কোওপরেসন মন্ত্রালয়
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নোংমা চত্থগদবা মেগা কনক্লেব, “FPOশিংগী খুত্থাংদা PACSকী মপাঙ্গল কনখৎহনবা” অমা জুলাই 14দা নই দিল্লীদা হৌদোক্কনি
কনক্লেব অসিনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO)গী খুত্থাংদা প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিত সোসাইতী (PACS)গী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা লম্বী খন্ননবা পান্দম থম্লি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সাহকার সে সামৃধী’গী পান্দম ফংহন্নবা অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা FPO 100 শেম্নবা ৱারেপ অমা হন্দক্তা লৌখ্রে
FPO স্কিমগী মখাদা, FPOশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং লমজিং লমতাকপীনবগীদমক্তা FPO খুদিংদা লুপা লাক্ষ 33গী শেলগী তেংবাং পীখি, ক্লস্তর বেজ ব্যুজিনেস ওর্গনাইজেসন (CBBO) অমমমদসু লুপা লাক্ষ 25কী শেলগী তেংবাং পীখি
লৌউববু সস্তেনেবল ওইহন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউদা মখা পোঞ্জবশিংগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবদা FPOশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি
FPOশিংনা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংদা অফবা মমল ফংহন্নবা, পুথোক পুশিনগী মমল হন্থহন্নবা অমসুং পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা তেংবাংলি
10 JUL 2023 2:57PM by PIB Imphal
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নোংমা চত্থগদবা মেগা কনক্লেব, “FPOশিংগী খুত্থাংদা PACSকী মপাঙ্গল কনখৎহনবা” অমা জুলাই 14দা নই দিল্লীদা হৌদোক্কনি। কনক্লেব অসিনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO)গী খুত্থাংদা প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিত সোসাইতী (PACS)গী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা লম্বী খন্ননবা পান্দম থম্লি।
কনক্লেব অসিদা সেক্তর অসিগী এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবগী FPO মেম্ব্রশিংনা শরুক য়াগনি। মেগা কনক্লেব অসি কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়গা তেংবাংনদুনা নেস্নেল কোওপরেতিব দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NCDC)না শিনবনি।
লৌমীশিংনা পুন্দুনা শেম্বা অপুনবা এন্তিতী অমা ওইবা, মখোয়গী রিসোর্সশিং পুনশিনবা ঙমহনবা অমসুং মখোয়গী মন্তিক্নবগী মতিক হেনগৎহল্লিবা FPOশিং অসিনা লৌউ-শিংউদা অহোংবা পুরকপগী মরু ওইবা পাম্বৈ অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সাহকার সে সামৃধী’গী পান্দম ফংহন্নবা অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা FPO 100 শেম্নবা ৱারেপ অমা হন্দক্তা লৌখ্রে।
কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী মরু ওইবা খোঙথাং অমগা লোয়ননা, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না NCDCদা অহেনবা ব্লোক খরা হন্দক্তা পীদুনা কোওপরেতিব সেক্তরদা FPO 1100বু চাউখৎহন্নবা খোঙথাং অমা পায়খৎখ্রে। থৌওং অসি, কোওপরেতিব সেক্তরবু হেন্না চাউখৎহন্নবা অমসুং অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংদা মপুং ফানা শৌগত্তুনা স্কিম অসিগী মখাদা PACSশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা পাংথোক্কনি।
FPO স্কিমগী মখাদা, FPOশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং লমজিং লমতাকপীনবগীদমক্তা FPO খুদিংদা লুপা লাক্ষ 33গী শেলগী তেংবাং পীখি, ক্লস্তর বেজ ব্যুজিনেস ওর্গনাইজেসন (CBBO) অমমমদসু লুপা লাক্ষ 25কী শেলগী তেংবাং পীখি।
লৌউববু সস্তেনেবল ওইহন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউদা মখা পোঞ্জবশিংগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবদা FPOশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। FPOশিংনা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংদা অফবা মমল ফংহন্নবা, পুথোক পুশিনগী মমল হন্থহন্নবা অমসুং পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা তেংবাংলি।
কলতিবেতর, তিল্লর, হার্ভেস্তরগুম্বা লৌউবগী খুৎলায়গুম্বা প্রদক্সন ইনপুত সপ্লাই তৌবা; অমসুং ক্লিনিং, এসেয়িং, সোর্তিং, গ্রেদিং, পেক্কিং, স্তোরেজ, ত্রান্সপোর্তেসন য়াওনা প্রোসেসিং অমদি ভেল্যু এদিসন তৌবনচিংবা কারবারগী থৌওং হেনগৎহন্নবা লৌমীশিংদা তেংবাংনবা FPO স্কিমশিংদা PACS য়াওহন্নবা সরকারনা হায়দুনা লাক্লি।
PACSতা চাউরাকপা লৌমী করোর 13গী য়াম্লবা মেম্বর বেজ লৈ অমসুং লৌমীশিং অসিনা শোর্ত তর্ম ক্রেদিত, মরু অমসুং হার য়েন্থোকপগী থৌওংশিং পাংথোক্লি। হৌজিক্কী ওইনদি, লৈবাক্কী লৌমী 86% হেনবা অসি অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমী ঙাক্তনি।
লৌমীশিং অসিদা অফবা তেক্নোলোজী, ক্রেদিত, অফবা ইনপুত অমসুং অহেনবা মার্কেত ইন্সেন্তিব পীদুনা অফবা পোত্থোক পুথোকহনবগী তঙাই ফদবা লৈবনা, PACSকা মরী লৈনবা লৌমীশিংনা FPO শেমহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারনা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে। হীরম অসিগী মরী লৈননা, সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম ওইরিবা “ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 1100 শেম্বা অমসুং চাউখৎহনবা” অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থোরাং মন্ত্রালয়গী মিৎয়েং মখাদা শেমখিবনি।
NCDC হায়বসি কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবা অমসুং পোস্ত হার্ভেস্ত ফেসিলিতী পীনবগীদমক্তা থৌরাং য়াৎপা অমসুং কোওপরেতিবশিংদা শেল থাবগী মেন্দেতকা লোয়ননা শেমখিবা স্তেত্যুতরী ওর্গনাইজেসন অমনি। FY 2022-23গী মনুংদা, NCDCনা এগ্রিকলচর প্রোসেসিং, ৱিকর সেক্সন, কোওপরেতিবশিংবু কম্প্যুতরাইজ তৌবা, সর্ভিস, ক্রেদিত অমসুং য়ুথ কোওপরেতিব অমসুং অতোপ্পশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগীদমক্তা লুপা করোর 41,031.39 কাইথখ্রে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will inaugurate a day-long mega conclave “Strengthening PACS through FPOs” in New Delhi on 14th July
The conclave is aimed to discuss ways to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS) through Farmer Producer Organisations (FPOs)
To realize the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar se Samriddhi” and with the efforts of Minister of Cooperation Shri Amit Shah, recently a decision was taken to form 1100 New FPOs in Cooperative Sector
Under the FPOs Scheme, financial assistance of Rs.33 lakh is provided to each FPO, Financial assistance of Rs. 25 lakh per FPO is also given to the Cluster Based Business Organizations (CBBOs) for promoting and handholding the FPOs
FPOs plays a crucial role in making farming sustainable and in promoting livelihoods and improving overall quality of life of those dependent on agriculture
FPOs help small and marginal farmers/producers access better prices, reduce transportation cost, and enhance overall productivity
10 JUL 2023 2:57PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will inaugurate a day-long mega conclave “Strengthening PACS through FPOs” in New Delhi on July 14, 2023. The conclave is aimed at discussing ways to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS) through Farmer Producer Organisations (FPOs).
The conclave will witness participation of experts from the sector as well as members from the FPOs across the country. The mega conclave is being organized by the National Cooperative Development Corporation (NCDC) in collaboration with the Union Ministry of Cooperation.
Being collective entities formed by farmers, enabling them to pool resources and enhance their bargaining power, the FPOs are one of the major vehicles for agricultural transformation. In order to realize the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar se Samriddhi” and with the efforts of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, recently a decision was taken to form 1100 New FPOs in Cooperative Sector.
With an important initiative of Ministry of Cooperation, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has recently allocated additional blocks to NCDC to form and promote 1100 FPOs in Cooperative Sector through strengthening of PACS under the scheme to bolster the cooperative sector and provide comprehensive support to small and marginal farmers.
Under the FPOs Scheme, financial assistance of Rs.33 lakh is provided to each FPO. Further, financial assistance of Rs. 25 lakh per FPO is given to the Cluster Based Business Organizations (CBBOs) for promoting and handholding the FPOs.
FPOs are being touted as playing a crucial role in making farming sustainable and in promoting livelihoods and improving overall quality of life of those dependent on agriculture. They help small and marginal farmers/producers access better prices, reduce transportation cost, and enhance overall productivity.
The Government has been pushing for integration of the PACS in the FPO scheme to enable the farmers to expand their business range of activities such as supply of production inputs; agricultural equipments like cultivator, tiller, harvester, etc. and processing and value addition, including cleaning, assaying, sorting, grading, packing, storage, transportation, etc.
The PACS have a huge member base of around 13 crore farmers who are primarily engaged in short-term credit and distribution of seeds, fertilizers, etc. Presently, more than 86% of farmers in the country are small and marginal.
Since, there is a need to facilitate these farmers with access to improved technology, credit, better input and more markets to incentivize them to produce better quality commodities, the Government has already taken steps to encourage the farmers associated with the PACS to form FPOs. In this regard, the Central Sector Scheme "Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) was launched under the aegis of the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
The NCDC is a statutory organisation under Ministry of Cooperation with the mandate to plan, promote, and finance cooperatives for increasing production and productivity and instituting post-harvest facilities. During the FY 2022-23, the NCDC disbursed Rs. 41,031.39 crore in different sectors including agriculture processing, weaker sections, computerization of cooperatives, service, credit and youth cooperatives and others.