Prime Minister's Office
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on the 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his speech
1. My dear 140 crore family members, the world's largest democracy and now many people are of the opinion that we are number one in faith even from the point of view of population. Such a huge country, 140 crore countrymen, my brothers and sisters, my family members are celebrating the festival of Independence today. I extend many best wishes to crores of people of the country and the world who love India, who respect India, who are proud of India, on this great holy festival of Independence.
1. The movement of non-cooperation under the leadership of Pujya Bapu, the movement of Satyagraha and the sacrifice of countless heroes like Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, there would be hardly any person in that generation who did not contribute to the freedom of the country. Today, I respectfully bow down to all those who have contributed, sacrificed, performed penance in the country's freedom struggle, I congratulate them.
1. Today, 15th August, the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life, is being completed. This year is the year of 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati. This year is a very auspicious occasion of the 500th birth anniversary of Rani Durgavati, which the whole country is going to celebrate with great pomp. This year is also the auspicious festival of 525 years of Meerabai, the head of Bhakti Yoga.
1. This time, on 26th January we will celebrate the 75th anniversary of our Republic Day. It will have many opportunities in many ways, many possibilities, every moment new inspiration, moment by moment new consciousness, dreams, resolutions, to be engaged in nation building, perhaps there can be no greater opportunity than this.
1. Last few weeks in North-East, especially in Manipur and also in some other parts of India, but especially in Manipur, many people lost their lives, the honor of mothers and daughters was played with, but in the last few days, there are continuous reports of peace coming in, the country is with the people of Manipur.The country should take forward the festival of peace that the people of Manipur have maintained for the last few days, and the way to a solution will emerge only through peace. And the state and the central government together are trying their best to solve those problems and will continue to do so.
1. This is the first year of Amritkal, what we will do in this period, the steps we will take, the sacrifices we will make, the penance we will do, the golden history of the country for the coming one thousand years is going to sprout from it.
1. Maa Bharti has awakened and I can clearly see friends, this is the period we have experienced in the last 9-10 years, a new attraction, a new faith, a new hope has arisen all over the world towards the consciousness of India, towards the potential of India, and the world is seeing this beam of light that has risen from India as a light for itself.
1. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to make every dream of India come true. It is a period of great pride that today our population under the age of 30 is the highest in the world. In the youth below 30 years of age, my country has millions of arms, millions of brains, millions of dreams, millions of determination, with which my brothers and sisters, my family members can achieve the desired results.
1. Today, my youth have given India a place in the world's first three start-up Eco-systems. The youth of the world is wondering, seeing this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology and then India's talent in technology is going to play a new role.
1. Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and in Bali, the most prosperous countries of the world, their leaders, also the developed countries of the world were eager to know from me about the success of India's Digital India, its nuances. Everyone used to ask this question and when I used to tell them that the wonders India has done are not limited to Delhi, Mumbai, Chennai, the wonders India is doing, even the youth of my Tier-2, Tier-3 cities are shaping the fate of my country today.
1. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are showing wonders today. There are 100 schools in my country where children are making satellites and making preparations to release them. Today thousands of Atal tinkering labs are conceiving new scientists, inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
1. In the last one year, the way G-20 events have been organized in every corner of India, it has made the world aware of the potential of the common man of the country. The diversity of India has been introduced and showcased to them.
1. Today India's exports are increasing rapidly and based on different parameters, the experts of the world are saying that now India is not going to stop. Any rating agency of the world would be making India proud.
1. I can clearly see that after Corona, a new world order, a new global order, a new Geo-political equation is progressing very fast. All interpretations of the geopolitical equation are changing, definitions are changing. Today, my 140 crore countrymen, your ability to shape the changing world is visible. You are standing at a turning point. And the way India has taken the country forward during the Corona period, the world has seen our potential.
1. Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage is becoming an opportunity for the world today. Now the ball is in our court, we should not let the opportunity go, we should not miss the opportunity. I congratulate my countrymen in India also because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after 30 years of experience, my countrymen decided to form a strong and stable government.
1. When you formed a government in 2014 and in 2019, Modi got the courage to reform. And when Modi made reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my millions of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, they performed to transform the bureaucracy. And that's why this period of reform, perform, transform is now shaping the future of India.
1. We have created a separate skill ministry, it will not only fulfill the needs of India, it will also have the ability to fulfill the needs of the world. We created the Ministry of Jal Shakti, which is laying emphasis on ensuring that pure drinking water reaches each and every countrymen of our country, water sensitive systems should be developed to protect the environment. Holistic health care is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH have become shining examples in the world.
1. Our crores of fishermen brothers and sisters, their welfare is also in our heart and that is why we have created a separate Ministry for Fisheries, Animal Husbandry and Dairy, so that the people of the society who have been left behind get desired support.
1. Cooperative movement is a big part of the economy of the society, to strengthen it, to modernize it and to strengthen one of the biggest units of democracy in every corner of the country, we have created a separate Cooperative Ministry. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
1. When we came to power in 2014, we were at number 10 in the global economy and today the efforts of 140 crore countrymen have paid off and we have reached number 5 in the world economy. We stopped leakages, created a strong economy, we tried to spend more and more money for the welfare of the poor.
1. I am giving the account of 10 years to my countrymen from the Red Fort with Tri-colour as a witness.
• 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores.
• Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is more than 3 lakh crores.
• Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor, today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
• The bags of urea which were sold for Rs 3,000 in some markets of the world, my farmers got that bag of urea for Rs 300 for which the government of the country is giving subsidy of Rs 10 lakh crore.
• 20 lakh crore rupees have been given to the youth of my country for self-employment, for their business. The 8 crore citizens who have benefited from the Mudra Yojana have got the ability to provide employment to 8-10 crore new people.
• We gave about three and a half lakh crore rupees to MSMEs to strengthen them further.
• One rank, one pension was a matter of respect for the soldiers of my country, 70 thousand crore rupees have reached from India's coffers today to my retired army heroes and their families.
1. The result of all the efforts we have made is that today, 13.5 crore of my poor brothers and sisters have come out in the form of new middle class by breaking the chains of poverty. There can be no greater satisfaction in life than this.
1. 50 thousand crore rupees have been sent for the street vendors from the PM Swanidhi. In the coming days, we will further implement a program on the coming Vishwakarma Jayanti. On this Vishwakarma Jayanti, we will give about 13-15 thousand crore rupees to the people who live with traditional skills, who work with tools and with their own hands, mostly from the OBC community.
1. We have deposited 2.5 lakh crore rupees from the PM Kisan Samman Nidhi directly into the accounts of the farmers of my country. We have spent two lakh crore rupees under the Jal Jeevan Mission to ensure that pure water reaches every household.
1. We have started the Ayushman Bharat scheme so that the poor can get rid of the troubles they used to go to the hospital due to illness. He should get medicines, he should be treated, the operation should be done in the best hospital, we have spent 70 thousand crore rupees under the Ayushman Bharat scheme.
1. The country remembers that if we spent 40 thousand crore rupees on Corona Vaccine, we have spent about 15 thousand crore rupees for vaccination of livestock to save them.
1. We gave the medicines which are available for Rs.100 in the market from Jan Aushadhi Kendra for Rs.10, Rs.15, Rs.20 that saved about 20 crore rupees of people who needed these medicines. Now, from 10,000 Jan Aushadhi Kendras in the country, we are going to work in the coming days to attain a target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras.
1. We came up with a scheme in the last few years for my family members who live in cities, but in rented houses, in slums, in chawls, in unauthorized colonies. If my family members want to build their own house, then we have decided to help them with lakhs of rupees, by giving relief in the interest of the loan they will get from the bank.
1. If the income tax limit of my middle class family is increased from two lakh to seven lakh, then the biggest benefit is to the salaried class, to my middle class. Internet data was very expensive before 2014. Now the world's cheapest internet is saving every family's money.
1. Today, the country is moving forward with many capabilities, ably working in renewable energy, on green hydrogen, the country's capacity in space is increasing as well as the country is moving ahead successfully in the Deep Sea Mission. Rail is becoming modern in the country, Vande Bharat, Bullet Train also working in the country today. Today internet is reaching every village, so the country also decides for quantum computer. Nano Urea and Nano DAP are being worked on. On the other hand, we are also emphasizing on organic farming. We want to build semiconductors as well.
1. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. Today, the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a huge task. This Janshakti (Human Resources) and Jalshakti (Water Resources) are going to be useful in protecting India's environment. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts of the masses, building toilets for daughters, all the targets have been accomplished with full force before time.
1. The world was surprised to know that India administered 200 crore vaccination doses during COVID. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, our health workers have made this possible. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts till date, and now we are preparing for 6-G also.
1. The target we had set for renewable energy by 2030 got completed in 21-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that too we achieved five years ahead of time. We had talked about exports of 500 billion dollars, that too was achieved before time and it increased to more than 500 billion dollars.
1. We decided, which was being discussed in our country for 25 years, that a new parliament should be in the country, it is Modi who has made the new Parliament ahead of time, my dear brothers and sisters.
1. Today the country is feeling safe. Today there has been a drastic reduction in terrorist attacks in the country. There has been a big change in the naxal affected areas also, an environment of big change has been created.
1. For the coming 25 years, we should follow only one mantra, this should be the pinnacle of our national character- the message of unity. India's unity gives us strength, be it north, be it south, be it east, be it west, be it village, be it city, be it man, be it woman; We want to have our country as a developed India in 2047 then we have to live the mantra of Ek Bharat Shreshtha Bharat, we have to characterize.
1. To move forward in the country, the potential of an additional power is going to take India forward and that is women-led development. I have taken forward the topics of women-led development in G-20, the whole G-20 group is accepting its importance and accepting its importance.
1. Today, India can proudly say that if any one country has the maximum number of women pilots in civil aviation in the world, then my country has them. Today, whether it is the speed of Chandrayaan, whether it is about the moon mission, my women-scientists are leading it.
1. Today 10 crore women are involved in women self-help and if you go to village with women self-help group, you will find didi with bank, you will find didi with anganwadi, you will find didi who gives medicines and now my dream is to make 2 crore Lakhpati Didis (Women earning one lakh per year).
1. Today the country is moving towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways (Information Ways), Water Ways, there is no area in which the country is not working towards progress. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, in the tribal areas, in our hilly areas.
1. We have started a program of Vibrant Border Village in the Border Villages of our country and till now Vibrant Border Village was said to be the last village of the country we have changed the whole thinking. It is not the last village of the country, the one visible on the border is the first village of my country.
1. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And today after Corona, I am seeing, the way the country helped the world in the time of crisis, the result is that today our country is seen as a friend of the world. As an integral companion of the world. Today, our country has acquired a new identity.
1. The dreams are many, the resolution is clear, the policies are clear. There is no question mark on my Niyat (Intention). But we have to accept some realities and to solve them, my dear family members, today I have come to seek your help from the Red Fort, I have come to seek your blessings from the Red Fort.
1. In the Amritkaal, in 2047, when the country will celebrate 100 years of independence, at that time the tricolor of India in the world should be the tricolor flag of developed India. We should not stop, nor hesitate and transparency and fairness are the first strong requirements for this.
1. If the dreams have to be fulfilled, the resolutions have to be attained, then it is the need of the hour to fight the three evils decisively at all levels. The three evils are Corruption, Parivarvaad (Nepotism) and Appeasement.
1. I have to take forward the fight against corruption. Number of chargesheets being filed in court are much more than before and even getting bails has become difficult, we are moving forward with such a firm system, because we are honestly fighting against corruption.
1. Nepotism is the enemy of talents, it negates abilities and does not accept potential. And therefore, for the strength of the democracy of this country, liberation from nepotism is necessary. It is also important for Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay, for everyone to get their rights and for social justice.
1. Appeasement thinking, appeasement politics, government schemes for appeasement has killed social justice. And that's why we find appeasement and corruption as the biggest enemies of development. If the country wants development, the country wants to fulfill the dream of being a developed India by 2047, then it is necessary for us to not tolerate corruption in the country under any circumstance.
1. All of us have a duty, every citizen has a duty and this Amritkaal is Kartavyakaal. We cannot back down from our duty, we have to make the India which was the dream of revered Bapu, we have to make the India which was the dream of our freedom fighters, we have to make the India which belonged to our martyrs, who gave their lives for the motherland.
1. This Amrit Kaal is a time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the time for all of us to do something for Maa Bharti. The resolution of 140 crore countrymen has to be converted into achievement and when the tricolor is hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, I wish all of you many, many best wishes. Many many congratulations.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 77শুবা নিংতম নুমিত্তা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী লৈবাক মীয়ামদা থমখিবা ৱারোল
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Imphal
মহাক্কী ৱারোলগী মরু ওইবা ৱাফমশিং মখাদা লৈরেঃ
1. ঐহাক্কী নুংশিরবা ইমুং, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রগী মীওই করোর 140 অমসুং হৌজিক্কান্দি, মীশিংগী ৱাফমদগী য়েংলবসু, ঐখোয়না খ্বাইদগী মকোক ওইরে হায়না মীওই কয়ানা লৌরবনি। অশুক য়াম্না চাউরবা লৈবাক, মীওই করোর 140, ঐহাক্কী ইচিল ইনাওশিং, ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংনা হরাও নুংঙাইনা নিংতম নুমিৎ পাংথোক্লি। ঐহাক্না লৈবাক্কী মীওই করোর অমসুং ভারতপু নুংশিবা মালেম, ভারতপু ইকায় খুম্নবা মালেম, ভারতকীদমক্তা চাউথোকচবা মীওইশিংবু নিংতম্বগী ঙসিগী শেংলবা কুহ্মৈ অসিগীদমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
2. নুংশিরবা বাপুগী লুচিং মখাদা চত্থখিবা নন-কোওপরেসন ইহৌ, সত্যগ্রহ ইহৌ অমসুং ভগৎ সিংহ, সুখদেব, রাজগুরুগুম্বা মশিং থিঙমদ্রবা অথৌবশিংনা কত্থোকখিবা, লৈবাক্কী নিংতম্বগীদমক্তা শরুক তমখিদবা মীওই অমত্তা মতমদুগী চারোন শুরোন্দা লৈরম্লোই। ঐহাক্না মখোয় পুম্নমকপু থাগৎচরি।
3. ঙসি, ওগস্ত 15 অসিদা শক্নাইরবা য়াওল্লোই অমসুং স্পিরিচুএল পুন্সিগী লমজিংবা অমা ওইরম্বা, শ্রী ঔরোবিন্দোগী 150শুবা মপোক কুমওন মপুং ফারি। হন্দক্কী চহি অসিদি স্বামি দয়ানন্দ সরস্বতীগী মপোক কুমওনগী 150শুবা চহিনি। হন্দক্কী চহি অসিদি রানি দুর্গাবতীগী 500শুবা মপোক কুমওন তাবা চহিনি, মসিবু লৈবাক্না য়াম্না চাউনা পাংথোক্কনি। হন্দক্কী চহি অসিদি ভক্তি য়োগগী লুচিংবা মীরাবাইগী চহি 525শুবা য়াইফরবা চহিনি।
4. লাক্কদৌরিবা জনুৱারী 26 অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী গনতন্ত্র দিবস নুমিৎকী 75শুবা কুমওন পাংথোক্কনি। মসিনা হীরম কয়াদা খুদোংচাবা কয়া পীগনি, মিৎকুপ খুদিংগী অনৌবা ইথিল পীগনি, মিৎকুপ খুদিংগী অনৌবা ৱাখল্লোন লাক্কনি, লৈবাক শেমগৎ-শাগৎপগা মরী লৈনবা মঙলান অমসুং ৱারেপ কয়া লৌনগনি। তসেংবদি, মসিদগী হেন্না চাউবা খুদোংচাবা অমত্তা লৈররোই।
5. মমাংগী চয়োল খরসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা, মরু ওইনা মনিপুর অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফম খরদা, অদুবু খ্বাইদগী মরু ওইনা মনিপুরদা, মীওই কয়াগী পুন্সি মাঙখি, ইমা অমসুং ইচে ইচলশিংগী ইজৎকা শান্নবীখি। অদুবু, হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা শান্তিগী পাউদম লেপ্তনা লাক্লি, অমসুং লৈবাক অসিনা মনিপুর মীয়ামগীদমক্তা লেপ্লি। মমাংগী নুমিৎ খরনিসিদা মনিপুরদা লৈরক্লিবা শান্তিগী কুহ্মৈ অসিবু লৈবাক মীয়াম্না তুংলমচত্তা পুগদবনি, অদুগা ৱারোইশিন পুরকপগী লম্বীদি শান্তিগী খুত্থাংদগী ফংগদবনি। রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শিংনবশিং অসি লোইশিন্দুনা শান্তি পুরক্নবা হোৎনরি অমসুং মখা তানসু হোৎনখিগনি।
6. হৌজিক অসি অমৃত কালগী অহানবা চহিনি, ঐখোয়না মতমসিদা পাংগদবা খোঙথাং, কত্থোকপগী মথৌ তাবশিং, লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং অমদা লৈবাক্কী ওইগদবা সনাগী পুৱারী অসি মসিদগী হৌগদৌরিবনি।
7. ইমা ভারত য়াকায়রে, ঐহাক্না ময়েক শেংনা উরে। মসিগুম্বা মতম অসি ঐখোয়না মমাংগী চহি 9-10দগী থেংনদুনা লাক্লিবনি। অনৌবা মিৎয়েং, অনৌবা থাজবা অমা মালেম শিনবা থুংবদগী থোক্লক্লে, ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিক মগুনগী মাইকৈদা মিৎয়েং চঙনরে অমসুং মসিগুম্বা থাজবগী মঙাল অমা ভারত্তগী থোক্লক্লিবা অসিবু মালেম্না উরে।
8. দেমোগ্রাফী, দেমোক্রেসী অমসুং দাইবর্সিতীগী ত্রিবেনী অসিদা ভারতকী মঙলান খুদিং মঙফাওনহনবগী মতিক লৈ। ঐখোয়গী চহি 30গী মখাদা লৈবা মীশিংনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্লিবা অসি ঐখোয়গী চাউথোকচনীংঙাইনি। চহি 30গী মখাদা লৈবা নহাশিংগা লোয়ননা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মখুৎ মিলিয়ন কয়া লৈরে, ব্রেন মিলিয়ন কয়া, মঙলান মিলিয়ন কয়া, ৱারেপ মিলিয়ন কয়া লৈরে, অমসুং খুদিংমক অসিবু ঐখোয়গী ইচিল ইনাওশিংনা মখোয়গী অপাম্বা পান্দমগা লোয়ননা ফংবা ঙমগনি।
9. ঙসিদি, ঐহাক্কী নহাশিংনা ভারতপু মালেমগী স্তার্তঅপকী মকোক থোংবা ইকো-সীস্তেম অহুমগী মনুং চলহল্লে। মালেমগী নহাশিংনা ভারতকী মসিগুম্বা পাঙ্গলবু য়েংলি। ঙসিগী মালেম অসিদি তেক্নোলোজীনা শাফু পীবনি অমসুং তুংগী য়ুগশিং অসিদি তেক্নোলোজীনা চলায়গদৌরিবনি, ভারতকী তেক্নোলোজীগী তেলেন্ত অসিনা মতমদুদা অনৌবা থৌদাং অমা লৌগদৌরিবনি।
10. ঐহাক্না G20 সম্মিতকীদমক্তা হন্দক্তা বালীদা চৎলুই। অমসুং, বালীদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউখৎপা লৈবাক, মখোয়গী লুচিংবশিংনা ভারতকী দিজিতেল ইন্দিয়াগী মায় পাকপগী মরমশিং ঐহাক্কী ইফমদগী খঙবা পামখি। মীয়াম পুম্নমক্না ঐঙোন্দা ৱাহং অসি হংই, মসিগুম্বা ভারতকী মশক থোকপা থৌওংশিং অসি দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাইখক্তদা অকক্নবা নত্তে, ঐখোয়গী তাইয়র-2, তাইয়র-3গী শহরশিংসু ভারতকী শক্তাক শেম্বদা ঙসি শরুক য়ারিবনি হায়না ঐহাক্না মখোয়গী পাউখুম পীখি।
11. স্লমদগী থোক্লকপা অঙাংশিংনা ঙসিগী স্পোর্তকী মালেমদা মখোয়গী মতিক উৎলি। অপীকপা খুঙ্গং, শহর মচাশিংগী নহা, ঐখোয়গী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা ঙসিদি মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। অঙাংশিংনা সেতিলাইত শাদুনা মদুবু থাগৎনবা হোৎনরিবা স্কুল 100 ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরি। অতল তিঙ্করিং লেব লিশিং কয়ানা ঙসিদি অনৌবা সাইন্তিস্ত শেম্লি, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লম্বীদা খোঙদানবা অঙাং মিলিয়ন কয়াদা ইথিল পীরি।
12. মমাংগী চহি অমদা লৈবাক্কী মফম খুদিংদা G-20গী থৌরম পাংথোক্লিবা অসিগী মতৌনা লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু মালেমদা খঙহল্লে। ভারতকী দাইবর্সিতীবু মখোয়দা খঙহল্লে অমসুং নীংথিনা উৎলে।
13. ঙসিদি, ভারতকী এক্সপোর্ত অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমসুং তোঙান-তোঙানবা পেরামীতরদা য়ুফম ওইরগা, মালেমগী অখঙ-অহৈশিংনা ভারতনা মসিদা লেপখিরোই হায়নরি। মালেমগী রেতিং এজেন্সী খুদিংনা ভারতপু চাউথোকচহনগনি।
14. কোরোনাগী মতুংদা অনৌবা ৱর্ল্দ ওর্দর অমা লাক্লিবা, অনৌবা জিও-পোলিতিকেল ইক্বেসন অমা খোঙজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি ঐহাক্না ময়েক শেংনা উবা ঙম্মি। জিও-পোলিতিকেল ইক্বেসনগী ৱাহন্থোক খুদিংমক হোংলক্লি। ঙসিদি, ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম করোর 140, অহোংবা নাইবা মালেম অসিগী শক্তাক পীবা ঙম্বগী অদোমগী মতিক অসি ময়েক শেংনা উবা ফংলে। অদোম্না তর্নিং পোইন্ত অমদা লেপ্লি। অদুগা, কোরোনাগী মতমদা ভারতনা লৈবাক অসিবু তুংলমচত্তা পুশিনখিবা মতৌ অদুদগী মালেম্না ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিক খঙখ্রে।
15. ঙসিদি, ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী খোঞ্জেল ওইরক্লি। ভারতকী নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হেরিতেজনা ঙসিদি মালেমগী খুদোংচাবা ওইরক্লি। ঙসিদি, ঐখোয়না চুক্লি পায়রবনি, খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না মাঙহল্লোইদবনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী ভারতকী মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি, মরমদি, মখোয়না শিংনবশিংগী হৌরকফম খঙবা ঙম্মি, অদুনা ইং 2014দা, চহি 30গী মতুংদা, ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম্না তংদু লৈতাবা সরকার অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখ্রিবনি।
16. অদোম্না ইং 2014 অমসুং 2019দা সরকার শেমখিবা মতমদা, মোদীনা অহোংবা পুরক্নবা থৌনা ফংখি। অদুগা মোদীনা অমগী মতুংদা অমবু রিফোর্ম তৌরকপা মতমদা, ঐহাক্কী ব্যুরোক্রেসীগী মীয়াম, ভারতকী মফম খুদিংগী সরকারগী শরুক অমা ওইনা মথৌ পাংথোক্লিবা ঐহাক্কী খোঙ অমসুং খুৎ মিলিয়ন কয়া, মখোয়না ব্যুরোক্রেসীবু শেমদোক্নবা মথৌ তৌনখি। মরম অদুনা, মসিগুম্বা রিফোর্ম, পরফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী মতম অসিনা ভারতকী তুংগী মতমগী শক্তাক শেম্লিবনি।
17. ঐখোয়না তোঙানবা স্কিল মন্ত্রালয় অমা শেমখ্রে, মসিনা ভারতকী তঙাই ফদবা খুদিংমক ফংহনবতা নত্তনা, মালেমগী তঙাই ফদবা খুদিংমক ফংহনবগী মতিকসু লৈ। ঐখোয়না জল শক্তি মন্ত্রালয় অমা শেমখ্রে, মসিনা লৈবাক্কী মীপুম খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি, অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেন্নবগীদমক্তা ৱাতর সেন্সিতিব সীস্তেম শেমফম থোকই হায়বসিদা মিৎয়েং চঙলি। হোলিস্তিক হেল্থে কেয়র হায়বসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবনি। ঐখোয়না তোঙানবা আয়ুশ মন্ত্রালয় শেমখি, অমসুং ঙসিদি য়োগ অমসুং আয়ুশনা মালেমদা মশক নাইবা খুদম অমা ওইরে।
18. ঐখোয়গী ঙামী ইচিল ইনাও করোর কয়া, মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বাল অসিসু ঐখোয়না য়াম্না লুনা লৌই, মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না ফিশরী, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরীগী তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখি। মসিগী পান্দমদি, মমাংদা মীরায়বীরম্লবা খুন্নাইগী মীয়ামদা পীফম থোকপা মতেং পীবা ঙম্নবনি।
19. কোওপরেতিব ইহৌ হায়বসি খুন্নাইগী শেন্মিৎলোনগী মরু ওইবা শরুক অমনি, মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মোদর্নাইজ তৌনবা অমসুং লৈবাক্কী মফম খুদিংদা লৈবা গনতন্ত্রগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিৎপু মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না তোঙানবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেমখি। ঐখোয়না তেংবাংনবগী খুত্থাংদা চাউখৎ থৌরাং পুরকপগী লম্বীদা খোঙদাখি।
20. ঐখোয়না ইং 2014দা শক্তি পায়খিবা মতমদা, ঐখোয়না মালেমগী শেন্মিৎলোনগী 10শুবা থাক্তা লৈরমখি, অদুগা ঙসিদি, ঐখোয়গী মীয়াম করোর 140গী হোৎনজমনগী মহৈ ফংলে, ঐখোয়না মালেমগী শেন্মিৎলোনগী 5শুবা থাক্তা লৈরে। ঐখোয়না লীকেজ লেপহন্দুনা মপাঙ্গল লৈবা শেন্মিৎলোন শেম্লে। ঐখোয়না লাইরবগীদমক্তা শেল য়াম্না থাদনবা হোৎনরি।
21. ঐহাক্না লাল কিলাগী ফম্বাক অসিদগী মচু অহুমগী ফিরালনা শাখি ওইনা চহি 10গী ৱাফম থমজরিঃ
• চহি 10গী মমাংদা, ভারত সরকারগী মাইকৈদগী রাজ্যশিংদা লুপা করোর লাক্ষ 30 থাদরম্মি। মমাংগী চহি 9দা, মশিং অসি করোর লাক্ষ 100 য়ৌখি।
• মমাংগী মতমদা, লোকেল বোদীগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ভারত সরকারগী ত্রেজরীদগী লুপা করোর লিশিং 70 খাইদোক্লম্মি, ঙসিদি, মশিং অসি করোর লাক্ষ 3 হেল্লে।
• মমাংদদি, লাইরবগী ময়ুম-মকৈ শানবগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং 90 থাদরম্মি। ঙসিদি, মসিনা শরুক 4 হেনগত্তুনা, লাইরবগী য়ুম শাবগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 4 হেন্না চাদিং তৌরি।
• মালেমগী কৈথেল খরদা লুপা 3000দা য়োনবা য়ুরিয়া বেগ অমবু ঐহাক্কী লৌমীশিংনা লুপা 300দা লৈরি অমসুং সরকারনা মসিগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 10গী সবসিদী পীরিবনি।
• মশাবু থবক পীজনবা, মশাগী কারবার শেমগৎনবগীদমক্তা লৈবাক্কী নহাশিংদা লুপা করোর লাক্ষ 20 পীখ্রে। মুদ্রা য়োজনাদগী কান্নবা লৌখিবা মীওই করোর 8না অনৌবা মীওই করোর 8-10দা থবক পীবা ঙম্লে।
• ঐখোয়না MSMEদা চাউরাকপা লুপা করোর লাক্ষ অহুম মখায় পীথখি, মসি মখোয়গী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবনি।
• ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন অসি ঐহাক্কী লৈবাক্কী লান্মীশিংবু ইকায় খুম্নবগী থৌওংনি, ঐহাক্কী থবক্তগী পোত্থারবা আর্মী অথৌবা অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংদা ঙসিদি লুপা করোর লিশিং 70 অসি ভারতকী শেনগাওদগী পীথোকখ্রবনি।
22. ঐখোয়না হোৎনখিবা খুদিংগী মহৈদি, ঙসি ঐহাক্কী লাইরবা ইচিল ইনাও করোর 13.5না লাইরবগী থৌরী থদত্তুনা অনৌবা মিদ্দল ক্লাস অমা ওইনা থোক্লক্লে। মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা অমত্তা লৈররোই।
23. স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক্তা PM স্বনিধীদগী লুপা করোর লিশিং 50 থাদোকখি। তুংগী মতমশিংদা, ঐখোয়না লাক্লিবা বিশ্বকর্মা জয়ন্তী অসিদা প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্কনি। হন্দক্কী বিশ্বকর্মা জয়ন্তী অসিদা নাৎকী স্কিল, খুৎলায় অমসুং মখুৎনা থবক শুবা, অয়াম্বনা OBC খুন্নাইগী মীওইশিংগীদমক্তা ঐখোয়না চাউরাকপা লুপা করোর লিশিং 13-15 কাইথোক্কনি।
24. ঐখোয়না PM কিসান সম্মান নিধীদগী লৈবাক্কী লৌউবশিংগী একাউন্ততা লুপা করোর লাক্ষ 2.5 হকথেংননা হাপখ্রে। ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবগীদমক্তা, জল জীবন মিসনগী মখাদা ঐখোয়না লুপা করোর লাক্ষ অনি চাদিং তৌখি।
25. অনাবা য়াওরকপা মতমদা লাইরবশিংনা থেংনবা খুদোংচাদবা কয়াদগী মনিং তমহন্নবগীদমক্তা লাইরবশিংগী ওইনা ঐখোয়না আয়ুশমান ভারত স্কিম হৌদোকখি। মখোয়না খ্বাইদগী ফবা হোস্পিতালশিংদা লাইয়েংবা, ওপরেসন তৌবা অমসুং হিদাক লাংথক ফংবা ঙমহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না আয়ুশমান ভারত স্কিমগী মখাদা লুপা করোর লিশিং 70 হেন্না চাদিং তৌখি।
26. ঐখোয়না কোরোনা ভেক্সিন্দা লুপা করোর লিশিং 40 চাদিং তৌরবদি, ঐখোয়না শা-শনশিংবুসু কন্নবগীদমক্তা ভেক্সিন কাপথোক্নবা লুপা করোর লিশিং 15 চাদিং তৌখিবসু লৈবাক মীয়াম্না উখি।
27. কৈথেলদা লুপা 100দা ফংবা হিদাকশিংবু ঐখোয়না লুপা 10, 15 অমসুং 20দা জন ঔশধী কেন্দ্রদা ফংহনখি, মসিনা হিদাকশিং অসিগী মথৌ তাবা চাউরাকপা মীওই করোর 20গী পুন্সি কনখি। হৌজিক লৈরিবা জন ঔশধী কেন্দ্র 10,00 অসিদগী লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা জন ঔশধী কেন্দ্র 25,000 লৈহনবগী পান্দমগা লোয়ননা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি।
28. শহরদদি লৈবা, অদুবু ভারাগী য়ুম, স্লম অমসুং চাউল অমদি অয়াবা পীদবা কোলোনীশিংদা লৈবা ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংগী স্কিম অমা ঐখোয়না মমাংগী চহি খরসিদা হৌদোকখি। করিগুম্বা ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইনা ময়ুম শাবা পাম্লবদি, ঐখোয়না মখোয়দা লুপা লাক্ষ কয়া পীদুনা তেংবাংনবা ৱারেপ লৌখি, মসিদা মখোয়না বেঙ্কতগী ফংলিবা লোনগী শেন্দোইদা ঐখোয়না রিলিফ পীগনি।
29. ঐহাক্কী মিদ্দল ক্লাস ইমুংগী মীওইশিংগী ইনকম তেক্স লিমিৎনা লাক্ষ অনিদগী লাক্ষ তরেত্তা হেনগৎখিবা মতমদা, খ্বাইদগী কান্নবা ফংলিবা অসিদি তোলোব চাবা ঐহাক্কী মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনি। ইন্তর্নেত দেতা অসি ইং 2014গী মমাংদা য়াম্না তাঙলম্মি। ঙসিদি, মালেমগী খ্বাইদগী হোঙবা ইন্তর্নেত অসিনা ইমুং খুদিংদা শেল তুংশিনবা ঙমহল্লি।
30. ঙসিদি, লৈবাক অসিনা হীরম খুদিংদা মাঙজিল থানা চৎলি, রিন্যুএবল ইনর্জীগী লমদা মতিক মগুন লৈনা থবক তৌরি, লৈবাক্কী স্পেসকী কেপাসিতী হেনগৎপগা লোয়ননা দীপ সি মিসন্দসু মায় পাক্না চঙশিল্লি। রেল অসি লৈবাক অসিদা মোদর্ন ওইরক্লি। বন্দে ভারত, বুল্লেত ত্রেনশিং ঙসিদি লৈবাক অসিদা চেনবা হৌরে। খুঙ্গং খুদিংদা ঙসিদি ইন্তর্নেত য়ৌরে, লৈবাক অসিনা ক্বন্তম কম্প্যুতরগী মতাংদসু ৱারেপ লৌরে। নেনো য়ুরিয়া, নেনো DAPগী মতাংদসু থবক তৌরে। অতোপ্পা নাকল অমদনা, ঐখোয়না ওর্গানিক ফার্মিংদা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না সেমিকন্দক্তর শাবসু পাম্লি।
31. ঐখোয়না নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসিদা অমৃত সরোবর লিশিং 75 শানবা ৱারেপ লৌখি। মসিগী থবকসু হৌজিক চত্থরি। মসিমক অসি য়াম্না চাউবা থবক অমনি। মসিগী জনশক্তি (হ্যুমেন রিসোর্স) অসুং জল শক্তি (ৱাতর সিরোর্স) অসিনা ভারতকী অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। খুঙ্গং লিশিং 18দা মৈ য়ৌহনবা, মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকপা, ইচানুপীশিংগী অমাংশঙ শাবা, থবক পুম্নমক অসিগী পান্দমশিং মতমগী মমাংদা লোইশিনখি।
32. ভারতনা কোবিদ মনুংদা ভেক্সিন দোজ করোর 200 হেন্না কাপখিবদা মালেম্না অঙকপা ফাওনখি। ঐহাক্কী লৈবাক্কী আঙ্গনৱারী থৌমী, আশাগী থৌমী, ঐখোয়গী হকশেলগী থৌমীশিংনা থৌওং অসি ওইথোকহনখি। ঐখোয়গী লৈবাক্না মালেমদা খ্বাইদগী য়াঙনা 5G চৎনবা হৌখি। ঐখোয়না ঙসি ফাওবদা খুঙ্গং 700 য়ৌরে, ঐখোয়না ঙসিদি 6Gগী শেম শাবসু হৌরে।
33. ঐখোয়না ইং 2030 ফাওবদা হায়না থমখিবা রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দম 21-22দা ফংবা ঙমখি। ঐখোয়না ইথানোল চাদা 20 ব্লেন্দিং তৌবগী ৱাফম থমখি, মসিসু ঐখোয়না পান্দমগী চহি মঙাগী মমাংদা ফংখি। ঐখোয়না বিলিয়ন দোল্লর 500গী এক্সপোর্তকী ৱাফম থমখি, মসিসু মতমগী মমাংদা ফংখি অমসুং বিলিয়ন দোল্লর 500তগীসু হেল্লে।
34. লৈবাক অসিদা চহি 25তগী খন্নদুনা লাক্লিবা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত শাবগী ৱাফমগী ৱারেপ লৌখি। মোদীনা মতমগী মমাংদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত শাবা লোইশিনখিবনি, ইচিল ইনাওশিং।
35. ঙসিদি, লৈবাক অসিনা তেক্ত কায়দ্রে হায়না খল্লি। লৈবাক অসিদা থোকপা তেরোরিস্তকী লান্দা মশিং য়াম্না হন্থরে। নেক্সালনা অৱাবা পীবা মফমশিংদা অচৌবা অহোংবা লৈরে, অহোংবা পুরকপগী ফিভম অমসু শেম্লে।
36. ঐখোয়না মথংগী চহি 25গী ওইনা মন্ত্র অমখক ইন্দুনা চৎকদবনি, মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক শেম্বগী খ্বাইদগী ৱাংবা ৱাখল্লোন ওইগদবনি – অমত্তা ওইবগী পাউজেল অমা। ভারতকী অমত্তা ওইবা মতৌনা ঐখোয়দা থৌনা পাঙ্গল পীরি। ঐখোয়না ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবগী ৱারেপ লৌখ্রে, মসিদা ঐখোয়না এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মন্ত্রা ইনবা তাবনি।
37. লৈবাক অসিবু তুংলমচত্তা পুগে হায়রবদি, অতোপ্পা শক্তি অমসু ঐখোয়না শেমগৎপা তাবনি, মদুদি নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপা হায়বসিনি। ঐহাক্না হীরম অসিগী ৱাফম G20দা পুখৎখি, মখোয় পুম্নমক্না মসিগী মরু ওইবা খঙলে।
38. ঙসিদি, মালেমগী সিভিল এভিএসন্দা নুপী পাইলোত মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা হায়রবদি, ঐখোয়না ভারতনি হায়না চাউথোকচবা ঙমজরে। চন্দ্রয়ানগী খোঙজেল ওইরো, থাগী মিসন ওইরো, ঐহাক্কী নুপী সাইন্তিস্তশিংনা মসিদা লুচিংলি।
39. ঙসিদি নুপী করোর 10না নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী শরুক ওইরি অমসুং অদোম্না নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লৈবা খুঙ্গং অমদা চৎপা মতমদা, অদোম্না আঙ্গনৱারীদা দিদি থেংনগনি, হিদাক লাংথক পীবা দিদি থেংনগনি। ঐহাক্কী মঙলান্দি লাক্ষকী মপু ওইবী দিদি করোর 2 শেমগৎপনি।
40. ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মোদর্নিতীগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদারী। হাইৱে, রেলৱে, এয়রৱে, I-ৱে (ইনফোর্মেসন ৱে), ৱাতর ৱে ওইরো, লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিন্দবা হীরম অমত্তা লৈতে। মমাংগী চহি 9দা, ঐখোয়না সমুদ্র মপান, ত্রাইবেল মফম অমসুং ঐখোয়গী চিংগী লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি।
41. ঐখোয়না লৈবাক্কী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী ওইবা ভাইব্রেন্ত বোর্দর ভিলেজ হায়বা প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্লে। ভাইব্রেন্ত বোর্দর ভিলেজ হায়বসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী কোনবা হায়না খন্নরম্বনি, ঙসিদি ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না অহোংবা পুরক্লে। মসিনা খ্বাইদগী অকোনবা খুঙ্গং ওইদ্রে, মসিনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা খুঙ্গং ওইরে।
42. ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মালেমগী য়াইফ থৌরাংদা থৌদাং য়াবা ঙম্বা মওংদা মপাঙ্গল লৈহনবা তাবনি। কোরোনাগী মতুংদা, লৈবাক অসিনা মালেমদা ইরাং থোক্লকপা মতমদা তেংবাংবগী থৌওং ঐহাক্না উরি। মসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক অসিবু মালেম্না মখোয়গী মরুপ্নি হায়না খন্নরি। মালেমগী তঙাই ফদবা খোঙলোই হায়না খনরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অনৌবা শক্তাক অমা ফংজরে।
43. মঙলান মশিং য়াম্মি, ৱারেপ ময়েক শেংলি, থৌশিল থৌরাং ময়েক শেংলি। ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা ৱাহং হংলকপা য়াবা হীরম অমত্তা লৈতে। অদুবু, ঐখোয়না ৱাফম খরদি ভাব তাবা তাবনি, মদুগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা, ঐহাক্না লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী অদোমগী তেংবাং নিবা লাক্লি। ঐহাক্না অদোমগী থৌজাল নিবা লাক্লি।
44. ইং 2047, অমৃত কাল অসিদা, লৈবাক্না নিংতম্বগী চহি 100 মপুং ফারকপা মতমদা, ভারতকী তিরঙ্গা অসি চাউখৎপা ভারত অমগী মচু অহুমগী ফিরাল ওইহনসি। ঐখোয়না লেপ্পোইসি, নিংহন্নবা লৈরোইসি। মসিগীদমক্তা, নুং-পান ফাওনা উবা অমসুং মান্নবা মিৎয়েং হায়বসিনা খ্বাইদগী তঙাই ফদবা ৱাফম ওইগনি।
45. মঙলান মঙফাওনগে, ৱারেপ ফংগে হায়রবদি, ফত্তবা অহুম্বু থাক খুদিংদা মরু ফংনা মুত্থৎপা হায়বসিনা হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা ৱাফম ওইগনি। মখোয় অদুদি – শেঞ্জা থুমজা, নেপোতিজম অমসুং এপ্পীজমেন্ত অসিনি।
46. শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লানবু ঐহাক্না তুংলমচত্তা পুবা তাবনি। কোর্ত্তা ফাইল তৌরকপা চার্জশীতকী মশিং হান্নদগী য়াম্না হেনগৎলে, বেল লৌবসু হৌজিক য়াম্না লুরে। ঐখোয়না খোঙফম চেৎপা পথাপকা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি, মসিগী মরমদি, ঐখোয়না শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা পুকচেল শেংনা লান্থেংনবগীনি।
47. নেপোতিজ হায়বসি তেলেন্তকী য়েক্নবনি, মসিনা তৌবা ঙম্বগী মতিকপু মাঙহল্লি। লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা, নেপোতিজমদগী নিংতম্বা হায়বসি তঙাই ফদে। মসিদি মীয়াম পুম্নমক্না মশাগী হক অমসুং সোসিএল জস্তিস ফংবা, সর্বজন হিতয়, সর্বজন সুখায়গীদমক্তসু মরু ওই।
48. এপ্পীজমেন্তকী ৱাখল্লোন, এপ্পীজমেন্ত রাজনীতি, এপ্পীজমেন্তকীদমক্তা সরকারগী স্কিম শেম্বনা সোসিএল জস্তিসপু হাত্তোক্লবনি। মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না এপ্পীজমেন্ত অমসুং শেঞ্জা থুমজাবু চাউখৎ থৌরাংগী খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবনি খল্লিবনি। করিগুম্বা লৈবাক্না চাউখৎপা পাম্লবদি, ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক ওইবগী মঙলান মঙফাওনহনবা পাম্লবদি, ঐখোয়না ফিভম অমত্তদা শেঞ্জা থুমজা তৌদবা হায়বসি য়াম্না মথৌ তাই।
49. ঐখোয় খুদিংগী থৌদাং লৈ, মীয়াম খুদিংগী মশাগী থৌদাং লৈ, অদুনা হন্দক্কী অমৃতকাল অসিদি কর্তব্যকালনি। ঐখোয়না ইশাগী থৌদাংদগী নাথৈবা য়াদে, নুংশিরবা বাপু, ঐখোয়গী নিংতম লান্মী, মমা লৈবাক্কীদমক্তা থৱাই থাখ্রবা ঐখোয়গী অথৌবশিংনা মঙলম্বা ভারত অমা ঐখোয়না শেম্বা তাবনি।
অমৃত কাল অসিদি ঐখোয় খুদিংনা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী মতম্নি। হন্দক্কী অমৃত কাল অসিদি ঐখোয় খুদিংনা ইমা ভারতকীদমক্তা করিগুম্বা খরা তৌবগী মতম্নি। মীওই করোর 140গী ৱারেপ অসিবু মায় পাকপদা ওন্থোকপা তাবনি, মসি ঐখোয়না ইং 2047দা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনবা মতমদা ওইথোকহনবা তাবনি। মতম অসিদা, মালেম্না ভারতপু থাগৎকনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। হন্না হন্না থাগৎচরি।