ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা সেমিকোন 2023 হৌদোকখ্রে
সেমিকোন ইন্দিয়াগী 2শুবা ইদিসন অসিদা ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়াগী লৈরিবা মালেমগী লুচিংবশিং অমসুং সরকারনা শরুক য়াখি
29 JUL 2023 9:29AM by PIB Imphal
ভারতনা ইলেক্ত্রোনিক্সতা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা তেক্নোলোজী রিভোল্যুসন লমজিংলি। রিভোল্যুসনগী শরুক ওইনা সেমিকন্দক্তরশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং কম্ম্যুনিকেসন, দিফেন্স, ওতোমোবাইল্স অমসুং কম্প্যুতিং দিভাইসশিং য়াওনা অয়াম্বা সেক্তরশিংদা এপ্লাই তৌরি। লৈবাক্কী খুমাং চাউশিন্নবা মরু ওইবা য়ুম্বী ওইরিবা – ‘ইলেক্ত্রোনিক্স’ মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী বিজন নৌহৌনা থম্লদুনা ভারতনা মাগী ভেল্যু চেনশিং পাকথোক চাউথোকহল্লগনি অমসুং চেৎশিনহল্লগনি অমসুং মালেমগী থাক্কী সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমদা মতেং পাংলগনি।
ভারতপু সেমিকন্দক্তর দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী হব অমনি উৎনবা সেমিকোন ইন্দিয়া 2022 কনফরেন্স মমাং চহিদা বেঙ্গলুরুদা পাঙথোকখি। মসিগী মাইপাকপা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন্না গুজরাতকী গান্ধীনগরদা লৈবা মহাত্মা মন্দিরদা ‘কেতলাইজিং ইন্দিয়া’স সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম’ হায়বা থিমদা সেমিকোন ইন্দিয়া 2023 কনফরেন্স শিনখি। লৈবাক 23 হেনবদগী মীওই 8,000 হেনবনা কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখি। সেমিকোন ইন্দিয়া 2023না মাইক্তোন তেক্নোলোজী, এপ্লাইদ মেতরিএল্স, ফোক্সকোন, কেদেন্স অমসুং AMD অমসুং ইন্দস্ত্রী এসোসিএসন, SEMIগুম্বা মরু ওইবা মালেমগী কম্পনীশিংদগী ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা শরুক য়াবা উবা ফংখি।
নুমিৎ হুমনিগী ওইবা সেমিকোন ইন্দিয়া 2023 অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শঙ্গাখি অমসুং মহাক্কী অখন্নবা ৱারোলদা মহাক্না ঙসিগী মীয়ামগী পুন্সিদা সেমিকন্দক্তরশিংনা লৌখিবা থৌদাং অমসুং করম্না ভারতনা সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম শেম্নবা লেপ্পগে হায়না ফোঙদোকখি। ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রিনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং রেলৱেজকী মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নোনা ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিং মরু ওইনা সেমিকন্দক্তরশিংদা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা ভারতকী সেক্তর খুদিংমক্তা অওনবা পুরকপদা পি.এম.গী থৌদাং অদু ফোঙদোকখি। গুজরাতকী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংখি অমসুং ইকাই খুম্নরবা পি.এম.না মেন্যুফেকচরিং লেন্দস্কেপ মরু ওইনা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগী মতাংদা থম্মিবা মীৎয়েং শান্না য়েংদুনা লমজিংলিবা অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মালেমগী ইন্দস্ত্রী লুচিংবা কয়ামরুমনা “কেতলাইজিং ইন্দিয়া’স সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম” হায়বা তোপিক অসিদা মরু ওইবা ৱারোল পীখি। মাইক্রোনগী মহুৎ শিন্দুনা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সঞ্জয় মেহরোত্রানা ভারতনা মাগী মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবশিং অদু থমখি। সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদা মরু ওইবা প্লেয়র অমা ওইরিবা মাইক্রোন্না ভারতকী সেমিকন্দক্তরগী খোঙচৎকী শরুক ওইবা ফংবদা চাউথোকচবা পোকই। কেদেন্দকী প্রসিদেন্ত অমসুং CEO, শ্রী অনিরুধ দেবগন্না হায়খি মদুদি সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদা ভারতকী মরু ওইবা শক্তিশিংদা মপাঙ্গল কনবা সরকারগী সপ্পোর্ত অমসুং থৌশিলশিং, তেক্নোলোজী তেলেন্তকী পুল অমা, মলতিনেস্নেল কম্পনীশিংগী প্রজেন্স, অমসুং হৌজিক চত্থরিবা দিজিতেল ইন্দিয়া ত্রান্সফোর্মেসন য়াওরি।
SPG, এপ্লাইদ মেতরিএল্সকী প্রসিদেন্ত, শ্রী প্রবু রাজানা হায়খি মদুদি সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীনা ক্লোউদ কম্প্যুতিং, এদভান্স দেতা জেনরেসন অমসুং ত্রান্সফর সিস্তেমশিংগী খুত্থাংদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্লীন ইনর্জী ইনিসিএতিবশিং, অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অসিগুম্বা ফেক্তরশিংনা শাহৌ পীরিবা গ্রোথ এক্সপরিয়েন্স তৌরি। ফ্লাশ মেমোরী অমসুং ইসেন্সিএল স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মাংজিল থারিবা কম্পনী অমা ওইরিবা ৱেস্তর্ন দিজিতেলগী প্রসিদেন্ত, শ্রী সিবা সিবারামনা হায়খি ভারত্তা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন অমা শেম্নবা ইন্তেলেকচু্‌এল প্রোপর্তী শেম্বা তঙাই ফদে।
AMDগী CTO শ্রী মার্ক পেপরমাস্তরনা AI ইনফ্লেক্সন পোইন্ত অমসুং ভারত্তা লৈরিবা মসিগী অচৌবা মতিক ময়াইগী মতাংদা ফোঙদোকখি। AMDনা দোমেন অসিদা ইন্নোবেসন তৌদুনা লাকখি, ভারতপু AMDগীদমক মথংগী চহি 5দা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিজাইন সেন্তর ওইহন্নবা ভারত্তা US$ 400 মিলিয়ন ইনভেস্ত তৌরি। ফোক্সকোনগী চীফ স্ত্রেতেজী ওফিসর, শ্রী এস ৱাই চিয়াংনা মোর্স লো ইরাগী মতুংদা লৈরিবা শীংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অদু থমখি। মহাক্না সিস্তেম দিজাইন অমসুং পার্তিসন, পেকেজিং অমসুং PCB তেক্নোলোজীগী লমশিংদা থোরক্লিবা মথৌ তাবশিং অমসুং IoTগুম্বা এপ্লিকেসনশিংগী মথৌ তাবশিং থুংহনবগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
অহেনবা ওইনা, সেমিকন্দক্তর অমসুং দিস্প্লে ইকোসিস্তেম কোনশিল্লিবা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবা থিমশিংদা খন্ন-নৈন্নবা পেনেল দিস্কসনশিং পাঙথোকখি। দা. মনিশ হুদা, SCL; শ্রী বিবেক শর্ম, ST মাইক্রোইলেক্ত্রোনিক্স; দা. য়ী শ্যি চাং, তেক্নোলোজী এম্বেসেদর, ICEA; শ্রী রোহিৎ গিরধার, ইনফিনিয়ন তেক্নোলোজীজ; শ্রী শ্রীরাম রামাকৃষ্ণ, বিজিনেস হেদ, রিলাইন্স ইন্দস্ত্রীজ লিমিতেদ; শ্রী দর্শন হীরানন্দনি, হীরানন্দনি গ্রুপনা ভারত্তা কম্পাউন্দ সেমিকন্দক্তরশিং মেন্যুফেকচর তৌবগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা খন্নখি। ৱাঙাংলোইশিংনা EVশিংগীদমক সিলিকোন কার্বাইদ প্রাইওরিতাইস তৌনবা অমসুং সিস্তেম দিজাইন অমসুং গেল্লিয়ম নাইত্রাইদ রিসর্চতা মীৎয়েং চংনবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।
দা. জি রাজেশ্বরন, গ্রান্তৱুদ তেক্নোলোজীজ; শ্রী সুরজ রেঙ্গরাজন, এপ্লাইদ মেতরিএল্স; দা. ৱাই জে চেন, CEO, বেদানন্তা দিস্প্লেস লিমিতেদ; শ্রী অচিন্ত্যা ভোমিক, প্রসিদেন্ত, SID; শ্রী অজিৎ অরাস, EVP, শার্প য়াওবা ইন্দস্ত্রী এক্সপর্তশিং য়াওবা দিস্প্লে মেন্যুফেকচরিংগী দাইনামিক্তা পাঙথোকপা পেনেল দিস্কসন্না দিস্প্লে সেক্তরগী গ্রোথ ত্রেজেক্তরী, মেন্যুফেকচরিংদা লৈরিবা ইকনোমীশিং অমসুং LCD অমসুং OLED এসেমব্লীগী বিল্দিং ব্লোকশিং খঙবা মথৌ তাই হায়না মীৎয়েং চংখি।
ইনভেস্ত ইন্দিয়াগী MD অমসুং CEO, কুমারি নিবরুতি রাইমা সস্তেনেবল সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং, ভারত্তা লৈরিবা ইনভেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং অমসুং করম্না ভারতনা সস্তেনেবিলিতী গোলশিংবু কম্পিতিতিব এদভান্তেজতা ওন্থোক্কদগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “ISM: এত্রেক্তিং সেমিকন্দক্তর ইনভেস্তমেন্তস তু ইন্দিয়া” হায়বা পেনেল দিস্কন মনুংদা, the experts, শ্রী অজিৎ মনোচা, SEMI; শ্রী সাইরিল পেত্রিক ফর্নান্দেজ, CTO & MD, AFT; শ্রী অজয় সৌহনে, হান্নগী সেক্রেতরী, MeitY; শ্রী নীলকান্থ মিশ্রা, চীফ ইকনোমিসত, একজিস বেঙ্ক; শ্রী সুনীৎ শুকলা; IFCI অমসুং কে মুকুন্দন, NIIF য়াওনা এক্সপর্তশিং অসিনা প্রপোজেলশিং অসিদগী তেক্নো-ফাইনান্সিএল এক্সপেক্তেসনশিংদা মীৎয়েং চংনবা ভারত সরকারগী এপ্রোচকী মতাংদা খন্নখি। মখোয়না বিজিনেস প্লান অমসুং একজিক্যুসন প্লান্না ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন (ISM)গী তুংলমচৎকী প্রপোজেলশিং ইভেল্যুএসন তৌনবা গাইদিং প্রিন্সিপলশিং ওইরকপা য়াবগী ওইথোকপা অদু থমখি।
ভারতনা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সেক্তরগী গ্রোথ লৈহনবদা অচৌবা থৌদাং লৈ অমসুং সেমিকোন ইন্দিয়া 2023না ভারতকী সেমিকন্দক্তর সিস্তেম মখোঙ শোম্নবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা খন্ন-নৈন্নবা শরুক য়ারিবশিংদা ফম্পাক অমা পীখি।

Ministry of Electronics & IT
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated SemiconIndia 2023 at Gandhinagar, Gujarat
Global leaders from Industry, Academia and Government participated in the 2nd Edition of Semicon India
29 JUL 2023 9:29AM by PIB Delhi
India is leading the technology revolution with focus on electronics. As part of the revolution, semiconductors play an indispensable role and have applications in nearly all sectors, including communication, defence, automobiles and computing devices. Strengthening the important pillar of progress of the country – ‘Electronics’ and reinforcing the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’, India is poised to broaden and deepen its value chain and facilitate a world class semiconductor manufacturing ecosystem.
To showcase India as a hub for semiconductor design and manufacturing, SemiconIndia 2022 Conference was organised in Bengaluru last year. Building on its success, India Semiconductor Mission organised SemiconIndia 2023 Conference with the theme ‘Catalysing India’s Semiconductor Ecosystem’ at Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. More than 8,000 persons from over 23 countries participated in the Conference. SemiconIndia 2023 witnessed participation of industry leaders from major global companies such as Micron Technology, Applied Materials, Foxconn, Cadence and AMD, and the industry association, SEMI.
The three-day SemiconIndia 2023 was inaugurated by Prime Minister, Shri Narendra Modi and in his special address he emphasised the role of semiconductors in day-to-day lives of the people and how India is committed to build the semiconductor manufacturing ecosystem under the Semicon India Programme. Shri Ashwini Vaishnaw, Minister of Electronics and Information Technology, Communications, and Railways, Government of India highlighted Hon’ble PM’s role in transforming every sector in India with a focus on electronics manufacturing, particularly semiconductors. Shri Bhupendra Patel, Hon’ble Chief Minister of Gujarat addressed the gathering and applauded the visionary guidance of Hon’ble PM around manufacturing landscape, especially electronics and semiconductors.
Various global industry leaders delivered keynote address on topic “Catalyzing India’s Semiconductor Ecosystem”. Mr. Sanjay Mehrotra, speaking on behalf of Micron, highlighted the significant opportunities for India to strengthen and expand its manufacturing ecosystem. Micron, a major player in the semiconductor industry, is proud to be a part of India’s semiconductor journey. Mr. Anirudh Devgan, President and CEO, Cadence said that India’s key strengths in the semiconductor industry include strong government support and initiatives, a pool of technology talent, the presence of multinational companies, and the ongoing Digital India transformation.
Mr. Prabu Raja, President, SPG, Applied Materials said that semiconductor industry is experiencing growth driven by factors such as Artificial Intelligence, Clean energy initiatives, and digital transformation through cloud computing, advanced data generation, and transfer systems. Mr. Siva Sivaram, President, Western Digital, a leading company in flash memory and essential storage infrastructure, was of the view that to establish a semiconductor supply chain in India, intellectual property creation is essential.
Mr. Mark Papermaster, CTO, AMD spoke about the AI inflection point and its tremendous potential for India. AMD is actively driving innovation in this domain, investing US$ 400 million in India over the next 5 years to establish India as the world’s largest design center for AMD. Mr. S.Y. Chiang, Chief Strategy Officer, Foxconn presented the challenges and opportunities in the post Moore’s Law Era. He pointed at emerging requirements in semiconductor industry in the areas of system design and partition, packaging and PCB technology and in meeting requirements of applications like IoT.
Additionally, panel discussions were organised to deliberate on various pertinent themes encompassing the semiconductor and display ecosystem. Dr. Manish Hooda, SCL; Mr. Vivek Sharma, STMicroelectronics; Dr. Yee Shyi Chang, Technology Ambassador, ICEA; Mr. Rohit Girdhar, Infineon Technologies; Mr. Sriram Ramakrishnan, Business Head, Reliance Industries Ltd.; Mr. Darshan Hiranandani, Hiranandani Group discussed about the advantages of manufacturing compound semiconductors in India. The speakers suggested prioritising Silicon Carbide for EVs and focusing on system design and Gallium Nitride research.
In the panel discussion on dynamics of display manufacturing involving industry experts, Dr. G. Rajeswaran, Grantwood Technologies; Mr. Suraj Rengarajan, Applied Materials; Dr. Y.J. Chen, CEO, Vedanta Displays Ltd.; Mr. Achintya Bhowmick, President, SID; Mr. Ajit Aras, EVP, Sharp, emphasised the need to understand the growth trajectory of the display sector, economies of scale in manufacturing, and the building blocks of LCD and OLED assembly.
Ms. Nivruti Rai, MD and CEO, Invest India talked about the sustainable semiconductor manufacturing, investment opportunities in India and how India can turn sustainability goals into a competitive advantage. During the panel discussion on “ISM: Attracting Semiconductor Investments to India”, the experts, Mr. Ajit Manocha, SEMI; Mr. Cyril Patrick Fernandez, CTO & MD, AFT; Mr. Ajay Sawhney, Former Secretary, MeitY; Mr. Neelkanth Mishra, Chief Economist, Axis Bank; Mr. Suneet Shukla, IFCI and K. Mukundan, NIIF discussed about Government of India’s approach to emphasize the techno-financial expectations from the proposals. They highlighted that the viability of business plan and execution plan will serve as the guiding principles for evaluation of future proposals by the India Semiconductor Mission (ISM).
India has a big role to play in the growth of global semiconductor sector and SemiconIndia 2023 offered a platform to the participants to deliberate on various aspects shaping the semiconductor ecosystem in India.