য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ‘এন.এফ.তি, এ.আই অমসুং মেতভর্সগী মতম অসিদা ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী জি-২০ মীফম’ হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
হোম মিনিস্তরনা হায়খি ই-পাউ ফাওনবা হেনগৎলক্লিবা মালেম অমদা সাইবরগী খুদোংথিবশিং ঙাকথোক্নবা জাতি অমসুং মালেমগী থাক অনিমক্তা মতেং পীনবা অথুবগী ওইনা দরকার ওইরে
তেক্নোলোজিনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক পাংথোকপা ঙম্বা থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরুওইনা লৌখি অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবদা ‘মীনুংশি খঙবা’ অমসুং ‘অৱা-অনা খঙনবা’ লৈনবা মহাক্না ‘ইন্তরনেত ওফ থিংস’গা “ইমোসন ওফ থিংস”গা পুনশিল্লে
থবকশিং দিজিতেল ওইনা পাংথোকপা অসিনা চহি ১০গী মনুংদা ভারত ‘দিজিতেল নেসন’ অমা ওইরে, ঙসি মালেমদা খুদম অমা ওইরবা ‘ওপন এসেস দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর’ নমুনাশিং ভারতনা লিংখৎলে
ঐখোয়গী ঙাক-শেনগী লমদা অহোংবা অমা পুরক্লিবা ‘দাইনামাইত্তগী মেতাভর্স ফাওবা অমসুং হৱালাদগী ক্রিপ্তো করেন্সি ওন্থোকপা অসি মালেমগী লৈবাকশিংগী খুদোংথিনিঙাই ওইবা মচাক অমা ওইরে অমসুং ঐখোয় অমতা ওইনা, মসিগী মায়োক্তা মান্নবা লাল্লোং অমা শেমগদবনি
লৈবাক অমা নত্ত্রগা লুপ অমনা নাইতোম ওইনা সাইবরগী অকিবশিং মায়োক্নবা ঙম্লোই, মহৌশাগী চৎনরিবা লমগী ঙমখৈগী মথক্তা হেনগৎনা খনবা ঐখোয় দরকার ওই অমসুং মসি অপুনবা ওইনা থেংনবা দরকার ওই
দিজিতেলগী ক্
13 JUL 2023 2:37PM by PIB Imphal
ঙসি হরিয়ানাগী গুরুগ্রামদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ‘এন.এফ.তি, এ.আই অমসুং মেতভর্সগী মতম অসিদা ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী জি-২০ মীফম’ হৌদোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মীফম হৌদোকপগী থৌরম অদুদা হোম এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখর, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং শরুক য়াখি। নুমিৎ নিনীগী মীফম অসিদা জি-২০ লৈবাকশিং, অখন্নবা চেবাউ পীদুনা শরুক য়াবা লৈবাক ৯, মালেমগী লুপশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী লুচিংবশিং অমসুং ভারত অমসুং মালেমগী হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈ চাউরাক্না ৯০০ হেন্না শরুক য়ারি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ই-পাউ ফাওনবা হেনগৎলক্লিবা মালেম অমদা সাইবরগী খুদোংথিবশিং ঙাকথোক্নবা জাতি অমসুং মালেমগী থাক অনিমক্তা মতেং পীনবা অথুবগী ওইনা দরকার ওইরে। হৌজিক ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসিগী থিমদি ‘ভসুধাইব কুতুম্বকম” নত্ত্রগা “মালেম অমা-ইমুং অমা-তুংলমচৎ অমা” হায়বনি, মসিদা ঐখোয়গী নাৎকী লৈজরিবশিং মমি তারি। ঙসিদিগী দিজিতেলগী মালেম অসিদা থিম অসি হেন্না চুনরে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি হান্নগী লম, রাজনিতি অমসুং শেন্মিৎলোনগী ঙমখৈশিং তেক্নোলোজিনা লোইন লৌথোক্লে অমসুং ঙসিদি মালেমগী অচৌবা দিজিতেল খুঙ্গং অমদা ঐখোয় লৈরে। মীওই কয়া, খুন্নাইশিং অমসুং লৈবাক কয়া নকশিন্নহনবদা তেক্নোলোজিনা অফবা চাউখৎপা অমা পুরক্লবসু, খুন্নাইগী মায়োক্তা লৈবা মীওই খর অমসুং মালেমগী শক্তিশিংনা মীয়াম অমসুং সরকারশিংদা শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী অমাং-অতা থোকহন্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরি। মরম অদুনা দিজিতেলগী মালেম অসি অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা অপুনবা থবক পায়খৎনবা মালেমগী ওইনা থবক তৌমিন্নবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা অমনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ‘সাইবর সেকুরিতি অসি মখা তানা দিজিতেল ৱার্ল্দ খক্তগী ওইদ্রে হায়বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাজৈ। মসি লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী ঙাক-শেনগী হিরম অমা ওইরে। তেক্নোলোজিনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক পাংথোকপা ঙম্বা থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরুওইনা লৌখি অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবদা ‘মীনুংশি খঙবা’ অমসুং ‘অৱা-অনা খঙনবা’ লৈনবা মহাক্না ‘ইন্তরনেত ওফ থিংস’গা “ইমোসন ওফ থিংস”গা পুনশিল্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, অনৌবা তেক্নোলোজিশিং খুন্নাইগী খ্বাইদগী নেম্বা থাক্তা শীজিন্নবদা ভারতনা মাংজিল থারি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজি অসি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা মমল হোংনবা অমসুং মরাংকাইনা ফংহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ঙসি ভারতমচা মিল্লিয়ন ৮৪০ ওনলাইন্দা লৈরি অমসুং ২০২৫ ফাওবদা ভারতমচা মিল্লিয়ন ৪০০ দিজিতেলগী তাইবংদা চঙগনি। হৌখিবা চহি ৮দা ভারত্তা ইন্তরনেত শম্বা চাদা ২৫০ য়ৌরে অমসুং দেতা জি.বি অমগী মমল চাদা ৯৬ হন্থরে। প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনাগী মখাদা অনৌবা বেঙ্ক একাউন্ত মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না হাংদোক্লে অমসুং রুপে দেবিদ কার্দ মিল্লিয়ন ৩৩০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। ২০২২দা ত্রান্সসেক্সন মিল্লিয়ন ৯০ পাংথোক্তুনা মালেমগী দিজিতেল ওইনা শেন পীথোক-পীশিন তৌবদা ভারতনা মাংজিল থারে অমসুং হৌজিক ফাওবদা ভারত্তা লুপা ত্রিল্লিয়ন ৩৫গী য়ু.পি.আই ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোকখ্রে। মালেমগী দিজিতেল পেমেন্তশিংগী চাদা ৪৬ ভারত্তা পাংথোক্লি অমসুং ২০১৭-১৮দগী ত্রান্সসেক্সনগী চাং শরুক ৫০ হেনগৎলে। দি.বি.তিগী খুৎথাংদা মিনিস্ত্রি ৫২গী স্কিম ৩০০ হেন্না কোনশিন্দুনা বেনিফিসরিশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা মিল্লিয়ন ৩০০ গী শেনফম অমা হাপচিনখ্রে। দিজিলোক্করদা চে-চাং বিল্লিয়ন ৬ রোম থমজিল্লে। লৈবাক অসিদা ভারতনেতকী মখাদা কিমি ৬০০০,০০০গী ও.এফ.সি তিংলে। রেজিস্তার মিল্লিয়ন ৫৩ তৌদুনা উমং এপ্প হৌদোক্লে। থবকশিং দিজিতেল ওইনা পাংথোকপা অসিনা চহি ১০গী মনুংদা ভারত ‘দিজিতেল নেসন’ অমা ওইরে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি সাইবরগী শিংনবশিং হেনগৎলক্লে। ইন্তরপোলগী ২০২২গী রিপোর্ত অমগী মতুংইন্না মালেম শীনবা থুংনা রেন্সমৱায়ার, ফিসিং, ওনলাইনস্কাম, ওনলাইন্দা অঙাংশিং ওৎপা অমসুং হেক্কিং অসি অচৌবা খুদোংথিবা ওইরে অমসুং তুংদা হায়রিবা সাইবর ক্রাইমশিং অসি শরুক কয়া হেনগৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈরে। মসিগা ইরোইননা, মসিগী মীফম অসি অখন্নবা অমনি অমসুং মসি জি-২০গী অহানবা সাইবর সেকুরিতিগী মীফম অমা ওইরগনি। হৌজিক ফাওবদা জি-২০না দিজিতেলগী অওনবা পুরক্নবা অমসুং শেন-থুমগী মীৎয়েং অমদগী দেতা শীজিন্নবগী মতাংদা মীৎয়েং থম্লি, অদুবু হৌজিক ক্রাইম অমসুং সেকুরিতিগী ৱাফমশিং খঙজিনবা অমসুং পাম্বৈ অমা থিবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। এন.এফ.তি, এ.আই, মেতাভর্স অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং মতম চানা থেংন্নবা অমসুং অনৌবা শিংনবশিং পুন্না থেংনমিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি জি-২০ মীফমদা সাইবর সেকুরিতিগী লমদা খর হেন্না মীৎয়েং চঙবা অসিনা ‘ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর’ অমসুং ‘দিজিতেল পব্লিক প্লেতফোর্মশিং’ অশোই-অঙাম থোকহন্দবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। জি-২০দা সাইবস স্পেস সেকুরিতি অমসুং সাইবর ক্রাইমগী মতাংদা খন্নবা অসিনা ইন্তিলিজেন্স অমসুং ই-পাউজ পীথোক-পীশিনগী নেতৱার্ক শেমগৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং মসিনা হিরম অসিদা মালেমগী ওইনা পুন্না থবক তৌমীন্নবা হেনগৎহনগনি। মীফম অসিগী পান্দমদি ‘দিজিতেল পব্লিক গুদস’ অমসুং ‘দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর’ অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা লোয়ননা তেক্নোলোজিগী কান্নবা লৌনবা মালেমগী ওইনা অফবা অমসুং মতিক চাবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি নুমিৎ নিনীগী মীফম অসিদা সেসন ৬ লৈগনি অমসুং মখাগী হিরমশিং অসিদা ইন্তরনেসনেল কোওপরেসন ফ্রেমাৱার্ক অমগী মতাংদা খন্নগনি,
ইন্তরনেত গভর্নান্স,
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক-শেনবা,
দিজিতেলগী মপু ওইবগী মতাংদা আইন অমসুং চৎন-কাংলোনগী ৱাফমশিং,
দাইত্ব লৈনবা এ.আই শীজিন্নবা অমসুং দার্গ নেতকীদমক ইন্তরনেসনেল কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক শেম্বা।
মালেমগী লৈবাকশিংনা মীফম অসি থম্মোয় শেংনবা শৌগৎপদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী সাহনা হায়খি জি-২০ লৈবাকশিংগী মথক্তা, চেবাউ পীদুনা শরুক য়াবা লৈবাক ৯ অমসুং মালেমগী অচৌবা লুপ অনি হায়বসি ইন্তরপোল অমসুং য়ু.এন.ও.দি.সি অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা ৱাঙাংলোয়শিং মীফম অসিদা শরুক য়ারি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি দিজিতেলগী ষুগ অসিদা সাইবর সেকুরিতি অসি মালেমগী ঙাক-শেনগী তঙাইফদবা অমা ওইরে। হেন্না ফবা মওং অমদা তেরোরিজম, তেরর ফাইনান্সিং, রেদিকেলাইজেসন, নার্কো, নার্কো-তেরর লিঙ্কশিং অমসুং লান্না পাউ শন্দোকপা য়াওনা অনৌবা, মমাঙঙৈগী অমসুং মমাঙঙৈগী নত্তবা শিংনবশিং থেংন্নবা লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী লুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা তঙাইফদে। ঐখোয়গী ঙাক-শেনগী লমদা অহোংবা অমা পুরক্লিবা ‘দাইনামাইত্তগী মেতাভর্স ফাওবা অমসুং হৱালাদগী ক্রিপ্তো করেন্সি ওন্থোকপা অসি মালেমগী লৈবাকশিংগী খুদোংথিনিঙাই ওইবা মচাক অমা ওইরে অমসুং ঐখোয় অমতা ওইনা, মসিগী মায়োক্তা মান্নবা লাল্লোং অমা শেমগদবনি।
শ্রী সাহনা হায়খি হিংশা পাংথোক্নবা, নহারোলশিং চিংশিন্নবা অমসুং শেন খোমগৎনবা তেরোরিস্তশিংনা অনৌবা পাম্বৈশিং শীজিন্নরি অমসুং তেরোরিস্তশিংনা শেন থাদোক-থাজিন তৌনবা ভর্চুএল এসেতশিং শীজিন্নরি। মখোয়গী মশক লোৎনবা অমসুং রেদিকেলগী মচাকশিং শন্দোক্নবা তেরোরিস্তশিংনা দার্গ-নেত শীজিন্নরি। দার্গ-নেত্তা পাংথোক্লিবা থবকশিং ঐখোয়না খঙগদবনি অমসুং মদু থিংনবা পাম্বৈশিং থিগদবনি। তোঙান-তোঙানবা ভর্চুএল এসেতশিং শীজিন্নবা থিংনবা অকনবা অমসুং মতিক চাবা থৌরাং অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি।
মতম অমদা সাইন্স ফিক্সন ওইনা লৈরম্বা মেতাভর্স হৌজিক অশেংবা মালেম অসিদা লাক্লে অমসুং মসিনা তেরোরিস্ত লুপশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং অরানবা পাউ শন্দোকপা, মী লৌবা অমসুং ত্রেনিং পীবদা শীজিন্নরে। অশোনবা কাংলুপশিং খঙদোকপা অমসুং অশোনবা মীওইশিংদা পান্দম থমদুনা তেরোরিস্তশিংনা থবক পাংথোকপদা মসিনা হেন্না লাইহল্লে। ইন্তরনেত শীজিন্নরিবা মীওই অমগী অশেংবা শক্তম চুম্না মতৌ তম্বদা মেতাভর্সনা খুদোংচাবা কয়া পীরি অমসুং মসি “দিপ ফেকস” হায়না খঙনৈ অমসুং লনাই মীওইশিংগী বাইওমেত্রিক দেতাশিং শীজিন্নদুনা ফত্তবা তৌবা মীওইশিংনা লনাই মীওই অদুগী মরমদা অকুপ্পা মরোলশিং লৌথোকখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি রেন্সমৱায়ার, লনাই মীওই অমগী মরুওইবা দেতা য়োনবা, ওনলাইন্দা ওৎপা-নৈবা অমসুং অঙাংশিং ওৎপা অমসুং শাশিন্নবা পাউশিং শন্দোকপগী থবকশিং সাইবর ক্রিমিনেলশিংনা পাংথোক্লি। মরুওইবা ই-পাউ অমসুং শেন-থুমগী সিস্তেমশিংদা অকায়বা থোকহনবগী থবকশু হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা থবকশিং অসি লৈবাক্কী ওইনা খুদোংথিবা অমনি অমসুং মখোয়গী থবকশিং অসিনা লৈবাক্কী ঙাক-শেন, আইন অমসুং শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা চৈথেং পীরে। অসিগুম্বা ফত্তবা থবকশিং অমসুং পাংথোক্লিবা মীওইশিং অসি থিংগে হায়রবদি, লমগী ঙমখৈশিংগী অথিংবা লৈতনা ঐখোয় থবক তৌগদবনি অমসুং কোক থাগদবনি। দিজিতেলগী লাল অসি ঐখোয়গী ফিজিকেল রিছোর্স নত্তে, অদুবু ঐখোয়না ওলাইন্দা থবক পাংথোকপা অমসুং ওনলাইন নেতৱার্ক মিনিত খর খক ওইরবসু থিংবা অসিনা য়াম্না চাউনা চৈথেং পীগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ঙসিদি মালেমগী লৈবাক পুম্নমক লৈবাক ঙাকপদা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা দিজিতেলগী পাম্বৈশিং শীজিন্নরি, মরম অদুনা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিং মীয়াম্না থাজবা থমগদবনি। দিজিতেলগী স্পেসদা খুদোংথিনিঙাই ওইরকপা অসিনা লৈবাক অমগী আইনগী ওইবা অমসুং মনিংতম্বদা ৱাহং কয়া হংলক্লে। ঐখোয়গী ইন্তরনেতকী পান্দম অসি ঐখোয়গী লৈবাকশিং হিংবদা নত্ত্রগা দিজিতেল ফাইয়ারৱালশিংগুম্বা অমদা য়াম্না চাউনা শিংনবা কাহেনবা মনিংতম্বা অমা ওইরোইদৌবনি।
মহাক্না হায়খি ঙসি মালেমদা খুদম অমা ওইরবা ‘ওপন এসেস দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর’ নমুনাশিং ভারতনা লিংখৎলে। দিজিতেল ওইনা শক তাক্নবা ভারতনা আধার নমুনা হৌদোক্লে, য়াংনা মতম চানা শেন-পীথোক পীশিন তৌনবা য়ু.পি.আই নমুনা হৌদোক্লে, হকশেলগী লমদা ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স(ও এন দি সি) অমসুং ওপন হেল্থ সর্বিসেস নেতৱার্ক হৌদোক্লে। মালেমগী লৈবাকশিংগী মীয়াম দিজিতেলগী শক্তি পীনবা ঙসিগী মালেম অসিনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ই-পাউ অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং পাংথোক্নবা নমুনা অমা শেমগৎপা দরকার ওইরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মালেমগী লৈবাক কয়া সাইবর ক্রাইমশিংগী চৈথেং ফংলে অমসুং মসি মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা শিংনবা ওইরক্লে। ৱার্ল্দ বেঙ্কগী মতুংইন্না, ২০১৯-২০২৩ দা সাইবর এত্তেকশিংনা মালেমগী ওইনা দোল্লার ত্রিল্লিয়ন ৫.২ মাঙহনখি। কিহনবা অমসুং আইন্না য়াদবা থবকশিংদা ক্রিপ্তো করেন্সি শীজিন্নবা হেনগৎলক্লে। য়ুনিফোর্ম সাইবর স্ত্রাতেজি শেম্নবা, সাইবর ক্রাইমশিং মতম চানা পাউ পীবা, আইন ঙাক্নবা লৈরিবা এজেন্সিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, থিজিন্নবা খুৎলায়শিং শেমগৎপা অমসুং ফোরেন্সিক লেবশিংগী নেসনেল নেতৱার্ক অমা লিংখৎপা অমসুং মীয়ামদা সাইবরগী মরমদা খঙহন্নবা ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা থবক কয়া পায়খৎলে।
শ্রী সাহনা হায়খি লৈবাক অসিগী পুলিস স্তেসনশিংদা ক্রাইম এন্দ ক্রিমিনেল ত্রেক্কিং নেতৱার্ক এন্দ সিস্তেম(সি সি তি এন এস) পায়খৎলে। সাইবর ক্রাইম থেংননবা সরকারনা ইন্দিয়ান সাইবর-ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তর(I-4C) লিংখৎলে। সাইবর সেকুরিতিগী লমদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ত্রেনিং প্রোগাম পীনবা ভারত সরকারনা 'CyTrain' পোর্তেল কৌবা অচৌবা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমা হাংদোক্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি দিজিতেল ক্রাইমশিং থেংননবা লৈবাকশিংগী আইনশিংদা মান্নবা খর থমগদবনি। সাইবর ক্রাইমশিংগী ঙমখৈ লৈতে, লৈবাকশিংগী তোঙান-তোঙানবা আইনশিংগী মখাদা থেংননবা থবক অমা ঐখোয়না পায়খৎকদবনি। হিরম অসিদা মালেমগী ওইনা মতেং পীনবা অসিনা সাইবর ক্রাইমশিং থেংনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি।
শ্রী সাহনা হায়খি মীফম অসিনা হিরম অসিদা চপ চাবা থবক ওইনা পায়খৎনবা থৌরাং অমা শেম্বা ঙম্লগনি। দিজিতেলগী ক্রাইমশিং থেংননবা লৈবাক পুম্নমক চপ মান্নবা আইনশিং শেম্নবা থবক পায়খৎকদবনি, অপুনবা অমসুং লেংদবা থৌরাং অমদা সাইবর সেকুরিতি থৌশিলশিং শেম্বা অসিনা ই-পাউ পীথোক-পীশিনদা থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং এজেন্সি প্রোতোগোলশিং অমসুং রিছোর্স ৱাৎপা হন্থহনবা ঙমগনি। লৈবাক অমগী মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ঙাক-শেন্নবা ইন্দস্ত্রি অমসুং অখঙ-অহৈশিংদগী মতেং লৌদুনা মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা মতম চপ চানা সাইবরগী শিংনরকপগী ইন্তিলিজেন্স শরুক য়ামিন্নবা তঙাইফদবা অমা ওইরে।
সাইবরগী থৌদোকশিংগী মতাংদা পাউ পীনবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎনবা লৈবাকশিংগী সাইবর এজেন্সিশিংগী মরক্তা খর হেন্না মতেং পাংনগদবনি। ঙমখৈ লান্না চৎথরকপা সাইবর ক্রাইমশিং অপুনবা ওইনা থেংনবা দরকার ওই। ই-পাউ অমসুং কম্মুনিকেসন তেক্নোলোজিশিং ফত্তবা থবক তৌবদা শীজিন্নিবা থিংনবা য়ু.এন কনভেন্সনগী মতুংইন্না, খুদম-চাংদমশিং থমজিনবা অমসুং থিজিনবা অমসুং মতেং পীনবা দরকার ওই। অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা মরম ওইদুনা থেংনরিবা শিংনবশিং থেংননবা কম্পুতর ইমর্জেন্সি রেসপোন্স তিম(সি ই আর তি এস) মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ‘মাঙজৌন্না খঙনবা, মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা, ঙাক-শেন্নবা অমসুং শেমজিন্নবা’ মপুংফাবা থবক অমগীদমক 24x7 সাইবর সেকুরিতিগী থবক অমা থমগদবনি। লৈবাক্কী ঙমখৈশিং শীনবা থুংনা সাইবরগী অকিবা লৈবা মরম্না, সাইবর ক্রাইমশিং লাকশিন্নবা লৈবাকশিং, লুপশিং অমসুং মরী লৈনবশিং মপুংফানা থবক তৌমিন্নগদবনি। দিজিতেল করেন্সিদা সাইবর ক্রাইম হেনগৎলকপা মরমনা, অসিগুম্বা শেন-থুমগী অরানবশিং লাকশিন্নবা অখন্নবা চেন্নেল অমদা লৈবাকশিং থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। এন.এফ.তি প্লেতফোর্মশিংদা থার্দ-পার্ত ভেরিফিকেসন পাংথোকপনা থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং ফত্তবা থবকশিং লাকশিনবা ঙমগনি।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অমা নত্ত্রগা লুপ অমনা নাইতোম ওইনা সাইবরগী অকিবশিং মায়োক্নবা ঙম্লোই, মহৌশাগী চৎনরিবা লমগী ঙমখৈগী মথক্তা হেনগৎনা খনবা ঐখোয় দরকার ওই অমসুং মসি অপুনবা ওইনা থেংনবা দরকার ওই। মসিগী থবক অসি সরকার খক্তনা পাংথোকপা ঙম্লোই। ‘সাইবরদা মাইপাক্লবা মালেম’ অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি অমসুং ‘সাইবরদা মাইথিরবা মালেম’ অমা শেমগৎপা নত্তে। মীয়াম পুম্নমক্কী ‘অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং নুংঙাইবা দিজিতেলগী তুংলমচৎ’ অমা লৈহন্নবা হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসি ঐখোয়না মপুংফানা শীজিন্নগদবনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses inaugural session of the G-20 Conference on Crime and Security in the Age of NFTs, AI and the Metaverse, in Gurugram, Haryana, today
Home Minister emphasises on the urgent need for cooperation, both at the national and international levels, to build cyber resilience in an increasingly connected world
Prime Minister Modi has emphasized the humane aspect of technology and he has integrated the “Internet of Things“ with “Emotions of Things“ to ensure ‘compassion’ and ‘sensitivity’ in the use of technology
Initiatives for ‘digital delivery of services’ have transformed India into a 'Digital Nation' within a decade, India has set up certain ‘open access digital public infrastructure' models, which have become examples in the world today
Transformation of our security challenges from ‘Dynamite to Metaverse, and, conversion of ‘Hawala to Crypto Currency’ is a matter of concern for the countries of the world, and, all of us together, have to devise a common strategy against it
No single country or organization can combat cyber threats alone, we need to think by rising above conventional geographic border and it requires a united front,
There must be efforts to bring some uniformity in the laws of all countries made to counter digital crimes, An integrated and stable approach to cyber security policies will facilitate interoperability, increase trust in information sharing and reduce the agency protocols and resources gaps
There should be a 24x7 cyber security mechanism in place for an effective ‘predictive – preventive – protective and recovery’ action
Time has come to build a 'Transparent and Accountable AI and Emerging Technologies Governance Framework' to ensure responsible use
Our Internet vision should neither be one of excessive freedom threatening the very existence of our nations nor one of isolationist structures such as digital firewalls
A greater focus on cyber security at the G-20 forum can make a positive contribution to ensure the security and integrity of critical ‘information infrastructure’ and ‘digital public platforms’
It is essential to strengthen the capabilities of nations and international organizations to deal with new and emerging, traditional and non-traditional challenges, including terrorism, terror financing, radicalization, narco, narco-terror links, and misinformation in a better way
We aim to create a ‘Cyber Success World’ and not a ‘Cyber Failure World'
13 JUL 2023 2:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the inaugural session G-20 Conference on Crime and Security in the Age of NFTs, AI and the Metaverse, in Gurugram, Haryana, today. Home Minister flagged off the Cyber Volunteer Squads from 7 premier educational institutions of India. Shri Amit Shah also inaugurated an exhibition and released Conference Medallion. The Inaugural session of the Conference was attended by Minister of State for Home Affairs, Shri Ajay Kumar Mishra, Minister of State for Electronics and IT, Shri Rajiv Chandrasekhar, Union Home Secretary and other dignitaries. Over 900 participants from G20 countries, 9 special invitee countries, international bodies and technology leaders and domain experts from India and across the world are attending the two-day conference.
In his address, shri Amit Shah emphasised on the urgent need for cooperation, both at the national and international levels, to build cyber resilience in an increasingly connected world. He said that that this year, India is presiding over the G-20, and, theme of India’s G-20 presidency is “Vasudhaiva Kutumbakam“ or “One Earth–One Family–One Future”, which reflects our cultural heritage. He noted that the theme is perhaps the most relevant in today‘s ‘Digital World’.
Union Home Minister said that technology has transcended all conventional geographical, political and economic boundaries and today, we live in a big global digital village. He said that although, technology is a positive development in bringing human beings, communities and countries closer, there are also some anti-social elements and global forces, that are using technology to cause economic and social harm to citizens and governments. He said that, therefore, this conference becomes all the more important as it can be an important global initiative towards coordinated action to make the digital world safer for all.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi believes that “Cyber security is no longer confined to the digital world only. It has become a subject of national security – global security.”. He said that Prime Minister Modi has emphasized the humane aspect of technology. Shri Shah said that Modi ji has integrated the “Internet of Things“ with “Emotions of Things“ to ensure ‘compassion’ and ‘sensitivity’ in the use of technology.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India has been at the forefront of adopting emerging technologies at the grassroots level and we aim to make modern technology more accessible and affordable to all sections of society. The Home Minister said that today, 840 million Indians have an online presence, and by 2025 another 400 million Indians will enter the digital world. He said that internet connections in India have increased by 250% in last 9 years and that the cost of per GB of Data has been reduced by 96%. He said that under Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana, 500 million new bank accounts have been opened, and, 330 million RuPay Debit Cards have been distributed. Shri Shah said that India leads in global digital payments with 90 million transactions in 2022 and UPI transactions in India to date are worth Rs.35 trillion. He said that 46% of global digital payments are done in India and there has been 50 times increase in transaction volume since year 2017-18. Shri Shah said that through Direct Benefit Transfer (DBT), covering over 300 schemes across 52 ministries, an amount of Rs.300 million has been directly transferred to the bank accounts of beneficiaries. He said that DigiLocker stores around 6 billion documents. Under BharatNet, 600,000 kilometers of Optical Fiber Cable (OFC) has been laid in the country. Shri Shah said that UMANG App - Unified Mobile Application for New Age Governance – has been launched with 53 million Registrations. Initiatives for ‘digital delivery of services’ have transformed India into a 'Digital Nation' within a decade.
Shri Amit Shah said that at the same time, the possibilities of cyber threats have also increased. He quoted Interpol's 'Global Trend Summary Report' for the year 2022, that some of the cybercrime trends such as ransomware, phishing, online scams, online child sexual abuse and hacking are posing serious threats across the globe and there is a possibility that these cyber crimes will increase manifold in the future. Shri Shah said that in this context, this summit is a new and unique initiative of the G-20 Presidency and this is the first conference on cyber security in the G-20. He said that the G-20 has so far focused on digital transformation and data flow from an economic perspective, but now it is very important to understand the aspects of crime and security and find a solution. He said that it is our endeavor to stay ahead in the era of NFTs, AI, Metaverse and other emerging technologies by responding in a timely manner to new and emerging threats in a coordinated and cooperative approach.
Union Home Minister said that a greater focus on cyber security at the G-20 forum can make a positive contribution to ensure the security and integrity of critical ‘information infrastructure’ and ‘digital public platforms’. He said that discussion on cyber space security and cyber crime on the platform of G-20 will help in the development of ‘the Intelligence and Information Sharing Network’ and will give a boost to ‘Global Cooperation’ in this field. Shri Shah said that the objective of this conference is to promote a secure and efficient international framework for empowering and securing ‘digital public goods’ and ‘digital public infrastructure’ as well as optimally harnessing the power of technology.
Shri Amit Shah said that during the six sessions of the two-day conference, there will be meaningful discussion on International Cooperation Framework in subjects such as,
• Internet Governance,
• Security of Digital Public Infrastructure,
• Legal and Regulatory Issues related to Digital Ownership,
• Responsible use of AI and International Cooperation Framework for Dark Net.
Shri Shah expressed happiness that the international community has wholeheartedly supported this conference. He said that apart from G-20 members, 9 guest countries and 2 major international organizations, INTERPOL and UNODC, as well as various international speakers are participating in this conference.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the wake of this digital age, cyber security has become an essential aspect of global security, that requires adequate attention on its economic and geo-political implications. He said that it is essential to strengthen the capabilities of nations and international organizations to deal with new and emerging, traditional and non-traditional challenges, including terrorism, terror financing, radicalization, narco, narco-terror links, and misinformation in a better way. Shri Shah noted that the transformation of our security challenges from ‘Dynamite to Metaverse, and, conversion of ‘Hawala to Crypto Currency’ is a matter of concern for the countries of the world, and, all of us together, have to devise a common strategy against it. Shri Shah said that terrorists are finding new ways to perpetrate violence, radicalize youth and raise financial resources and that the new methods in the form of virtual assets are being used by terrorists for financial transactions. He said that terrorists are using dark-net to hide their identity and spread radical material. Shri Shah stated that we have to understand the pattern of these activities running on the dark-net, and find solutions for the same. He said that to create a “robust and efficient operational system, we need to think coherently to crack down on the use of various virtual assets.
Shri Amit Shah said that the Metaverse, once a science fiction idea, has now stepped into the real world and it may create new opportunities for terrorist organizations, primarily for propaganda, recruitment and training. He noted that this will make it easier for terrorist organizations to select and target vulnerable people and prepare material according to their vulnerabilities. He said that the metaverse also creates opportunities for true imitation of a user‘s identity, known as “deep-fakes”, and, by using better biometric information about individuals, criminals will be able to impersonate users and steal their identities. Shri Shah said that incidents ranging from ransomware attacks, sale of critical personal data, online harassment and child abuse to fake news and mis-information campaigns with ‘toolkits’, are being carried out by cybercriminals. He said that at the same time, there is also a growing tendency to strategically target critical information and financial systems. Such activities are a matter of national concern, as their activities have a direct impact on national security, law and order and the economy. He emphasised that if such crimes and criminals have to be stopped, then we have to think and act by rising above the conventional geographic boundaries. Shri Shah pointed out that the targets in digital warfare are not our physical resources, but our ability to act online and disruption of online network even for a few minutes, can be fatal.
Union Home Minister said that today, all the governments of the world are promoting digital means in governance and public welfare and in this direction, it is necessary that citizens have faith in digital platforms. He said that insecurity in the digital space also raises questions about the legitimacy and sovereignty of the nation-state. Shri Shah said that our Internet vision should neither be one of excessive freedom threatening the very existence of our nations nor one of isolationist structures such as digital firewalls. He said that India has set up certain 'open-access digital public infrastructure' models, which have become examples in the world today. India has developed Aadhaar model for digital identity, UPI model of real-time fast payment, Open Network for Digital Commerce (ONDC), and, Open Health Service Network in the field of health. Shri Shah said that the world today needs a model for digital public infrastructure to facilitate the flow of information and finance and this will facilitate the countries of the world to digitally empower their citizens.
Shri Amit Shah said that many countries of the world have become victims of cyber attacks and this threat is hovering over all the major economies of the world. He stated that, according to World Bank estimates, cyber- attacks could have caused losses of around $5.2 trillion to the world during the years 2019-2023. The use of crypto currency by malicious threat actors further complicates its detection and prevention. Shri Shah said that the Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has worked towards outlining a uniform cyber strategy, Real-time reporting of cyber-crimes, capacity building of Law Enforcement Agencies, designing analytical tools, and setting up a national network of forensic laboratories, ensuring cyber hygiene, and spreading cyber awareness to every citizen. Shri Shah said that the Crime and Criminal Tracking Network and System (CCTNS) has been implemented in all the police stations of the country. He said that the Government of India has established the Indian Cyber-Crime Coordination Center (I-4C) to ensure a comprehensive response against cybercrime. The government of India has also created a massive open online courses platform called the 'CyTrain' portal, which perhaps, will be the world's largest training program in the field of cyber security.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation drew the attention of the participants to a few points, to ensure a Safe and secure Cyberspace. He said, there must be efforts to bring some uniformity in the laws of all countries made to counter digital crimes. Keeping in mind the borderless nature of cybercrimes, we must put in place a response mechanism under different laws of the countries. Global cooperation in this area will help in harmonizing cyber security benchmarks, best practices and regulations. Shri Shah expressed hope that this conference will provide a concrete action plan in this direction. He said that an integrated and stable approach to cyber security policies will facilitate interoperability, increase trust in information sharing and reduce the agency protocols and resources gaps. He said that the need of the hour is to share ‘real- time cyber threat intelligence’ among member countries with active support from industry and academia to secure the nation’s critical infrastructure. There should be greater coordination among cyber agencies of all countries in reporting and action on cyber incidents. Cooperation in the investigation of cross-border cyber crimes through joint efforts to build a ‘peaceful, secure, deterrent and open’ information and communication technology environment is extremely necessary today. In line with the United Nations Convention on the Criminal Use of Information and Communication Technology, speedy preservation, investigation and co-ordination of evidences is essential. Computer Emergency Response Teams (CERTs) must be strengthened to deal with emerging threats due to emerging technologies. There should be a 24x7 cyber security mechanism in place for an effective ‘predictive – preventive – protective and recovery’ action. The nature of the Cyber Threat Landscape has spread across national boundaries, necessitating cooperation and sharing of information by nations, organizations and stakeholders to effectively combat cybercrimes. Time has come to build a 'Transparent and Accountable AI and Emerging Technologies Governance Framework' to ensure responsible use. Given the rise in cybercrime involving digital currency, there is a need for a ‘dedicated common channel’ among the nations to prevent such financial irregularities. Third-party verification of NFT platforms will increase trust and curb criminal activities.
Concluding his address, the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah once again emphasized that no single country or organization can combat cyber threats alone – it requires a united front. He said that our future has given us the opportunity to remain steadfast in our commitment to ‘using technology with sensitivity’ and ‘ensuring public safety and security’, and, this task cannot be handled by the governments alone. Shri Shah said that we aim to create a ‘Cyber Success World’ and not a ‘Cyber Failure World'. He said that together, we can harness the potential of these technologies while ensuring a 'secure and prosperous digital future' for all.