Prime Minister's Office
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on the 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his speech
1. My dear 140 crore family members, the world's largest democracy and now many people are of the opinion that we are number one in faith even from the point of view of population. Such a huge country, 140 crore countrymen, my brothers and sisters, my family members are celebrating the festival of Independence today. I extend many best wishes to crores of people of the country and the world who love India, who respect India, who are proud of India, on this great holy festival of Independence.
1. The movement of non-cooperation under the leadership of Pujya Bapu, the movement of Satyagraha and the sacrifice of countless heroes like Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, there would be hardly any person in that generation who did not contribute to the freedom of the country. Today, I respectfully bow down to all those who have contributed, sacrificed, performed penance in the country's freedom struggle, I congratulate them.
1. Today, 15th August, the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life, is being completed. This year is the year of 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati. This year is a very auspicious occasion of the 500th birth anniversary of Rani Durgavati, which the whole country is going to celebrate with great pomp. This year is also the auspicious festival of 525 years of Meerabai, the head of Bhakti Yoga.
1. This time, on 26th January we will celebrate the 75th anniversary of our Republic Day. It will have many opportunities in many ways, many possibilities, every moment new inspiration, moment by moment new consciousness, dreams, resolutions, to be engaged in nation building, perhaps there can be no greater opportunity than this.
1. Last few weeks in North-East, especially in Manipur and also in some other parts of India, but especially in Manipur, many people lost their lives, the honor of mothers and daughters was played with, but in the last few days, there are continuous reports of peace coming in, the country is with the people of Manipur.The country should take forward the festival of peace that the people of Manipur have maintained for the last few days, and the way to a solution will emerge only through peace. And the state and the central government together are trying their best to solve those problems and will continue to do so.
1. This is the first year of Amritkal, what we will do in this period, the steps we will take, the sacrifices we will make, the penance we will do, the golden history of the country for the coming one thousand years is going to sprout from it.
1. Maa Bharti has awakened and I can clearly see friends, this is the period we have experienced in the last 9-10 years, a new attraction, a new faith, a new hope has arisen all over the world towards the consciousness of India, towards the potential of India, and the world is seeing this beam of light that has risen from India as a light for itself.
1. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to make every dream of India come true. It is a period of great pride that today our population under the age of 30 is the highest in the world. In the youth below 30 years of age, my country has millions of arms, millions of brains, millions of dreams, millions of determination, with which my brothers and sisters, my family members can achieve the desired results.
1. Today, my youth have given India a place in the world's first three start-up Eco-systems. The youth of the world is wondering, seeing this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology and then India's talent in technology is going to play a new role.
1. Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and in Bali, the most prosperous countries of the world, their leaders, also the developed countries of the world were eager to know from me about the success of India's Digital India, its nuances. Everyone used to ask this question and when I used to tell them that the wonders India has done are not limited to Delhi, Mumbai, Chennai, the wonders India is doing, even the youth of my Tier-2, Tier-3 cities are shaping the fate of my country today.
1. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are showing wonders today. There are 100 schools in my country where children are making satellites and making preparations to release them. Today thousands of Atal tinkering labs are conceiving new scientists, inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
1. In the last one year, the way G-20 events have been organized in every corner of India, it has made the world aware of the potential of the common man of the country. The diversity of India has been introduced and showcased to them.
1. Today India's exports are increasing rapidly and based on different parameters, the experts of the world are saying that now India is not going to stop. Any rating agency of the world would be making India proud.
1. I can clearly see that after Corona, a new world order, a new global order, a new Geo-political equation is progressing very fast. All interpretations of the geopolitical equation are changing, definitions are changing. Today, my 140 crore countrymen, your ability to shape the changing world is visible. You are standing at a turning point. And the way India has taken the country forward during the Corona period, the world has seen our potential.
1. Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage is becoming an opportunity for the world today. Now the ball is in our court, we should not let the opportunity go, we should not miss the opportunity. I congratulate my countrymen in India also because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after 30 years of experience, my countrymen decided to form a strong and stable government.
1. When you formed a government in 2014 and in 2019, Modi got the courage to reform. And when Modi made reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my millions of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, they performed to transform the bureaucracy. And that's why this period of reform, perform, transform is now shaping the future of India.
1. We have created a separate skill ministry, it will not only fulfill the needs of India, it will also have the ability to fulfill the needs of the world. We created the Ministry of Jal Shakti, which is laying emphasis on ensuring that pure drinking water reaches each and every countrymen of our country, water sensitive systems should be developed to protect the environment. Holistic health care is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH have become shining examples in the world.
1. Our crores of fishermen brothers and sisters, their welfare is also in our heart and that is why we have created a separate Ministry for Fisheries, Animal Husbandry and Dairy, so that the people of the society who have been left behind get desired support.
1. Cooperative movement is a big part of the economy of the society, to strengthen it, to modernize it and to strengthen one of the biggest units of democracy in every corner of the country, we have created a separate Cooperative Ministry. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
1. When we came to power in 2014, we were at number 10 in the global economy and today the efforts of 140 crore countrymen have paid off and we have reached number 5 in the world economy. We stopped leakages, created a strong economy, we tried to spend more and more money for the welfare of the poor.
1. I am giving the account of 10 years to my countrymen from the Red Fort with Tri-colour as a witness.
• 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores.
• Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is more than 3 lakh crores.
• Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor, today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
• The bags of urea which were sold for Rs 3,000 in some markets of the world, my farmers got that bag of urea for Rs 300 for which the government of the country is giving subsidy of Rs 10 lakh crore.
• 20 lakh crore rupees have been given to the youth of my country for self-employment, for their business. The 8 crore citizens who have benefited from the Mudra Yojana have got the ability to provide employment to 8-10 crore new people.
• We gave about three and a half lakh crore rupees to MSMEs to strengthen them further.
• One rank, one pension was a matter of respect for the soldiers of my country, 70 thousand crore rupees have reached from India's coffers today to my retired army heroes and their families.
1. The result of all the efforts we have made is that today, 13.5 crore of my poor brothers and sisters have come out in the form of new middle class by breaking the chains of poverty. There can be no greater satisfaction in life than this.
1. 50 thousand crore rupees have been sent for the street vendors from the PM Swanidhi. In the coming days, we will further implement a program on the coming Vishwakarma Jayanti. On this Vishwakarma Jayanti, we will give about 13-15 thousand crore rupees to the people who live with traditional skills, who work with tools and with their own hands, mostly from the OBC community.
1. We have deposited 2.5 lakh crore rupees from the PM Kisan Samman Nidhi directly into the accounts of the farmers of my country. We have spent two lakh crore rupees under the Jal Jeevan Mission to ensure that pure water reaches every household.
1. We have started the Ayushman Bharat scheme so that the poor can get rid of the troubles they used to go to the hospital due to illness. He should get medicines, he should be treated, the operation should be done in the best hospital, we have spent 70 thousand crore rupees under the Ayushman Bharat scheme.
1. The country remembers that if we spent 40 thousand crore rupees on Corona Vaccine, we have spent about 15 thousand crore rupees for vaccination of livestock to save them.
1. We gave the medicines which are available for Rs.100 in the market from Jan Aushadhi Kendra for Rs.10, Rs.15, Rs.20 that saved about 20 crore rupees of people who needed these medicines. Now, from 10,000 Jan Aushadhi Kendras in the country, we are going to work in the coming days to attain a target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras.
1. We came up with a scheme in the last few years for my family members who live in cities, but in rented houses, in slums, in chawls, in unauthorized colonies. If my family members want to build their own house, then we have decided to help them with lakhs of rupees, by giving relief in the interest of the loan they will get from the bank.
1. If the income tax limit of my middle class family is increased from two lakh to seven lakh, then the biggest benefit is to the salaried class, to my middle class. Internet data was very expensive before 2014. Now the world's cheapest internet is saving every family's money.
1. Today, the country is moving forward with many capabilities, ably working in renewable energy, on green hydrogen, the country's capacity in space is increasing as well as the country is moving ahead successfully in the Deep Sea Mission. Rail is becoming modern in the country, Vande Bharat, Bullet Train also working in the country today. Today internet is reaching every village, so the country also decides for quantum computer. Nano Urea and Nano DAP are being worked on. On the other hand, we are also emphasizing on organic farming. We want to build semiconductors as well.
1. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. Today, the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a huge task. This Janshakti (Human Resources) and Jalshakti (Water Resources) are going to be useful in protecting India's environment. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts of the masses, building toilets for daughters, all the targets have been accomplished with full force before time.
1. The world was surprised to know that India administered 200 crore vaccination doses during COVID. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, our health workers have made this possible. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts till date, and now we are preparing for 6-G also.
1. The target we had set for renewable energy by 2030 got completed in 21-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that too we achieved five years ahead of time. We had talked about exports of 500 billion dollars, that too was achieved before time and it increased to more than 500 billion dollars.
1. We decided, which was being discussed in our country for 25 years, that a new parliament should be in the country, it is Modi who has made the new Parliament ahead of time, my dear brothers and sisters.
1. Today the country is feeling safe. Today there has been a drastic reduction in terrorist attacks in the country. There has been a big change in the naxal affected areas also, an environment of big change has been created.
1. For the coming 25 years, we should follow only one mantra, this should be the pinnacle of our national character- the message of unity. India's unity gives us strength, be it north, be it south, be it east, be it west, be it village, be it city, be it man, be it woman; We want to have our country as a developed India in 2047 then we have to live the mantra of Ek Bharat Shreshtha Bharat, we have to characterize.
1. To move forward in the country, the potential of an additional power is going to take India forward and that is women-led development. I have taken forward the topics of women-led development in G-20, the whole G-20 group is accepting its importance and accepting its importance.
1. Today, India can proudly say that if any one country has the maximum number of women pilots in civil aviation in the world, then my country has them. Today, whether it is the speed of Chandrayaan, whether it is about the moon mission, my women-scientists are leading it.
1. Today 10 crore women are involved in women self-help and if you go to village with women self-help group, you will find didi with bank, you will find didi with anganwadi, you will find didi who gives medicines and now my dream is to make 2 crore Lakhpati Didis (Women earning one lakh per year).
1. Today the country is moving towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways (Information Ways), Water Ways, there is no area in which the country is not working towards progress. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, in the tribal areas, in our hilly areas.
1. We have started a program of Vibrant Border Village in the Border Villages of our country and till now Vibrant Border Village was said to be the last village of the country we have changed the whole thinking. It is not the last village of the country, the one visible on the border is the first village of my country.
1. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And today after Corona, I am seeing, the way the country helped the world in the time of crisis, the result is that today our country is seen as a friend of the world. As an integral companion of the world. Today, our country has acquired a new identity.
1. The dreams are many, the resolution is clear, the policies are clear. There is no question mark on my Niyat (Intention). But we have to accept some realities and to solve them, my dear family members, today I have come to seek your help from the Red Fort, I have come to seek your blessings from the Red Fort.
1. In the Amritkaal, in 2047, when the country will celebrate 100 years of independence, at that time the tricolor of India in the world should be the tricolor flag of developed India. We should not stop, nor hesitate and transparency and fairness are the first strong requirements for this.
1. If the dreams have to be fulfilled, the resolutions have to be attained, then it is the need of the hour to fight the three evils decisively at all levels. The three evils are Corruption, Parivarvaad (Nepotism) and Appeasement.
1. I have to take forward the fight against corruption. Number of chargesheets being filed in court are much more than before and even getting bails has become difficult, we are moving forward with such a firm system, because we are honestly fighting against corruption.
1. Nepotism is the enemy of talents, it negates abilities and does not accept potential. And therefore, for the strength of the democracy of this country, liberation from nepotism is necessary. It is also important for Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay, for everyone to get their rights and for social justice.
1. Appeasement thinking, appeasement politics, government schemes for appeasement has killed social justice. And that's why we find appeasement and corruption as the biggest enemies of development. If the country wants development, the country wants to fulfill the dream of being a developed India by 2047, then it is necessary for us to not tolerate corruption in the country under any circumstance.
1. All of us have a duty, every citizen has a duty and this Amritkaal is Kartavyakaal. We cannot back down from our duty, we have to make the India which was the dream of revered Bapu, we have to make the India which was the dream of our freedom fighters, we have to make the India which belonged to our martyrs, who gave their lives for the motherland.
1. This Amrit Kaal is a time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the time for all of us to do something for Maa Bharti. The resolution of 140 crore countrymen has to be converted into achievement and when the tricolor is hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, I wish all of you many, many best wishes. Many many congratulations.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୭ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା
15 AUG 2023 2:14PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ୧୪୦ କୋଟି ପରିବାର ସଦସ୍ୟ, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଲୋକ ମତ ଦେଉଛନ୍ତି ଯେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନମ୍ବର । ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶ, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ, ଭାଇ ଭଉଣୀ, ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ମହାନ ତଥା ପବିତ୍ର ପର୍ବରେ ଭାରତକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା, ଭାରତକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା, ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଥିବା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅସହଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନ, ସତ୍ୟାଗ୍ରହ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଭଗତ ସିଂହ, ସୁଖଦେବ, ରାଜଗୁରୁଙ୍କ ଭଳି ଅଗଣିତ ବୀରଙ୍କ ବଳିଦାନ, ସେହି ପିଢ଼ିରେ ଏମିତି କେହି ବ୍ୟକ୍ତି ନଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇନଥିଲେ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ତପସ୍ୟା କରିଛନ୍ତି, ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆଜି, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫, ମହାନ ବିପ୍ଳବୀ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜୀବନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କ ୫୦୦ତମ ଜୟନ୍ତୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ଅବସର ଯାହାକୁ ସାରା ଦେଶ ଖୁବ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭକ୍ତି ଯୋଗର ମୁଖ୍ୟ ମୀରାବାଇଙ୍କ ୫୨୫ ବର୍ଷର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ଏଥର ଜାନୁଆରୀ ୨୬ରେ ଆମେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବୁ । ଏଥିରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ, ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା, ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂଆ ପ୍ରେରଣା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନୂଆ ଚେତନା, ସ୍ୱପ୍ନ, ସଂକଳ୍ପ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ବୋଧହୁଏ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ।
ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ, ବିଶେଷକରି ମଣିପୁର ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୟ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ, କିନ୍ତୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ମଣିପୁରରେ ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। ମା' ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ସହିତ ଖେଳ ଖେଳଗଲା । କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ଆସିବାର ଲଗାତାର ଖବର ଆସୁଛି, ଦେଶ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ମଣିପୁରର ଲୋକମାନେ ଗତ କିଛି ଦିନ ଧରି ବଜାୟ ରଖିଥିବା ଶାନ୍ତିର ପର୍ବକୁ ଦେଶ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ୍ । ସମାଧାନର ବାଟ କେବଳ ଶାନ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ବାହାରିବ । ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ କରିବେ ।
ଅମୃତକାଳର ଏହା ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ। ଏହି ସମୟରେ ଆମେ କ'ଣ କରିବୁ, ଆମେ କେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବୁ, ଆମେ କେତେ ବଳିଦାନ ଦେବୁ, ଆମେ ଯେଉଁ ତପସ୍ୟା କରିବୁ, ତାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ମା' ଭାରତୀ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛନ୍ତି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି, ଗତ ୯-୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ, ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଛୁ। ଭାରତର ଚେତନା ପ୍ରତି, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ନୂତନ ଆଶା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହି ଆଲୋକର କିରଣକୁ ଦେଖୁଛି ଯାହା ଭାରତରୁ ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଆଲୋକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ଜନସଂଖ୍ୟା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ବିବିଧତାର ଏହି ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସମୟ ଯେ ଆଜି ଆମର ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ । ୩୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମସ୍ତିଷ୍କ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱପ୍ନ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀ, ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଆଶାନୁରୂପ ପରିଣାମ ହାସଲ କରିପାରିବେ ।
ଆଜି ମୋର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ତିନୋଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ସ୍ଥାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖି ବିଶ୍ୱର ଯୁବପିଢ଼ି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଯୁଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ତା'ପରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଏକ ନୂତନ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ନିକଟରେ ମୁଁ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ବାଲି ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ବାଲିରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ, ସେମାନଙ୍କ ନେତା, ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା, ଏହାର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ବିଷୟରେ ମୋଠାରୁ ଜାଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲେ । ସମସ୍ତେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାରତ କରିଥିବା ଚମତ୍କାର କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଚେନ୍ନାଇରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ଭାରତ ଯେଉଁ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି, ମୋର ଟାୟାର-୨, ଟାୟାର-୩ ସହରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ମୋ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛନ୍ତି।
ବସ୍ତିରୁ ବାହାରିଥିବା ପିଲାମାନେ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁ, ଛୋଟ ସହରର ଯୁବକ, ପୁଅ ଝିଅମାନେ ଆଜି ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ମୋ ଦେଶରେ ୧୦୦ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନେ ଉପଗ୍ରହ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ନୂଆ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଉଛନ୍ତି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ମାର୍ଗ ଆପଣାଇବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଯେପରି ଭାବେ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ସଚେତନ କରିଛି। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ବିବିଧତା ପରିଚିତ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି।
ଆଜି ଭାରତର ରପ୍ତାନି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ଅଟକିବାକୁ ଯାଉନାହିଁ । ବିଶ୍ୱର ଯେ କୌଣସି ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସି ଭାରତକୁ ଗର୍ବିତ କରିବ ।
ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ କରୋନା ପରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏକ ନୂତନ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିତି, ଏକ ନୂତନ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସମୀକରଣ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସମୀକରଣର ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ବଦଳୁଛି, ସଂଜ୍ଞା ବଦଳୁଛି। ମୋର ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ, ଆଜିର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱକୁ ରୂପ ଦେବାର ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଆପଣ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ କରୋନା କାଳରେ ଭାରତ ଯେଭଳି ଭାବେ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛି, ବିଶ୍ୱ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖିଛି ।
ଆଜି ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସ୍ୱର ପାଲଟିଛି । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ଓ ଐତିହ୍ୟ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପାଲଟିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ବଲ୍ ଆମ କୋର୍ଟରେ ଅଛି, ଆମେ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ିବା ଅନୁଚିତ୍‌ । ମୁଁ ଭାରତରେ ଥିବା ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି କାରଣ ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ସମସ୍ୟାର ମୂଳକୁ ବୁଝିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ତେଣୁ ୩୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ପରେ ୨୦୧୪ରେ ମୋ ଦେଶବାସୀ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ।
୨୦୧୪ ଓ ୨୦୧୯ରେ ସରକାର ଗଢ଼ିବା ପରେ ମୋଦୀକୁ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ସାହସ ମିଳିଥିଲା। ଆହୁରି ଯେତେବେଳେ ମୋଦୀ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍କାର ଆଣିଲା, ମୋର ଅମଲାତନ୍ତ୍ରର ଲୋକମାନେ, ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହାତ ଓ ପାଦ, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏହି ସମୟ ଏବେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେଉଛି ।
ଆମେ ଏକ ପୃଥକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ, ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ, ଏହା ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ରଖିବ । ଆମେ ଅଲଗା ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ, ଯାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା, ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜଳ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହେବା ଉଚିତ । ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ । ଆମେ ଏକ ପୃଥକ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ବିଶ୍ୱରେ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି ।
ଆମର କୋଟି କୋଟି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟ ଆମ ହୃଦୟରେ ଅଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପଛରେ ପଡିଥିବା ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଆଶାନୁରୂପ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ ।
ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମାଜିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ, ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଏହାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ଏକକକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛୁ । ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ଆପଣାଇଛୁ ।
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମେ ୧୦ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଆମେ ବାଟମାରଣା ବନ୍ଦ କରିଥିଲୁ, ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ।
ଲାଲକିଲାରୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗାକୁ ସାକ୍ଷୀ ରଖି ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ୧୦ ବର୍ଷର ହିସାବ ଦେଉଛି ।
୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାଉଥିଲା। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୋଷାଗାରରୁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜି ତାହା ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ପୂର୍ବରୁ ଗରିବଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହା ୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି।
ବିଶ୍ୱର କିଛି ବଜାରରେ ୩ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ମୋ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳିଥିଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଦେଶର ସରକାର ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ଦେଉଛନ୍ତି ।
ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ୮ କୋଟି ନାଗରିକ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୮-୧୦ କୋଟି ନୂଆ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବାର କ୍ଷମତା ପାଇଛନ୍ତି।
ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଥିଲୁ।
ଗୋଟିଏ ପଦବୀ, ଗୋଟିଏ ପେନସନ୍ ଥିଲା ମୋ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ, ଆଜି ଭାରତର କୋଷାଗାରରୁ ମୋର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା ବୀର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଛି।
ଆମେ ଯେଉଁ ସବୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ତାହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଆଜି ମୋର ୧୩.୫ କୋଟି ଗରିବ ଭାଇଭଉଣୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟଶୃଙ୍ଖଳା ଭାଙ୍ଗି ନୂଆ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଆକାରରେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି । ଜୀବନରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସନ୍ତୋଷ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଵନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆଗାମୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରେ ଆମେ ପାରମ୍ପରିକ ବେଉସା କୁ ନେଇ ବଞ୍ଚୁଥିବା, ଉପକରଣରେ ଏବଂ ନିଜ ହାତରେ କାମ କରୁଥିବା, ଅଧିକାଂଶ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୩-୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବୁ ।
ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଆମ ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଜମା କରିଛୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଆମେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ ।
ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଅସୁସ୍ଥତା କାରଣରୁ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଯାଉଥିବା ସମୟରେ ଭୋଗୁଥିବା ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ । ତାଙ୍କୁ ଔଷଧ ମିଳିବା ଦରକାର, ତାଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉ, ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ହସ୍ପିଟାଲରେ ହେଉ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଆମେ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ।
ଦେଶର ମନେ ଅଛି ଯେ ଯଦି ଆମେ କରୋନା ଟିକା ପାଇଁ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥିଲୁ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ।
ଆମେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବଜାରରେ ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଥିବା ଔଷଧକୁ ୧୦, ୧୫ ଟଙ୍କା, ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ ଯାହା ଏହି ଔଷଧ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ଥିବା ୧୦ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ୨୫ ହଜାର ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ସହରରେ ରହୁଥିବା ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଯୋଜନା ଆଣିଛୁ ଯେଉଁମାନେ ଭଡ଼ା ଘରେ, ବସ୍ତିରେ, ଚଲରେ, ଅନଧିକୃତ କଲୋନୀରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଯଦି ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ନିଜର ଘର ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ଋଣର ସୁଧରେ ରିହାତି ଦେଇ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ।
ମୋ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଆୟକର ସୀମା ୨ ଲକ୍ଷରୁ ୭ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିବା କାରଣରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫାଇଦା ବେତନଭୋଗୀ ବର୍ଗ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତବର୍ଗଙ୍କୁ ମିଳିବ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଡାଟା ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ଥିଲା। ଏବେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି।
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅନେକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଆଜି ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ମହାକାଶରେ ଦେଶର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ଗଭୀର ସାଗର ଅଭିଯାନରେ ଦେଶ ସଫଳତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଦେଶରେ ରେଳ ଆଧୁନିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶରେ ଚାଲୁଛି। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପହଞ୍ଚୁଛି, ତେଣୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି। ନାନୋ ୟୁରିଆ ଓ ନାନୋ ଡିଏପି ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆମେ ଜୈବିକ ଚାଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ୭୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ଆଜି ପ୍ରାୟ ୭୫ ହଜାର ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଏହା ଏକ ବଡ଼ କାମ। ଏହି ଜନଶକ୍ତି (ମାନବ ସମ୍ବଳ) ଏବଂ ଜଳଶକ୍ତି (ଜଳ ସମ୍ପଦ) ଭାରତର ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉପଯୋଗୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ୧୮ ହଜାର ଗାଁକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପୂରା ଦୃଢ଼ତାର ସହ ପୂରଣ ହୋଇଛି।
ବିଶ୍ୱ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ଯେ କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ଭାରତ ୨୦୦ କୋଟି ଡୋଜ୍ ଟିକା ନେଇଥିଲା। ମୋ ଦେଶର ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କର୍ମୀ, ଆମ ଆଶା କର୍ମୀ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନେ ଏହା ସମ୍ଭବ କରିଛନ୍ତି । ୫-ଜି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ମୋ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଦେଶ । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ୬-ଜି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ ତାହା ୨୧-୨୨ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଆମେ ଇଥାନଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ମିଶ୍ରଣ ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମୟର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ରପ୍ତାନି ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିଲା ।
୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଥିଲା, ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ଯେ ଦେଶରେ ଏକ ନୂଆ ସଂସଦ ହେବା ଉଚିତ, ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋଦୀ ହିଁ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ନୂଆ ସଂସଦ ତିଆରି କରିଛି।
ଆଜି ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ବ୍ୟାପକ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ତାହା ଆମଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରର ଶୀର୍ଷରେ ରହିବା ଉଚିତ୍‌- ଏହା ହେଉଛି ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା । ଭାରତର ଏକତା ଆମକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଉତ୍ତର ହେଉ, ଦକ୍ଷିଣ ହେଉ, ପୂର୍ବ ହେଉ, ପଶ୍ଚିମ ହେଉ, ଗାଁ ହେଉ, ପୁରୁଷ ହୁଅନ୍ତୁ, ନାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ; ୨୦୪୭ରେ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତା'ହେଲେ ଆମକୁ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଦେଶରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେବ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ। ମୁଁ ଜି-୨୦ରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛି, ସମଗ୍ର ଜି-୨୦ ଗ୍ରୁପ୍ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି।
ଆଜି ଭାରତ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ଯଦି କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ମହିଳା ପାଇଲଟ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ମୋ ଦେଶରେ ସେମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ବେଗ ହେଉ, ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନ ହେଉ, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋର ମହିଳା-ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି।
ଆଜି ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ଯଦି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଗାଁକୁ ଯିବେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଦିଦି ପାଇବେ, ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ିରେ ଦିଦି ପାଇବେ, ଔଷଧ ଦେଉଥିବା ଦିଦିଙ୍କୁ ପାଇବେ । ଏବେ ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ୨ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି (ବର୍ଷକୁ ଏକ ଲକ୍ଷ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ମହିଳା) ତିଆରି କରିବା ।
ଆଜି ଦେଶ ଆଧୁନିକତା ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ରାଜପଥ ହେଉ, ରେଳବାଇ, ବିମାନ ମାର୍ଗ, ଆଇ-ୱେ (ସୂଚନା ମାର୍ଗ), ଜଳମାର୍ଗ ହେଉ; ଏପରି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶ ପ୍ରଗତି ଦିଗରେ କାମ କରୁନାହିଁ। ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ।
ଆମେ ଆମ ଦେଶର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ବର୍ଡର ଭିଲେଜର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ବର୍ଡର ଭିଲେଜକୁ ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା । ଆମେ ସମଗ୍ର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛୁ। ଏହା ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ନୁହେଁ, ସୀମାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବା ଗାଁ ହେଉଛି ମୋ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗାଁ।
ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନିଜର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବ । ଆଉ ଆଜି କରୋନା ପରେ ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶ ବିଶ୍ୱକୁ ଯେଉଁଭଳି ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା, ତାହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଆଜି ଆମ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ଦୁନିଆର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସାଥୀ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଆମ ଦେଶ ଏକ ନୂଆ ପରିଚୟ ହାସଲ କରିଛି।
ସ୍ୱପ୍ନ ଅନେକ, ସଂକଳ୍ପ ସ୍ପଷ୍ଟ, ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ । ମୋ ନିୟତ (ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ) ଉପରେ କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନଚିହ୍ନ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ କିଛି ବାସ୍ତବତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ, ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଆଜି ମୁଁ ଲାଲକିଲାରୁ ଆପଣଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ନେବାକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଲାଲକିଲାରୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଆସିଛି ।
ଅମୃତକାଳରେ, ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ, ସେହି ସମୟରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବିକଶିତ ଭାରତର ଜାତୀୟ ପତାକା ହେବା ଉଚିତ । ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ନିରପେକ୍ଷତା ପ୍ରଥମ ଦୃଢ଼ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥିବାରୁ ଆମେ ଅଟକିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ।
ଯଦି ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେବ, ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ, ତେବେ ସବୁ ସ୍ତରରେ ତିନୋଟି କୁସଂସ୍କାର ସହିତ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଏହି ତିନୋଟି କଳୁଷତା ହେଉଛି ଦୁର୍ନୀତି, ପରିବାରବାଦ (ନେପୋଟିଜିମ୍) ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ।
ମୋତେ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅଦାଲତରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ ସଂଖ୍ୟା ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ଜାମିନ ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, କାରଣ ଆମେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ଲଢୁଛୁ ।
ପରିବାରବାଦ ହେଉଛି ପ୍ରତିଭାର ଶତ୍ରୁ, ଏହା ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଏହା ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ପାଇଁ ପରିବାରବାଦରୁ ମୁକ୍ତି ନିହାତି ଜରୁରୀ । ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖୟଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପାଇବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଚିନ୍ତାଧାରା, ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି, ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ହତ୍ୟା କରିଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଓ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଆମେ ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ ବୋଲି ଭାବୁଛୁ । ଯଦି ଦେଶ ବିକାଶ ଚାହୁଁଛି, ଦେଶ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଆମେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶରେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ବରଦାସ୍ତ ନ କରିବା ଜରୁରୀ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଏହି ଅମୃତକାଳ ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟକାଳ । ଆମେ ଆମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରୁ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆମକୁ ସେହି ଭାରତ ତିଆରି କରିବାକୁ ହେବ ଯାହା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ବାପୁଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଆମକୁ ସେହି ଭାରତ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଆମକୁ ମାତୃଭୂମି ପାଇଁ ପ୍ରାଣବଳୀ ଦେଇଥିବା ଆମ ଶହୀଦମାନଙ୍କର ଭାରତ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏହି ଅମୃତ କାଳ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମୟ । ଏହି ଅମୃତ କାଳ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ସମୟ । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ୨୦୪୭ରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ ହେଲେ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ, ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।