ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲଙ୍ଗାନାର ୱ।ରାଙ୍ଗଲରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
08 JUL 2023 2:04PM by PIB Bhubaneshwar
ତେଲଙ୍ଗାନା ପ୍ରଜଳଂଦରିକୀ ନା ଅଭିନନ୍ଦଲୁ...
ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ତାମିଲସାଇ ସୌଦରାଜନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀ ଜୀ, ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡି ଜୀ, ଭାଇ ସଞ୍ଜୟ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ । ନିକଟରେ ତେଲଙ୍ଗାନା ନିଜର ସ୍ଥାପନାର ୯ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ତେଲଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ ହୁଏତ ନୂଆ ହୋଇଛି କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଯୋଗଦାନ, ଏଠିକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ସବୁବେଳେ ବହୁତ ବଡ଼ ରହିଛି । ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସବୁବେଳେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିଛି ତେବେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏବଂ ଏମିତିରେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତରେ ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ନେଇ ଏତେ ଉତ୍ସାହ ଅଛି । ସେତେବେଳେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ସମ୍ମୁଖରେ ସୁଯୋଗ ହିଁ ସୁଯୋଗ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭାରତ ଅଟେ, ଅନେକ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ ଅଟେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମ ନିକଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ କାଳ ଆସିଛି । ଆମକୁ ଏହି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ କାଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକେଣ୍ଡକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ହେବ । ଦେଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ କୋଶ, ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନାରେ ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାର ତେଲଙ୍ଗାନାର ବିକାଶରେ, ଏଠିକାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ତେଲଙ୍ଗାନାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିବ ତେବେ ନୂତନ ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପୁରାତନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଶକ୍ତି ଉପରେ ସମ୍ଭବ ନ ଥିଲା । ଯିବା-ଆସିବାରେ ଯଦି ଅଧିକ ସମୟ ନଷ୍ଟ ହେବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଯଦି ମହଙ୍ଗା ହେବ, ତେବେ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏବଂ ମାପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ଇକନୋମିକ କରିଡର, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର ଗୋଟିଏ ଜାଲ ବିଛାଇଛି । ଦୁଇ ଲେନର ରାଜପଥ କୋର ଲେନ ପାଇଁ ଏବଂ ଚାରି ଲେନ ରାଜପଥ ୬ ଲେନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି । ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ନେଟୱର୍କ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଥିଲା । ଆଜି ଏହାର ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୫୦୦୦ କିଲୋମିଟର ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଜି ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟରର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଚରଣରେ ଅଛି । ଭାରତମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଯେଉଁ ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ କରିଡର୍ସ ଦେଶରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ସେଥିରୁ ଅନେକ ତେଲଙ୍ଗାନା ହୋଇ ଯାଉଛି । ହାଇଦ୍ରବାଦ-ଇଂଦୋର ଇକନୋମିକ କରିଡର, ସୁରଟ-ଚେନ୍ନାଇ ଇକନୋମିକ କରିଡର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ପଣଜୀ ଇକନୋମିକ କରିଡର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ବିଶାଖପଟନମ ଇଣ୍ଟର କରିଡର ଏମିତି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେଅଛି । ଗୋଟିଏ ଭାବରେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପଡ଼ୋଶୀ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧିଗୁଡ଼ିକର କେନ୍ଦ୍ର ତିଆରି ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ନାଗପୁର-ବିଜୟୱାଡ଼ା କରିଡରର ମଂଚୋରିୟଲରୁ ୱ।ରାଙ୍ଗଲ ସେକ୍ସନର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଏହି ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରୁ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦେଇଥାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମଂଚୋରିୟଲ ଏବଂ ୱ।ରାଙ୍ଗଲ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତା ବହୁତ କମ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ ଉଡର ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ କମ କରିବ । ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ସେହି ବାଟ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶର ଅଭାବ ଥିଲା, ଯେଉଁଠି ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଏହି କରିଡର, ବହୁ ପରିମାଣରେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ମଜଭୁତ ହେବ । କରୀମନଗର-ୱ।ରାଙ୍ଗଲ ସେକ୍ସନରେ ୪ ଲେନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ୱ।ରାଙ୍ଗଲ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର, କାକତିୟା ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ଏବଂ ୱ।ରାଙ୍ଗଲ ଏସଇଜେଡର ସଂଯୋଗୀକରଣ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ସରକାର, ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଯେଉଁ ସଂଯୋଗ ବଢୁଛି । ତାହାର ଲାଭ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିକୁ ହେଉଛି, ଏଠିକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ହେଉଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଯେଉଁ ଅନେକ ହେରିଟେଜ ସେଣ୍ଟର୍ସ ଅଛି, ଆସ୍ଥାର ସ୍ଥାନ ଅଛି, ସେଠାରେ ଯିବା ଆସିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ ହେଉଛି । ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଏଗ୍ରିକଲଚର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅଛି, କରୀମନଗରର ଗ୍ରାନାଇଟ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଅଛି, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସରୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳୁଛି । ଅର୍ଥାତ ଚାଷୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଶ୍ରମିକ, ଛାତ୍ର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବୃତ୍ତିଗତ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ରୋଜଗାର, ସ୍ୱରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଆହୁରି ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ ଯିଏ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି, ତାହାକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଶେଷ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳୁଛି । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଗତ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଠାରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଅଛି । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକ୍ସପୋର୍ଟରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ କରିଛି । ଭାରତର ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋର୍ଟ ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଥିଲା । ଆଜି ଏହା ୧୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହାର ଲାଭ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସ୍ଥିତ ଭାରତ ଡାୟନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡକୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତୀୟ ରେଳ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ, ନୂତନ ଠିକଣା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ଅଛି । ଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ହଜାର ହଜାର ଆଧୁନିକ କୋଚ ଏବଂ ଲୋକମୋଟିଭ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ରେଳର ଏହି କାୟାକଳ୍ପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କାଜୀପେଟ ମଧ୍ୟ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ନୂତନ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ ୱେଗନ ନିର୍ମାଣ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ରୋଜଗାରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ତିଆରି ହେବ, ଏଠିକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଭାବରେ ଲାଭ ହେବ । ଏଠାରେ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ଅଛି । ବିକାଶର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ, ବିକାଶର ନୂତନ ଧାରା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି! ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of various projects at Warangal, Telangana
08 JUL 2023 2:04PM by PIB Delhi
My greetings to the people of Telangana!
Telangana Governor Tamilisai Soundararajan ji, my Union Cabinet colleague Nitin Gadkari ji, G Kishan Reddy ji, Sanjay ji, other dignitaries and my brothers and sisters of Telangana! Recently Telangana has completed 9 years of its formation. Telangana state may be new but the contribution of Telangana and its people to the history of India has always been huge. The capability of the Telugu people has always enhanced the strength of India. That's why Telangana has played a major role in improving India's position as the fifth largest economic power in the world. And in such a scenario where the whole world is coming forward to invest in India and there is a lot of enthusiasm about looking at a developed India, there are a plethora of opportunities in front of Telangana.
Friends,
Today's new India is a young India and an India full of energy. We have finally entered this golden period in the third decade of the 21st century. We must make full use of every second of this golden period. No part of the country should be left behind in terms of any possibility of rapid development. In order to strengthen these possibilities, in the last 9 years, the Government of India has paid special attention to the development of Telangana and its connectivity. In line with this, the foundation stone of projects worth Rs 6,000 crore related to connectivity and manufacturing in Telangana has been laid today. I congratulate the people of Telangana for all these projects.
Friends,
If there are new goals, new paths also need to be created. India's rapid development was not possible on the basis of old infrastructure. If more time is wasted in commuting, if logistics is expensive, then both businesses as well as the people suffer. That is why our government is working with more speed and scale than ever before. Today, work is being done several times faster than before for every type of infrastructure. Today, a network of highways, expressways, economic corridors, industrial corridors is being laid across the country. Two lane highways are being converted into four lanes and four lane highways are being converted into six lanes. 9 years back, the National Highway network of Telangana was only 2500 kms, while today it has increased to 5000 kms. Today, 2500 km of National Highway projects in Telangana are in different phases of construction. Many of the dozens of corridors being built in the country under the Bharatmala project pass through Telangana. There are several examples in front of us such as Hyderabad-Indore Economic Corridor, Surat-Chennai Economic Corridor, Hyderabad-Panaji Economic Corridor, Hyderabad-Vishakhapatnam Inter Corridor. In a way, Telangana is connecting the neighbouring economic centres and becoming a hub of economic activities.
Friends,
Today, the foundation stone of the Mancherial to Warangal section of the Nagpur-Vijayawada corridor has also been laid. It provides modern connectivity to Telangana till Maharashtra and Andhra Pradesh. This will greatly reduce the distance between Mancherial and Warangal and also reduce the problem of traffic jams. It particularly passes through those areas where there was lack of development, and our tribal brothers and sisters live in large numbers. This corridor will also strengthen the vision of multimodal connectivity. Four-laning of the Karimnagar-Warangal section will also strengthen connectivity to the Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and Warangal SEZ.
Friends,
The connectivity that the Government of India is increasing in Telangana today, is benefitting the industries of Telangana as well as tourism here. There are many heritage centres and religious places in Telangana. It is now becoming more convenient to visit these places. The industries related to agriculture here, the granite industry of Karimnagar, are also benefitting from the efforts of the Government of India. That is, be it farmers or labourers, students or professionals, everyone is getting benefitted out of it. Consequently, the youngsters are also getting new opportunities of employment and self-employment close to their homes.
Friends,
Manufacturing sector is becoming another important medium of providing employment to the youths in the country. Make in India campaign is another such medium. We have started PLI scheme to encourage manufacturing in the country. That means the one who is manufacturing more is getting special assistance from the Government of India. Under this, more than 50 major projects are being implemented here in Telangana. You are aware of the fact that India has created a new record in defence exports this year. India's defense export was less than Rs 1000 crore about 9 years ago. Today it has crossed Rs 16 thousand crore. Bharat Dynamics Limited based in Hyderabad is also benefiting from this.
Friends,
Today Indian Railways is also setting new records and new milestones in terms of manufacturing. These days people are talking a lot about Made in India Vande Bharat trains. Over the years, Indian Railways has manufactured thousands of modern coaches and locomotives. With this revamp of Indian Railways, now Kazipet is also going to connect with the new zest of Make in India. Now every month dozens of wagons will be manufactured here. As a result, new employment opportunities will be created in this area and every family here will be benefitted in one way or the other. This itself is 'Sabka Sath Sabka Vikas'. We need to carry Telangana forward on this mantra of development. Once again, I congratulate all of you for these progressive projects, for the events and the new stream of development. My best wishes to you all! Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.