Prime Minister's Office
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on the 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his speech
1. My dear 140 crore family members, the world's largest democracy and now many people are of the opinion that we are number one in faith even from the point of view of population. Such a huge country, 140 crore countrymen, my brothers and sisters, my family members are celebrating the festival of Independence today. I extend many best wishes to crores of people of the country and the world who love India, who respect India, who are proud of India, on this great holy festival of Independence.
1. The movement of non-cooperation under the leadership of Pujya Bapu, the movement of Satyagraha and the sacrifice of countless heroes like Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, there would be hardly any person in that generation who did not contribute to the freedom of the country. Today, I respectfully bow down to all those who have contributed, sacrificed, performed penance in the country's freedom struggle, I congratulate them.
1. Today, 15th August, the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life, is being completed. This year is the year of 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati. This year is a very auspicious occasion of the 500th birth anniversary of Rani Durgavati, which the whole country is going to celebrate with great pomp. This year is also the auspicious festival of 525 years of Meerabai, the head of Bhakti Yoga.
1. This time, on 26th January we will celebrate the 75th anniversary of our Republic Day. It will have many opportunities in many ways, many possibilities, every moment new inspiration, moment by moment new consciousness, dreams, resolutions, to be engaged in nation building, perhaps there can be no greater opportunity than this.
1. Last few weeks in North-East, especially in Manipur and also in some other parts of India, but especially in Manipur, many people lost their lives, the honor of mothers and daughters was played with, but in the last few days, there are continuous reports of peace coming in, the country is with the people of Manipur.The country should take forward the festival of peace that the people of Manipur have maintained for the last few days, and the way to a solution will emerge only through peace. And the state and the central government together are trying their best to solve those problems and will continue to do so.
1. This is the first year of Amritkal, what we will do in this period, the steps we will take, the sacrifices we will make, the penance we will do, the golden history of the country for the coming one thousand years is going to sprout from it.
1. Maa Bharti has awakened and I can clearly see friends, this is the period we have experienced in the last 9-10 years, a new attraction, a new faith, a new hope has arisen all over the world towards the consciousness of India, towards the potential of India, and the world is seeing this beam of light that has risen from India as a light for itself.
1. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to make every dream of India come true. It is a period of great pride that today our population under the age of 30 is the highest in the world. In the youth below 30 years of age, my country has millions of arms, millions of brains, millions of dreams, millions of determination, with which my brothers and sisters, my family members can achieve the desired results.
1. Today, my youth have given India a place in the world's first three start-up Eco-systems. The youth of the world is wondering, seeing this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology and then India's talent in technology is going to play a new role.
1. Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and in Bali, the most prosperous countries of the world, their leaders, also the developed countries of the world were eager to know from me about the success of India's Digital India, its nuances. Everyone used to ask this question and when I used to tell them that the wonders India has done are not limited to Delhi, Mumbai, Chennai, the wonders India is doing, even the youth of my Tier-2, Tier-3 cities are shaping the fate of my country today.
1. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are showing wonders today. There are 100 schools in my country where children are making satellites and making preparations to release them. Today thousands of Atal tinkering labs are conceiving new scientists, inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
1. In the last one year, the way G-20 events have been organized in every corner of India, it has made the world aware of the potential of the common man of the country. The diversity of India has been introduced and showcased to them.
1. Today India's exports are increasing rapidly and based on different parameters, the experts of the world are saying that now India is not going to stop. Any rating agency of the world would be making India proud.
1. I can clearly see that after Corona, a new world order, a new global order, a new Geo-political equation is progressing very fast. All interpretations of the geopolitical equation are changing, definitions are changing. Today, my 140 crore countrymen, your ability to shape the changing world is visible. You are standing at a turning point. And the way India has taken the country forward during the Corona period, the world has seen our potential.
1. Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage is becoming an opportunity for the world today. Now the ball is in our court, we should not let the opportunity go, we should not miss the opportunity. I congratulate my countrymen in India also because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after 30 years of experience, my countrymen decided to form a strong and stable government.
1. When you formed a government in 2014 and in 2019, Modi got the courage to reform. And when Modi made reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my millions of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, they performed to transform the bureaucracy. And that's why this period of reform, perform, transform is now shaping the future of India.
1. We have created a separate skill ministry, it will not only fulfill the needs of India, it will also have the ability to fulfill the needs of the world. We created the Ministry of Jal Shakti, which is laying emphasis on ensuring that pure drinking water reaches each and every countrymen of our country, water sensitive systems should be developed to protect the environment. Holistic health care is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH have become shining examples in the world.
1. Our crores of fishermen brothers and sisters, their welfare is also in our heart and that is why we have created a separate Ministry for Fisheries, Animal Husbandry and Dairy, so that the people of the society who have been left behind get desired support.
1. Cooperative movement is a big part of the economy of the society, to strengthen it, to modernize it and to strengthen one of the biggest units of democracy in every corner of the country, we have created a separate Cooperative Ministry. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
1. When we came to power in 2014, we were at number 10 in the global economy and today the efforts of 140 crore countrymen have paid off and we have reached number 5 in the world economy. We stopped leakages, created a strong economy, we tried to spend more and more money for the welfare of the poor.
1. I am giving the account of 10 years to my countrymen from the Red Fort with Tri-colour as a witness.
• 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores.
• Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is more than 3 lakh crores.
• Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor, today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
• The bags of urea which were sold for Rs 3,000 in some markets of the world, my farmers got that bag of urea for Rs 300 for which the government of the country is giving subsidy of Rs 10 lakh crore.
• 20 lakh crore rupees have been given to the youth of my country for self-employment, for their business. The 8 crore citizens who have benefited from the Mudra Yojana have got the ability to provide employment to 8-10 crore new people.
• We gave about three and a half lakh crore rupees to MSMEs to strengthen them further.
• One rank, one pension was a matter of respect for the soldiers of my country, 70 thousand crore rupees have reached from India's coffers today to my retired army heroes and their families.
1. The result of all the efforts we have made is that today, 13.5 crore of my poor brothers and sisters have come out in the form of new middle class by breaking the chains of poverty. There can be no greater satisfaction in life than this.
1. 50 thousand crore rupees have been sent for the street vendors from the PM Swanidhi. In the coming days, we will further implement a program on the coming Vishwakarma Jayanti. On this Vishwakarma Jayanti, we will give about 13-15 thousand crore rupees to the people who live with traditional skills, who work with tools and with their own hands, mostly from the OBC community.
1. We have deposited 2.5 lakh crore rupees from the PM Kisan Samman Nidhi directly into the accounts of the farmers of my country. We have spent two lakh crore rupees under the Jal Jeevan Mission to ensure that pure water reaches every household.
1. We have started the Ayushman Bharat scheme so that the poor can get rid of the troubles they used to go to the hospital due to illness. He should get medicines, he should be treated, the operation should be done in the best hospital, we have spent 70 thousand crore rupees under the Ayushman Bharat scheme.
1. The country remembers that if we spent 40 thousand crore rupees on Corona Vaccine, we have spent about 15 thousand crore rupees for vaccination of livestock to save them.
1. We gave the medicines which are available for Rs.100 in the market from Jan Aushadhi Kendra for Rs.10, Rs.15, Rs.20 that saved about 20 crore rupees of people who needed these medicines. Now, from 10,000 Jan Aushadhi Kendras in the country, we are going to work in the coming days to attain a target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras.
1. We came up with a scheme in the last few years for my family members who live in cities, but in rented houses, in slums, in chawls, in unauthorized colonies. If my family members want to build their own house, then we have decided to help them with lakhs of rupees, by giving relief in the interest of the loan they will get from the bank.
1. If the income tax limit of my middle class family is increased from two lakh to seven lakh, then the biggest benefit is to the salaried class, to my middle class. Internet data was very expensive before 2014. Now the world's cheapest internet is saving every family's money.
1. Today, the country is moving forward with many capabilities, ably working in renewable energy, on green hydrogen, the country's capacity in space is increasing as well as the country is moving ahead successfully in the Deep Sea Mission. Rail is becoming modern in the country, Vande Bharat, Bullet Train also working in the country today. Today internet is reaching every village, so the country also decides for quantum computer. Nano Urea and Nano DAP are being worked on. On the other hand, we are also emphasizing on organic farming. We want to build semiconductors as well.
1. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. Today, the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a huge task. This Janshakti (Human Resources) and Jalshakti (Water Resources) are going to be useful in protecting India's environment. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts of the masses, building toilets for daughters, all the targets have been accomplished with full force before time.
1. The world was surprised to know that India administered 200 crore vaccination doses during COVID. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, our health workers have made this possible. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts till date, and now we are preparing for 6-G also.
1. The target we had set for renewable energy by 2030 got completed in 21-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that too we achieved five years ahead of time. We had talked about exports of 500 billion dollars, that too was achieved before time and it increased to more than 500 billion dollars.
1. We decided, which was being discussed in our country for 25 years, that a new parliament should be in the country, it is Modi who has made the new Parliament ahead of time, my dear brothers and sisters.
1. Today the country is feeling safe. Today there has been a drastic reduction in terrorist attacks in the country. There has been a big change in the naxal affected areas also, an environment of big change has been created.
1. For the coming 25 years, we should follow only one mantra, this should be the pinnacle of our national character- the message of unity. India's unity gives us strength, be it north, be it south, be it east, be it west, be it village, be it city, be it man, be it woman; We want to have our country as a developed India in 2047 then we have to live the mantra of Ek Bharat Shreshtha Bharat, we have to characterize.
1. To move forward in the country, the potential of an additional power is going to take India forward and that is women-led development. I have taken forward the topics of women-led development in G-20, the whole G-20 group is accepting its importance and accepting its importance.
1. Today, India can proudly say that if any one country has the maximum number of women pilots in civil aviation in the world, then my country has them. Today, whether it is the speed of Chandrayaan, whether it is about the moon mission, my women-scientists are leading it.
1. Today 10 crore women are involved in women self-help and if you go to village with women self-help group, you will find didi with bank, you will find didi with anganwadi, you will find didi who gives medicines and now my dream is to make 2 crore Lakhpati Didis (Women earning one lakh per year).
1. Today the country is moving towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways (Information Ways), Water Ways, there is no area in which the country is not working towards progress. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, in the tribal areas, in our hilly areas.
1. We have started a program of Vibrant Border Village in the Border Villages of our country and till now Vibrant Border Village was said to be the last village of the country we have changed the whole thinking. It is not the last village of the country, the one visible on the border is the first village of my country.
1. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And today after Corona, I am seeing, the way the country helped the world in the time of crisis, the result is that today our country is seen as a friend of the world. As an integral companion of the world. Today, our country has acquired a new identity.
1. The dreams are many, the resolution is clear, the policies are clear. There is no question mark on my Niyat (Intention). But we have to accept some realities and to solve them, my dear family members, today I have come to seek your help from the Red Fort, I have come to seek your blessings from the Red Fort.
1. In the Amritkaal, in 2047, when the country will celebrate 100 years of independence, at that time the tricolor of India in the world should be the tricolor flag of developed India. We should not stop, nor hesitate and transparency and fairness are the first strong requirements for this.
1. If the dreams have to be fulfilled, the resolutions have to be attained, then it is the need of the hour to fight the three evils decisively at all levels. The three evils are Corruption, Parivarvaad (Nepotism) and Appeasement.
1. I have to take forward the fight against corruption. Number of chargesheets being filed in court are much more than before and even getting bails has become difficult, we are moving forward with such a firm system, because we are honestly fighting against corruption.
1. Nepotism is the enemy of talents, it negates abilities and does not accept potential. And therefore, for the strength of the democracy of this country, liberation from nepotism is necessary. It is also important for Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay, for everyone to get their rights and for social justice.
1. Appeasement thinking, appeasement politics, government schemes for appeasement has killed social justice. And that's why we find appeasement and corruption as the biggest enemies of development. If the country wants development, the country wants to fulfill the dream of being a developed India by 2047, then it is necessary for us to not tolerate corruption in the country under any circumstance.
1. All of us have a duty, every citizen has a duty and this Amritkaal is Kartavyakaal. We cannot back down from our duty, we have to make the India which was the dream of revered Bapu, we have to make the India which was the dream of our freedom fighters, we have to make the India which belonged to our martyrs, who gave their lives for the motherland.
1. This Amrit Kaal is a time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the time for all of us to do something for Maa Bharti. The resolution of 140 crore countrymen has to be converted into achievement and when the tricolor is hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, I wish all of you many, many best wishes. Many many congratulations.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৭সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দেশবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Guwahati
তেওঁৰ ভাষণত মুল দিশসমূহ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰ
১৷ মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ ১৪০ কোটি সদস্য, বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ আৰু এতিয়া বহু লোকে কয় যে জনসংখ্যাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা লগতে বিশ্বাসৰ দিশতো আমি এক নম্বৰ। ইমান বিশাল দেশ, ১৪০ কোটি দেশবাসী, মোৰ ভাই-ভনী, মোৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলে আজি স্বাধীনতা উৎসৱ উদযাপন কৰিছে। ভাৰতক ভালপোৱা, ভাৰতক সন্মান কৰা, ভাৰতক লৈ গৌৰৱ কৰা দেশ আৰু বিশ্বৰ কোটি কোটি জনসাধাৰণলৈ স্বাধীনতাৰ এই মহান পবিত্ৰ উৎসৱত বহুত বহুত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
২৷ পূজ্য বাপুৰ নেতৃত্বত অসহযোগ আন্দোলন, সত্যাগ্ৰহ আন্দোলন আৰু ভগত সিং, সুখদেৱ, ৰাজগুৰু আদি অগণন বীৰৰ বলিদান, সেই প্ৰজন্মৰ স্বাধীনতাত অৰিহণা যোগোৱা ব্যক্তি প্ৰায়েই নাথাকিলহেঁতেন দেশখন। আজি দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৱদান আগবঢ়োৱা, বলিদান দিয়া, তপস্যা কৰা সকলোকে শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো, অভিনন্দন জনাইছো।
৩৷ আজি ১৫ আগষ্ট তাৰিখে মহান বিপ্লৱী আৰু আধ্যাত্মিক জীৱনৰ পথ প্ৰদৰ্শক শ্ৰী অৰৱিন্দৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকীৰ অন্ত পৰিছে। এইবাৰ স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতীৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তী। এইবাৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০সংখ্যক জয়ন্তীৰ অতি শুভ অনুষ্ঠান, যিটো সমগ্ৰ দেশে অতি আড়ম্বৰপূৰ্ণভাৱে উদযাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। এইবাৰো ভক্তি যোগৰ মুৰব্বী মীৰাবাইৰ ৫২৫ বছৰীয়া শুভ উৎসৱৰো দিন।
৪৷ এইবাৰ ২৬ জানুৱাৰীত আমি আমাৰ গণৰাজ্য দিৱসৰ ৭৫বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিম। ইয়াৰ বহু দিশত বহুতো সুযোগ থাকিব, বহু সম্ভাৱনা, প্ৰতি মুহূৰ্তত নতুন প্ৰেৰণা, মুহূৰ্তৰ পিছত মুহূৰ্ত নতুন চেতনা, সপোন, সংকল্প, দেশ নিৰ্মাণত নিয়োজিত হ’ব, হয়তো ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ একো নাই৷
৫৷ যোৱা কেইসপ্তাহমানৰ উত্তৰ-পূবত বিশেষকৈ মণিপুৰত আৰু লগতে ভাৰতৰ আন কিছুমান অঞ্চলত, কিন্তু বিশেষকৈ মণিপুৰত বহু লোকে প্ৰাণ হেৰুৱালে, মাতৃ-কন্যাৰ সন্মানৰ সৈতে খেলা-ধূলা কৰা হ’ল, কিন্তু যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা মণিপুৰৰ জনসাধাৰণে বজাই ৰখা শান্তিৰ উৎসৱক দেশখনে আগবঢ়াই নিব লাগে আৰু সমাধানৰ পথ কেৱল তাৰ জৰিয়তেহে ওলাই আহিব শান্তি আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মিলি সেই সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে আৰু ভৱিষ্যতেও কৰি যাব।
৬৷ অমৃতকালৰ এয়া প্ৰথম বছৰ, এই সময়ছোৱাত আমি কি কৰিম, যি পদক্ষেপ ল’ম, যি ত্যাগ কৰিম, আমি যি তপস্যা কৰিম, আগন্তুক এহেজাৰ বছৰৰ বাবে দেশৰ সোণালী ইতিহাস চলি আছে তাৰ পৰা গজালি ওলাবলৈ।
৭৷ মা ভাৰতী জাগ্ৰত হৈছে আৰু মই স্পষ্টকৈ দেখা পাইছো বন্ধু-বান্ধৱীসকল, এই সময়ছোৱা আমি যোৱা ৯-১০ বছৰত অনুভৱ কৰিছো, ভাৰতৰ চেতনাৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্বতে এক নতুন আকৰ্ষণ, এক নতুন বিশ্বাস, এক নতুন আশাৰ সৃষ্টি হৈছে, ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ দিশত আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ পৰা উঠি অহা এই পোহৰৰ ৰশ্মিটোক নিজৰ বাবে পোহৰ হিচাপে দেখিছে।
৮৷ জনগাঁথনি, গণতন্ত্ৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ এই ত্ৰিবেনীয়ে ভাৰতৰ প্ৰতিটো সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। অতি গৌৰৱৰ সময় যে আজি আমাৰ ৩০ বছৰৰ তলৰ জনসংখ্যা বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক। ৩০ বছৰৰ তলৰ যুৱক-যুৱতীত মোৰ দেশত লাখ লাখ বাহু, লাখ লাখ মগজু, লাখ লাখ সপোন, লাখ লাখ দৃঢ়তা আছে, যাৰ দ্বাৰা মোৰ ভাই-ভনী, মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে আকাংক্ষিত ফলাফল লাভ কৰিব পাৰে।
৯) আজি মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰথম তিনিটা ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’-চিষ্টেমত স্থান দিছে। বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ এই শক্তি দেখি আচৰিত হৈছে। আজি বিশ্ব প্ৰযুক্তি চালিত আৰু আগন্তুক যুগ প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হ’বলৈ গৈ আছে আৰু তেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিভাই নতুন ভূমিকা ল’বলৈ গৈ আছে।
১০৷ শেহতীয়াকৈ মই জি-২০ সন্মিলনৰ বাবে বালিলৈ গৈছিলো আৰু বালিত বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী দেশসমূহ, তেওঁলোকৰ নেতাসকল, লগতে বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহেও মোৰ পৰা ভাৰতৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, ২০১৯ৰ সফলতাৰ আৰু তাৰ সূক্ষ্মতা বিষয়ে জানিবলৈ আগ্ৰহী হৈছিল। আগতে সকলোৱে এই প্ৰশ্নটো সুধিছিল আৰু যেতিয়া মই তেওঁলোকক কৈছিলোঁ যে ভাৰতে যি আশ্চৰ্য্য কৰিছে সেয়া কেৱল দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাইতে সীমাবদ্ধ নহয়, ভাৰতে যি আশ্চৰ্য্য কৰি আছে, আনকি মোৰ টায়াৰ-২, টিয়াৰ-৩ চহৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও গঢ় লৈ উঠিছে আজি মোৰ দেশৰ ভাগ্য।
১১৷ বস্তিৰ পৰা ওলাই অহা ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে আজি ক্ৰীড়াৰ জগতখনত শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। সৰু সৰু গাঁও, সৰু চহৰৰ যুৱক-যুৱতী, আমাৰ পুত্ৰ-কন্যাই আজি আশ্চৰ্য্য দেখুৱাইছে। মোৰ দেশৰ ১০০খন বিদ্যালয়ত ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ছেটেলাইট বনাই এৰি দিয়াৰ প্ৰস্তুতি চলাইছে। আজি হাজাৰ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেবে নতুন বিজ্ঞানীৰ কল্পনা কৰিছে, যি লাখ লাখ শিশুক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ পথ গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
১২৷ যোৱা এবছৰত ভাৰতৰ চুকে-কোণে জি-২০ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা ধৰণে দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে বিশ্ববাসীক সচেতন কৰি তুলিছে। ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক তেওঁলোকৰ আগত পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছে আৰু প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
১৩৷ আজি ভাৰতৰ ৰপ্তানি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিভিন্ন পৰিমাপৰ ভিত্তিত বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে যে এতিয়া ভাৰত বন্ধ হ’বলৈ যোৱা নাই। বিশ্বৰ যিকোনো ৰেটিং এজেন্সীয়ে ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰি তুলিব।
১৪৷ মই স্পষ্টকৈ দেখিবলৈ পাওঁ যে ক’ৰোনাৰ পিছত নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থা, নতুন ভূ-ৰাজনৈতিক সমীকৰণ অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ভূ-ৰাজনৈতিক সমীকৰণৰ সকলো ব্যাখ্যা সলনি হৈছে, সংজ্ঞা সলনি হৈছে। আজি মোৰ ১৪০ কোটি দেশবাসী, পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখন গঢ় দিয়াৰ আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য পৰিলক্ষিত হৈছে। আপোনালোক এটা টাৰ্নিং পইণ্টত উপনীত হৈছে। আৰু ভাৰতে যিদৰে ক'ৰোনা কালত দেশখনক আগুৱাই নিছিল, তাৰ জৰিয়তে বিশ্বই আমাৰ সম্ভাৱনা দেখিছে।
১৫) আজি ভাৰত গ্ল’বেল ছাউথৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ সমৃদ্ধি আৰু ঐতিহ্য আজি বিশ্বৰ বাবে এক সুযোগ হৈ পৰিছে। এতিয়া বল আমাৰ ক’ৰ্টত আছে, আমি সুযোগ এৰি দিয়া উচিত নহয়, সুযোগ হেৰুৱাব নালাগে। ভাৰতত থকা মোৰ দেশবাসীকো অভিনন্দন জনাইছো কাৰণ মোৰ দেশবাসীৰ সমস্যাৰ মূল বুজিব পৰা ক্ষমতা আছে আৰু সেয়েহে ২০১৪ চনত ৩০ বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰ অন্তত মোৰ দেশবাসীয়ে এখন শক্তিশালী আৰু সুস্থিৰ চৰকাৰ গঠন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল।
১৬) ২০১৪ চনত আৰু ২০১৯ চনত যেতিয়া আপুনি চৰকাৰ গঠন কৰিছিল তেতিয়া মোদীয়ে সংস্কাৰ কৰাৰ সাহস পাইছিল। আৰু যেতিয়া মোদীয়ে ইটোৰ পিছত সিটো সংস্কাৰ কৰিছিল, মোৰ আমোলাতন্ত্ৰৰ জনসাধাৰণ, মোৰ লাখ লাখ হাত-ভৰি, যিসকলে ভাৰতৰ চুকে-কোণে চৰকাৰৰ অংশ হিচাপে কাম কৰি আছে, তেতিয়া তেওঁলোকে আমোলাতন্ত্ৰৰ ৰূপান্তৰ ঘটাবলৈ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। আৰু সেইবাবেই সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰৰ এই সময়ছোৱাই এতিয়া ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিছে।
১৭) আমি এটা সুকীয়া দক্ষতা মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছো, ই কেৱল ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, ইয়াত বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ ক্ষমতাও থাকিব। আমি জল শক্তি মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিলোঁ, যি বিশুদ্ধ খোৱাপানীয়ে যাতে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিজন দেশবাসীৰ ওচৰলৈ যায় তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে পানী সংবেদনশীল ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগে। সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্যসেৱা হৈছে এতিয়া সময়ৰ প্ৰয়োজন৷ আমি আয়ুষৰ এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিলোঁ আৰু আজি যোগ আৰু আয়ুষ বিশ্বৰ উজ্জ্বল নিদৰ্শন হৈ পৰিছে।
১৮) আমাৰ কোটি কোটি মাছমৰীয়া ভাই-ভনী, তেওঁলোকৰ কল্যাণো আমাৰ হৃদয়ত আছে আৰু সেইবাবেই আমি মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ বিভাগৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছো, যাতে সমাজৰ যিসকল লোক পিছ পৰি ৰৈছে তেওঁলোকে বিচৰা ধৰণে সহায় লাভ কৰে৷
১৯) সমবায় আন্দোলন সমাজৰ অৰ্থনীতিৰ এটা ডাঙৰ অংশ, ইয়াক শক্তিশালী কৰিবলৈ, ইয়াক আধুনিকীকৰণ কৰিবলৈ আৰু দেশৰ প্ৰতিটো কোণত গণতন্ত্ৰৰ অন্যতম বৃহৎ একক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি এটা সুকীয়া সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছো। সমবায়ৰ জৰিয়তে আমি সমৃদ্ধিৰ পথ গ্ৰহণ কৰিছো।
২০) ২০১৪ চনত যেতিয়া আমি ক্ষমতালৈ আহিছিলো তেতিয়া আমি বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ দশম স্থানত আছিলো আৰু আজি ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ প্ৰচেষ্টাই ফল দিছে আৰু আমি বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ ৫ নম্বৰ স্থানত উপনীত হ’লোঁ। আমি দুৰ্নীতি বন্ধ কৰিলোঁ, শক্তিশালী অৰ্থনীতি গঢ় দিলোঁ, দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে অধিক ধন খৰচ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিলোঁ।
২১) ত্ৰিৰংগাক সাক্ষী হিচাপে লৈ লালকিল্লাৰ পৰা মোৰ দেশবাসীক ১০ বছৰৰ হিচাপ দিছো।
• ১০ বছৰ আগতে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা ৩০ লাখ কোটি টকা ৰাজ্যসমূহলৈ গৈছিল। যোৱা ৯ বছৰত এই সংখ্যা ১০০ লাখ কোটি হৈছেগৈ।
• ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰত চৰকাৰৰ কোষাগাৰৰ পৰা ৭০,০০০ কোটি টকা স্থানীয় সংস্থাসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছিল, বৰ্তমান এই পৰিমাণ ৩ লাখ কোটিতকৈও অধিক।
• পূৰ্বতে ৯০,০০০ কোটি টকা দৰিদ্ৰৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছিল, বৰ্তমান সেৱা চাৰি গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৪ লাখ কোটিতকৈও অধিক ধন ব্যয় কৰা হৈছে।
• পৃথিৱীৰ কিছুমান বজাৰত যিবোৰ ইউৰিয়াৰ বেগ ৩,০০০ টকাত বিক্ৰী হৈছিল, মোৰ কৃষকসকলে সেই ইউৰিয়াৰ বেগটো ৩০০ টকাত পাইছে, যাৰ বাবে চৰকাৰে ১০ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য দিছে।
• মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আত্মসংস্থাপনৰ লক্ষ্যৰে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে ২০ লাখ কোটি টকা দিয়া হৈছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ দ্বাৰা উপকৃত হোৱা ৮ কোটি নাগৰিকে ৮-১০ কোটি নতুন লোকক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ সামৰ্থ্য লাভ কৰিছে।
• আমি এমএছএমইসমূহক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰায় চাৰে তিনি লাখ কোটি টকা আগবঢ়াইছো।
• এক ৰেংক, এক পেঞ্চন মোৰ দেশৰ জোৱানসকলৰ সন্মানৰ বিষয় আছিল, ভাৰতৰ পুঁজিৰ পৰা আজি মোৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত সেনা বীৰ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ ৭০,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে।
২২৷ আমি কৰা সকলো প্ৰচেষ্টাৰ ফল আজি মোৰ দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীৰ ১৩.৫ কোটি দৰিদ্ৰতাৰ শিকলি ভাঙি নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ৰূপত ওলাই আহিছে। ইয়াতকৈ ডাঙৰ তৃপ্তি জীৱনত থাকিব নোৱাৰে।
২৩৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধিৰ অধীনত ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে ৫০,০০০ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আগন্তুক দিনত আমি আগন্তুক বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ ওপৰত এক কাৰ্যসূচী আৰু অধিক ৰূপায়ণ কৰিম। এইবাৰৰ বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ দিনা আমি প্ৰায় ১৩-১৫ হাজাৰ কোটি টকা পৰম্পৰাগত দক্ষতাৰে জীৱন নিৰ্বাহ কৰা, সঁজুলিৰে আৰু নিজৰ হাতেৰে কাম কৰা লোকসকলক প্ৰদান কৰিম, য’ত বেছিভাগেই অ’বিচি সম্প্ৰদায়ৰ।
২৪৷ আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ পৰা ২.৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ মোৰ দেশৰ কৃষকৰ একাউণ্টত জমা দিছো। আমি জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত দুই লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছো যাতে বিশুদ্ধ পানী প্ৰতি ঘৰে ঘৰে যায়।
২৫৷ আমি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো, যাতে দুখীয়াই অসুস্থতাৰ বাবে চিকিৎসালয়লৈ যোৱা অসুবিধাৰ পৰা মুক্তি পাব পাৰে। তেওঁ ঔষধ ল’ব লাগে, তেওঁৰ চিকিৎসা কৰিব লাগে, অপাৰেচনটো শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসালয়ত কৰিব লাগে, আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত আমি ৭০,০০০ কোটি টকা খৰচ কৰিছো।
২৬৷ দেশবাসীৰ মনত আছে যে আমি ক’ৰোনা ভেকচিনৰ বাবে ৪০,০০০ কোটি টকা খৰচ কৰাৰ দৰে পশুধনক বচাবলৈ পশুধনৰ টিকাকৰণৰ বাবে প্ৰায় ১৫ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিছো।
২৭৷ আমি জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা বজাৰত ১০০ টকাত পোৱা ঔষধবোৰ ১০, ১৫ টকা, ২০ টকাত দিলোঁ যাৰ ফলত এই ঔষধৰ প্ৰয়োজন হোৱা প্ৰায় ২০ কোটি টকা ৰাহি হ’ল। এতিয়া দেশৰ ১০,০০০টা ঔষধি কেন্দ্ৰৰ পৰা আমি আগন্তুক দিনত ২৫,০০০টা ঔষধি কেন্দ্ৰৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ কাম হাতত লৈছো।
২৮৷ আমি যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ বাবে এখ আঁচনি হাতত লৈছো, যে যিসকল চহৰত থাকে, কিন্তু ভাড়াঘৰত, বস্তিত, চাউলত, অকৰ্তৃত্বশীল কলনীত থাকে। যদি মোৰ পৰিয়ালৰ লোকে নিজৰ ঘৰ সাজিব বিচাৰে, তেন্তে আমি বেংকৰ পৰা তেওঁলোকক কম হাৰত ঋণ দি লাখ লাখ টকাৰে সহায় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো।
২৯৷ যদি মোৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ আয়কৰৰ সীমা দুই লাখৰ পৰা সাত লাখলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়, তেন্তে আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হ’ব দৰমহা পোৱা শ্ৰেণীৰ, মোৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ। ২০১৪ চনৰ আগতে ইণ্টাৰনেটৰ ডাটা অতি ব্যয়বহুল আছিল।এতিয়া বিশ্বৰ সস্তা ইণ্টাৰনেটে প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ধন ৰাহি কৰি আছে।
৩০৷ আজি দেশখনে বহু সামৰ্থ্যৰে আগবাঢ়িছে, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সুদক্ষতাৰে কাম কৰি আছে, সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত, মহাকাশত দেশৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে দেশখনে গভীৰ সাগৰীয় অভিযানত সফলতাৰে আগবাঢ়িছে। দেশত ৰে’লৰ আধুনিকীকৰণ হৈছে, বন্দে ভাৰত, বুলেট ট্ৰেইনো আজি দেশত কাম কৰি আছে। আজি ইণ্টাৰনেটে প্ৰতিখন গাঁৱত উপলব্ধ হৈছে, গতিকে দেশে কোৱাণ্টাম কম্পিউটাৰৰ বাবেও সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। নেনো ইউৰিয়া আৰু নেনো ডিএপিৰ ওপৰত কাম চলি আছে। আনহাতে আমি জৈৱিক খেতিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছো। আমি অৰ্ধপৰিবাহীও নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰো।
৩১৷ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত আমি ৭৫,০০০ অমৃত সৰোবৰ বনোৱাৰ সংকল্প লৈছিলোঁ। আজি প্ৰায় ৭৫,০০০ অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। এইটো সঁচাকৈয়ে এক বৃহৎ কাম। এই জনশক্তি (মানৱ সম্পদ) আৰু জলশক্তি (জলসম্পদ) ভাৰতৰ পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত উপযোগী হ'বলৈ গৈ আছে। ১৮ হাজাৰ গাঁৱত বিদ্যুৎ যোগান ধৰা, জনসাধাৰণৰ বেংক একাউণ্ট খোলা, কন্যাৰ বাবে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা সকলো লক্ষ্য সময়ৰ আগতেই সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে সম্পন্ন হৈছে।
৩২৷ ক’ভিডৰ সময়ত ভাৰতে ২০০ কোটি টিকাকৰণৰ সম্পন্ন কৰা বুলি জানি বিশ্বই আচৰিত হৈছিল। মোৰ দেশৰ অংগনবাড়ী কৰ্মী, আমাৰ আশা কৰ্মী, আমাৰ স্বাস্থ্যকৰ্মী সকলে এই কাম সম্ভৱ কৰি তুলিছে। মোৰ দেশখনেই বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত ৫-জি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। আমি আজিলৈকে ৭০০ খনতকৈও অধিক জিলাত উপনীত হৈছো আৰু এতিয়া আমি ৬-জিৰ বাবেও প্ৰস্তুতি চলাইছো।
৩৩৷ ২০৩০ চনৰ ভিতৰত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বাবে আমি নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য ২১-২২ চনত সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ আমি ইথানলত ২০ শতাংশ মিশ্ৰণৰ কথা কৈছিলোঁ, সেইটোও আমি পাঁচ বছৰ আগতেই লাভ কৰিলোঁ। আমি ৫০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ৰপ্তানিৰ কথা কৈছিলোঁ, সেইটোও সময়ৰ আগতেই লাভ কৰা হৈছিল আৰু ই ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
৩৪৷ আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো, যিটো আমাৰ দেশত ২৫ বছৰ ধৰি আলোচনা চলি আছিল, যে দেশত নতুন সংসদ ভৱন হ’ব লাগে, মোদীয়েই নতুন সংসদ ভৱন সময়ৰ আগতেই বনাইছে, মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
৩৫৷ আজি দেশখনে নিৰাপত্তা অনুভৱ কৰিছে। আজি দেশত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ সংখ্যা উল্লেখযোগ্যভাৱে হ্ৰাস পাইছে। নক্সাল আক্ৰান্ত অঞ্চলতো ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে, বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছে।
৩৬৷ আগন্তুক ২৫ বছৰলৈ আমি মাত্ৰ এটা মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰা উচিত, এইটোৱেই হ’ব লাগে আমাৰ জাতীয় চৰিত্ৰৰ শিখৰ- ঐক্যৰ বাৰ্তা। ভাৰতৰ ঐক্যই আমাক শক্তি দিয়ে, উত্তৰেই হওক, দক্ষিণেই হওক, পূবেই হওক, পশ্চিমেই হওক, গাঁৱেই হওক, চহৰেই হওক, পুৰুষেই হওক, নাৰীয়েই হওক; আমি আমাৰ দেশখন ২০৪৭ চনত এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে লাভ কৰিব বিচাৰো তেতিয়া আমি এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মন্ত্ৰটো জীয়াই থাকিব লাগিব, আমি চৰিত্ৰায়ন কৰিব লাগিব।
৩৭৷ দেশত আগবাঢ়ি যাবলৈ হ’লে অতিৰিক্ত শক্তিৰ সম্ভাৱনাই ভাৰতক আগুৱাই নিব গৈ আছে আৰু সেয়া হ’ল মহিলাকেন্দ্ৰিক উন্নয়ন। মই জি-২০ত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বিষয়বোৰ আগবঢ়াই লৈছো, গোটেই জি-২০ গোটটোৱে ইয়াৰ গুৰুত্ব মানি লৈছে৷
৩৮৷ আজি ভাৰতে গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰে যে যদি কোনো এখন দেশত অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ সৰ্বাধিক মহিলা পাইলট আছে, তেন্তে মোৰ দেশতো আছে। আজি চন্দ্ৰযানৰ গতিয়েই হওক, চন্দ্ৰ অভিযানৰ কথাই হওক, মোৰ মহিলা-বিজ্ঞানীসকলে ইয়াৰ নেতৃত্ব দিছে।
৩৯৷ আজি ১০ কোটি মহিলা মহিলা আত্মসহায়ক গোটত জড়িত হৈ আছে আৰু মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে গাঁৱলৈ গ'লে বেংকৰ সৈতে দিদি পাব, অংগনবাড়ীৰ সৈতে দিদি পাব, ঔষধ দিয়া দিদি পাব আৰু এতিয়া মোৰ সপোন আছিল দুই কোটি লাখ পতি দিদি প্ৰস্তুত কৰা (বছৰত এক লাখ উপাৰ্জন কৰা মহিলা)।
৪০) আজি দেশ আধুনিকতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। হাইৱে, ৰে’লৱে, এয়াৰৱে, আই-ৱেজ (তথ্যপথ), জলসম্পদেই হওক, এনে কোনো ক্ষেত্ৰ নাই য’ত দেশখনে প্ৰগতিৰ দিশত কাম কৰা নাই। বিগত ৯ বছৰত আমি উপকূলীয় অঞ্চলত, জনজাতীয় অঞ্চলত, আমাৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলত উন্নয়নৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছো।
৪১৷ আমি আমাৰ দেশৰ সীমান্ত গাঁওবোৰত জীৱন্ত সীমান্ত গাঁৱৰ এটা কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো আৰু দেশৰ শেষ গাঁও বুলি কোৱাটো সমগ্ৰ চিন্তাধাৰা আমি সলনি কৰিছো। সেইখন দেশৰ শেষ গাঁও নহয়, সীমান্তত দেখা পোৱা খন মোৰ দেশৰ প্ৰথম গাঁও।
৪২৷ আমি দেশখনক ইমান শক্তিশালী কৰি তুলিব লাগিব যাতে ই বিশ্বৰ কল্যাণৰ বাবে নিজৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আৰু আজি ক’ৰোনাৰ পিছত মই দেখিছোঁ, সংকটৰ সময়ত দেশে যিদৰে বিশ্বক সহায় কৰিছিল, তাৰ ফল আজি আমাৰ দেশক বিশ্বৰ বন্ধু হিচাপে দেখা গৈছে। পৃথিৱীৰ এক অবিচ্ছেদ্য সংগী হিচাপে। আজি আমাৰ দেশে এক নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে।
৪৩৷ সপোন বহুত, সংকল্প স্পষ্ট, নীতি স্পষ্ট। মোৰ নিয়মত (উদ্দেশ্য) প্ৰশ্নবোধক চিহ্ন নাই। কিন্তু আমি কিছুমান বাস্তৱক মানি ল’ব লাগিব আৰু সেইবোৰ সমাধান কৰিবলৈ মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, আজি মই লালকিল্লাৰ পৰা আপোনালোকৰ সহায় বিচাৰি আহিছো, লালকিল্লাৰ পৰা আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি আহিছো।
৪৪৷ অমৃতকালত ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশে স্বাধীনতাৰ ১০০বছৰ উদযাপন কৰিব, সেই সময়ত বিশ্বত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগাখন উন্নত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগ পতাকা হ’ব লাগে। আমি ৰৈ যোৱা উচিত নহয়, দ্বিধাবোধ কৰা উচিত নহয় আৰু ইয়াৰ বাবে স্বচ্ছতা আৰু ন্যায়পৰায়ণতাই অতি প্ৰয়োজনীয়৷
৪৫) যদি সপোনবোৰ পূৰণ কৰিব লাগে, সংকল্পবোৰ লাভ কৰিব লাগে, তেন্তে সকলো স্তৰতে তিনিওটা বেয়াৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়কভাৱে যুঁজ দিয়াটো সময়ৰ আহ্বান। এই তিনিটা অশুভ হ’ল দুৰ্নীতি, স্বজন-তোষণ আৰু তুষ্টিকৰণ।
৪৬) দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আগুৱাই নিব লাগিব। আদালতত দাখিল কৰা চাৰ্জশ্বীটৰ সংখ্যা পূৰ্বতকৈ বহু বেছি আৰু আনকি জামিন পোৱাটোও কঠিন হৈ পৰিছে, আমি ইমান দৃঢ় ব্যৱস্থাৰে আগবাঢ়িছো, কাৰণ আমি সঁচাকৈয়ে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছো।
৪৭) স্বজন তোষণ প্ৰতিভাৰ শত্ৰু, ই সামৰ্থ্যক নস্যাৎ কৰে আৰু সম্ভাৱনাক গ্ৰহণ নকৰে। আৰু সেইবাবেই এই দেশৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তিৰ বাবে স্বজন তোষণৰ পৰা মুক্তিৰ প্ৰয়োজন। সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়, সকলোৱে নিজৰ অধিকাৰ পোৱাটো আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ।
৪৮) তুষ্টিকৰণৰ চিন্তাধাৰা, তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি, তুষ্টিকৰণৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনিয়ে সামাজিক ন্যায়ক হত্যা কৰিছে। আৰু সেইবাবেই আমি তুষ্টি আৰু দুৰ্নীতিক উন্নয়নৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু হিচাপে বিবেচনা কৰোঁ। যদি দেশে উন্নয়ন বিচাৰে, দেশে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত হোৱাৰ সপোন পূৰণ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে কোনো কাৰণতে দেশৰ দুৰ্নীতি সহ্য কৰিব নালাগিব।
৪৯) আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য আছে, প্ৰতিজন নাগৰিকৰ কৰ্তব্য আছে আৰু এই অমৃতকাল কৰ্তব্যকাল। আমি আমাৰ কৰ্তব্যৰ পৰা পিছ হুহকি যাব নোৱাৰো, শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ সপোন আছিল ভাৰতক গঢ় দিয়া, আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোন আছিল ভাৰত গঢ় দিয়া, যি ভাৰত আমাৰ শ্বহীদসকলৰ আছিল, যি ভাৰত গঢ়িবলৈ মাতৃভূমিৰ বাবে তেওঁলোকে প্ৰাণ আহুতি দিলে।
৫০) এই অমৃত কাল আমাৰ সকলোৰে বাবে কৰ্তব্যৰ সময়। এই অমৃত কাল আমাৰ সকলোৰে মা ভাৰতীৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সময়৷ ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সংকল্পক সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব আৰু ২০৪৭ চনত যেতিয়া ত্ৰিৰংগা উত্তোলন হ’ব, তেতিয়া বিশ্বই উন্নত ভাৰতৰ প্ৰশংসা কৰিব। এই বিশ্বাসেৰে, এই দৃঢ়তাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো। সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন।