প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাঙখ্রে
তোঙান তোঙানবা লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্তশিং অমদি ওর্গনাইজেসনশিংদা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭০,০০০ হেন্না য়েনথোকখ্রে
“লৈঙাক্না থবক লৌবগী খ্বায়দগী খুদোংচাবা মতম হৌজিক্তগী হেন্না লৈত্রে”
“ময়ামদগী অপীকপা থৌওং অমম্না কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা চাউনা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি”
“ঙসিদি, ভারত খ্বায়দগী মপাঙ্গল কনবা বেঙ্কিং সেক্তর লৈবা লৈবাকশিংগী মরক্তা চল্লে”
“অমাঙবা অমদি এন.পি.এ.গীদমক খঙনরম্বা বেঙ্কশিং মখোয়গী রেকোর্দ ওইবা শেন্দোংগীদমক খন্নরক্লে”
“বেঙ্কিং সেক্তরদা লৈরিবা মীওইশিংনা ঐগী ইফমদা নৎত্রগা ঐগী মঙলান্দা কৈদৌঙৈদা নীংবা কায়হনখিদ্রি”
“পুন্না হোৎনমিন্নবনা লায়রববু মনুং ফানা কোকহনবা ঙমগনি‍। অদুগা লৈবাকসিগী লৈঙাক্কী শিন্মী পুম্নমক্না মসিদা অচৌবা থৌদাং লৈ”
22 JUL 2023 12:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাঙখ্রে অমদি তোঙান তোঙানবা লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্তশিংদা অমদি ওর্গনাইজেসনশিংদা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭০,০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে‍। লৈবাক্কী মফম শিনবা থুংবদগী নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অসিনা লৈঙাক্কী থবক্তা দিপার্তমেন্ত ওফ রিভিন্যু, ফাইনেন্সিএল সর্ভিসেস, পোস্ত, স্কুল এজুকেসন, হাইয়র এজুকেসন, দিফেন্স, হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল, সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিং, ৱাতর রিসোর্সেস, পর্সেনেল এন্দ ত্রেনিং অমদি গৃহ মন্ত্রালয়নচিংবা য়াওনা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয় অমদি দিপার্তমেন্তশিংদা থবক পুবা হৌরগনি‍। লৈবাক শিনবা থুংবদগী মফম ৪৪দগী মীওইশিংনা মেলা অদুদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদু শরুক য়াখি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি ১৯৪৭দা অহানবা ওইনা কন্সতিতুএন্ত এসেমব্লীনা মচু অহুমগী ফিরালবু হৌজিক লৈরিবা মওংসিদা অহানবা ওইনা য়ানখিবা নুমিৎ ওইবনা নহা ওইরিবা রিক্রুইতশিংগী খক্তা নত্তনা লৈবাকসিগী ওইনা পুৱারী ওইরগদবা নুমিৎ অমনি হায়খি‍। অসিগুম্লবা মরুওইখ্রবা নুমিৎ অসিদা লৈঙাক্কী এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংলিবা অনৌবা রিক্রুইতশিং অসিগী ওইনদি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী মশক্নি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী মফমদা লৈবাক্কী মিংচৎ হেন্না পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। অনৌবা রিক্রুইতশিং অসিগী শুবা নোম্বা কনবা অমদি খোঙফম চেৎপা ফিরেপ্ননি ভারতনা অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোক্লিবা মতমসিদা চাওখৎপা ভারতকী পান্দমদা মখোয়গী থৌদাং য়ানবা তাঞ্জা ফংলিবসি হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংগী মফমদা কাউঙম্লরোইদবা মীৎকুপ অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
অজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না ভারতপু চাওখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবগী ফিরেপ লৌরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অমদি লৈবাকসিগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা মতম্নি হায়রদুনা হন্দক চহি খরসিদা মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা থম্লক্লিবা, মরুওইবা মীৎয়েঙ য়েংলক্লিবা অমদি পুক্নিং চিংশিল্লক্লিবা অসিগী কান্নবা মতিক চানা লৌহৌনবা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মাঙজিল থাবা শেন্মিৎলোনশিংগী মরক্তা মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোনশিংগী মনুংদা ১০শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ভারতনা ৫শুবা মফমদা কাখৎলকখিববু মহাক্না শিংথাখি‍। শেন্মিৎলোনগী মরমদা খঙ-হৈরবা মীওই অয়াম্বনা হায়নবগুম ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন ৩গী মরক্তা চল্লক্লগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। “মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন ৩গী মনুংদা অমা ওইরকপা হায়বসি ভারতকীদমক্তদি য়াম্না মশক থোকপা পন্দোল অমা ওইরগনি”, হায়না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফীভম ঐসিনা সেক্তর খুদিংমক্তা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া হেনগৎহল্লগনি অমদি মীচম মীয়ামগী শেন্থোক হেনগৎহল্লগনি হায়খি‍। অনৌবা ওফিসরশিং অসিনা অমৃৎ কাল অসিদা লৈবাক্কী থৌগল তৌবগী ফজরবা তাঞ্জা ফংলিবসিনা মরম ওইরগা লৈঙাক্না থবক লৌবগী খ্বায়দগী হেন্না খুদোংচারবা মতম হৌজিক্তগী হেনবা লৈররোই হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংসিগী প্রাইওরিতী লৈবাক মীয়ামগী থৌগলদা অমদি চাওখৎপা ভারতকী পান্দমগা চুশিন্ননা থবক তৌবগা লোয়ননা হিংবদা কোমহন্নবগীদমক মীয়ামগী ইসুশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা মীৎয়েঙ থমগদবনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। “নখোয়গী অপীকপা থৌওং অমনা কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা চাউনা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম হায়বসি লাইগী মশক্নি অমদি মখোয়গী থৌগল তৌবনা লাইগী থৌগল তৌবগা পাঙ্খক্নি হায়খি‍। নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী খ্বায়দগী চাউবা পেনবগী ইহুল থোরক্নবগীদমক মীয়ামগী থৌগল তৌবা মথৌ তাই হায়বা ৱাখল্লোনসিদা থবক তৌগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ঙসিগী থৌরমদা নৌনা থবক খল্লবা মীশিং য়াম্না য়াওরিবা বেঙ্কিং সেক্তরগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শেন্মিৎলোন পাকথোক চাউথোকহনবদা বেঙ্কিং সেক্তরনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। “ঙসি ভারত অসি মালেমগী খ্বায়দগী মপাঙ্গল কনবা বেঙ্কিং সেক্তরশিংনি হায়না খন্নবা লৈবাকশিংগী মনুং চল্লে”, হায়না শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহি মাপলগী খোঙচৎপু নিংশিংলদুনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না মমাঙথক্তা সেক্তর অসিদা রাজনিতীগী মশাগীতা খনবা মচৎনা শোকহনখিবশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। শক্তি লৈবা মীওইশিংনা ফোন তৌরক্লগা লোনশিং পীরম্বা মমাঙথক্কী ‘ফোন বেঙ্কিং’গী মতাঙদা মহাক্না পনখি‍। হায়রিবা লোনশিং অসি কৈদৌঙৈদা শিংলকখিদে হায়না মহাক্না হায়খি‍। হায়রিবা স্কামশিং অসিনা লৈবাকসিগী বেঙ্কিং সেক্তরগী য়াংলেন শরুবু থুদেকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা ফীভমসিদগী থোরক্নবগীদমক ২০১৪গী মতুংদগী পায়খৎখিবা থৌরাংশিং মহাক্না পুথোক্তুনা থমখি‍। মহাক্না লৈঙাক্কী বেঙ্কশিংগী মেনেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবগী ৱাফমশিং পনখি, বেঙ্ক মচাশিংবু অচৌবা বেঙ্কশিংদা পুনশিনবগী অমদি প্রোফেস্নেলিজমগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। লুপা লাখ ৫ ফাওবগী দিপোজিৎ ইন্স্যুর তৌহন্দুনা বেঙ্কিং সিস্তেমদা অনৌবা থাজবা অমা পুরক্তুনা দিপোজিৎ চাদা ৯৯দি শাফহল্লে‍ হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। বেঙ্করপ্তসী কোদগুম্বা এক্তশিংগী মতেঙনা বেঙ্কশিংবু অমাঙবদগী ঙাকথোক্লে‍। মখা তানা, লৈঙাক্কী লনথুম লুত তৌরিবা মীওইশিংদা মখোয়গী লনথুম ফাজিন্দুনা য়াচন লাক্তুনা, অমাঙবা অমদি এন.পি.এ.গীদমক খঙনরম্বা বেঙ্কশিং হৌজিক্তি মখোয়গী রেকোর্দ ওইবা শে্দোংগীদমক খন্নরক্লে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্কিং সেক্তরদা লৈরিবা শিন্মীশিংগী শুবা নোম্বা কনবা মতৌদা চাউথোকচবা পোকই হায়খি‍। “বেঙ্কিং সেক্তরদা লৈরিবা মীওইশিংনা ঐবু নৎত্রগা ঐগী মঙলানশিংবু কৈদৌনুংদা নীংহন্নবা পোকহনখিদ্রি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। জন ধন একাউন্ত করোর ৫০ হাংদোক্তুনা জন ধন একাউন্ত স্কীমবু চাউনা মায় পাকহনখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্কিং সেক্তরনা হোৎনখিববু থাগৎখি‍। মসিনা লাইচৎ মনুংদা নুপী করোর কয়াগী একাউন্ততা শেল থাজিনবদা চাউনা মতেঙ ওইখি‍।
এম.এস.এম.ই. সেক্তর ফগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এন্তরপ্রাইজিং ওইবা নহাশিংদা কোলেতরেল য়াওদবা লোনশিং পীরিবা মুদ্রা য়োজনাগী মতাঙদা পনখি‍। স্কীম অসিবু মায় পাকহনবগীদমক মহাক্না বেঙ্কিং সেক্তরবু থাগৎখি‍। মতৌ অসুম্না, লৈঙাক্না নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী লোনগী শেনফম শরুক অনি হেনগৎহনখিবা অমদি লোন পীদুনা এম.এস.এম.ই. সেক্তরতা তেংবাংদুনা অপীকপা এন্তরপ্রাইজেজশিংবু ঙাকথোক্তুনা থবক করোর ১.৫ কনখিবদা বেঙ্কিং সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং লৌখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না বেঙ্ককী শিন্মীশিংবু পি.এম. কিসান সম্মান নিধী মায় পাকহনবগীদমক থাগৎখি‍। লম্বী মতাইদা পোৎ য়োনবা মীওই লাখ ৫০ হেনববু স্বানিধি স্কীম্না মতেঙ পীখি‍। “নখোয়গী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরদুনা লায়রবশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা বেঙ্কিংবু খুৎলায় অমা ওইনা শীজিন্ননবা নখোয়না রিজোলুসন লেত্তর অমা পায়গনি হায়না ঐনা থাজৈ”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কুইদ্রিবা নিতি রিপোর্তনা হৌখিবা চহি ৫ অসিদা ভারত মচা করোর ১৩বু লায়রবগী পনখৈগী মথক্তা পুখৎলকখ্রে হায়না পাউদম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মসিদা লৈঙাক্কী শিন্মীশিংনা পাঙথোকখিবা থৌদাংশিংবু মহাক্না শকখঙখি অমদি পক্কাগী য়ুম, তোইলেৎ অমদি ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন পীবগী মতাঙদসু মহাক্না পনখি‍। “হায়রিবা স্কীমশিং অসিনা লায়রবশিংগী মনাক্তা য়ৌরকপদা, মখোয়গী পুক্নিংগী পাঙ্গলসু হাপকৎলকই‍। মায় পাকবা অসি করিগুম্বা ঐখোয়না হেন্না কন্না হোৎনদুনা ভারত্তগী লায়রবা মুত্থৎপা ঙম্লবদি, ভারত্তগী লায়রবা মপুং ফানা কোকহনবা ঙমগনি হায়বা ৱাফমসিগী খুদম অমা ওইরি‍। অদুগা, মসিদা লৈবাক অসিগী লৈঙাক্কী শিন্মী খুদিংমক্কী থৌদাং চাউনা লৈ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নিও-মিদ্দল ক্লাস হেন্না পাকথোক চাউথোরক্তুনা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং শেমগৎলিবা, লৈবাকসিদা লায়রবা মশিং হন্থহল্লক্লিবা অতোপ্পা মরম অমবুসু পনখি‍। নিও-মিদ্দল ক্লাসকী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অমদি এস্পিরেসন্না মেনুফেকচরিংদা হেনগৎহল্লি‍। ভারতকী ফেক্তরী অমদি ইন্দস্ত্রীশিংদা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎলকপনা খ্বায়দগী হেন্না কান্নহল্লিবসি লৈবাকসিগী নহাশিংবুনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মোবাইল ফোন মপান্দা থাদোকপদা ভারতনা কমদৌনা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা রেকোর্দ থম্লিবগে, ২০২৩গী অহানবা থা ৬তা য়োনখিবা গারী মশিং, অমদি ইলেক্ত্রি গারী য়োনবগী রেকোর্দকী মতাঙদা মহাক্না পনখি‍। “অসিগুম্বা থৌওং পুম্নমক্না লৈবাকসিদা এমপ্লোইমেন্ত অমদি এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
“মালেম পুম্বনা ভারতকী হৈথোই শিংথোইবদা মীৎয়েঙ থম্লি”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী চাওখৎলবা শেন্মিৎলোনশিংগী মীশিংগী চহি চাংচৎ ৱাংখৎলকপনা মরম ওইরগা থবক শুবা মীশিং হন্থরকপগী ৱাফম পুথোক্তুনা নৈনখি‍। মরম অদুনা, হৌজিক অসি ভারতকী নহাশিংগী কন্না হোৎননবা অমদি মখোয়গী হৈশিংবা অমদি মতিংবু হেনগৎহন্নবা হোৎনবা মতম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ভারতকী আই.তি.গী হৈশিংবা, দোক্তর অমদি নর্সশিংগী লৈরিবা অচৌবা দিমান্দকী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হৈশিংবু ইকায় খুম্নবগী চাং লৈবাক খুদিংদা সেক্তর খুদিংদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি হায়খি‍। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, লৈঙাক অসিনা স্কিল দিভেলপমেন্ততা মীৎয়েঙ থমদুনা পি.এম. কৌসল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নহা করোর ১.৫ ত্রেন তৌখ্রে হায়খি‍। নহাশিংবু মালেমগী খুদোংচাবশিংগীদমক শেম শাহৌনবগীদমক স্কিল ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সেন্তর ৩০ লিংখৎখিবগী মতাঙদসু মহাক্না পনখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা কলেজ, আই.তি.আই., আই.আই.তি. অমদি তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুৎশিং লিংখৎখিবগী মতাঙদসু পনখি অমদি ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাকসিদা মেদিকেল কলেজ ৩৮০খক লৈরম্মি অদুগা হায়রিবা মশিং অসি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ৭০০তগী হেল্লে হায়খি‍। মহাক্না নর্সিং কলেজ মশিং হায়নিংঙাই লৈতনা হেনগৎলক্লিববুসু পনখি‍। “মালেমগী দিমান্দশিং পীবা ঙমগদবা স্কিলশিংনা ভারতকী নহাশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা লাখ কয়া শেম্লক্কনি”, হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অসিনা য়াম্না পোজিতিব ওইবা এনভাইরনমেন্ত অমদা লৈঙাক্কী থবক চঙলক্লি অমদি হায়রিবা অফবা ৱাখল্লোন অসিবু মাঙদা পুখৎনবগী থৌদাং মখোয়গী মথক্তা তারবনি হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী মফমশিংদা তম্বা লেপ্তনবা অমদি মশাবু ফগৎহনবা লেপ্তনবা ৱাফম থমখি অমদি লৈঙাক্না শেম্বা ওনলাইন লর্নিং প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা আইগোৎ কর্ময়োগীগী খুদোংচাবা মতিক চানা লৌননবা ৱাফমসু থমখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
রোজগার মেলা অসি থবক পীবদা প্রধান মন্ত্রীনা খ্বায়দগী চাউবা খোঙফম য়েৎলিবা খোঙফম অসিবু মঙফাওনহন্নবগী মায়কৈদা থাংজিনবা খোঙথাঙ অমনি‍। রোজগার মেলা অসিনা মখা তানা থবক পীবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি অমদি লৈবাক্কী চাওখৎহনবদা নহাশিং মপাঙ্গল হাপ্নবা অমদি শরুক য়াহন্নবা ৱাহন্থোক লৈবা খুদোংচাবশিং পীনবদা মতেঙ ওইগনি‍।
নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিং অসিনা, ‘মফম অমা হেক্তদা দিভাইস অমা হেক্তদা’ তম্বগী ফোর্মেত্তা ফংহল্লিবা ই-লর্নিং কোর্স ৪০০ হেন্না য়াওরিবা আইগোৎ কর্ময়োগী পোর্তেলদা য়াওরিবা ওনলাইন মোদ্যুল অমা ওইরিবা কর্ময়োগী প্রারম্ভগী খুত্থাঙদা মশাবু ত্রেন তৌজনবগী তাঞ্জা অমসু ফংলি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes more than 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“There cannot be a better time than today to be recruited by the government”
“A small effort from you can create a huge change in someone’s life”
“Today, India is among the countries whose banking sector is considered to be the strongest”
“The banks known for losses and NPA are being discussed for their record profit”
“People of the banking sector never disappointed me or my vision”
“Poverty can be completely eliminated from India by collective efforts. And Every government employee of the country has a big role in this”
22 JUL 2023 12:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today and distributed more than 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations. The new recruits, selected from across the country will be joining the Government in various Ministries and Departments including the Department of Revenue, Financial Services, Posts, School Education, Higher Education, Defence, Health and Family Welfare, Central Public Sector Undertakings, Water Resources, Personnel & Training and Ministry of Home Affairs among others. 44 places across the country were connected with the Mela during the Prime Minister’s address.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that it is not only a memorable day for the young recruits but also a historic day for the nation as today marks the day when the Tiranga was accepted in its current form by the Constituent Assembly for the first time in 1947. The Prime Minister remarked that it is a matter of great inspiration that the new recruits are receiving their appointment letter for government services on this significant day as he encouraged them to take the country’s name forward. He underlined that it is a result of the hard work and determination of the new recruits that they are getting the opportunity to contribute towards the goal of Viksit Bhart at a time when India is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. The Prime Minister congratulated the recruits and their families on this momentous occasion.
In the Azadi ka Amrit Kaal, the Prime Minister said that every citizen has taken the resolve to make India a ‘Viksit Bharat’. He emphasized that the next 25 years are extremely crucial for the new recruits and the nation as he stressed making the most out of the trust, significance and attraction towards India from the world in recent years. He highlighted the rise of India in the leading economies as it jumped from the 10th to the 5th largest economy of the world. He also reiterated that India is going to become one of the top 3 economies in the world as stated by most economy experts. “Becoming a top 3 economy in the world will be a monumental achievement for India”, the Prime Minister said as he highlighted that it will give rise to employment opportunities in every sector and also boost the income of the common citizens. He remarked that there cannot be a better time than today to be recruited by the government as the new officers have got the golden opportunity to serve the country in its Amrit Kaal. He suggested that their priorities should lie with serving the people of the country and resolving their issues to increase ease of living, while also aligning themselves with the goals of Viksit Bharat. “A small effort from you can create a huge change in someone’s life”, the Prime Minister said as he reiterated that the populace is the form of God and serving them is like serving God itself. He emphasized that the new appointees should work with the belief of serving others to unlock the greatest feeling of satisfaction.
Talking about the banking sector which had a good number of recruits in today’s programme, the Prime Minister underlined the role of the banking sector in the expansion of the economy. “Today, India is among the countries whose banking sector is considered to be the strongest”, said Shri Modi recalling the journey of the last nine years. He dwelled on the ill impact of political selfishness on the sector in the past. He mentioned ‘phone banking’ of the past when loans were disbursed on the phone calls of the powerful. These loans were never repaid, he said. These scams broke the back of the banking sector of the country, he said. He listed the measures taken after 2014 to retrieve the situation. He mentioned strengthening of management of the government banks, stress on professionalism and consolidation of small banks into large banks. Shri Modi said that by insuring deposits up to 5 lakhs, more than 99 percent of deposits became safe leading to a renewed trust in the banking system. By acts like the Bankruptcy Code, banks were protected from losses. Furthermore, by tightening the grip over those who looted the government property by attaching their property, the banks known for losses and NPA are being discussed for their record profit.
The Prime Minister expressed pride in the hard work of the employees of the banking sector. “People of the banking sector never disappointed me or my vision”, he said. The Prime Minister hailed the efforts of the banking sector in making the Jan Dhan Account scheme a huge success by opening 50 crore Jan Dhan Accounts. This was a great help in transferring money into the accounts of crores of women during the pandemic.
Speaking on the efforts for the betterment of the MSME sector, the Prime Minister mentioned Mudra Yojana which provided collateral-free loans to the enterprising youth. He praised the banking sector for making the scheme a success. Similarly, the banking sector rose up to the occasion when the government doubled the loan amount for women Self Help Groups and helped the MSMe sector by providing loans which saved 1.5 crores jobs by protecting small enterprises. He also thanked the bank employees for making PM Kisan Samman Nidhi a grand success. More than 50 lakh Street Vendors were helped in the SVANidhi Scheme. “I am sure, you will take a ‘Sankalp Patra (resolution letter) for making banking a tool of empowerment of the poor along with your ‘Niyukti Patra’ (appointment letter).
The Prime Minister said the recent NITI report has found that 13 crore Indians were brought above the poverty line in the last 5 years. He acknowledged the hard work of government servants in this and mentioned schemes for pucca houses, toilets and electricity connections. “When these schemes reached the poor, their morale also increased. This success is a symbol of the fact that if together we increase the efforts to remove poverty from India, then poverty can be completely eliminated from India. And certainly, every government employee of the country has a big role in this”, the Prime Minister said.
The Prime Minister highlighted another dimension of decreasing poverty in the country, which is the expansion of the neo-middle class, which is creating new job opportunities. Growing demand and aspirations of the neo-middle class are driving manufacturing. He highlighted that it is the youth of the country who benefit the most from the boosting production in India’s factories and industries. He also mentioned how India is creating new records every day be it mobile phone exports, the number of cars sold in the first 6 months of 2023, and record sales for electric vehicles. “All such activities are boosting employment and employment opportunities in the country”, he added.
“The entire world is keeping an eye on India’s talent”, the Prime Minister said as he noted the issue of a declining working population due to higher average age in many developed economies in the world. Therefore, the Prime Minister said, this is the time for the youth of India to toil and enhance their skills and capabilities. Highlighting the great demand for India's IT talent, doctors and nurses, the Prime Minister said that the respect for Indian talent is continuously growing in every country and every sector. The Prime Minister highlighted that in the last 9 years, the government has focused on skill development where about 1.5 crore youth have been trained under PM Kaushal Vikas Yojana. He also mentioned setting up 30 Skill India International Centers so the youth can be prepared for global opportunities. The Prime Minister also touched upon building new medical colleges, ITIs, IITs and technical institutes across the country and informed that till 2014, there were only about 380 medical colleges in our country whereas this number has increased to more than 700 in the last 9 years. He also mentioned the significant increase in the number of nursing colleges. “Skills that meet global demand are going to create lakhs of new opportunities for the youth of India”, Shri Modi added.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that all appointees are joining government service in a very positive environment and the responsibility of taking forward this positive thinking now rests on their shoulders. The Prime Minister also urged them to continue the process of learning and self-development and take maximum advantage of IGoT Karmayogi, an online learning platform prepared by the government.
Background
The Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the Prime Minister’s commitment to accord the highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in furthering employment generation and providing meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 400 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.