কোইলা মন্ত্রালয়
কোয়লা মন্ত্রালয়না লুপা করোর 6000গী শেনফম কাইথোকপা কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্ত খুমাং চাউশিলহনবগী মপুং ওইবা স্কিম অমা খন্নরি
ইং 2030 ফাওবদা কোয়লা মিলিয়ন তন 100 গেসিফিকেসন তৌনবা মিৎয়েং থম্লি
গেসিফিকেসন প্রোজেক্তশিংগী GST কম্পেন্সেসন সেস রিএম্বর্সমেন্ত তৌনবা খন্নরি
14 JUL 2023 12:20PM by PIB Imphal
কোয়লা মন্ত্রালয়না কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী মতিক্কী কান্নবা লৌনবা সরকারনা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী মমি তাবা থৌওং অমা ওইনা ইং 2030 ফাওবদা কোয়লা মিলিয়ন তন 100 গেসিফিকেসন তৌবগী পান্দম থম্লি। মিৎয়েং শানবা প্রোজেক্ত অসিগী ৱাহৌদোক থম্লদুনা, কোয়লা মন্ত্রালয়না লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল য়াঙখৎনবগী পান্দম থম্লি। ৱাহৌদোক অসিদা নেচরেল রিসোর্সকী কান্নবা লৌবা অমসুং কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী শেল-থুম অমসুং তেক্নিকেলগী ফিসিবিলিতী উৎপা মপুং ওইবা খোঙথাং কয়া য়াওরি। খোঙথাং অসিনা অতোপ্পা সেক্তরশিংদা চাউখৎপগী শাফু পীবগা লোয়ননা লৈবাক্কী তুংগী ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং থেংনবা ঙমহনগনি।
গেসিফিকেসন তৌবগী তেক্নোলোজী ভারত্তা শিজিন্নবা হৌবনা কোয়লা ইন্দস্ত্রীদা অচৌবা অহোংবা পুরক্কনি, নেচরেল গ্যাস, মীথানোল, এম্মোনিয়া অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা পোৎলম মীরমদগী লৈদুনা মখা পোল্লিবা অসিবুসু হন্থহনগনি। ভারতনা মশাগী নেচরেল গ্যাসকী চাউরাকপা 50%, মশাগী মীথানোল শিজিন্নবগী চাংগী 90% হেনবা অমসুং এম্মোনিয়া শিজিন্নবগী চাউরাকপা 13-15% অসি হৌজিক মীরমদগী চেল্লি। মসিনা ভারতনা আত্মানির্ভর ওইবগী পান্দম থম্লিবা অসিদা তেংবাংগনি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা অহেনবা কয়া লৈহনগনি। কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী থবক হৌবনা লৈবাক্না ইং 2030 ফাওবদা ইম্পোর্ত হন্থহন্দুনা চাউখৎ থৌরাং পুরকপদা তেংবাংগনি। খোঙথাং অসিনা কার্বন থাদোকপা হন্থহহনবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা থবক পাংথোকহন্দুনা অকোয়বগী ফিভম ফগৎহনবগী অচৌবা মতিক লৈগনি অমসুং গ্রীন ওইবা ফ্যুচর অমগীদমক্তা মালেম্না খোঙফম চেৎলিবা অসিদসু তেংবাংগনি।
কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী থবক হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা মন্ত্রালয়না ইন্নোভেতিব ওইবা থবক কয়া পায়খৎলি। পান্দম অসিগা মরী লৈনহন্দুনা, মন্ত্রালয়না সরকারগী পব্লিক সেক্তর অন্দর্তেকিং (PSU) অমসুং প্রাইভেত সেক্তরগীদমক্তা লুপা করোর 6000গী শেনফম কাইথোকপা কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্ত খুমাং চাউশিলহনবগী মপুং ওইবা স্কিম অমা খন্নরি।
কোয়লা/লিগ্নাইত গেসিফিকেসন স্কিমগী এন্তাইতী খনবগী থবকশিং অসি কম্পিতিতিব ওইবা অমসুং নুং পান ফাওনা উবা থবক অমগী মখাদা পাংথোক্কনি। মখা তাবা ওইনা, সরকারনা ইলিজিবল ওইবা সরকারগী PSU, অমসুং প্রাইভেত সেক্তরদা কোয়লা গেসিফিকেসন প্রোজেক্ত পায়খৎপা ঙমহন্নবা বজেৎকী তেংবাং পীনবা খন্নরি। অহানবা সেগমেন্ততা, সরকারনা সরকারগী PSUশিংদা তেংবাংগনি। অনিশুবা সেগমেন্তত অসিদনা প্রাইভেত সেক্তর অমসুং সরকারগী PSU অনিমক মনুং চলহনগনি, প্রোজেক্ত খুদিংদা বজেত কায়থগনি। সেগমেন্ত অসিগী মখাদা য়ামদ্রবদা প্রোজেক্ত অমা খনবগী থৌওং অসি তারিফতা য়ুম্ফম ওইদুনা বিদ তৌবগী থৌওংগী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি, মসিগী তঙাই ফদবা হীরমশিং অসি নিতি আয়োগকা খন্নদুনা পাংথোক্কনি। অরোইবদা, অহুমশুবা সেগমেন্ত অসিদা ইন্দিজিনিয়স তেক্নোলোজী অমসুং স্মোল স্কেল প্রদক্ততা য়ুম্ফম ওইবা গেসিফিকেসন প্লান্ত শিজিন্নবা দিমোন্সত্রেসন প্রোজেক্ততা বজেৎকী তেংবাং পীবগী ৱাফম য়াওরি।
মথক্তা পনখ্রিবা স্কিমশিং অসিগী মথক্তা, মন্ত্রালয়না কম্মর্সিএল ওপরেস্নেল দেত (COD)গী মতুংগী চহি 10গী মতমদা গেসিফিকেসন প্রোজেক্ততা শিজিন্নবখিবা কোয়লাগী GST অমসুং কম্পেন্সেসন সেস রিএম্বর্স তৌনবা ইন্সেন্তিব পীবগী থৌওং অমসু খন্নরি। মসিগী অখন্নবা তঙাই ফদবা অমনা, GST কম্পেন্সেসন সেস অসি FY27 ৱাংমা লানগদবনি। মসিগী ইন্সেন্তিব অসিনা মান্নবা থবক্কীদমক্তা এন্তিতীশিংনা ইনপুত তেক্স ক্রেদিত ক্লেম তৌবা ঙমগদবগী ৱাফম হন্থহনগনি।
মখা তারকপদা, মন্ত্রালয়না কোল ইন্দিয়া লিমিতেদ (CIL)কী কোলফিল্দ পুম্নমক্কী সর্ফেস কোল গেসিফিকেসন (SCG) প্রোজেক্ত খুমাং চাউশিলহন্নবা পায়খৎলিবা কোলাবোরেতিব থৌওংশিংদা মিৎয়েং চঙলি। ওক্তোবর 2022দা, স্ত্রেতজিক বাইলেতরেল এগ্রীমেন্ত অমা পুরকখি, মসিদা BHEL & CILগা লোয়ননা IOCL, GAIL & CILগী মরক্তা লৈনখিবা MoUশিংসু য়াওরি। মসিগী কোলাবোরেসনশিং অসিনা SCG প্রোজেক্ত পায়খৎপদা তেংবাংনবা অমসুং অখঙ-অহৈ কয়া লান্নবগী থৌওং পাংথোকপগী পান্দম থম্লি।
কোয়লাবু মগুন অমসুং মমল লৈবা তোঙান-তোঙানবা পোত্থোকশিংদা ওন্থোকপা ঙম্বগী অচৌবা মতিক লৈবা কোয়লা গেসিফিকেসন তৌবগী প্রোজেক্ত চাউখৎহন্নবা কোয়লা মন্ত্রালয়না খোঙফম চেৎলি। ৱাহৌদোক থম্লবা স্কিম অসি সরকারগী PSU অমসুং প্রাইভেত সেক্তরগী পুক্নিং চীংশিন্দুনা কোল গেসিফিকেসন সেক্তরদা ইন্নোভেসন, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত লৈহন্নবা মওংদা শেম শাবনি।

Ministry of Coal
Coal Ministry considering Comprehensive Scheme to promote Coal Gasification Projects with an outlay of Rs. 6000 Crore
Focus on 100 Million Tonne Coal Gasification by 2030
GST Compensation Cess Reimbursement under consideration for Gasification Projects
14 JUL 2023 12:20PM by PIB Delhi
The Ministry of Coal has set a target to achieve coal gasification of 100 Million Tonne (MT) coal by FY 2030 reflecting the government’s commitment to harnessing the power of coal gasification. With the introduction of this ambitious proposal, Coal Ministry aims to propel the nation's progress. The proposal incorporates a comprehensive set of measures that capitalize on natural resources and demonstrate financial and technical feasibility of coal gasification. This initiative is set to meet the future energy needs of the country while stimulating other sectors.
The adoption of gasification technology in India will revolutionize the coal sector, reducing reliance on imports of Natural Gas, Methanol, Ammonia and other essential product. Currently, India imports approximately 50% of its Natural Gas, over 90% of its total Methanol consumption and around 13-15% of its total ammonia consumption to cater to the domestic demand. It will contribute to India's vision of becoming Aatmanirbhar and create a surge in employment opportunities. The implementation of coal gasification is expected to make significant contributions to the nation's development by reducing imports by 2030.This initiative holds the potential to alleviate the environmental burden by reducing carbon emissions and fostering sustainable practices, contributing to our global commitments towards a greener future.
The Ministry is taking innovative measures to accelerate the development of coal gasification projects. In line with this objective, the Ministry is considering a comprehensive scheme to promote Coal/Lignite gasification projects for both Government Public Sector Undertakings (PSUs) and the Private Sector with an outlay of Rs 6,000 crores.
The selection of entities for coal/lignite gasification scheme will be carried out through a competitive and transparent bidding process. Furthermore, government is considering providing budgetary support to eligible Government PSUs, and Private sector enabling them to undertake coal gasification projects. In first segment, the government will provide support to Government PSUs. The second segment encompasses both the Private Sector and Government PSUs, with a budget allocation granted to each project. The selection of at least one project under this segment will be determined through a tariff-based bidding process, with criteria formulated in consultation with NITI Aayog. Lastly, the third segment involves the provision of budgetary support for demonstration projects utilizing indigenous technology and/or small-scale product-based gasification plants.
In addition to the aforementioned scheme, the Ministry is also considering an incentive to reimburse the Goods and Services Tax (GST) compensation cess on coal utilized in gasification projects for a period of 10 years after the commercial operational date (COD), provided that the GST compensation cess is extended beyond FY27. This incentive aims to offset the inability of entities to claim input tax credit for the same.
Furthermore, the Ministry highlights collaborative efforts in advancing Surface Coal Gasification (SCG) projects across Coal India Limited (CIL) coalfields. In October 2022, strategic bilateral agreements were executed, including a Memorandum of Understanding (MoU) between BHEL & CIL, as well as an MoU between IOCL, GAIL & CIL. These collaborations aim to foster cooperation and expertise in driving the implementation of SCG projects.
The CIL Board has accepted the pre-feasibility reports for three projects which includes ECL, MCL and WCL and has approved the initiation of pre-project activities, such as topography survey, soil investigation and water availability studies. Tendering activities are also being undertaken to arrive at firm prices required for the preparation of a Detailed Feasibility Report (DFR) for the respective projects. The CIL Board has also given 'in-principle' approval for the formation of Joint Ventures as envisaged above. Currently, negotiation and finalization of the Joint Venture agreement are in progress.
The Ministry of Coal remains committed to promoting coal gasification projects, which hold immense potential for transforming coal into various valuable products. The proposed scheme and incentives are designed to attract Government PSUs and the Private Sector, fostering innovation, investment, and sustainable development in the coal gasification sector.