মালেমনা অচুম্বা হকশেলগী থবকশিং পাম্নরকপগী খুদম্নি”
“ মালেমগী ওইনা ২০৩০দা পান্দম থম্লিবা অসিদগী ঙনখৎনা তি.বি মুৎথৎনবা লম্বীদা ঐখোয় লৈরে”
“ঐখোয়গী অনৌবা থবকশিং মীয়ামগী য়াইনবা শীজিন্নরসি। ঐখোয় অনিরক থোক্না ফন্দ থাদবা তোক্লসি। ঐখোয় মরম চানা তেক্নোলোজিগী খুদোংচাবা ফংহনসি”
18 AUG 2023 3:30PM by PIB Imphal
গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাংথোকপা জি-২০ হেল্থ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ভিদি মেসেজগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে।
ভারতকী অনা-লায়য়েংগী লমদা শরুক য়ারিবা দোক্তর মিল্লিয়ন ২.১, নর্স মিল্লিয়ন ৩.৫, পেরামেদিক্স মিল্লিয়ন ১.৩, ফার্মাসিস্ত মিল্লিয়ন ১.৬ অমসুং অতোপ্পা মিল্লিয়ন কয়াগী মহুৎশীন্দুনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিং প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি।
জাতিগী মপা গান্ধীজি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গান্ধীজিনা হকশেল অসি য়াম্না মরুওইনা লৌখি অমসুং ‘কি তু হেল্থ’ কৌবা লাইরিক অমা মহাক্না ইখি। কনাগুম্বা অমা হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈবা হায়বসি হকচাং ফবা কৌই, হায়বদি হকচাং ফবা হায়বসি পুন্সিগী য়ুম্ফম্নি।
সংস্কৃতকী স্লোক অমা প্রধান মন্ত্রীনা থিখি; ‘হকচাং ফবনা খ্বাইগী মমল য়াম্বা লন্নি অমসুং হকচাং ফবনা থবক খুদিংমক পাংথোকপা ঙমগনি’।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হকশেলনা ঐখোয়গী ৱারেপশিংগী ময়াইদা থমগদবনি হায়বা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে। মতম অদুদা মালেমগী লৈবাকশিংগী মতেং পাংনবগী মরুওইবা ঐখোয়দা উৎখি অমসুং হিদাকশিং অমসুং তিকাশিং ফংহনবা নত্ত্রগা ঐখোয়গী মীয়াম ময়ুমদা পুরকপদা মতেং পাংনবগী মরুওইবা অদু খঙখি।
কোবিদ-১৯ তিকা মালেমদা ফংহনবগী মতাংদা ভারতনা লৌখিবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্লোবেল সাউথ য়াওনা লৈবাক ১০০ হেনবদা ভারতনা তিকা দোজ মিল্লিয়ন ৩০০ ফংহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱা-অনা মায়োক্নবা ঙম্বা হায়বসি লাইচৎ মনুংদা তমখিবা খ্বাইদগী চাউবা পারানি। মালেমগী হকশেলগী থবকশিং অসি অৱা-অনা মায়োক্নবা ঙমগদবনি। মথংগী লাইচৎ থেংননবা ঐখোয় মাঙজৌননা ঙাকথোক্কদবনি, থৌরাং তৌগদবনি অমসুং থবক পায়খৎকদবনি। মসি ঙসিগী অমগা অমগা শম্নরবা মালেম অসিদা অখন্নবা অমনি। হকশেলগী ৱাফমশিং অসি অতেনবা মতমগী মনুংদা মালেমগী অতোপ্পা মফমশিং শোকহনবা ঙম্মী হায়বা লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়না উরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি, ভারত্তা ঐখোয়না অচুম্বা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা থৌরাং অমা লৌখৎখি। ঐখোয়গী হকশেলগী মচাক-মথুমশিং পাকথোক-চাউথোকহনখি, মহৌশাগী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং ফগৎহনখি অমসুং মীওই খুদিংমক্তা মমল হোঙনা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবা ফংহনখি। মালেমগী য়োগ নুমিৎ মালেমগী লৈবাকশিংনা পাংথোকপা অসি মালেমনা অচুম্বা হকশেলগী থবকশিং পাম্নরকপগী খুদম্নি। ২০২৩ অসি মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি হায়না থৌরম পাংথোক্লি। ভারত্তা শ্রী অন্ন নত্ত্রগা মিল্লেতশিং হায়না খঙনরিবা অসিনা হকশেলগী কান্নবা কয়া পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হকচাং ফবা অমসুং নুংঙাইবনা কনাগুম্বা অমগী অৱাবা খাংবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহনগনি। ঐখোয়না গুজরাতকী জামনগরদা দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিসনেল মেদিসিন লিংখৎপা মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। জি-২০ হেল্থ মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা মহৌশাগী লায়য়েং কাংলোনগী মতাংদা দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল সম্মিৎ পাংথোকপা অসিনা মসিগী কান্নবা লৌবা হেনগৎহল্লগনি। মালেমগী ওইনা মহৌশাগী ওইবা লায়য়েং কাংলোনশিংগী পুক্কৈ অমা শেমগৎপা হায়বসি ঐখোয়না অপুনবা ওইনা পায়খৎকদবা থবক্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হকশেল অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা মরী লৈনৈ। অফবা নুংশিৎ, অফবা থক্নবা ঈশিং, মচি ওইবা চীঞ্জাক মরাং কাইনা ফংবা অমসুং অশোই-অঙাম লৈতবা লৈফম অসি হকচাং ফনা হিংনবা মরুওইবা মচাকশিংনি। অইং-অশা অমসুং হকশেলগী থবকশিং পায়খৎনবা মখোয়না থবক লৌখৎলকপদা প্রধান মন্ত্রীনা শক্নাইরবশিং থাগৎখি। মহাক্না হায়খি এন্তি-মাইক্রোবিএল রিসিস্তেন্স(এ এম আর)গী অকিবা থেংননবা পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎনিঙাইনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এন্তি-মাইক্রোবিএল রিসিস্তেন্স অসি মালেমগী মীয়ামগী হকশেলদা অচৌবা খুদোংথিবা অমনি। জি-২০ হেল্থ ৱার্কিং গ্রুপনা “ৱাল হেল্থ”তা পুক্নিং চঙবদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “মালেম অমা, হকশেল অমা”গী ঐখোয়গী পান্দম অসিনা মীওইবশিং, শা-উচেকশিং, পাম্বীশিং অমসুং অকোয়বগী ফিবম য়াওনা অপুনবা ইকোসিস্তেমগী হকচাং ফগনি। গান্ধীজিগী পাউজেলগী অপুনবা মীৎয়েং অসিনা কনা অমতা নাথৈরমদে।
হকশেলগী থবকশিং মাইপাকপা অসি মীয়াম শরুক য়াবনা মরুওইবা মরম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লেপ্রোসি মুৎথৎনবা খোঙজং মাইপাকপনি। ঐখোয়না অশা চাউনা পায়খৎলিবা তি.ভি মুৎথৎনবা থবক অসিদা মীয়াম শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অসিগী মীয়াম তি.বি মুৎথৎনবা মরুপ নত্ত্রগা নি-ক্ষে মিত্রা ওইনবা তকশিল্লি অমসুং মখোয়না তি.বি অনাবা মীওই মিল্লিয়ন ১ রোম মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী ওইনা ২০৩০দা পান্দম থম্লিবা অসিদগী ঙনখৎনা তি.বি মুৎথৎনবা লম্বীদা ঐখোয় লৈরে। দিজিতেলগী থবকশিং অমসুং অনৌবা থবকশিংনা মীয়ামদা হকশেলগী থবকশিং লাইনা ফংহল্লে। তেলি-মেদিসিনগী খুৎথাংদা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা অনাবশিংদা অফবা মগুন লৈবা লায়য়েংবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। ভারতকী নেসনেল প্লেতফোর্ম, ই-সঞ্জিবানিগী কান্নবা লৌদুনা হৌজিক ফাওবদা তেলি-হেল্থ কন্সলতেন্সি মিল্লিয়ন ১৪০ পাংথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ক্রাউন প্লেতফোর্মনা মাইপাক্না মীওইবগী পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক পাংথোকখ্রে। মসিনা তিকা দোজ বিল্লিয়ন ২.২ ফংহনবদা মতেং পাংখি অমসুং মতম চানা মালেম্না শকখঙলবা তিকাগী শক্তাকচেশিং ফংহনখি। দিজিতেল হেল্থগী মালেমগী থবকশিংনা অপুনবা ওইনা মফম অমদা তোঙান-তোঙানবা দিজিতেল হেল্থগী থবকশিং পুনশিনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী অনৌবা থবকশিং মীয়ামগী য়াইনবা শীজিন্নরসি। ঐখোয় অনিরক থোক্না ফন্দ থাদবা তোক্লসি। ঐখোয় মরম চানা তেক্নোলোজিগী খুদোংচাবা ফংহনসি। মসিগী থবক অসিনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী হকশেলগী অৱাৎশিং মেনশিনবা ঙমহনগনি অমসুং মীওই খুদিংমক হকশেলগী খুদোংচাবা পীনবা ঐখোয়গী পান্দম ফংনবা খোঙথাং অমা নকশিনহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা অরোইবদা হায়খি, মীওই খুদিংমক হরাওবা ওইরসনু, খুদিংমক অনাবা লৈতবা ওইরসনু। অদোমগী থবকশিং মাইপাক্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।