প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বানারসিদা প্রোজেক্ত কয়ামরুমগী উরেপ উয়ুং তম্বা/শঙ্গাবগী থৌরমদা পি. এম.না থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
07 JUL 2023 9:26PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়, ভারত মাতা কি জয়, ভারত মাতা কি জয়, হর হর মাহাদেব! মাতা অন্নপুর্ন কি জয়! গঙ্গা মমায়া কি জয়! উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, অনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ জি, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দল পুমিন্নরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, য়ু. পি. সরকারগী মন্ত্রী খুদিংমক, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং স্কিম কয়ামরুমগী বেনিফিসরীশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিজরবা কাশিগী ইচিল ইনাওশিং।
সাৱনগী থা হৌরকপা অসিগা লোয়ননা ….. বাবা বিশ্বানাথ অমসুং ইমা গঙ্গা অমসুং বনারসকী মীয়ামগী থৌজালদগী পুন্সি অসি থৌজাল ফংবা ওইজরে। কাশিদা মীয়াম অসি হৌজিক মতম অসিদা য়াম্না থবক চিল্লে হায়বসি ঐহাক্না খংজরে অমসুং কাশিদা মী চিনবগী চাং অসি নোংম-নোংমগী অসুম হেনগৎলক্লি। লৈবাক পুম্বা অমসুং মালেমদগী শিবগী তুং ইনবা লিশিং কয়ামরুম্না বাবাদা ইশিং হৈথনবা মফম অসিদা নুমিৎ খুদিংগী থুংলরে অমসুং হন্দক্তি সাৱনগী মতম অসিসু হান্নদগী শাংলে। মসিগা লোয়ননা বাবাগী ‘দর্শন’ পাংথোক্নবা লাইনীংবা মশিং থীঙমদনা লাক্লগনি হায়বসি খংলে। মসিগী লোয়ননা করিগুম্বা অমদি শোইদ্রে। হৌজিক বনারসতা লাকপা মীওই খুদিংমক হরাউ তয়াম্না হল্লগনি। মীওই কয়ামরুম লাক্লিবা অমসুং মসি পুম্নমক অসি বনারসতা করম্না শিল্ল লাংগনি হায়বা অসিগী মতাংদা ঐহাক্না নুংনাংবা পোক্তে। কাশি মীয়াম্না তম্বীরে মদুদি; ঐহাক্না মখোয়দা করিগুম্বা অমত্তাআ তম্বীবা ঙমদে। জি-২০ সম্মিৎকী মনুংদা মালেম পুম্বদগী মীওই কয়ামরুম বনারাসতা লাকখি। কাশিগী মীয়াম্না মখোয়বু হরাউ তয়াম্না ওকখিবা অমসুং নীংথিনা শিল-লাংখিবা অদুগীদমক ঙসিদি নখোয় অমসুং কাশি অসি মালেম পুম্বদা থাগৎনরি। মরম অসিনা ঐহাক্না কাশি মীয়াম্না খুদিংমক শি-লাংগনি হায়বসি ঐহাক্না খংই। নখোয়না কাশি বিশ্বানাথ ধাম অমসুং মসিগী অকোইবা অসি নীংথিনা শেমগৎলিবা অসিদা মসিদা লাক্লম্বা মীয়াম্না মথ্বাই পেন্না হনখি। বাবাগী থৌজালদগী মসিগী মংলান অসি মংফাওনহনবদা মতেং ওইখ্রে। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী লাইবক ফবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিদি কাশি য়াওনা উত্তর প্রদেশতা লুপা করোর ১২,০০০ রোমগী প্রোজেক্ত খুদোল তম্লবনি। মসি ঐখোয়না কাশিগী মফম অসিবু তেক্তা কাইদনা থমদুনা মপুং ফানা অওনবা পুরক্নবা লৌখিবা ৱারেপ অদুগী শরুক অমনি। মসিগী মনুংদা রেলৱেজ, লম্বী, ঈশিং, এজুকেসন অমসুং তুরিজমগী প্রোজেক্তশিংগা লোয়ননা ঘাতশিং (তুরেল তোরবানগী স্তেপশিং)গা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। মসিগী চাউখৎ থৌরাংশিং অসিগীদমক নখোয় পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মীকুপ খরাগী মমাংদা ঐহাক্না প্রাধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা অমসুং আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী বেনেফিসিয়রিশিংগা ঐহাক্না ৱারী শান্নখি। মীয়াম্না মমাংগী সরকারশিংগী মায়োক্তা তৌরকপা খ্বাইদগী পেন্দবা ৱাকৎশিং অদুদি মখোয়না এয়র-কন্দিসন্দ রুমশিংদা ফমদুনা প্লানশিং শেম্বা অদুনি। মসিগী স্কিমশিং অসিগী গ্রাউন্দা লৈরিবা ফলশিং অদু মতম অদুগী সরকারনা খংলমদে। অদুম ওইনমক বি.জে.পি. সরকারনা অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোক্তুনা বেনিফিসিয়রিশিংগা ৱারী শান্নবা, পাউ ফাওনবা অমসুং উনবা হোদোকখি। মসিনা তাকপদি হৌজিক্তি কান্নবা অসি হকথেংননা ফংলে অমসুং মদিগী ফীদবেক অদুসু হকথেংননা ফংলে হায়বনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিদি সরকারগী দিপার্তেমেন্ত খুদিংমক অমসুং ওফিসর খুদিংমক্না মখোয়গী থৌদাং খংবা হৌরে হায়বনি। হৌজিক্তি স্ক্রুতনীদগী নান্থোক্তুনা চেনগদবা কনাসু লৈত্রে।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতমদা করপ ওইবা অমসুং কান্নবা ফংহন্দবা সরকারশিং চলাইরম্বা পার্তীশিংনা বেনিফিসিয়রিশিংগী মমিং তাবদা অঙকপা ফাওখি। নীখা-তম্লবা মতুং চহি কয়ামরুম অসিগী মতুংদা তশেংবা বেনিফিসিয়রিশিংদা অচুম্বা মওংদা হৌজিক্তি তশেংনা কান্নবশিং ফংহল্লে। অমরোমদা মমাংদা দেমোক্রেসীগী মীংদা মীওই খরা খক্তগী অপাম্বশিং ফংহল্লম্মি অদুগা লাইরবশিংনা মীরাইবীরম্মি। বেনিফিসিয়রী ক্লাস অসি বি.জে.পি. সরকারগী ওইনা সোসিএল জস্তিস অমসুং অশেংবা সেক্যুলরিজমগী অশেংবা খুদম অমা ওইরে। স্কিম খুদিংমক্কী অশেংবা বেনিফিসিয়রিশিং খংদোক্নবা, মখোয়দা য়ৌহন্নবা অমসুং স্কিম খুদিংমক্কী কান্নবশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি। মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা অসি করিনো হায়বা নহাক্না খংবরা? সরকার মশামক্না মীয়াম মনাক্তা লাক্লবদি করি ওইরকই হায়বসি খংবরা? কম্মিসন লৌরম্বা মীওইশিং অদুগী দুকানশিং অদু হৌজিক্তি থোং লোনখ্রে। মিদলমেনশিংগী দুকান অদু হৌজিক্তি থোং লনখ্রে। করপ্সনদা শরুক তম্লম্বা মীওইশিং অদুগী দুকানশিং অদু হৌজিক্তি থোং লোনখ্রে। অতোপ্পা লোন অমদা হৌজিক্তি হন্থনা য়েংবা অমসুং করপ্সন লৈত্রে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি মাপন অসিদা ঐখোয়না ইমুং অমখক্কী নত্ত্রগা চারোল অমখক্কী স্কিমশিং শেমখিদে অদুবু ঐখোয়না তুংগী চারোলশিংগী খন্দুনা থবক তৌখি অমসুং মখোয়গী তুংগী প্রোস্পেক্তশিং ফগৎহনখি। খুদম ওইনা হায়রবদা লাইরবশিংগী হাউজিং স্কিম অমা লৈরে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা য়ুমথোং করোর মরি হেনবনা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা পক্কা য়ুম অমমম ফংখ্রে। ঙসি ফাওবদা উত্তর প্রদেশকী লাইরবা ইমুং লাখ ৪.৫ রোমদা পরমনেন্ত ওইবা য়ুমশিং খুৎশিন্নখ্রে। মসি সাৱনগী থা অসিদা প্রভু মহাদেবগী অচৌবা থৌজাল অমনি।
মরুপশিং,
মসিগী য়ুমশিং অসি লাইরবশিংদা পীবা মতমদা মখোয় অচৌবা অৱাবা অমা কোকহনখ্রে অমসুং মখোয়গী মরক্তা তংদু লৈতাবগী ৱাখল্লোন অমা ফংওরকখি। মসিগী য়ুমশিং অসি ফংখিবা মীওইশিং অদুদা চাউথোকচবা অমসুং থৌনাগী ৱাখল্লোন অমা ফাওরকখি। মসিগুম্বা য়ুম অমদা অঙাং অমনা চাউরকপা মতমদা মহাক্কী অপাম্বা অনিংবশিং অদুসু তোঙাল্লগনি। অদুগা ঐহাক্না নখোয়দা হন্না নিংশিল্লি মদুদি, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা শারিব য়ুমশিং অসিগী মনুংদা অয়াম্বদি নুপীশিংদা রিজিস্তর তৌরি। ঙসিদি মসিগী য়ুমশিং অসিগী মমল অসি লুপা লাখ কয়া ওইরে। অহানবা ওইনা মখোয়গী মমিংদা লনথুম রেজিস্তর তৌবা ইচে-ইচল করোর কয়ামরুম লৈরে। মসিগী লাইরবা ইমুংশিং অসিদগী ইচেল ইচলশিং অসিনা মখোয়না ফংলিবা শেল-থুমগী সিক্যুরিতী অসিগী গরেন্তী নীংথিনা খংবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা অসি লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবা অসি খক্তনা লোইদ্রি। মসিগী কান্নবশিং অসি চারোল কয়াদা শন্দোক্লি। করিগুম্বা লাইরবা ইমুং অমদা তমথিবা অনাবা অমা থেংনবা মতমদা ইমুং অদুগী কনাগুম্বা অমগী মহৈ মশিং তম্বদা অকাইবা থোকহল্লি, চহি নৌরিঙৈদা থবক শুবা হৌবা তারম্মি অমসুং ইমুং অদুগী নুপী অদু শেল তান্নবা য়ুমদগী মপান থোকপা তারম্মি। তমথিরবা অনাবা অদুগী চৈথেং অসিনা মরম ওইদুনা ইমুং অদুগী মীওইশিং অদু লুহোংবা ঙমদবা ফাওবা য়াওই। মসিনা মরম ওইদুনা লায়রবা অদুদা ওপ্সন অনিখক লৈ। মখোয়গী নুংশিজরবা অনাবা অদু পুন্সি লোম্বা ঙাইবা নত্ত্রগা মখোয়গী মরল মথুম অদু কনাগুম্বা অমদা বন্ধোপ থম্বা হাববসিনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক্কী রিসোর্সশিংদা শোত্থরবা অমসুং লায়রবশিংনা খ্বাইদগী চাউবা হকশিং লৈ। মমাংদা বেঙ্কশিংদা এক্সেস তৌবা হায়বা অসি ইনাক খুনবা মীওইশিং খক্তগী ওইরমখি। লায়রবগীদমক্তা ওইনদি মখোয়দা শেল লৈতবা তারবদি মখোয়না বেঙ্ক একাউন্ত অদুবু কৈদৌনগনি হায়না থাজনখি। মীওই খরনা খল্লি গরেন্তী অমত্তা লৈতনা মখোয়না করম্নবা বেঙ্ক লোন লৌগনি? বি.জে.পি. সরকারনা মসিগী ৱাখল্লোন অসিসু হৌখিবা চহি মাপন্দা অহোংবা পুরকখি। ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কীদমক বেঙ্কশিংগী থোং হাংখি। ঐখোয়না জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৫০গী ময়াদা হাংখি। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লুপা ৫০,০০০দগী লাখ ১০ ফাওবগী লোনশিং কোল্লাতরেল য়াওদনা ফংহনখি। উত্তর প্রদেশতসু বেনিফিসরী করোর কয়াদা মুদ্রা য়োজাগী কান্নবশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী বিজিনেসশিং হৌহনখি। লায়রবা, দলিৎ, শোত্থরবা ফুরুপশিং, ত্রাইবেল ফুরুপশিং, মশিং য়ামজদবা ইমুংশিং অমসুং নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংদা মসিনা অয়াম্বা কান্নবা ফংহনখি। মসি বি.জে.পি. সরকারনা গরেন্তী পীরিবা সোসিএল জস্তিস অদুনি।
মরুপশিং,
থেলা, স্তোলশিং অমসুং ফুৎপাথশিংদা অপীকপা বিজিনেসশিং তৌরিবা অয়াম্বা ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অসি শোত্থরবা খুন্নাইগী মনুং চনবা ঙাক্তনি। অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়বু নাথৈদুনা থম্বীখি অমসুং মখোয়বু ইকাইবা পীবা অমসুং ওৎপী নৈবীবগী শরুক্তা ওইদুনা লাকখি। থেলা, স্তোলশিং অমসুং ফুৎপাথশিংদা অপীকপা বিজিনেসশিং তৌরিবশিংদা মীওই অমা হেক্তা চৈথাংবী। অদুবু মোদীদি লায়রবা মমাগী মচানুপা ওইবনা অসিগুম্বা ইকাইবা পীবীবা অসি খাংদুনা লৈবা ঙমলোই। মরম অসিনা ঐহাক্না স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক্তা পি.এম.-স্বানিধি স্কিম লোঞ্চ তৌখি। ঐখোয়না মখোয়দা ইকাই খুম্নবা পীবগা লোয়ননা বেঙ্কশিংদা পি.এম. –স্বানিধি স্কিমগী মখাদা মখোয়বু তেংবাং পীনবা হায়খি। হৌজিক ফাওবদা পি.এম.-স্বানিধি স্কিমগী মখাদা বেনিফিসরী লাখ ৩৫ হেনবদা শেলগী তেংবাং পীনবা অয়াবা পীখ্রে। বানারস মক্তদা বেনিফিসরী ১.২৫ হেনবদা ঙসি স্কিম অসিগী মখাদা লোনশিং পীথখ্রে। লোন অসিগা লোয়ননা মখোয়গী থবক্তা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লগনি অমসুং মখোয়গী বিজিনেসশিং পাকথোক চাউথোকহনবা ঙম্লগনি। মখোয়দা কনাগুম্বা অমত্তনা হন্থনা য়েংবা অমসুং ইকাইবা পীবা ঙম্লরোই। লায়রশিংদা ইকাই খুম্নবা পীবা হায়বা অসি মোদীগী ফিরেপনি।
মরুপশিং,
দিকেদ কয়াদগী লৈবাক অসিবু লৈঙাক্তুনা লাকখিবা সরকারশিংনা মখোয়গী এদমিনিস্ত্রেসন অসিদা শেঞ্জা-থুমজানা থমহৎহনখি। অমসুং অসুম্না তৌবা মতমদা শেল য়াম্না এল্লোকেৎ তৌরবসু মসিগী অৱাৎপদি অদুমক লৈগনি। ২০১৪গী মমাংদগী মমাংগী সরকারশিংগী মখাদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং নেপোতিজমনা থনখি। বজেৎতা মসিগী মতাংদা লাকপা মতমদা দেফিসিৎ অমসুং অমাংবশিংগী মরমদা লৈথোকপা নত্তনা পাম্বৈ লৈখিদৈ। ঙসি, লায়রবগী য়াইফনবা নত্ত্রগা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা ওইরবসু বজেৎকী অৱাৎপা লৈতে। তেক্সপেয়রশিং অমসুং সিস্তেম অসি চপ মান্নৈ। অদুবু সরকারদি হোংলে, ফিরেপ হোংলে অমসুং ফলশিং ময়েক শেংনা উবা ফংলে। মমাংদা পাউচেশিং অসিদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং স্কেমশীংগী রিপোর্তশিংনা থল্লমখি। হৌজিক হেদলাইনশিং অসি অনৌবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবগী পাউনা থল্লে। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি হৌখিবা চহি মাপন্দা পুরকখিবা অহোংবগী অচৌবা খুদম অমা ওইরি। ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর, ফ্রৈৎ ত্রান্সপোর্তেসনগীদমক দেদিকেতেদ ত্রেকশিংগী থৌরাং অসি ২০০৬তা হৌদোকখি। অদুবু ২০১৪ ফাওবদা কিলোমিতর অমগী ত্রেক ফাওবা শেমলমখিদে। প্রোজেক্ত অসিগী অচৌবা শরুক অমা হৌখিবা চহি মাপন্দা লোইশিনখি। ত্রেকশিং অসিদা অফবা ত্রেনশিং চেলহল্লি। ঙসিসু দীন দয়াল উপাধ্যায় জঙ্কসনদগী ন্যু সন নাগর সেক্সন ফাওবা শঙ্গাখি। মসিনা অফবা ত্রেনশিংগী খোঙজেল হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা পুর্ভঞ্চল অমসুং নোংপোক ভারত্তা থবক্কী খুদোংচাবা কয়ামরুমসু পীরি।
মরুপশিং,
ফিরেপ অদু ময়েক শেংলবা মতমদা থবক করম্না তৌবগে হায়বগী ঐহাক্না অতোপ্পা খুদম অমগা পীজগে। লৈবাক অসিনা মতম চুপ্পদা হায়-স্পীদ ত্রেনগী অপাম্বা লৈদুনা লাকখি। অহানবা ওইনা রাজধানি এক্সপ্রেস অসি চহি ৫০গী মমাংদা হৌদোকখি, মসিদগী রাজধানি এক্সপ্রস চেনবা হৌখি। অদুম ওইনমক চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা রাজধানি এক্সপ্রেস অসি রুৎ ১৬ খক্তদা ওপরেস্নেল ওইহনখি। মতৌ অসুম্না চহি ৩০-৩৫গী মমাংদা শতাবদি এক্সপ্রেস লোঞ্চ তৌখি অদুব চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা মসি রুৎ ১৯ খক্তদা চেনবা ঙমখি। অসিগী মনুংদা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়াওরি অমসুং লৈবাক্কী অহানবা ভন্দে ভারত ফংজবদা বানারসনা চাউথোকচবা পোকই। ত্রেন অসি চহি মরিগী মনুংদা রুৎ ২৫দা ওপরেসন তৌবা হৌখ্রে। ঙসি অসিমক অনৌবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অনি গোরাখপুরদগী লমথাখি – অমনা গোরাখপুরদগী লখনৌ ফাওবা অমসুং অতোপ্পা অমনা অহমদাবাদতগী জোধপুর ফাওবনি। ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অসি লৈবাক্কী মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা য়াম্না পাম্নৈ অমসুং মসিগী দিমান্দশিং লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাক্লি। লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংমক ভন্দে ভারতনা শম্নহনগদবা নুমিৎ অদু পংলাপ লাপত্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি মাপন অসিদা কাশিদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা শীংথানীংঙাই ওইনা থবক তৌখি। মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংনা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরি। খুদম ওইনা তুরিস্ত অমসুং লাইফমলেন চৎপা মীওই মিলিয়ন ৭০ হেনবনা মমাং চহিদা কাশিদা লাকখি। শুপ্নগী চহি অমগী মনুংদা কাশিদা লাকপা তুরিস্তশিংগী মশিং শরুক ১২ হেনগৎলকখি। তুরিস্তনা লাকপা শরুক ১২ হেনগৎলকপগা লোয়ননা মসিনা রিক্ষো থৌবা, দুকানদার অমসুং অপীকপা অচাপোৎ চাফম অমসুং হোতেলশিং চল্লাইরিবশিংনা দাইরেক্ত বেনিফিসরীশিং ওইরি। বানারসি সারী নত্ত্রগা বানারসি পানগী বিজিনেস তৌবদা য়াওবা ওইরসু ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। তুরিজমদা হেনগৎলকপা অসিনা ঐখোয়গী হীরোইশিংদা চাউনা কান্নবা অমা ওইখি। গঙ্গা আর্তি তৌবগী নুমিদাংগী মতমদা হীশিং তোংনবা মীয়াম্না মশিং য়াম্না তিনখি। অসিগুম্বা মওংদা মখা তানা বানারসপু থৌজানবীয়ু।
মরুপশিং,
বাবা (ভগবান শিবা)গী থৌজালশিংগা লোয়ননা বারানসিগী লেপ্পা লৈতবা চাউখৎ খোঙথাংগী খোঙচৎ অসি মখা চত্থখিগনি। ঐহাক্না কাশি মীয়ামদা থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। হন্দক্তা কাশিদা ম্যুনিসিপাল মীখলশিং পাঙথোকখি। নখোয় পুম্নমক্না চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎপু শৌগৎখি, চাউখৎ থৌরাংদা থাজবশিংবু মাইপাকপা ঙমহনখি, অমসুং নখোয়ন কাশিদা গুদ গভর্নান্স থম্নবা মাইকৈদা শরুক তমখি। পার্লিয়ামেন্তদা নখোয়গী মীহুৎ ওইনা ঐহাক্না নখোয়গী সপ্পোর্ত ফংবদা থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অমুক হন্না ঐহাক্না চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা খুমাং চাউশিনবা ঙম্বদা থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং সাৱনগী শেংলবা থা অসিদা ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি। হর হর মহাদেব!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone/ inauguration of various Project at Varanasi
07 JUL 2023 9:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Har Har Mahadev! Mata Annapurna ki Jai! Ganga Maiya ki Jai! Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Union Cabinet, all ministers of the UP government, MPs and MLAs, beneficiaries of various schemes, and my dear brothers and sisters of Kashi.
With the beginning of the month of Sawan … with the blessings of Baba Vishwanath and Mother Ganga and the company of the people of Banaras, life becomes truly blessed. I know that nowadays people in Kashi are very busy, and the hustle bustle in Kashi is increasing day by day. Thousands of Shiva devotees from all over the country and the world are reaching here every day to offer water to Baba, and this time the duration of the Sawan period is even longer. Consequently, it is certain that a record number of devotees will come for Baba's ‘darshan’. But along with all this, one thing is certain. Now, whoever comes to Banaras, they will return happily! I don't worry much about so many people coming and how everything will be managed in Banaras. The people of Kashi teach me; I cannot teach them anything. During the G-20 summit, so many people from all over the world came to Banaras. The people of Kashi gave them such a grand welcome and managed everything so well that today you and Kashi are being praised all over the world. And that is why I know that the people of Kashi will handle everything. You have made Kashi Vishwanath Dham and the entire surroundings so magnificent that anyone who is coming here is leaving feeling overwhelmed. It was Baba's wish that we became instrumental in fulfilling it. This is the good fortune of all of us.
Brothers and sisters,
Today, Uttar Pradesh, including Kashi, has been gifted with projects worth about Rs 12,000 crore. This is an extension of the resolution we have taken for complete transformation while maintaining the soul of Kashi. They include projects related to railways, roads, water, education, and tourism, as well as projects related to the redevelopment of ghats (riverfront steps). Many congratulations to all of you for these development works.
Friends,
Just a while ago, I had a conversation with the beneficiaries of the Pradhan Mantri Awas Yojana and Ayushman Bharat Yojana. The biggest complaint people had with the previous governments was that they used to make plans while sitting in air-conditioned rooms. The impact of these schemes on the ground was unknown to the governments at that time. However, the BJP government has engaged in dialogue, communication, and meetings with the beneficiaries, initiating a new tradition. This means that the benefits are now provided directly, and feedback is also obtained directly. The advantage of this is that every government department and officer started understanding their responsibilities. Now, there is no chance for anyone to escape scrutiny.
Friends,
The parties that have run corrupt and ineffective governments in the past are shocked when they hear the name of beneficiaries. After so many years of independence, the true benefits democracy have are now available to the actual beneficiaries in the right way. Otherwise, earlier in the name of democracy, the interests of only a few people were served, and the poor were ignored. The beneficiary class has become an example of true social justice and true secularism in the BJP government. We are putting all our efforts to identify the real beneficiaries of every scheme, reach out to them, and ensure they receive the benefits of all the schemes. Do you know what is the biggest benefit of this? What happens when the government itself is reaching the people? The shops of those who used to take commissions are now closed. The shops of middlemen are closed. The shops of those who used to engage in corruption are closed. In other words, there is no discrimination and no corruption.
Friends,
In the past nine years, we have not made schemes for just one family or one generation, but we have also worked with the future generations in mind and improving their future prospects. For example, there is a housing scheme for the poor. So far, more than four crore families in the country have received pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Even today, around 4.5 lakh poor families in Uttar Pradesh have been provided with permanent homes. This is a great blessing from Lord Mahadev during the month of Sawan.
Friends,
When these homes are provided to the poor, their major worries are over, and a sense of security emerges within them. Those who receive these homes experience a newfound sense of pride and energy. When a child grows up in such a home, his aspirations are also different. And let me remind you repeatedly, the majority of the houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana are registered in the names of women. Today, the value of these houses is worth several lakhs of rupees. There are crores of sisters in whose name a property has been registered for the first time. The sisters from these poor families truly understand the guarantee of financial security that they have received.
Friends,
The Ayushman Bharat Yojana is not limited to providing free treatment up to 5 lakh rupees alone. Its impact extends to several generations. When a serious illness befalls a poor family, someone's education gets affected, someone has to start working at a young age, and the wife also has to go out to earn a living. The burden of a serious illness can cause many years to pass without the children being able to get married, as the financial situation deteriorates due to the illness. And the poor are left with only two options. Either they see their loved ones struggling for life before their eyes, or they sell their property and land to take a loan from someone for medical treatment. When properties are sold, the debt burden increases, affecting future generations. The Ayushman Bharat Yojana is saving the poor from this crisis today. That is why I am trying hard to ensure that the Ayushman card reaches the beneficiaries in mission mode. Even today, the distribution of Ayushman Bharat cards has begun for one crore sixty lakh beneficiaries from here.
Brothers and sisters,
The deprived and the poor have the biggest right on the resources of the country. Previously, access to banks was limited only to the rich people. For the poor, it was believed that if they don't have money, what will they do with a bank account? Some people used to think how will they be able to secure a bank loan in the absence of any guarantee? The BJP government has changed this mindset as well in the last nine years. We have opened the doors of banks for everyone. We have opened nearly 50 crore Jan Dhan bank accounts. Under the Mudra Yojana, loans ranging from 50,000 to 10 lakh rupees have been provided without collateral. Even here in Uttar Pradesh, crores of beneficiaries have started their businesses by availing the benefits of the Mudra Yojana. The poor, Dalits, backward communities, tribal communities, minority families and women entrepreneurs have benefited the most. This is social justice, which is being guaranteed by the BJP government.
Friends,
Most of our friends who run small businesses on carts, stalls and footpaths belong to the deprived society. But the previous governments neglected them and they were subjected to humiliation and harassment. Anybody abuses and scolds those who run small businesses on carts, stalls and footpaths. But Modi, being the son of a poor mother, cannot tolerate this insult. Therefore, I have launched the PM-SVANidhi scheme for the street vendors. We have provided them with respect and urged banks to support them under the PM-SVANidhi scheme. The guarantee for the loans provided to the footpath vendors is given by the government itself. So far, financial assistance to more than 35 lakh beneficiaries has been approved under the PM-SVANidhi scheme. Even here in Banaras, over 1.25 beneficiaries have been given loans under this scheme today. With this loan, they will be able to progress in their work and expand their businesses. No one will dare to insult or look down upon them anymore. Ensuring dignity to the poor is Modi's guarantee.
Friends,
The governments that ruled the country for decades had corruption ingrained in their administration. And when this happens, no matter how much money is allocated, it falls short. Corruption and nepotism thrived under the previous governments before 2014. Whenever it came to the budget, there was only an excuse of deficits and losses. Today, there is no shortage of budget whether it's welfare for the poor or infrastructure development. The taxpayers are the same and the system is also the same. But the government has changed, the intentions have changed, and the results are visible. Previously, newspapers were filled with reports of corruption and scams. Now, the headlines are dominated by the inauguration and unveiling of new projects. Indian Railways is the biggest example of transformation in the last nine years. The plan for the Eastern Dedicated Freight Corridor, dedicated tracks for freight transportation, was initiated in 2006. But not even a kilometer of track was laid till 2014. Not even a kilometer. A significant portion of this project has been completed in the last nine years. Goods trains are already running on these tracks. Even today, the new Son Nagar section from Deen Dayal Upadhyay Junction has been inaugurated. This will not only increase the speed of goods trains but also create numerous employment opportunities in the Purvanchal and eastern India.
Friends,
Let me give you another example of how it works when the intention is clear. The country has always desired high-speed trains. For the first time, the Rajdhani Express was introduced in the country about 50 years ago. Rajdhani Express started running. However, even after so many years, these Rajdhani Express trains have only been operational on 16 routes. Similarly, about 30-35 years ago, the Shatabdi Express was launched, but even after all these years, it only serves 19 routes. Amidst these trains, there is a Vande Bharat Express, and Banaras is proud to have the country's first Vande Bharat. This train has commenced operations on 25 routes within four years. Today itself, two new Vande Bharat Express trains have been flagged off from Gorakhpur—one train from Gorakhpur to Lucknow and the other from Ahmedabad to Jodhpur. This Vande Bharat Express train has become incredibly popular among the middle class of the country, and demands for it are pouring in from all corners. The day is not far when Vande Bharat will connect every nook and corner of the country.
Brothers and sisters,
In the last nine years, incredible work has been done to enhance the connectivity of Kashi. The development projects here are also creating numerous new employment opportunities. For instance, more than 70 million tourists and pilgrims visited Kashi last year. Within just one year, the number of tourists visiting Kashi increased by 12 times. With a 12-fold increase in tourist arrivals, the direct beneficiaries are the rickshaw pullers, shopkeepers, and those running small eateries and hotels. Whether you are involved in the business of Banarasi sarees or Banarasi paan, my brothers, everyone is benefiting greatly from this. The increase in tourism has been a significant advantage for our boatmen. I am amazed to see the huge crowd on the boats even during the evening Ganga Aarti (prayer ritual). Please continue to take care of Banaras in the same way.
Friends,
With the blessings of Baba (Lord Shiva), the journey of Varanasi's rapid development will continue. I would like to express my heartfelt gratitude to the people of Kashi. Recently, municipal elections were held in Kashi. You all supported the journey of development, ensured victory of those who believe in development, and you have contributed towards establishing good governance in Kashi. As your representative in Parliament, I am truly grateful for your support. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on the progress made in developmental works, and on the auspicious occasion of the holy month of Sawan, I convey my best wishes to all of you. Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.