প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোজগাৰ মেলা সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংস্থাত নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা ৭০ হাজাৰৰো অধিক লোকক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ <br>
22 JUL 2023 12:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোজগাৰ মেলা সম্বোধন কৰি বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনৰ নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা ৭০ হাজাৰৰো অধিক লোকলৈ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা নিৰ্বাচিত হোৱা নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে ৰাজহ, বিত্তীয় সেৱা, পদ, বিদ্যালয় শিক্ষা, উচ্চ শিক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ বিভাগ, কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ, জলসম্পদ, কৰ্মী আৰু প্ৰশিক্ষণ আৰু গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগত চৰকাৰী চাকৰিত যোগদান কৰিব। উল্লেখ্য যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ ৪৪ টা স্থান এই মেলাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছিল।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দিনটো কেৱল যুৱ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলৰ বাবেই নহয়, জাতিটোৰ বাবেও এক ঐতিহাসিক দিন হিচাপে বিবেচিত হৈ ৰ’ব, কাৰণ আজিৰ দিনটোতেই ১৯৪৭ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সংবিধান সভাই আমাৰ জাতীয় পতাকাক বৰ্তমানৰ ৰূপত গ্ৰহণ কৰি দেশৰ নাম উজ্বলাই তোলাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিল। ভাৰতত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা সময়ত বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগোৱাৰ সুযোগ আভ কৰাটো নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱাসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু দৃঢ়তাৰ ফল বুলি তেওঁ আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালকো অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
‘আজাদী কা অমৃত কাল’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিজন নাগৰিকে ভাৰতক ‘বিকশিত ভাৰত’ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে অহা ২৫ বছৰ কাল নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলৰ বাবে আৰু জাতিটোৰ বাবে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ; কাৰণ তেওঁলোকে অনাগত এই সময়ছোৱাত বিশ্ববাসীৰ ভাৰতৰ ওপৰত থকা আস্থা, তাৎপৰ্য আৰু আকৰ্ষণৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতে বিশ্বৰ দশম স্থানৰ পৰা ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ আগুৱাই যোৱাৰ সময়ত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনীতিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উত্থানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বেছিভাগ অৰ্থনীতি বিশেষজ্ঞই কোৱাৰ দৰে ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ খন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হোৱাৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে।
“বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ অৰ্থনীতি দেশৰ অন্যতম হোৱাটো ভাৰতৰ বাবে এক কীৰ্তিচিহ্নস্বৰূপ কৃতিত্ব হ’ব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বুলি কৈ উল্লেখ কৰে যে ই প্ৰতিটো খণ্ডতে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগৰ জন্ম দিব আৰু লগতে সাধাৰণ নাগৰিকৰ আয়ো বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে চৰকাৰৰ বাবে এনেদৰে নিযুক্তি দিবলৈ আজিতকৈ আন ভাল সময় থাকিব নোৱাৰে, কিয়নো নতুন বিষয়াসকলে দেশৰ অমৃত কালত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সোণালী সুযোগ পাইছে৷ তেওঁ পৰামৰ্শ আগবঢ়াই কয় যে তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে দেশৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰা আৰু জীৱন-যাপনৰ সুচলতা বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁলোকৰ সমস্যা সমাধানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগে, লগতে বিকাশ ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ সৈতেও নিজকে সংযুক্ত কৰিব লাগে। “আপোনাৰ এটা সামান্য প্ৰচেষ্টাই কাৰোবাৰ জীৱনত এক বৃহৎ আনিব পাৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে জনসাধাৰণ ঈশ্বৰৰ ৰূপ আৰু তেওঁলোকৰ সেৱা কৰাটো নিজেই ঈশ্বৰৰ সেৱা কৰাৰ দৰেই। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে আনৰ সেৱা কৰাৰ মানসেৰে কাম কৰি সন্তুষ্টিৰ সৰ্বোচ্চ অনুভূতি মুকলি কৰিব লাগে।
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত যথেষ্ট সংখ্যক নিযুক্তিপ্ৰাপ্তৰ ভিতৰত বেংকিং খণ্ডত চাকৰি লাভ কৰাসকলক উদ্দেশ্যি বেংকিং খণ্ডৰ কথা কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণত বেংকিং খণ্ডৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। বিগত ৯ বছৰৰ যাত্ৰা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আজি ভাৰত এনে দেশৰ ভিতৰত আছে, যাৰ বেংকিং খণ্ডক আটাইতকৈ শক্তিশালী বুলি বিবেচিত কৰা হৈছে”। তেওঁ পূৰ্বতে এই খণ্ডটোৰ ওপৰত ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থপৰতাৰ কুপ্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপো কৰে। তেওঁ অতীতৰ ‘ফোন বেংকিং’ৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয় যে তেতিয়া ক্ষমতাশালীসকলৰ ফোন কলত ঋণ পৰিশোধ কৰা হৈছিল, এনেকুৱাই আছিল আগৰ ফোন বেংকিং। এনে বহু ঋণ কেতিয়াও পৰিশোধ কৰা হোৱা নাছিল বুলিও তেওঁ কয়। এনে বহু কেলেংকাৰীয়ে দেশৰ বেংকিং খণ্ডৰ ৰাজহাড় কোঙা কৰি পেলালে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ তেনেবোৰ বিষম পৰিস্থিতিৰ পৰা দেশৰ বেংকিং খণ্ডক উদ্ধাৰৰ বাবে ২০১৪ চনৰ পিছত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ কথা সুঁৱৰে। তেওঁ চৰকাৰী বেংকসমূহৰ পৰিচালনা শক্তিশালী কৰা, পেছাদাৰিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া, সৰু বেংকসমূহক বৃহৎ বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৫ লাখ পৰ্যন্ত জমা ধনৰ বীমা কৰি ৯৯ শতাংশতকৈ অধিক জমা ধন নিৰাপদ হৈ পৰিছিল, যাৰ ফলত বেংকিং ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আস্থা পুনৰ ঘুৰি আহিছিল। দেউলীয়া সংহিতাৰ দৰে কাৰ্য্যৰ দ্বাৰা বেংকসমূহক লোকচানৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰা হৈছিল। তদুপৰি নিজৰ সম্পত্তি সংলগ্ন কৰি চৰকাৰী সম্পত্তি লুট কৰাসকলৰ ওপৰত কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি লোকচানৰ বাবে পৰিচিত বেংক আৰু এনপিএৰ অভিলেখ লাভৰ বাবেও আলোচনা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংকিং খণ্ডৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে গৌৰৱান্বিত বুলিও উল্লেখ কৰে। “বেংকিং খণ্ডৰ মানুহে মোক বা মোৰ দৃষ্টিভংগীক কেতিয়াও নিৰাশ কৰা নাছিল”, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫০ কোটি জন ধন একাউণ্ট খুলি জন ধন একাউণ্ট আঁচনিখনক ব্যাপকধৰণে সফল কৰি তোলাত বেংকিং খণ্ডৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। মহামাৰীৰ সময়ত কোটি কোটি মহিলাৰ একাউণ্টত ধন ট্ৰেন্সফাৰ কৰাত ই এক অনবদ্য কাম কৰিছিল।
এম এছ এম ই খণ্ডৰ উন্নতিৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্যমী যুৱক-যুৱতীসকলক জামিনবিহীন ঋণ প্ৰদান কৰা মুদ্ৰা যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই আঁচনিখন সফল কৰি তোলাৰ বাবে বেংকিং খণ্ডক প্ৰশংসা কৰে। একেদৰে বেংকিং খণ্ডও সেই সুযোগতে আগবাঢ়ি আহিল, যেতিয়া চৰকাৰে মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ বাবে ঋণৰ পৰিমাণ দুগুণ বৃদ্ধি কৰিলে আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক সুৰক্ষা দি ১.৫ কোটি পৰ্যন্ত ৰাজসাহায্যযুক্ত ঋণ প্ৰদান কৰি এম এছ এম ই খণ্ডক সহায় কৰিলে। লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিক সফল কৰি তোলাৰ বাবে বেংকৰ কৰ্মচাৰীসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৫০ লাখৰো অধিক ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডাৰক সহায় কৰাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, “মই নিশ্চিত যে, আপোনালোকে আপোনালোকৰ ‘নিযুক্তি পত্ৰ’ৰ লগতে বেংকিংক দুখীয়াৰ সবলীকৰণৰ আহিলা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে ‘সংকল্প পত্ৰ’ গ্ৰহণ কৰিছে।’
শেহতীয়া নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদনত বিগত ৫ বছৰত ১৩ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ অনাৰ কথা উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী চাকৰিয়ালৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমক স্বীকাৰ কৰি পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ আৰু বিদ্যুৎ সংযোগৰ আঁচনিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “যেতিয়া এই আঁচনিবোৰ দুখীয়াৰ ওচৰ পালেগৈ, তেতিয়া তেওঁলোকৰ মনোবলো বৃদ্ধি পালে। এই সফলতা এই কথাৰ প্ৰতীক যে যদি আমি একেলগ হৈ ভাৰতৰ পৰা দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলাও, তেন্তে ভাৰতৰ পৰা দৰিদ্ৰতা সম্পূৰ্ণৰূপে নাইকিয়া কৰিব পৰা যাব। আৰু নিশ্চিতভাৱে দেশৰ প্ৰতিজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ ইয়াত বৃহৎ ভূমিকা আছে”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত দৰিদ্ৰতা হ্ৰাসৰ আন এক মাত্ৰা আলোকপাত কৰে, যিটো হৈছে নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সম্প্ৰসাৰণ, যিয়ে নতুন চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা আৰু আকাংক্ষাই উৎপাদনকো বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰতৰ কাৰখানা আৰু উদ্যোগসমূহত উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ফলত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলেই আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে কেনেকৈ প্ৰতিদিনে ন ন দিশত নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে, সেয়া মোবাইল ফোনৰ ৰপ্তানিয়েই হওক, ২০২৩ চনৰ প্ৰথম ৬ মাহত বিক্ৰী হোৱা গাড়ীৰ সংখ্যা হওক, আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ অভিলেখ বিক্ৰীয়েই হওক। “এনে সকলো কামে দেশত কৰ্মসংস্থাপন আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
বিশ্বৰ বহু উন্নত অৰ্থনীতিৰ গড় বয়স অধিক হোৱাৰ বাবে শ্ৰমিক জনসংখ্যা হ্ৰাস পোৱাৰ বিষয়টো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ ওপৰত চকু ৰাখিছে। সেয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সময় ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কষ্ট কৰি নিজৰ দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰাৰ সময়। ভাৰতৰ তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিভা, চিকিৎসক আৰু নাৰ্ছৰ এই বৃহৎ চাহিদাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিখন দেশ আৰু প্ৰতিটো খণ্ডতে ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ প্ৰতি সন্মান ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯ বছৰত চৰকাৰে দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে য’ত প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ১.৫ কোটি যুৱক-যুৱতীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ৩০ টাকৈ স্কিল ইণ্ডিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। এই কেন্দ্ৰসমূহ স্থাপনৰ উদ্দেশ্য হৈছে যুৱক-যুৱতীসকল যাতে বিশ্বব্যাপী সুযোগৰ বাবে সাজু হ’ব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশতে নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, আই টি আই, আই আই টি আৰু কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয় যে ২০১৪ চনলৈকে আমাৰ দেশত মাত্ৰ প্ৰায় ৩৮০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল যদিও যোৱা ৯ বছৰত এই সংখ্যা ৭০০ ৰো অধিক হৈছে। তেওঁ নাৰ্চিং কলেজৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। “গোলকীয় চাহিদা পূৰণ কৰা দক্ষতাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে লাখ লাখ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ লৈছে।”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সকলো নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত লোকেই অতি ইতিবাচক পৰিৱেশত চৰকাৰী সেৱাত যোগদান কৰিছে আৰু এই ইতিবাচক চিন্তাধাৰাক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্ব এতিয়া তেওঁলোকৰ কান্ধত ন্যস্ত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক শিক্ষণ আৰু আত্মবিকাশৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু চৰকাৰে প্ৰস্তুত কৰা অনলাইন শিক্ষণ মঞ্চ IGoT কৰ্মযোগীৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’বলৈও আহ্বান জনায়।
পৃষ্ঠভূমি
নিয়োগ সৃষ্টিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ দিশত এক পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে ৰোজগাৰ মেলা। ৰোজগাৰ মেলাই নিয়োগ সৃষ্টিক আগুৱাই নিয়াত এক বৃহৎ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অনবদ্য সুযোগ প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে আইজিঅ’টি কৰ্মযোগী পৰ্টেলৰ অনলাইন মডিউল কৰ্মযোগী প্ৰাৰম্ভৰ জৰিয়তেও নিজকে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ সুযোগ লাভ কৰিছে, য’ত ‘যিকোনো ঠাইতে যিকোনো ডিভাইচ’ শিক্ষণ ফৰ্মেটৰ বাবে ৪০০ৰো অধিক ই-লাৰ্নিং পাঠ্যক্ৰম উপলব্ধ কৰোৱা হৈছে।
Rozgar Mela is an attempt to empower the youth and encourage their active engagement in the nation's progress. https://t.co/SIcjs5DlkB
— Narendra Modi (@narendramodi) July 22, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes more than 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“There cannot be a better time than today to be recruited by the government”
“A small effort from you can create a huge change in someone’s life”
“Today, India is among the countries whose banking sector is considered to be the strongest”
“The banks known for losses and NPA are being discussed for their record profit”
“People of the banking sector never disappointed me or my vision”
“Poverty can be completely eliminated from India by collective efforts. And Every government employee of the country has a big role in this”
22 JUL 2023 12:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today and distributed more than 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations. The new recruits, selected from across the country will be joining the Government in various Ministries and Departments including the Department of Revenue, Financial Services, Posts, School Education, Higher Education, Defence, Health and Family Welfare, Central Public Sector Undertakings, Water Resources, Personnel & Training and Ministry of Home Affairs among others. 44 places across the country were connected with the Mela during the Prime Minister’s address.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that it is not only a memorable day for the young recruits but also a historic day for the nation as today marks the day when the Tiranga was accepted in its current form by the Constituent Assembly for the first time in 1947. The Prime Minister remarked that it is a matter of great inspiration that the new recruits are receiving their appointment letter for government services on this significant day as he encouraged them to take the country’s name forward. He underlined that it is a result of the hard work and determination of the new recruits that they are getting the opportunity to contribute towards the goal of Viksit Bhart at a time when India is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav. The Prime Minister congratulated the recruits and their families on this momentous occasion.
In the Azadi ka Amrit Kaal, the Prime Minister said that every citizen has taken the resolve to make India a ‘Viksit Bharat’. He emphasized that the next 25 years are extremely crucial for the new recruits and the nation as he stressed making the most out of the trust, significance and attraction towards India from the world in recent years. He highlighted the rise of India in the leading economies as it jumped from the 10th to the 5th largest economy of the world. He also reiterated that India is going to become one of the top 3 economies in the world as stated by most economy experts. “Becoming a top 3 economy in the world will be a monumental achievement for India”, the Prime Minister said as he highlighted that it will give rise to employment opportunities in every sector and also boost the income of the common citizens. He remarked that there cannot be a better time than today to be recruited by the government as the new officers have got the golden opportunity to serve the country in its Amrit Kaal. He suggested that their priorities should lie with serving the people of the country and resolving their issues to increase ease of living, while also aligning themselves with the goals of Viksit Bharat. “A small effort from you can create a huge change in someone’s life”, the Prime Minister said as he reiterated that the populace is the form of God and serving them is like serving God itself. He emphasized that the new appointees should work with the belief of serving others to unlock the greatest feeling of satisfaction.
Talking about the banking sector which had a good number of recruits in today’s programme, the Prime Minister underlined the role of the banking sector in the expansion of the economy. “Today, India is among the countries whose banking sector is considered to be the strongest”, said Shri Modi recalling the journey of the last nine years. He dwelled on the ill impact of political selfishness on the sector in the past. He mentioned ‘phone banking’ of the past when loans were disbursed on the phone calls of the powerful. These loans were never repaid, he said. These scams broke the back of the banking sector of the country, he said. He listed the measures taken after 2014 to retrieve the situation. He mentioned strengthening of management of the government banks, stress on professionalism and consolidation of small banks into large banks. Shri Modi said that by insuring deposits up to 5 lakhs, more than 99 percent of deposits became safe leading to a renewed trust in the banking system. By acts like the Bankruptcy Code, banks were protected from losses. Furthermore, by tightening the grip over those who looted the government property by attaching their property, the banks known for losses and NPA are being discussed for their record profit.
The Prime Minister expressed pride in the hard work of the employees of the banking sector. “People of the banking sector never disappointed me or my vision”, he said. The Prime Minister hailed the efforts of the banking sector in making the Jan Dhan Account scheme a huge success by opening 50 crore Jan Dhan Accounts. This was a great help in transferring money into the accounts of crores of women during the pandemic.
Speaking on the efforts for the betterment of the MSME sector, the Prime Minister mentioned Mudra Yojana which provided collateral-free loans to the enterprising youth. He praised the banking sector for making the scheme a success. Similarly, the banking sector rose up to the occasion when the government doubled the loan amount for women Self Help Groups and helped the MSMe sector by providing loans which saved 1.5 crores jobs by protecting small enterprises. He also thanked the bank employees for making PM Kisan Samman Nidhi a grand success. More than 50 lakh Street Vendors were helped in the SVANidhi Scheme. “I am sure, you will take a ‘Sankalp Patra (resolution letter) for making banking a tool of empowerment of the poor along with your ‘Niyukti Patra’ (appointment letter).
The Prime Minister said the recent NITI report has found that 13 crore Indians were brought above the poverty line in the last 5 years. He acknowledged the hard work of government servants in this and mentioned schemes for pucca houses, toilets and electricity connections. “When these schemes reached the poor, their morale also increased. This success is a symbol of the fact that if together we increase the efforts to remove poverty from India, then poverty can be completely eliminated from India. And certainly, every government employee of the country has a big role in this”, the Prime Minister said.
The Prime Minister highlighted another dimension of decreasing poverty in the country, which is the expansion of the neo-middle class, which is creating new job opportunities. Growing demand and aspirations of the neo-middle class are driving manufacturing. He highlighted that it is the youth of the country who benefit the most from the boosting production in India’s factories and industries. He also mentioned how India is creating new records every day be it mobile phone exports, the number of cars sold in the first 6 months of 2023, and record sales for electric vehicles. “All such activities are boosting employment and employment opportunities in the country”, he added.
“The entire world is keeping an eye on India’s talent”, the Prime Minister said as he noted the issue of a declining working population due to higher average age in many developed economies in the world. Therefore, the Prime Minister said, this is the time for the youth of India to toil and enhance their skills and capabilities. Highlighting the great demand for India's IT talent, doctors and nurses, the Prime Minister said that the respect for Indian talent is continuously growing in every country and every sector. The Prime Minister highlighted that in the last 9 years, the government has focused on skill development where about 1.5 crore youth have been trained under PM Kaushal Vikas Yojana. He also mentioned setting up 30 Skill India International Centers so the youth can be prepared for global opportunities. The Prime Minister also touched upon building new medical colleges, ITIs, IITs and technical institutes across the country and informed that till 2014, there were only about 380 medical colleges in our country whereas this number has increased to more than 700 in the last 9 years. He also mentioned the significant increase in the number of nursing colleges. “Skills that meet global demand are going to create lakhs of new opportunities for the youth of India”, Shri Modi added.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that all appointees are joining government service in a very positive environment and the responsibility of taking forward this positive thinking now rests on their shoulders. The Prime Minister also urged them to continue the process of learning and self-development and take maximum advantage of IGoT Karmayogi, an online learning platform prepared by the government.
Background
The Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the Prime Minister’s commitment to accord the highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in furthering employment generation and providing meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 400 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.