ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଆଣିଛନ୍ତି, ପଚାଶ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ୟାନେଲ (ତାଲିକା)କୁ ମନୋନୀତ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ୟାନେଲରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଚାରି ଜଣ ମହିଳା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟ ଅଟନ୍ତି
ଶ୍ରୀମତୀ ଏସ୍ ଫାଙ୍ଗନୋନ୍ କୋନ୍ୟାକ ନାଗାଲାଣ୍ଡରୁ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କ ପ୍ୟାନେଲରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ହୋଇଛନ୍ତି
ଓଡ଼ିଶାରୁ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଲତା ଦେଓ ମନୋନୀତ
ଚଳିତ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନରୁ ରାଜ୍ୟସଭା ଚେୟାର ଡିଜିଟାଲ୍ ହୋଇଛି
20 JUL 2023 1:57PM by PIB Bhubaneshwar
ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ ଚାରି ଜଣ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କୁ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ୟାନେଲକୁ ମନୋନୀତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ୟାନେଲକୁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ମହିଳା ସଦସ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ଥର ସଂସଦୀୟ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଫାଙ୍ଗନୋନ୍ କୋନ୍ୟାକ ହେଉଛନ୍ତି ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସର୍ବପ୍ରଥମ ମହିଳା ଯିଏକି ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ପୁନର୍ଗଠିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ୟାନେଲରେ ମୋଟ ଆଠ ଜଣଙ୍କ ନାମ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧା ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ଉଚ୍ଚ- ସଦନର ଇତିହାସରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହୋଇଛି ଯେ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କ ପ୍ୟାନେଲରେ ମହିଳା ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ସମାନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିକାଶ ଅନୁସାରେ ରାଜ୍ୟସଭା ଚେୟାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ହୋଇ ପାରିଛି । ଗୃହରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଆଚରଣ, ଗୃହରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା, ସଭ୍ୟ ମାନଙ୍କର କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସଭା ଚେୟାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟାବଲେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବେ ।
ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କ ପ୍ୟାନେଲରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପି. ଟି. ଉଷା :
- ସେ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ତଥା ଜଣେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ । ସେ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ ରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିଲେ ।
- ସେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମିଟିର ସଦସ୍ୟ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି ଏବଂ ନୈତିକତା କମିଟିର ସଦସ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଫାଙ୍ଗନନ୍ କୋନ୍ୟାକ୍‌:
- ସେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଅଟନ୍ତି । ସେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଯିଏକି ୨୦୨୨ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ୍ ମାସରେ ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡରୁ ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟରୁ ସଂସଦର ସଦନ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ମହିଳା ।
- ସେ ପରିବହନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି କମିଟିର ସଦସ୍ୟ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ କମିଟି, ଗୃହ କମିଟି ଏବଂ ସଦସ୍ୟା, ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ପରିଚାଳନା ପରିଷଦ, ସିଲଂ କମିଟିର ସଦସ୍ୟା ଅଟନ୍ତି ।
ଡଃ ଫଜିଆ ଖାନ :
- ସେ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ଅଟନ୍ତି । ସେ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୦ ରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ।
-- ସେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ କମିଟି, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ କମିଟି, ଆଇନ୍ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ସଦସ୍ୟା ଅଟନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଲତା ଦେଓ :
- ସେ ବିଜୁ ଜନତା ଦଳର ଅଟନ୍ତି । ସେ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ ରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ।
- ସେ ଉଦ୍ୟୋଗ କମିଟି, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ କମିଟି, ଅଫିସ୍ ଅଫ୍ ପ୍ରଫିଟ୍ ବା ଲାଭଦାୟକ ପଦ ପଦବୀ ଉପରେ ଥିବା ଯୁଗ୍ମ କମିଟି, ସଂସଦର ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏମ୍‌ପିଲାଡ୍‌ସ) ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ସଦସ୍ୟା ଅଟନ୍ତି ।
ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କ ପ୍ୟାନେଲରେ ଉପରୋକ୍ତ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ଭି. ବିଜୟାସାଇ ରେଡ୍ଡୀ, ଶ୍ରୀ ଘନଶ୍ୟାମ ତିୱାରୀ, ଡକ୍ଟର ଏଲ୍ ହନୁମନ୍ଥାୟା, ଶ୍ରୀ ସୁଖେନ୍ଦୁ ଶେଖର ରାୟ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନଙ୍କ ପ୍ୟାନେଲ୍‌କୁ ମନୋନୀତ ହୋଇଛନ୍ତି ।

Vice President's Secretariat
Chairman, Rajya Sabha brings gender parity, nominates fifty percent women members to the panel of Vice- Chairpersons
All four women in the panel are first time members of Rajya Sabha
Smt. S Phangnon Konyak becomes the first ever woman from Nagaland nominated to the panel of Vice-Chairpersons
Rajya Sabha Chair goes digital from this Monsoon Session
20 JUL 2023 1:57PM by PIB Delhi
In a historic move, Chairman, Rajya Sabha, Shri Jagdeep Dhankhar has nominated four women Parliamentarians to the panel of Vice-Chairpersons.
It is also noteworthy that all women members nominated to the panel are first term Parliamentarians and Smt. S. Phangnon Konyak is the first ever woman from Nagaland to be elected as a member of the Rajya Sabha.
The panel reconstituted before the Monsoon Session contains a total of eight names, out of which half are women. This is the first time in the history of the Upper House that equal representation has been given to women members in the panel of Vice-Chairpersons.
In another notable development, the Rajya Sabha Chair has become fully digital. The Rajya Sabha Chair will be using electronic tablets for matters related to the conduct of business in the House, attendance in the House, details of Members speaking and other relevant information.
The following are the details of the women Members nominated to the panel of Vice-Chairpersons.
Smt. P.T. Usha:
• She is a Padma Shri awardee and a renowned athlete. She was nominated to Rajya Sabha in July, 2022.
• She is a Member of the Committee on Defense, Consultative Committee for the Ministry of Youth Affairs and Sports, and Committee on Ethics.
Smt. S. Phangnon Konyak:
• She belongs to the Bharatiya Janata Party. She is the first woman to be elected as Member of Rajya Sabha from Nagaland in April, 2022 and the second woman from the State to be elected to either House of the Parliament or the State Assembly.
• She is a member of Committee on Transport, Tourism and Culture, Consultative Committee for the Ministry of Development of North Eastern Region, Committee on Empowerment of Women, House Committee and Member, Governing Council of the North-Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health and Medical Sciences, Shillong.
Dr. Fauzia Khan:
• She belongs to the Nationalist Congress Party. She was elected to the Rajya Sabha in April, 2020.
• She is a member of Committee on Empowerment of Women, Committee on Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Consultative Committee for the Ministry of Law and Justice.
Smt. Sulata Deo:
• She belongs to Biju Janata Dal. She was elected to Rajya Sabha in July, 2022.
• She is a member of Committee on Industry, Committee on Empowerment of Women, Joint Committee on Office of Profit, Committee on Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) and Consultative Committee for the Ministry of Women and Child Development.
Apart from the aforementioned women members, Shri V Vijayasai Reddy, Shri Ghanshyam Tiwari, Dr. L. Hanumanthaiah and Shri Sukhendu Sekhar Ray have also been nominated to the panel of Vice-Chairpersons.
Smt. S Phangnon Konyak
Smt. Sulata Deo
Smt. P. T. Usha
Dr. Fauzia Khan