প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তেলঙ্গানাগী ৱারঙ্গলদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
08 JUL 2023 2:04PM by PIB Imphal
তেলঙ্গানা প্রজলন্দরিকী না অভিনন্দলু...
তেলঙ্গানাগী রাজ্যপাল তমিলসাই সৌন্দরাজনজী, কেন্দ্র মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ্লোই নিতীন গদকরীজী, শ্রী জি কিশন রেদ্দীজী, ভাই সঞ্জয়জী, অতোপ্পা মীথুংলেন অমসুং তেলঙ্গানাগী ঐহাক্কী ইচিল ইনাওশিং, তেলঙ্গানানা মশাগী চহি 9 হন্দক্তা মপুং ফাখ্রে। তেলঙ্গানা রাজ্য অসি অনৌবা রাজ্য অমা ওইজরবসু, ভারতকী পুৱারীদা তেলঙ্গানানা অমসুং মফমসিগী মীয়াম্না অচৌবা থৌদাং য়াদুনা অমসুং মশাগী শরুক তমদুনা লাক্লি। তেলেগু মীয়ামগী পাঙ্গলনা ভারতকী মপাঙ্গলবু মতম পুম্বদা কনখৎহন্দুনা লাকখি। মরম অদুনা, ভারতনা ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরিবনি। মসিদস্য তেলেগু মীয়ামগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। লোয়ননা, ভারতনা ঙসি ইনভেস্তমেন্তকী মতাংদা মালেম পুম্বগী মকোক ওইরক্লি, চাউখৎপা ভারত হায়বগী মতাংদা থৱাই য়াওনরি, মসিদসু তেলঙ্গানাগী খুদোংচাবা কয়া অমা য়াওগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী অনৌবা ভারত, নহা ওইরিবা ভারত অসি ইনর্জীনা পীক থল্লি। 21শুবা চহি চাগী অহুমশুবা দিকেদ অসি ঐখোয়গী সনাগী য়ুগ ওইনা লাক্লি। ঐখোয়না সনাগী য়ুগ অসিগী পুংফম খুদিংগী কান্নবা লৌগদবনি। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া অমত্তনা চাউখৎপগী খুদোংচাবা মাঙহল্লোইদবনি। মসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি ফংহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা মমাংগী চহি 9দা তেলঙ্গানাগী চাউখৎ থৌরাং, মফমসিগী কন্নেক্তিবিতীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। থৌওং অসিগা মরী লৈননা, ঙসি তেলঙ্গানাদা কন্নেক্তিবিতী অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী করোর লিশিং 6কী প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তম্লি। ঐহাক্না তেলঙ্গানাগী মীয়াম খুদিংবু প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা থাগৎলি।
মরুপশিং,
অনৌবা পান্দম লৈরবদি, অনৌবা লম্বী অদুম লাক্কনি। ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎকে হায়রবদি, অরিবা ইনফ্রাস্ত্রকর অসিদদি ওইথোক্লোই। চত্থোক চৎশিন্দা মতম হেন্না চঙলবা, লোজিস্তিক্সনা মমল তাঙলবদি কারবারদসু অমাঙবা লাক্কনি অদুগা মীয়ামগী মফমদসু খুদোংচাদবা য়াম্না থেংনগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা অহেনবা খোঙজেল অমসুং অচৌবা স্কেলদা থবক তৌরিবনি। ঙসিদি, ইনফ্রাস্ত্রকচর মখল খুদিং শেমগৎনবা হান্নদগী য়াম্না হেনবা মওংদা থবক কয়া পায়খৎলি। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবদা হাইৱে, এক্সপ্রেসৱে, ইকোনোমিক কোরিদোর, ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরগী নেতৱর্ক অচৌবা অমা শেম্লি। লেন অনিগী হাইৱেবু লেন মরিগী হাইৱেদা ওন্থোক্লি। চহি 9গী মমাংদা তেলঙ্গানাগী হাইৱে নেতৱর্ক অসি কিলোমীতর 2500 ওইরম্মি, ঙসিদি মসিদগী হেনগত্তুনা নেতৱর্ক অসি কিলোমীতর 5000 ওইরে। ঙসিদি, তেলঙ্গানাদা কিলোমীতর 2500গী নেস্নেল হাইৱে প্রোজেক্ত শাবগী থবক কয়া তোঙান-তোঙানবা ফেজশিংদা লৈরি। ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা কোরিদোর দর্জন কয়া লৈবাক শিনবাথুংবদা শাগৎলি, মসিগী মনুংদগী প্রোজেক্ত কয়া অমা তেলঙ্গানা ফাওদুনা চৎলি। হাইদ্রবাদ-ইন্দোর ইকোনোমিক কোরিদোর, সুরত চেন্নৈ ইনোকোমিক কোরিদোর, হাইদ্রবাদ-পন্নাজী ইকোনোমিক কোরিদোর, হাইদ্রবাদ-বিশাখাপ্তনম ইন্দোর কোরিদোরগুম্বা খুদম কয়া ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। তেলঙ্গানানা মনাক নকপদা লৈবা ইকোনোমিক সেন্তর কয়া অমত্তা ওইনা শম্নহল্লি, শেন্মিৎলোনগী থবক থৌর কয়াগী হব অমা ওইরি।
মরুপশিং,
নাগপুর-বিজয়ৱারা কোরিদোরগী মঞ্চেরিয়েলদগী ৱারঙ্গল সেক্সনগী উরেপ উয়ুংসু ঙসি তম্লি। মসিনা তেলঙ্গানাবু মহারাস্ত্র অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ ফাওবগী মোদর্ন কন্নেক্তিবিতী পীগনি। মসিদগী মঞ্চেরিয়েল অমসুং ৱারঙ্গল ফাওবগী অথাপ্পা য়াম্না হন্থরগনি অমসুং ত্রাফিক জাম থোকপগী শিংনবসু য়াম্না হন্থগনি। মসিনা লান্দুনা চৎপা মফমশিংদা চাউখৎপগী খুদোংচাবা পীগনি, মসিনা ঐখোয়গী মশিং য়াম্না লৈরিবা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংদা চাউখৎপগী খুদোংচাবা ফংহনগনি। কোরিদোর অসিনা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী পান্দমবু মপাঙ্গল হাপকনি। করিম্নগর-ৱারঙ্গল সেক্সনবু লেন-মরিদা ওন্থোকপদগী হাইদ্রবাদ-ৱারঙ্গল ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর, ককাতিয়া মেগা তেক্সতাইল পার্ক অমসুং ৱারঙ্গল SEZকী কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল হাপকনি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারনা তেলঙ্গানাগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লিবা অসিদগী তেলঙ্গানাগী ইন্দস্ত্রীনা কান্নবা য়াম্না ফংলি, মফমসিগী তুরিজম্না কান্নবা ফংলি। তেলঙ্গানাদা ঙসি হেরিতেজ সেন্তর কয়ামুক লৈরি, লাইনীংগী মফম কয়া লৈ, মফমশিং অসিদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা য়াম্না নুংঙাইরে। মফমসিদা লৈবা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রী, করিম্নগরগী গ্রানাইত ইন্দস্ত্রী, মসিনসু ভারত সরকারগী হোৎনজমন অসিনা কান্নবা য়াম্না পীরি। মসিনা হায়বদি, লৌমী ওইরো, নত্ত্রগা শিন্মী; মহৈরোই নত্ত্রগা প্রোফেস্নেল ওইরো, পুম্নমক্না মসিদগী কান্নবা ফংলি। মসিনা নহাশিংগী মফমদা মখোয়গী ময়ুমগী মনাক মক্তদা মশাগী থবক পীজবগী খুদোংচাবা কয়া পীরি।
মরুপশিং,
নহাশিংদা থবক পীবগী অচৌবা পাম্বৈ অমা লৈবাক্কী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরনা ওইরি, মেক ইন ইন্দিয়া খোঙথাংনা ওইরি। ঐখোয়না লৈবাক্কী মেন্যুফেকচরিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা PLI স্কিম হৌদোকখি। হায়বদি, মেন্যুফেকচর য়াম্না তৌবশিংদা সরকারনা অহেনবা তেংবাং পীরি। মসিগী মখাদা, প্রোজেক্ত 50দগী হেনবনা তেলঙ্গানাদা লৈরিবনি। দিফেন্স এক্সপোর্ত্তা ভারতনা হন্দক্কী চহিদা রেকোর্দ থমখি হায়বা অদোম পুম্নমক্না খঙলবনি। ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি চহি 9গী মমাংদা করোর লিশিং অমদগী হেন্না তারম্মি। ঙসিদি, মসিনা করোর লিশিং 16দগী হেল্লে। মসিগী কান্নবা অসি হাইদ্রবাদতা লৈবা ভারত দাইনামিক্স লিমিতেদনা ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা রেল মেন্যুফেকচরিংগী হীরমদা অনৌবা রেকোর্দ থম্লি, অনৌবা পান্দম কয়া থম্লি। হৌজিক্কানগী মতমদা ভারত্তা শাবা রেলগী মতাংদা মীওই পুম্নমক্না ৱারী শানরি। হৌখিবা চহিশিংদা ইন্দিয় রেলৱেজনা মতমগা চুনবা কোচ অমসুং লোকোমোতিব কয়া শাখ্রে। ইন্দিয়ন রেলৱেজতা অহোংবা লাক্লিবা অসিদা কাজিপেত অসিসু মেক ইন ইন্দিয়াগী অনৌবা পাঙ্গল অসিগা পুনগদৌরে। হৌজিক্তি, মফমসিদা ৱেগন দর্জন কয়া চয়োল খুদিংগী শারগনি। মসিনা লমদম অসিদা থবক পীবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লগনি, মফমসিগী ইমুং খুদিংনা হীরম অমা নত্ত্রগা হীরম অমদা কান্নবা ফংলগনি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস হায়রিবা অসি মসিমক্নি। চাউখৎ থৌরাংগী মসিগুম্বা মন্ত্রা অসিগী মতেংদগী ঐখোয়না তেলঙ্গানাবু হেন্না চাউখৎহনগদৌরিবনি। ঐহাক্না চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। খুরুমজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of various projects at Warangal, Telangana
08 JUL 2023 2:04PM by PIB Delhi
My greetings to the people of Telangana!
Telangana Governor Tamilisai Soundararajan ji, my Union Cabinet colleague Nitin Gadkari ji, G Kishan Reddy ji, Sanjay ji, other dignitaries and my brothers and sisters of Telangana! Recently Telangana has completed 9 years of its formation. Telangana state may be new but the contribution of Telangana and its people to the history of India has always been huge. The capability of the Telugu people has always enhanced the strength of India. That's why Telangana has played a major role in improving India's position as the fifth largest economic power in the world. And in such a scenario where the whole world is coming forward to invest in India and there is a lot of enthusiasm about looking at a developed India, there are a plethora of opportunities in front of Telangana.
Friends,
Today's new India is a young India and an India full of energy. We have finally entered this golden period in the third decade of the 21st century. We must make full use of every second of this golden period. No part of the country should be left behind in terms of any possibility of rapid development. In order to strengthen these possibilities, in the last 9 years, the Government of India has paid special attention to the development of Telangana and its connectivity. In line with this, the foundation stone of projects worth Rs 6,000 crore related to connectivity and manufacturing in Telangana has been laid today. I congratulate the people of Telangana for all these projects.
Friends,
If there are new goals, new paths also need to be created. India's rapid development was not possible on the basis of old infrastructure. If more time is wasted in commuting, if logistics is expensive, then both businesses as well as the people suffer. That is why our government is working with more speed and scale than ever before. Today, work is being done several times faster than before for every type of infrastructure. Today, a network of highways, expressways, economic corridors, industrial corridors is being laid across the country. Two lane highways are being converted into four lanes and four lane highways are being converted into six lanes. 9 years back, the National Highway network of Telangana was only 2500 kms, while today it has increased to 5000 kms. Today, 2500 km of National Highway projects in Telangana are in different phases of construction. Many of the dozens of corridors being built in the country under the Bharatmala project pass through Telangana. There are several examples in front of us such as Hyderabad-Indore Economic Corridor, Surat-Chennai Economic Corridor, Hyderabad-Panaji Economic Corridor, Hyderabad-Vishakhapatnam Inter Corridor. In a way, Telangana is connecting the neighbouring economic centres and becoming a hub of economic activities.
Friends,
Today, the foundation stone of the Mancherial to Warangal section of the Nagpur-Vijayawada corridor has also been laid. It provides modern connectivity to Telangana till Maharashtra and Andhra Pradesh. This will greatly reduce the distance between Mancherial and Warangal and also reduce the problem of traffic jams. It particularly passes through those areas where there was lack of development, and our tribal brothers and sisters live in large numbers. This corridor will also strengthen the vision of multimodal connectivity. Four-laning of the Karimnagar-Warangal section will also strengthen connectivity to the Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and Warangal SEZ.
Friends,
The connectivity that the Government of India is increasing in Telangana today, is benefitting the industries of Telangana as well as tourism here. There are many heritage centres and religious places in Telangana. It is now becoming more convenient to visit these places. The industries related to agriculture here, the granite industry of Karimnagar, are also benefitting from the efforts of the Government of India. That is, be it farmers or labourers, students or professionals, everyone is getting benefitted out of it. Consequently, the youngsters are also getting new opportunities of employment and self-employment close to their homes.
Friends,
Manufacturing sector is becoming another important medium of providing employment to the youths in the country. Make in India campaign is another such medium. We have started PLI scheme to encourage manufacturing in the country. That means the one who is manufacturing more is getting special assistance from the Government of India. Under this, more than 50 major projects are being implemented here in Telangana. You are aware of the fact that India has created a new record in defence exports this year. India's defense export was less than Rs 1000 crore about 9 years ago. Today it has crossed Rs 16 thousand crore. Bharat Dynamics Limited based in Hyderabad is also benefiting from this.
Friends,
Today Indian Railways is also setting new records and new milestones in terms of manufacturing. These days people are talking a lot about Made in India Vande Bharat trains. Over the years, Indian Railways has manufactured thousands of modern coaches and locomotives. With this revamp of Indian Railways, now Kazipet is also going to connect with the new zest of Make in India. Now every month dozens of wagons will be manufactured here. As a result, new employment opportunities will be created in this area and every family here will be benefitted in one way or the other. This itself is 'Sabka Sath Sabka Vikas'. We need to carry Telangana forward on this mantra of development. Once again, I congratulate all of you for these progressive projects, for the events and the new stream of development. My best wishes to you all! Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.