প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক সাক্ষাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
15 JUL 2023 6:06PM by PIB Guwahati
২০২৩ চনৰ ১৫ জুলাইত আবুধাবিত প্ৰতিনিধি দল পৰ্যায়ত আৰু মুখামুখি আলোচনাত ইউ এ ইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি তথা আবুধাবিৰ প্ৰশাসক এইচ এইচ শ্বেইখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক সাক্ষাৎ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ বিভিন্ন দিশ সামৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনাত মিলিত হয়, য’ত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, ফিনটেক, শক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, জলবায়ু, উচ্চ শিক্ষা আৰু মানুহৰ সৈতে মানুহৰ সম্পৰ্ককে ধৰি বিভিন্ন দিশ সামৰি আলোচনা কৰে। আলোচনাত আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী বিষয়সমূহো সামৰি লোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই তিনিটা উল্লেখযোগ্য নথি-পত্ৰৰ আদান-প্ৰদানৰো সাক্ষী হৈছিল:
ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু ইউ.এ.ই. কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ মাজত সীমা অতিক্ৰমি লেনদেনৰ বাবে স্থানীয় মুদ্ৰাৰ (ভাৰতীয় টকা-এইডি) ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক ফ্ৰেমৱৰ্ক স্থাপনৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি।
ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু ইউ.এ.ই. কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ মাজত পৰিশোধ আৰু বাৰ্তা প্ৰণালীৰ আন্তঃসংযোগৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি।
আইআইটি দিল্লী - আবু ধাবি, ইউ.এ.ই. স্থাপনৰ আঁচনিৰ বাবে ভাৰতৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়, আবু ধাবি আৰু আই.আই.টি. দিল্লীৰ শিক্ষা আৰু জ্ঞান বিভাগৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি।
বৈঠকৰ অন্তত এক যৌথ বিবৃতি জাৰি কৰা হয়। লগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত এক সুকীয়া যুটীয়া বিবৃতিও জাৰি কৰা হয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of UAE
15 JUL 2023 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister met H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE and the Ruler of Abu Dhabi over delegation level and one-on-one talks in Abu Dhabi on 15 July 2023.
The two leaders held wide ranging discussions covering various dimensions of the bilateral partnership, including trade & investment, fintech, energy, renewables, climate action, higher education and people to people ties. The discussions also covered regional and global issues.
The two leaders witnessed the exchange of three significant documents:
MoU between RBI and UAE Central Bank for the establishment of a framework to promote the use of local currencies (INR - AED) for cross-border transactions
MoU between RBI and UAE Central Bank for the bilateral cooperation on interlinking their payment and messaging systems
MoU between Ministry of of Education of India, Department of Education and Knowledge, Abu Dhabi and IIT Delhi for planning to establish IIT Delhi - Abu Dhabi, UAE
A Joint Statement was issued after the meeting. A separate Joint Statement on Climate Change was also issued.