Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre releases additional guidelines for Health and Wellness Celebrities, Influencers and Virtual Influencers
Certified medical practitioners and health & fitness experts must disclose that they are certified health/fitness experts and medical practitioners while endorsing
Celebrities, influencers and virtual influencers presenting themselves as health experts or medical practitioners, must provide clear disclaimer
10 AUG 2023 2:03PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs, under the Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, has released Additional Guidelines for celebrities, influencers and virtual influencers in the field of health and wellness. These guidelines are an important extension to the Guidelines for Prevention of Misleading Advertisements and Endorsements for Misleading Advertisements, 2022 released on 9th June 2022, and in lieu of the "Endorsement Know-hows!" guide booklet released on 20th January 2023.
The Additional Influencer Guidelines for Health and Wellness Celebrities, Influencers and Virtual Influencers has been developed after detailed discussions with all stakeholders including Ministry of Health, Ministry of Ayush, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and Advertising Standards Council of India (ASCI).
The additional guidelines aim to deal with misleading advertisements, unsubstantiated claims and ensure transparency in health and wellness endorsements. Under the guidelines, certified medical practitioners and health & fitness experts holding certifications from recognized institutions when sharing information, promoting products or services or making any health-related claims, must disclose that they are certified health/fitness experts and medical practitioners.
Celebrities, influencers and virtual influencers presenting themselves as health experts or medical practitioners, when sharing information, promoting products or services or making any health-related claims, must provide clear disclaimers, ensuring the audience understands that their endorsements should not be seen as a substitute for professional medical advice, diagnosis or treatment.
This disclosure or disclaimer is necessary when talking or making claims on topics such as health advantages including those derived from food items & nutraceuticals, disease prevention, treatment or cure, medical conditions, recovery methodologies or immunity boosting, etc. This disclosure or disclaimer should be displayed during endorsements, promotions, or at any instance of making health-related assertions.
General wellness and health advice like ‘Drink Water and Stay Hydrated’, ‘Exercise Regularly and Be Physically Active’, ‘Reduce Sitting and Screen Time’, ‘Get Enough Good Sleep’, ‘Drink Turmeric Milk for faster recovery’, ‘Use sunscreen daily to protect from harmful UV rays’, ‘Oiling of hair for better growth’, etc not associated with specific products or services or not targeting specific health conditions or outcomes, are exempt from these regulations.
However, it is important for these Celebrities, influencers and virtual influencers presenting themselves as health experts or medical practitioners to clearly distinguish between their personal views and professional advice and to refrain from making specific health claims without substantiated facts. It is always recommended to encourage audiences to consult with healthcare professionals for seeking professional medical advice and complete information about the products or services.
DoCA will actively monitor and enforce these guidelines. Violations may lead to penalties under the Consumer Protection Act 2019 and other relevant provisions of the law.
The department is committed to safeguarding consumer interests and promoting a fair and transparent marketplace, especially in the increasingly influential digital space. This guideline will further strengthen the industry and protect consumer interests.
For more information on the new guidelines, visit :
https://consumeraffairs.nic.in/sites/default/files/fileuploads/latestnews/Additional%20Influencer%20Guidelines%20for%20Health%20and%20Wellness%20Celebrities%2C%20Influencers%20and%20Virtual%20Influencers.pdf

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସହିତ ସାମିଲ୍ ସେଲିବ୍ରିଟିଜ୍, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଗାଇଡଲାଇନ୍ ଜାରି କରିଛି
ପ୍ରମାଣିତ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଫିଟନେସ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞକୁ କୌଣସି ଏଣ୍ଡୋର୍ସମେଣ୍ଟ କରିବା ସମୟରେ ଏହା ଦର୍ଶାଇବାକୁ ହେବ ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରମାଣିତ ଚିକିତ୍ସକ ଓ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଫିଟନେସ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଟନ୍ତି
ସେଲିବ୍ରିଟିଜ୍, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଯଦି ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ / ଫିଟନେସ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସକ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଇଥାନ୍ତି ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଡିସକ୍ଲେମର ଦେବାକୁ ହେବ
10 AUG 2023 2:03PM by PIB Bhubaneswar
ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାର୍ବଜନିକ ବିତରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସାମିଲ ସେଲିବ୍ରିଟିଜ୍, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଓ ଭର୍ଚୁଆଲ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁ,ନ୍‌ସରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଗାଇଡଲାଇନ୍ ଜାରି କରିଛି। ଏହି ଗାଇଡଲାଇନ୍ 9 ଜୁନ୍, 2022 ରେ ଜାରି ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିଜ୍ଞାପନର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ବିଜ୍ଞାପନ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଗାଇଡଲାଇନ୍, 2022 ର ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂପ୍ରସାରଣ ଅଟେ, ଏବଂ 20 ଜାନୁୟାରୀ 2023 ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ‘‘ଅନୁମୋଦିତ ସୂଚନା!’’ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ପୁସ୍ତିକା ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ସେଲିବ୍ରିଟିଜ୍, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍ସର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଗାଇଡଲାଇନ୍ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧୀକରଣ (ଏଫଏସଏସଏଆଇ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାପନ ମାନକ ପରିଷଦ (ଏଏସସିଆଇ) ସହିତ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ବିଜ୍ଞାପନ, ଭିତ୍ତିହୀନ ଦାବି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଅନୁମୋଦନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବା, ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ଦାବି କରିବା ସମୟରେ ସ୍ବୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଧାରଣ କରିଥିବା ସ୍ବୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିବେ ଯେ ସେମାନେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ / ଫିଟନେସ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକ ଅଟନ୍ତି।
ସେଲିବ୍ରିଟି, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପ୍ରଭାବଶାଳୀମାନେ ନିଜକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ଦାବି କରନ୍ତି, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଦର୍ଶକ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ବୃତ୍ତିଗତ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ, ନିରାକରଣ କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, ରୋଗ ନିରାକରଣ, ଚିକିତ୍ସା କିମ୍ବା ଉପଶମ, ଚିକିତ୍ସା ଅବସ୍ଥା, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରଣାଳୀ କିମ୍ବା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟ ଉପରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କିମ୍ବା ଦାବି କରିବା ସମୟରେ ଏହି ପ୍ରକାଶ ବା ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଡିସକ୍ଲୋଜର ବା ଡିସକ୍ଲେମର କୌଣସି ବସ୍ତୁର ସମର୍ଥନ, ପ୍ରଚାର ବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦାବୀ କରିବାର କୌଣସି ଅବସର ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇପାରେ।
'ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରେଟେଡ୍ ରୁହନ୍ତୁ', 'ନିୟମିତ ବ୍ୟାୟାମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ସକ୍ରିୟ ରୁହନ୍ତୁ', 'ବସିବା ଏବଂ ସ୍କ୍ରିନ୍ ସମୟ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ', 'ଯଥେଷ୍ଟ ଭଲ ନିଦ ନିଅନ୍ତୁ', 'ଶୀଘ୍ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ହଳଦିଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ପିଅନ୍ତୁ', 'ସନ୍ ସ୍କ୍ରିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ' ଭଳି ସାଧାରଣ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶର ଅନୁପାଳନ କରନ୍ତୁ। କ୍ଷତିକାରକ ୟୁଭି ରଶ୍ମିରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ, 'ଉନ୍ନତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କେଶର ତେଲ' ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବା ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅବସ୍ଥା କିମ୍ବା ଫଳାଫଳକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିୟମାବଳୀରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଅବଶ୍ୟ, ଏହି ସେଲିବ୍ରିଟି, ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଇନ୍‌ଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତଥ୍ୟ ବିନା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦାବି ନକରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ। ବୃତ୍ତିଗତ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବା ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପାଇବା ପାଇଁ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଫେସନାଲମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସର୍ବଦା ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଡିଓସିଏ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନୀରିକ୍ଷଣ କରିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ। ଏହାର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ 2019 ଏବଂ ଆଇନର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହୋଇପାରେ।
ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ବାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ବଜାର ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ବିଭାଗ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ବିଶେଷ କରି ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ଥାନରେ। ଏହି ଗାଇଡଲାଇନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିବ।
ନୂତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉପରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ, ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ:
https://consumeraffairs.nic.in/sites/default/files/fileuploads/latestnews/Additional%20Influencer%20Guidelines%20for%20Health%20and%20Wellness%20Celebrities%2C%20Influencers%20and%20Virtual%20Influencers.pdf